Datalagringen blir strategisk valfråga

Godkväll pirater,

det har varit en väldigt händelserik vecka. Två händelser har seglat upp i centrum för uppmärksamheten.

Det första handlar om datalagringsdirektivet. Kärt barn har många namn — det kallas också för trafikdataregistrering, loggningslagen och lite annat. Det är ett EU-direktiv som Thomas Bodström drev igenom i EU under 2006 som kräver att alla våra kommunikationer ska loggas och att våra mobiltelefoner blir statliga spårsändare. I korthet:

 1. Alla dina telefonkontakter registreras och sparas i minst ett halvår.
 2. Alla dina SMS-kontakter registreras och sparas i minst ett halvår.
 3. Alla dina e-mail! registreras och sparas på samma sätt. (Ja, du läste rätt. Journalistförbundet, dags att vakna.)
 4. Alla gånger du varit uppkopplad på Internet från ditt eget abonnemang registreras med klockslag och IP-adress.
 5. Varje gång du ringer eller SMSar någon, så registreras varifrån och klockslag. Det där “varifrån” gäller alltså även mobiltelefoner. Mobiltelefoner blir statliga spårsändare som gör att staten kan ta fram en karta över hur du rört dig i din vardag det senaste året. Staten får alltså långt mer information om dig än du kommer ihåg själv.

Precis som Centern hade pratat högt och ljudligt om integritet före valet 2006, så har V och MP pratat högt och ljudligt om integritet nu när de sitter i opposition. Men nu i veckan kom det alltså fram att de har kommit överens med S om att rösta igenom den här lagen. I all enkelhet prioriterar de regeringssamarbetet framför sina medborgare och politiska ideal — något som känns igen från andra partier under FRA-debatten.

Det betyder att Piratpartiet är det enda partiet i riksdagsvalet som vill försvara medborgarnas privatliv mot de här kränkningarna. Vad gäller Alliansen, så är de inte ett dugg bättre: lagförslaget ligger helt färdigskrivet och går till och med längre än Bodströmdirektivet kräver, men Alliansen vill inte ta debatten före valet. Undra på det.

“Men”, invänder vän av ordning, “om det är ett EU-direktiv, så måste vi väl införa det?”. Nej, det behöver vi inte. Det handlar bara om politisk vilja. Precis som vi inte införde euron, för att vi inte ville det, så behöver vi inte göra våra medborgares mobiltelefoner till statliga spårsändare.

MPs och Vs kovändningar förtjänar kommentarer.

Vänstern verkar ha resignerat med att man var tvungen att kompromissa. Tja, det är just det som skiljer Piratpartiet från andra partier: vi kompromissar inte om mänskliga rättigheter.

När det gäller MP, så är det tyvärr något alldeles extra som de har åstadkommit. De går ut redan nu med att de är mot datalagringen fram till valet, men tänker vara för den efter valet. Det har hänt många gånger tidigare att partier har kovänt efter valdagen, men jag kan inte minnas någon tidigare gång att ett parti tydligt deklarerat redan i valårsfebruari att man tänker ha en viss åsikt i valrörelsen när man försöker få röster, och sedan tänker ha den rakt motsatta åsikten efter valet. Vad har egentligen hänt med politiken i Sverige?

Trafikdatalagringen blev med detta en strategisk valfråga. Både för Piratpartiet och för Sverige.

Poliser utpressar reporter att radera foton

Den andra händelsen tog ordentligt med skruv i bloggosfären. Det var två civilpoliser som betedde sig överdrivet bryskt mot några tonåringar, tyckte en reporter, så han tog ett par bilder på dem på allmän plats (vilket man naturligtvis får göra).

Då blev poliserna extremt aggressiva mot reportern, och började bokstavligt talat hitta på att han verkade narkotikapåverkad, och om han inte raderade bilderna framför ögonen på dem, så skulle de ta ner honom till stationen för narkotikaprov.

Läs hela storyn på bloggen här.

Sådant här är både stötande och skrämmande och ska inte få förekomma i Sverige. Det är ett rent maktmissbruk och visar hur stort avståndet mellan vanliga människor och etablissemanget har blivit.

Poliser som tvingar reportrar att radera foton — det är sådant man associerar med Vitryssland eller Östtyskland. Det är de här människorna som kommer att ha hand om loggarna som visar var vi har varit och vilka vi har pratat med. Är det inte ett extremt tydligt tecken på att sådana loggar aldrig ska skapas? Och hur tydligt det har blivit att polisens maktmedel behöver börja dras ner ett par snäpp?

Hur man kontaktar partiledningen

I förra nyhetsbrevet fanns några sätt att kontakta Piratpartiets styrelse. Därför tänkte jag komplettera med lite information om hur man kontaktar partiledningen (“ledningen”), och börja med att förklara skillnaden mellan dem.

Piratpartiets styrelse är inte en operativt arbetande styrelse. Den finns bara under styrelsemötena och då bestämmer den vad partiledningen ska göra. Så sett skiljer den sig från styrelser i mindre ideella föreningar, där de som sitter i styrelsen typiskt också är de som gör allt arbete. Men så är det inte hos oss — styrelsen ger instruktioner, beslut, styrdokument och budget till ledningen, som sedan har ansvaret för att besluten verkställs. Där styrelsen möts en helg i månaden och fattar beslut, så arbetar ledningen 24 timmar om dygnet och sju dagar i veckan. Rent formellt, så delegerar styrelsen genomförandet av styrelsebesluten till partiledaren, som sedan delegerar vidare. Partiledaren är alltså ytterst ansvarig inför styrelsen.

Ledningen består av partiledaren, vice partiledare, partisekreterare, alla distriktsledare, och ett par ledare för viktiga funktioner (kampanjledare, IT-chef, etc). Det enklaste sättet att kontakta ledningen är att helt enkelt maila [email protected]. Om man vill diskutera mer öppet, så går det att göra här på forumet. Om man vill ha ett beslut för att t.ex. få pengar till något, så kontaktar man personen som är ansvarig för budgetposten man vill ha pengar ur. Vanligtvis är det den lokalaste ledaren i funktionärskåren och om inte annat så vet han eller hon vem som är rätt person.

Till skillnad från styrelsen, som alltid fattar kollektiva beslut, så består ledningen bara av individuella beslutsfattare med väldigt långtgående individuella mandat. Man ska alltid kunna få ett beslut på stående fot ifall man frågar något.

Partiledningen har möte klockan 20 varje tisdag och protokoll postas här. Det är värt att tänka på att dessa möten alltså inte är föreningsmöten där man röstar om något, utan det är individuella beslutsfattare som möts, byter information och diskuterar operativa frågor.

Distriktsledarvalens sista dagar

Slutligen vill jag göra en sista push för de pågående distriktsledarvalen. Röstningen stänger vid midnatt natten till den 16:e, och val till distriktsledare pågår i Västra, Södra och Stockholmsdistriktet. Kandidatutfrågning finns här och man röstar här. Det är alltså medlemmar i Halland, Västra Götaland, Värmland, Jönköpings län, Kronoberg, Kalmar län, Gotland, Blekinge, Stockholms län och Skåne som kan rösta på sin respektive distriktsledare.

Hörs snart igen!

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Vattenspridaren

  Hoppas att progammet Debatt och media börjar få upp ögonen också. Och jag håller med om att det varit väldigt tyst från Journalistförbundet i denna fråga.

 2. maloki

  Jo det kommer bli ett mycket intressant valår. Vi måste verkligen belysa och peka ut de som tydligt visar hur de kommer vända. Det syns redan nu, att även höra diskussioner om hur datalagringsdirektivet ska behandlas för att INTE ge PP en gratisskjuts in i riksdagen är intressant. Eller ja, speciellt när det är i mån att skjuta upp det tills efter valet 😛

 3. isecore

  Alltså, det här kanske är en total parentes men vad jag inte fattar är hur de tänkt sig att epost-loggningen ska gå till i verkligheten.

  Politiker verkar tro att epost är ett stort centraliserat system i likhet med telefonsystemet där man bara kan koppla in en sladd och börja spola ner saker på en hårddisk. Det funkar inte så.

  Eller förväntar de sig på fullaste allvar att alla människor i landet som har egen mailserver ska börja logga mailen? Oavsett var den servern fysiskt står? För jag kan tänka mig att rätt många har sina mailservrar utomlands. För att inte tala om alla som använder Hotmail, Gmail eller liknande.

  Typiskt politiker som vill inför sånt här att inte ha mer än ytterst grundläggande koll på vad de vill lagstifta om.

 4. Tommy

  Varför inte göra en post om ALLA eu direktiv som vi INTE har infört.
  Så att det blir lite lättare för dom oinvigda att förstå detta.

 5. Rick Falkvinge

  isecore: Jag tror att de är fast i bilden av att det finns ett “telefonbolag”, ja. Eller möjligtvis ett fåtal bolag. Att de inte förstår att Internet är en grid, inte en client-server-arkitektur.

 6. Michael

  Om Datalagringsdirektivet mot förmodan skulle införas, så vore det intressant att se/höra vilken lösning vår kära regering och dom uppsatta höjdarna nere i Bryssel, hade tänkt sig att lagra all email som skickas till/från GMail-konton, Hotmail-konton m.fl. Även sådana email servrar som drivs av våra ISPs, bör ha någon form av skydd i lagen för att slippa ge ut sådan information.

  Det är rent av sjukligt, hurpass mycket makt vår regering och dom nere i Bryssel anser sig tro att dom får ha över oss medborgare. Med beteendet som pågått dom senaste åren från våra politiker, så skulle nog jag hellre föredragit en Nazist-ledd Hitler-styrelse i dagsläget. För det är mer eller mindre på den vägen vi är på väg som det är nu. Alla ska tycka likadant, alla ska se ut likadant m.fl. Och hela tiden så ska “Regeringen” ha full kontroll och uppsyn över vad dess medborgare sysslar med. Om en medborgare sätter sig på toaletten, så ska regeringen veta av det. Så illa är det verkligen på väg att bli.

  PP till Riksdagen 2010.

 7. André

  Det känns som det behövs en kampanj likt den mot FRA-lagen där folk kan protestera till politiker och media med hjälp av mailformulär och mallar.
  Samtidigt får inte motståndet mot FRA-lagen, eller Ipred avstanna.

 8. Urban

  Michael,

  “Det är rent av sjukligt, hurpass mycket makt vår regering och dom nere i Bryssel anser sig tro att dom får ha över oss medborgare. Med beteendet som pågått dom senaste åren från våra politiker, så skulle nog jag hellre föredragit en Nazist-ledd Hitler-styrelse i dagsläget. För det är mer eller mindre på den vägen vi är på väg som det är nu. Alla ska tycka likadant, alla ska se ut likadant m.fl. Och hela tiden så ska “Regeringen” ha full kontroll och uppsyn över vad dess medborgare sysslar med. Om en medborgare sätter sig på toaletten, så ska regeringen veta av det. Så illa är det verkligen på väg att bli.”

  Regeringen är bara en implementation av vårt demokratiska system. Datalagringen är inte till för att ge regeringen makt, det är till för att vårt samhälle ska fungera. Kriminalitet behöver motverkas. Vad jag vet så är det inte kriminellt att gå på toaletten så jag förstår inte varför du gör den jämförelsen. Den typen av jämförelser är iofs bra för de gör att svenska folket inser hur knäppt piratpartiet resonerar.

 9. Urban

  Både euron och datalagringsdirektivet kommer att föras in i sverige. Euron några år senare. De som har rent mjöl i påsen kan inte ha några som helst problem med att man lagrar det som du räknar upp listan.

  Angående spårsändare så antar jag att det enda man kan använda sig av är cellpositionering, dvs 50-300 meters noggrannhet i tätort och någon km på landsorten. Så vad gör det? Den som lider av det kan väl stänga av sin mobil.

  Ärligt talat förstår jag inte problemet, vad är det som är så jobbigt med att datalagringsdirektivet förs in? Vad är det ni är rädda för?

 10. Urban

  “Precis som Centern hade pratat högt och ljudligt om integritet före valet 2006, så har V och MP pratat högt och ljudligt om integritet nu när de sitter i opposition. Nu i veckan kom det alltså fram att de har kommit överens med S om att rösta igenom den här lagen”

  Just därför kommer det INTE att bli en strategisk valfråga. Det kommer kanske nämnas som en pararentes i någon debatt men mer än så blir det inte.

 11. Hepps

  @Urban:

  Kan du ha respekt för att andra känner ett obehag inför att helt okända personer på en myndighet har tillgång till information om var man varit, vem man varit i kontakt med, och när man varit det?

  Det är där någonstans man kanske behöver börja diskussionen. Om det inte finns en förståelse för det obehag som uppenbarligen en del individer kan känna av att vara övervakad, då är det svårt att föra en meningsfull diskussion.

 12. Hepps

  @Urban:

  Korrigering – för FRA-lagen är det en myndighet som har tillgång till informationen. För datalagringsdirektivet så är det alla våra operatörer för telefoni och internet som tvingas lagra informationen, och försöka sätta upp rutiner som skall göra det mindre sannolikt att informationen hamnar i orätta händer…

 13. Vattenspridaren

  Kan nån ta och VÄCKA journalistförbundet?

 14. Urban

  Hepps,

  Jag har visst respekt för att andra känner obehag, vi är alla olika. Jag tror dock att en del av det har med tillvänjning att göra, ungefär som att passkontroll på flygplats inte känns konstigt när man varit med om det några gånger. Det viktiga är att man har kontroll på vad man får använda datat till och så länge det finns lagstiftning om detta så är det ju reglerat.

  75% av befolkningen vill ha mer kameraövervakning, 25% vill ha mindre. Detta har Göran Lambertz sagt och jag såg nyligen en enkät på nätet som pekade på exakt samma sak. En bred majoritet av befolkningen känner alltså inte en överdriven rädsla för övervakning, en minoritet på 25% gör det. Majoriteten vill förstås inte övervaka ALLT även om motståndarna spelar på sådana argument. Man får heller inte låta minoritetens rädsla omöjliggöra en effektiv brottsbekämpning.

  Göran Lambertz har under sin tid som JK företrätt minoriteten, på majoritetens bekostnad. Pendeln har svängt över för långt åt att värna integriteten, med resultatet att det är brottslingen som ska skyddas, inte brottsoffret. Det är nu dags att pendeln svänger lite åt andra sidan så att det blir lite mer balans, ungefär så att 50% tycker att det behövs mer övervakning och 50% tycker att det behövs mindre.

 15. Michael

  @ Urban:

  “De som har rent mjöl i påsen kan inte ha några som helst problem med att man lagrar det som du räknar upp listan.”

  Detta hör helt enkelt inte till diskussionen. Poängen i det hela är att en vanlig medborgare, utan kriminell bakgrund, eller misstankar om pågående/föregående brottsliga handlingar, bör tillåtas att ha ett privatliv. Oavsett om man har “rent mjöl i påsen”, bör medborgarnas privatliv respekteras. Det är trots allt det sista vi som medborgare har som är vårt eget. Och det ska varken Alliansen, dom Rödgröna eller någon annan regeringsmakt/styre få ta från oss.

  Att våra ISP:s, Telefonbolag och Email-leverantörer ska tvingas lagra all information om vad vi sysslar med, vem vi pratar med/skriver till, när vi gjort detta, varifrån vi gjort detta med mera, är en alltför kraftig inskränkande av vår Personliga Integritet. Viss inskränkning KAN vara godkänt kan även jag (som Piratmedlem) tycka. Men när våran Regering och höjdarna i Bryssel, gång på gång gör inskränkningar på vår personliga integritet och privatliv, så får iallafall denna pirat än väldigt dålig smak i munnen.

  Anser du personligen, att det är rätt att staten ska kunna övervaka allt du säger och gör under vardagarna/helgerna, även om du “har rent mjöl i påsen” och är helt utan brottsmisstanke? Jag tror dom flesta svenskar skulle ha väldigt mycket emot att ständigt vara övervakade oavsett den “rena mjölen i påsen”.

 16. Christer

  @Urban: du illustrerar problemet ganska bra med dina inlägg. Många är precis så godtrogna som du verkar vara och tror att staten är “god” och inte ska använda informationen till något “ont”, bara för att vi tror oss leva i en “demokrati”.

  Men, det lagrade datat kommer inte att kunna hållas inom de kretsar som det är meningen att det ska hållas inom, övervakningen är mycket mer omfattande än folk verkar kunna föreställa sig, folk tror som du skriver att det de tar ställning för är hur många övervakningskameror som ska finnas i köpcentrum och på tågstationer.

  Anledningen till att inte vilja övervakas tycker jag Rick beskriver ganska väl med frågan: Låser du dörren när du går på toaletten? Alla vet vad som händer där inne; de allra flesta av oss gör faktiskt INTE i ordning en “sil” och tar den. Men att det vi gör (skiter, pissar, drar en handtralla eller sätter på den vi älskar, klämmer pormaskar, tvättar ansiktet, rakar oss…) är oskyldigt står inte på något vis i kontrast med att vi faktiskt vill ha det för oss själva.

  Det du och dina meningsfränder förespråkar är de facto att ta bort demokratins fundament.

  Vi är några som inte vill gå med på det.

 17. Tommy

  “Ärligt talat förstår jag inte problemet, vad är det som är så jobbigt med att datalagringsdirektivet förs in? Vad är det ni är rädda för?”

  Det är det här vi är rädda för läs båda länkarna.
  http://www.dn.se/dnbok/herta-muller-1.971397
  Herta Müller om ­Rumänien tjugo år efter Ceausescus död
  Du beter dig väl normalt?
  http://www.syrransgranne.se/?p=4020

  Det behöver ju inte vara just nu man behöver vara rädd,orolig för all denna förbannade övervakning.
  Utan det viktiga är ju VEM SITTER VID MAKTEN I FRAMTIDEN.

  Urban kan du GARANTERA att alla som KOMMER att sitta vid makten inom min livstid ALLTID kommer att vara “god”?
  Om du nu INTE kan garantera det hur kan du då vilja att dom kommer att ha tillgång till all denna övervakning (som dom givetvis kommer att utnyttja till fullo)?

  Kan du tänka dig att tillåta SD att få tillgång till all övervakning?
  För det är ju det du INTE kan veta om,när dom lyckas ta sig in.

 18. Aktivdemokrat

  @Urban:

  När man inför datalagringsdirektivet så sätter man en elektronisk fotboja på alla medborgare. Fotbojor är ett straff som idag sätts på några dömda brottslingar. Vi skall inte ha kollektiv bestraffning i Sverige för att det finns någon procent rötägg i samhället. Misstänkta personer kan bevakas speciellt. Det finns rutiner för detta.

  Alltså, det är KOLLEKTIV BESTRAFFNING att förse hela befolkningen med ELEKTRONISK FOTBOJA.

 19. vattenspridaren

  @Tommy:

  Kanske Urban gillar SD? eller nåt parti längre åt höger och vill att dom skall få makten och då har dom ju dukat bord!

  Då är hans kommentarer inte längre så konstiga!

 20. Alter Ego

  KOLLEKTIV BESTRAFFNING är Kommunism.
  Vilka har röstat för att införa kommunism i landet.
  Vad jag vet är bara 4-6 % kommunister i det här landet.
  Alltså lever vi inte i någon demokrati för de som trodde det.
  Sä att skrämmas för någon framtida ond regering behövs inte. Vi har den redan.

 21. Alter Ego

  Skillnaden mellan frihet och kommunism illustreras i denna film.
  http://www.youtube.com/watch?v=WB6p5QPVhPI

 22. Henrik Holst

  >Vad jag vet så är det inte kriminellt att gå på toaletten så jag förstår inte varför du gör den jämförelsen.

  Men tänk om du sitter och knarkar på toaletten! Klart att vi måste ha övervakning av den också. Eller hur menar du att det är omöjligt att begå en kriminell handling på toaletten?

 23. Urban

  Men att onanera på toaletten? Är det inte olagligt? Det var på min tid, det vet jag.

 24. Urban

  @Hepps: Jag känner absolut inget obehag. Jag sitter här och gör mitt jobb – att skapa så mycket osämja som möjligt på rickfalkvinge.se. Jag får bra betalt – i $$$ dessutom. Jag har ingen anledning att känna obehag.

 25. Christer

  @Urban:
  “Jag sitter här och gör mitt jobb – att skapa så mycket osämja som möjligt på rickfalkvinge.se.”

  Jättebra, vi behöver någon att slipa argumenten mot! Tackar!

 26. Alter Ego

  En statlig konfiskering av hela ditt liv-lagen är väl rätt benämning på lagen.

 27. Jonas

  isecore: Det kan du ge dig på att de förstått. Jag sätter en tia på att lagen formuleras helt godtyckligt dessutom, så du åläggs att just logga alla email i ett halvår (eller vad det nu blir). Sen kan lagen tillämpas väldigt selektivt, precis som med all annan internet-relaterad lagstiftning, så att du som grå medborgare inte märker det minsta, medan de som haft misshagliga websiter och liknande kläms åt ordentligt och åker på de feta böter som det med all säkerhet blir frågan om.

 28. isecore

  @Jonas: Det är lite det som oroar mig, att lagen medvetet är så godtyckligt utformad för att man ska kunna köra på en medveten principglidning.

  Mycket obehagligt.

 29. Piratpartiets chanser i Valet? « maloki

  […] tre frågorna är _bara internet_. De svävar ut i Det verkliga livet, IRL, AFK, Köttvärlden. Datalagringsdirektivet kommer vara en valfråga. Den berör inte bara internet. Det kommer beröra vartenda människas […]

 30. Urban

  Kul med alla pirater som använder mitt nick. Det bekräftar bara mina “fördomar” om hur omogna flertalet är. De två ovanstående har skrivits av en barnrumpa till pirat, inte av mig.

 31. Jonas B.

  Jag är mycket tveksam till retoriken om “statliga spårsändare” och liknande. Det är möjligt att det tilltalar en liten målgrupp men det är inte i närheten av hela sanningen.

  Det är frågan om privata företag som åläggs inte bara utföra registreringen utan dessutom ansvarar för att hålla registren. Detta innebär att hanteringen av dessa data i praktiken blir oöverskådlig. Det är upp till de anställda i dessa företag att tillse att datat inte läcker eller sprids. Finns det någon statlig kontroll blir den minimal, eftersom lagringen är så omfattande då så många omfattas av den.

  Någon statlig konfiskering är alls inte frågan om. Den är statligt ålagd men sker privat.

  För det andra är det mycket oklart hur detta finansieras. Ska de privata företagen betala kalaset kommer det i praktiken snabbt och effektivt slå ut alla mindre aktörer på marknaden. Skulle istället staten betala är det helt upp till betalningsmodellen, kanske kan delar av en sådan bransch bli så pass lukrativ att nya aktörer som specialiserar sig på insamling av persondata uppstår. Det första scenariot håller jag som troligare. Detta är något politikerna behöver förklara.

 32. Man är alltid störst för sig själv « MMN-o

  […] Jag hoppas förövrigt att jag inte är den enda som misstänker att överenskommelserna kring Datalagringsdirektivet är ren och skär valtaktik från vårt fantastiska tvåpartisystem. Trots att vissa menar att vi är den stora, starka bloggosfären som kan vända det till vår fördel… […]

 33. Tommy

  “För det andra är det mycket oklart hur detta finansieras.”
  Skitsnck det är helt glasklart att det blir företagen som kommer betala och i förlägningen kunderna.

 34. kras

  @ Urban

  Datalagringen är inte till för att ge regeringen makt, det är till för att vårt samhälle ska fungera.

  På vilket sätt menar du att vi behöver införa datalagringsdirektivet för att ”vårt samhälle ska fungera”? Fungerar det inte nu? Varför behöver vi direktivet?

  Både euron och datalagringsdirektivet kommer att föras in i sverige. Euron några år senare. De som har rent mjöl i påsen kan inte ha några som helst problem med att man lagrar det som du räknar upp listan.

  ”Rent mjöl i påsen”-uttrycket är blott ett söndertjatat argument. Oskyldiga människor råkar faktiskt illa ut av lagar, polisen, och registeruppgifter som läcker. Argumentet saknar trovärdighet.

  Angående spårsändare så antar jag att det enda man kan använda sig av är cellpositionering, dvs 50-300 meters noggrannhet i tätort och någon km på landsorten. Så vad gör det? Den som lider av det kan väl stänga av sin mobil.

  Ska de koppla ner sig själv från Internet och övrig infrastruktur med menar du?

  Jag har visst respekt för att andra känner obehag, vi är alla olika. Jag tror dock att en del av det har med tillvänjning att göra, ungefär som att passkontroll på flygplats inte känns konstigt när man varit med om det några gånger. Det viktiga är att man har kontroll på vad man får använda datat till och så länge det finns lagstiftning om detta så är det ju reglerat.

  Är det så här du uttrycker den respekten? ”De som har rent mjöl i påsen kan inte ha några som helst problem med att man lagrar det som du räknar upp listan.”

  Tillvänjning är inte alltid av godo. Frågan är också hur stor kontroll man egentligen kan ha på hur data används, eller hur? Det sitter människor som hanterar dessa register, alltså vanliga människor. Det är ett återkommande fenomen att register läcker. Man kan helt enkelt inte lita blint på att människor sköter sig.

  75% av befolkningen vill ha mer kameraövervakning, 25% vill ha mindre. Detta har Göran Lambertz sagt och jag såg nyligen en enkät på nätet som pekade på exakt samma sak. En bred majoritet av befolkningen känner alltså inte en överdriven rädsla för övervakning, en minoritet på 25% gör det. Majoriteten vill förstås inte övervaka ALLT även om motståndarna spelar på sådana argument. Man får heller inte låta minoritetens rädsla omöjliggöra en effektiv brottsbekämpning.

  Vilken övervakningsmetod räknar du till effektiv brottsbekämpning i det här fallet? Det är knappast kameraövervakning.

  Göran Lambertz har under sin tid som JK företrätt minoriteten, på majoritetens bekostnad. Pendeln har svängt över för långt åt att värna integriteten, med resultatet att det är brottslingen som ska skyddas, inte brottsoffret. Det är nu dags att pendeln svänger lite åt andra sidan så att det blir lite mer balans, ungefär så att 50% tycker att det behövs mer övervakning och 50% tycker att det behövs mindre.

  Trots alla lagförslag som dyker upp nu, och trots all debatt om integritetsaspekten hos dessa, så tycker du att pendeln har svängt mot mer integritet?

  Kul med alla pirater som använder mitt nick. Det bekräftar bara mina “fördomar” om hur omogna flertalet är. De två ovanstående har skrivits av en barnrumpa till pirat, inte av mig.

  Samtidigt som jag kan förstå din frustration att andra använder ditt nick, så kan jag inte förstå att varje gång som detta sker så kommer du med fördomar om att majoriteten av pirater skulle syssla med sådant. Dessutom spyr du på med nedvärderande personangrepp mot alla pirater som grupp. Vidare verkar det bara vara du som drabbas av dessa tilltag på den här bloggen. Kan detta ha något att göra med hur du bemöter folk här?

 35. kras
 36. Quattronix

  Kras:”Dessutom spyr du på med nedvärderande personangrepp mot alla pirater som grupp”

  FYI en grupp kan inte anses vara utsatt för personangrepp….

 37. Scary Devil Monastery

  @Quattronix

  Tja, det kan den förvisso. Vissa av Urban’s inlägg har då och till påminnt om Pol Pot’s utfaranden mot “akademiker” – eller för all del, “glasögonbärare”.
  Man kan mycket väl köra Ad Hominem mot grupper. Rent teoretiskt borde det kanske klassas som “hets” eller “förtal” då resonemanget verkar gå “Pirat->Omoralisk och ohederlig ->Skurk”. Alternativt kör man härskartaktiken att komma dragandes med att pirater är finniga och omogna.

  Det var runt femton år eller mer sedan jag senast kunde betrakta mig som finnig. Och en omogen person mäktar sällan lyfta god lön vilket jag gör. Samma mer eller mindre med alla pirater jag har träffat. Men klart står att vissa måste ha sin umgängeskrets i högstadiet varpå jag inte blir förvånad om de hittar finniga pirater där.

 38. Urban

  Fusket kanske blir en strategisk valfråga, varför kommer det inte upp som en tråd här? Ingen självkritik i denna blogg kanske?

  Förvånad – nej. Vad kan man förvänta sig av personer som lägger oerhört stora ansträngningar på att dölja sin kriminalitet via anonymitet och s.k. integritetsskydd. Fusk är naturligt hos detta klientel.

 39. gastlind

  Urban: sett tjänsten “flattr” ännu? Snart behövs du inte längre 😉 Passa på och kyss dina “$$$” medans du kan.

 40. Urban

  Gastlind,

  Behövs, $$$? Vad avses? Jag har inget med mediaindustrin att göra, jag är bara en vanlig privatperson som håller på en hög moraluppfattning. Flattr kan vara ett sätt för Sunde att dra in böterna efter TPB-målet det påverkar inte sakfrågan i övrigt.

 41. gastlind

  Fascinerande att du kan sitta här och skriva hela dagarna och nätterna i ända om du ej har det som arbete. Rimligtvis måste du ju ha något arbete, eller är du själv en såndär “snyltare” kanske, eller så kan du leva på gamla bedrifter?

  Flattr har ju allt med saken att göra. Det och liknande tjänster kommer göra skivbolag som concept obsoleta. Ja bolagsformen för distribution som sådan i princip för all form av småskalig kulturproduktion, inte bara musik.

 42. Jonas

  Det är väl inte så jävla snyggt av en partiledare att antyda (om än inte säga rakt ut) att innehållet i alla e-mail sparas när det inte är det som står i direktivet. Jag förstår att det är praktiskt för att hetsa upp sin fildelarmobb men direktivet är ju dåligt ändå utan att man behöver göra falska tillägg i det. Det kommer antagligen straffa sig förr eller senare att vara omedvetet otydlig för att folk ska missuppfatta lagen som mycket mycket värre än den är.

 43. kras

  @ Urban

  Fusket kanske blir en strategisk valfråga, varför kommer det inte upp som en tråd här? Ingen självkritik i denna blogg kanske?

  Vilket fusk pratar vi om här? Pratar du om det fusk som en enskild person nyligen försökte sig på så kan jag inte förstå hur du hade tänkt dig att det skulle bli en valfråga. Du får gärna förklara vad du menar.

  Förvånad – nej. Vad kan man förvänta sig av personer som lägger oerhört stora ansträngningar på att dölja sin kriminalitet via anonymitet och s.k. integritetsskydd. Fusk är naturligt hos detta klientel.

  Fler fördomar ser jag.

  Behövs, $$$? Vad avses? Jag har inget med mediaindustrin att göra, jag är bara en vanlig privatperson som håller på en hög moraluppfattning. Flattr kan vara ett sätt för Sunde att dra in böterna efter TPB-målet det påverkar inte sakfrågan i övrigt.

  Du vet väl att moral är både subjektivt och föränderligt? Det du menar är att du har en moral som du anser vara bättre än andras? Om du nu bryr dig så mycket om sakfrågan, varför fokuserar du så mycket energi på fördomar och förtal istället?

 44. Quattronix

  Nej Scary Monastery du är helt fel ute en grupp kan inte anses vara utsatt för personangrepp. Underhållande att du klagar på att han klagar på er som grupp och ganska hjärndött jämställer det med vad Pol Pot gjorde mot akademiker, när ni själva ofta buntar ihop och slänger okvädningsord mot musiker skådisar regissörer artister skivbolag författare m.fl. inom medieindustrin.

 45. Urban

  Quatronix,

  Bra synpunkt. Piraterna vill sätta sina egna regler, definitioner och lagar. Att bunta ihop mediamaffian, dinosaurier osv. har man inga betänkligheter mot men så fort man kritiserar piraterna som grupp så kallar man det Ad Hominem. Moget.

 46. Scary Devil Monastery

  @Quattronix

  Det finns väsentliga skillnader.
  Jag svänger mig sällan med uttryck som “Mediamaffian” – och går snarare direkt på legala entiteter som Sony, Warner, och EMI. Eller för den delen Ifpi.
  Därmed inte sagt att jag betraktar som omoraliska eller lägre stående varje kotte som arbetar för dessa bolag.

  De musiker jag har gjort utfall mot har i samtliga fall varit de som direkt agerat korkat eller kortsynt. Metallica exempelvis, när de brände sina egna fans på bål vilket skadade dem långt mer än fildelningen någonsin gjorde, eller nu senast Bono. Men musiker som grupp? Har jag i alla fall inte anklagat.

  Däremot har du direkt gjort kopplingen att jag är piratpartist, och därmed tagit för givet att jag i och med den saken flyger på varje person som inte delar mina åsikter urskillningslöst och i grupp. Vem är det alltså som ägnar sig åt hjärndöda påståenden när han direkt uttrycker sig om uttalanden och åsikter jag aldrig gjort respektive gett uttryck för?

  Semantiskt har du därmed i och för sig rätt. Personangreppen följer per automatik mot alla som bekänner färg till PP. Utan annan grund än att piratpartister ofta ser saken ur en annan synvinkel.
  På samma sätt pol pot drog alla akademiker över samma kam, eller vilken demonisering/marginalisering människor har haft för vana att bruka mot ideologiska opponenter. Skillnaden är i grad av åtgärd, ej tillvägagångssätt.

  Och när man vill ha samma åtgärder som DDR skulle vidtagit om de hade haft teknologin så länge det rör sig om internet bara för att komma till tags med ett fenomen som fildelning så är jämförelsen med kommunistiska diktaturer inte så långt ute.

 47. Quattronix

  Scary Devil du och din retorik skulle nog tjäna en hel del på om du taggade ned några snäpp.

  Ditt försvar över ditt och andra piratpartiers raljerande mot era opponenter är faktiskt patetiskt.

  Står du inte för att vara piratpartist? Det är klart att folk som har samma intressen klumpas ihop men du ska bara ta åt dig av det som du själv gjort dig skyldig till.

 48. Scary Devil Monastery

  @Quattronix

  Nå, men då är lösningen enkel. Om jag inte skall ta åt mig av tillmälen du riktar specifikt mot mig, så kan du ju börja med att inte göra grundlösa sådana till att börja med.

 49. Elias.L

  Kolla in denna serie: http://www.bbc.co.uk/virtualrevolution

  avsnitt tre handlar om våra valfrågor.

 50. kras

  @ Urban

  Bra synpunkt. Piraterna vill sätta sina egna regler, definitioner och lagar. Att bunta ihop mediamaffian, dinosaurier osv. har man inga betänkligheter mot men så fort man kritiserar piraterna som grupp så kallar man det Ad Hominem. Moget.

  Tycker du inte att din egen jämförelse haltar en aning här? Det hela handlade inte om att du kritiserar piratpartiet som grupp, utan hur och varför. Vad du råkade ut för var en enskild persons handling. Av detta väljer du att projicera denna persons, vars tillhörighet du inte har en aning om, handlingar på pirater som grupp. Inte nog med det, du formulerar dig även på ett sätt som ger intrycket att en majoritet av alla pirater skulle syssla med sådant. Ska du kritisera piraterna som grupp så får du göra det på ett sätt så att det faktiskt finns en möjlighet att en koppling kan göras till denna grupps kollektiva beteende. Det gör du inte här.

 51. kras

  Korrigerad version.

  @ Urban

  Bra synpunkt. Piraterna vill sätta sina egna regler, definitioner och lagar. Att bunta ihop mediamaffian, dinosaurier osv. har man inga betänkligheter mot men så fort man kritiserar piraterna som grupp så kallar man det Ad Hominem. Moget.

  Tycker du inte att din egen jämförelse haltar en aning här? Det hela handlade inte om att du kritiserar piratpartiet som grupp, utan hur och varför. Vad du råkade ut för var en enskild persons handling. Av detta väljer du att projicera denna persons, vars tillhörighet du inte har en aning om, handlingar på pirater som grupp. Inte nog med det, du formulerar dig även på ett sätt som ger intrycket att en majoritet av alla pirater skulle syssla med sådant. Ska du kritisera piraterna som grupp så får du göra det på ett sätt så att det faktiskt finns en möjlighet att en koppling kan göras till denna grupps kollektiva beteende. Det gör du inte här.

 52. Harlekin33

  Detta svar fick jag från journalistföreningen:

  2008-03-13 Vår ref Pär Trehörning
  Dnr nr 461/07-810

  Justitiedepartementet
  103 33 Stockholm

  Att: Sonja Ahlgren

  Remissyttrande
  Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpning
  SOU 2007:76

  Utredningens förslag till lagstiftning, som bygger på EU:s direktiv om lagring av trafikuppgifter, innebär att kommersiella aktörer på kommunikationsmarknaden får en obligatorisk skyldighet att tillhandahålla brottsbekämpande myndigheter uppgifter om enskilda personers kommunikationer via telefon, e-post och internet. Det är ett historiskt beslut som innebär att civilrättsliga subjekt får ett uppdrag att rapportera om uppgifter som rör den personliga integriteten. Detta uppdrag måste förenas med rättssäkerhet för de personer vars uppgifter lagras.
  Dessutom innebär lagstiftningen om lagring i sig långtgående inskränkningar i den personliga integriteten. Lagringsskyldigheten och möjligheterna att lämna ut de lagrade uppgifterna måste därför omgärdas av mycket strikta regler och begränsningar för att skydda den personliga integriteten.
  Varken rättssäkerheten eller den personliga integriteten har fått fullgott skydd i det förslag som nu presenteras.
  Journalistförbundet instämmer därför i huvudsak i de särskilda yttranden som lämnats av Hans-Olof Lindblom och Per Furberg.
  Förbundet vill dessutom understryka följande:
  Enligt den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna har var och en rätt till respekt för sitt privat- och familjeliv och sin korrespondens.
  Den svenska regeringsformen (RF) stadgar i kapitel två att envar är tillförsäkrad informationsfrihet och yttrandefrihet. I båda dessa friheter ingår rätten att meddela, inhämta och mottaga upplysningar samt att ta del av andras yttranden.1
  Även om den nu föreslagna lagringen inte ska omfatta innehållet i de meddelanden som skickas, innebär registrering av att en person har ringt, sänt ett e-post meddelande eller surfat på internet ett intrång i dessa rättigheter. Bara vetskapen om att en lagring sker, kan få som konsekvens att medborgarna tvekar att utnyttja sina grundlagsenliga rättigheter, vilket för övrigt utredningen självt konstaterar. 2
  Rättigheterna i RF får bara begränsas om ”särskilt viktiga skäl föranleder det” 3. Dessa begränsningar får aldrig gå ”utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till det ändamål som har föranlett det och ej heller sträcka sig så långt att den utgör ett hot mot den fria åsiktsbildningen såsom en av folkstyrelsens grundvalar”. 4
  Utredningen argumenterar ingående för de olika skäl som finns för en effektivare och ökad användning av trafikuppgifter, men genomför inte motsvarande redovisning av integritetsskälen som, enligt regeringsformen, måste ställas mot effektivitetsskälen.
  Förbundet hävdar därför att utredningen inte har uppfyllt villkoren i regeringsformens 2:12.
  Beslut av riksdagen krävs
  Utredningen föreslår vidare att den nya lagringsskyldigheten och säkerheten om lagringen ska meddelas genom föreskrifter av regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer.

  Det är oacceptabelt. Med hänsyn till de effekter förslaget har för enskilda personers privatliv måste lagringsskyldighetens omfattning och eventuella utvidgningar noggrant regleras i av riksdagen beslutad lag.

  Omfattningen av lagringen
  Vidare föreslår utredningen att utlämning av de lagrade uppgifterna inte enbart ska ske med stöd av rättegångsbalkens (RB) 27:19 (tvångsmedel om telefonavlyssning) utan även med stöd av lagen om elektronisk kommunikation (LEK).

  Ett utlämnande enligt 27:19 RB kräver beslut av domstol, en skäligen misstänkt person, att åtgärden bedöms ha synnerlig vikt för utredningen och får bara avse vissa teleadresser och telenät. Motsvarande kriterier saknas för utlämning enligt LEK.

  Om utredningens lagförslag går igenom kommer uppgifter om enskildas kommunikation att finnas i en helt annan omfattning än idag. Det innebär i sin tur att det är mycket angeläget att åtgärda skillnaderna i rättssäkerhetskrav mellan utlämnande enligt rättegångsbalken och LEK. Innan detta är åtgärdat ifrågasätter förbundet om ett utlämnande enligt LEK överhuvudtaget är förenligt med EU-direktivet om att motverka allvarlig brottslighet.

  Dessutom ifrågasätter förbundet om lagförslaget är förenligt med kraven i EU:s konvention om de mänskliga rättigheterna. I direktivet om lagring av trafikuppgifter framgår av ingresspunkt 25 att ”offentliga myndigheters intrång i rätten till privatliv (måste) stå i förhållande till vad som är nödvändigt och proportionerligt och därför tjäna närmare angivna, tydliga och legitima syften samt utövas på ett sätt som är rimligt och relevant och som inte är överdrivet i förhållande till intrånget.” 5

  Enligt förbundet innebär utredningens förslag att tillåta lagring även enligt LEK att det svenska lagförslaget får en större omfattning än regleringen i direktivet. Det kan förbundet inte acceptera, framför allt mot bakgrund av att utredningen inte har gjort en tillräckligt noggrann analys hur reglerna i LEK hittills har tillämpats eller hur tillämpningen av regelverket kan komma att förändras med utredningens lagförslag om att operatörerna ska bli skyldiga att hålla trafikuppgifterna tillgängliga för myndigheterna.

  Avslutande kommentar
  Avslutningsvis vill förbundet framföra den oro förbundet känner inför den trend med övervakande lagstiftning som genomförts i Sverige under de senaste åren. Det är en kraftig kursändring från ett öppet samhälle med insyn för medborgarna och möjlighet att granska makten till ett samhälle som sakta stängs för insyn och granskning och där staten utövar kontroll över medborgarna.

  Syftet sägs vara att skydda medborgarna från terrorism. Men all erfarenhet visar att den som verkligen vill skada samhället och demokratin omedelbart och mycket effektivt anpassar sig efter ny lagstiftning och finner andra vägar för sina våldsmetoder.

  Förbundet saknar en övergripande debatt om konsekvenserna av de senaste tio årens lagstiftning inom tvångsmedelsområdet.

  Med vänlig hälsning
  Svenska Journalistförbundet

  Agneta Lindblom Hulthén
  Ordförande

 53. DanceK

  @Urban

  Rent-mjöl-i-påsen-argumentet alltså…?

  Kul med en klassiker.

 54. Galileo Galilei

  Berlinmuren avskaffades aldrig, utan flyttades bara fram, inser jag nu.

  Först när det brinner i Urban’s & Co’s egna privata ända så kommer han/hon att i att komma till insikt. I bästa fall finns jag eller någon annan pirat kvar och kan rädda dig, i sämsta fall är det slutet, för dig och mig.

  Det som inte händer mig, det finns inte, är resonemanget idag.

 55. Datalagringsdirektivet förklarat olagligt i Tyskland! | Liberati

  […] Rick Falkvinge och Piratpartiet fortsätter att slåss föredömligt mot Datalagringsdirektivet har Miljöpartiet lagt sig platt i […]

 56. Piraterna och extremisterna // Skivad lime

  […] inte kommer missbrukas när SD får kontroll över kamerorna i din trappuppgång eller all information om hur du rör dig och vilka du pratar med? När SD är med och bestämmer vad FRA letar […]

Comments are closed.

arrow