V och MP väljer att sälja ut integriteten för regeringsmakten

Så kom beskedet till slut. S, V och MP är helt överens: trafikdataregistreringen ska införas i Sverige vid en rödgrön valseger 2010. V och MP har valt att ge upp sitt vackra prat för att prioritera regeringsduglighet framför integritet och medborgarrätt.

Det känns igen alldeles för väl. Och var alldeles för förutsägbart.

MickevK-tweet

Det har kunnat anas ett tag, men nu är det alltså officiellt. Bland annat har Jakop Dalunde försökt att blanda bort korten med vad MP tycker och känner, i stället för att prata om hur MP kommer att rösta.

Det här är precis vad vi sagt hela tiden: man kan bara få igenom medborgarrätter genom att inte prioritera något annat högre.

Det har både V och MP nu tydligt visat att de gör: de prioriterar regeringsmakten. Och de borgerliga ska vi inte prata om.

I och med detta, så har alla dagens riksdagspartier visat var de står. Vart och ett av de sju är antingen pådrivare av det repressiva övervakningssamhället eller är beredda att stödja det i utbyte mot att få vara med vid köttgrytorna. Regeringen, menar jag.

Fy fan för politiska ynkryggar! Det är så att man längtar tillbaka till en centerminister som avgår för att han inte kan — i personens egna, bevingade ord — dagtinga med sitt samvete. Det har tydligen blivit legio och modus operandi bland dagens politiker.

Nu är det väldigt tydligt att det bara är en röst på Piratpartiet som är en röst på privatlivet. Allt annat är en röst på “regeringsduglighet”.

Fler: Mikael Nilsson, Johan Linander, Full Mental Straightjacket, Christian Engström, Pressmeddelande från PP, Anna Troberg, Grodorna Kokar, ProjO.

Twinglande: SvD.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Elias.L

  SOM VÄNTAT

 2. Mikael Nilsson

  Mer här:

  http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3436767

  “Partierna kräver heller inte inte längre att direktivet ska rivs upp, men hoppas att en utvärdering ska leda fram till att direktivet revideras.”

  De kräver inte att det ska rivas upp ens! Tror de på allvar att en utvärdering kommer att leda till ändringar om det redan är infört i Sverige?

 3. Christian

  Det är helt enkelt skandalöst!

  Ne nu får man helt enkelt aktivera sig och gå med i partiet och vara med och bilda opinion mot denna galenskap…

 4. Datalagringsdirektivet i en rödgrön röra « Grodorna Kokar

  […] mer information om detta tycker jag att följande länkar borde läsas. Även Piratpartiets […]

 5. Rick

  SMH. Och de undrar varför folk inte litar på dem längre? IMHO är läget inte enbart att PP är det enda partiet att rösta på – PP är det enda partiet man kan lita på. Till ärevördiga V och MP: fy!

 6. Rick

  @Mikael Nilsson: Så det är Bodström igen. Varför hatar han Sverige så mycket?

 7. […] Grodorna kokar, Full mental straightjacket, Rick Falkvinge, Henrik von Sydow, Minimaliteter, Anna […]

 8. Mr Profit

  Det blir med andra ord på precis samma sätt som diverse skatter införs. Man börjar i låg skala, dvs EU:s minstanivå på 6 månader (precis som momsen en gång var på 4%) och sedan när den finns på plats, så höjer man på. Räkna med att datalagringen kommer att ha landet på 2 år som tänkt inom kort, om den skulle införas. Det är så sjukt kul att Piratpartiet konsekvent har varnat för detta hela tiden, att det skulle innebära kompromisser. Och diverse representanter för MP och V här hos Falkvinges blogg har menat att detta bara är elakt förtal och att man absolut inte behöver kompromissar. Jag förväntar mig nu att dessa personer dyker upp i bloggen, ber om ursäkt och ger Falkvinge rätt i det han hela tiden har sagt.

 9. […] är viktigare. Att hora för Socialdemokraterna är viktigare. Att Mona Sahlin inte ska behöva göra bort sig pga. att hon har Bodström i sin kommande regering […]

 10. Urban

  “Det här är precis vad vi sagt hela tiden: man kan bara få igenom medborgarrätter genom att inte prioritera något annat högre.”

  Även vänsterpartiet inser att man inte får igenom en enda fråga genom att vara ett enfrågeparti som Piratpartiet.

  “Nu är det väldigt tydligt att det bara är en röst på Piratpartiet som är en röst på privatlivet. Allt annat är en röst på “regeringsduglighet”.”

  Knappast en röst på privatlivet. Jag vill ha mitt privatliv skyddat från snyltare och snyltares konsekvenser. Liksom skyddat från andra typer av kriminalitet där den kriminellas integritet väger mindre än min och mina anhörigas, som hederliga medborgare som vill göra rätt för oss.

  En röst på Piratpartiet är – en röst på Piratpartiet och ansvarslös snyltarpolitik där integritet används som medel för att skydda kriminella från att bli upptäckta och straffade. Inget annat parti vill befatta sig med vare sig SD eller PP i regerigengen så det är en ren bortkastad röst som inte ens leder till regeringsduglighet eftersom vare sig SD eller PP kommer att ingå i någon regering.

 11. infallsvinkel

  Urban: Tror du att PP skulle vilja ingå i en regering?

 12. Urban

  Infallsvinkel,

  Ja det tror jag för att samla ogenomtänkta proteströster har väl inget egenvärde? Inte heller att offentligt göra sig till åtlöje med fabulerande om brevhemligheten m.m. Ingen vettig människa går på det här längre, möjligen kidsen pga omognad.

 13. Scary Devil Monastery

  @Urban

  Och vi vill ha vårt privatliv skyddat från grundlös övervakning bara utifall vi skulle få för oss att göra någonting.

  Nå, datalagringsdirektivet är och förblir precis som FRA och IPRED totalt verkningslöst mot folk som har ens den mest grundläggande kunskap om IT.

  Fildelare och piratpartister kommer alltså inte att snuddas vid av den här lagen, Urban. Ej heller grovt kriminella. Däremot blir det hög tid att upplysa vanlig gemene man om hur han/hon kan skydda sig från sådan här skit.

  Men fortsätt lugnt kvävas i bitterhet. Din heder satte du i pant när du ville utsätta alla dina medborgare för massiv kränkning oavsett deras skuldbörda.

  Det här ger bara PP fler röster, inte färre.

 14. Lars-Erick F

  Förutsägbart, ja. Ynkligt, Skandal.

  Detsamma lär hända betr FRA_lagen om de röd-gröna får majoritet i valet.

 15. Alter Ego

  Man ringer inte längre SMHI för att få reda på vart vindarna blåser.
  Nu kör man över packet (Svenska folket) rent öppet.
  Democracy vilket skämt.

 16. Vad är en mänsklig rättighet värd, MP? // Skivad lime

  […] har redan skrivit om uppgörelsen: läs MiNimaliteter, FMS, Grodorna Kokar, Troberg, projO, Falkvinge eller varför inte PPs pressmeddelande för lite fördjupning om […]

 17. HR

  MP och V är för Bodström som ni kan se!

 18. Peter Vigren

  Men va fan?? Det här måste jag kolla upp.

 19. […] som uppmärksammat det här är Rick Falkvinge, Grodorna kokar, Kverulant, Jacob Dexe och, inte minst, Skivad lime som verkligen visar vad som […]

 20. steelneck

  @Mr Profit: Knalla över och påminn dem, gång på gång, på gång. Falkis borde också avkrävt dem en ursäkt i denna bloggpostning – Erkänn nu att ni ljög och att ni i vilket läge som helst väljer positioner före er vilja att påverka.

  Precis på detta sätt perverteras deras vilja att påverka till rent medlöperi. Röstboskap.

 21. Fredrik Forssberg

  Är det någon som någonsin trott något annat?
  Det är ju Bodströms förslag från A-Ö! Det är ett SKALL krav från (S), eftersom han blir partihövding när Mona får sparken efter ett förlorat val.
  Att han lyckades lura den godtrogne Odelberg är en gåta.
  Det finns dock fler liberaler i Alliansen är i Socialistblocket, så lägg er röst där. PP, ni är för smala och kommer inte in (SD tar era röster). Sorry.

 22. steelneck

  @Fredrik Forssberg: Då ger du mig 100% rätt, för både Mp och V är fullt medvetna om att S behöver deras stöd, därmed kunde de faktiskt ställa krav och behövde inte vika sig. De har nu visat hur oerhört lättköpta de är, de behöver inte ens mutas, det räcker med att de får sitta med vid bordet så blir de lydiga och därmed kan S ge dem den där platsen. De är helt enkelt slavar under sitt eget begär och detta begär består i positioner, påverkan är i realiteten mindre viktigt, vilket nu är uppenbart och faktiskt bevisat, av dem själva.

 23. Thomas Tvivlaren

  Manuell trackback:

  1000+ ord – The Stalker

 24. Mr Profit

  Läs gärna Jakop Dalunde och Maria Ferm i den här tråden på Falkvinges blogg, där de är helt nekande till att det kommer att kompromissas i framtiden:
  http://rickfalkvinge.se/2009/05/13/skillnaden-mellan-mp-och-pp/

  Verkar som Falkvinge hade rätt hela tiden, med andra ord.

 25. Manne Trygg Monvall

  ännu ett skäl till varför jag kommer rösta på Pp, inget jävla trams, inga undanflykter; bara ett nej till trafikdatalagringen!

 26. Juristen

  @Urban: Du påstår att endast kidsen skulle rösta på PP och det skulle handla om ogenomtänkta proteströster. Du har så fel. Jag är exempelvis +40 år. När jag röstar på PP så är det ett högst medvetet val till skydd för de grundläggande demokratiska värden som i snabb takt avskaffas inom hela EU och även i USA.

  Man kan – som du – välja att blunda för denna utveckling. Ignoranta medborgare har alltid varit diktaturens lydiga boskap. Så även idag. Att värna privatlivets helgd handlar inte om att skydda brottslingar eller att man har något att dölja. Jag antar att du stänger dörren när du går på toaletten trots att dina göromål där inte behöver döljas. Det handlar om att vi alla behöver en fredad och privat zon. Detta behov skyddad dessutom genom ett flertal konventioner som Sverige har åtagit sig att följa, men som våra politker väljar att konsekvent överträda. Folkrättsbrott kan aldrig accepteras i en nation som vill kalla sig för rättsstat.

 27. robjoh

  @Urban
  Jag är utbildad civilingenjör 27 år gammal i år och betalar för den underhållning jag konsumerar. Jag röstar hellre på ett parti som är beredd att stå utanför regeringsmakten än att ge upp sina principer. Det är nu uppenbart att människor som du aldrig kommer inse att ni ger upp er frihet för lite trygghet.

  Så jag röstar med glädje på piratpartiet för frihet. Om du vill rösta på något av fascistpartierna så är du välkommen.

 28. Scary Devil Monastery

  @Fredrik forssberg

  Jag känner personligen tre ultramoderater av den gamla skolan – den liberala typ du beskriver. De har gått ur M eftersom de inte längre känner att de med gott samvete kan höra hemma i något av allianspartierna.

  De liberaler som stannar inom M blir överkörda. En röst på PP ger mig bättre samvete än ett samarbete med riksförrädare Reinfeldt där jag hoppas på att han skall sluta köra över våra grundläggande rättigheter.

  Du säger att PP är för smala? Du, jag föredrar den smalheten, och vissheten om vad jag röstar för, framför att rösta på ett parti som sålt hela sin ideologi…som M, FP och C, för att bara nämna några.

 29. MP leder motståndet mot datalagringen

  […] Falkvinges vinkel är att MP säljer ut integriteten för regeringsmakten. Det senare lär vara den allmänna soundbiten från PP det närmsta halvåret. Deras mål om […]

 30. Curt Nicotin

  Scary:
  “Jag känner personligen tre ultramoderater av den gamla skolan – den liberala typ du beskriver.”

  En ultramoderat kan aldrig sägas vara liberal det är för motsägelsefullt!

 31. Scary Devil Monastery

  Inte direkt. inom M finns det mer eller mindre liberala värderingar. Folk som snöade in på M under tiden då Gösta Bohman var verksam har en klar tendens att vara liberaler.

  Nya M å andra sidan liknar i stort DDR i sin hållning till liberalism. Nuvarande ultramoderater är förmodligen inte direkt liberala till sin natur – de som är det sitter som Karl Sigfrid och Mary X – aningen desillusionerade och/eller bittra, samt naturligtvis utstötta inom det egna partiet som fritänkande hedningar.

 32. Curt Nicotin

  Scary men fatta!
  En ultramoderat kan inte sägas vara liberal du blandar ihop 2 ideologier.,..

 33. Anders

  Lustigt vad kommentarsfältet saknar kommentarer från V och MP folk. De brukar annars vara så snabba att hugga på vad Falkvinge skriver om dem annars…

 34. Urkel

  Anders: Inte förvånande att vare sig V eller MP vill kommentera detta, vad ska de säga? De kan endast komma med vackra ord, och vackra ord är knappast vad piratpartisterna bryr sig om, de kollar istället hur de röstar, dvs de viktigaste. Som vi alla vet och sett så har Christian Engström i parlamentet inte vikt sig en enda gång, han står rakryggad och gör precis det som väljarna valt han till att göra, och det är tyvärr en rätt ovanlig egenskap idag. Det känns tryggt att ha Engström i parlamentet, han rapporterar bra om vad som sker i korridorerna, det skulle kännas ännu tryggare om PP kom till riksdagen också.

 35. […] justitieutskottet verka vara enigt – Ja till datalagring vilket kommenteras av bl.a. Falkvinge, Mikael Nilsson, Johan Linander, Christian Engström, Mark Klamberg, Anna Troberg, Grodorna Kokar, […]

 36. Xamuel

  En anledning till att medlemmar i V och MP svara är kanske att de, precis som jag är just nu, riktigt jävla förbannade. Jag vill ha svar på vad som var så viktigt att man förhandlade bort det här, det kan inte bara handla om regerignsmakten, det måste vara något annat. Förhoppningsvis är det ett totalt slopande av IPRED och FRA-spaningen som är konsekvensen, men det är ju ändå ett slag i ansiktet. Fan vad deppig man blir.

 37. Nils Englund

  Jag tycker Christian Engström har integritet, speciellt när det gäller telekompaketet.

 38. Michael

  Riksdagen är fylld av kamaikazepartier i full fart mot självutplåning. Moderaterna glufsar gluptskt i sig sina allierade, Socialdemokraterna kommer att göra det samma. Går man med i en regering så är man en i gänget, så är det bara och alla meningsfyllda skillnader suddas ut.

  Man får hoppas att PP kan absorbera desllusionerade miljö och vänsterpartister, det kan behövas, bara man inte tappar sikte på målet.

 39. Micke vK

  Xamuel: Förbannad iofs, men framförallt uppgiven. Skriver lite om det på min blogg.
  Jag vet inte vad andra har sagt, men för mig var det här egentligen inte överraskande. Datalagringsdirektivet har länge varit den uppenbart hopplösa punkten i integritetsfrågorna för s-v-mp. Själv har jag sagt ofta, även på tillställningar fulla av piratpartister. Det handlar inte om nån slags misslyckade förhandlingar, utan om att Bodström faktiskt spikat fast datalagringen i EU-direktiv. Det fanns aldrig nån tänkbar förhandlingslösning i s-v-mp-samarbetet – det är det som är så djupt tragiskt.

 40. Fredrika

  Nils Englund says: February 12, 2010 at 13:54

  “Jag tycker Christian Engström har integritet, speciellt när det gäller telekompaketet.”

  Jasså ni förvirrade vänster-sympatisörer har fortfarande inte släppt det där med Telekom-paketet? Låt mig då upprepa svaret som jag tidigare gav till en annan förvirrade Vänster-anhängare, Mats Berglund.

  http://rickfalkvinge.se/2009/11/26/vad-sysslar-vanstern-med/#comment-37141

  Piratpartiet och Christian röstade Ja till Telekom-paketet, därför att det enda relevanta som stod på agendan i den omröstningen var om EU skulle införa ett skydd för medborgarna mot godtyckliga rättsosäkra avstängningar från Internet, eller inte.

  Hade Telekom-paketet fallit hade i-n-g-e-t skydd funnits för EU-medborgarna, och England och Frankrike hade kunnat börja stänga av medborgare efter eget bevåg.

  Vänsterpartiet röstade för att detta skydd skulle saknas.

  PP röstade för att sätta upp hinder för sådana avstängningar. Det var det e-n-d-a som stod på röstningsagendan.

  Att som vissa Vänster-anhängare hävda att det vore bättre med ett EU-förbud mot avstängningar helt och hållet, var inte på något sätt relevant, för det var inte det som stod på röstningsagendan.

  Piratpartiet har aldrig någonsin sagt att dom skulle rösta Nej till Telekompaketet, så Piratpartiet har ingalunda svängt, och Engström har ingalunda svikit sitt mandat.

  Piratpartiet har konstant sagt att dom ska verka för att skydda medborgarna från godtyckliga rättsosäkra avstängningar från Internet.

  Att rösta Ja till TKP var att rösta Ja för skydd.

  Att som Vänsterpartiet rösta nej till TKP var att rösta Nej till skydd.

  That’s it. Skydd eller inte skydd. Det var vad omröstningen handlade om.

  Nu upprepade jag mig, men det verkar behövas, för att som Vänsteranhängare och piratmotståndare försöker förvrida det till att PP på något sätt skulle svängt eller svikit, och agerat emot sin tidigare sagda ståndpunkt om Telekom-paketet är ren lögn. Det är ett försök att skriva om historien.

  Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tidigare, i jämförelse med Alliansen och S, framstått som att ha en uns av trovärdighet i immaterialrätts-, integritets- och medborgarrättsfrågor. Denna trovärdighet är nu totalt begravd. V och MP har tydligt deklarerat att dom välvilligt säljer ut dessa frågor, för att få igenom andra ospecificerade frågor dom tycker är viktigare.

  Piratpartiet gör tvärtom. Dom deklarerar klart och tydligt att integritets- och medborgarrättsfrågor går före allt annat, för att en koalitionsregering ska kunna bildas.

  Det är fullt möjligt att vägra införa datalagringsdirektivet med hänvisning till dom mänskliga rättigheterna, och tvinga upp den frågan i Europadomstolen, till datalagringsdirektivet där fälls, och blir ogiltigförklarat.

  Det går om man vill, och gör det.

  Det är bara ett parti som vill och tänker ta den kampen.

 41. Niklas

  Anders: Jag är i allmänhet vänsterpartist. En sån här grej går jag helt enkelt inte med på. Det finns gränser… Att vara del av en majoritetsregering är inte allt här i världen.

  Det finns ingen anledning att “kompromissa” bort en ställning på det här viset. Jag skulle föredra om V ställer sig utanför något regeringssamarbete och behåller sina principer. Vi har sett hur det gått för småpartierna på högersidan i deras regeringssamarbete, de blir överkörda och röstar som moderaterna mot egna principer endast för att hålla ihop regeringssamarbetet. Jag föredrar en minoritetsregering, i en koalitionsregering sker allt bakom stängda dörrar, och när det sen kommer till riksdagen så är allt klart och röstboskapen ska rösta. Vi har *7* riksdagspartier i Sverige, inte 2.

  Jag kommer rösta på Piratpartiet i höst. Tidigare har jag velat, nu har jag bestämt mig.

 42. Christian Valtersson: Angående datalagringsdirektivet

  […] datalagringsdirektivet De senaste dagarnas kampanj från diverse piratbloggar mot MP angående datalagringsdirektivet är spännande, inte minst för att de […]

 43. Datalagringen: Vad menar MP egentligen? // Skivad lime

  […] är precis detta som Falkvinge menar när han skriver att MP sålt ut integriteten för regeringsmakten. MP är inte beredda att prioritera integritetsfrågan så högt, därför blir  den […]

 44. Datalagringen blir strategisk valfråga | Rick Falkvinge (PP)

  […] alltså fram att de har kommit överens med S om att rösta igenom den här lagen. I all enkelhet prioriterar de regeringssamarbetet framför sina medborgare och politiska ideal — något som känns igen från andra partier under […]

 45. […] alltså fram att de har kommit överens med S om att rösta igenom den här lagen. I all enkelhet prioriterar de regeringssamarbetet framför sina medborgare och politiska ideal — något som känns igen från andra partier under […]

 46. Satsa på förorterna – utan polisövergrepp « Emil Isberg

  […] till alla kandiderande politiker. Försök helst att också kontrollera hur de verkligen har röstat, eftersom vem som helst kan säga en sak innan valet och sedan göra något helt […]

 47. Om datalagringsdirektivet « Solidaritet och indie

  […] ni svara på det, HAX Rick Falkvinge Full mental straightjacket Anna Troberg Minimaliteter Jakob Dexe och alla […]

 48. […] Grodorna kokar, Full mental straightjacket, Rick Falkvinge, Henrik von Sydow, Minimaliteter, Anna […]

 49. Miljöpartiet VILL införa datalagringen | Rick Falkvinge (PP)

  […] Jag kritiserade nyss V och MP för att ha vikt sig och kompromissat bort grundläggande mänskliga rättigheter då de kompromissade med Socialdemokraterna (läs Bodström) för att införa trafikdatalagring, alltså masskommunikationsloggning. Det var en uppgörelse mellan S, V och MP om att införa kränkningarna, och jag betraktar MP och V som enorma svikare i de medborgarrättsfrågor som de har slagits för. Det visade sig alltså att regeringsmakten var viktigare än grundläggande människorätt. […]

 50. […] här är andra gången på kort tid som något liknande händer — det tidigare var när man meddelade att man hade nått en kompromiss om datalagringsdirektivet, efter att V och MP pratat hur mycket om […]

 51. Molle

  Och piratpartiet har inte backat gällande telekompaketet i EU? Piratpartiet är lika mycket ynkryggar!

 52. Buffalo Bob

  @Molle

  Du skulle i så fall mena Christian Engström. Och då tar många illa upp. Christian har gjort en kanoninsats åt oss alla och han har aldrig backat – och kommer aldrig att backa heller.

 53. Ershags eskapader ~ Stoppa övervakningssamhället

  […] borgarna och rödgröna är överens (eller? Jo!) om att dina samtal, dina sms ja till och med vart du är skall lagras och att du rutinmässigt […]

 54. Talande lila visioner | Tomas Melin

  […] Anledningen till att jag finner det intressant är den internetstorm som Piratpartiet piskade upp i början av året, när datalagringsdirektivet var uppe för debatt. Miljöpartiet gick då ut och sa att MP skulle areta mot en implementering, men om vi skulle förlora det slaget skulle vi istället försöka omförhandla i Bryssel. Det var oacceptabelt, enligt Piratpartiet som i helt otvetydiga ordalag lovade att rösta nej och aldrig acceptera direktivet i någon form. Hellre då acceptera böter från EU, oavsett böternas storlek. Rick Falkvinge skrev bland annat att MP “säljer ut integriteten för regeringsmakten“. […]

 55. En månad till valet | Rick Falkvinge (PP)

  […] bort dem direkt och lägger sig platt för Socialdemokraterna (så som t.ex. skedde i våras med trafikdatalagring — alltså att varje mobiltelefon ska göras till en statlig spårsändare och att alla våra […]

 56. Fort max diet

  No matter if some one searches for his required thing, therefore he/she nerds to be
  available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

 57. Cristine

  hello!,I like yoiur writing so much! proportion we communicate extra about your article on AOL?

  I need a specialist in this house to unravel my problem.
  May be that is you! Looking forward to look you.

 58. Everett

  I’m гeally enјoying the theme/design of your weblog. Do you ever run into any internet browser compatibility problemѕ?
  A couplе of my blog visitoгs have complained about my
  blog not working corгectly in Explorer but looks great іn Chrome.

  Do you have any ideas to help fix this problem?

 59. Clininca Neuróligogica NeuroClinic

  I visit daily a few websites and information sites to read posts, however this web site provides feature based writing.

 60. corrupção

  Quality articles is the key to attract the visitors to visit the web page, that’s what this
  web site is providing.

Comments are closed.

arrow