Avstängd telefon fjärrpejlades ändå

mobile-phone-photo-474px-by-mmoorr-at-flickr-cc-licensed

En mobiltelefon som var avstängd sattes på från teleoperatören utan innehavarens tillåtelse, så att polisen skulle kunna få reda på var innehavaren befann sig. Ingen misstanke om brott fanns. Det här är fel på så många nivåer.

Dagens Nyheter skriver:

Polisen vet ännu inte om 18-åringen har råkat ut för något brott. Hans mobiltelefon, som var manuellt avstängd, kunde på teknisk väg aktiveras på lördagseftermiddagen.

– Det var då vi fick pejling på mobilen ute vid Getterön. Vi har haft svävare ute på havet, och helikoptrar deltar i sökandet, säger Harplinger.

Hur fel får man egentligen lov att göra?

För det första så var telefonen, som det påpekas, manuellt avstängd. När min telefon är avstängd så förväntar jag mig att den är just avstängd, och inte i hemlighet sitter och konspirerar mot mig på någon annans uppmaning. Mina saker ska vara just mina och inte under någon annans kontroll när jag tittar bort. Jag skulle känt mig extremt förrådd både av mina egna saker och av dem som sålt sakerna till mig om något sådant hände.

För det andra så är det här ett brott mot så många datasäkerhetsföreskrifter att jag inte vet var jag ska börja. Ett kommunikationsredskap vars beteende kan ändras utifrån, utan användarens godkännande? Senast jag hörde talas om något liknande var med Belkins routers, där någon idiot på Belkins marketing fick för sig att det var en bra idé att skicka användaren till Belkinreklam var hundrade eller så websida i stället för den websida som begärdes, och sedan dess köper ingen tekniker nätverksprodukter från Belkin längre.

För det tredje så var 18-åringen “försvunnen” och ingen misstanke om brott fanns. Människor har faktiskt rätt att ta en paus och försvinna från umgänge och verklighet en stund. Att polisen kallades in och kränkte mannens privatliv utan att det ens fanns misstanke om brott, utan att det fanns formell misstanke om att just han hade begått ett brott, är oförlåtligt. Det är aldrig okej att kränka någons privatliv just för att de kanske vill ha ett privatliv. (Särskilt i den åldern är det inte speciellt ovanligt att man tar en liten paus och kommer tillbaka efter ett par dagar. Bara för att anhöriga kan vara oroliga, så har polisen inte rätt att bryta privatlivsgränsen.) Det här är ett klart brott mot polislag och post- och telehemlighet, eller borde åtminstone vara.

För det fjärde så visar det på behovet av att fasa ut stängda programvaror och operativsystem helt och hållet. Om telefonen hade kört en öppen plattform, som t.ex. Android, så hade det aldrig gått att smyga in funktioner som gjorde sådant här utan att det upptäcktes. Skandalen med att skrivartillverkare vattenmärker alla utskrifter i hemlighet, så att de kan spåras tillbaka till skrivaren, gör sig påmind. Sådant är i princip samma sak som när rumänska Securitate skaffade utskriftsprover från alla skrivmaskiner. Som minimum och på kort sikt kan man tänka sig en ny konsumentlagstiftning, som kräver att varje tillverkare redovisar på vilket sätt en produkt kan användas mot köparen och köparens privatliv. I förlängningen duger bara öppet redovisad programkod.

UPPDATERING: Jag märker att många fokuserar på konsekvensetik här: “om det hjälpte, så ska det vara tillåtet”. Det missar mina poänger helt och hållet, så jag prövar att formulera om mina två poänger lika konkret som Steelneck gjorde i kommentarerna:

1. Det går att mobilpositionera en avstängd telefon.

2. Vi har inte informerats om det.

Det är det här jag har problem med. Inte att polisen söker efter försvunna människor.

Via Barkmanstein.

Fler: Troglobit.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Istvan

  Nu har det väl slagit slint i ditt huvud Rick, jag tror de flesta förstår att en anhörig som försvunnit ofrivilligt är skäl nog att göra som operatören nu har gjort.

  Dessutom att inga tekniker skulle köpa nätverksprodukter från Belkin längre är bara en skröna från dig spamfunktionen var ju extremt enkel att stänga av.

 2. Yamiko

  När han nu varit försvunnen i flera dagar så är det ju risken väldigt stor att det är för att det har hänt honom något. Jag hoppas du fattar hur mycket kritik du kommer få om så är fallet.

 3. Rick Falkvinge

  Oavsett om det händer mig något, så vill jag fortfarande själv ha kontrollen över mina saker. Jag vill kunna välja vilka spår jag lämnar, och tycker att jag har den rätten.

 4. Yamiko

  Jag håller helt med dig i det, men det kommer fortfarande bli ett jävla liv om han skulle hittas skadad eller död.
  Skulle varit mer taktiskt att vänta med att skriva om detta tills efter dom hittat killen.

 5. André

  Det relevanta är väl inte just fallet med den försvunne utan faktumet ATT företagen lägger in massa backdoors i saker du tror att du äger och har kontroll över utan att informera dig om det.

 6. Jonas Sandberg

  Håller med Signe lite faktiskt, i sak har du dock helt rätt. Men oerhört riskabelt opinionsmässigt. Kan ha varit klokare att vänta lite.

 7. Jan

  Ärligt Rick…

  Hur mycket husgud du både/varken är så¨har du just nu tappat bort konceptet hur många beräknade vånignar som helst…

  Tyvärr finns det inte ett jot annat än att be alla om ursäkt PÅ DINA KNÄN för just nyss har du gjort bort dig å det vådligaste tyvärr!!…

  Jag ÄR en Pirat o håller med i det mesta MEN I DETTA FALLET så…hmm har du gjort bort dig o det vådeligaste Rick!!

  Jag är dessutom rädd för att du kommer att försöka argumentera PÅ NÅT sätt!!..

  GÖR INTE DET Rick!!…Öppnar du käften i detta fall så är du dömd!!!…

  BE om Ursäkt In Morom,,,(utan att sdäga ett ord)…det är enda chansen för dig…
  Du HAR faktioskt just kommenterat nåt som du inte hade en aning om,,,o desutom gjort bort dig å det vådligaste…tyvärr…

  Så Återigen Rick…Fast jag har svårt att tro att DU skulle kunna be om ursäkt osv..MEN BE OM URSÄKT O HÅLL SEN KÄFTEN i detta fall Rick!!…
  Ha det

 8. scaber

  Det står ingenstans ifall det är efter ett beslut av förundersökningsledare eller efter tillstånd från föräldrar, vilket borde vara en förutsättning.

  Kanske skulle inväntat eller ringt och kollat det innan postningen.

 9. jonas

  Rick, jag håller med dig fullständigt, helt oacceptabelt att leverantören ens har möjlighet till detta.
  Ni som tycker att detta är helt okej, vid hur många dagar (timmar?) går gränsen för när man inte får vara off-the-grid längre, och alla rättigheter till en vuxens integritet och privatliv avskaffas?

 10. karibien

  I princip håller jag med – det är oacceptabelt att leverantörer/operatörer ska kunna fjärrstyra mina prylar

  I ett konkret försvinnandefall – tvekar jag inte ett jävla ögonblick på att som anhörig vill jag ha tag i min försvunne anhörig, död eller levande, med alla medel

  Jag har erfarenheten av att vänta en outhärdlig vecka tills polisen äntligen hittade min mans kropp. Vi visste att han dränkt sig, han blev sedd. Men kroppen… den fick inte dykare fatt i eftersom älvsvattnet var så strömt. Jag förstod ju att han var död, men tanken på att kroppen skulle hinna ut i havet och går förlorad går inte att beskriva. Att inte få ta ett sista farväl. Att för alltid behöva stå på kyrkogården vid gravstenen och veta att hans kropp inte finns där. Att inte ens kunna avsluta affärer, dödförklara, säga upp lägenheten, att allt han ägde skulle gå till skulder och dottern inte få en krona i arv.

  Nu blev ju min man sedd när han hoppade. Men ponera att han inte blivit sedd, att han bara försvann och jag anmälde honom försvunnen. Visst, polisen hade kunnat hitta honom hos en kompis där han bara ville vara i fred, på en bordell i Amsterdam, eller med brutet ben i skogen. Antingen hade han blivit glad att bli räddad, förvånad över att nån saknade honom, förbannad över att bli störd. Men vilken skada skulle egentligen vara skedd?

  Om jag som vuxen efterlyser en anhörig och polisen hittar denne har polisen ingen rätt att tala om för mig var min eftersökte anhörig finns om han inte vill det.

  Man kan förstås diskutera i exakt vilka fall man ska få t ex slå på en telefon, hur länge nån ska ha varit försvunnen, hur allvarliga brott som ska misstänkas, om beslutet ska tas av åklagare eller polis osv.

  Det finns ju en massa kontroller som görs om en människa försvinner, somliga kan lätt ses som intrång i privatlivet – exempelvis kollar man förstås ifall kredit/kontokort har använts. Jag kan inte tycka att pejlande av telefon är så värst mycket värre faktiskt.

  Jag vet inte, men jag tror inte att min mans telefon pejlades. När jag fick tillbaka den var den då grundligt vattendränkt

 11. Josef Boberg

  “…Som minimum och på kort sikt kan man tänka sig en ny konsumentlagstiftning, som kräver att varje tillverkare redovisar på vilket sätt en produkt kan användas mot köparen och köparens privatliv. I förlängningen duger bara öppet redovisad programkod. …”

  Jo… – Rick Falkvingen – ropen efter ny lagstiftning är i o f s berättigade, MEN (video ca 11 min)… – hälsar Josef B.

 12. Anders Andersson

  När det handlar om grundläggande rättsprinciper, då är det inte acceptabelt att “vänta och se” i den händelse just det här övergreppet kan ursäktas i efterhand. Det vore opportunism, ungefär som om Amnesty International, som motsätter sig dödsstraff, skulle undvika att kritisera avrättning av mördare, eftersom det skulle riskera att alienera mordoffrens anhöriga. Om man inte kan stå för sina principer i vått som i torrt, då har man inga principer alls.

  Jag finner det skrämmande att DN inte ens ifrågasätter varför operatören lyckades aktivera mobilen “på teknisk väg” när ägaren nu hade stängt av den. Är det här en funktion hos alla mobiler på marknaden, eller är det en speciell modell som 18-åringen skaffat därför att han vill vara spårbar utan att slösa på batteriet? I det senare fallet kan även jag försvara polisens agerande, men DN antyder inte ens att någon sådan förmildrande omständighet skulle föreligga.

  DN skriver i praktiken att ett övergrepp har skett, och Rick fördömer övergreppet. Det tycker jag är rätt gjort. Visar det sig att DN ljugit, så får Rick kanske återkalla sitt fördömande, men det är i så fall ett mindre fel än om Rick håller tyst intill tidens ände för den händelse att DN har ljugit.

  Sedan den 1 januari 2009 stänger jag av princip av min mobiltelefon när jag är ute och rör på mig, eftersom jag inte vill gödsla min mobiloperatörs loggar med onödiga spårningsdata. För övrigt vill jag inte bli uppringd när jag sitter på bussen. Jag har också med mig mobilen när jag är ute i naturen, om än avstängd, som en livlina i den händelse jag behöver ringa efter hjälp.

  Om det nu visar sig att även min mobil kan aktiveras av operatören på distans för att polisen ber om det, då har livlinan förvandlats till en strypsnara, och då kommer jag fortsättningsvis att lämna den hemma på min folkbokföringsadress, om jag ens väljer att behålla den. Därmed har jag berövats exakt den lilla trygghet i tillvaron jag råkade vara nöjd med och litade på. Tack för det, Televerket! 🙁

  Möjligheten att ringa 112 anses vara så angelägen att den inte får nekas oss om vi så saknar kontantkort för någon av de operatörer som har täckning där vi befinner oss. Då skall vi väl kunna göra det även om vi inte tillåter 112 att ringa oss först, eller har operatörerna något hemligt peering-avtal med SOS Alarmering där fjärraktivering är ett krav?

 13. Mind

  Eftersom han hade slagit av sin mobil får man väl anta att han faktiskt ville vara ifred. Helt oacceptabelt att slå på den och spåra. Håller med föregående kommentar, det är principen som räknas, inte det enskilda fallet. Ska de få ha dolda funktioner för att spåra oss? Absolut inte. Om de inte är dolda och alla är medveten om det kan saken åtminstone diskuteras men i detta fall håller jag med Flakvinge till 100%, han har inget att be om ursäkt för om den här killen så hittas död. Principen som räknas.

 14. karibien

  Om det nu var så att hans mobil var manuellt avslagen och fjärraktiverades. Tydligen finns det tvivel om det.

  Det var TT som skrev texten som DN publicerade, och deras senare text nämner inget om fjärraktivering, medan SR Halland berättar att polisen är “konfunderad över teleoperatörens tidigare information”
  SR Halland Tvivel på pejlingen till Getterön

 15. Buttons

  “i detta fall håller jag med Flakvinge till 100%, han har inget att be om ursäkt för om den här killen så hittas död. Principen som räknas”
  Visst principer är ju mycket viktigare än liv och död…..
  Ni har förvandlats från pirater till stofiler!

 16. pelpet

  Ett stort problem med mobilspårningen är att vi i praktiken bär runt på en positionssändare, och att positionsdatat inte är ordentligt skyddat. Det är automatiserad massspårning av alla, och ett enormt integritetsproblem.

  Ett annat stort problem är att mobilerna uppenbarligen har funktioner som användarna inte känner till, och att en avstängd mobil uppenbarligen inte behöver vara avstängd. Det har potential att vara ett stort integritetsproblem.

  Piratpartiets linje har hittils alltid varit att integriteten får brytas i enskilda, motiverade fall. T.ex vid brottsmisstanke. När är person anmäls som saknad, och livet faktiskt kan bero på om denne hittas eller inte, så är det definitivt motiverat att bryta integriteten. Det är inte heller riktat mot alla, och det är inte automatiskt.

  Jag föreslår att bloggposten kompletteras för att förtydliga detta.

 17. Anders Troberg

  “Visst principer är ju mycket viktigare än liv och död…..”

  Grejen här är att man inte visste att killen ver i nöd. Han kunde lika gärna valt att vara oåtkomlig. Det fanns ingen anledning att gå vidare förrän man visste, eller åtminstone hade tydliga indikationer om nöd.

  Lägg dessutom till att man gjorde det hela onödigt kränkande. Om man nu kan fjärrstarta telefonen, varför inte helt enkelt ringa och fråga?

  Det är så många grava fel i det här:

  * Att telefonen har en sådan bakdörr.
  * Att telefonioperatören tillåter att den används.
  * Att polisen spårar en person utan anledning.

  Allt detta för att en kille inte svarat i telefon. Var fan är proportionaliteten?

  Jag hoppas verkligen att killen anmäler alla inblandade så att vi får lite domar.

 18. Frank

  Enkelt att kolla om det här går att göra med din mobil… ställ ett alarm, stäng av mobilen, se om den vaknar för att ringa. Om mobilen vaknar så var den aldrig “riktigt avstängd” utan bara i viloläge. På en mobil utan riktig avstängning måste batteriet tas ut för att få riktigt privatlivt…

  Jag tror inte möjligheten att slå på mobilen automatiskt är en feature som medvetet byggts in i mobilerna, mer en bieffekt av hur avancerade de blivit. Eventuella krav på en fysisk av-knapp skulle nog falla på döva öron… det fåtal av oss som faktiskt bryr oss om privatliv på den nivån kan alltid ta ut batteriet, och vi är trots allt i rätt grov minoritet.

  Sen att det borde vara olagligt att göra sånt här utan tilltstånd från antingen abbonnemangsinnehavaren eller domstol, det är en annan sak, och det framgår ju dessutom inte i det här fallet om det fanns tillstånd eller inte. Han var visserligen 18, men det är fullt möjligt att han inte stod för sitt eget abb, det kanske föräldrarna gjorde? För många obesvarade frågor för att dra några växlar på just det här fallet tycker jag, och ja det är oavsett om han nu hitas säker eller inte.

 19. Rickard

  Jag har tendenser att avskärma mig från samhället i up till en vecka, till mina vänner och släktingars förtret, dock har de accepterat mitt beteende för privat och egen tid utan omvärldens inflytande.

  om de hade gått så långt att aktivera min telefon under mina utsvävningar hade jag brytit kontakten helt med dem, detta är min tid för själsligt helande, kan de inte acceptera detta har de inget med mig att göra.

  nej, inga elektroniska koppel,

  tack för mig

  /Rickard

 20. Calandrella

  Alla människor har en mänsklig rättighet att slippa godtyckligt ingripande i privatlivet. Är det godtyckligt när en människa varit försvunnen flera dagar, med oroliga anhöriga som resultat, och det förefaller ganska troligt att människan råkat ut för något som skulle kunna lösas av övervakning, övervakas? Jag anser inte det. Alltså anser jag att detta var ett okej fall av övervakning. Värre är massövervakning där ingen bedömning sker från fall till fall (FRA-lagen, Datalagringsdirektivet, …); den är verkligen godtycklig och människorättsfientlig.

 21. Mumfi.

  Det är lite olika saker i fallet som diskuteras samtidigt:

  När räknas en person som försvunnen? Om personen är försvunnen och han förmodas ha utsatts för brott, eller vara i fara, då ska naturligtvis _alla_ till buds stående medel användas.

  En annan sak är hur man hanterar funna personer. Kommer myndigheterna att helt enkelt fråga och om försvinnandet var frivilligt att vägra röja personen? Det borde de.

  Det tredje är att pejla avslagna telefoner. En utmärkt funktion jag gärna skulle ha på min telefon, utifall att. Men vänligen ge mig möjlighet att stänga av den, samt tydliga regler om hur den bör användas.

 22. Miner Willy

  Rick börjar bli riktigt otäck: gapigare än någonsin och förblindad av ideologi. Alltid indignerad, aldrig nyanserad. Ett tag trodde jag att Piratpartiet skulle utvecklas till ett riktigt idéparti, men med Falkvinge vid rodret förblir det ett renodlat missnöjesparti.

 23. Alter Ego

  Calandrella
  Problemet är att det finns hemliga funktioner i telefonen som det talas tyst om.
  En hemlig övervakningsfunktion.
  Jag vill inte leka hemliga fyran med staten när jag köper en telefon.
  Jag vill att den ska vara en telefon och inget annat.

 24. Jonatan Kindh

  @Calandrella: Jag håller visserligen med dig i fråga om att det är en vettig situation att spåra, men jag ser ett enormt problem i att det ens är tekniskt möjligt när telefonen faktiskt är avstängd.

 25. Putte

  Jag är något tveksam till om detta är tekniskt möjligt eller om det är ett missförstånd av journalisten.

  Jag har sett uppgifter om att även avstängda telefoner “pingar” basstationerna med jämna mellanrum. Det kan har varit så att de utnyttjade denna pingfunktion för att positionera telefonen.

 26. Johan Svensson

  Nu fick man i alla fall bekräftat att det faktiskt är möjligt att övervaka en avstängd telefon. Sådant har det ju spekulerats i tidigare.

  Jag håller helt med om att det ska vara förbjudet att i hemlighett implementera dylika mekanismer i aparater.

  Jag skulle dock inte ta för garanterat att min Andoidtelefon är säkrad. Det finns gott om ickefri mjukvara i den tyvärr.

 27. Elias.L

  wtf seriöst

  Gävla teknik -_-

 28. Grå

  Låt oss ponera andra scenarion istället för “död”, “vilse”, “minnesförlust” eller liknande.
  Vad sägs om att personen i fråga ville vara ifred ett par dagar? Kanske för att skriva på en roman ostört? Kanske för att personen fått en stalker efter sig? Kanske har personen hamnat i kläm med den undre världen? Utsatt för utpressning? Utsatt för hot?
  Det är bara några av alla möjliga scenarion. Det är han fullt medvetet stängt av sin mobil med det uttryckliga syftet att förhindra alla möjligheter att spåra honom. Flera instanser har då begått grova överträdelser för att få tag på honom i alla fall.
  Jag är ganska säker på att det inte stod någonstans i manualen till telefonen: “Vi kan spåra dig även om du stängt av den.”

 29. Robert Andersson

  En av anlednigarna till att jag har mobiltelefon är just för att man ska kunna spåra mig ifall att jag skulle råka illa ut, tex i trafiken. Det är dessutom bra ifall det funkar även om den är avstängd. För riktiga foliehattar som oroar sig över att bli avlyssnade så rekommenderar jag följande läsning – http://hackaday.com/2009/09/14/disabling-your-cell-phones-mic-for-security/

 30. Dennis Nilsson

  Bra talat av Falkvinge! Kommentarerna här visar på att vi här i Sverige är bortskämmda med det mesta, ändock finns det folk som ropar på ännu mer “säkerhet”.

  Är man en vuxen individ så får man allt ta hand om sig själv och inte ropa på att mamma staten skall “ta hand om en”.

  Den som vill vara absolut säker mot alla hot som livet och världen kan erbjuda skall låsa in sig själv och sina vänner och anhöriga i isoleringscell, och slänga bort nyckeln.

  Att mobiltelefoner kan fjärraktiveras är inget nytt, men tydligen är det nytt för majoriteten av de som kommenterar här. Det är också möjligt att aktivera mikrofonen utan att display och annat indikerar att telefonen är aktiv.

  Det var ett stort hallå om detta i början av 2000-talet när norska SÄPO gick ut med detta. Bl.a Nokia och Ericsson kände sig tvugna att formulera en pressrelease som var så skickligt formulerad så att när “Svenne Banan” läste den, så fick denne intrycket att fjärraktivering inte var möjlig, medan när en tekniker läste denna, så fick denne intrycket att det var möjligt med fjärrakrivering. Det skrevs även en hel del om det i pressen.

  Fram till år 2000 så hade majoriteten av alla mobiler en elektromekanisk knapp som bröt strömmen från batteteriet till telefonens elektronik. Det var då inte möjligt att fjärraktivera en mobiletelefon. Efter år 2000 ändrade mobiletelfonleverantörerna konstruktionen till att vara en mjukvarustyrd strömbrytare. Detta är som att som en modern dator går i viloläge.

  Så vill du ha en mobiltelfon som du vill stänga av på riktigt, utan att behöva ta ur batteriet, skaffa en mobiltelefon som tillverkats innan år 2000.

 31. gastlind

  Om prylen ska få bete sig så borde man behöva skriva på ett avtal som tydligt säger så eller själv aktivera den. Det ska vara upp till envar att avgöra om man vill ha såna tjänster. Litar man inte på att det kommer användas schysst ska man kunna säga nej tack.

  Lika lite som att någon annan bestämmer över en 18-årings liv borde det naturligtvis varit helt upp till 18-åringen själv att avgöra om han ville att andra skulle få se var han var.

  Det finns tydligen vissa här som vill ge Rick någon slags skuld för att 18-åringen eventuellt skulle dött EFTER att man hittat denne. Snälla människor, hur tänker ni? När någon fyllt 18 så är det helt upp till den personen om den överhuvudtaget vill att ens anhöriga ska få veta var han/hon är.

 32. Ior

  Förre säpochefen Anders Eriksson gick ju ut för över tio år sedan med informationen att en avstängd mobiltelefon kunde fjärraktiveras och avlyssnas. Han blev utskrattad av alla, och det hela dementerades intensivt av operatörerna.

  Men nu var ju det här ett tag sedan.

  “‘Tekniker och experter på mobiltelefoner dementerar Säpochefens uttalanden om att en spion med tekniska hjälpmedel kan starta och utnyttja en avslagen mobiltelefon som buggningsutrustning.” ” – När man använde kolkornsmikrofoner var avlyssning möjlig. De alstrade ström själva, och på kort håll kunde man med teknisk utrustning höra vad som sas. Dagens mikrofoner innehåller andra kristaller och måste strömförsörjas, säger Jan Ahrenbring på Ericsson.

  Även Svenska Arbetsgivareföreningens säkerhetsfolk är av den uppfattningen att det inte är möjligt att aktivera en avslagen mobiltelefon på distans.”

 33. Ior

  (Citatet är från DN)

 34. surferdude

  Att denna möjlighet fanns har man ju kunnat misstänka. Hoppas att den endast används efter polisanmälan om saknad person. Sen måste det ju vara polisen som kontaktar personen och inte familjen/flickvän/yrkesmördaren eller vem det nu var som rapporterade personen saknad.

  Vill du vara ensam och okontaktbar i dagens samhälle så skall du inte ta med dig någon teknisk utrustning alls.

  Passa på – än så länge är det inte obligatoriskt med inopererad spårsändare.

 35. Jerker Montelius

  Samma som Ior

  Jag tror att en gammal ÖB var av samma uppfattning. han blev i stort sett utskrattad på en folk och försvars kongress.

 36. Albert

  Jag har tidigare skrivit att mobiltelefoner läcker enorma mängder information, oavsett om man pratar i den eller ej. När jag skrev att den t o m kan spåras om den är avstängd blev jag mer eller mindre förlöjligad. Men nu visar det sig att det verkligen ligger till på det sättet. För att förhindra läckage av privat information via telefonen måste den antingen lämnas hemma elller så får man ta ur batteriet. Jag fick kännedom om att det på minst en sony-ericsson modell (förmodligen flera och inte bara ericsson) går att fjärraktivera mikrofonen i telefonen. Även om den är avstängd… Förmodligen via samma metod som polisen använde för att spåra 18-åringens avstängda telefon. Enda sättet att skydda sig mot avlyssning är att ta ur batteriet ur telefonen. Det räcker alltså inte att stänga av den. Tänk på det nästa gång du går på möte med företaget. Det bästa är att lämna telefonen utanför mötesrummet.

 37. Rick Falkvinge

  Ni som tycker att det är ok att använda sådant här för att anhöriga ska kunna hitta försvunna personer:

  Byt ut “18-årig kille som försvann efter fest” mot “19-åriga Fadime från Syrien, som saknas av sin familj inför det planerade bröllopet”.

  (Ja, något stereotypt och spelande på fördomar, men det illustrerar väldigt tydligt varför det måste vara individen som bestämmer.)

 38. EricJ

  Jag vänder mig nog mot den fjärde punkten, “behovet” av att fasa ut stängd mjukvara. Utan att bege mig in på liberal filosofi menar jag att folk har skall ha rätt att distribuera mjukvara på det sätt de vill, inklusive utan tillhörande källkod. Baksidan av samma mynt är förstås att folk har rätt att ge dessa distributörer långfingret och istället välja en fritt alternativ, ett alternativ där du som individ har kontrollen.

  Man gör ett val när man köper exempelvis en iPhone. Man väljer att ge upp kontrollen över sin telefon, man väljer att lita på tillverkarens goda vilja. Och det är helt OK med mig, många sådana relationer fungerar faktiskt till allas belåtenhet Jag anser det vore fel, rent av socialistiskt, av mig att komma och diktera annorlunda.

 39. Peter Andersson

  Killen är alltså 18 år och har varit försvunnen några dagar, blev senast sedd på en fest, det statistiskt ABSOLUT mest troliga scenariot är ju då att han har tillbringat hela helgen till sängs med en ny flickvän (eller pojkvän) och stängt av telefonen för att inte bli störd (eller för att spara på batteriet då det inte finns någon kompatibel laddare hemma hos denna/denne).

 40. karibien

  Med all respekt för folk som går hem till nyfunna vänner och tillbringar en helg i sängen med avstängd telefon, folk som behöver komma bort och föredrar att inte meddela anhöriga, folk som stänger av mobilen endast i syfte att inte bli spårade.

  Jag tror faktiskt inte att polisen skulle kallat ut extra patruller, sökhundar, helikopter, svävare och dykare ifall det var det troligaste scenariot.

  Det har ju hänt förr att folk på väg hem från krogen har ramlat i vattnet, lagt sig nånstans att vila och frusit ihjäl, blivit rånade och lämnade, tagit en genväg och brutit benet i skogen.

  Men om vi lämnar 18-åringen från Varberg och fokuserar på telefonen och vem som ska få göra vad med den.

  Är det rimligt att funktionen att kunna pejla var en telefon som är avstängd/satt i vänteläge är, och ev aktivera mikrofon, finns? Ja, tycker jag

  Vem ska få använda det? Vid försvinnanden, efter beslut av åklagare alt polis – dvs anhöriga ska inte själva kunna begära det hos operatör, tycker jag. Vid brott, om man är anhållen i sin frånvaro, tycker jag.

  Ska leverantör och operatör informera om att funktionen finns, och hur det fungerar? Självklart, tycker jag

  Jag som jobbar i digital studio vet att om jag vill hålla något absolut hemligt ska jag hellre snacka i korridoren än i studion. Det går att från annan studio i samma system lyssna på vilken mick som helst i studion intill utan att dra upp regeln, utan att det syns. Det är krångligt som fan, och man kan förstås undra varför någon skulle vilja det. Men det går – och vi är informerade. Så borde det rimligen vara med mobilen också.

 41. Magnus

  Nja, det spelar ingen roll vilket OS som mobilen kör. Fjärrstyrningsfunktionen sitter i basbandet/modemet.
  Hittar ingen referens dock. Âr det någon här som är mer bevandrad i 3gpp-specar som kan hjälpa till?

 42. Alter Ego

  Historiskt sett så har staten varit den som varit farligast för människan.
  200 miljoner människor blev mördade av staten på 1900:talet.
  Att ge staten rätt att pejla din position varje sekund av ditt liv är som att ge katten en råtta med 3 ben.

 43. Fredrik 'Humlan' Holmbom

  En fjärrpåslagen telefon som sedan inte kan nås igen..

  “Senare försök att pejla telefonen har dock misslyckats” – SR

  Kanske han vill vara ifred och tog ur batteriet när han såg att telefonen var på, eller kanske den lilla gnuttan ström han hade kvar i batteriet, som han ville spara genom att slå av telefonen, tog slut.

  I vilket fall som helst vill jag inte ha nån bakdörr i min hård eller mjukvara, för alla dörrar som kan öppnas legitimt kan också öppnas illegalt.

  Jag vet inte om jag kommer tordas köpa nån inteldator nå mer, efter att idag läst på IDG att i kommande intelpluggar så finns det möjlighet att fjärrlåsa datorn…

 44. Krille

  Jag håller med Rick om att detta är ett problem. Faran i detta är som jag ser det huvudsakligen densamma som i FRA-lagen, nämligen risken för ändamålsglidning. Nu när denna funktion ändå finns i telefoner tycker jag att det var bra att man använde sig av den för detta ändamål, men funktionen i sig borde ändå inte ha implementerats på grund av risken att den kommer användas även för andra, mindre trevliga, ändamål.

 45. anonym

  Håller med om att det är helt fel med tekniska apparater som kan kontroleras utifrån utan att du vet att de kan göras eller har gett tillstånd till det.

  I fallet med en försvunnen anhöring tycker jag dock att det är ok att använda de medel som finns till förfogande.

  Det är frågan om gråskalor här, olika principer med olika tyngdkraft vägs mot varandra när man besluter sig för att använda ett potentiellt integritetskränkande medel för att undvika ett potentiellt farligt läge. Man kan gå allt från att spionera på otrogna makar (ganska integritetsbrytande) till att spåra fjällvandrare som försvunnit efter en lavin (ganska livräddande). En försvunnen tonnårskille är väl i mitten på en sådan skala (beroende på hur många dagar han varit försvunnen). Då borde kommentarerna till det också vara nyanserade – fel att sälja spionutrustning till folk utan deras vetskap, men ganska rätt att använda den i vissa fall då det kan rädda liv / undivka skada.

  Svartvithet och starka åsikter är kanske viktigt i en valkampanj, men att kunna se gråskalor är viktigt för praktiskt arbete och rationalitet. Å andra sidan så är ju slutresultatet av politik en serie av kompromisser, så för att få ett acceptabelt resultat röstar jag gärna in nån med extrema åsikter åt mitt håll, då är slutresultatet säkert passligt lagom. 🙂

 46. HumbleBee.net | Öppna din dörr…

  […] Rick väljer att idag hoppa på en incident som kan slå tillbaka och ge massor av negativ uppmärksamhet, dock har Rick rätt till 100% i sakfrågan. […]

 47. Björn Odlund

  EricJ: självklart ska folk få välja att köpa produkter där leverantören har valt att inte ge köparen fullständig kontroll. Men frågan är, varför skulle man vilja välja en sådan leverantör, speciellt när de öppna alternativen snart är minst lika bra och troligtvis kommer gå om. Då blir ju öppenheten en konkurrensfördel.

  Ergo; det ska även fortsättningsvis vara tillåtet att vara en idiot.

 48. Urban

  Nu får du skärpa dig Rick, det är väl självklart att man provar det här om det finns möjlighet att hitta en försvunnen person. Vill du hellre att personen ska dö för att inte kränka hans integritet? Ungefär som det där tramsiga utspelet med anonymitet inom sjukvården. Vanligt hederligt folk blir inte kränkta av att bli identifierade när så behövs, för att skydda liv och lem eller upptäcka/förhindra brottslighet. Att du sen blir kränkt av allt som kan hota DIN överdrivna tolkning av integritetsbehov är en helt annan sak, låt det i så fall stanna på en för dig personlig nivå. PP går kräftgång sedan en tid, det här utspelet lär öka takten. Inte mig emot iofs.

 49. Pirat Nathalie

  Jag orkar inte ens läds vad de andra skrivit.
  Klart man inte bara kan tvångsspåra folk för att deras släkt eller förälder vill det.
  Tänk om baksidan till försvinnandet varit hot om hedersmord eller dylikt.
  Vi har väll förfan rätten till vårat eget liv.

  Sen har jag full förståelse för att man kan vara orolig och ledsen om någon försvinner, men det är ovidkommande. Alla övriga “försvunna” människor har ju snällt fått vänta dom där 48h som det brukar vara innan man kan utlysa att någon är försvunnen.
  eller om han varit 5år, förståndshandikappad osv osv. då kan jag tänka mig att på grund av att det kan vara en livsfara för personen, kan möjligheten finnas. Men då kan man ju lika köpa en spårsändare och sätta i skorna, dvs om målsman, myndighet eller övrig föälder ansvarar. Detta bör dock endast gälla dem som faktiskt inte kan ta ansvar för sitt liv eller på något sätt överleva en natt i en skog.

 50. Mikael Popovic

  Ni som sitter där på apberget och spekulerar i den här historien, varför tar ni inte reda på mer fakta? Tror att ni har passerat ytterllgare en gräns för extremt dålig smak i jakten på sensationer.

  Rick skriver:
  “För det andra så är det här ett brott mot så många datasäkerhetsföreskrifter att jag inte vet var jag ska börja.”
  Gör en anmälan då om det är brottsligt! Sluta gnäll! Med tanke på hur lite kött du har på benen i frågan, DN’s artikel var inte så uttömmande, så slår du verkligen här på stora trumman.

  “Att polisen kallades in och kränkte mannens privatliv utan att det ens fanns misstanke om brott, utan att det fanns formell misstanke om att just han hade begått ett brott, är oförlåtligt.”
  Nu är väl inte frågan huruvida han har begått ett brott, snarare rör det sig om huruvida brott begåtts mot 18-åringen. Oförlåtligt är starka ord från någon som varken har alla kort på bordet eller, som tydligt är, alla hästar hemma.

  Enligt, GT, Hallandsposten m.fl. så försvann killen efter ett krogbesök på natten mellan torsdag och fredag. Han var för tillfället klädd i kortbyxor av tyrolermodell och knästrumpor. Han lämnade restaurangen och begav sig i en annan riktning än det håll där systern, hos vilken han skulle övernatta, bor. Man skulle kunna tänka sig att det finns anledning att tro att något hänt honom, då han på söndagen fortfarande ej var återfunnen?
  Scaber Nestor skriver ovan:

  “Det står ingenstans ifall det är efter ett beslut av förundersökningsledare eller efter tillstånd från föräldrar, vilket borde vara en förutsättning.

  Kanske skulle inväntat eller ringt och kollat det innan postningen.”

  Det låter sunt, kan vara en idé att göra lite research innan man använder, vad som kan visa sig vara ett tragiskt människoöde, för att få några billiga poäng i den lilla skara av inbördes beundrare ni faktiskt är.

  Smaklöst

 51. Galileo Galilei

  @Pär Nilsson
  En modern mobiltelefon är en dator. on/off knappen på din dator försätter bara telefonen/datorn i viloläge.

 52. DanielS

  Ser ut som många missar hela poängen som Rick försöker få fram.

  Vi har precis fått reda på att man kan sätta igång en mobil via fjärr trots att den är manuellt avstängd…………..

  Man undrar om de kan koppla in sig på mikrofonen och använda mobilen som en bug också? Min helt egna spekulation dock.

  Var det bra att de hittade personen ifråga? Ja det var det.

  Men var det bra att de hittade honom på det sättet de gör det på? Nej det var det inte.

 53. Laszlo Donat

  Det borde gå ut konsumentinformation om det!
  Att en mobiltelefon kan fjärrstyras även om den är avstängd!
  Kanske man kan bygga in eller redan finns det möjlighet för avlysning!
  För liknande intrång bör polisen inneha tillstånd av domstol! Domstolsbeslut bör motiveras med skälig misstanke om brott eller olyckshändelse. Men att en anhörig saknar en annan anhörig aldrig kan vara tillräcklig motivering.

 54. christoffer

  till de som inte tror på att telefoner kan aktiveras “remote” http://www.schneier.com/blog/archives/2006/12/remotely_eavesd_1.html

  (Om ni inte vet vem Bruce schneider är så läs på.)

  /C

 55. Mumfi

  Problemet är inte huruvida det går att spåra telefoner eller om det var rätt att göra så i detta fäll, vilket allt tyder på. Problemet är att det inte tas hänsyn till integritetsaspekter i konstruktionen av systemen, och inte _tillräcklig_ hänsyn i utformandet av lag och rutiner hos myndigheterna.

  Naturligtvis ska det finnas en spårningsfunktion hos avslagna telefoner, det kan vara både nyttigt och kännas tryggt för medborgarna. Men det förutsätter tre saker: Självbestämmande, tillförlitlighet och förtroende. Om medborgarna inte känner förtroende för att myndigheterna inte missbrukar systemet kommer telefonerna att lämnas hemma, då har man inte vunnit något på det hela. Om medborgarna inte har självbestämmande över funktionen då kan man inte lita på att den inte missbrukas, telefonerna lämnas hemma. Om inte systemet är tillförlitligt, då kanske det inte fungerar när man förlitat sig på det, falsk trygghet är värre än ingen trygghet.

  Följaktligen krävs tre saker för att uppfylla de tre kraven:
  1. Det bör i telecomdirektivet anges ett tillförlitligt och standardiserat sätt på vilken systemet att pejla avslagna telefoner ska fungera. Företrädelsevis ett långsamt och kostsamt system med liten bandbredd och små möjligheter till utbyggnad.
  2. Funktionen ska vara utformad så att den eftersökta kan välja att enbart få information om att han är eftersökt utan att röja sin position.
  3. Det ska rinnas tydliga regler och lagstiftning för hur sökningen ska hanteras.

  Med denna kravspec kan man nu sätta sig ner och designa ett system som uppfyller kraven.

  Mitt förslag på en teknisk lösning vore att sända ut identiteten på den eftersökta telefonen över mobilcellerna i allt vidare cirklar till dess att telefonen behagar svara med ett litet ping, om den är ställd att göra så. Lagstiftningsmässigt får man helt enkelt reservera kapacitet för att sända ett antal nummer åt gången per station, på samma sätt som man reserverat kapacitet för att alltid tillåta samtal till 112. Pinget i fråga bör vara på särskilt protokoll så att det tar mindre energi ur telefonen.

 56. Bengt

  Rick, du måste, måste, måste börja se skillnaden på vad som är politiskt korrekt och vad som är ideologiskt riktigt.

  Du har helt rätt i att det är fel att myndigheterna kan fjärrpelja en avstängd mobiltelefon, självklart.

  I det här fallet så pratar vi om en försvunnen pojke som antagligen är död. Ditt uttalande är otroligt kontroversiellt och rent ut sagt offensivt ur ett socialt perspektiv.

  Nu kan du i transparansens namn inte redigera eller ta bort det här inlägget, men jag råder dig för din egen skull, partiets skull och i förlängningen även vår skull att börja fundera allvarligt över vad som är korrekt att uttala sig kring. Kanske är det läge att skaffa en person som kan hjälpa dig att kontrollera dina uttalanden ur ett PR och media-perspektiv?

 57. Urban

  “polisen kallades in och kränkte mannens privatliv utan att det ens fanns misstanke om brott, utan att det fanns formell misstanke om att just han hade begått ett brott, är oförlåtligt. Det är aldrig okej att kränka någons privatliv just för att de kanske vill ha ett privatliv.”

  Man brukar säga att svenskarna är världens mest lättkränkta folk men det här är väl ändå att ta i? Om jag skulle gå bort i skogen, bli bortrövad eller svimma av någonstans pga sjukdom eller liknande så skulle det vara helt fantastiskt om det gick att pejla in min mobil, både för mig och mina anhöriga. Ja inte Rick förstås, han skulle hellre dö än att utsätta sig för en sådan kränkning…

 58. Scary Devil Monastery

  @Urban

  Så det är helt ok om, i liknande fall, “19-åriga Fadime från Syrien” måste hysta mobilen om hon vill smita undan sin familj som planerat gifta bort henne, exempelvis?

  En vuxen människa – och där inkluderas faktiskt 18-åringar, måste få lov att ta ställning till om de vill bli spårade eller ej. Har han stängt av sin egen mobil så letar man efter honom MOT hans vilja.

  I mitt fall hade jag anmält varenda steg i kedjan. Och det hade du också gjort om din operatör hade fjärrstyrt din telefon, dator eller bil mot din vilja på tredje parts begäran.

  Så var god sluta hyckla. Hade mannen slagit på sin telefon självmant eller valt att ha den på för att kunna bli spårad så hade situationen varit helt annorlunda. Och hade du varit i nöd och i skogen så förutsätter jag att din mobil hade varit PÅ snarare än AV.

  Har man stängt AV sin telefon så VILL man förmodligen inte bli nådd.

 59. Urban

  Bengt,

  Menar du att Rick inte företräder piratpartiet? Vi har ju vant oss vid att han desperat tar varjet tänkbart och otänktbart tillfälle att tolka in en integritetsaspekt i allt. Hade det varit ironi så skulle det kunna tyda på en komisk ådra men problemet är att han verkar vara allvarlig. Ingen kan ta detta parti på allvar med denna typ av utspel.

 60. Thomas Tvivlaren

  Här har Rick helt rätt! Det är en viktig principsak att ingen annan har ett skit att göra med en vuxen och myndig persons liv och leverne.

  Att ens möjligheten finns att fjärrstyra en telefon på det här viset är tillräckligt för att brista ut i ett ramaskri. Det spelar ingen roll om huvudpersonen råkat ut för något otrevligt då detta är en ren principsak.

  Tummar vi på denna princip i detta fall så ser jag inte riktigt hur vi ska kunna motivera att vi inte redan på BB förses med ett chip som positionsbestämmer oss. Givetvis i “preventivt” syfte…

  Kudos Rick!

 61. Urban

  Scary, om man går bort i djungenl UTAN att snitsla en bana efter sig, har man då visat att man inte vill få sin integritet kränkt och alltså vill hellre dö i djungeln än att bli räddad? De anhöriga måste väl få bedöma om det är troligt att personen inte har försvunnit av egen fri vilja och då är det ju rimligt att pejla mobilen om det går. Vari ligger kränkningen? Tror du på fullt allvar att 18-åringen känner sig kränkt? Är det bättre att kalla ut 1000 personer i skallgångskedja bara för att undanröja minsta lilla risk för att 18-åringen kan bli kränkt eller för att någon piratpartist blir det av tanken på att det kan ha varit de själva som kom bort. Helt absurt!

 62. Karma

  “Om jag skulle gå bort i skogen, bli bortrövad eller svimma av någonstans pga sjukdom eller liknande så skulle det vara helt fantastiskt om det gick att pejla in min mobil, både för mig och mina anhöriga.”

  Det är lite i närheten av FRA-argumenten nästan. Vad händer om jag vill stänga av min mobil för att få vara just ifred? Onåbar? Ja men så länge jag har rent mjöl i påsen, så spelar det ju ingen roll om det inte går. Det är ju för att skydda MIG som jag inte kan vara just onåbar och på en plats där ingen kan spåra mig.

  Man antar att någonting har hänt mig. Man antar att något utanför normen KAN betyda det värsta man kan tänka sig. Därför ska allt kunna övervakas, för säkerhets skull. Det är argumentet för FRA. Och nu kallar sig “piratpartister” här i kommentarerna att det inte spelar roll om polis/andra ska kunna sätta på och spåra din avstängda mobil utan brottsmisstanke?

  Shit. Vet ni ens vad piratpartiet är och vad vi står för? Bevisligen inte.

 63. Spåra mobiltelefoner « Jan "PiratJanne" Lindgren

  […] februari , 2010 Såg imorse att Rick skrev om att polisen/mobiloperatören på distans hade slagit på en mobil (nåt som Humlan också […]

 64. Trolle

  Nu sätter de in dykare åxå. Skall man inte få ta sig ett dopp i fred utan att polisen kommer och jagar en? http://www.dn.se/nyheter/sverige/dykare-satts-in-efter-18-aring-1.1041564

 65. André

  Naturligtvis är det en tragedi om nån gått vilse/brutit benet/frusit ihjäl etc. Det har dock lika lite att göra med sakfrågan som att det är sorgligt att små barn svälter ihjäl i Afrika.

  Något som möjligtvis kan vara en personlig tragedi kan omöjligt vara av större vikt än att MILJONTALS människor som använder sig av mobilfabrikat X, Y och Z bär omkring på hemliga spårsändare mot sin vilja.
  Man blir ju illamående av alla känslostyrda och irrationella kommentarer här. Det är såna som ni som lägger grunden för repression och totalitära system.

 66. Miner Willy

  Thomas, det spelar ingen roll om det här är en viktig principsak. Det gör inte Ricks utspel mindre smaklöst och okänsligt. Att försöka plocka politiska poäng på en sådan här händelse visar på en allvarlig brist på omdöme.

  Rick: visa lite vanlig jävla respekt, och vänta åtminstone tills dramat har fått en upplösning innan du postar dina indignerade svador.

  Fortsätter du i den här stilen har PP inte en chans i riksdagsvalet. Själv hoppas jag på en ny partiledare och ett bättre val 2014.

 67. Urban

  Tips har skickats till nyhetsredaktionerna för SvD och DN angående hur Piratpartiet ser på ansträngningarna att återfinna 18-åringen i livet, att Rick Falkvinge anser att det är fel att försöka återfinna honom för att det kan kränka hans integritet. Han kan ju ha valt själv att försvinna och oroliga anhöriga har väl heller inte rätt att kränka hans integritet genom att försöka återfinna honom… Att dyka efter honom måste då också vara en kränkning enligt gängse piratlogik.

 68. Karma

  Vänta, visste ni att vi kan skydda barn mot pedofiler om vi satte kameror i allas hem, som filmar 24/7? Javisst! Det är väl argument nog? Javisst. Barn. Tänk på det. Barn. Inte behöver du väl frihet?

  Sen tänkte jag att vi kan göra det till krav med brevsprättning. Ni vet, för det KAN ju vara barnporr i något av kuverten. Barn. Så, det är ni ok med att införa, eller? Bra.

  Ok, det är lite “klumpigt” läge för Rick att skriva inlägget, men å andra sidan – när är ett bättre läge att belysa ett ämne från ett annat håll än när det inträffar? Kudos att någon faktiskt vågar gå emot populär-emo-stormen.

 69. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Konspirationsteori om Sonys socialistlobby…

  I gårdagens inlägg, Sonys socialistlobby, resonerade jag en smula konspirationsteoretiskt kring dolda agendor och outtalade syften med Antipiratbyråns inträde i bloggosfären. Bl.a. så här:

  “Med tanke på bloggbesökares potentiella dataläc……

 70. Calandrella

  @Rick Falkvinge: “Byt ut “18-årig kille som försvann efter fest” mot “19-åriga Fadime från Syrien, som saknas av sin familj inför det planerade bröllopet”.

  (Ja, något stereotypt och spelande på fördomar, men det illustrerar väldigt tydligt varför det måste vara individen som bestämmer.)”
  Denna funktion bör naturligtvis enbart användas om det finns ett gott skäl att tro att personen befinner sig i nöd (vilket det finns i detta fall). Staten bör naturligtvis inte hjälpa människor att tvinga folk att gifta sig.

 71. Tysken

  Jag trodde det fanns gränser till och med för en person som Falkvinge. Men att göra ett sådant uttalande utan att ha något som helst på fötterna måste ju slå alla typer av lågvatten märken.

  Ska bara bemöta en sak: “Byt ut “18-årig kille som försvann efter fest” mot “19-åriga Fadime från Syrien, som saknas av sin familj inför det planerade bröllopet”.

  Du har ju uppenbarligen lika dålig koll på polisarbete som du har på allt annat. Tror du i din vildaste fantasi att det första polisen gör när man får in en anmälan om en försvunnen person är att börja pejla mobiltelefoner och skicka ut helikopter och dykare..? Steg ett är ju att försöka reda ut om personen de facto är ofrivilligt försvunnen. Det har de ju kommit fram till i dethär fallet och att du då tycker att det är viktigare att bevara killens integritet än att rädda hans liv är rent ut sagt skandalöst jävla illa och du måste ju vara en rent ut sagt otäck person som saknar all form av empati!!

  Om inte piratpartiet gör sig av med Falkvinge efter dethär så kan de ju bara glömma riksdagen, vilket iofs är önskvärt på alla möjliga sätt…

 72. Karma

  @Tysken: Var sägs det att personen är ofrivilligt försvunnen?

  Jag måste ha missat det, i de artiklar jag läst.

  Med tanke på att mobilen varit avstängd, och att den faktiskt gick att sätta på, tyder ju för mig på motsatsen – att det varit högst frivilligt. Jag tror det är statistiskt vanligare att någon stänger av sin mobil själv än blir kidnappad (och där kidnapparen stänger av den).

 73. Istvan

  @Karma antagligen hade telefonen stängts av, av sig själv på grund av dåliga batterier eller kyla/vatten. Tyvärr tror jag han har drunknat ,men jag hoppas jag har fel. Ganska vanligt att berusade personer ställer sig vid en kajkant för att pissa och sen tappar balansen. En bekant dog på det sättet för ca 10 år sedan, tog flera månader innan de hittade kroppen. Hans närmaste anhöriga levde i ovisshet eftersom ingen såg när han trillade i. De hade definitivt varit tacksamma om hans mobil då hade kunnat pejlats!

 74. Tysken

  @Karma
  Det går ju aldrig att med säkerhet fastställa om en person är borta av egen fri vilja eller ej i alla fall inte för än personen död eller levande dyker upp igen. Men Polisen har ju förhört ett 40-tal personer satt in helikoptrar, hundpatruller, dykare och kopplat in kriminalpolis för att de inte kan utesluta brott. Det är ju inte direkt den första åtgärden som sätts in så fort någon anmäls försvunnen. Så de har ju uppenbarligen kommit fram till att det är föga troligt att han är försvunne av fri vilja. Att spekulera i varför telefonen var avstängd tycker jag inte är meningsfullt överhuvudtaget, men vanligt folk slår ju de facto av sina telefoner ibland och det är ju inte heller helt ovanligt att de stänger av sig själva.

  Om du vill läsa på mer: se till exempel hallandsposten och gp:
  http://hallandsposten.se/nyheter/halland/1.726385-utesluter-inte-brott-kring-forsvunnen
  http://hallandsposten.se/nyheter/sverige/1.726242-forgaves-sokande-efter-18-aring
  http://www.gp.se/nyheter/halland/1.305468-50-tal-tips-efter-forsvunnen-man

  Slutligen kan jag ju konstatera att det uppenbarligen finns folk som har en sådan skev bild av integritet som hellre dör än att folk de facto bemödar sig att försöka hitta dom. Tycker ni kan meddela polisen detta så de kan låta er frysa ihjäl när ni försvinner om det nu är eran önskan. de pengarna som det skulle kosta att hitta er kan ju då användas till att hitta oss som prioriterar att överleva.

 75. Simon

  Som flera andra håller jag med Rick i sak, men beklagar den PR-mässiga missen. Rick borde ha förstått att 18-åringen kan vara död/skadad, och att det i sådana fall är ruskigt otaktiskt att argumentera som han gör.

 76. Mumfi.

  Kan vi släppa den bortkomne 18-åringen?
  Problemet här är att det tydligen går att pejla avslagna telefoner. Det är inte bra. Om det finns en sådan funktion behöver den genast regleras, standardiseras, informeras om och framför allt göras avaktiverbar. Alternativt tas bort.

  Frånsett det: Har polisen bedömt att 18-åringen är illa ute och behöver hittas. Då ska man naturligtvis använda denna funktion om den finns. Men, av det följer inte att funktionen bör finnas. Det är just för att man försöker införa vartenda liten teknisk funktion som kan tänkas göra nytta, utan att se till den eventuella skadan, som vi är där vi är…

 77. Tubbe

  Undrar förresten hur många mord och kidnappningar som har klarats upp med hjälp av mobiltelefonpejling? 10? 100?1000? Antagligen fler…

 78. Tysken

  @Mumfi
  Jag förstår egentligen inte skillnaden mellan att pejla avslagna telefoner jämfört med att pejla påslagna. Beroende på omständigheterna måste det ju vara lika rätt/fel att pejla oavsett om telefonen är påslagen eller ej. Att pejla påslagna telefoner får man ju inte göra hur som helst och samma regler lär ju då gälla för avslagna. Så det finns ju redan en massa regleringar.

  Om man nu är så jäkla skraj för att bli pejlad är det väl bara att ta ur batteriet eller för att vara på säkra sidan låta bli att äga en mobil. Tro det eller ej så är det ingen som tvingar dig att äga en.

 79. Karma

  @Istvan: Om batterierna tagit slut så hade den antagligen inte kunnat sättas på igen. Kanske gör han som jag och många andra när vi har dåligt med batterier, att vi stänger av den så att den har kraft nog när vi verkligen behöver ringa ett samtal till exempelvis 112. En liten grej som borde vara en stor varningssignal för att såhär gör man inte! Tänk om jag får för mig att dra ut ensam på en vandring någonstans, och med tanke på att jag är långt ifrån platser där jag kan ladda min mobil, så stänger jag av den för att spara ström tills när jag verkligen behöver den. Den är säkert nerpackad i min väska för att undvika att den skadas eller blir utsatt för fukt, osv, och jag kan därmed inte höra om den ringer – men eftersom jag stängt av den spelar det ju ingen roll.

  Någon får för sig att jag är “försvunnen” bara för att jag, som myndig vuxen, beslutade för att ta en paus ifrån vardagen och inte säga att jag drar på min vandring. Precis som i det här fallet verkar det bara som att det är teorier hit och dit om vad som KAN ha hänt, och det leder till att någon får för sig att sätta på min mobil igen för att spåra mig.

  Inte nog med att det kränker min integritet om jag faktiskt VILL vara ensam, det kan leda till direkt livsfara när jag märker att batterierna av någon anledning tagit slut när jag FAKTISKT behöver ringa.

  Som tidigare sagts – släpp den här 18-åringen. Vi vet inte vad som hänt honom. Men som sagt, det går tydligen att kartlägga även avstängda telefoner, vilket är bara en del av problemet som vi måste motarbeta. En sådan funktion måste mobiltillverkare vara tydliga med att den finns, och det MÅSTE gå att stänga av.

  Är min mobil avstängd, så ska den vara AVSTÄNGD. Vill jag inte bli nådd, så ska ingen i hemlighet kunna fjärraktivera en signal som säger exakt var jag är.

  Jag blir rädd när jag ser hur många som låter känslorna totalt grumla deras syn som i de här kommentarerna. “Jamen det här är ju ett undantag”. Om det måste finnas undantag åt ett håll, så kommer det att tillkomma undantag åt ett annat håll.

  FRA sades bara vara till försvarsverksamhet, och inte för polis. Nu börjar man dock, no shit, att glida åt att vilja ge polisen tillgång också. Och sen, varför inte Ifpi? Och så vidare, och så vidare.

 80. Karma

  Damn. Folk tänker ju bara så långt näsan räcker.

 81. Istvan

  @Karma de flesta telefoner går att sätta på en kort stund även efter att telefonen har stängts av på grund av dåliga batterier. Tror knappast att denna person som försvunnit iklädd bara shorts med flit stängt av sin telefon.
  Lite motsägelsefullt av dig att du gärrna vill använda telefonen när du hamnat i nöd men bara på dina villkor. Kanske bäst att införa en spärr lista för er som inte vill bli hjälpta när ni hamnat i nöd.

 82. Urban

  Istvan, bra idé. Och vi som inte satt upp oss på listan välkomnar gärna hjälpinsatser när vi går vilse eller att vi blir identifierade när vi hamnar medvetslösa på sjukhus och därmed kan få bästa möjliga vård. Fast den där listan vore förstås kränkande för piraterna. Bara tanken på den är förstås kränkande…

 83. Karma

  @Istvan: “Lite motsägelsefullt av dig att du gärrna vill använda telefonen när du hamnat i nöd men bara på dina villkor. Kanske bäst att införa en spärr lista för er som inte vill bli hjälpta när ni hamnat i nöd”

  Va? Är det motsägelsefullt av mig att jag gärna vill kunna nå hjälp när JAG vill, än att få övervakning påtvingad på mig? För det är det det här handlar om.

  Som sagt – en fjärraktiveringsfunktion kan få finnas om den av användaren går att stänga av. Jag förstår inte varför du måste vara sarkastisk och prata om en “spärrlista” om man nu skulle kunna stänga av fjärraktiveringen. Det är för mig helt självklart att jag själv får använda min mobiltelefon när jag behöver den, utan att någon annan ska kunna ta slut på dess batterier utan min kännedom.

  Btw, alla de mobiler jag och min sambo har haft är döda när batterierna tagit slut. De går inte att starta igen, och om de går att starta så räcker batterierna knappast länge nog för att hinna slå ett telefonnummer.

  @Urban: Hej troll!

 84. Istvan

  “Btw, alla de mobiler jag och min sambo har haft är döda när batterierna tagit slut. De går inte att starta igen, och om de går att starta så räcker batterierna knappast länge nog för att hinna slå ett telefonnummer.”

  Nu var du motsägelsefull igen, är de döda eller inte? En spårbar signal behöver nog ytterst lite effekt.

 85. Istvan

  “Va? Är det motsägelsefullt av mig att jag gärna vill kunna nå hjälp när JAG vill, än att få övervakning påtvingad på mig?”

  Ja det är motsägelsefullt när du vill utnyttja tekniken BARA på dina villkor. Tänk på saknades anhöriga och samhället som genom pejlingen kan spara in enorma resurser genom att veta var de ska leta efter saknade personer.

 86. Karma

  @Istvan: Det är en gissning de gjorde att mobilen har dött av sig själv. Det kan (som jag försöker, så tydligt som jag bara kan, förklara för dig) mycket väl ha funnits kraft kvar i batterierna, men de vet ingenting om var mobilen var, eller om användaren faktiskt VILLE SPARA PÅ KRAFTEN TILLS DÅ DEN FAKTISKT BEHÖVDES.

  Något som är upp till dig som ägare av mobilen. Eller, som BORDE vara upp till dig som ägare av mobilen.

 87. Istvan

  @Karma
  Tror du på allvar att en 18 åring klädd i shorts efter en klassfest försvinner frivilligt i 4 dygn utan att höra av sig till sin familj?

 88. Karma

  @Istvan, nej det är inte motsägelsefullt att jag vill använda teknik som jag äger på mina villkor. Om jag stänger av en maskin som jag äger, så är mitt villkor att den förblir avstängd tills jag sätter på den igen.

  Naturligtvis finns produkter som startar utan att jag trycker på “on” men det känner jag som användare till. En TV eller radio, exempelvis, som jag ställt in att starta och väcka mig vid vissa tidpunkter.

 89. Karma

  @Istvan: “Tror du på allvar att en 18 åring klädd i shorts efter en klassfest försvinner frivilligt i 4 dygn utan att höra av sig till sin familj?”

  Jag har ingenting med vad han beslutar sig för att göra, och oavsett vad jag tror att han gjort eller inte gjort, så är det hans ensak varför hans mobil är avstängd.

 90. Karma

  Btw, så att du inte får för dig att basunera att du “vunnit” eller whatever pga min plötsligt tystnad, så kommer jag inte sitta vid datorn hela kvällen.

  Var inte rädd, jag är inte försvunnen. Men kanske borde du be polisen att koppla in sig i min webcam så att ni kan se att jag mår bra här i lägenheten? Vem vet, jag kanske blivit knivmördad i min soffa. Min dörr är ju olåst ändå.

 91. Istvan

  @Karma byt nick…

 92. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar and Mattias Eriksson, Razor. Razor said: Falkvinge: Avstängd telefon fjärrpejlades ändå http://bit.ly/9ryqus […]

 93. Urban

  Det är helt sjukt hur piraterna agerar.

  En försvunnen 18-åring med oroliga anhöriga och så diskuterar man kränkningen i att pejla mobilen Lika kränkande att dyka efter honom eller gå skallgång. Han kanske inte vill det och skulle bli kränkt av det. Helt obegriplig argumentation.

  Och det där med upphovsmannen, han blir förstås inte kränkt av att man kopierar hans verk utan att fråga. Mot hans vilja. Nej då. Men den här 18-åringen är förstås oerhört kränkt om han återfinns vid livet mha dessa tvivelaktiga metoder.

  Hur kan någon vid sitt sinnes fulla bruk rösta på detta parti med denna sjuka/avskyvärda argumentation?

 94. morr

  Men tjenare… jag trodde att det här var allmänkunskap? Både att mobilerna går att spåra avstängda men även att man kan ringa upp dem i hemlighet. Att ta ur batteriet är det enda som hjälper. Tillverkarna gick ju ut med att det var en jättebra “baby watch” funktion för att försvara sig… föräldrarna kunde lämna telefonen vid sitt sovande barn och sedan ringa upp för att höra om barnet skrek (när de satt på krogen antar jag)… det lustig är väl kanske att det inte står i några telefonmanualer hur man använder sig av funktionen så… ja… Vi fick info om detta när jag gjorde lumpen 2000.

 95. André

  @Urban
  Ja oooo så hemskt! Och när spädbarn blev ihjälslagna med hammare så stred det fasansfulla Piratpartiet för att de offentliga handlingarna om rättegången skulle få spridas offentligt! Kom ihåg det! Barn! Hammare! Våra rättigheter betyder naturligtvis ingenting när BARN blir ihjälslagna med HAMMARE!

  Självklart skall alla medborgares position kunna trianguleras godtyckligt av telebolagen, för nu är det ju synd om anhöriga till en försvunnen!
  Det är ju helt sjukt att man vill diskutera en politisk och teknisk fråga, när folk kanske DÖR! *flämt*

  Hur kan det hemska Piratpartiet vilja diskutera sånt, har de ingen EMPATI?
  For the love of God, won’t somebody please think of the children?!

  …jävla dagisnivå.

 96. mirva

  En försvunnen 18-åring med oroliga anhöriga och så diskuterar man kränkningen i att pejla mobilen

  Ska man skapa ett inlägg om hur fel det är att kunna fjärraktivera avstängda apparater och istället diskutera en försvunnen tonåring?

  Lika kränkande att dyka efter honom eller gå skallgång. Han kanske inte vill det och skulle bli kränkt av det. Helt obegriplig argumentation.

  Du vet mycket väl att det inte är det som diskussionen handlar om.

  Och det där med upphovsmannen, han blir förstås inte kränkt av att man kopierar hans verk utan att fråga. Mot hans vilja. Nej då.

  Han blir inte det. Det skulle du vara medveten om ifall du förstod upphovsrättsfrågorna bättre.

  Men den här 18-åringen är förstås oerhört kränkt om han återfinns vid livet mha dessa tvivelaktiga metoder.

  Detta visar bara att du inte har satt dig in i vad situationen egentligen handlar om.

  Hur kan någon vid sitt sinnes fulla bruk rösta på detta parti med denna sjuka/avskyvärda argumentation?

  Tja, de kanske förstår vad som argumenteras till att börja med? Sedan är detta ingen officiell yttran från partiet, men detta är du säkert medveten om.

 97. mirva

  André, bry dig inte så mycket om Urban. Han är ett välkänt troll på denna blogg, och just i detta inlägg är han säkert extra lycklig, för här går det nämligen bättre att spela på folks känslor istället för att sakligt debattera sakfrågorna.

 98. André

  @mirva
  Avlönad astroturfare ligger nog närmare sanningen än troll, skulle jag tippa på.

 99. Mumfi.

  @Urban.
  Ingen säger att det inte ska gå att spåra mobiler, vare sig påslagna eller avstängda, när det beslutats att det behövs, enligt godtagbara konsekventa och rättssäkra regler.

  Men när man godtyckligt och utan folkligt mandat beslutar sig för att spara loggar på var telefonen befunnit sig i två år, då uppstår behovet av att kunna stänga av den när man rör sig i sitt dagliga liv. I det ljuset är det inte roligt att få veta att det finns en teknisk möjlighet att pejla den även avstängd.

  Resultatet blir att man helt enkelt lämnar telefoner hemma, skaffar anonyma sådana eller låter bli att äga dem, även om det sista är osannolikt om inte otänkbart idag. Hur säg ska man hjälpa nästa kille i tyrolerbyxor som försvinner mystiskt när han inte ens har en telefon, så vitt man vet?

  Nej, lösningen är inte att leva med det och bita ihop. Lösningen är, som sagt, att helt enkelt reglera det hela. Med godtagbara villkor. De flesta pirater har _inget_ emot att ange var de är, så länge det finns ett alternativ att låta bli. Det är som med yttrandefrihet, man slåss inte för rätten att uttrycka bra åsikter, man slåss för rätten att säga idiotgrejer. Pirater vill inte gömma sig men vi anser att det är viktigt att det ska gå att göra det, i vissa situationer, under vissa villkor. Vill polisen pejla mobiler under pågående helikopterrån, eller pojkar i tyrolerbyxor som försvunnit mystiskt? Klart de ska kunna. Men inte godtyckligt spåra vem de vill för ros skull. Ansträngningen ska stå i proportion till nyttan, systemen bör designas så att ansträngningen står i proportion till nyttan. Kart det ska _gå_ att spåra telefoner, men det ska kosta och krävas anledningar.

 100. Mikael Popovic

  @Andre
  “Ja oooo så hemskt! Och när spädbarn blev ihjälslagna med hammare så stred det fasansfulla Piratpartiet för att de offentliga handlingarna om rättegången skulle få spridas offentligt! Kom ihåg det! Barn! Hammare! Våra rättigheter betyder naturligtvis ingenting när BARN blir ihjälslagna med HAMMARE!”

  Du känner inte själv att ni driver frågorna in absurDUM?

 101. André

  @Mikael Popovic

  Nej. Det är extra viktigt att driva frågorna hårt när det enda sättet för oppositionen att kritisera dem är att ta tillflykten till rena argumentationsfel som känsloargument och guilt by association. Det är mycket lätt att genomskåda irrationella känsloargument av närmast amerikansk modell.

 102. Mikael Popovic

  @mirva
  Nu är det här en helt annan diskussion, men jag kan inte låta bli att bli nyfiken.
  Hur resonerar du när du menar att upphovsmännen ej blir kränkta av illegal publicering av deras verk på nätet?
  Jag menar, det är idag, enligt lag, brottsligt att publicera andras verk utan tillåtelse, är inte det brottet en kränkning av brottsoffret? Hur resonerar du?

 103. Mattias

  Om polisen fastslår att personen inte frivilligt är försvunnen, och en domstol tar beslut om att så troligen är fallet kan jag se att denna typ av funktion kan användas. Nu i detta fall ser jag inte någon domstol inblandad, men jag känner inte till alla detaljer.

  Tycker dock att denna typ av funktioner måste redovisas när man köper en produkt… annars vad är nästa steg? att det visar sig att din TV kan aktiveras att spela in vad som pågår i lägenheten? Det skulle kunna vara användbart vid gisslandraman.

 104. Miner Willy

  Somliga verkar ha svårt att fatta. Diskutera gärna sakfrågan, men om man vill undvika att uppfattas som psykopat av den breda allmänheten så bör man kanske VÄLJA SITT TILLFÄLLE, och visa lite OMDÖME, RESPEKT och vanlig jävla MEDMÄNSKLIGHET.

  Piratpartiet har INGET att vinna på att ta upp den här frågan I DET HÄR SAMMANHANGET. Ändå väljer Rick att göra just det på ett sätt som uppfattas som extremt okänsligt och väcker stor anstöt, och som kan komma att bli ÄNNU MER graverande när dramat får sin upplösning.

  Rick visar därmed — än en gång — att han är mer intresserad av att imponera på sin egen hejaklack än att nå ut med Piratpartiets politik till medborgarna utanför den hårda kärnan. Och det kommer att bli partiets fall i riksdagsvalet.

 105. Mind

  Anledningen varför jag poängterade principen var just för att man INTE skulle snöa in sig på det här specifika fallet med 18-åringen.

  Kommer ni ihåg det välkända citatet om mer säkerhet på bekostnad av frihet?

  Detta är ju ett klockrent exempel på det. FRÅGAN som vi ska ställa oss är om vi vill att staten ska ha en spårsändare på oss alla dygnet runt?

  Vill vi det? Jag vill inte det. Jag tycker de flesta här borde ha tillräckligt med kunskapsnivå och intelligensnivå för att diskutera den principen utan att blanda in känsloargument i stil med “tänk på barnen”. När det gäller principfrågor ska man diskutera principen, inte enskilda fall just av den anledningen att de enskilda fallen kan variera oerhört mycket, man kan alltid hitta väldigt udda exempel som rättfärdigar precis vilken jäkelskap som helst med ett starkt känslomässigt exempel.

  Resultatet av att godta sådant här kan kosta oss vår demokrati i slutändan. Det kan i sin tur kosta hundratusentals människoliv. Då kan man ju vara glad över att man räddade några som gått vilse i fyllan (och avrättat 10.000 regimkritiker). Det kanske låter extremt men det är ditåt skutan har pekat de senaste åren och jag ser åtminstone inga tecken på att den ändrat kurs. Därför jag tycker sånt här är så viktigt och därför jag vill se nån annan vid rodret.

 106. infallsvinkel

  Jag håller med om att det helt enkelt inte är acceptabelt att bygga in en hemlig möjlighet att fjärraktivera en mobiltelefon.

  Men inlägget var slarvigt skrivet. Jag är ledsen att Rick inte tog upp exemplet med “syrianska Fadime” i sitt inlägg istället för längre ner i en kommentar. Det skulle gjort saken tydligare.

  Istället blev det tyvärr osakligt. Vi vet ABSOLUT INGENTING om fallet ifråga. Killen kanske t.ex. har haft en lång historia av att må psykiskt dåligt. Heder till polisen som använder alla tillgängliga medel för att finna igen denne unge människa!

  (Vem vet – killen och hans föräldrar och poliserna som letar kanske är Piratpartister allihopa! Vi skulle nog troligen ha agerat likadant nämligen.)

  Bättre att koncentrera sig på PRINCIPEN: Det är (t.ex. av Fadime-skäl – eller pga. den försvunne är en “vanlig” misshandlad svensk kvinna) inte ok att mobiltelefoner kan fjärraktiveras.

  Tyvärr skrev Rick för mycket om det aktuella fallet. Rick lovade för en tid sedan att han skulle sluta “skrika”. Tyvärr bidrar inte den här sortens inlägg (med alla “oförlåtligt” osv.) till den bilden.

 107. Istvan

  “Kommer ni ihåg det välkända citatet om mer säkerhet på bekostnad av frihet?”
  Ja men det cítatet börjar kännas ganska mögligt nu. För kan du ärligt påstå att vi inte har både mer säkerhet och mer frihet än vad “vi” hade för sisådär 200 år sedan?

 108. Mumfi.

  @Mikael Popovic
  (OT)

  Att inte är kränkande mot “brottsoffret” att bryta mot upphovsrättslagen beror på anledningen till att vi har en upphovsrättslag. Vi har lagen så att vi ska få fler verka att lägga upp, det är därför vi ger skyddet en begränsad tid: Så att verken ska tillfalla allmänheten att lägga upp. Målet med lagen är att vi ska få tillgång till verken. Det kan knappast uppfattas som kränkande att så sker. Sedan kan man naturligtvis vilja beivra det hela, eftersom man anser sig förlora pengar. (Även om just jag nu inte förstår hur affärsplanen ser ut i det läget.)

 109. gastlind

  Istvan:

  Är det meningsfullt att jämföra med hur det var för 200 år sedan? Nej naturligtvis inte! För samhället är så annorlunda nu mot hur det var då. Största felet som upphovsrättsförespråkare är att de argumenterar utefter hur världen såg ut för längesedan.

  Ta och häng med lite va!

 110. Hans J

  Polisen ska självfallet använda alla tillgängliga möjligheter för att spåra upp denna person.

  Däremot ska det inte finnas några sådana möjligheter inbyggda utom i enstaka extremfall.

  Tummar vi på detta så kommer fler “bra-att-ha” funktioner som ett brev på posten. Då avlyssnas du via mikrofonen i din dator eller TV eller så har du samma fiffiga funktion inbyggd i ditt armbandsur. Vad händer när polisen fjärrutlöser sprängladdningar i mobiltelefoner på Tianamen? Vem vet – Det skulle ju i en extremsituation kunna vara bra att ha en sådan funktion…

  Nu hoppas jag att den person som detta handlar om hade ett helt specialbyggt exemplar av mobiltelefon. Säker kan man inte vara – så sjuk har vår värld blivit.

 111. Mind

  Vi får heller inte glömma hur många det handlar om som förvinner varje år (och inte återfinns). 25-35 st.

  Sedan kan man fundera över hur många av dessa som hade varit hjälpt av pejling.

  Det är mot nyttan för dessa som man ska väga masspårning av 10 miljoner människor.

 112. mindmaze

  Aaaahhh, men Mikael Popovic vill ju ha betaalt. Helst sjuttio år efter han dött. Det är ju myyycket viktigare än allt vad rättssäkerhet och personlig integritet heter.

 113. Leif

  Här går gränsen tycker jag. Jag anser att det är OK att spåra mobiler i nödsituationer som denna. Men annars ska det såklart inte få ske. Istället för att förbjuda tekniken kanske man kan kräva transparans och tvinga spårare att publicera helt öppet (för alla att läsa) på någon statlig webbsida exaka anledningar till enskilda spårningar. Då kan det inte användas på ett oetiskt sätt utan uppmärksamhet.

  Om piratpartiet fortsätter stöda Falkvinges åsikt i detta fall, har ni förlorat en röst från mig.

 114. Leif

  Resonemanget att killen kanske ville rymma undan är ganska vekt. Ska man då inte heller få hjälpa personer som vill begå självmord? Enligt vissa här ska man i så fall bara låta personen ta sitt liv, då var och en får “bestämma själv”. I vissa fall är det faktiskt BRA att ingripa – om det leder till ett räddat liv.

  Villkoret är som sagt att nyttjandet av tekniken redovisas helt öppet, så att det inte används på oetiskt sätt.

 115. Mikael Popovic

  @mindmaze
  Vill inte du ha ersättning när du jobbar? Den stora frågan är för mig rätten att bestämma över villkoren för det egna arbetet. Det behöver inte stå i konflikt med rättssäkerhet och personlig integritet. Det är två skilda saker.
  Kreatörernas integritet räknas inte eller?

 116. Mind

  Nej men ni fattar inte. JAG vill inte bli övervakad och pejlad för att nån annan kanske får för sig att gå o drunkna eller ta självmord. Finns massor av saker man kan råka ut för här i världen, dö av getingstick, 2-3 människor varje år i Sverige. Vi tvingar inte folk gå runt med heltäckande slöja för det. Eller, iofs, det kanske vi snart gör när jag tänker efter. Allt i den heliga säkerhetens namn.

 117. lolly

  @Mind, vad är det med er piratpartister som gör att ni alltid måste överdriva och spela drama queens hela tiden?

 118. Telefobisten

  Men Mind ta då ut batteriet ur din telefon när du inte använder den så kanske du slipper din förföljelsemani?

 119. Matte

  Det är så lågt av Rick att använda detta fallet som exempel. Naturligtvis ska operatören inte ha möjligheten att aktivera mobilen, där ligger felet. Men snälla blanda in inte pojken, det hela är hemskt nog.

 120. Marcus

  Rick. Du är partiledare för ett av Sverige största partier. Det är viktigt att du förstår basegenskaperna i retorik. De tre grundprinciperna i retorik är Declatare – Att behaga, Movere – Att röra och Docere – att undervisa. Du inte bara misslyckades kapitalt med de två första principerna, du gjorde antiretorik av det. Den tredje principen lyckades du bara övertyga redan frälsta med, så det gjorde heller ingen nytta. Det här inlägget kommer – om du inte ber om ursäkt för det – slå tillbaka något oerhört mot Piratpartiet. Att använda en saknad person, som mycket väl kan vara död, för att bevisa en princip, utan att ha på fötterna om vad som egentligen har hänt är så dumt så jag inte vet var jag skall börja. Att göra det som partiledare för ett regeringsmoget parti är en skam mot dess medlemmar, inte ens idioten Åkesson har lyckats göra så här onyanserade och apatiska inlägg. Och tro mig – jag förstår vad du vill ha sagt med den här bloggposten, men sättet du gör det på skulle inte ens en normal talskrivare torka röven med för det finns så otroligt många sätt att använda det här mot dig så att det inte ens går att börja förklara.

  Från någon som röstade på Piratpartiet i EU-valet, men som troligtvis inte kommer göra det i nästa val p.g.a. brist av profe… nej inte ens det, p.g.a brist på normalt vett.

 121. Urban

  “Att använda en saknad person, som mycket väl kan vara död, för att bevisa en princip, utan att ha på fötterna om vad som egentligen har hänt är så dumt så jag inte vet var jag skall börja. Att göra det som partiledare för ett regeringsmoget parti är en skam mot dess medlemmar, inte ens idioten Åkesson har lyckats göra så här onyanserade och apatiska inlägg. Och tro mig – jag förstår vad du vill ha sagt med den här bloggposten, men sättet du gör det på skulle inte ens en normal talskrivare torka röven med för det finns så otroligt många sätt att använda det här mot dig så att det inte ens går att börja förklara.”

  Jag vet inte hur du fick till det där mer regeringsmoget men annars var det mycket välformulerat. Fast Rick anser ju f.ö. redan att partiet är ett riksdagsparti enligt tidigare inlägg så det är väl lite på samma tema.

 122. Mr. T.

  Dessa bakdörrar finns i ALLA mobiltelefoner, finns internationella lagar som beskriver detta.. ALLA mobiltelefoner kan avlyssnas ÄVEN när dom är avstängda, men vissa kanske tycker att det är helt OK!?!

  Stå på dig Rick, visst att det kan vara befogat att leta på någon som är försvunnen men det måste gå juste till, lagligt och etiskt.. Vad gjorde vi för i tiden då, när dessa mobila spårbara enheter inte fanns?? Fanns det inget behov av att leta på folk då? Är vi nu så beroende av att bli nådda 24timmar om dygnet att när vi nu försvinner så får alla panik..

 123. Hippie

  @Urban:

  Gå lägg dig.

 124. steelneck

  Vilken pajkastning!

  Vad den här historien säger är två saker. 1. Även avstängda telefoner kan pejlas. 2. Vi har inte blivit informerade om detta.

  Som någon så riktigt påpekade här ovan, det är rent principiellt ingen skillnad på att spåra en påslagen telefon och en avstängd, det är precis lika illa i båda fall om staten beordrar något sådant utan rättfärdig grund. Det allvarliga är att folk inte gjorts medvetna om hur de själva skall agera för att själva kunn göra ett initierat val. Förda bakom ljuset är ett passande uttryck.

  Jag sällar mig också till kören som tycker att herr Falkvinge överreagerat en smula, han kunde ha formulerat sin kritik med udden riktad mer precist mot de två punkterna jag inledde med.

  Låt oss se på saken ur perspektivet med en riktig spårsändare, sådana som t ex. offpist-åkare ofta frivilligt utrustar sig med eftersom de vet att de utsätter sig för stora risker i ofta oländig och öde terräng långt bortom farvägar som tom. kan vara svåra att nå med helikopter. Inte fasen promenerar dessa omkring med denna sändare till vardags, då är denna livlina minst sagt overkill i förhållande till risken och jag är helt säker på att de skulle skicka in sin spårsändare på reparation om de upptäckte att den inte gick att stänga av när de inte behöver den. Men om spårsändaren inte har någon avstängningsknapp och det är meningen att den skall stängas genom att ta ut batteriet, ja då tar de ut batteriet när de inte längre har behov av sändaren.

  Den logiska kontentan av detta blir då att folk borde skicka in sina mobiltelefoner på reparation om de inte fungerar som utlovat. Stängs den inte av när man stänger av den, då är det antingen fel på den eller så ljuger tillverkaren och skall tvingas att ta ansvar för det. Eller så ids man inte klaga och helt sonika betraktar den som en spårsändare som inte går att slå av med mindre än att göra den strömlös, alternativt lämnar den hemma eller slutar använda mobiltelefon.

  För övrigt har jag själv ingen mobiltelefon och tycker att folk uppvisar rätt så sjuka beroendebeteenden i sitt förhållande till mobilen. 80-talets slanguttryck “Nalle” blir bara mer och mer passande. I synnerhet när trygghetsargumentet dras fram blir det riktigt tydligt. Människan har i alla tider klarat sig bra utan mobiltelefon, för medelsvensson i vardagen så är trygghetsargumentet det allra minst relevanta. Det är dock en helt annan sak när min 80-åriga släkting drar iväg ensam till stugan i väglöst land på andra sidan en sjö, hans far hade inte vågat sig på sådant på ålderns höst. I detta fall har mobilens trygghet skapat en ny möjlighet. Men när medelsvensson i den normala vardagen dravlar om trygghet, då har alla paranoida trygghetsnarkomana gränser passerats med råge.

 125. Hippie

  @Mr T: bra sagt.

 126. Tubbe

  Undrar förresten hur många mord och kidnappningar som har klarats upp med hjälp av mobiltelefonpejling? 100? 1000?10000? Antagligen fler…

 127. Anders

  Intressant fråga och jag tycker att Rick borde ha diskuterat principen mer och detaljerna i just detta fallet mindre.

 128. ingvar

  Mr. T. says … February 8, 2010 at 22:45

  > finns internationella lagar som beskriver detta

  Jaha. Kan du visa en enda lag som gäller i alla länder på klotet?

  Tänkte väl det. Ergo det finns inget som heter
  internationella lagar. Möjligen överenskommelser, och dom gäller
  enkom dom som är med i överenskommelsen.

 129. steelneck

  Sorry, fel av mig ovan. Överreagerat var fel ord, något i stil med missriktat hade varit bättre.

  @Tubbe: Troligtvis mindre än fem. Att någons telefon bevisligen befunnits sig inom ett visst område en viss tid är inget hållbart bevis för att en person utfört en viss handling. Ja inte nödvändigtvis ens att personen befunnit sig där telefonen fanns.

 130. Uno Hansson

  Den här omfattande debatten visar med all önskvärd tydlighet hur oerhört viktigt det är att på alla tänkvärda sätt bevaka att Open Source, transparens (genomsynlighet) och integritet inte kränks på marknadsarenan och att allt beslutsfattande med mandat från statens våldsmonopol även respekterar subsidiaritetsprincipen.

 131. Tubbe

  Steelneck, nej troligen fler än 10000.

 132. steelneck

  Jag spinner vidare på mitt svar åt Tubbe här ovan. Har uppklarningsprocenten för grova brott som mord ökat sedan mobiltelefonens intåg? Jag tror inte det, den kan både ha minskat och ökat och det har då mest att göra med andra vitt skilda faktorer. Allt från bemannings och prioriteringsfrågor till polisutbildning och olika resursfrågor. Att klara upp mord och andra grova brott handlar i första hand om utredning, inte teknik. Att polismannen kan fantisera och lägga ihop två och två, kunna se konspirationen i det överlagda och intervjua/förhöra personer, jämföra olika personers historier osv. Till den tekniska biten som bara är en del i det hela så är säkrandet av fysiska spår det viktiga eftersom sådant ofta är hållbara bevis i rättegång.

  Det här med uppklarningsprocenten sedan mobiltelefonens intåg tror jag kan kontrolleras genom statistiken på SCB, men som sagt, jag tror inte det är någon större skillnad och det kan nog lika gärna differentiera åt båda håll, av helt andra orsaker.

 133. Tubbe

  steelneck jag är rätt säker på att uppklarningsprocenten har ökat tack vare mobilpejling och det faktum att även de som använder kontantkortstelefoner går att spåra även om den som använt den inte har registrerat kortet eller t.o.m. gör sig av med den efter eller förstör den efter anvädning.

 134. Mind

  lolly, telefobisten: Ni båda missade min poäng grovt, men ni kanske inte försökte förstå den heller. För det första, att hävda att den inte vill bli övervakad har förföljelsemani är ohederlig argumentation, när övervakningen är en verklig företeelse.

  För det andra, det om getingarna var för att belysa en poäng. Vi är mer än 10 miljoner invånare, 25-35 försvinner varje år, och argumentet har varit att dessa skulle hjälpas av att alla är spårade.

  Risken är helt åt helvete ur proportion med åtgärderna. Napalmbombar du gräsmattan också när gräset är lite för långt? Förstod du nu?, det var en poäng för att belysa proportionen.

 135. lolly

  Nu handlar detta om lite fler än 25-35 som försvinner årligen. Jag antar att du förstår att försvinnanden mord och grov brottslighet inte bara sker i Sverige?

 136. Jakob

  @ Tubbe

  Undrar hur många fler gånger du vill skriva EXAKT samma post…

  Det börjar bli tjockt med troll nu. Undrar vad folk som Urban / Istvan / Tubbe får betalt för att skriva hjärndöda posts. Dom kan väl inte skriva det på sin fritid? Finns det så korkade människor?

 137. Tubbe

  Jakob, att du tycker relevanta inlägg är hjärndöda säger mer om dig än om inläggen i sig. Du framstår nämligen nu som en mycket kritikkänslig betongpirat. För övrigt var inlägget du klagar på inte exakt likadant.

 138. Jakob

  @Tubbe “Relevanta inlägg”. Du försöker precis som många andra påpekat spela på känslor och missar den viktiga poängen med hela historien, att personen burit på en spårsändare utan att veta om den. Hade det stått klart och tydligt att detta gick när man köpte mobilen så välkomnar jag den möjligheten. Så är dock inte fallet.
  Detta är anledningen till att jag kallar dig antingen hjärndöd eller köpt. U choose

 139. Tubbe

  @Jakob som om inte Rick spelar på paranoida människors känslor fast han gör det ofta utan egna känslor….Det ÄR hjärndött liksom att försöka vinna röster på ett så korkat taktlöst sätt. Fortsätt följa din ledare men respektera att andra människor inte är lika paranoida som dig…

 140. steelneck

  @Tubbe: Jag hittade lite statistik hos BRÅ. På sidan 18, tabell 2.2 Total uppklarningsprocent åren 1950-2008 kan se hur siffrorna varierar. För fullbordade mord, dråp och misshandel med dödlig utgång har siffran varierat både upp och ned från 58% (1998) till drygt 100% (1955). Nu kanske det kan tyckas konstigt att det kan bli över 100%, men det har sin naturliga förklaring. Brott kan som bekant anmälas ett år och klaras upp flera år senare, därför kan det hända ibland att fler sådana här brott klaras upp ett specifikt år än vad som anmälts samma år, det sker ju trots allt ganska få mord per år jämfört med annan brottslighet. Under hela 70-talet låg uppklarnings-siffran på 74% i snitt. Under 80-talet också på 74%. Under 90-talet sjönk siffran till 66% och från 2000 till 2008 hamnade den på 86%.

  Den tolvprocentiga ökningen från 70-tal till 2000-tal kan defenitivt inte hänskrivas till mobiltelefoner eftersom väldigt mycket saker har förändrats under så lång tid, i antal handlar det bara om en skillnad på mindre än 5 per år, och mobiltelefoner förklarar defenitivt inte sänkningen på 8% från 70 till 80-tal. En mycket avgörande sak torde vara att polisen idag kan analysera DNA och inte bara fingeravtryck, det ensamt torde ha mycket mer betydelse än positionering av mobiltelefoner, lägg därtill att positionering av en apparat på sin höjd kan användas som ett indicium, inte ett bevis (annat än att apparaten fanns vid en viss position), DNA väger mycket tyngre, så även fingeravtryck. Men det allra viktigaste är ändock vittnesutsagor, ju fler dess bättre. Det har under åren också skett vissa förändringar rörande vittnesskydd som också kan ha påverkan. Men det mest avgörande torde vara hur mycket pengar samhället satsar på ren o skär bemanning.

  Mobiltelefonens största betydelse har nog istället bestått i underlättande av utredarens egen kommunikation, alltså utredarens eget ringande. Som jag skrev tidigare, den tekniska bevisningen är bara en del i att klara upp brott, den stora delen handlar om utredande och detta arbete handlade om samma sak på 1800-talet, att tala med folk och skaffa fram vittnesutsagor och från detta bilda teorier som sedan får prövas mot allt tidigare som kommit fram, inklusive det eventuellt tekniska.

 141. MatildaLundgren

  @Jan February 8, 2010 at 02:26

  Äh, moralkärring. Stick tillbaka till Familjeliv nu.

 142. Uno Hansson

  Det som jag inte riktigt förstår är varför alla mobiltillverkare skulle ta kostnaden för att bygga in en funktion utan att den har något säljargument. Den stora kostnaden är rimligtvis att vara helt säker på att det går att pejla igång en avständ telefon, samtidigt som den gatanterat av misstag går ingång på en störsignal, åskväder osv…

  Det kan förstås vara något militärt organ som har bekostat detta, men det verkar vara ganska mycket av science fiction. Åtminstone hade det varit det för 15 år sedan, då jag innan pensioneringen i viss mån sysslade med analog elektronikkonstruktion och medicinsk elektronik.

 143. Tubbe

  Steelneck med tanke på hur ofta det i media har refererats till att förövarnas mobiltelefoner och samtalen som gjorts med dessa lett till fällande domar så ligger nog mina teorier närmare sanningen än vad du gör.

 144. Uno Hansson

  … samtidigt som den gatanterat av misstag INTE går igång på en störsignal…

 145. Tubbe

  Uno brukar din telefon ringa av en störsignal?

 146. steelneck

  @Tubbe: Byt inte ämne. Nu talar du inte längre om positionering utan istället om “gammal hederlig” avlyssning och grävande i samtalsloggar. Det är inget nytt och det har kunnat göras sedan telefonin uppfanns för väldigt länge sedan. Men detta har alltid skett efter skälig brottsmisstanke, inte på lösa boliner.

 147. Tubbe

  Jag byter verkligen inte ämne jag pratar givetvis om en kombination av olika mobilspårtekniker, varav positionering är en av de viktigaste.

 148. steelneck

  Du skrev mobiltelefonpejling och att du tycker att positionering är viktigt, jo det har framgått.. Men positionering av en telefon är fortfarande inget bevis för vilka handlingar ägaren begår, inte ens att ägaren befinner sig där telefonen finns. Detta lika lite som att ett IP-nummer skulle identifiera en person.

 149. Tubbe

  @Steelneck, nej jag skrev faktiskt ordagrannt “Undrar förresten hur många mord och kidnappningar som har klarats upp med hjälp av mobiltelefonpejling? 100? 1000?10000? Antagligen fler”
  Observera att jag skrev MED HJÄLP AV MOBILTELEFONPEJLING.
  Det är dessutom ofta ganska enkelt att fastställa om en person verkligen varit där dess mobiltelefon pejlats.

 150. F

  Politiskt tondövt av Rick som vanligt. Lycka till i valet, Pirater!

 151. Elias.L

  Detta ä enkelt:

  Alla funktioner som en produkt har måste skrivas tydligt på förpackningen med stor text.

 152. Mumfi

  @Tubbe
  Hur tror du nyttan av att kunna avlyssna och spåra mobiltelefoner vid brott påverkas av att man aktivt går ut och berättar om möjligheten, samt att man sparar all data i två år, i och med datalagringsdirektivet?

 153. Mr. T.

  Ingvar, förlåt om jag använde det starka ordet lag, jag menade ju såklart fördrag ( treaty ). Ett fördrag har dock exakt samma inflytande som en lag..

  Kan du förklara för mig hur ett telefonbolag kan slå på en mobiltelefon som är avstängd utan att det finns stöd i lag eller fördrag för detta?

  För det andra, kan man bara fjärrstyra just de modellen av mobiltelefon eller kan man det med ALLA modeller och märken på mobiltelefoner?

  Vilka har bestämt att man skall kunna fjärrstyra avstängda mobiltelefoner?
  Eftersom mobiltelefontillverkarna är globala, då bör man väl anta att ALLA mobiler i ALLA länder kan fjärrstyras, eller gäller detta bara svenska mobiltelefoner?

 154. Uno Hansson

  Tubbe, February 9, 2010 at 01:47
  Det är förstås en himmelsvid teknisk skillnad (>1000 000 ggr?) på att göra en mobil störningsokänslig om den är kontrollerad av ett påslaget batteri som levererar en tröskelspänning på flera volt, i förhållande till om den av någon anledning har gjorts känslig för att kunna fjärrstyras på kodade signaler som är < mikrovolt (0,000 000x V)

  Enligt Rick så finns det visst klockbatterier inbyggda i mobilerna som aldrig stängs av, och då är ju förhållandet i praktiken helt utjämnat.

 155. Rick Falkvinge

  Uno: Jag vet inte att det finns klockbatterier, jag bara misstänker det. Det behöver dessutom inte vara enhetligt mellan olika modeller.

 156. Uno Hansson

  Klockan i en dator har nog alltid ett klockbatteri. Men om den går lite fel så rättas den ju oftast av en normaltidssändare. Signalen från (handskakningen med?) mobiloperatören kan kanske tänkas innehålla en klockinställningsslinga??? så att det inte behövs något speciellt batteri? Men att den funktionen skulle finnas sekundsnabbt så fort mobilbatteriet installeras verkar ju vara lite helt otroligt??? Drar du exempelvis ur nätsladden till modemet så tar det ju ganska lång tid innan det är redo för användning!

 157. Uno Hansson

  Något som jag inte tänkt på tidigare är att det bör gå att tillverka etuier till mobiltelefoner som i praktiken är en Faradays bur. Frågan är bara om de kan göras tillräckligt lätta och smidiga?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Faradays_bur

 158. Putte

  Ett mycket finmasking metallnät kan dämpa EMF 50-60 dB om det är helt tättslutande (maskornas storlek är beroende av vilken frekvens man vill dämpa). Frågan är om det räcker eller om telefonen kommer att sända på max effekt när den noterar att signalstyrkan är mycket låg. Om man har telefonen på och den tappar kontakten med basstationen är det troligen OK.

  Metallnät och tyger med invävda metallstrådar säljs av:
  http://www.rtk.se/Avskarmning.asp

 159. Hippie

  Inget fel alls med inlägget som infallsvinkel vill hävda. Om det finns något jag inte gillar, det är sådana som han som försöker hitta fel till varje pris, även om det innebär att de medvetet tolkar Rick fel.

 160. ingvar

  Mr. T. … February 9, 2010 at 08:58

  > Kan du förklara för mig hur ett telefonbolag kan slå på en
  > mobiltelefon som är avstängd utan att det finns stöd i lag eller
  > fördrag för detta?

  Njae. För att dom kan?

  > För det andra, kan man bara fjärrstyra just de modellen av
  > mobiltelefon eller kan man det med ALLA modeller och märken
  > på mobiltelefoner?

  Det har jag ingen aning om, jag tillverkar inte telefåner. Det jag vet
  är att min telefån inte kan slås igång av något bolag någonstans.

  > Vilka har bestämt att man skall kunna fjärrstyra avstängda
  > mobiltelefoner?

  Troligtvis tillverkaren, om det nu finns en sådan funktion, vilket
  jag starkt betivlar.

 161. Bojkotta Google
 162. André

  http://www.schneier.com/blog/archives/2006/12/remotely_eavesd_1.html

  Här kommer det fram att vissa mobiler kan avlyssnas även när de är avstängda. Intressant.

 163. Missa inte det uppenbara

  OM den här fjärraktiveringsfunktionen finns och är inoffociell så är det ju inte primärt för att svensk polis skall kunna hitta fyllevilsna svenska tonåringar utan för att militära styrkor från (infoga valfritt land här) skall kunna dirigera målsökande robotar mot ägarna när de minst anar det efter att de har identifierats via röstigenkänning. Kort sagt en militär vapenfunktion.

  Vad gäller själva det aktuella fallet så tycker jag det är äcklande att se mellan raderna hur många som nu verkligen hoppas på att killen skall bli hittad död så att det misskrediterar piratpartiet så mycket som möjligt – skäms på er tamefan!!! (Det är nästan så att man önskar att det redan fanns hjärnskanningsövervakning så att ni kunde identifieras och hängas ut med namn etc, men det kommer väl inom en generation eller två, om ni era jävlar får igenom er vilja att göra medborgarna till statens egendom 100 %).

 164. Miner Willy

  Missa inte det uppenbara: Tycker du att Ricks inlägg är bra eller dåligt? Vad tycker du om hans timing? Förstår du att den kan uppfattas som stötande? Du medger att inlägget är riskabelt — tycker du att risken är väl övervägd? Tror du att inlägget ger en positiv bild av Piratpartiet? Kort sagt, tror du att Piratpartiet vinner på den här sortens utspel? Är det inte det som är Falkvinges jobb — att leda partiet till vinst i valet?

 165. Karma

  @Missa inte det uppenbara: “Vad gäller själva det aktuella fallet så tycker jag det är äcklande att se mellan raderna hur många som nu verkligen hoppas på att killen skall bli hittad död så att det misskrediterar piratpartiet så mycket som möjligt – skäms på er tamefan!!!”

  Jag tänkte faktiskt samma sak.

 166. Miner Willy

  @Karma: Tvärtom är det många av oss som vill se Piratpartiet i så GOD dager som möjligt. Det är därför vi blir förbannade när Rick gör bort sig så här grovt. På gott och ont är han är Piratrörelsens politiska ansikte, och just nu håller han på att sänka hela skutan.

 167. Tobruk

  @Karma & Missa inte det uppenbara
  De flesta som inte är obotliga piratkramare hoppades nog att killen fortfarande lever innan de började med att kritisera polisen och myndigheterna för att göra sitt jobb. Nu försöker ni verka mänskliga istället för teknokratiska, för att reparera Ricks och ert grova klavertramp men tyvärr, GIANT FAIL.

 168. Karma

  Woa. Folk ser vad de vill se verkligen, bara för att få dra en “GIANT FAIL”. Med folk menar jag förresten Tobruk.

  Jag tycker det snarare är FAIL att tolka Rick precis så fel man vill bara för att få skrika av sig lite utan att förstå sakfrågan, vad det faktiskt handlar om, vilket inte är just den här specifika 18-åringen. Vet du vad denna sakfrågan är?

  Tydligen inte.

 169. Miner Willy

  @Karma: Fattar du inte att för en förkrossande majoritet är det faktiskt den försvunna tonåringen som ÄR sakfrågan. Allt annat är i nuläget taktlöst och okänsligt poserande och JÄVLIGT opassande. Men som vanligt tror piraterna att de har tolkningsföreträde i alla frågor, och alla som inte håller med har inte fattat vad “sakfrågan” är.

 170. Karma

  @Miner Willy: Vad har tolkningsföreträde med nåt att göra?

  Opassande eller ej, saken som Rick pekade på är jättetydlig. Ja, den ligger i ett fall som är känsligt, men saken är fortfarande densamma – att det går att aktivera mobiler utan att vi visste det eller personligen vill det, och därmed spåra var vi är trots att vi har valt att inte vilja bli spårade. DET är sakfrågan i det här inlägget.

  Hur ska man kunna hålla en rationell debatt om någonting om det, så fort det handlar om något känsligt, är förbjudet och opassande och taktlöst att yttra sig? Det är ju EXAKT den metoden som diverse övervakningsförespråkare använder med hjälp av att nämna barnporr och liknande! Fast i det här fallet är det inte barnporr, det är en person som rent teoretiskt KAN ha försvunnit mot sin vilja!

  Om man inte ska få stå upp och tala emot ett utökande av övervakningsmetoderna bara för att “ämnet är känsligt”, så är det ju kört sedan länge.

  Ja men inför FRA och naturligtvis ska Ipred få finnas. Det räcker att det kommer en artikel om att Ipred i sin jakt på piratkopierat material hittar en gömma barnporr som de annars inte skulle ha hittat. Sen använder sig polisen av FRA för att spåra den som tog bilderna genom att analysera diverse privata loggar mellan olika personer. Vips, så kan vi lägga ner hela debatten, för “det är ju opassande och känsligt och taktlöst”.

 171. Miner Willy

  Karma, som jag har sagt förut: prata gärna om det men INTE I DET HÄR SAMMANHANGET. Det ÄR taktlöst och stötande för att inte tala om fullkomligt idiotiskt. Och Rick håller sig knappast till det du kallar “sakfrågan”. Han spekulerar vilt om det ENSKILDA FALLET på ett mycket motbjudande sätt. Antagligen för att vinna poäng bland sina cheerleaders, för någon annan låter sig knappast imponeras av hans framfart.

 172. Homt

  Att slå på telefonen är en standardfunktion i den ursprungliga GSM-specen, och syftet var med största sannolikhet för att möjliggöra fjärruppdateringar av firmware (en annan standardfunktion, det är därför som telebolagen kan programmera om telefonerna också), för en gång i tiden tänkte man sig att alla telefonprogramvaror skulle skickas till operatören som sedan kunde skicka automatiska uppdateringar för att allt skulle fungera så bra som möjligt. Det finns dock buggar i implementationerna, så det fungerar inte med alla mobiler. Det tar dock en förfärlig tid att slå på mobilerna, eftersom chansen bara finns när mobilen vaknar, lyssnar och somnar om någon gång i halvtimmen.

  Det är bara att ta ur batteriet om man inte vill synas.

  Rent teoretiskt kan man med rätt krypteringsnycklar kidnappa din telefon med sin egen fejkade basstation och slå på den samt programmera om den till att spionera på dig utan att komma åt den fysiskt. Jag tvivlar dock starkt på att det gjorts eftersom det är extremt komplext att göra det, speciellt utan att generera störningar i mobilnäten.

 173. Hippie

  @Tobruk Herr von Pontén har startat en egen blogg. Urban är där redan. Gör honom sällskap. Han skulle gilla det.

  Rick reagerade precis som du skulle. Det vet du redan. Karma uttryckte det perfekt: ‘det snarare är FAIL att tolka Rick precis så fel man vill bara för att få skrika av sig lite utan att förstå sakfrågan’.

 174. Mikael Popovic

  Få saker roar mig så som herr Falkvinges märkliga upptåg, ibland undrar jag hur han läser data, jag minns min gamla C64, vi satt med mejslar och ändrade “biasen” på bandaren för att burken skulle haja vad som hände. Kanske dags att ställa in din “bias”?

  Jag tycker att det är aningen okänsligt att ta upp den här frågan i det här sammanhanget, du hade kunna hitta någon annan story som underlag och ändå fått fram din poäng. En snabb googling ger underlag, believ you me!
  Ingen rolig historia, så vitt jag vet är 18-åringen fortfarande borta, familjen oroas på ett sätt man inte ens kan föreställa sig.
  Hmm, det kan vi slå mynt av tänker killen som behöver justera sin bias. Tur för honom att han inte är särskilt mediellt intressant längre då hans parti inte ens finns med på kartan. Drevet hade käkat upp honom om han varit ”någon”.

  Det som är absolut underbart roligt dock, i hela den här sorgliga historien, är att Rick är så teknikfientlig!!! Bakåtsträvande rentav?

  God natt på er piratfulingar

 175. smen

  Detta har onekligen varit spännande läsning. Få se om jag kan sammanfatta hur jag uppfattat kommentarerna.

  Vi har:

  Kategori 1, som tycker att fjärraktivering av mobiltelefoner är sakfrågan.

  Kategori 2, som tycker att 18-åringen är sakfrågan.

  Kategori 3, som trodde att piratbashning var sakfrågan.

  Någon missad?

 176. Referee Dundee

  @Smen
  Du missade
  Kategori 4. Ett spekulativt sätt att vinna PP röster på. Som dock backfired!

 177. Karma

  Det verkar finnas en del Kategori 3 här, som försöker få extra punch i det de säger genom att få det att låta som om just DETTA var det som fick dem att tycka illa om piratpartiet!

  …när de egentligen mycket mer troligt var emot piratpartiet sedan innan, och vill försöka dra med sig andra piratpartister ut genom att låtsas att de var med oss från början. 😉

 178. Karma

  @Referee Dundee: Nej, men du är en klar Kategori 3 då med andra ord ^^

 179. Referee Dundee

  @Karma
  Nej, jag är en sanningssägare som mer kan sägas vara en 2:a. Tror de flesta bryr sig mer om 18:åringen än om en publicitetskåt partiledare.

 180. fieramente

  Jag håller med Rick i detta. Det handlar inte om killen är försvunnen frivilligt eller inte. Det handlar inte ens om just detta fallet. Det handlar om det är okej att man får pejla in vart folk befinner sig eller inte.

  Jag tycker att man ska få välja själv, om man ska vara spårbar dygnet runt eller inte.

 181. Mikael Popovic

  Piratbaschning, Parasitbaschning you say tomato I say tomato
  Kategori 3 helt klart!
  Det är så tacksamt när ni har en sån otrolig nöt till partiledare, han skriver så mycket tokigheter och hittar på saker, vilka han sedan presenterar som sanningar, medan apbergets invånare sitter och håller med mellan avföringskastaraktiviteter.

  “För det andra så är det här ett brott mot så många datasäkerhetsföreskrifter att jag inte vet var jag ska börja.” (Rick Falkvinge artikel ovan)

  Är det VERKLIGEN så? Är han så insatt efter att ha läst DN’s lilla lilla notis? Har han ALLA detaljer gällande förfarandet? Det är så många brott att han inte vet var han ska börja, men presenterar han ett enda. Apberget säger efter: “Det är så många brott att man inte vet var man ska börja.”
  Men vad blir då svaret på frågan: Vilka brott har begåtts mot datasäkerhetsföreskrifter i det här specifika fallet? Du behöver inte nämna och styrka alla påstådda brott, är tre för många att börja med? Plocka några ur högen, de är ju så många. Kan inte vara så svårt, eller?

  Väldigt underhållande, behåll honom på tronen så behöver vi som genomskådat er inte oroa oss, han kommer sänka sig själv och er med…

  Gött

 182. Miner Willy

  Mikael Popovic skriver: “Men vad blir då svaret på frågan: Vilka brott har begåtts mot datasäkerhetsföreskrifter i det här specifika fallet?”

  Rick, ge oss några exempel! För det var väl inte så att du bara hittade på?

 183. Karma

  @Mikael Popovic: Då räcker ju det att du säger att du är kategori 3 tillräckligt för att veta att du är ett troll, och att resten av din novell med andra ord inte ska tas för något annat än bara trolling. Dvs, utan annan poäng än att provocera. Dvs, för att vara riktigt tydlig (vilket verkar behövas), inte värd att läsa.

 184. Mikael Popovic

  Härligt Miner Willy!

  Dig deeper!

  Nå, Dick, Hur blir det?

  Vilka brott har begåtts mot datasäkerhetsföreskrifter i det här specifika fallet?

 185. Mikael Popovic

  @Karma
  Kul nick på en pirat.
  Om nu karma existerar så ligger du ju per definition väldigt väldigt risigt till.

  Lycka till med karman

 186. Lektorn

  @Karma
  Att Piratpartiet kritiseras när er partiledare gör oövertänkta uttalanden är väl inte så konstigt, bara att vänja dig och kanske läge att skaffa sig lite hårdare skinn nu? Så slipper du och dina piratkamrater gå till sängs gråtande varje kväll.

 187. Jerker Wågberg

  Många verkar tycka att Rick är publiceringskåt som använde denna historia för att föra fram kritik mot möjligheten att fjärrstyra en avslagen telefon. En del anser att Rick sänker Piratpartiet. Man har ni märkt en sak?

  Ingen skriver om det. Goggle News har inte en enda träff. SvD, som snabbt högg på Mattias Bjärnemalms kritiska blogginlägg, är tyst. DN, som publicerade den urpsungliga nyheten, har inte, vad jag sett, utrett telefonuppgiften.

  Jag håller helt med Rick om principerna, även om jag tycker att han borde ha lugnat ned sig lite innan han skrev. Nu blev det ett köttben för alla kritiker att kasta sig över. Men ingen av tidningsdrakarna har huggit.

  Kan det bero på att dom i så fall måste bita i telefonen också?

 188. Lars

  @Urban, Referee dundee, Mikael P et al.
  Ni är fårskallar.

  När jag köpte min mobiltelefon och tecknade mitt mobilabonemang så var det ingen som upplyste mig om att:
  -“Även om Du stänger av Din mobiltelefon så kan vi i smyg ta reda på var Du befinner Dig om vi vill, med hjälp av Din mobiltelefon för den är inte avstängd på riktigt.”

  Är det verkligen så att ni inte kan se något djävla problem i detta? Puckon! Puckon, puckon, puckon!

  Kanske vi borde installera spårsändare i alla skor som säljs? Alla jackor, alla tröjor, alla bilar? Varför inte? Tänk så många brott som kan klaras upp!!!!

 189. robbin henryson

  @rick, jag vett att du blivit ‘varnad’ för detta minst en gång förut, av ‘galningen’ richard stallman på föreläsning på kth och antagligen tidigare vid diskussioner på grå munken. och nej, du slipper inte undan med android, den delen av stacken är inte öppen, jag rekommenderar att du hör med openmoko-folket om sådan hårdvara.

 190. Paulie

  Kom igen.
  Nog för att jag håller med dig till viss del av att det är något som egentligen inte borde kunna göras men att använda det här som ett exempel är ju för fan bara jävligt korkat.
  Detta är det ENDA spåret som polisen har att gå på och du tycker att man skulle bett om lov först? Hur fan skulle det gå till hade du tänkt dig?
  Hela den här staden är i total kaos. Tror du att David själv hade klagat på det här? Det spelar väl ingen som helst roll om det inte misstänktes något brott eller inte, vilket jag kan informera dig om att det fortfarande inte gör men att det inte var uteslutet från början.
  Vi som varit ute och letat efter honom och vi som vet vem han är och känner honom hade uppskattat om du i framtiden försöker att få PR genom att använda någon annan som underlag för dina åsikter.
  Ha en fortsatt bra dag.

 191. Miner Willy

  @Jerker Wågberg: Det finns flera anledningar till att tidningarna inte hugger. För det första har de omdöme nog att inte göra den här (ouppklarade) historien till politik. För det andra finns det helt enkelt ingen story här. “Rick Falkvinge skriver idiotiskt blogginlägg”? Knappast något nyhetsvärde, eller hur? Däremot kan du lita på att inlägg som det här kommer att användas mot Piratpartiet i valrörelsen.

 192. Tubbe Von Trier

  @Lars
  Det är nog ganska mycket som du inte vet om dina elektroniska produkter eller datorprogram. Du får helt enkelt ta på dig foliehatten igen och även lägga mobilen däri och ta di onde med di gode…

 193. Jerker Wågberg

  @Miner Willy: Det kan ligga något i din första anledning, men den andra kan jag inte hålla med om. Dom tycker ju att Mona Sahlins väska har ett nyhetsvärde, så varför inte? Som jag skrev, så högg SvD också direkt på ett kritiskt blogginlägg från Mattias Bjärnemalm. Hade det ett större nyhetsvärde?

  Jag skrev också att Rick formulerade sin kritik dåligt. Men den som använder det mot Piratpartiet i valrörelsen, får då också vara beredd att ta debatten om principfrågan.

 194. Dennis Nilsson

  The human race divides politically into those who want people to be controlled and those who have no such desire.

  – Robert A. Heinlein

 195. Miner Willy

  @Jerker Wågberg:

  1. Mona Sahlin har en god chans att bli Sveriges nästa statsminister. Rick Falkvinge är en pajas som är ordförande för ett litet missnöjesparti. Den allmäna uppfattningen är att Piratpartiet har spelat ut sin roll, MEN

  2. “Interna strider i Piratpartiet” ÄR en story. “PIratpartiets ordförande gör korkat uttalande” är det INTE.

  Tror du att tidningarna skulle skriva något om Mona Sahlin gjorde ett liknande uttalande? (Självklart, och hon skulle sannolikt få krav på sig att avgå.)

  Tror du att de skulle bry sig om Rick hade en dyr handväska? (Knappast! Vem fan bryr sig?)

 196. venaja

  @Miner Willy: Sen när är aftonbladets rubriker om folks kläder och accessoarer något att skriva om över huvud taget? Detta handlar inte om nån kukmätning som du verkar basera bra ledarskap på.

  Det är frågan om intrång i folks privatliv, utan de får reda på det.

 197. Karma

  Men varför ska folk ens lägga någon vikt i just mitt nick, istället för att *gasp* diskutera sakfrågan? Det är tamefan ALLTID så när folk inte vet vad de ska säga mot mig i en diskussion. Mitt nick är ett nick. Inget mer. Inte för att jag borde ha någon som helst anledning att behöva förklara det >_>

  Nej, nog med troll för min del.

 198. Jerker Wågberg

  @Miner Willy: Intressant argumentation.

  “Interna strider i Piratpartiet” ÄR en story för att det ÄR det. Osv.

 199. Helge Stenström

  Jag är skeptisk. Jag tror inte att en avstäng telefon går att pejla, åtminstone inte via mobilnätet. Pär Nilsson har rätt i att flygbolagen skulle uppmärksamma om avstängda telefoner inte var avstängda. Mitt eget argument gäller strömförbrukningen. De två funktioner som drar mest ström i en telefon i stand-by-läge, är sändare och mottagare. Därför är de inte aktiva hela tiden, utan bara ibland. Mottagaren drar mindre än sändaren, och kan vara aktiv oftare, tillräckligt för att det inte ska bli någon märkbar fördröjning när man blir uppringd. Sändaren behöver bara vara aktiv vid två tillfällen. Dels när man verkligen vill prata i luren, dels när det är dags för telefonen att säga till basstatione att “här är jag”. När den gör det, kan man höra ett surr om man lyssnar på radio samtidigt.

  Dessa skurar av sändning sker visserligen sällan, men begränsar ändå standby-tiden. Om man stänger av telefonen, vill man spara även den strömmen. Ofta är telefonens klocka ändå aktiv, men den drar oerhört mycket mindre ström. Jämför med armbandsur.

  Om du ändå är orolig, kan jag komma på två saker du kan göra. Lär dig hur telefonens sändarskurar i standby-läge (d.v.s. normalläge) låter i en radio. Stäng sedan av telefonen, och kolla om dessa korta surr upphör. Du kan även skärma av telefonen från omvärlden genom att lägga den i något som radiovågorna inte kommer ut ur. Kanske inte så lätt i praktiken. Slutligen kan man ta ur batteriet. Då blir telefonen lika säker som en cykel ingjuten i is. Men inte så användbar.

 200. Mikael Popovic

  @Jerker Wågberg

  Jag tror att du överskattar PP.
  Det är klart att media ej bryr sig om vad Dick Falkvinge säger, fan PP finns ju inte ens med i mätningarna, ligger nånstans i högen med övriga, som sammantaget har ca: 2%…har för mig att Kalle Anka-partiet är med där också, så fruktansvärt passande!

  Bjärnemalms blogginlägg fick sannolikt endast uppmärksamhet för att Sahlin figurerade, Bjärnemalm är väl inte så särskilt intressant i sig? Hade Bjärnemalm däremot gjort ett inlägg om, nja inte Kalle Anka, men nån annan, en föredetting, nån som Dick Falkvinge så hade historien med stor sannolikhet inte fått någon som helst uppmärksamhet att tala om.

  Om några hakar på det här osmakliga tramset så är det nog nån kvällstidning, och detta om det skulle bli en svår nyhetstorka, av bibliska mått 😀 …knappast, PP förefaller uträknat.

 201. Anders

  Om någon skriver osmakligt trams så är det Mikael Popovic.

 202. Miner Willy

  Fortfarande inget svar från Falkvinge på Mikael Popvics fråga från igår kl 00.26:

  “Vilka brott har begåtts mot datasäkerhetsföreskrifter i det här specifika fallet?”

  Rick, kan vi få ett svar? Om inte du vill svara finns det kanske någon annan som kan hjälpa till?

 203. Scary Devil Monastery

  @Urban

  Komplett vansinnig jämförelse. Att går bort sig själv i djungeln utan att snitlsa jämför du med att man PÅ EGET BEVÅG stänger av sin mobil för att man inte vill bli nådd?

  Det här rör sig – vilket steelneck även är inne på – om att tredje part fjärrstyr en apparat man själv har köpt UTAN godkännande.

  Om jag gjorde liknande med din dator har jag gjort mig skyldig till dataintrång och grov kränkning, gör jag liknande med din bil är det i bästa fall egenmäktigt förfarande eller mer troligt stöld.

  Köper jag en mobiltelefon är det sista jag tänker mig att den skall brukas som en ofrivillig spårsändare även när jag själv uttryckligen sett till att jag inte vill bli nådd genom att stänga av den.

  Däri ligger ett problem.

 204. Nils2

  Bläddrade igenom GSM-specifikationen och hittade följande. Någon tekniker som kan förklara vad som menas? För mig låter det som att en signal från mobilnätet kan tvinga mobiltelefonen att koppla upp. När mobilen kopplar upp går den att pejla…

  The “Network Initiated Mobile Originated connection” feature allows the network to ask the mobile station to establish a mobile originated connection. The serving PLMN provides the mobile station with the necessary information which is used by the mobile station to establish the connection. http://www.3gpp.org/ftp/Specs/archive/02_series/02.07/0207-710.zip

 205. Scary Devil Monastery

  @Nils2

  Det stämmer. För att vara mer precis så “pejlar” mobiltelefonen in sig så snart den initierar kontakt då omgivande master triangulerar in vilken station som är närmast mobiltelefonen och bestämmer exakt avstånd.

  By default är du alltså inpejlad så snart du ser de små tapparna i mobilens skärm ange signalstyrkan, och på nytt varje gång den statusen uppdateras.

 206. Nils2

  @Scary Devil: Tack för förklaringen. Jag tänkte att “Network Initiated Mobile Originated connection”-funktionen skulle kunna användas till att fjärraktivera en telefon som inte är uppkopplad mot en basstation. Exempelvis att en “avstängd” telefon vaknar på kommando från mobilnätet – ungefär som Wake-on-LAN på PC. Men det funkar inte så eller? (vilda spekulationer nu, men fortfarande är det faktiskt oklart hur den här mobilpejlningen gick till)

 207. Hej Hopp

  Rick, kan du bevisa att den avstängda telefonen verkligen aktiverats? Jag tror det är en journalist som snurrat till det. Du har verkligen en tendens att gå ut hårt med väldigt lite fakta, så på det sättet verkar du vara samma skit som andra politiker.

 208. Rick

  @Hej Hopp: Helt otroligt att du kan missa hela poängen. Du skulle missa motorvägen om inte du fick någon att peka ut den. Det som hände med just den telefonen spelar absolut ingen roll. Detta ‘de’ kan aktivera din telefon utan din tillåtelse är det som spelar roll.

  Sluta trolla härinne. Det har folk fått nog av.

 209. Rick

  @Scary Devil Monastery: Don’t waste your breath. Urban söker inte sanningen – bara att få lite påökt från General Heinrich von Pontén.

 210. Homt

  @Nils, syfter var säkert ursprungligen en helt legitim Wake-on-LAN-liknande funktion för att göra automatiska uppdateringar. Innan man kom på att det nog inte var en så himla lyckad idé att använda den, kunderna skulkle nog bli rätt sura om mobilen plötsligt avled för att operatören oombett gjorde en uppdatering som gick snett….

  Och, det har visat praktiskt ett antal gånger att man kan fjärraktivera en GSM-telefon.

  Det var det där med ändamålsglidning…

  Egentligen borde detta med hantering av fjärrpåslag deklareras i samband med att man tecknar avtal, och man kan få ange på vems begäran telefonen kan fjärraktiveras (funktionen finns ju där antingen man vill eller inte), och som standard föreslå att anhöriga får fjärraktivera som en del av avtalet. (Är jag bara medveten om det så är det väl ett smärre problem att plocka ur batteriet de få gånger man verkligen inte vill bli nådd, som min livssituation ser ut, nota bene.) Polisen har däremot inget där att göra så länge det inte finns brottsmisstanke.

 211. Scary Devil Monastery

  @Rick

  Jag får verkligen hoppas att Urban får betalt för att skämma ut sig offentligt i den utsträckningen som han nu gör det. Gör han det gratis är något fel med karln.

  Vad han däremot bidrager med är genom att vara som en god slipsten för våra argument. Han gör alla oss piratpartister en stor tjänst genom att i förväg ta upp varenda mindre bemedlat uttalande man skulle kunna förvänta sig från nyttiga idioter och uppskrämda människor med dålig förståelse inom IT.

  För att inte tala om reaktionerna jag har fått när jag visar upp hans inlägg för vänner och kollegor. Vi kunde inte få en bättre reklampelare om vi betalade honom själva. 🙂

 212. Mikael Popovic

  Återigen Dick Falkvinge!

  Gällande ditt påstående

  Vilka brott har begåtts mot datasäkerhetsföreskrifter i det här specifika fallet?

 213. Karma

  @Mikael Popovic:
  Skjuter du dig inte i foten med dubbelpipigt hagelgevär en aning om du först smutskastar och spottar galla på en person (och en grupp människor), och sen förväntar dig ett svar från densamme?

  Svaret borde för de allra flesta vara ganska uppenbart. För all del, gräv dig djupare ner i trollträsket och försök dig på ett “smart svar”… >_>

 214. Mikael Popovic

  @Karma

 215. Mikael Popovic

  @ Karma

  hmm…smutskastar?
  När jag ifrågasätter påståenden, som förefaller vara lögner?
  Är det att smutskasta lögnaren när man identifierar och ifrågasätter lögnen?

  Du kanske kan svara på det Dick saknar svar på?
  Vilka brott har begåtts mot datasäkerhetsföreskrifter i det här specifika fallet?
  Detta då han påstår att:
  “…det här ett brott mot så många datasäkerhetsföreskrifter att jag inte vet var jag ska börja.”

  Försöker du nu inte bara skydda Dick för att du vet att hans påstående helt saknar grund, Dick hade inte en aning om alla detaljer när han skrev detta, att han skulle ha fog för sina påståenden kräver av honom ganska solida hänvisningar till gällande lagstiftning och de grunder polis och åklagare fattat sina beslut på. Detta är något Dick ej visat att han har, vilket hans tystnad ytterligare styrker. Du kan ju komma med din “gapaochskrikaomsagofigursspekulationsargumentation” och försöka dra uppmärksamheten från sakfrågan. Det kommer inte att funka!

  Dick Falkvinge, vilka brott har begåtts mot datasäkerhetsföreskrifter, som du påstår, i det här specifika fallet?

 216. Hans J

  Popovic?

  Varför använder du avsiktligt fel namn när du skriver?

 217. Mikael Popovic

  @Hans J

  Fel namn? Vad menar du?

 218. Hans J

  Ja, är du inte läskunnig?

  Du skriver fel namn på personer som du nämner vid namn här. Du gör dig på det sättet bara löjlig.

 219. Mikael Popovic

  Vems namn Hans? Vems namn?

 220. Hans J

  Du får försöka gå igenom ditt eget svammel och leta.
  Det fanns en tid förra året då jag fortfarande tyckte att du var seriös – det gör jag inte längre!

  Numera är du mest löjlig.

 221. Curt Nicotin

  Hans
  Rick heter ju faktiskt Dick från början, kan förstå varför han bytte men jag tycker Dick är coolare och mer personligt än Rick.

 222. Mikael Popovic

  @Curt Nicotin
  Där ser man, det gällde Dick! Så han hette Dick förut, så han har BYTT till Richard, jag kanske var lite skadad av mina år i USA, men där är Dick ett smeknamn för Richard, det var därför jag skrev Dick. Richard Nixon kallades ibland “Tricky Dick”, jag tyckte att det var kul därför…Falkvinge är ju lite Tricky, men han har verkligen hetat Dick, då förstår jag varför han valde Richard, då behåller han indirekt det gamla namnet. Tack för att du redde ut saken Curt!

  @Hans J

  Löjlig för att jag ifrågasätter Dick, eller för att jag kallar honom för Dick? Det är ett smeknamn för Richard, precis som Bill är smeknamn för William, Bob för Robert och så vidare…?

  Förresten, DU kanske kan svara på det Dick saknar svar på Hans J?
  Vilka brott har begåtts mot datasäkerhetsföreskrifter i det här specifika fallet?

  Just nu verkar det som om Dick undviker frågan. Vad är löjligt med att ifrågasätta påståenden, som verkar vara utan grund?

 223. Fredrika

  Mikael Popovic says: February 12, 2010 at 03:04

  “Så han hette Dick förut, så han har BYTT till Richard”

  Nej, inte Richard, Rickard, vilket inte förkortas till Dick. I vardagligt tal så kallas Rickard för Rick, det står dessutom högst upp på bloggen.

  “jag kanske var lite skadad av mina år i USA, men där är Dick ett smeknamn för Richard, det var därför jag skrev Dick.”

  Om du har befunnit dig i USA, så borde du ha pejl på faktumet att Dick är ett nedlåtande smeknamn på såna som heter Richard, om dom inte själva väljer att kalla sig för det. Att då kalla någon för Dick är mobbing och härskarteknik.

  Självklart besvarar man inte nedlåtande tilltal från mobbare.

 224. Urban

  Scary,

  “Jag får verkligen hoppas att Urban får betalt för att skämma ut sig offentligt i den utsträckningen som han nu gör det. Gör han det gratis är något fel med karln.

  Vad han däremot bidrager med är genom att vara som en god slipsten för våra argument. Han gör alla oss piratpartister en stor tjänst genom att i förväg ta upp varenda mindre bemedlat uttalande man skulle kunna förvänta sig från nyttiga idioter och uppskrämda människor med dålig förståelse inom IT.

  För att inte tala om reaktionerna jag har fått när jag visar upp hans inlägg för vänner och kollegor. Vi kunde inte få en bättre reklampelare om vi betalade honom själva. ”

  Har du inget bättre att komma med? Tråkigt att du lämnar sakdebatten. Det bekräftar bara ännu en gång hur omogna flertalet pirater är och det syns väldigt tydligt i forumen. Det syns f.ö. även via partiets kräftgång. Man kan säga att majoriteten av befolkningen nu genomskådat piratargumentationen och därmed även lärt sig vem som har anledning att skratta åt vem. Du är flitig i forumen och bidrar väsentligt till partiets kräftgång, tillsammans med en hel del ogenomtänkta uttalanden från Rick, typ att den försvunne 18-åringen inte ska få sin integritet kränkt – det är nog det sista som oroliga anhöriga och empatiska medmänniskor runt om i landet tänker på.

 225. Scary Devil Monastery

  “Sakdebatt”?
  Urban, det här kan komma som en nyhet för dig men när dina inlägg består av fula gliringar, direkta och indirekta påhopp, samt direkta felaktigheter…så finns ingen sakdebatt från ditt håll till att börja med.

  Ditt senaste inlägg står som ett lysande exempel på den saken.

  1) Flertalet pirater här på forumet har varit vänliga nog att bemöta dina små trollerier med sakliga och genomtänkta utlägg. Det har inte hindrat dig ifrån att fortsätta med retorik värdigt en trotsig femåring, i stället för att initiera en debatt. Reéll argumentation ligger helt klart en bit ovanför din nivå, vilket du faktiskt själv bevisar i fyra poster av fem.

  2) Kom gärna med en SIFO-undersökning angående fenomenet “Scary Devil Monastery bidrar kraftigt till PP’s kräftgång” innan du skämmer ut dig – igen – med ytterligare ett infantilt påstående ogrundat i verkligheten, tack.
  Eller nej, förresten – fortsätt gärna. Vad än din egen sak är skjuter du den själv i sank vad gäller trovärdighet med var och varannan mening. Vi tackar hjärtligt.

  3) Vad gäller 18-åringen så kvarstår att en myndig människa som av eget val stänger av en telefon för att få vara i fred INTE skall få den fjärrpåslagen och använd som spårsändare mot sin vilja. Den biten missar du hela tiden – karln VILLE inte bli hittad, och hade all rätt i världen till den saken då han inte var brottsmisstänkt ens en gång.

  Det är skillnad på att godkänna att man förses med spårsändare för säkerhets skull – och att påtvingas en. Att du inte ens kan särskilja på de två begreppen är antingen ohederligt eller rent ut sagt korkat.
  Det finns nog ingen “empatisk” människa som skulle gå med på att en 18-årig ej omyndigförklarad människa mot sin vilja skulle påtvingas ekvivalenten av en elektronisk fotboja utan att först bli dömd till det. Det är en enorm skillnad mot en man som av eget val har med sig mobilen för att i nödfall kunna bli pejlad via den.

  Frihet att välja är och förblir inte samma som tvång och jag känner ingen svensk vid sina sunda vätskor som skulle anse det heller.

 226. Michael

  Jag anser att man använde möjligheten till fjärraktivering är mindre allvarligt än det faktum att det tillåts vara tekniskt möjligt. Mobiltelefoner borde ha tydligt separerade standby och av lägen. Vid av så så skulle då all möjlighet till fjärrpåverkan vara tekniskt omöjlig. Att addera en extra knapp på mobil telefonen borde vara en smal sak.

  Vill tillägga att jag saknar en riktig avstängningknapp på min dator. Otroligt irriterande. Miljöaspekten kommer ju in också, man ska ju stänga av saker “på riktigt” för att spara ström ocksså. När jag skulle på semester stängde jag av strömmen till min dator och stereo genom att slå av vid en grendosa och missade att jag även försörjde frysen den vägen.

 227. Scary Devil Monastery

  Slå av nätaggregatet så skall den per definition vara bortkopplad. Men när nätagget som regel är backmonterat blir det ofta obekvämt att komma åt.

 228. Hej Hopp

  @Rick: Du säger att det går att aktivera en avstängd telefonen på distans. Det är det som jag tvivlar på och undrar om det verkligen är sant. Jag tror det är en journalist som missuppfattat tekniken.

 229. Hans J

  Mikael Popovic:

  Läs gärna vad Fredrika skriver om Rick. I Fredrika har du en skribent som lugnt och metodiskt analyserar och beskriver.

  Jag läser ofta med välbehag Fredrikas pedagogiska genomgångar. Om du verkligen fortfarande anser att du har rätt angående upphovsrätt med mera så borde du istället för att vecka ut och vecka in skriva upprörda inlägg analysera beståndsdelarna i juridiken.

  Att du vägrar göra detta är för mig en tydlig fingervisning om att du inser att du har fel men att du rent känslomässigt inte vill acceptera detta. Vill du på fullt allvar hävda att du förbehållslöst skulle ge med dig om du hade fel? Javisst påstår du att du har rätt – men du vet i själva verket att du inte alls har det.

  Då faller du istället ut i förklenande omdömen – du använder nedlåtande namn på folk. Det är tråkigt att du gör på det sättet, vecka efter vecka, månad efter månad.

  Ta istället efter Fredrika som verkligen går till botten med frågorna.

  Frågan om det är rätt att mobiltelefoner “i hemlighet” har inbyggda funktioner för att fjärrledes aktiveras drunknar annars i fel saker.

 230. Hans J

  Angående diskussionen om spårningen av mobiltelefonen i Varberg:

  Till skillnad från alla andra som har upprörda åsikter hit och dit gjorde jag någonting mycket enkelt:

  Jag ringde kriminalunderrättelsetjänsten i Halland och talade med en trevlig och sansad äldre kriminalinspektör där.

  Han sa att allt som står i tidningarna är fel (“Tro inte på dom, det går inte att sätta på avstängda telefoner”).

  Han berättade att det i detta fall rörde sig om en “Iphone” som stått i standbyläge. Aktiviteten i den höjdes tydligen när det ringdes till den. Det är allt.

  Jag tror att folk inte är medvetna om att telefoner i stand-by-läge kan trianguleras. Att de kan trianguleras följer ju på att de är kontaktbara i rätt cell. De har alltså kontakt med omvärden om än i väsentligt mindre intensitet. Detta för att spara batteritid.

  Att man praktiskt taget alltid är spårbar är någonting som borde uppmärksammas mycket mer än som sker idag. Betalningsuppgifter sparas, samtalsuppgifter sparas och detta avses utökas, kameror registrerar oss var vi än går – i bussar – på tågstationer och andra offentliga platser – kontroll av pass sker numera även vid utresor ur Europa. Om detta ville Rick Falkvinge väcka debatt. Han lyckades också!

  En helt annan fråga är vart personen i sammanhanget tagit vägen. Vi önskar alla att den 18-årige person som försvunnit återfinns välbehållen. Vår medmänniska önskar vi alla allt väl!

 231. Rick Falkvinge

  Hans J: Bra jobbat. Word på slutklämmen, också.

 232. Urban

  Scary,

  “Det är skillnad på att godkänna att man förses med spårsändare för säkerhets skull – och att påtvingas en. Att du inte ens kan särskilja på de två begreppen är antingen ohederligt eller rent ut sagt korkat.
  Det finns nog ingen “empatisk” människa som skulle gå med på att en 18-årig ej omyndigförklarad människa mot sin vilja skulle påtvingas ekvivalenten av en elektronisk fotboja utan att först bli dömd till det. Det är en enorm skillnad mot en man som av eget val har med sig mobilen för att i nödfall kunna bli pejlad via den.”

  Vad jag vet så är denne 18-åring ännu inte återfunnen trots att man sökt med både hundar och draggat. Tror du på fullt allvar att de anhöriga anser att han påtvingats ekvivalenten av en elektronisk fotboja? Den typen av uttalande i detta sammanhang är så okänsligt och politiskt fel det kan bli, både från Rick och dig. Lika osmakligt som att försvara TPB när de inte tog bort bilderna på de mördade barnen i Arboga för att de var offentliga handlingar. Men kör på ni bara, inte mig emot. Upp som en sol och ned som en pannkaka med detta pajasparti.

  Det andra är bara trams så det bemöter jag inte.

 233. Urban

  Scary,

  “Det är skillnad på att godkänna att man förses med spårsändare för säkerhets skull – och att påtvingas en. Att du inte ens kan särskilja på de två begreppen är antingen ohederligt eller rent ut sagt korkat.
  Det finns nog ingen “empatisk” människa som skulle gå med på att en 18-årig ej omyndigförklarad människa mot sin vilja skulle påtvingas ekvivalenten av en elektronisk fotboja utan att först bli dömd till det. Det är en enorm skillnad mot en man som av eget val har med sig mobilen för att i nödfall kunna bli pejlad via den.”

  Vad jag vet så är denne 18-åring ännu inte återfunnen trots att man sökt med både hundar och draggat. Tror du på fullt allvar att de anhöriga anser att han påtvingats ekvivalenten av en elektronisk fotboja? Den typen av uttalande i detta sammanhang är så okänsligt och politiskt fel det kan bli, både från Rick och dig. Lika osmakligt som att försvara TPB när de inte tog bort bilderna på de mördade barnen i Arboga för att de var offentliga handlingar. Men kör på ni bara, inte mig emot. Upp som en sol och ned som en pannkaka med detta pajasparti.

  Det andra är bara trams så det bemöter jag inte.

 234. Homt

  Jag skulle säga att tro inte på allt som kriminalinspektörer säger, heller. Om man fjärraktiverade telefonen i detta fall vet jag inte, men det går om de följer GSM-specen fullt ut. Demonstrationer av detta har gjorts.

 235. Hans J

  Homt: Länk till “GSM-specen” tack.
  Jag vill också gärna ha länkar till rapporter om de “demonstrationer” som gjorts.
  Fakta tack.

 236. Scary Devil Monastery

  @Urban

  Tramsa på bara. Den som gör sig till mest pajas är nog du. Och vad gäller arbogabilderna ligger fortfarande skulden främst på polisen som lade dem i bingen för ej sekretesstämplat – vilket inte bara var en kränkning men tillika brottsligt. T.o.m. vår inte fullt så begåvade justitieminister lade skuldbördan där den hörde hemma.

  Den som lade ut bilderna i ett arbete på nätet gjorde sig skyldig till ett moraliskt fel – men ej ett rättsligt. Osmakligt, men lika lagligt som exempelvis att du publicerar dina idéer om att oskyldigt folk skall övervakas i “förebyggande” syfte.

  Det enda TPB gjorde var att följa sin praxis att inte plocka bort länkar om det inte uttryckligen gjort begäran av Svensk polis.

  Du framställer verkligen ovanligt vidriga åsikter. Dina åsikter är inte lag, lika litet som mina är det. Vi har en rättspraxis som INTE är baserade på vars och ens godtycke om vad som är stötande eller ej. Resonerade vi som dig skulle idag kvinnor inte ha rösträtt, då det onekligen var synnerligen omoraliska tankar vid den tiden de tillkämpade sig den.

  Att du inte gillar TPB för att de inte tog bort arbetet är taget. Att du inte ens fnyser åt att polisen gjorde en rent ut sagt lagvidrig bedömning genom att lägga bilderna som allmänt material stinker hyckleri.

  Och att du helt missat att det var killen som lade upp rapporten som borde bära det moraliska hundhuvudet förstärker bara den saken.

  Till skillnad ifrån dig lever jag i verkligheten, inte inuti min egen lilla värld. Men dröm sött och för all del, kommentera vidare. Det underhåller. 🙂

 237. Homt

  Den demonstration jag har bäst kännedom om är gjord med ett flertal olika telefoner under en kurs om GSM-mobilnät under 90-talet, bevittnad av en nära kollega. Detta tillfälle finns nästan garanterat ingen dokumentation på nätet om. Specarna vet jag inte var man hittar på nätet, och sedan ska man hitta i dem också… Jag har inte heller tillgång till experter på att hitta i specen för tillfället.

 238. Mikael Popovic

  @Hans J

  Jag tänker inte ge mig in i en diskussion med dig. Jag har den senaste veckan presenterat citat och källhänvisningar, som styrker mina påståenden att Fredrikas påståenden endast är hennes personliga åsikt. Hon hävdar att hennes påståenden stämmer utan annat än mer åsikter och hemsnickrad logik.
  Fredrika har ännu inte presenterat en enda källa som tydligt styrker hennes påståenden om juridiska påståenden.

  Fredrika hävdar att regeringskansliets beskrivningar är “helt inkorrekta” utan att komma med annat än den egna åsikter. Vad kan man säga Hans, din beundran av hennes debatteknik visar mest hur dålig koll du har på vetenskaplighet och empiri.

 239. Mikael Popovic

  @Fredrika
  Du är en bitsk lite rackare du, övernitisk?

  “Nej, inte Richard, Rickard, vilket inte förkortas till Dick. I vardagligt tal så kallas Rickard för Rick, det står dessutom högst upp på bloggen.”

  Oj , jag använde en annan stavning! Det är Aspergers va?

  “Om du har befunnit dig i USA, så borde du ha pejl på faktumet att Dick är ett nedlåtande smeknamn på såna som heter Richard, om dom inte själva väljer att kalla sig för det.”

  Varför tror du att jag använder det? Humor! Herr Falkvinge motsäger sig själv och sitter i det tysta och väntar på att avslöjanden om hans lögner skall blåsa över, klart jag använder mig av detta tvetydiga smeknamn då jag tycker att han är en “dick”, som först kommer med påståenden som är uppenbara lögner och sedan gömmer sig som en liten fjant.

  Att han sen tidigare hetat Dick och efter vad jag nu har förstått bytt, på grund av amerikanska kompisar glirningar om namnet. Ja, detta blir ju extra komiskt och gör det väldigt tydligt att Rickard Falkvinge bytt till ett namn vars smeknamn, för dessa retsamma amerikanska polare, är detsamma utan att förstå innebörden? Vansinnigt kul! Min personliga teori, att PP’s ledning inte är “de blankaste kulorna i granen” så att säga, verkar stämma, för inte låter det väl särskilt smart?

  Hacka nu upp det här ordentligt och kommentera varje stavelse!

  Kram kram

 240. Mikael Popovic

  @ Dick Falkvinge!

  Vilka brott har begåtts mot datasäkerhetsföreskrifter i det här specifika fallet?

 241. Urban

  Scary,

  “Att du inte gillar TPB för att de inte tog bort arbetet är taget. Att du inte ens fnyser åt att polisen gjorde en rent ut sagt lagvidrig bedömning genom att lägga bilderna som allmänt material stinker hyckleri.”

  Bedömningen att offentliggöra var förstås fel. Alla i kedjan har ett ansvar, man kan inte säga att bara för att man offentliggjorde så är allt OK. Alla normalintelligenta förstår att det vare sig var meningen eller lämpligt att sprida detta via TPB så att tusentals människor skulle kunna “frossa” i det snaskiga materialet. Jag är för principen att man ska ta ansvar för egna handlingar och inte gömma sig under andras. Bara för att någon annan gjort fel så kan jag inte också göra fel och sen skylla allt på den som gjorde det första felet.

  Här avviker jag tydligt från gängse piratlogik. Även om vi bortser från det lite speciella med Arbogafallet så kan vi ta ett mer normalt fall, piratkopiering. Här resonerar vissa att det är OK att sprida vidare bara för att någon annan gjort första felet och seedat. Jag köper inte det resonemanget, det är oansvarigt och omoget att lägga all skuld på den som gjorde första felet när det krävs en hel kedja med olagliga och/eller omoraliska handlingar för att nå fram till att en ny person har en piratkopia. Det är som att säga att det är OK att en tonårstjej fått heroin i kroppen, inklusive alla led i kedjan utom det första – vad det nu är – exempelvis tillverkningen eller första smugglingsinsatsen. Jag ser en stor fara med utvecklingen som varit, att polisen inte lagt tillräckliga resurser. Det leder till att alltför många – speciellt unga – börjar resonera i termer att allt är “någon annans fel”. Skivbolagen/maffian, sen som seedade först, internetoperatörerna, hårddisktillverkaren, det faktum att man snart kan lägga all världens låtar på en iPod… ALDRIG någonsin att man själv gör något fel…

 242. Kronken

  Urban, Scary, Urban, Scary… Urban ÄR Scary.

 243. Fleppo Calzooni

  “Kronken says:
  February 12, 2010 at 19:24
  Urban, Scary, Urban, Scary… Urban ÄR Scary.”

  Nej alla inklusive du Kronken är Dick, förlåt Rick..

 244. Fredrika

  Mikael Popovic says: February 12, 2010 at 18:21

  “Du är en bitsk lite rackare du, övernitisk?”

  Vet du vad Ad Hominem-argument, eller mer vardagligt personangrepp innebär? Är du medveten om du använder dig utav sådana argumentationsfel i i stort sett vartenda inlägg du postar?

  “Nej, inte Richard, Rickard, vilket inte förkortas till Dick. I vardagligt tal så kallas Rickard för Rick, det står dessutom högst upp på bloggen.”

  “Oj , jag använde en annan stavning!”

  Nej, du använde en felaktig stavning, vilket senare leder vidare till ett smeknamn som är helt fel från början till slut, för det namn Rickard faktiskt innehar.

  Vi befinner oss i Sverige, man kallar inte människor som heter Rickard för Dick. Att göra det som du gör, är solklar mobbing och härskarteknik. Att du eventuellt är, som du själv föreslog, lite skadad i hjärnan, sen dina år i USA, förlåter inte det.

  “Det är Aspergers va?”

  Oj, mer osakliga personangrepp. Det är en helt naturlig nivå på retoriken för dig?

  “Om du har befunnit dig i USA, så borde du ha pejl på faktumet att Dick är ett nedlåtande smeknamn på såna som heter Richard, om dom inte själva väljer att kalla sig för det.”

  Varför tror du att jag använder det? Humor!

  Så du är alltså både medveten om, och erkänner nu öppet, att du använder dig av Ad Hominem-argument, och osakliga ociviliserade nedlåtande personangrepp, för att förlöjliga motståndaren och mobba och angripa denne, istället för att sakligt diskutera sakfrågor. Skäms du inte ett dugg för den debattekniken?

 245. Mikael Popovic

  @Fredrika

  Har du lärt dig ett nytt ord?

  Vilka argumentationsfel använder du dig själv av? Och varför?

 246. Mikael Popovic

  @Falkvinge

  Vilka brott har begåtts mot datasäkerhetsföreskrifter i det här specifika fallet?

  Du säger att de är många, vilka?

 247. Scary Devil Monastery

  @Urban

  Så enligt din logik skall vi i fallet mord eller stöld sätta fast enligt samma premisser K-rauta för att de sålt verktyget, Mannen som köpte det och lånade ut det till en kompis, kompisen som begick mordet eller inbrottet, samt dennes kompis som hjälpte till med alibi för exakt samma brott, och samma straffpåföljd? På premisserna att alla delar samma moraliska skuld?

  Den kedjan köper inte jag. I arbogafallet var polisens agerande rättsvidrigt – ett brott där de förgrep sig på familjen till offret i fråga. Den som lade upp länken och hostade den första kopian agerade osmakligt. Folket från TPB skulle kunna göra sig skyldiga till censur om de tog bort den länken han hade lagt upp.

  En nynazist må ha vidriga åsikter men även om han har den personliga åsikten att Hitler gjorde helt rätt så har han fortfarande rätt i dagens Sverige att ha den åsikten – trots att 99% av Sveriges befolkning skulle anse honom stå otroligt lågt moraliskt är han faktiskt bara straffbar om han hetsar andra att utföra etnisk rensning.

  Skillnaden ligger alltså mellan begreppet “moral” som är en helt klart subjektiv bedömning av en annans handlingar – och “lag” vars yttersta princip måste vara att den är objektiv.

  Du har moraliska invändningar och verkar mycket gladf att hänga folk högt baserat på tycke och tänk. Jag är aningen mer strikt i hur rättvisa borde skipas.

 248. Urban

  Scary,

  “Så enligt din logik skall vi i fallet mord eller stöld sätta fast enligt samma premisser K-rauta för att de sålt verktyget, Mannen som köpte det och lånade ut det till en kompis, kompisen som begick mordet eller inbrottet, samt dennes kompis som hjälpte till med alibi för exakt samma brott, och samma straffpåföljd? På premisserna att alla delar samma moraliska skuld?”

  Nej, du har missförstått. Bara de som aktivt ingår i kedjan kan anses ha en skuld, alltså de som medvetet bidrar till en kriminell eller omoralisk handling. Om du kommer hem till mig och vill låna en kniv som du säger att du ska använda för att mörda någon så gör jag fel om jag lånar ut den. Det är möjligt att jag inte kan bli fälld för det men det är moraliskt fel. Om du säger att du ska tälja trägubbar men ljuger och sen mördar så har inte jag gjort något fel om jag trodde dig.

  Det där med att TPB skulle ha gjort sig skydlig till censur om de tog bort Arbogabilderna är bara trams. Sedan när bryr de sig om lagar? Att först upprepat och i stor skala medvetet bidra till att piratkopiering genomförs och sedan ha invändningar vad gäller att ta bort en enskild fil pga risk för censur är ju helt befängt. I så fall förstår jag inte varför de tar bort barnporr. De vill helt enkelt stå över lagen och göra som de själva vill. Jag kan tänka mig att om Sunde & Co skulle ha gillat barnporr personligen så skulle de knappast ta bort sådant heller.

 249. Scary Devil Monastery

  @Urban

  “I så fall förstår jag inte varför de tar bort barnporr. De vill helt enkelt stå över lagen och göra som de själva vill. Jag kan tänka mig att om Sunde & Co skulle ha gillat barnporr personligen så skulle de knappast ta bort sådant heller.”
  Där tvivlar jag. Det finns en otrolig skillnad mellan att polis i enlighet med lag och åklagarbeslut begär borttagande av material och att privatperson gör det.
  Och TPB har faktiskt varit konsekventa när det gäller deras policy.

  Du gillar inte deras policy, fine. Men faktum är att du själv ägnar dig åt förtal när du hävdar “vad de skulle ha gjort”, med utgångspunkt från felaktiga premisser.

  Sedan kan tilläggas att om någon hade sagt åt mig personligen att städa efter vad någon annan gjort på eget bevåg och utan min kunskap så hade jag också varit tveksam att efterleva den saken. Och det hade du sannerligen också om du inte velat ägna resten av ditt liv åt att städa undan, exempelvis alla kommentarer som någon person i Sverige skulle känt var stötande.

  I ditt exempel – att låna ut en kniv eller kofot – så förutsätter dina antagande om TPB’s ansvar att du sedan faktiskt följer efter mannen du lånat ut verktyget till och gör dig själv direkt ansvarig för hans handlingar. Eller att du oförbehållet köper att han inte skall få låna redskapet för att en vilt främmande man påstår att han kommer begå övergrepp med det.

  Jag förstår till fullo att ingen som har en hemsida själv går igenom allt som exempelvis går att ladda ned via bruk av en särskild torrent-fil eller oförbehållet köper vad tredje part har att säga om saken. Där ligger bördan inte hos en host, lika litet som posten kan ta ansvaret för att ett paket från Tyskland kan innehålla illegala berusningsmedel.

  För övrigt är det ju meningslöst att plocka ned en hash-fil då det tar en minut eller två för en användare att dra en ny hash och lägga upp den på nytt. Vilket traditionellt skett skett varenda gång man fått en tracker att ta ned en länk – än värre problem och än mer olösligt nu när DHT börjat användas som standard.

 250. blop

  Det handlar INTE om en “pojke”. Vid 18 års ålder i Sverige uppnår man myndighet. Det är helt klart en vuxen man det handlar om.

 251. Urban

  Blop,

  Myndighetsåldern är bara en kompromiss. Förr brukade man säga att man inte blev “vuxen” förrän man gjort lumpen men det är det ju knappt någon som gör längre…

  När det gäller en försvunnen person, oavsett ålder, så är det rimligt att de närmast anhöriga bedömer situationen och fattar beslut om hur långt man ska gå i eftersökandet.

  Min dotter är snart 18, skulle hon försvinna i liknande situation som den där 18-åringen så skulle det vara en självklarhet att använda alla möjligheter som finns för att hitta henne, även att försöka pejla hennes mobil om det går trots att den är avstängd. Jag förstår inte överhuvudtaget hur det skulle kunna kränka hennes integritet. Och om det mot förmodan skulle vara så att hon verkligen höll sig undan frivilligt och blev “kränkt” av pejlingen så är det ju enkelt att reda ut efteråt och hon skulle förstås förstå att det var en handling baserat på oro, omtanke och kärlek.

  Det här som Rick skrev i fallet är ju tvärtemot hur normalt funtade anhöriga resonerar när någon försvinner. Det faller bara tillbaka på honom och piraterna, man förstår mycket tydligt hur absurd “logik” man tillämpar.

 252. Mikael Popovic

  @Urban
  Word!

  Killen är väl borta fortfarande eller? Otäck jävla historia att försöka slå mynt av.

 253. Urban

  Mikale Popovic,

  Ja jag har inte hört att han är återfunnen så det troliga är väl att han är död. De anhöriga är säkert jätteoroliga och de och alla andra medkännande blir bara förbannade när Rick försökte slå mynt av historien angående ofrivillig aktivering av 18-åringens mobil i syfte att hitta honom. Det är obegripligt och skamligt hur man kan använda en sådan tragedi för att vinna piratpoäng.

 254. Mind

  “lolly says:
  February 9, 2010 at 00:46
  Nu handlar detta om lite fler än 25-35 som försvinner årligen. Jag antar att du förstår att försvinnanden mord och grov brottslighet inte bara sker i Sverige?”

  Inte för att hålla liv i en gammal tråd men, jag antog att du förstod att jag syftade på försvinnanden i Sverige när jag skrev “… Vi är mer än 10 miljoner invånare, 25-35 försvinner varje år…”. Dock högre 2009 med ca 90 personer men den nyare statistiken hade jag inte läst då jag skrev det ursprungliga inlägget.

  Visst försvinner det fler människor världen över men det är främst Sverige som jag tänker på och hoppas på att kunna påverka lagstiftare i om det visar sig att det faktiskt går att fjärraktivera våra telefoner i spårningssyfte. Visst kan det vara en praktiskt funktion om man råkar illa ut för den andel av de som försvinner varje år som hade varit hjälpt av det. Det jag vänder mig mot är att det inte är något som varit allmänt känt, inget man blir informerad om när man köper telefonen och så vidare. Om det inte redan är det så borde det vara väldigt olagligt att inte informera om en sådan här funktion för kunden. Om det nu verkligen är på det viset, det återstår ju att se.

 255. Obbo
 256. Urban

  Han måste ha dött av kränkningen efter tvångsspårning av hans mobil…

 257. Mind

  Obbo: Trist. Man hade hoppats på att han varit vid liv.

 258. […] även ihåg att stänga av telefonen inte alltid hjälper. Slit ut batteriet eller lämna telefonen hemma när du går på kvällspromenad, alltså. This […]

 259. På spåret « Stenskott

  […] MMN-o:s blogg hittar jag till Rick Falkvinge, som i februari 2010 funnit en nyhetsnotis om hur en mobiltelefon kunnat bistå i hjälpen att hitta en försvunnen 18-åring. Tydligen var telefonen avstängd, men hade på säkert avstånd […]

 260. The track « Stenskott

  […] to a case in February 2011 where a mobile phone belonging to a ran-away 18 year old male was remotely turned on by the police to assist in locating him through geolocational […]

Comments are closed.

arrow