Replik i SvD om Bildts hyckel

Idag har jag en replik i SvD om exakt hur groteskt mycket Carl Bildt hycklar när han pratar sig varm för friheten på nätet. Precis som Lake påpekade, så nöjde jag mig alltså inte med att skriva på bloggen, utan svarar i gammelmedia också. Artikeln är halvlängds (2200 tecken); eftersom jag hade en fullängdsartikel färdigskriven, så postar jag det originalet här också, oavkortat.

Moderat hycklande om nätfrihet

Att hyckla beskrivs ofta som att göra en sak och säga något annat, eller att hålla andra till en moral man inte tänker följa själv. Det är precis vad Carl Bildt gör i sin artikel om nätfrihet här på Brännpunkt den 21 januari. Ett annat ord vore dubbelmoral. Ett tredje skulle kunna vara medborgarförakt.

Bildt kritiserar regimerna i Iran och Kina för att de har försökt att registrera medborgares politiska åsikter och begränsa deras möjligheter att kommunicera privat med omvärlden. Utrikesministern pratar om repressiva tendenser i utlandet, och hur auktoritära krafter utnyttjar nätet för att hota användarnas frihet.

Men inte med ett ord nämns att den moderatledda regeringen har lett och genomfört exakt samma åtgärder i Sverige. Nuvarande regering har ingen trovärdighet alls vad gäller mänskliga rättigheter och yttrandefrihet på nätet. Ska vi göra en snabb resumé av vad regeringen har åstadkommit på fältet?

Privatpolislagen Ipred: Privata intressen ges större befogenheter än den svenska polismyndigheten att bryta anonymitetsskyddet som garanteras i post- och telehemligheten, i syfte att kunna försöka spåra upp människor som de upplever hotar en föråldrad monopolistisk kartellbransch. Det största hotet är inte kartellen, utan försvagningen av post- och telehemligheten och att privata intressen får större befogenheter än polisen.

FRA-lagen: En statlig myndighet får insyn i allt du gör på nätet. Eftersom du inte vet när du är avlyssnad och inte, så är enda lösningen att agera som om du alltid vore det, ett mönster som kändes igen från bl.a. Östtyskland. Staten vet vilka resor du bokar, vem du dejtar, vilka tidningar du läser, vilka artiklar, hur länge och i vilken ordning. Än så länge måste alla avlyssningsbeställningar gå via t.ex. regeringskansliet, men diskussioner pågår om att ge även polisen fri tillgång till allas nätaktiviteter. Syftet är ”statens säkerhet”. Medborgares källskydd och brevhemlighet är tillintetgjorda.

Teledatalagring: Allas kommunikation ska loggas – vem som pratade med vem, när, på vilket sätt och varifrån. Mobiltelefoner ska bli statliga spårsändare. Även vem som kopplat upp mot nätet, vart och vid vilken tidpunkt ska registreras. Det ska lagras längre än vi kan komma ihåg det själva och det uttryckliga syftet är att använda det mot medborgarna själva. I ett slag slås källskydd, yttrandefrihets- och privatlivsrättigheter ut. Ingen yttrad åsikt ska kunna gå ospårad av regimen. Lagen är inte införd ännu, men ligger färdigskriven i syfte att införas direkt efter valet 2010.

Detta är bara tre exempel. Det finns fler. Det övergår mitt förstånd att en minister i en regering som ägnar sig åt den här typen av medborgarrepression har mage att kritisera Kina och Iran för exakt samma saker.

Nätet är den starkaste katalysatorn som någonsin har uppstått för att bryta ett statligt informationsmonopol. Med ett fritt nät kan inte längre någon stat eller regering ha kontroll över vad som är sant och inte. Det är oerhört positivt, men hotar repressiva regimer. Moderaterna har bekänt färg i den här frågan genom sin handling, trots taffel med nyspråkliga debattartiklar. Men även Piratpartiet bekänner färg i handling. Medan Bildt är upptagen med att skriva debattartiklar för den inhemska opinionen, så bygger Piratpartiets aktivister och andra nätaktivister krypterade tunnlar åt regimkritiker i bland annat Iran och Kina så att de ska kunna kommunicera oavlyssnat.

Tyvärr är en socialdemokratiskt ledd regering inte ett dugg bättre än en moderatledd. Vart och ett av de tre exemplen ovan har sitt ursprung under den förra rödgröna regeringen. Skapat av de rödgröna, genomfört av de blå.

Piratpartiet vill i stället bejaka det faktum att nätet är den största garanten som någonsin uppkommit mot korruption, faktaförvanskning och nedtystning. Men för det krävs grundläggande mänskliga rättigheter som rätten att yttra sig och opinionsbilda anonymt utan rädsla för repressalier, rätten att kommunicera privat och rätten att rapportera missförhållanden utan risk att identifieras. Samtliga dessa rättigheter har oceremoniellt avskaffats eller är på väg att avskaffas i Sverige.

Nätet är fantastiskt, och kommer i förlängningen att vinna över ett gammalt garde som är livrädda för att förlora kontrollen över vad medborgarna ska tycka och inte. Men vägen dit hotar att bli gropig och bumpig om Bildt och liknande gammelpolitiker försöker klä klassisk åsiktsrepression i nyspråk.

Som tur är har vi möjlighet att ändra på det tillsammans. Piratpartiet ställer upp i riksdagsvalet om knappt åtta månader, och kan göra riktig skillnad i de här frågorna.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Markus "LAKE" Berglund

    Bra jobbat Rick!

  2. scaber nestor

    Det står “Replik internet”, innebär det inte att Bildts artikel publicerades i både papper och nät, medan din replik bara publiceras i nätdelen?

  3. Marcus

    Det var ett tag sen man var inne här senast, fy vad mycket sämre sidan har blivit. =( Riktigt jobbig att använda jämfört med förut.

  4. Kalle Larsson

    Jag förstår din valtaktik, men det här är faktiskt skitsnack: “Vart och ett av de tre exemplen ovan har sitt ursprung under den förra rödgröna regeringen. Skapat av de rödgröna, genomfört av de blå.” Samtliga tre exempel är sådana som såväl Vi i vänstern som MP tydligt motsatt oss och bekämpat, och Sverige har aldrig haft en rödgrön regering. Lite hederlighet, någon?

  5. Lite daglig länkkärlek « Jacob Dexe

    […] beskriver ett bekant problem, nämligen att sitta med en absurd mängd fönster uppe samtidigt. Rick Falkvinge skriver om sin replik till Carl Bildt i SvD, intressant att notera är ju att Bildt trots allt bjöd in […]

  6. Andreas

    Repliken har ett ganska högt tonfall och blir därför mycket lätt att avfärda. Det är också politiskt oklokt att jämställa utvecklingen i Iran och Kina med situationen här. Logiken verkar vara: Politiker som förordat IPRED och FRA-lagarna saknar trovärdighet när de kritiserar repressiva tendenser i utlandet. Så här förenklat brukar ibland gymnasister och ungdomsförbund argumentera. PP ger ett omoget intryck.

  7. Rick Falkvinge

    Kalle Larsson: Du har rätt i sak att Sverige aldrig har haft en rödgrön regering. Om jag hade skrivit en rödgrön majoritet, hade du hållit med mig då?

    Eller kanske, för att vara mer korrekt, en socialdemokratiskt ledd majoritet? Både V och MP valde ju att inte bryta koalitionen över frågorna, även om V och MP inte alltid röstat med S i informationspolitiska frågor, vilket du riktigt påpekar.

  8. Rick Falkvinge

    Kalle Larsson: Det ska också sägas att det jag publicerade ovan var mitt första utkast. Det som gick iväg till SvD var mer bearbetat, och där finns inte sakfelet du påpekar; där står i stället att “en socialdemokratiskt ledd regering är inte bättre”.

  9. […] 100127: Rick Falkvinge kommenterar i SvD Ideologi, Öppenhet, integritet och diskriminering   Ideologi, Integritet […]

  10. matt

    Angående teledatalagring så har den nuvarande regeringen inget med det att göra. Det beslutet togs av Bodström som drev frågan i ministerrådet ca 5-6 år sedan (de kringgick parlamentet genom att driva det som en fråga om polisiärt samarbete, detta var möjligt eftersom Lisbon inte var aktivt för 6 år sedan (PP är underligt nog emot Lisbon)).

    Cecilia Malmström, blivande komissionär för home affairs, har lovat att gå igenom teledatadirektivet med motiveringen att man bara inte kan lagra data för övervakningens skull, det måste finnas ett riktigt syfte (typ fakturering och så vidare).

    Även om kritiken mot regeringen på de andra två punkterna är väldigt välförtjänad, så är Falkvinges kritik mot Carl Bildt och regeringen på just denna punkt helt felriktad och frånkopplad från verkligheten; och har nu fått mig att bestämma mig till att inte rösta på PP till riksdagsvalet.

  11. Rick Falkvinge

    matt: Kritiken är i högsta grad befogad eftersom den borgerliga regeringen kunde valt att ta strid mot trafikdatalagringsdirektivet.

    I stället har de valt att gå utöver och bortom vad direktivet kräver och registrera ännu mer om vår kommunikation än vad som krävs. Då är det svårt att gömma sig bakom ett papper som EU har kommit med — då visar man tydligt åt vilket håll den politiska viljan blåser.

  12. infallsvinkel

    Översätt texten till engelska och skicka den till Washington Post…

    Testa går ju alltid!!

  13. ZastDerg

    Jag tycker du ska vara försiktig med att skriva att vi i PP lever som vi lär. Var det inte något visst internval nyligen där två kandidater hade tillgång till resultatet innan alla andra, bara för att ta ett exempel.

  14. Tor

    matt,
    du har fel när du påstår att datalagringsdirektivet drivits igenom som ett polissamarbete. Tvärtom har det betraktats som en ren konkurrensfråga för att enklare kunna driva igenom det. Syftet är helt enkelt att ekonomiskt belasta alla företag lika mycket. Denna harmonisering har sedan till synes helt uteblivit eftersom olika länder väljer att gå olika långt.
    I övrigt så instämmer jag i vad Rick säger. Den borgerliga regeringen kunde verkligen ha gjort mer för att motverka direktivet och dess verkningar.

    ZastDerg,
    å andra sidan rättades ju det hela till väldigt prompt och det finns nu bättre rutiner för framtiden.

  15. Urban

    “Medan Bildt är upptagen med att skriva debattartiklar för den inhemska opinionen, så bygger Piratpartiets aktivister och andra nätaktivister krypterade tunnlar åt regimkritiker i bland annat Iran och Kina så att de ska kunna kommunicera oavlyssnat.”

    Visst, det är det Piratpartiet brinner för. Precis som i fallet SD och hjälp till hemlösa svenskar men inte till invandrare. Ingen går på det här, trovärdighet noll.

  16. Jonas Sandberg

    Förstår att Kalle skriver som han gör, är ju trots allt vänsterpolitiker.

    Men det går ändå inte att bortse från det faktum att Vänsterpartiet och Miljöpartiet sålt ut dessa frågor mot att få sitta i regeringsställning med Socialdemokraterna. Om dom inte sålt ut det redan, så är det säkerligen vad vi kommer få se.

    Som några av Piratpartiets värsta motståndare ser jag dessa små grupperingar i varje parti som försöker arbeta med piratpatiets politik. Det kommer troligen att leda till att folk kommer tro att de “rödgröna”, samt vissa partier i “alliansen”, är en lika bra röst som en piratröst.

    Fast i själva verket kommer dom troligen aldrig att kunna fälla sin egna regering på bekostnad av dessa frågor. Dom är ju inte piratpartister av någon anledning trots allt.

    Men självklart är personer som Kalle bra att ha i andra partier, men ack så tagglöst.

  17. Nils2

    @scaber nestor: Repliken finns med i papperstidningen.

  18. […] Välkommet engagemang Sedan har Piratpartiet gjort egen politik av det. Deras engagemang är naturligtvis välkommet. Ifrågasättandet sätter press på etablerade partier. Ett ifrågasättande som knappast varit välkommet i Kina eller Iran. Sedan är det upp till var och en att avgöra om demokrati är hyckleri. […]

  19. […] This post was mentioned on Twitter by Daniel Brahneborg, Ann Markström, Piratbloggar, Magnus Lööf, lillebrorsan and others. lillebrorsan said: Falkvinge: Replik i SvD om Bildts hyckel http://bit.ly/ajA8so […]

  20. Jonas Sandberg

    Förstår man inte våra frågor, måste vi förklara bättre. Håller man helt enkelt inte med måste man rösta på ett annat alternativ. Så ser faktiskt sanningen ut.

    Men det här vi kommer till problemet jag försöker lyfta fram. Vi måste förklara skillnaden mellan vad en röst på pp kan göra, samt vad en röst på en kandidat från ett annat parti som försöker bedriva piratpolitik kan innebära för saker. Det finns faktiskt oerhört allvarliga och viktiga skillnader.

    Dessa personer är fruktansvärt duktiga på att få detta att låta oerhört bra till deras fördel dom dom argumenterar och raggar röster, men är fruktansvärt dåliga på att nämna alla nackdelar en röst på dom kan medföra. Samtidigt attackerar inte Piratpartiet detta.

    Det är här piratpartiet måste ta strid, det är en strid jag är beredd att ta. Men dessvärre verkar stora delar i Piratpartiet inte se detta som ett problem. Fruktansvärt många verkar vilja ha dessa personer i andra partier som bästa kompisar. Men faktum är att dom på flera sätt är våra motståndare (Om inte annat den bättre sortens motståndare). Detta är många oerhört dåliga på att se.

    Jag ser detta som ett stort problem om Piratpartiet inte ser på detta på rätt sätt. Jag tror detta kan göra så Piratpartiet inte når målet den 19 september.

  21. infallsvinkel

    @Jonas Sandberg:

    Jag tror att den insikten faktiskt finns inom pp.

    Dock är många Piratpartister mer ärliga i det här avseendet, enligt min åsikt, än företrädare för andra partier – och därför mycket mer benägna att ge credd till personer som säger något bra, oavsett vilket parti de tillhör.

  22. Werner

    Det här gav mig tidigt ett dåligt, populistiskt och falskt intryck.

    Ganska tidigt möts man av:
    “Bildt kritiserar regimerna i Iran och Kina för att de har försökt att registrera medborgares politiska åsikter och begränsa deras möjligheter att kommunicera privat med omvärlden.” och
    “Men inte med ett ord nämns att den moderatledda regeringen har lett och genomfört exakt samma åtgärder i Sverige.”

    Nej, alliansregeringen har inte gjort EXAKT samma sak som Kina eller Iran. De har gjort vissa saker som är samma, vissa saker värre (IPRED) men en hel del av de grövsta gärningarna som Kina anklagas för att ha gjort, har inte regeringen gjort.

    Även jag reagerade mot “rödgröna”, och det var bra om det stog Socialdemokraterna i SvD. Skam den som skämmas bör, och försök inte smutskasta (tex Mp) genom “guilt by association”.

    /Werner

  23. orre

    @ Werner

    “Rick Falkvinge says:
    January 27, 2010 at 10:29

    Kalle Larsson: Det ska också sägas att det jag publicerade ovan var mitt första utkast. Det som gick iväg till SvD var mer bearbetat, och där finns inte sakfelet du påpekar; där står i stället att “en socialdemokratiskt ledd regering är inte bättre”.”

  24. Scary Devil Monastery

    Ord och inga visor. Carl Bildt var ett svagt kort som statsminister, blev sedan ett starkt kort i FN-tjänst…men har sedan blivit förstånds- och moralhandikappad i regeringen.

    Det verkar mer och mer som om luften vid riksdagshuset inte bekommer herr Bildt särskilt väl.

  25. gastlind

    Werner: Mp motsatte sig inte den socialistiska regeringen utan stödde dem när de höll stasi-pinnen. Det är allt som krävs för att det ska vara äkta “guilt” och inte bara “guilt by association”.

  26. Anders

    Så länge Kalle Larsson helhjärtat stöder s så är han en hycklare i dessa frågor. Den rödgröna alliansen är en styggelse. I och för sig kanske pest är bättre än kolera (den borgerliga alliansen) men det är inte bra.

  27. Hippie

    “Carl Bildt var ett svagt kort som statsminister, blev sedan ett starkt kort i FN-tjänst”
    Blev han? Inte enligt de som gått igenom vad han (inte) lyckades med i FN tjänst.

  28. Urban

    @Hippie: Sluta nu!

  29. Urban

    Barnsligt att använda andras nick, det är inte jag som har skrivit inlägget innan. Typiskt pirater…

  30. […] 2010 – 12:26 Carl Bild går i försvarsställning efter Rick Falkvinges replik angående hyckleriet om nätfriheten. Sverige är en öppen demokrati och fungerande rättsstat, hävdar Carl Bildt, och vi borde alla […]

  31. essbeck

    Hej Rick.

    Vill bara göra dig uppmärksam på att Kent Persson (M) Skriver om dig angående detta.

    http://kentpersson.wordpress.com/2010/01/31/sverige-behover-ett-parti-som-varnar-frihetens-ideer/

  32. Scary Devil Monastery

    “Hippie says:
    January 28, 2010 at 23:51

    “Carl Bildt var ett svagt kort som statsminister, blev sedan ett starkt kort i FN-tjänst”
    Blev han? Inte enligt de som gått igenom vad han (inte) lyckades med i FN tjänst.”

    Han lyckades med att göra realistiska bedömningar i en omöjlig situation, vilket är mer än vad han åstadkom under sin tid som statsminister.
    Då konsekvensanalys är en av de absolut mest önskvärda egenskaper en politiker behöver kan man se att han BORDE ha kommit tillbaka som en bättre statsman.
    Borde.

    Då han var Bohman’s protegé BORDE han även tagit åt sig M’s grundläggande värderingar från denne upplyste partiledare.
    Borde.

    Jag tror inte att någon hade kunnat reda ut eller avhjälpa de problem bildt tampades med i Bosnien, exempelvis. Men där brydde han sig tillräckligt mycket för att faktiskt sätta sig sakkunnigt in i situationen.

    Här hemma ägnar han sig i stället åt orwellianskt nyspråk och försöker fuska undan M’s reélla agenda genom tomma ord om frihet. Hade han läst på lika mycket om internet som han gjorde om Bosnien hade han aldrig kläckt ur sig en sådan infam sörja som han gjorde.

    Och det är bara alltför klart att han som utrikesminister inte klart och tydligt vågar ta avstånd ifrån – eller inser nödvändigheten i – att ta avstånd från datalagrinsdirektivet, ACTA eller SWIFT.

    Vad spelar det för roll om man avskaffar grundläggande mänskliga rättigheter bara man kan falskeligen påstå att man kommer åt fildelare, terrorister och pedofiler på det viset?

  33. Hippie

    “Han lyckades med att göra realistiska bedömningar i en omöjlig situation,”
    Inte ens det lyckades han med.

  34. Scary Devil Monastery

    Nå, så lyckades han inte med något.

    Han framstod åtminstonde inte (i min mening i alla fall) då som en löst svamlande hycklare. Vilket han gör när han i nuvarande regering prisar moderaternas initiativ till integritet och frihet med FRA och IPRED (numera även SWIFT) i bagaget och datalagringsdirektivet på “att göra”-listan.

    Frågan är hur korkad Bildt egentligen är, för att inleda med en högtravande deklaration om vad friheten är värd bara för att efter halva inledningen konstatera mer eller mindre att “frihet och integritet har vi inte råd med, i nationens intresse, etc” – och sedan bli upprörd när han rätteligen blir satt på plats för hyckleri och nyspråk a lá 1984…

    M har helt tappat fotfästet. Politik lika dogmatisk som gamla S med lika lös verklighetsförankring, samma arroganta maktfullkomlighet och folkförakt.
    “Allting löser sig bara debatten lägger sig. Och vi sänker skatterna”

  35. Piratpolitiken tar fart « Mauto

    […] februari kan man redan känna av att valet närmar sig. Farmor Gun vann Stora Bloggpriset och ett bråk har trappats upp med Carl Bildt. Det börjar snackas piratpolitik igen. Precis som vi […]

  36. Galileo Galilei

    @Andreas
    “…oklokt att jämställa utvecklingen i Iran och Kina..”

    Fortare än du tror så är vi där, ifall man inte kallar det för vad det är.

    Apropå Bildt & Co så är det ett välbekant faktum att makten och härligheten alltid berusar och korrumperar omdömet, utan undantag. För den perfekta människan finns inte. Efter den insikten borde vi organisera våra samhällen.

Comments are closed.

arrow