Islossning

Piratpartiet är starkare än någonsin.

Jag sade det till en kollega i ett annat parti häromdagen, en sån där supernod som pratar med precis alla. Hon tittade mig lugnt i ögonen, log och sade, “Jag vet.”

När jag tittar på hur organisationen ser ut nu, och jämför med 2009 (för att inte tala om 2006), så står vi fyra eller åtta gånger starkare. 2009 var hela organisationen fokuserad på att få in Christian-och-kanske-Amelia i EU-parlamentet. I år har vi en riksdagsgrupp på 25 personer som är så ruskigt aktivistisk att det slår gnistor när man sätter dem i samma rum. Plus deras kommande tjänstemän!

Vår partiledningsorganisation har svetsats samman och har fungerande subgrupper som tidigare varit lösa, okoordinerade kluster men nu har tydliga mandat och leverabler.

Vi har fått till fungerande tvärkommunikation i organisationen. Kampanj pratar med Kompetens pratar med Media, utan att det behöver gå uppåt eller neråt i organisationen först.

Distriktsorganisationer och valkretsorganisationer har formerats. På många ställen även kommunorganisationer. Det är sju och en halv månad till valet och vi har kommunledare i 218 av 290 kommuner. Folk inspireras regelbundet av varandra till nya stordåd på alla nivåer.

Vår riksdagsgrupp är klar och vi har gjort höstens budget baserat på årligt partistöd på 22,6 miljoner med en organisationskarta.

Vi är så många som driver organisationen så målmedvetet nu, att jag bedömer att enstaka händelser inte längre har möjlighet att suga åt sig hela organisationens uppmärksamhet, så som var fallet för bara några månader sedan (jag tror vi alla minns ett par exempel). Det är många olika människor som skapar mycket positiva föredömen att negativa vibbar drunknar ut och att det roliga, positiva och inspirerande skiner ikapp. Alla har förebilder. Det negativa får knappt någon uppmärksamhet och fokus alls, medan det positiva gläder och smittar och sprids. Precis den kultur jag har försökt att sätta med hårt arbete, ibland alldeles för hårt arbete.

Vi har flexat våra muskler lite lätt och visat vad vi är kapabla till bloggmässigt. Och det har bara börjat. Att klättra flera placeringar inom topp-tio och det på en vecka, när listan är baserad på ett halvårs statistik, ger en vink. Det gav snabbt resultat i opinionen som var på 2,2% i senaste mätningen. Nu ska man inte dra för hårda växlar på det, men 0,4 procentenheters ökning på en månad är precis lagom takt att hålla hela vägen till valet.

Nu i helgen kommer den efterlängtade separationen mellan styrelseledning och partiledning, där partiledarens roll skiljs från styrelsens sammankallanderoll och partisekreterarens roll från styrelsesekreterarens. Det stärker styrelsen. Samtidigt får vi en ekonomisk injektion som är guld värd ett valår.

Mitt i allt det här går Dinosaurierna och skrämmer folk i vad som bara kan beskrivas som en organiserad terrorkampanj, och visar både oss själva och andra på behovet av att korrigera situationen politiskt. Även om det inte finns någon egentlig anledning att vara rädd.

Den största skillnaden syns i folks ögon. Mina kollegors ögon. Deras tonfall. Nästan varje aktivist jag möter tar liksom tag i mig en sån där sista gång innan vi skiljs åt, med en blick nästan som i overklighet, och säger till mig, “du förstår att vi faktiskt håller på att ro hem det här, va? På riktigt?”. Orden varierar. Buskapet är detsamma.

Ja, det gör vi.

2010 ska bli ett fantastiskt år att uppleva.

Ikväll ska jag på Bloggalan. Vi ses där.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jonas Sandberg

  Nu gäller det bara att hålla tempot uppe, aldrig slappna av alls om vi ska klara kampen. Samtidigt måste vi ta strid på samma sätt som våra motståndare strider mot oss.

  Det jag menar är att om dom lägger opinonsmässiga rökridåer och allmänt vinklar saker, då ska vi inte vara sämre! Speciellt inte när media i allmänhet inte längre verkar gilla att nämna Piratpartiet längre.

  Skriva vanliga hederliga debattartiklar och insändare är nått pp måste bli bättre på också. Vi är underrepresenterade där, det finns fortarande endel opinion som enbart läser papperstidningar.

  Problemet är att vi är unga och medel Piraten köper förmodligen inte vanliga tidningar. Därför kan det vara vettigt om de ledande piraterna upprättar nått nätverk för att hålla koll på gammelmedia och hjälps åt att skriva debatt/insändare. Detta är exempelvis SD betydligt bättre än oss, information jag sett från folk inne i SD säger att dom har välfungerade nätverk för detta.

 2. Curt Jonsson

  Tack Rick, för detta mycket inspirerande inlägg! Någonstans går det en gräns för vad människor är beredda att blunda för, när det gäller övergrepp från stat och storföretag. Och vi blir allt fler som med passion vill få människorna att verkligen SE vad det är som pågår. Jag är HELT övertygad om att Piratpartiet har en viktig roll i att verka för människors frihet. Det är ändå MÄNNISKANS behov som är det viktiga – inte storföretagens! Jag jobbar på så gott jag kan, och jag tror att vi efter den 19 september måste utöka vår riksdagsgrupp som f n omfattar 25 personer!

 3. Caspian

  Fantastiskt engagerande, Rick! Du är en inspirationskälla på ett sätt få andra klarar av!

 4. Calandrella

  Förstås bra med inspiration, men… Allt är inte glatt och lyckligt och vackert, Rick. http://ungpirat.blogspot.com/2010/02/en-kritisk-rost-i-piratpartiet-tystnar.html

 5. ZastDerg

  “Vi är så många som driver organisationen så målmedvetet nu, att jag bedömer att enstaka händelser inte längre har möjlighet att suga åt sig hela organisationens uppmärksamhet, så som var fallet för bara några månader sedan (jag tror vi alla minns ett par exempel)”

  Jag bland många var inte så jätteinsatta i den sociala helheten i partiet under hösten och kan därför inte minnas någon sådan händelse. Kan du ta ett exempel?

  Bra och peppande inlägg för övrigt. =)

 6. Urban

  Dinosaurier, ja om du med det menar personer som vill göra rätt för sig och inte stjäla eller kopiera illegalt så kan jag med stolthet kalla mig för dinosaurie.

  Det är bra att man nu börjar göra tillslag, man måste visa att lagen gäller!

 7. steelneck

  Lång kommentar @Curt Jonsson som skrev: Någonstans går det en gräns för vad människor är beredda att blunda för, när det gäller övergrepp från stat och storföretag.

  Jag skrev nyligt en kommentar hos Rasmus på Copyriot där Rasmus skrev lite om mobilpositionering. Jag tror jag skall utveckla det där lite mer..

  Som det ser ut idag börjar vi inte närmas oss gränsen du talar om, tvärt om så går vi med accelerande fart åt precis andra hållet och folk hjälper till och hittar till och med på ursäkter för övervakningen av dem själva. Ursäkter för något de egentligen inte vill. Folk har vant med vissa saker så att dessa saker sedan kan utnyttjas på ett fruktansvärt kränkande sätt utan att folk ens tänker tanken att lägga saken åt sidan. Alternativet finns inte. Redan tanken på att inte ha någon mobiltelefon skulle te sig så skrämmande att de mentalt måste hitta på ursäkter i stil med “jag har inget att dölja” (trots att de har det) för att inte hamna i den mentalt besvärliga situationen att behålla sina kognitiv kring vikten av det privata. Att protestera är också besvärligt, därför agerar folk efter minsta motståndets lag, knyter handen i fickan och accepterar, för allternativet att sluta använda mobiltelefon, e-post, söka på nätet osv.. finns inte.

  Ingen vill vara övervakad, ändå börjar de hjälpa till och argumenterar för övervakningen av dem själva. Men på frågan om samhället blir säkrare för att staten bevakar just dem, så svarar alla nej. Vissa paraleller med stockholmsyndromet kan nog också dras, där gisslan börjar ursäkta de som tagit dem som gisslan. Argumentationen som följer det mentala ställningstagandet har nog också ett visst mått av självrättfärdigande där försvaret ökar ju mer de offrat i frågan. Precis som hur folk rättfärdigar sitt köp av något ju dyrare köpet och därmed uppoffringen var. Alltså, den som inte orkat sätta sig in i frågan och av olika anledningar inte vill eller orkar protestera, så uppkommer valet: sluta eller acceptera. De som accepterar, även om det skett motvilligt, kommer att bakefter behöva rättfärdiga sitt val mentalt, men även uttrycka det för att rättfärdiga sig själv inför människor som gjort valet att protestera eller sluta använda. På detta vis går saken in i en ond cirkel där politiker spelar på folks rädslor och blir belönade för detta genom att folk börjar upprepa deras retorik. Givetvis har även auktoritetstro också en viss del i det, inte då att folk vill bli bevakade och därmed logiskt misstrodda på förhand, utan valet kommer av att lyda överheten. Det är ett val som i handling är bekvämt och inte kräver något ansvar och där konsekvensen är en anpassning som får dem att inte sticka ut från mängden.

  För att komma till den där gränsen som finns någonstans, så måste frågan antingen få ett sådant momentum att de som accepterat blir de som sticker ut från mängden, eller så går det så långt att saken bokstavligen börjar gå över lik innan det rent mentalt är bekvämare att protestera eller sluta och därmed att istället argumentra för det valet. Dyster prognos? Ja.

 8. ConnyT

  Inspirerande läsning Rick.
  Keep it up 🙂

 9. Josef Boberg

  ALL LYCKA TILL !önskar Josef B.

 10. NGO

  Jag hoppas att all entusiasm fortsätter efter höstens val, så att inte folk tröttnar när vi inte kommer in i riksdagen. Det här kommer att vara ett väldigt långsiktigt arbete, och där jag tror att vi kommer att tvingas att bredda oss och ge upp den renodlade vågmästarstrategin. Men oavsett om jag har rätt eller fel så kommer det att bli spännande. Tack till alla som jobbar hårt med detta.

 11. Stefan

  @Jonas Sandberg
  Det är en bra ide att ha något som kan hjälpa till att få igång svärmar kring insändare och debattartiklar. Anna Troberg skrev en liten insändarskola som är en utmärkt start men jag tror också att det behövs något mer. Någon form av hjälp att få kontakt med andra hugade författare, korrekturläsare och bollplank tror jag är viktigt för att få upp produktionen.

  Sen håller jag inte alls med dig om att vi ska sjunka till gammelpartiernas nivå. Deras lögner och arrogans är vad som får folk att tröttna på dem, genom att vara raka, ärliga och lyssna och ta till oss vad “vanligt” folk runt omkring oss säger så vinner vi förtroende och därigenom röster. Det är en taktik som gammelpolitikerna inte kan hantera…
  Sen är det naturligtvis ett absolut krav att vi fortsätter på samma sätt när vi väl sitter i riksdagen, förtroende tar lång tid att få men ett ögonblick att förlora.

 12. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Svärmagi…

  I kommentarsfält och i mitt tidigare inlägg har jag varit inne på att det finns en stor potentiell styrka i att värna om öppenhet och transparens. Rätt anammad så uppstår nämligen den magiska synergi som präglar förtroenden och dess relati……

 13. Putte

  Lysande.

  Jag tror också att det kommer att hålla hela vägen. Både det blå och röda regeringsalternativet är diskrediterat och deras tjafsande känns inte relevant för vanliga människor. Reinfeldt kommer att fortsätta att krossa livet för de som blir sjuka och arbetslösa och Sahlin kommer att höja skatterna och en massa andra dumheter. Och båda vill driva radikalfeministisk mansdiskriminering och FRA-avlyssning.

  Jag tror att viljan att proteströsta är mycket stor. PP (och tyvärr SD) kommer att bli de två alternativen för alla som är förbannade och missnöjda.

 14. ST

  Utöver bloggsfärens muskler, när flexas resten?

 15. Robert Wensman

  Jag hoppas verkligen att man kan börja rubba status-quo i detta land. Att få in PP tror jag skulle vara hälsosamt för politiken som helhet, och inte bara något som handlar om upphovsrätt och nät-integritet.

  Jag är inte direkt involverad i partiarbetet, men jag uppmanar folk att rösta på piratpartiet på min blogg:

  http://robertwensman.wordpress.com/2010/02/01/vad-gor-vastvarlden/

  Lycka till allihopa!

  🙂

 16. kras

  @ Urban

  ” Dinosaurier, ja om du med det menar personer som vill göra rätt för sig och inte stjäla eller kopiera illegalt så kan jag med stolthet kalla mig för dinosaurie.”

  Även ”däggdjur” vill göra rätt för sig och inte stjäla. Problemet med den illegala fildelningen skulle aldrig ens ha funnits om det inte vore för att dinosaurierna vägrade att anpassa sig efter den nya verkligheten. I framtiden kommer däggdjur att göra utgrävningar efter fossil från de en gång mäktiga dinosaurierna, för att försöka förstå vad som gjorde de så ineffektiva så att de dog ut.

  ”Det är bra att man nu börjar göra tillslag, man måste visa att lagen gäller!”

  Däggdjuren vet att lagen gäller, men eftersom däggdjuren blir allt fler kommer de att konkurrera ut dinosaurierna och skapa lämpligare lagar. Dinosauriernas sista dödsryck, att attackera däggdjurens minst betydelsefulla infrastruktur har lika stor betydelse som att kasta en liten pinne på en myrstack.

 17. Kongress och bloggpris och Piratpartiet « Borgmi

  […] allting. Jag själv tror att partiet lider av växtvärk, och att det yttrar sig på lite olika sätt beroende på varifrån man ser det. Jag tror också att det finns massvis med jobb kvar att göra […]

 18. […] kan förändra världen, såhär gör man! Efter Ricks riktigt uppryckande bloggpost om att vi har medvind kom jag att tänka på vad en av mina förebilder Eben Moglen berättar att […]

Comments are closed.

arrow