Nej till SWIFT! Europeiska pengar förblir europeiska.

I en stor och glädjande seger idag röstade EU-parlamentet NEJ till utlämning av européers bankaffärer. Dessutom med ganska överväldigande röstsiffror: 378 mot 196. Piratpartiet har skickat ett pressmeddelande, vår Europaparlamentariker kommenterar, hans evige informationskälla och assistent Hax kommenterar också.

Det här är glädjande på så många sätt.

För det första är det en seger för medborgarrätten: det ska inte vara okej att lämna ut alla människors vardagsförehavanden till en självutnämnd världspolis.

För det andra är det en gigantisk känga till det svenska EU-ordförandeskapet och mer specifikt Fredrik Reinfeldts modus operandi som lät honom driva igenom FRA på hemmaplan: att mygla igenom saker och lita på partipiskor. EU-parlamentet accepterar inte att få sin värdighet ifrågasatt. Reinfeldt drev igenom avtalet den 30 november, en dag innan EU-parlamentet skulle fått vara med och bestämma redan från början, och nu skulle parlamentet bara gummistämpla den färdiga kränkningen. Det sade parlamentet fetnej till, och det med en stor majoritet, också.

För det tredje är det ett tecken på islossning — att medborgarrättsliga värden börjar värderas. Inte minst på grund av att andra politiker märker att de tappar mark till PP världen över.

För det fjärde är det en seger för Piratpartiets politik i EU, även om vi fick många andra med oss den här gången. Återstår att se hur andra svenska parlamentariker röstade.

Fler: Klamberg, Per, Sossar mot storebror, Olof B[eta].

Twinglande: SvD, DN.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] USA:s önskan om att få tillgång till information om européernas bankförehavanden. Det är en seger för EU och för Piratpartiet, som hela tiden varit mot […]

 2. Swift: Seger! « Christian Engström, Pirate MEP

  […] av Nej till SWIFT! Europeiska pengar förblir europeiska. | Rick Falkvinge (PP) — 11 februari 2010 @ […]

 3. steelneck

  Jag tror inte att parlamentets rungande nej har så mycket att göra med personlig integritet som med tunga företag och deras transaktioner att göra. USA hade kunnat skaffat sig en lite otäck konkurensfördel genom elektroniskt spioneri. En nog så viktig aspekt.

 4. Urban

  Det här måste vara ett misslyckande för Piratpartiets politik, om man ser till konsekvenserna av beslutet. Enligt artikeln i SvD:

  “EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark beklagade resultatet. Hökmark ville ge EU-kommissionen en tidsfrist att tillsammans med USA ta fler garantier för parlamentets krav på dataskydd, inte minst i det avtal som ska tas fram i höst. I september ska ett permanent avtal om dataöverföringar mellan EU och USA tas fram- Swift skulle bars gälla i nio månader.

  -Nu är risken att USA tar fram ett bilateralt avtal, som blir sämre vad gäller dataskydd. ”

  Ur askan i elden, ännu ett fiasko för Piratpartiets politik i EU.

 5. Henri Anttila

  Muhah! Epic winning! Fint gjort.

 6. Scary Devil Monastery

  @Urban

  M.a.o. vad du säger är att det är bättre att förhandla fram ett avtal som tillåter att man blir misshandlad enligt regler med lagens goda stöd än att man bara blir överfallen olagligt?

  Intressant sätt att tänka.

  Själv tror jag på att om USA försöker förhandla fram ett avtal med Schweiz så blir det i det läget att flytta banktransaktionerna till ett annat EU-land där bättre sekretess då råder. Vi talar trots allt om att Schweiz i så fall skulle lämna sig självt öppet för åtal ifrån varje företag som överhuvudtaget verkar i EU för grovt industrispionage.

  Vill Schweiz lämna ut uppgifter till USA och därigenom dras in i rättsliga processer mot BP, Shell, Merck, BMW, så är det upp till dem.
  Men om jag inte minns helt fel så kommer Schweiz först av allt nästan per automatik att råka ut för en handelsblockad av G20 och EU enligt de avtal som redan existerar om de går med att på nationell nivå förstatliga och sälja tredje parts affärshemligheter till främmande makt.

  Hökmark snackar alltså goja.

  Men den typen av retorik är vi vana vid från Alliansen.
  Och Urban…jag antar att det är råden du ger din dotter? Släpp till hellre än att säga nej och riskera bli våldtagen?

 7. Nej till SWIFT! « Kapten TOQigs piratskepp

  […] européers banktransaktioner, i råformat, skickas direkt till USA för granskning. Jag, och många pirater med mig, är nöjda. Se t.ex. hur nöjd vår parlamentariker blev när beslutet var […]

 8. Rick

  Micke_vK alldeles nyss: ‘Bodström drev igenom direktivet, och S har inte förmått ta tag i nätfrågorna alls hittills.’

  Denne BODSTRÖM igen? Skulle han inte förpassas till USA? Usch.

 9. Urban

  Scary,

  “Och Urban…jag antar att det är råden du ger din dotter? Släpp till hellre än att säga nej och riskera bli våldtagen?”

  Jag bedömer att minst 99% av svenska befolkningen har sans nog att anse att våldtäkt av min dotter inte går att jämföra med det som SWIFT-avtalet medför. Du gör dig till åtlöje.

 10. Scary Devil Monastery

  Nej, det är du och Hökmark som gör er till åtlöje i frågan. Hökmark förespråkar att vi skall falla till föga för att bli rånade under lagliga former istället för att riskera att bli det under olagliga former.

  Principen är exakt samma. Bara graden av övergrepp som skiljer.

  Uttalandet från Hökmark var korkat nog i sig, men att sedan hålla med bevisar bara att man helt tappat greppet om verkligheten.

 11. Chrisse

  Urban: Avtalet var ett skämt. Vi skulle ge ut våra banktransaktioner och i utbyte få den exakta summan av ingenting. Om EU skulle be USA om deras bankuppgifter, tror du på fullaste allvar att deras representanthus hade gått med på det?

  Dessutom, minns du att det för några år sen var en svensk som fick alla sina transaktioner frysta? Han blev aldrig anklagad för något och hans advokat fick ytterst lite information. Det enda felet han hade gjort var att skicka pengar till utlandet över en specifik bank. För det satte USA upp honom på en terrorlista. Varför ska vi ge USA dessa uppgifter när dom har bevisat att dom inte kan hantera dom på ett korrekt sätt?

 12. SWIFT blev (S)HIFT « Frihet är inte gratis.

  […] andra bloggares syn på SWIFT här, här, här, här, här och […]

 13. Scary Devil Monastery

  @Chrisse

  Det var inte bara en, om jag inte minns helt fel. Problemet är att EU har avtal som gör att om USA åberopar terrorism så behöver de inte komma med bevis eller ens åtal. Och som vi har sett har den amerikanska statsapparaten under GWB visat sig vara otroligt klumpig när det gällde informationshantering.

  Exempelvis. CIA undersökte gång på gång möjligheten att Irak hade köpt anrikat uran. Varje utredning kom fram till att det hade inte Irak. Då blev de tillsagda att undersöka saken igen. Rinse and repeat. I slutänden visade det sig att regeringen sket i CIA och körde ut informationen till folket att visst hade Saddam kärnvapen. Baserat på, om jag inte minns helt fel, ett par tidningsutklipp.

  Så det är ju inte bara att informationen inte hanteras korrekt. Beroende på vilken falang som är vid makten kan hanteringen bli värre än den skulle varit under McCarthy.

 14. Thomas Tvivlaren
 15. Urban

  Scary,

  Jag har ingen dotter. Jag är impotent. Det är därför jag har som mitt livs mål att trakassera Rick Falkvinge och PP så mycket jag orkar med påhittade nonsensargument.

 16. Urban

  Till dig som skrev under signaturen Urban om “jag har ingen dotter”. Du bekräftar bara mina “fördomar” om hur omogna flertalet pirater är.

 17. Scary Devil Monastery

  @Urban

  Du menar till skillnad från den/de som trollar exakt på samma sätt på din sida om argumenten?

  Det finns omogna personer som trollar. Det är i detta forum uppenbart att det finns minst två troll, och vare sig vi pirater som försöker föra en förnuftig debatt, eller för den delen du, vill förmodligen bli associerad med den tredje part som finner ett nöje i omogna inlägg.

  Sedan måste sägas att det inte finns en tråd på denna hemsida där inte du själv har påbörjat minst ett ad hominem mot Rick eller övrig insändare.
  Så vill vi tala om omogenhet kan vi kanske börja med att du rycker bjälken ur ditt eget öga först?

 18. Thomas Tvivlaren

  Manuell trackback:

  Med Orwell under huden

Comments are closed.

arrow