De svenska "terroristerna"

Jag fick ett samtal imorse från en kille i Akalla som precis hade blivit utsatt för en husrannsakan, misstänkt för upphovsrättsintrång. Det som var intressant var mer i detalj hur den gick till, för det har inte kommit fram genom Lobbyns pressmeddelanden. Och undra fan på det.

Det började med att han blev väckt av fyra poliser som kom in och tog hans datorer. Misstänkt för vad? Ja, spridande av kultur. Som om det vore något omoraliskt. Medan han fortfarande är nyvaken, och utan att han ens får ta på sig kläder, så sätter sig fyra poliser med honom i ett förhör direkt i hans hem. Fyra aggressiva poliser mot en yrvaken människa i morgonrock. Utan försvarare.

Så här behandlar man fan inte medborgare. Inte ens medborgare som är misstänkta för brott.

(Media: kontakta mig om ni vill ha direktkontakt med personen.)

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,


Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anna Troberg » Ny polisrazzia mot fildelare

  […] folks hem och utlovat mer. Jag brukar ju inte direkt tro på vad de lovar, men den här gången höll de sitt ord. I morse raidade de nämligen en kille i Akalla, eftersom han misstänks för […]

 2. Ny razzia mot fildelare « Jacob Dexe

  […] en kommentar » Saxar inlägget direkt från Rick. Jag fick ett samtal imorse från en kille i Akalla som precis hade blivit utsatt för en […]

 3. Peter Andersson

  Det är visst tillslag var och varannan dag nu, verkar som om någon galen jävel med makt över polisen på fullt allvar tror att det är fildelares fel att två svenskar blev skjutan i Afghanistan…

 4. Ännu en raid « Full Mental Straightjacket

  […] som skrivit: Rick Falkvinge och Anna […]

 5. Alter Ego

  Polisstaten börjar visa sitt rätta fula tryne. Fy fan säger jag.

 6. Ed McBein

  Oj! Vad underligt att Polisen försöker se till att våra demokratiskt fattade lagar efterlevs.

 7. MatildaLundgren

  Fy fan för äckelSverige. FittSverige. Så här gör man inte.

 8. venaja

  Finns det ingen som ser till att lagar som rätten till advokat efterlevs? Eller kan man gå förbi det när det gäller kulturspridning?

 9. Daniel

  Fyra poliser, yrvaken på morgonen? Vem skulle inte skita ner sig i den sitsen?

  Vi måste få stopp på det här NU!!!

 10. Mr Profit
 11. jeffer

  Extremt viktigt att uppmärksamma detta massivt. Händelsen. Genomförandets metod och intention. Vilka som utförde razzian. Vilka som beordrade razzian. Kopplingar till upphovsrättslobbyn – både personliga och andra.

  Här kan vi se maktens inälvor – repressionens extatiska genomförande i praktiken. Maktberusade poliser. Repressionshungriga åklagare och sedan väntar vi bara på de partiska domarna.

  Också oerhört talande att den förtvivlade mannen tog kontakt med Rick – representanten för Piratpartiet – den enda gruppering som utmanar etablissemanget i frågan. I sin maktlöshet såg han Piratpartiet som sin enda chans. Han har helt rätt – det är bara PP som kan sätta stopp för dessa övergrepp.

  Kan vi inte sätta upp en RAZZIAJOUR som är ständigt bemannad för att hjälpa folk som råkar ut för etablissemangets terror?

 12. Basil Faulty

  “Media: kontakta mig om ni vill ha direktkontakt med personen.)”

  Rick det där låter inte seriöst!

 13. Billy G

  Generellt råd till alla som blir förhörda av polisen.

  Du har rätt och hålla käften och inte säga ett knysst, du behöver inte hänvisa till någon anledning, du har rätt att begära att rättshjälp finns närvarande också.

 14. jeffer

  Basil Faulty

  Du underförstår att media inte kommer att ta i frågan – den berör ju bara helt vanliga triviala medborgare och inga kändisar… Du kan ha rätt – om etablissemangets värderingar styr media. Det blir intressant att se hur gammelmedia reagerar här. Som tur är, är vi inte längre ensidigt beroende av dem – vi har internet – det blir platformen för vårt svar…

 15. Alter Ego

  Kan vi inte sätta upp en RAZZIAJOUR som är ständigt bemannad för att hjälpa folk som råkar ut för etablissemangets terror?
  Vi får börja sätta upp egna medborgargarden som rycker ut till försvar av de mänskliga rättigheterna.
  Med kameror som dokumenterar övergreppen.

 16. Basil Faulty

  @Jeffer
  Om media inte kommer ta i frågan varför pimpar då Rick ut grabben till dom?
  Och om n u internet är så “viktigt” varför skrev inte Rick hela storyn här direkt? Nej som sagt Ricks stil är inte seriös.

 17. Hehe

  Någon som vill skriva ut och sätta upp detta inlägg på stadshuset och polishuset i sin kommun. Garanterat skulle nog ge effekt för media att skriva om detta.

 18. Tysken

  Återigen så verkar Falkvinge inte riktigt tänka innan han skriver. Jag undrar bara helt enkelt vad som är fel i polisens agerande i det här fallet, kan någon förklara det för mig?

  Polisens uppgift är att se till att lagen efterlevs. Om de då har fått in en anmälan som av åklagare uppenbarligen bedömdes vara av den karaktär som befogade en husransakan så är det ju polisens förbannade skyldighet att genomföra den. När det kommer till metoden så ingår det ju i själva uppdragets natur att personen som utsätts för husransakan inte skall veta om det i förväg. Man kan ju inte direkt ringa i förväg och förvarna den stackar misstänkta brottslingen så att denna kan göra sig av med eventuella bevis. Att de genast började snacka med killen verkar väl också vara rätt vettigt då man så snabbt som möjligt vill ha reda på vad som hänt. Falkvinge påstår också att polisen var aggressiva, en sak som han vet lika lite som jag om om de var eller inte, då uppgiften kommer den misstänkta brottslingen själv som klart som fan inte var så glad att polisen kom och knackade på.

 19. ZastDerg

  Passande att de gör så här nu i valtider, de kunde inte vänta några månader tills valet är över? Men detta är kanske inte det första tecken på en IQ-befriad upphovsrättslobby…

 20. Laszlo Donat

  Finns det möjlighet att kräva advokat eller medborgarvittnes närvaro vid husrannsakan och förhör? Om möjligheten inte finns då Piratpartiet bör kräva det!

 21. jeffer

  Tysken

  Du försöker få detta att låta som en helt normal razzia riktigt mot grov brottslighet och terrorism. Men “brottet” är något miljoner människor ständigt gör som en helt naturlig del av vardagen. Finns det något som är mer naturligt och självklart än att fildela?

  Etablissemangets inkvisitorer inser att man inte kan attackera miljoner människor samtidigt. Därför använder de den ökända “decimeringsmetoden” använd av bland andra den romerske fältherren Marius, där var tionde soldat blev korsfäst efter lottning. Syftet är avskräckning med alla medel.

  Har du inga som helst sinnen för proportioner… För den typ av repression du förespråkar har vi inget konsensus i vår typ av samhälle – oavsett vad etablissemanget tycker.

 22. MatildaLundgren

  Tysken, du verkar ha missat att inget jävla lagbrott har gjorts. Kanske ett brott mot en köpt lag, men det är långtifrån samma sak.

  Och det är förjävligt att polisen ens ska få tillgång till innehållet på hårddisken. Tänk om de har roligt åt alla andra för målet irrelevanta saker som finns sparade?

 23. Tysken

  @Laszlo
  Hur hade du tänkt dig att det skulle fungera med advokater vid husrannsakningar? Skulle polisen ringa en tid i förväg och boka tid för husrannsakningen så att den misstänkta brottsligen hinner skaffa en advokat..?

 24. ulf_pirat

  Jag trodde att det var svårt att få tag i en polis. Man har ju hört om folk som desperat försöker få tag i en polis när det är brottslighet på gång. 4 poliser! Det låter som om de trodde att de slog till mot ett beväpnat och farligt motorcykelgäng. Hm, konstigt att de inte använde Nationella insatstyrkan också. Jag väntar bara på att de ska koppla ihop all fildelning med terrorism också.

 25. kieslowski

  “Finns det något som är mer naturligt och självklart än att fildela?”
  Ja en hel del….

 26. MatildaLundgren

  Medan de lägger alla resurser de har på “terroristerna” ska jag nu gå och slå ihjäl någon random person på gatan. Jag kommer ändå gå obemärkt förbi, så det gör inget.

 27. fanny

  Det är ju tyvärr standard inom polisväsendet det där.

 28. Magnus Jacobsson (PP)

  Vilken tid skedde tillslaget?

 29. jeffer

  kieslowski

  Att fildela är lika naturligt och självklart som sex – tråkigt för de som inte haft den upplevelsen…

 30. steelneck

  Den här kommentaren riktar sig till Piratpartiet, Rick Falkvinge som dess ledare och i viss mån “jeffer” här ovan som gav mig ingångsvinkeln.

  jeffers kommentar är svavelosande och jag håller med, men jag ser underliggande orsaker som inte diskuteras och som Piratpartiet skulle kunna använda sitt önskade politiska inflytande för att komma till rätta med. Det jag anser vara grunden till symptomen som jeffer redogör för handlar i grunden om skev maktbalans.

  Världen har förändrats. Det här har jag “rapat” förr.. Vad Internet inneburit är en dramatisk sänkning av barriären till informationsspridning, precis det tryckpressen en gång innebar. Men tyvärr reagerar dagens “makt o kyrka” precis likadant idag som på Gutenbergs tid. Med uttrycket “makt o kyrka” menar jag då de maktfaktorer som tillkommit före förändringen.

  Förr krävdes det stora resurser för att nå ut till en bred publik, nästan oavsett vad man ville nå ut med. Idag kan en privatperson nå hela världen med en knapptryckning. Detta innebär att enskilda privatpersoner ställs emot multinationella koncerner uppväxta under helt andra förutsättningar. Maktbalansen är så skev den någonsin kan bli, det jeffer osar svavel om är “bara” ett uttryck för detta. De maktfaktorer som är i rörelse skapades i en annan tid. Ifpi, STIM, Sami och allt vad de nu heter är gamla sällskap som skapades i en tid med andra maktbalanserande behov. Då stod slaget mellan de som skapade kultur och de som profiterade på skaparna. Men idag har verkligheten förändrats genom nya tekniska möjligheter. Detta har gett de två gamla motpolerna ett sammafallande intresse i att plocka det nya verktyget ur folks händer. Vi ser prov på det gång på gång när deras intressen tar sig uttryck i politiska förslag och retorik.

  Men är det någon som ens diskuterar saken ur perspektivet maktbalans, har Piratpartiet ens nosat på ämnet? PP vill åt en del av den lagstiftande makten, och därmed kunna ha ett inflytande som skulle kunna göra något åt den skeva maktbalansen. Men jag ser inga diskussioner i termer av att skapa ekonomiska incitament som skapar grogrund för maktfaktorer som tar hänsyn till att tröskeln för publicering sänkts ända ned till den enskilda människan där gränserna mellan skapare, producent, distributör och konsument allt mer suddas ut.

  Vad skall PP använda sitt politiska inflytande till? Ja, jag har läst PPs program och följt dess utveckling ända sedan det skapades. Kortare skyddstider, skyddat privatliv osv.. Visst, inget fel i det, men vad gör PPs program åt maktbalansen? Vilka ekonomiska incitament att skapa grogrund för nya maktfaktorer som balanserar upp faktumet att privatpersoner ställs emot multinationella koncerner kommer ur detta? Jag kan inte se några. Därmed kvarstår den skeva maktbalansen.

  Jag har givetvis ingen färdigförpackad lösning, men jag är helt övertygad om saken måste diskuteras ur perspektivet maktbalans för att kunna hitta vettiga lösningar och inte behöva kampanja varenda liten förändring åt rätt håll när de där gamla maktfaktorerna fått någon ny idé. När maktbalans råder behöver ofta inte lagstiftaren gå in eftersom parterna är mer jämspelta och kan sortera ut saken själva. Jag har nyligt kommit in på det genom en postning av Rasmus där jag fört en liten diskussion i kommentarstråden och även gett ett litet exempel hos Isobel på hur ekonomiska incitament kan förändra maktfaktorerna i grunden så att den lille människan inte längre ställs emot jättar, varken juridiskt eller vid lobbying av politiker. Den bråkige jätten får en annan jätte emot sig per automatik. Bara då som ett exempel, jag säger inte att det skule fungera, eller att ett sådant system ens är önskvärt. Jag tog upp det för att visa på ett annat “tänk” kring frågorna som mer utgår från maktfaktorer. Denna sorts diskussioner saknar jag helt och ser mest skyttegravskrig där parterna gräver sig allt djupare ned.

  Jag tror att följande citat från min postning hos Isobel kan intressera både Pirater och deras antagonister: “[..] Nu har plötsligt både Warner och Google som äger Youtube incitament. Med denna modell så skulle givetvis Putte likväl ha kunnat registrera sig och sitt verk hos Warner, och ändå laddat upp det på Youtube! [kommentar (Ja även om någon annan laddade upp det)] I detta fall så skulle Warner haft ännu större incitament att låta det vara kvar, för nu skulle de haft rätt till en mikroandel av annonsintäkterna hos Youtube. Med sådana här incitament kors och tvärs med enorma mängder användarskapat innehåll överallt, så innebär det stora pengar och stora incitament att skydda innehåll på sociala nätverk. [..]”

 31. jeffer

  Razzia – mot vanliga svenssons som gör helt vanliga saker. Alltså helt vanliga människor ska ha anledning att känna rädsla för att det skramlar utanför dörren tidigt på morgonen! I vilken typ samhälle är det vanligt?

  Wnston Churchill sa att skillnaden mellan en totalitär stat och ett demokratiskt samhälle är att när någon vaknar av att det skramlar utanför dörren, så somnar man lugnt om, därför att man vet att det bara är mjölkbudet…

  Är det här en ny grej från etablissemanget – att människor ska tillvänjas att husrannsakan är något man alltid måste vara rädd för? Något – fildelning – som nästan alltid skett någon gång av någon i de flesta hushåll gör ju att ingen kan känna sig säker.

  De repressionshungriga är ju helt otroliga – de vill verkligen, som en del kommentarer här visar – att alla människor ska vara rädda – alltid – ofattbart!

 32. Tysken

  @Jeffers
  “Du försöker få detta att låta som en helt normal razzia riktigt mot grov brottslighet och terrorism.”
  Jasså, hur tänker du dig att en husrannsakan i sådana här fall skall se ut då? En husrannsakan måste ju ske oannonserat annars blir den ju tämligen meningslös och i dethär fallet verkar det ju som 4 poliser knackat på dörren hämtat datorn och ställt lite frågor vilket ju är fullt naturligt när killen är misstänkt för brott. I en razzia mot tungt kriminella och terrorister är jag tämligen säker på att vi inte pratar 4 poliser som ringer på dörren utan snarare nationella insattsstyrkan som stormar in med dragna automatvapen. Det vill säga en viss skillnad mot vad som hänt i detta fall!!

  @Matilda
  “Tysken, du verkar ha missat att inget jävla lagbrott har gjorts. Kanske ett brott mot en köpt lag, men det är långtifrån samma sak.”
  Nu är du väl ändå mer än lovligt ute och cyklar. Mig veterligen görs inga husrannsakningar om inte starka misstankar om att ett lagbrott har begåtts finns. Om du har uppgifter om att det inte var fallet vid detta tillfälle kan du ju presentera dem, men tillåt mig att tvivla. Sen undrar ju hur du vill ha det. Först har inget brott begåtts, sen har kanske ett brott begåtts men i så fall mot en köpt lag och det är inte samma sak. Frågan är då vem som avgör vilka lagar som är “köpta”, du? jag? polisen? Nej, polisen är där för att upprätt hålla de lagar som finns oavsett vad de tycker om dem. Om man nu tycker lagen är fel så får man väl försöka lagstiftningen. Men om piratpartiet och dess ledare fortsätter med pajasuttalanden som detta kan ju piratpartiet bara glömma riksdagen.

 33. Malena II

  @ jeffer

  Om jag hamnade på en öde ö och fick välja mellan tillgång till fildelning eller sex så skulle jag utan tvekan välja fildelning. Antipiratlobbyn fattar inte vilken starkt “drift” det är de jiddrar med…

 34. Alter Ego

  Det finns en del här som fortfarande lever i villfarelsen att vi skulle bo i någon form av demokrati. Då kan jag påminna om vad han med lurarna gick till val på. Inte var det att han bara skulle jaga fildelare den 13 månaden alla år utom när det är skottår.

 35. Axel

  Snälla, snälla, snälla vinkla det här rätt nu.

  Killen utsattes med all rätt för husrannsakan och förhör, antagligen även en fällande dom, därför att han har begått ett lagbrott. Så långt allt väl.

  Det som måste belysas är hur han behandlas, att han inte fick ha en advokat med sig, osv. Istället för att neka brottet, plead insanity. Systemets insanity, dvs.

 36. kieslowski

  @Jeffer
  Jag vet att vi som är över 18 föredrar sex framför fildelning. Sen finns det ju en del andra saker som är naturligare än fildelning: Som att äta mat och dricka t.ex.

 37. Werner

  Man gör nog rätt i att samarbeta med polisen på alla sätt. Annars får man.. en omildare behandling, blir DNA-testad, etc etc.

  Fö håller jag med så många andra att Falkvinge verkar rätt oseriös. Tråkigt om PP har sin egen Mona Sahlin, som drar väljare som bäst när man håller käften.

 38. jeffer

  steelneck

  Jag håller i mycket med om ditt resonemang – maktobalansen är nästan total. Det är verkligen märkligt, men inte ovanligt, att etablissemanget inte sökt efter icke-aggressiva lösningar. Jag tror det finns en undermedveten känsla av exklusiv “rätt till makten.” Razzian blir en auktoritär nästan fysiskt uttryck för rätten att behärska, kontrollera och göra människor rädda. Den ger en ren njutning. Razzia, husrannsakan, kroppsvisitering blir en symbol för Makten med stort M. “Jag som har Makten känner mig stark och odödlig när jag kan försätta andra i situationer när de känner svaga och dödliga.”

  Men när Makten agerar så, skapar det desperation och ilska. Upptrappningen börjar…

  Thomas Paine – från pamfletten Crises i början av amerikanska revolutionen:

  “Britain, with an army to enforce her tyranny, had declared that she has a right not only to tax, but “to bind us in all cases whatsoever”; and if being bound in that manner is not slavery, then is there not such a thing as slavery upon earth.”

 39. Jan Lindgren

  Att polisen följer lagar är i sig inget fel, sen kan man ju ha åsikter om själva lagarna men det är en helt annan sak.

  Det som är uppseendeväckande och mycket allvarligt i det här fallet är ju att det hölls ett förhör med fyra poliser mot en misstänkt och att den misstänkte knappt var vaken, inte påklädd och att han inte fick ha nån kontakt med en advokat innan.

  Förhör borde ju inte ske i köket hemma hos en misstänkt, utan på en polisstation. Kom igen folk.

 40. Basil Faulty

  Jan, nu vet vi ju inte riktigt vad som hände. Kanske bäst att vänta lite med att spekulera.

 41. Beelzebjörn

  @Jan Lindgren:
  Det där förfarandet är tyvärr inte ovanligt, eftersom det är synnerligen effektivt. Hinner man vakna till, klä på sig och tänka efter under en bilfärd till en polisstation, blir man ett mycket svårare förhörsobjekt. Hela idén med förhörsteknik är att skrämma, hota, lova och lura misstänkta att ge ifrån sig mer information än de vill.
  Att kunna trycka ned en förvirrad, nyvaken och naken människa vid hans eget köksbord medan man rotar igenom hans hem är i det läget idealiskt. Det är egentligen synd att det inte tagits upp som en politisk fråga tidigare huruvida det är ok att det går till så här, men det är väl lättare att väcka debatt om fildelare än om kurdiska flyktingar.

 42. jeffer

  Syftet med razziorna – helt oavsett genomförandet i specifika fall – är att skrämma människor och vänja oss vid att slumpmässiga polisingripanden i våra hem från och med nu kommer att höra till vardagen. Det är inte längre grova brottslingar och terrorister, utan helt vanligt folk som är målet. Rättssystem och polismakt används inte längre för oss, utan emot oss.

  Polisen sägs ha ont om resurser – uppenbart inte när det gäller att jaga vanliga människor – då kommer både resurser och entusiasm fram. Men det känns väl mindre riskfyllt att jaga och trakassera vanliga svenssons än de verkliga brottslingarna….

  Tyskens – underförstådda – jämförelse mellan riktiga brottslingar och fildelning är absurd. Vi verkar vara från olika planeter du och jag.

 43. Tysken

  @Beezelbjörn
  Du har ju helt rätt när du säger att iden med att börja ställa frågor direkt är att de inte skall hinna tänka igenom situationen allt för mycket och därför säga saker som de kanske inte skulle sagt annars. Denna metod är ju på inget sätt olaglig och frågan är då vad problemet är med detta? I min mening är det inget problem. Om personen inte har något att dölja så spelar det ju ingen roll om han är lite yrvaken då han inte lär erkänna saker som han inte gjort. Om personen i fråga de facto begått ett brott är det väl på samma sätt bra om polisen får upplysningar om detta. Det är de facto inte olagligt för en polis att ställa frågor vid en husrannsakan vilket många tycks tro här. Sedan så finns det ju inte heller något som helst bevis värde i ett förhör som genomförts på ett felaktigt sätt så varför skulle polisen göra något sådant. I dethär fallet finns det ju inte heller något som helst substantiellt som tyder på att polisen gjort något felaktigt utan allt är bara massa lösa spekulationer från er piratpartister.

 44. Tysken

  @Jeffers
  Vi är troligen från helt skilda planeter du och jag, där är vi överens.
  I min värld gör polisen husrannsakningar/razzior för att säkra bevis i en brottsutredning. Hur den genomförs står i proportion till den troliga hotbilden polisen ställs inför vid genomförandet. När man skall hämta en dator från misstänkt illegal fildelare är hotbilden liten, därav en liten insatts (4personer kan ju låta mycket, så 2 kanske hade varit fullt tillräckligt.), när hotbilden är större, som vid tillslag mot organiserad brottslighet och misstänkta mördare, är också polisinsatsen större, vi pratar mångdubbelt fler poliser med dragna automatvapen. Den som inte ser skillnaden här måste ju antingen vara dum eller aktivt försöka missförstå det hela.

  Sen är det ju självklart viktigare att polisen sätter dit mördare än att de jagar illegala fildelare. Men för den sakens skull betyder det ju inte att polisen bara kan jaga mördare och skita i all annan brottslighet. Polisen har skyldighet att beivra alla lagbrott oavsett karaktär. Att polisen skulle lägga ner några större resurser för att jaga fildelare är ju dessutom inte sant utan illegal fildelning är ju snarare ett brott med låg prioritet. Sen att du tror att det är det ända polisen gör säger ju en del om vilken planet du lever på….

 45. Mig själv

  Jag skulle gärna vilja veta om skivbolagsmaffian har mutat sig till att få de aktuella razziorna gjorda. Ja. Så är det nog. När man prioriterar såna här låtsasbrott framför riktiga brott där en förövare ger en människa bestående men så vet man att något är fel. Polisen ska lösa alla typer av brott, det gäller även “banala” saker som cykelstölder. En stöld är en stöld och polisanmälan ska inte slängas i papperskorgen bara för att det betraktas som ett småbrott som man ändå inte kan lägga resurser på.

  Den rådande utvecklingen tyder på att vi lever i ett korrupt samhälle. Jag som trodde att muttagande var ett brott?

 46. Tysken

  @Mig själv
  Och vad bygger du dessa anklagelser om mutor på? Lösa spekulationer och eget tyckande? För någon substans har de ju i alla fall inte…

 47. Mackan

  En stilla undran: Är det inte så att för att en husrannsakan ska få genomföras så måste (det misstänkta) brottet ha fängelse i minst två år i straffskalan? Hur kan detta (om så är fallet) någonsin ha gått igenom?
  Eller är det så att man stödjer sig på T.P.B.-domen, som mig veterligen inte vunnit laga kraft ännu?
  Vad händer i så fall om T.P.B. skulle frias i hovrätten? Då är ju plötsligt alla dessa razzior olagliga…

 48. Basil Faulty

  Mackan. ingen här vet ju exakt vad razzian gällde, kanske ligger det något mer bakom den än bara fildelning?

 49. minata

  @Mackan
  Du har fel.
  Fängelsestraff i lagen räcker. Upphovsrättsbrott har två år som maximumstraff.

  Vad som är vägledande är Linköpingsdomen (laga kraft i Tingsrätten) som gav villkorligt (det vill säga samma sak som fängelsestraff).

 50. Mackan

  @ Basil Faulty.

  Förvisso, men det känns som om (väldigt luddigt, jag vet) att denna razzia är en fortsättning i “DC-målet” och därför handlar om just fildelning, eller “tillgänliggörande av upphovsrättsskyddat matrial”…

 51. Självklara rättigheter försvagas « Emil Isberg

  […] Annkatrin Meyerson har skrivit en D-uppsats om Rätten till försvarare vid polisförhör där hon förtydligar att även om allmänheten tror att försvarare alltid måste vara närvarande vid ett förhör är praxis snarare att försvarare sällan är närvarande. […]

 52. Mackan

  @ Minata

  Ah, ok. Tack för uppklarandet. Även om jag inte blev gladare för det.

  Då är det väl dessvärre bara att vanta på rubriken “Polis skjuten av fildelare” snart…

 53. Nils2

  I Rikspolisstyrelsens regleringbrev för 2009 beordrade regeringen polisen att “effektivisera och vidareutveckla bekämpningen av immaterialrättsliga brott” samt att “åklagaren får tillgång till de polisiära resurser som krävs för att utreda de immaterialrättsliga brotten”. Så på sätt och vis gör polisen bara sitt jobb. Men man kan inte låta bli att förundras över att de anställda inom polisen inte protesterar. De så att säga “håller käften och gör sitt jobb”… (citat Beatrice Ask)

 54. emma

  För fildelning? Det är min tanke som ekar i huvudet när jag läser alla kommentarer här i tråden som verkar tycka att det är rätt att dra ihop fyra poliser till förhör för en nyvaken människa i morgonrock. För fildelning? Proportionalitet, liksom…? På sjuttiotalet hade det inneburit att någon stormat hemmet på morgonen för att nån spelat av radion på sitt kassettbandspelare. Vid sekelskiftet för att nån drog igång ett självspelande piano. Detta är acceptablet för att det handlar om fildelning…? Tycka vad man vill om Ricks dramatiska ådra när han uttrycker sig, men vad säger folk själva här..?

 55. Tysken

  @Emma
  Det där resonemanget håller inte. Även om illegal fildelning kan tyckas vara ett brott som skulle vara ytterst lågt prioriterat, vilket det också är, så kan polisen inte strunta i det helt och hållet. Fyra poliser kanske var att ta i men vad gör det egentligen för skillnad om de var 2 eller 4. Dessa poliser använde några timmar av sin arbetsdag för att göra ett tillslag för att säkra bevisning i ett brottsmål som av åklagare bedömts vara av den karaktär som befogar en sådan åtgärd. Vad i ligger problemet egentligen? Att det egentligen inte borde vara ett brott att fildela blir svaret då, men det är det ju faktiskt inte upp till polisen att avgöra. När polisen själva börjar bestämma vilka lagar som skall följas och vilka som det är ok att bryta mot är det dags att börja bli rädd på allvar.

 56. Anders S

  Hur det än är så är personen misstänkt för brott, han borde dock inte blivit förhörd i köket. Han kunde inte radera något eftersom polisen redan tagit datorerna. Att han inte hade advokat på plats är väl ok men han skall få ha någon med sig om han vill vid ett förhör, så då får man vänta med det.. Rick vi måste få ut den här informationen!

 57. Mackan

  @ Tysken

  Fast det gör de ju redan… Känns frasen “ärendet nedlagt i brist på spaningsuppslag” igen? Trots vittnen och dyligt funnits. Men fortkörare och fildelare finns det i det närmaste obegränsade resurser för…

  http://www.mackanandersson.se/2010/02/02/de-riktiga-kostnaderna-for-fildelning/ (En annan Macka…)

 58. kalle

  Och inte fick han ta på sig kläder heller? Det kanske hindrar brottsutredningen? *Fniss*

 59. Gör inte polisen det enkelt för sig?

  […] vräker man sig in hos misstänkta, beslagtar datorer och inleder förhör på ett otroligt sätt. Piratpartiet med Rick Falkvinge verkar vara de enda som uppmärksammar hur rättssäkerheten sätts ur […]

 60. Alter Ego

  En polisstat föraktar sina nyttiga idioter mer än en man som faktiskt står för något.
  Något för de betalda troll som skriver här att ha i åtanke. Läs lite historia.

 61. jeffer

  Tysken

  Du använder ordet “brottsling” för något var och varannan gör som en del av vardagen. Din världsbild är alltså att en stor del av befolkningen är kriminell. Detta är häpnadsväckande. Ett samhälle med så stor andel kriminella kan inte existera som samhälle. Inte här i Sverige, eller någon annanstans i världen.

  Och vad tänker du göra för att “fixa” dessa kriminella – ställa upp dem mot väggen, eller tror du något mindre hjälper…

  En tudelad värld – upphovsrättslobbyn och deras anhängare mot resten av samhället.

 62. Tysken

  @Mackan
  Frasen känns väldigt väl igen och självklart skulle det vara önskvärt att flera vardagsbrott klarades upp. Men nu får du det att låta som att polisen lägger ner mer jobb på att jaga fildelare och fortkörare än att försöka klara upp vardagsbrott vilket ju inte är sant. Ett faktum som alla normalt funtade människor känner till. Att 4 av Sveriges ca 20000 poliser använder några timmar för att försöka klara upp ett misstänkt brott kan ju inte kallas för obegränsade resurser. Vad tror du de ca20000 andra håller på med egentligen?

  Sen är det säkert sant som du säger att polisen i brist på resurser lägger ner vissa utredningar där det finns uppslag. Det är ju självklart inte bra. Men på vilket sätt skulle det vara bättre om de också la ner denna utredning då de uppenbarligen också hade på fötterna för en åtgärd? Det är ju inte så enkelt att om de struntat i att göra tillslag mot en misstänkt illegal fildelare så hade de istället kunna lösa en cykelstöld någon annanstans. Istället hade man haft två ouppklarade brott istället för ett.

 63. emma

  Tysken; men så skriver jag inte heller att det ska “struntas i”. Proportionalitet, du vet! 😉 Det är läskigt att se att detta skitbrott upp-prioriteras på det där viset är vad jag säger, och hade tänkt länka till samma inlägg som Mackan.

 64. Tysken

  @Jeffer
  Jag använder ordet brottsling av den enkla anledning att det i svenskan är ett ord för en person som begått ett brott. Illegal fildelning är varken man tycker om det eller inte ett brott enligt svensk lag, vilket innebär att folk som sysslar med det per automatik är brottslingar. Det finns fler exempel på lagar som miljontals svenskar bryter emot som t.ex. hastightesgränser, med samma argumentation som du använder skulle det också var ok att köra hur fort man vill.

  Du säger att ett samhälle med så stor andel kriminella inte kan existera och det är sant att om man skulle sy in alla fildelare i fängelse så skulle man få allvarliga problem. Men nu kommer ju det aldrig att hända. På samma sätt som man gör “slumpmässiga” fartkontroller så gör man också “slumpmässiga” tillslag mot folk som sysslar med fildelning, just för att markera att det inte är ok och att det inte är riskfritt att bryta mot lagen.

  Bästa sättet att “fixa dessa kriminella” är dock att underhållningsindustrin inser problemet och börjar erbjuda tjänster som folk vill ha. Sent om side har de ju börjat fatta detta vilket resulterat i tjänster så som spotify och voddler. Men när folk är vana att allt skall vara gratis så är det ju trots allt jävligt svårt att få folk att börja betala igen. Ett sätt att få folk att börja återgå till dessa lagliga tjänster där upphovsmännens rättigheter respekteras är att från samhällets sida visa att det inte är ok att syssla med illegal fildelning vilket signaleras genom att det är olagligt.

 65. emma

  Tysken; som om Warner läste dina tankar eller nåt: http://www.annatroberg.com/2010/02/10/warner-bryter-med-spotify/ 🙁

 66. jeffer

  Razzian är något som kunnat hända någon av oss. Eller en vän. Eller en släkting. Eller en son eller en dotter. Eller vår mamma eller pappa. Det kunde till och med ha varit en mor- eller farförälder – det vet vi från fildelarjakten i USA – upphovsrättslobbyns drömscenario.

  Att vi kanske inte personligen känner de som drabbats kan göra det lätt att se “kallt” på saken – juridiskt, legalistiskt, utan känslor – bara en principsak.

  Men om vi inte reagerar nu, vem ska då reagera när vi själva eller våra närmaste drabbas?

  Jag tycker Rick är fantastisk som tar upp razzian med känsla och inlevelse. Samma som han gjorde inför Pirate Bayrättegången. Utan det klara ställningstagandet hade vi kanske inte varit i Bryssel idag…

  Det finns andra som tycker sig ha intresse att se oss som veka, undfallande och splittrade. Och det är fullt möjligt – det är upp till oss. Men vi kan också ta oss in riksdagen och börja rulla tillbaka allt elände.

 67. Bobby Zox

  Varför i hela friden är det en bild på engelska poliser som agerar under en demonstration som har fått illustrera detta inlägg?

 68. Rick Falkvinge

  Bobby: Att ha en suddig polis pekandes mot en människa med en handskbeklädd högerhand kändes mer relevant än gammelmedias vanliga bilder för fildelning: rackmonterade routers med kablar och blinkenlights.

 69. Bobby Zox

  Rick, men är detta inte just sådana ohederliga vinklingar/fuckups som ni brukar klaga på att media gör? Kunde du inte ha berättat lite mer om detta fall istället?

 70. Urban

  Givet att polisen hade god anledning att tro att det handlar om en person som sysslar med massiv piratkopiering/illegal fildelning så tycker jag att det var helt rätt metod. Ska man behandla dessa “fina” människor som sprider kultur med silkesvantar? Nej, det handlar om illegal verksamhet som i vardagligt tal (men ej juridiskt) liknar stöld, snylteri osv. Det är mycket fula handlingar och då tycker jag inte att polisens hantering på något sätt känns orimlig.

 71. Mikael

  USA staten here we come to gamla svedala…. Är det någon som EGENTLIGEN är förvånad med tanke på de senaste årens utveckling i detta land?

  Hybris har fått en ny innebörd….

 72. Urban

  Kanon att man äntligen börjar ta itu med snyltarna, det är på tiden att de inser att det är olagligt och att överträdelser medför konsekvenser.

 73. Henk

  Känn som Kafkas Processen. Surrealistiskt.

 74. Bill & Bull

  Men Urban, vad säger du? Fortsätt suga skivbolagsdolme du, jag ger blanka fan i din åsikt. Du är uppköpt av skivbolagsmaffian. Hej då. Bög.

 75. Bill & Bull

  Vadå “stöld”? Under vilken jävla sten har du sovit de senaste åren? Det är inte så att vi stjäl en uteliggares bröd. Vi KOPIERAR bara.

 76. infallsvinkel

  Det är klart att det rent generellt är ok att polisen gör sitt jobb.

  Till skillnad från vad många tror har polisen inget krav på sig att vara artiga. De är ungefär lika trevliga som kassörskan på Konsum (dvs. det är helt individuellt).

  Dock bör polisen agera proportionerligt. Man ingriper inte mot en snattare eller fildelare på samma sätt som mot en bankrånare eller kidnappare. Det är möjligt att polisbefälet i detta fall förtjänar kritik.

 77. Dynamic Man » Ovärdigt en rättsstat

  […] Postad av: Dynamic Man i Politik, Rättssäkerhet, Upphovsrätt Svensk polis har gjort razzia hos en misstänkt fildelare. Rick Falkvinge berättar: Det började med att han blev väckt av fyra poliser som kom in och tog […]

 78. Ljung

  Jaha, kan vi räkna med att polisen börjar utföra razzior mot andra struntbrott som också begås dagligen? Jag hoppas vi äntligen kan klämma åt de där jävlarna som går mot röd gubbe!! Fattar de inte vilken otrolig kostnad det blir för immaterialrätten varje gång de går mot röd gubbe! Fram med batongerna! Sparka in dörren hos alla kriminella ligister som korsar gatan!

  Eller vänta, just ja… det finns ingen korrupt industri som betalar för polisrazziorna där. Det glömde jag.

 79. Mikael Popovic

  @Ljung

  Att gå mot “röd gubbe” är olagligt, men ej straffbart, vilket brott mot upphovsrättslagen faktiskt är.

 80. jeffer

  Makten trampar på oss – föraktfullt, utstuderat, metodiskt. Samma namn dyker ofta upp – bland poliser, åklagare, domare. Som Cecilia Renfors med den ökända Renforsutredningen. “Vi ska sätta dit fildelarna” som hon skrev i ett debattinlägg. Och nu “marscherar” trupperna. Som hovrättslagman så är hon garant för att “rätt” straff sedan utdöms. Riggade beslutsunderlag, riggad lagstiftning och riggade myndigheter – finurligt uttänkt!

  Tomas Norström återkommer ofta – naturligtvis i den skamliga Pirate Bayrättegången, men också tidigare i den ökända Bahnhofrazzian. Ännu tidigare förstörde han innebörden i den gamla fina svenska Offentlighetsprincipen genom att gå den vidriga Scientologikyrkan till mötes, tillsammans med sin kända kumpan Monique Wadsted.

  Vad kan vi göra – är vi helt maktlösa? Nej – därför att vi är många, även om vi enskilt inte skulle ha en chans mot lobbyns maktapparat. Lobbyn själv säger att tre miljoner människor fildelat, och många andra kan sympatisera med oss av även andra skäl som privatliv och oro för massövervakning.

  Vi kan också göra allt vi kan för att strypa allt kassaflöde till lobbyisterna och deras anhängare. Att aldrig köpa eller hyra något som direkt eller indirekt kan ge dem resurser att skada oss.

 81. minata

  jeffer säger:
  “Vi kan också göra allt vi kan för att strypa allt kassaflöde till lobbyisterna och deras anhängare. Att aldrig köpa eller hyra något som direkt eller indirekt kan ge dem resurser att skada oss.”

  Piratpartister orkar inte att lyfta rumpan ens för en bojkott.
  Minata får kasta första stenen genom att servera medlemsföretagen
  i APB och svenska IFPI.

  res non verba. Handling inte ord – som er Partiledare säger till Miljöpartister – men Handla själv då! säger Minata.

  Medlemmar i APB

  Atlantic Film AB,
  Buena Vista International Sweden AB
  / Home Entertainment AB,
  Capitol Film Distribution AB,
  FilmCentrum,
  Folkets bio AB,
  Noble Distribution Sweden AB,
  NonStop Entertainment AB,
  Nordisk Film AB, PAN Vision AB,
  Paramount Home Entertainment Sweden AB,
  AB Rifilm,
  Sandrew Metronome Distribution Sverige AB,
  Scanbox Entertainment Sweden AB,
  Sonet Film AB,
  Sony Pictures Releasing Sweden AB,
  Succéfilm AB,
  AB Svensk Filmindustri,
  Svenska Filminstitutet,
  Swedish Film AB,
  Triangelfilm AB,
  Twentieth Century Fox Sweden
  / Home Entertainment AB,
  United International Pictures AB,
  Universal Pictures Nordic AB
  och Warner Bros Sweden AB
  / Entertainment.

  Medlemmar i svenska IFPI är så många,
  klicka på medlemsförteckning.

  http://www.ifpi.se/?page_id=4

 82. Mikael Popovic

  @Dick Falkvinge

  Var brottet verkligen ”spridande av kultur”?
  Hade ingenting med någon form av upphovsrättsbrott att göra , möjligen med straffsatser på upp till 2 års fängelse?

  ”Som om det vore något omoraliskt.”
  Omoral Dick? Inte går väl polisen in av enkom moraliska skäl? Är det inte fråga om misstanke om upphovsrättsbrott? Hur ser du på rättsäkerhet, när du här förefaller förutsätta att rättsliga ingripanden ska ske när något så subjektivt som moral kan åberopas?

  ”Så här behandlar man fan inte medborgare. Inte ens medborgare som är misstänkta för brott.”
  Nu vet jag att jag inte har alla korten på bordet, men att han förhörs direkt? Brukar man inte förhöra misstänkta brottslingar ganska omgående? Vad styrker utsagan att han ej fick ta på sig kläder?
  Vad styrker påståendet att poliserna var aggressiva? Har man i Sverige, från polisens sida, inte överhuvudtaget rätten att förhöra folk utan förhörare? Är det inte ett omvänt förhållande, att personen som skall förhöras har rätt att begära att en försvarare skall närvara? Begärde han att en försvarare skulle närvara? Blev han vägrad försvarare och vad grundar du eventuellt ett sådant påstående på Dick?

  Hur är det egentligen?

 83. Mikael Popovic

  @Minata

  Kan du inte ta och lista alla STIM-anslutna och alla SAMI-anslutna?
  Då får du kanske en liten aning om vilka som kränks av upphovsrättsbrott…

 84. minata

  @Mikael Popovic

  Jag kan börja med mig själv – Tommy Rådberg – STIM 1974.
  Kompositör till låten Gengångare – artist Thorsten Flinck.
  Har funnits eller troligen finns på YouTube och The Pirate Bay.
  Ironi är svårt – men jag är på samma sida som du Mikael.

 85. Rakio

  @minata

  Med en bojkott skulle du inte nå massorna.

 86. Rakio

  Ingen i gammelmedia som tagit upp det här?

  Annars får väl Rick skriva nåt om det hela.

 87. Basil Fawlty

  @Basil Faulty:

  Don’t misspell my name ever again.

 88. Basil Faulty

  Basil Faulty is MY bloody name, not yours!

 89. minata

  @Rakio och alla andra.
  Det var ironi. Jag vill inte bojkotta.

  Vill bara visa att Piratpartiet är handlingsförlamat.
  Fast det skall erkännas, Piratpartiet är bra på en sak: blogga.

 90. Mikael Popovic

  @Minata
  Ok, missade ironin. Efter förklaringen så ser jag det komiska, vad trött man blivit när skämt måste förklaras för en! 😀

 91. Basil Fawlty

  ‘Music is everybody’s possession. It’s only publishers who think that people own it.’
  – John Lennon

 92. jeffer

  Det finns gott om människor som dräglar av repressionshunger – inte minst i detta kommentarsfält. det är inget nytt. Razziasamhället är lycka och extas för dem. Stålskodda stövlar som klampar i trapporna är ljuvaste musik.

  Under amerikanska revolutionen kallades de tories/loyalists. De älskade att ange sina grannar för de brittiska trupperna (rödrockarna). De hetsade de brittiska myndigheterna till de hårdaste straff för de minsta förseelser. Trots detta blev amerikanarna fria. “Lojalisterna” försvann – de trivdes vill inte med det friare klimatet…

 93. Mikael Popovic

  Söker oberoende info om att detta har hänt, hittar inget…
  Visst, jag kan vara dålig på att leta, men det enda jag hittar i den här historien, just nu, är dina påståenden Dick och hänvisningar till dem.

  “Det som var intressant var mer i detalj hur den gick till, för det har inte kommit fram genom Lobbyns pressmeddelanden.”
  När skickades sagda pressmeddelanden från “lobbyn” ut?
  Var har du läst dessa pressmeddelanden?
  Hur många pressmeddelanden talar vi om?

  Det är inte så att du hittar på det här för att få uppmärksamhet? Det är inte så att du desperat söker något som ska få fart på valrörelsen? Det går lite trögt va?

  Kan det röra sig om ditt vanliga tomma prat Dick Falkvinge?

 94. Rick Falkvinge

  Du kan inte ha letat speciellt noggrant? Storyn kom upp vid mina rutinsökningar, jag behövde inte ens leta specifikt efter den.

  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=3432704
  till exempel.

 95. Urban

  Bill & Bull,

  “Men Urban, vad säger du? Fortsätt suga skivbolagsdolme du, jag ger blanka fan i din åsikt. Du är uppköpt av skivbolagsmaffian. Hej då. Bög.”

  Du behöver vässa dina argument, det här är rätt typiska piratargument tyvärr. Vill man ändra en lag så får man jobba hårt för det via opinionsbildning m.m. men tills vidare får man respektera och följa de lagar som finns. Det var helt rätt att göra polisrannsakan enligt vad jag kan se. Och jag har inga som helst kopplingar till “skivbolagsmaffian”. Märkligt uttryck förresten eftersom som piratkopierar trots allt vill ha alla dessa låtar och filmer, trots att de anser att värdet är noll. Trovärdighet noll förstås.

 96. Basil Fawlty

  @Basil Faulty

  You may think it’s your name. But you have to spell it correctly to be me. Otherwise you’re nothing more than an immigrant waiter from Barcelona.

 97. Urban

  Hur kan man få http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=3432704 till att tolkas som något från “lobbyn”? Tillhör Sveriges Radio lobbyn eller är det något i meddelandet som tyder på att det kommer från “lobbyn”?

 98. Rick Falkvinge

  Urban: Nu trollar du bara. Jag påstod inte att det kom från lobbyn, jag svarade med den länken på en fråga efter oberoende information att händelsen över huvud taget hade inträffat.

 99. Urban

  Rick, “lobbyn”, “trollar”.

  Du skrev i ursprungsinlägget att vissa detaljer inte framgått av “Lobbyns pressmeddelanden”.

  Mikael Popovic frågade dig om det och du lämnade denna länk.

  Jag kan inte se vad länken har med “lobbyn” att göra. Det vore bra om du svarar på frågan istället för att ropa troll. Eller är det för att du inte kan backa upp ditt påstående?

 100. Rick Falkvinge

  Lobbyn hade inte kommit ut med ett PM när jag postade mitt blogginlägg — vilket var halva syftet med det; att ta initiativet.

  Popovic klagade på att han inte hade hittat oberoende information (första raden i hans kommentar). Jag försåg honom därför med sådan.

  Jag hittar inte något specifikt från lobbyn i storyn från SR. Mig veterligen har jag heller inte påstått att så är fallet.

 101. Basil Faulty

  But Basil the thing is that I am Basil Faulty! The real Basil Faulty, you may be Fawlty but I’m Faulty…

 102. Urban

  Rick, då förstår jag.

  Du skrev “Det som var intressant var mer i detalj hur den gick till, för det har inte kommit fram genom Lobbyns pressmeddelanden. Och undra fan på det.”

  Du byggde alltså frånvarun av information om något på att det inte hade kommit ut några pressmeddelanden. En logisk miss som piratanhängarna möjligen köper men ändå en miss. Varför gör du den här typen av oseriösa uttalanden?

 103. Falcone

  “Det som var intressant var mer i detalj hur den gick till, för det har inte kommit fram genom Lobbyns pressmeddelanden. ”
  Hur gick den till nu då? och vid vilken tidpunkt skedde den? Tydligen så har han erkänt…

 104. Urban

  Det fabuleras väldigt flitigt från piratpartisterna, de kanske skulle satsa på ett annat yrke där de får lite mer utlopp för sin kreativitet. Eller inser de då kanske att det skulle kunna bli problem med intäkterna eftersom deras verk riskerar att kopieras? Rätt OK att kopiera andra men kanske inte om man själv inte vill…

 105. Rick Falkvinge

  Urban: Eftersom vi, som sagt, var först ute, så fanns det inget PM från Lobbyn ännu. Men om du vill se hur de ser ut (i ett annat fall när vi också var före), så kan de t.ex. se ut så här, och utelämna saker som att juridiska ombud DNA-registreras: http://mpaa.org/press_releases/2006_05_31.pdf

 106. Rick Falkvinge
 107. Mikael Popovic

  @Dick Falkvinge

  Tack för din hänvisning till SR’s hemsida, nu ser jag att detta verkligen ägt rum.
  Och ja, jag var inte särskilt bra på att söka, men som jag sa, jag kan vara dålig på att leta, därför är jag extra tacksam för länken.

  Nu säger du att:
  “Lobbyn hade inte kommit ut med ett PM när jag postade mitt blogginlägg”.

  Jag blir förbryllad, i nämnda post så skriver du nämligen:
  “Det som var intressant var mer i detalj hur den gick till, för det har inte kommit fram genom Lobbyns pressmeddelanden.”

  Hur kunde du veta vad som hade och vad som inte hade kommit fram genom “Lobbyns” pressmeddelanden, om de nu inte hade kommit ut med ett “PM” då du postade ovanstående blogginlägg?

  Jag misstänker att du använder “PM” som förkortning för “pressmeddelanden”? Jag menar, inte har väl de mystiska pressmeddelandena, vars innehåll du kände till före deras existens, nu ändrat skepnad till att bli promemoria?

  Det vore fint om du även kunde reda ut ovanstående bryderier, det framstår nämligen som om du medvetet ljugit om att de du kallar “Lobbyn” skickat ut någon typ av pressmeddelanden, som tydligen på något sätt spär på, det du tycker är, ett så rättsvidrigt handlande.
  “Och undra fan på det.”, att de inte var mer i detalj, dessa enligt dig, icke existerande pressmeddelanden.

 108. Polisstaten Sverige « 301 – Christofer Andersson

  […] är väl för övrigt det här kan förvänta oss mer av i framtiden i polisstaten […]

 109. steelneck

  @Mikael Popovic och minata: Det skulle vara kul att få ett omdöme av er om det embryo till förslag om änding av tingens ordning jag levererade tidigare i tråden med länk till Isobel. minata skulle då faktiskt vara berättigad viss ersättning för de av hans verk han påstår finns på youtube, även om någon annan laddat upp dem. Alltså en lösning som både tillåter fildelning utan vinstsyfte och genererar pengar till upphovsmän och ger de stora aktörerna ett nytt affärsområde. Skulle vara kul med en kommentar av Falkvinge också.

 110. Scary Devil Monastery

  Och med denna nyhet så uppkom ytterligare ett hundratusental medborgare som kommer börja göra bruk av VPN eller byta till stealthnet.

  Jag utgår till att börja med att personen som blev anklagad gjorde bruk av lättspårade DC++. Det är kanske ytterligare en spik i kistan för förlegad teknik, men främst ytterligare en skopa jord ovanpå upphovsrättsindustrin’s grav.

  Av Sveriges uppskattade två miljoner fildelare är det ett ytterligt fåtal som fortfarandegör bruk av DC++. Nu kommer applikationer som stealthnet eller gamla hederliga usenet + VPN att ta över istället.

 111. Thomas Tvivlaren
 112. Mind

  Urban:

  “Bill & Bull,

  “Men Urban, vad säger du? Fortsätt suga skivbolagsdolme du, jag ger blanka fan i din åsikt. Du är uppköpt av skivbolagsmaffian. Hej då. Bög.”

  Du behöver vässa dina argument, det här är rätt typiska piratargument tyvärr”

  Verkligen? Så typiska kan de inte vara, jag reagerade på det osakliga bemötandet. Det är inte så att du skrivit till dig själv under falskt namn? Men om det är rätt typiska piratargument borde du kunna hänvisa till minst 2 andra piratbloggar som kallar dig bög. Jag kan ärligt talat inte hitta några, i alla fall inte av de kända, som skriver så. Du får helt enkelt länka som vi pirater brukar göra.

 113. Urban

  Mind,

  “Det är inte så att du skrivit till dig själv under falskt namn?”. Också ett typiskt piratargument och en piratmetod. Sådant sysslar jag inte med.

  Scary,

  “Jag utgår till att börja med att personen som blev anklagad gjorde bruk av lättspårade DC++. Det är kanske ytterligare en spik i kistan för förlegad teknik, men främst ytterligare en skopa jord ovanpå upphovsrättsindustrin’s grav.”

  Hur definierar piraterna “förlegad teknik”. Är det teknik som inte längre kan användas för kriminell verksamhet, dvs det börjar bli för lätt att åka dit för lagbrott? Annars är ju “DC++” en relativt ny teknik. Det är väldigt mycket fabulerande och lek med ord så att det ska passa piraternas “logik”.

  Dinosaurie – de som inte gör som vi vill (“han var dum, då vill inte jag vara med…”, tjurigt barns nivå)

  Upphovsrättsmafffian – de som försvarar sin lagliga rätt att tjäna pengar på hederligt arbete men tar för mycket betalt. Likväl vill man ha kopior av deras alster trots att man anser att värdet är noll. Märkligt att man inte lägger samma energi på att bestrida prissättningen på andra typer av varor och tjänster som mjölk, bensin, el osv. Ja just det, man har ännu inte hittat några bra metoder att stjäla/kopiera utan stor risk att åka dit för det.

 114. minata

  @steelneck

  Svar från minata
  Gengångare – artist: Thorsten Flinck text: Dan Andersson musik: Tommy Rådberg

  http://www.youtube.com/watch?v=bN46TOFNIpA

  steelneck säger:

  February 11, 2010 at 00:47

  “@Mikael Popovic och minata:
  Det skulle vara kul att få ett omdöme av er om det embryo till förslag om änding av tingens ordning
  jag levererade tidigare i tråden med länk till Isobel.
  minata skulle då faktiskt vara berättigad viss ersättning för de av hans verk han påstår finns på youtube,
  även om någon annan laddat upp dem. Alltså en lösning som både tillåter fildelning utan vinstsyfte
  och genererar pengar till upphovsmän och ger de stora aktörerna ett nytt affärsområde.
  Skulle vara kul med en kommentar av Falkvinge också.”

  Svaret är att vi har en bra fungerande lagstiftning, Upphovsrättslagen.
  Jag är socialdemokrat och mitt parti tillsammans med Vänsterpartiet genomförde uppdateringen
  (tillgänglighet) år 2005 som polisrazzian vilar på. Socialdemokraterna ställer upp i valet 2010.
  Gengångare komponerades och publicerades 1974. Skyddsperiod liv plus 70 år.
  Men Piratpartiet arbetar på att upphovsrätten skall vara fem år. Det vill säga Public Domain efter fem år.
  Eftersom inspelningen (Thorsten Flincks skivbolag) blev till 31 år senare (2005) skulle jag med Piratpartiets
  syn på upphovsrätt bli lottlös.

 115. steelneck

  @minata: Så typiskt, jag ställde en fråga, och som svar så svarar du på någon helt annan irrelevent fråga som du själv hittat på.

 116. Laszlo Donat

  @Tysken
  Liksom domstolen beslutar om offentlig försvarare som ska närvara vid förhör, likaväl kan domstolen utse en sådan vid husransakningar och förhör samtidig!
  Det skulle vara även en garanti att polisen inte kan anklagas att ha planterat bevismaterial!

 117. Mumfi

  minata,

  Frågan är inte om du med piratpartiets regler skulle bli lottlös, vilket du skulle. Frågan är om du när du producerade det verk du nu vill ha betalt för räknade in en avbetalningstid på 70 år plus din livstid, eller om du vid tillfället hade en annan snabbare återbetalningstid i åtanke. Vidare är frågan om du skulle låtit bli under en lagstiftning med fem års skyddstid. Men framför allt är frågan om vi kanske vinner mer på att få tillgång till de verk som skapas under en sådan lagstiftning efter fem år, än vi gör av att det skapas några fler verk skapas men vi måste vänta uppåt 100 år på att tillgå dem.

  Vi får inte glömma att upphovsrätten har, eller i alla fall ursprungligen var avsedd att ha, konsumenternas bästa i åtanke. Inte artisternas. Ersättningen till artister är ett medel, aldrig ett mål.

 118. minata

  @Mumfi

  Detta är upphovsrätt!

  Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket.

  Upphovsrätt innefattar uteslutande rätt att förfoga över verket genom att framställa
  exemplar av det och göra det tillgängligt för allmänheten.

  Upphovsrätt till ett verk gäller intill utgången av sjuttionde året efter det år
  då upphovsmannen avled

 119. Polisrassia i Akalla | Johan Svensson

  […] bara säga att det inte var mig polisen gjorde husrannsakan hos […]

 120. Scary Devil Monastery

  @Urban

  *suck*

  Urban, DC++, för att ta upp det specifika exemplet, är vad gäller enkelheten att spåra att jämföra med att folk står i ett gathörn och pratar högljutt med varandra. Vem som helst kan höra vad de talar om. Bruket av mer förfinade applikationer som stealthnet – eller, för den delen, skype/messenger/communicator – är att man sänker rösten och talar ett annat språk.

  Ur perspektivet “obsolet teknologi” ingår att DC++ är en över tio år gammal programsvit med alla de fel och brister som ingår. Nyare och mer förfinade program innebär större säkerhet för enskilda användare då programmen i sig gör bruk av avancerad kryptografi och ofta tillhandahåller större säkerhet mot bakdörrsangrepp.

  Oavsett fildelningsfrågan anser jag personligen att utvecklandet av kraftfulla verktyg som slutanvändare kan göra bruk av för att trygga sin tillvaro på nätet är behjärtansvärt. Det finns helt enkelt för många som står med rumpan bar så snart de slår igång sin dator. För att bruka ett kärt exempel anser jag att det är ett gott tecken att folk börjar använda sjutillhållarlås i stället för hasp för att regla sin dörr.

  Vad gäller uttalandet om att det är ytterligare en skopa jord på mediabolagens grav så är det helt enkelt så att fildelningen är här för att stanna. Konsekvensen av den lagstiftning som skulle krävas för att ens börja närma sig en lösning via polisiära medel blir helt enkelt bisarr och grotesk – för att sätta fast fildelare hamnar vi i ett scenario där vi måste anpassa vårt samhälles grundregler till att överstiga Kinas kontrollregim vad gäller övergreppen mot alla. Den utvecklingen leder inte till ett vare sig bättre eller säkrare samhälle.
  Och kommer ej heller att ha någon direkt chans att avskaffa fildelningen utan att samtidigt avskaffa internet som helhet.

  IT-tekniker har kartlagt och studerat utvecklingen av darknets ända sedan Microsoft beställde en oberoende undersökning av fildelning via nätverk innan 2000-talet. Och redan då förespådde man att det var totalt ohållbart att i ett fritt samhälle (eller, för den delen, ett mindre fritt) att försöka stävja utbytet av data mellan användare på internet. Senare undersökningar har snarare förstärkt den bilden då utvecklingen av applikationer för datautbyte har accelererat långt bortom vad man då ens trodde var möjligt.
  Samtidigt har kryptering av mer eller mindre militär grad hamnat i var mans händer som ett kraftfullt vapen att skydda sin trafik med, vilket är en otrolig skillnad gentemot utvecklingen för tio eller till och med fem år sedan.

  Då fildelningen inte kan hejdas utan att svinga yxan opartiskt mot hela internets infrastruktur i sig (vilket exempelvis Iran försöker göra just nu genom att konvertera landets IT-struktur till ett hårt bundet förstatligat Intranät) så blir den lagstiftning vi har i IPRED och de polisiära insatser som görs totalt meningslösa där oproportionerliga bestraffningar (att jämställa med vad som tilldöms för relativt grova våldsbrott) drabbar folk vars “brott” enbart är att framställa en kopia av en serie ettor och nollor.

  En lag som i ett slag förvandlar två miljoner medborgare till brottslingar för ett beteende som inte ens kan jämställas med att planka på tunnelbanan är en dålig lag i flera avseenden. Att sedan allokera avsevärda polisiära resurser till att se till att en sådan lag efterlevs innebär i fallet som beskrivs av Rick att våra skattemedel (uppskattningsvis 50000 SEK för undersökning av datorn hos SKL, och gud allena vet hur många betalda arbetstimmar från polis, åklagare, och administration) läggs på strunt I STÄLLET för att utreda brott av våldsverkare, knarkhandlare och rånare.

  Den detaljen anser jag personligen som vidrig. En summa som överstiger ett par hundratusen i arbetsinsatser (samt, mer viktigt, arbetstimmar) skulle göra sig mycket bättre för att sättas in mot våldtäktsfall och misshandel i stället. Och det kommer inte att dröja länge innan gemene man inser vansinnet i den prioriteringsordningen.

  Fildelningsfrågan är som lagen mot att gå mot rött – omöjlig att beivra och samtidigt fortfarande bibehålla någon form av rättslig säkerhet.

  Folk som i det läget gastar blint efter “lag och rätt” missar helt att konsekvensen av att försöka införa den absoluta ordning de eftersträvar kommer att orsaka långt mer förödande konsekvenser för samhället än vad, i det här specifika fallet, fildelningen bär skuld till.

 121. MrPerfect72

  Det vi nu alla maaste fraaga oss aer vill vi bryta mot lagen?
  Do we feel lucky?
  http://www.youtube.com/watch?v=FnMLGkj91Og
  …eller vill vi roesta paa ett parti foer att aendra lagen?
  MVH
  MrPerfect72
  Medlem av http://www.aktivdemokrati.se

 122. Curt Nicotin

  “En lag som i ett slag förvandlar två miljoner medborgare till brottslingar för ett beteende som inte ens kan jämställas med att planka på tunnelbanan”
  Fast det är väl precis vad det kan jämföras med. Eftersom de som plankar, precis som de som fildelar illegalt gratis. Utnyttjar det som andra betalat för.
  Äker man fast för plankning får man betala runt 40 ggr så mycket som en biljett kostar…

 123. Fredrika

  minata says: February 11, 2010 at 11:30

  “Detta är upphovsrätt!

  Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket.

  Upphovsrätt innefattar uteslutande rätt att förfoga över verket genom att framställa
  exemplar av det och göra det tillgängligt för allmänheten.

  Upphovsrätt till ett verk gäller intill utgången av sjuttionde året efter det år
  då upphovsmannen avled

  Nej Minata, det är inte konceptet upphovsrätt du beskriver där, det är den nuvarande utformning på upphovsrättslagen som du beskriver, dvs verktyget, medlet, som på nåder privilegieras upphovsmännen, för att samhället ska uppnå ett mål.

  Dessa previligium kan när som helst ändras eller tas ifrån upphovsmännen och upphovsrättsinnehavarna helt genom en revidering i URL, ifall man kan anta att detta bättre gynnar det eftersökta målet, vilket alltså är det enda relevanta gällande upphovsrätt.

  Att verktygen i URL när som helst kan revideras och tas ifrån upphovsmannen och upphovsrättsinnehavaren är något som upphovsmannen accepterar i samma ögonblick som den publicerar verket. Upphovsmän och upphovsrättsinnehavare har inget rätt att stå utanför en revidering på URL, eller rätt att behålla en tidigare utformning på URL, som var rådande när man publicerade verket.

  Målet är det enda som räknas, inte medlet. Medlet existerar inte utav principiella skäl, moraliska skäl, eller för att skapa rättvisa. Medlet har inget självändamål.

  Jag trodde jag lärde dig detta för tre år sedan?

 124. eXistenZe

  Har jag missat något angående IPRED eller ? Jag antar att det är IPRED-lagstiftningen dom stöttar dessa razzior på. Mig veterligen så är det väl fortfarande inga anmälningar om att få ut adress baserat på ipnummer som gått igenom domstolen eller ?

  Jag känner till 2 fall som båda är överklagade. Var finns infon jag missat? Hur har de annars fått reda på var dessa personer bor ?

 125. minata

  @eXistenZe

  Ned det är inte IPRED-lagen.

  Det är den lag som riksdagen antog 2005, justitieminister Thomas Bodström(S) (med stöd av Vänsterpartiet)

 126. Mind

  Urban: Då börjar jag förstå varför du brinner så mycket för den här frågan. För du beskriver nu att du uppfattar det som att det är samma sak när någon kallar dig för bög som när de argumenterar för nyare teknik. Eller?

  Då är det inte så konstigt, om du går runt och blir förolämpad så fort någon skriver om piratfrågor.

 127. eXistenZe

  @minata

  Jag jag förstår att de har stöd i form av lagen angående tillgängliggörande av upphovsrättsskyddat material som blev olagligt 2005 men min fråga var HUR FAN FICK DE REDA PÅ ADRESSEN ?

 128. steelneck

  @Scary .. :För att bruka ett kärt exempel anser jag att det är ett gott tecken att folk börjar använda sjutillhållarlås i stället för hasp för att regla sin dörr.

  Jag som bor i ett litet samhälle omgivet av små landsorts-byar där man ofta inte låser dörren alls och tom. lutar sopkvasten mot ytterdörren för att signalera “Jag är inte hemma, men kliv in och känn dig som hemma, jag är strax tillbaks.” har en lite annan syn på ditt exempel, även om jag annars håller med att folk är lite väl naiva på nätet. Det är bra att det finns sjutillhållarlås och att de som anser sig behöva dem också kan installera sådana. Politiska dissidenter i diverse länder behöver dem verkligen, men även här hemma i allt högra grad, tyvärr.

 129. Rättsäkerhet på undantag // Skivad lime

  […] ingen roll hur övertygade poliserna är om att en viss person är skyldig. Det spelar ingen roll vilket brott man är misstänkt för. Det spelar ingen roll vilket kommunikationsmedel man använder för att kommunicera eller, för […]

 130. Scary Devil Monastery

  @Curt Nicotin

  …bortsett ifrån att plankare tar upp plats.
  Oavsett kan man säga att trots förekomsten av plankare i godtycklig mängd kommer vi aldrig att se lufttäta slussar och kroppsscanning för att komma igenom spärrarna. “Security is inversely proportional to convenience”. Eller för den delen få till bötesbelopp överstigande vad du råkar ut för vid direkt mord eller grov misshandel.

  Det är där vi ser problemet med både gällande lagstiftning och de metoder man försöker implementera.

  @steelneck

  Inställningen till säkerhet beror i högsta grav vart man lever ja…är man bara ute på en gated community/intranät och leker behöver man knappast oroa sig i samma grad som någon som surfar runt litet mera vågat. 🙂

 131. Curt Nicotin

  Scary
  Menar du att piratfildelning inte tar upp plats i nätverken och ofta slöar ned för de som inte piratfildelar?
  Senjkanske du inte känner till att biljettkontrollanterna och väktarna i tunnelbanan ofta kan vara ganska hårdhänta mot plankare och dessutom så verkar SL faktiskt sträva efter spärrar som är mer eller mindre oforcerbara för plankare.

 132. Mikael Popovic

  @Dick Falkvinge

  Hej Dick!

  Jag undrade tidigare om du möjligeh kunde räta ut några frågetecken, huruvida du ljög i din bloggpost. Det är möjligt att du missat det i sorlet.
  Jag skrev tidigare:

  “Tack för din hänvisning till SR’s hemsida, nu ser jag att detta verkligen ägt rum.
  Och ja, jag var inte särskilt bra på att söka, men som jag sa, jag kan vara dålig på att leta, därför är jag extra tacksam för länken.

  Nu säger du att:
  “Lobbyn hade inte kommit ut med ett PM när jag postade mitt blogginlägg”.

  Jag blir förbryllad, i nämnda post så skriver du nämligen:
  “Det som var intressant var mer i detalj hur den gick till, för det har inte kommit fram genom Lobbyns pressmeddelanden.”

  Hur kunde du veta vad som hade och vad som inte hade kommit fram genom “Lobbyns” pressmeddelanden, om de nu inte hade kommit ut med ett “PM” då du postade ovanstående blogginlägg?

  Jag misstänker att du använder “PM” som förkortning för “pressmeddelanden”? Jag menar, inte har väl de mystiska pressmeddelandena, vars innehåll du kände till före deras existens, nu ändrat skepnad till att bli promemoria?

  Det vore fint om du även kunde reda ut ovanstående bryderier, det framstår nämligen som om du medvetet ljugit om att de du kallar “Lobbyn” skickat ut någon typ av pressmeddelanden, som tydligen på något sätt spär på, det du tycker är, ett så rättsvidrigt handlande.
  “Och undra fan på det.”, att de inte var mer i detalj, dessa enligt dig, icke existerande pressmeddelanden.”

  Hoppas på klarhet

  /MP

 133. Scary Devil Monastery

  @Curt Nicotin

  Ursäkta mig, men den bandbredd man har har man nästan undantagslöst betalat till fullo. Eller menar du att alla fildelare warsurfar på grannens kabel?

  Så i din jämförelse skulle alla piraterna vara dem som till sista öret betalat sin biljett.

 134. Scary Devil Monastery

  @Curt Nicotin

  För att förtydliga: Har jag betalat för en 100 Mbits uppkoppling så har jag redan betalat för att kunna utnyttja dessa 100 Mbit till fullo 24 timmar om dygnet om jag så ville. Tog jag upp plankning som exempel med platstagande etc, så skulle det vara att jag warsurfade eller körde ett botnet.

  Att väktare kan vara hårdhänta är mer en fråga om att de använder obefogat våld. För den sakens skull ligger bötesbeloppet fortfarande inte på 30.000 SEK eller mer.
  Vad sedan gäller oforcerbara spärrar så kollade jag för ros skull upp planka.nu och konstaterade kallt att dagen de har en oforcerbar spärr ligger långt in i framtiden.

  För att återknyta till IT så är “spärren” i fallet fildelning mer eller mindre omöjlig att sätta upp i från början – där brister jämförelsen – och de spärrar som går att sätta upp är pinsamt enkla att kringgå. ECPAT-filtret kommer aldrig att påverka mig exempelvis. Inte för att jag har försökt undvika det aktivt, utan som en direkt konsekvens av att jag kör med en bara aningen ickestandardiserad uppkoppling.

 135. Curt Nicotin

  Scary
  Jag trodde att du visste hur internet och fildelning fungerar i praktiken, men tji fick jag.

 136. Galileo Galilei

  Fildelning är FARLIGT. Vi medborgare och grässrötter kan skaffa oss kunskaper som inte är avsedda att vi skall känna till. Känner vi till, så kan vi också ställa krav.

  KUNSKAP är makt, makten över ditt eget liv, hur du skall leva det, ifall du skall låta någon annan rida på dina axlar, och styra dig som en åsna.

  Därför bekämpar maktens män och kvinnor allt som har med detta kunskapsutbyte att göra.

 137. Mikael Popovic

  @Galileo Galilei
  Nu är det väl inte information och kunskap, som är det som för det mesta avses i debatten om den illegala fildelningen? Det har inte med upphovsrättsligt skyddad musik och film att göra? Underhållning? Det är väl inte direkt dokumentärer, vetenskapens värld, nyheter och utbildningsradion vi talar om här?
  Känner du att du lever upp till ditt nick med den där ovanligt korkade kommentaren?

  Vilken begåvning du är!!! ha ha

 138. Bosse

  Känns lagom lustigt att polisen ödslar energi på sådant här istället för att leta efter idioterna som har brutit sig in i min bil, på min egen parkering, vid sex tillfällen under två år. Då får man nämligen höra att polisen “inte har tillräckliga resurser” och att utredningen läggs ned.

  Jag känner mig egentligen inte som någon bandit när jag sedan laddar ned kopior på de cd-skivor som blivit stulna ur bilen (skivorna råkade vara riktigt svåra att få tag på), men där kanske jag borde tänka om ifall polisen prioriterar fildelning framför inbrott!

 139. Mikael Popovic

  @Bosse

  “Känns lagom lustigt att polisen ödslar energi på sådant här istället för att leta efter idioterna som har brutit sig in i min bil, på min egen parkering…”

  Bara viktigt med polisingripanden när DU är brottsoffer, är inte det lite egoistiskt? Polisen kan ju inte gärna släppa allt för att ägna sig åt dig, det finns fler människor här i landet som utsätts för brott.

  Jag förstår hur det känns dock, hade inbrott i ett förråd 2 gånger på 1 1/2 vecka, hade studion tillfälligt nedpackad för flytt, blev av med prylar för 25 000 kr, som tur var så hade jag den dyrare utrustningen hemma.

  Klart de måste ge sig på de som begår brott, men man kan bara göra husrannsakan med en ordentlig misstanke om brott, hoppas att asen som gjorde inbrott i din bil och mitt förråd råkar ut för samma behandling som Akallakillen och att vi får upprättelse!

  Samma sak med upphovsrättsinnehavarnas upprättelse, bra att dom tog ett as, hoppas dom gjort jobbet rätt och fått rätt person bara.

 140. Scary Devil Monastery

  @Curt nicotin

  Faktum är att det vet jag bättre än de flesta. Vad exakt är det du tycker är fel?

 141. Curt Nicotin

  “Scary Devil Monastery says:
  February 12, 2010 at 08:19
  @Curt nicotin
  Faktum är att det vet jag bättre än de flesta.”

  Uppenbarligen inte.

 142. Scary Devil Monastery

  Ser inga sakfel i det jag skrivit. Vänligen förtydliga. Vad är det som du anser skulle vara fel?

 143. Curt Nicotin

  “Scary Devil Monastery says:
  February 12, 2010 at 09:49
  Ser inga sakfel i det jag skrivit. Vänligen förtydliga. Vad är det som du anser skulle vara fel?”
  Du verkar absolut ha en grundläggande oförståelse över hur internet fungerar . Snälla läs på lite mer om hur internetbandbredd delas mellan internetanvändare innan du kommer med fler dumma uttalanden.

 144. Scary Devil Monastery

  För det första är det fel att tala om att bandbredden “delas upp”. Snarare att ansluten leverantör allokerar en viss mängd packets per tidsenhet. Normaltillståndet i de flesta moderna nät är att det finns mycket mer resurser att hantera trafiken än vad det finns trafik som färdas från användarna. Du kan alltså i de flesta fall lugnt låta varje ansluten abonnent tanka i sin fulla hastighet utan att den saken skall påverka andras tillgängliga kapacitet.
  Skaffar du ett abonnemang där du har rätt och tillgång till en viss bandbredd så är det den bandbredden du kan göra bruk av, punkt slut.
  Saknas kapacitet i nätverket för att samtliga anslutna användare skall kunna göra bruk av den bandbredd de betalar för så ligger felet hos leverantören – inte hos användarna.

  Det är även mig veterligt omöjligt att från användarnivå köra över de spärrar som providern har tillsett. Oavsett vilken typ av protokoll man använder för att överföra data.
  Enda sättet att undgå den spärren skulle vara att “låna” delar av någon grannes bandbredd genom att exempelvis sätta upp en router ansluten till tredje parts trådlösa eller kabeljack, och använda den för att dela upp trafiken. Det finns säkert någon inbiten nätverksentusiast som kör med den lösningen också, men jag kan inte direkt se fördelen med det.

  Så vad, mer bestämt, är det du tycker jag missar? Vill du sätta mig på plats föreslår jag att du kommer med litet mer på fötterna än bara sura gliringar.

 145. Mikael Popovic

  @Herr Falkvinge

  När du säger att:
  “Lobbyn hade inte kommit ut med ett PM när jag postade mitt blogginlägg”.

  Vad menar du då, du påstod i ovan nämnda postning att:
  “Det som var intressant var mer i detalj hur den gick till, för det har inte kommit fram genom Lobbyns pressmeddelanden.”

  Hur kunde du veta vad som hade och vad som inte hade kommit fram genom “Lobbyns” pressmeddelanden, om de nu inte hade kommit ut med ett “PM” då du postade ovanstående blogginlägg?

  Jag misstänker att du använder “PM” som förkortning för “pressmeddelanden”? Jag menar, inte har väl de mystiska pressmeddelandena, vars innehåll du kände till före deras existens, nu ändrat skepnad till att bli promemoria?

  Varför ljuger du i dina bloggposter?

 146. Rick Falkvinge

  Popovic: Hur svårt är det att förstå att jag vet hur Lobbyns pressmeddelanden typiskt ser ut? Jag har till och med givit en länk till ett av dem här i kommentarstråden.

  Jag har inte påstått att Lobbyns PM såg ut på ett visst sätt i det här specifika fallet. Tvärtom konstaterade jag att vi låg på förhand.

 147. Mikael Popovic

  @Falkvinge

  Först:
  “Det som var intressant var mer i detalj hur den gick till, för det har inte kommit fram genom Lobbyns pressmeddelanden.” (Rick Falkvinge)

  Senare:
  “Lobbyn hade inte kommit ut med ett PM när jag postade mitt blogginlägg”.
  (Rick Falkvinge)

  Ingenstans skriver du att det rör sig om en allmän vetskap om hur “Lobbyns” pressmeddelanden brukar se ut.

  Du skriver: “intressant var”. En tydlig hänvisning att något hänt. “det har inte kommit fram genom Lobbyns pressmeddelanden.” Det som tydligen förhöll sig på ett visst sätt HAR även inte kommit fram i pressmeddelanden (plur.), Vilka för övrigt, enligt det du skriver, verkar vara fler än ett i antal.

  Varför skulle man formulera sig på det viset om det ej hade kommit ett pressmeddelande, om man bara vill visa på att det gäller “Lobbyns” meddelanden generellt?

  Jag tycker det är tydligt att du försöker få det att verka som om “Lobbyn” undanhåller information i det här specifika fallet. Jag tror att du gör det medvetet för att skapa sensation hos dina följare.

  Vad tycker övriga som läser detta, ärligt alltså…?

  Skriver Falkvinge generellt om andra pressmeddelanden från “Lobbyn”, är det inte tydligt att hans påstående, gällande pressmeddelanden, hänger ihop med detta specifika fall? Hur skulle “Lobbyn” annars kunna undanhålla “i detalj hur den gick till,”?

  När du ändå är igång så besvara min andra fråga på “Avstängd telefon fjärrpejlades ändå” också.

 148. Tysken

  @Popovic
  Kan inte mer än att hålla med dig i ditt sista inlägg att det som vanligt är jäkligt krystade undanflykter Falkvinge nu kommer med. Men räkna inte med om medhåll från särskilt många andra här. Maken till okritisk förföljarskara har jag nog aldrig skådat. Det spelar ju ingen roll vad vad Falkvinge eller Engström säger så håller folk bara med. Spelar ju ingen roll att det bara är en jäkla massa smörja som inte vilar på någon som helst substans.

  Svaret på din kritik i detta fall är också så jäkla typisk. Han hänvisar till ett pressmeddelande från 2006 som om någon normalt funtad människa skulle tro att det var det pressmeddelandet han syftade på från första början. Men detta är ju inte första gången som fakta förvrängs eller rent av förvanskas av dessa herrar. Nej det är ju snarare regel en undantag och de få gånger de kommer med en referens till sina påståenden så är det till nån jäkla blogg eller wikipedia inlägg precis som att det skulle garantera att de de säger stämmer.

  Jag har dock inget hopp om att omvända denna okritiska massa utan vad jag hoppas på är de mer normalt funtade människor som kanske läser här inser vilken jäkla smörja Falkvinge och Piratpartiet står för.

 149. Urban

  Tysken,

  “Jag har dock inget hopp om att omvända denna okritiska massa utan vad jag hoppas på är de mer normalt funtade människor som kanske läser här inser vilken jäkla smörja Falkvinge och Piratpartiet står för.”

  Jag tror att fler och fler har börjat inse detta så det finns gott hopp. Jag är också säker på att piratpartisterna inser att det går utför och de alltmer desperata uttalandena från i första hand Rick tyder på att man nu även börjat få slut på halmstrån i famlandet och tvingas tänja på sanningen för att få ihop något.

 150. minata

  Om vi ska tala om politisk handling i Riksdagen det vill säga lagstiftning så är Piratpartiets linje att skyddsperioden skall vara fem år. Det vill säga Public Domain efter fem år ett verk har publicerats. I dag är skyddsperiden för upphovsman liv plus sjuttio år och för inspelning femtio år (EU-parlamentet sjuttio år, i USA nittifem år).
  Min kompostion publicerades 1974. Thorsten Flinck spelade in låten trettioett år senare. Med Piratpartiets politik skulle jag som upphovsman vara lottlös och alltså skivbolaget, radiostationen kan profitera på mitt arbete utan att betala en sekin.

 151. gastlind

  Härligt att detta sker nu. Kommer ge PP massa skjuts framåt i valet :]
  Svårt att tänka sig att Popovic och dennes gelikar verkligen tror att dessa händelser kommer gynna deras sak. Isåfall är de åtminstone 10 år efter sin tid. Ju mer de sätter fast fildelande Svenssons, ju mer stöd kommer PP få – så enkelt är det.

 152. Blackbeard

  “gastlind says:
  February 13, 2010 at 11:42
  Härligt att detta sker nu. Kommer ge PP massa skjuts framåt i valet :]”

  Så du som piratpartist uppskattar alltså att folk åker dit för piratkopiering?

 153. Mikael Popovic

  @ Tysken, Urban och minata

  Tysken: Det är lugnt, vi kommer nog inte omvända någon, bara avslöja deras felaktigheter och rena lögner. Det är bra att du har orken, kudos! (Jag vet dock att jag omvänt rätt så många i min närhet, flera som tidigare fultankade och numer använder Spotify, Itunes etc. istället.)

  Urban: Det ligger mycket i dina ord! PP står utanför alla verkliga undersökningar inför valet, nya lagliga alternativ till illegal fildelning utvecklas. ”Svensson” är inte intresserad av att riskera att åka på en husrannsakan, böter och fängelse. Gemene man har inget intresse i att vara brottslingar av princip, det är förbehållet fanatiker. De tekniska lösningar vi ser med myspace, youtube, facebook m.m. gör det möjligt för artister, låtskrivare etc. att själva nå ut till massor, då givetvis på ett lagligt sätt, till skillnad för fultankning. Det ser ut att bli en fin dag! Framtiden ser ljus ut för kreatörer!! Ha det gött!

  Minata: 5 år är helt orimligt, har låtar i byrålådan, delar av en hamnade nyligen i ett reklamsammanhang, hade det varit fem år så hade reklambolaget fritt kunnat använda min musik för att göra sig rätt rejäla inkomster. Med andra ord, jag håller med dig, det är inget fel på upphovsrättslagen. Det kommer även visa sig att PP ej kommer få någon riksdagsmajoritet och skulle kunna ändra detta, de kommer ej heller kunna övertyga någon annan, i någon större utsträckning, om detta.
  Det håller verkligen inte, det är alldeles för få låtskrivare, som har möjligheten få ut något nämnvärt inom 5 år från det att låten skrivs. Ett sådant förfarande skulle, med stor sannolikhet, endast fungera, till viss del, för de redan väldigt, väldigt kommersiellt gångbara låtskrivarna och därmed dra undan mattan för alla övriga. Musiken som helhet skulle förlora många spännande verk då tid att utveckla skrivandet försvinner för så många.

 154. Göran

  Den erfarenhet som de flesta svenskar har om rätt är tyvärr den de har fått från amerikanska polisfilmer och advokatserier på TV. Men så fungerar inte svensk rätt.

  Precis som i ett inlägg ovan så gör polisen husrannsakan på order av en åklagare om det inte är synnerligen bråttom vilket det knappast är när det gäller fildelare. Sedan utförs den säkert i förhållande till vilken mentalitet poliserna har. En del är lugna och trevliga en del är skitstövlar rent ut sagt.

  Polisen behöver inte upplysa om vilka rättigheter du har och de behöver inte upplysa om att du har rätt till advokat. Den enda rättighet du har är att få veta ganska snart vad du är misstänkt för. Snart behöver inte innebära att de behöver upplysa om det när de gör husrannsakan utan kan ske efter att den är avklarad. Polisen kan ställa hur många frågor de vill och vilka frågor de vill till dig innan du ens har blivit delgiven en misstanke om brott.

  Och i svensk rätt finns inte något som “otillåtet bevis” som det är i alla amerikanska filmer. Precis allt får tas upp som bevis i svenska domstolar. Det det som kallas för fri bevisföring. Till och med något som har tillkommit som bevis genom brott från polisen sida får användas som bevis. Det skulle t.ex. vara en avlyssningen som de inte fått godkänd. De som har gjort den kan ställas till svars för det, men likväl får avlyssningen användas som bevis. Det är sedan domstolen som avgör vad de vill använda som bevis. Domstolen skulle t.ex. kunna välja att inte ta upp en olovlig avlyssning som bevis, men knappast troligt att de inte skulle göra det.

  Och precis allt de säger till dig är ett förhör. Spelar ingen roll om de pratar om bra och dåliga filmer eller om du gillar fotboll eller något annat. Allt är förhör.

  Sist skulle jag bara vilja säga att en razzia som beskrivet i Akalla verkar otroligt löjligt ur hänseende till hur allvarligt brottet är. Samtidigt vet jag att det finns massor med poliser som laddar ner både film och musik olagligt. Att ta till husrannsakan á la “terrorister” känns verkligen hycklande när de inte ens har rensat framför sin egen dörr.

 155. Quattronix

  Vore intressant att höra mer om det här fallet, Rick kom igen nu och pumpa ut den information som du tydligen sitter inne med! Kommer du inte ihåg klyschan “Information wants to be free!

 156. iD

  Rick, din pajas. Ingen har påstått att det är olagligt eller omoraliskt att sprida kultur. Brott mot lagen om upphovsrätt är däremot både olagligt och omoraliskt. Hur kan det vara så svårt för dig att fatta?

 157. Harlekin33
 158. Veckans bloggdebatt | Sagor från livbåten

  […] ha den rätten när det gäller starka misstankar och grova brott är rimligt. Men definitionen av grovt brott och stark misstanke tycks krypa […]

 159. Scary Devil Monastery

  @iD

  Vilket är den främsta anledningen att ändra på den rubbade lagstiftningen som i nuläget gäller.

  Suffragetterna begick massiva mängder lagbrott när de demonstrerade för kvinnlig rösträtt, Arbetarrörelsen på sin tid begick lagbrott én másse innan de lyckades bryta det gamla brukspatronsväldet i Sverige, och ett par dussin miljoner amerikaner bedrev rutinmässigt lagbrott under förbudstiden i USA.

  Om antalet fildelare i Sverige ligger runt de 1.3 miljoner som SCB uppskattar fanns runt 2006, och antalet inte drastiskt har minskat (vilket jag snarare sett referenser till tvärtom) så talar vi om ett beteende som man inte kommer åt genom att lagstifta bort det.

  Det är lönlöst att implementera lagar som i förlängningen förvandlar 10% av befolkningen till brottslingar. Och med tanke på “brottets” natur är det totalt orealistiskt att avvara polisstyrkor på att straffa beteendet när polisen redan saknar resurser att utreda allvarliga brott som misshandel, våldtäkter, rån, eller inbrott.

  Det blir än mer absurt när man numer enligt Cybernormer uppskattar att kanske runt 400.000 svenskar totalt redan döljer sig via proxies, kryptering och VPN, där samma siffra för fem år sedan kanske var en tiondel av detta.
  Den saken gör att polisen för att ta fast en enda fildelare skulle lägga ned samma arbetsbörda som det skulle krävas för att planera ett större tillslag mot exempelvis Hell’s Angels.

  Ett brott som man inte kan beivra, som man inte ens kan bevisa eller påvisa är skadligt för samhälle eller enskilda personer (snarare motsatsen enligt alla indikationer), och som slukar så pass vansinniga resurser att korrigera hos gemene man, BÖR ej vara ett brott till att börja med.

  De åtgärder som man vill vidta kostar oss däremot redan en hel del. Utan att ge någonting i håven. Få personer kommer i längden att godta att deras skattepengar går åt att jaga fildelare i stället för till åtgärder som skulle beivra och förhindra våldsbrott. Den saken kommer bara att bli mer och mer uppenbar allt eftersom det kommer att bli mer fastställt att de åtgärder man funderar på att vidta bara kommer att vara till förtret för vanlig Svensson utan att för den del röra fildelarna i ryggen.

 160. Urban

  Scary,

  “Det är lönlöst att implementera lagar som i förlängningen förvandlar 10% av befolkningen till brottslingar. Och med tanke på “brottets” natur är det totalt orealistiskt att avvara polisstyrkor på att straffa beteendet när polisen redan saknar resurser att utreda allvarliga brott som misshandel, våldtäkter, rån, eller inbrott.”

  C:a hälften av alla svenskar har snattat minst en gång, alltså c:a 50% av befolkningen är eller har varit brottslingar. Det kostar en tusenlapp per person och år som de ärliga personer som inte snattar får vara med och betala via högre priser. Lösningen på detta är inte att legalisera snatteri. Samma resonemang kan förstås tillämpas på illegal fildelning som är att jämställa med stöld även om det inte rubriceras så utan är brott mot upphovsrättslagen.

 161. kras

  @ Urban

  C:a hälften av alla svenskar har snattat minst en gång, alltså c:a 50% av befolkningen är eller har varit brottslingar.

  Hur är det relevant att jämföra med en händelse som du anser ha hänt minst en gång per person? Vore det inte mer relevant att jämföra med en händelse som människor regelbundet utför?

  Det kostar en tusenlapp per person och år som de ärliga personer som inte snattar får vara med och betala via högre priser.

  Vad har ärlighet med snatteri att göra?

  Lösningen på detta är inte att legalisera snatteri.

  Varför skulle det? Du säger själv att snatteri inte är någon regelbunden och storskalig verksamhet. Gällande lagstiftning för snatteri kränker heller inte människors rättigheter på samma sätt som lagstiftningen gällande den ekonomiska delen av upphovsrätten gör. Folk har heller inte i accelererande takt börjat fullständigt skita i snatterilagarna. Snatteri som fenomen och lagarna som reglerar detta utgör i dagsläget inget större problem.

  Samma resonemang kan förstås tillämpas på illegal fildelning som är att jämställa med stöld även om det inte rubriceras så utan är brott mot upphovsrättslagen.

  Samma resonemang går inte att tillämpas på ”illegal fildelning” av de anledningar som jag nämnt ovan. Fenomenen har inte mycket gemensamt. Vidare går inte den ”illegala fildelningen” att jämställas med stöld vare sig juridiskt eller logiskt. Känslomässigt kan vara en annan sak.

 162. Urban

  Kras,

  “Vidare går inte den ”illegala fildelningen” att jämställas med stöld vare sig juridiskt eller logiskt.”

  Jaså gör det inte? Jag tycker att det går alldeles utmärkt. En kopiering är en potentiell inkomstförlust för upphovsmannen och de som företräder honom. Den är inte 100% men den är heller inte 0%. Inte heller i handeln är en snattad vara en förlust som motsvarar priset man tänkt sälja den för, den är lite lägre. Och dra inte fram de där s.k. forskningsrapporterna som säger att fildelning ökar försäljningen eller att de som fildelar mest också köper mest. Det finns inte mycket substans i detta.

 163. kras

  @ Urban

  Jaså gör det inte?

  Nej.

  Jag tycker att det går alldeles utmärkt. En kopiering är en potentiell inkomstförlust för upphovsmannen och de som företräder honom. Den är inte 100% men den är heller inte 0%. Inte heller i handeln är en snattad vara en förlust som motsvarar priset man tänkt sälja den för, den är lite lägre.

  En potentiell inkomstförlust går heller inte att likställas med stöld vare sig juridiskt eller logiskt.

  Och dra inte fram de där s.k. forskningsrapporterna som säger att fildelning ökar försäljningen eller att de som fildelar mest också köper mest. Det finns inte mycket substans i detta.

  Så kallade? För att de inte delar din syn om ämnet? Nu när du ändå var så otaktisk så att du själv valde att dra fram dom så kanske du kan passa på att förklara varför du anser att de är ovetenskapliga?

 164. Scary Devil Monastery

  Skall man jämställa fildelningen med ett brott blir det mer lämpligt att använda exemplet röd gubbe. Omöjliga beviskrav på en lag där folket som helhet inte ändrade sitt rutinmässiga beteende ledde endast till att man i slutänden avskaffade straffsatsen för brottet i fråga.

  Och snatteri haltar betänkligt som jämförelse. Den stora merparten av Sveriges fildelare är idag så pass svåra att sätta fast att du kommer bli tvungen att i så fall införa hypotesen att varje snattare tar lika mycket polisresurser at lagföra som exempelvis en bankrånare.

  Urban, du kan fortsätta vrida på resonemanget hur du än vill, men faktum kvarstår att det inte är annat än löjeväckande för ett samhälle att lägga ned mer resurser på brott som inte ens kan bevisas skadar någon än vad de lägger på förebyggande och beivrande av exempelvis våldsbrott.

  Faktum är att jag inte tror att det finns mer än ett ytterst litet fåtal medborgare som i frågan om man skall satsa resurser på att beivra fildelare överhuvudtaget när polisen inte har resurser nog att behandla två tredjedelar av de våldtäkter som anmäls.

  Om tio år förutspår jag att det finns lika många fildelare som förut. Men att respekten för ordningsmakten har rasat eftersom en av tio redan är “kriminell” för att de ägnar sig åt något som man försökt bevisa är skadligt i över femton år utan att lyckas.

  Och allt detta för att grovsmedernas gille tycker att den industriella revolutionen hotar deras skrå?

Comments are closed.

arrow