Är Piratpartiet berett på nästa vertikalitet?

Någon gång under 2010 kommer en skandal att detonera. Jag vet inte vilken av alla möjliga skandaler det blir; jag ser ett par stubiner brinna men vet inte vad som finns i andra änden. Jag vet inte när den kommer att brisera. Men med stor sannolikhet, så kommer en skandal av typen man-ur-huse att detonera i informationspolitiska medborgarrättsfrågor.

När det händer, så tredubblas Piratpartiets medlemsantal, grovt räknat. Vi kallar det för en vertikalitet: medlemskurvan drar spakarna bakåt och stiger lodrätt mot himlen. Det har hänt två gånger: vid Pirate Bay-razzian den 31 maj 2006 och vid Pirate Bay-domen den 17 april 2009.

Var gör andra partier när deras medlemsantal tredubblas på en vecka? Hur hanterar de det? (Eller vänta, deras medlemsantal är kroniskt minskande. Ingen som arbetar operativt i något annat parti har erfarenhet av en sådan händelse.)

Member count graph showing the verticality of 2006, climbing from 2200 to 6600 in a week following the Pirate Bay raid

Member count graph showing the verticality of 2009, growing from 14,000 member to 42,000 in a week following the verdict against the Pirate Bay

Vertikaliteter.

Så frågan är: är Piratpartiet berett på nästa vertikalitet?

Sedan 2009 har organisationen stärkts och skalat ut på alla nivåer. I april 2009, så fick vi femtonhundra människor som ville bli funktionärer. Tyvärr hade vi inte kapacitet att suga upp en bråkdel av dem som kollegor. Men vi blev ändå mycket, mycket starkare. Vi fick också artontusen aktivister.

I april 2010 kommer, statistiskt sett, ungefär hälften av dem som signade upp i april 2009 att välja att inte förnya sitt medlemskap. Då kommer medlemsantalet att falla från 50000 till cirka 30000. Det går att se det som att glaset är halvtomt och at vi förlorar något; jag väljer att se det som att 35000 personer valde att pröva på Piratpartiet i april 2009, och att hela femtio procent – nästan tjugotusen personer – väljer att stanna kvar. Så bra retention har inget annat pröva-på-erbjudande jag känner till.

Men det är förstås bara gissningar baserat på statistik från den förra vertikaliteten. Kristallkulan har alltid lite olika sprickor, dimmigheter och annat ludd i bilden.

Vid en vertikalitet kommer alltså Piratpartiet att öka till antingen ca 150000 medlemmar eller till ca 100000 medlemmar, lite beroende på när på året det sker. Oavsett vilket, så kommer vi därefter att vara Sveriges största parti.

Största.

Det förpliktigar att ta hand om medlemmarna. För vi är våra sammanladgda sociala nätverk, varken mer eller mindre. I en generation som inte ser på TV och inte läser tidningar, så är vi vår egen kommunikation. Gammelmedia är irrelevant för debatten. Men samtidigt har vi stöd bland äldre som faktiskt läser tidningar och ser på TV-nyheter, och vi diskuteras intensivt i gammelmedias nätfasetter, så i viss mån måste vi åtminstone existera där: skillnaden är att organisationen inte kan vara optimerad för det, så som gammelpartierna är.

En organisation som växer med mer än tio procent om året — tio procent om året — måste aktivt avsätta resurser till att behålla sin organisationskultur och överleva sin tillväxt. Det finns inga böcker om hur man gör när en organisation växer med 200 procent på en vecka. Det måste vi upptäcka och hantera själva. Sedan kan vi skriva böcker om det.

Under året som gått har jag valt att inte ha en lika dominerande roll som tidigare. För att Piratpartiet ska överleva långsiktigt, så måste vi vara ett mångfacetterat parti. Vi måste inte bara ha många funktionärer, utan också många företrädare. Förebilder. För att växa och överleva som organisation, så måste varje tänkbar sympatisör kunna hitta en förebild i organisationen. Då måste man operativt skapa utrymme för många olika potentiella förebilder att synas.

I det utrymme som jag lämnat för att partiet ska kunna växa, så har många fantastiska människor bara hittat sin naturliga ledarplats i opinionsbildningen, som vore det det självklaraste i världen. Farmor Gun. Anna Troberg. Klara Tovhult. Malin Littorin Ferm. Johnny Olsson. Calle Rehbinder. Sandra Grosse. Göran Widham. Emil Isberg. Dexion. Jacob Dexe. Johanna Drott. Maloki. Tess Lindholm. Victoria Westberg. Gustav Nipe. Thomas Tvivlaren. Mikael Nilsson. Jan Lindgren. Hanna Dönsberg. Anaïs. Marcus Fridholm. Isak Gerson. Johanna Julén. Mikael Elmlund. Plus massor av andra. De har bara hoppat in och hittat sin roll att inspirera tusentals andra att stiga upp som medborgarrättskämpar. Var och en av dessa inspirerar tusentals andra och varandra i tur. Flera av dem förstår också vilket ansvar det för med sig, men inte riktigt alla, ännu, tror jag: det tar tid att förstå att man har hamnat i en ledarskapsroll. Det finns en tidsperiod när man gradvis inser att andra människor ser upp till en.

2009 var vi några få superstjärnor som andra pratade om — undertecknad, Emma, Oscar, Amelia och Christian, lite hårdraget, med Hax i slutspurten. Nu är vi kanske femtio som har samma förebildsstatus i stället för fem. Ett år senare.

Den här utvecklingen är enastående att få vara med om. Jag älskar mina kollegor och det vi bygger upp tillsammans.

2009 skulle organisationen enas kring att få in Christian och kanske Amelia i parlamentet. Nu ska vi få in riksdagsgruppen på 25 personer. Det är en långt större utmaning.

Men jag tror också att Piratpartiet är berett att ta sig an den utmaningen.

Piratpartiet är starkare än någonsin. Mer mångfacetterat än någonsin. Mer berett att ta ansvar för informationspolitisk och medborgarrättslig lagstiftning inifrån riksdagen än någonsin. Berett att ta ansvar för nästa generation av Sveriges industrier, medborgare och infrastruktur.

Vi har fler förebilder, mer mångfald och en mer vital rörelse än någonsin.

Så ja, Piratpartiet är klart för nästa vertikalitet. Jag har aldrig känt mig mer laddad och framtidsentusiastisk.

Bring it on!

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Urban

  Patetiskt att du utelämnar att medlemsantalet dalat ganska länge nu. Varför visar du inga bilder på detta? Bra att partiet är redo för nästa vertikalitet, samma som drabbat Ny Demokrati, Junilistan och Fi. Bra att ni är laddade för en massiv nedgång, det känns tryggt att veta.

 2. OlofB

  När den vertikaliteten kommer tror jag att supportgruppen kommer att spela en viktig roll. Hjälp gärna till att värva folk dit 😉

  http://piratpartiet.se/support

 3. scaber

  @Urban.
  Junilistan har aldrig haft medlemmar, bara sympatisörer.
  Fi har väl som mest haft 1000 medlemmar
  Ny Demokrati är det 20 år sedan de dansade en valrörelse.

  Det är lätt att vara efterklok, men man kan aldrig vara det innan.

 4. Scary Devil Monastery

  @Urban

  Jämfört med det ständigt upprepade mantrat “Titta, nu tappade ni några medlemmar till. Ha ha.”.

  Vare sig Rick eller du har mer rätt eller inte avgörs vid valurnorna. Av medlemsmätaren att döma ligger vi fortfarande bättre till – med besked – än vad vi gjorde under juni 2009, vilket är vad grafen ovan säkerställer. Och 2009 var bättre än 2008. Som var bättre än 2007. Etc.

  Om PP växer eller inte kommer vi att få se. Hittills har tillväxten mätt per år dock varit mycket stadig.

 5. Leffelini

  “Nu ska vi få in riksdagsgruppen på 25 personer.”

  Personligen hoppas jag att det blir fler än så 😉

 6. Mab

  Väldigt välskrivet inlägg! Jag instämmer helt i din bild av hur partiet vuxit under året, och känner mig stolt över att ha bidragit till det arbetet på min hörna.

  När det gäller det du skriver om att vi inte var beredda att fånga upp alla som anmälde intresse att bli funktionärer så oroar jag mig en smula för om vi kommer att vara det vid nästa vertikalitet? Jag ser fortfarande regelbundet funktionärsanmälningar som trillar in som inte tas tillvara eftersom det verkar vara ett ansvar som faller mellan stolarna.

  Finns det något sätt som vi redan nu kan automatisera välkomnandet av nya funktionärer in i funktionärskretsen så att vi står redo när de kommer? Eller kanske ändra strukturen för vem som ansvarar för att kontakta dem när de anmäler sig?

 7. Leif Nixon

  Jag önskar er all lycka.

 8. Curt Jonsson

  Det jag uppskattar mest med dina “profetior” Rick, är att du är både realistisk och visionär. Det ÄR realistiskt att vi tappar kanske 15-20.000 medlemmar i vår. Men historiskt sett har PP också förmågan att på kort tid attrahera mängder av nya medlemmar. Och just det fenomenet ska vi fokusera på och bygga vidare på. Det HAR betydelse vilken inställning vi har. Därför VÄLJER vi att se och förstärka det som leder oss framåt. På så sätt missar vi inga möjligheter! Och framför allt: PP behövs!!! Det gäller bara att göra detta tydligt för alla och envar.

 9. OlofB

  MAB – en idé är att på lämpliga ställen (PW.NET vid funktionärsanmälan & funktionärsutskicket?) ta med länk till piratsupport. Och att värva supportpirater som är bra på att ta emot nya funktionärer. Hjälp gärna till.

 10. Martin

  När kan det bli dags igen? Kanske Tyskland hinner före.

  – När debatten startar på riktigt?
  – När TBP-rättegången tar fart igen?
  – När TPB-hjältarna frias?

  Jag tror dock inte att det spelar någon större roll om Jan Guillou går med i PP och gifter sig med Unii Drougge. Men vem vet?

 11. Urban

  Martin,

  “TPB-hjältarna”

  Avser du de personer som får TPB-bovarna fällda för i högsta instans för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen? I så fall håller jag med, de som fäller dessa storsnyltare/laglösa i högsta instans är sannerligen hjältar.

 12. Klas

  Är det verkligen rimligt att tro på 50% av förra årets apriltillströmning stannar? Jag är rädd att det blir betydligt färre än så. Jag har å andra sidan väldigt lite statistik att gå på, medans du har tillgång till mycket så jag säger absolut inte emot dig. Men skulle gärna se en mer ingående förklaring av den prognosen.

  Jag är inte helt övertygad om att det verkligen kommer en vertikalitet till heller, men visst finns möjligheten.
  http://xkcd.com/605/

 13. HR

  Det verkar snarare vara kring 35% som förnyar. Just nu är det ett år sedan rättegången. 22000-23000 medlemmar i juli är min beräkning.

 14. Scary Devil Monastery

  @Urban

  Jag tror jag har sagt tidigare att du verkar ge uttryck för rätt vidriga åsikter. Att du hurrar över att medhjälp till fildelning skall ha samma straffkonsekvenser som misshandel och samma ekonomiska konsekvenser som ett tjogtal grova våldtäkter tror jag dock tar steget över gränsen.

  Förutom att “bevisningen” i stor del var påståenden som antingen var direkt felaktiga i sak, eller som efteråt skrevs ned på ett sådant sätt att ingen IT-kunnig som läser rättsprotokollet kan förstå hur man kan ge straffrättsligt ansvar åt de som drev siten.

  @Martin
  Även om jag hoppas att en mer sansad domstol med högre kompetens och lägre grad av jävsinställning friar folket från TPB så är det min fromma förhoppning att varelsen som häckar på Swartholm’s haka blir insydd för överskådlig framtid. Någonstans måste man dra gränsen. 🙂

 15. ulf_pirat

  jag tror precis som du, att piratpartiet kommer att växa till så här ojämnt. Det blir när mediaindustrin jagar vanliga svensson som fildelat lite, kanske en barnfamilj som stäms på ett jättestort belopp, eller de kanske “påverkar” någon politiker eller domare, på något otillbörligt sätt (intresseorganisationer med pengar hittar alltid ett sätt).

  Jag vet inte vilken form “konflikten” kommer att ta, men den finns inbyggd i hela internets konstruktion, integritet, och frihet kontra en gammal industri med pengar i ryggen.

  jo vi måste vara beredda, men hur är en intressant fråga. Det kanske löser sig automatisk när de nya medlemmarna kommer med nya idéer också.

 16. Thomas Tvivlaren

  @Falkvinge: Haha, du satte ord på mina tankar för jag har känt något liknande. Det handlar inte om utan när det kommer.

  Tack för uppskattning!

 17. @collentine

  Bra post:) Kul med framtidstro och erfarenheten vi samlat på oss tidigare borde komma till bra nytta vid nästa vertikalitet

 18. apa tycka, apa skriva

  Varför tror Rick att det blir en skandal? Rimligen vet väl alla inblandade vad som gäller och sitter ned i båten tills efter valet. Så fort valet är över, däremot, då blir det åka av.

 19. Stefan

  @apa tycka, apa skriva
  Problemet är att de inte har en aning om vad de pysslar med. De skulle inte känna igen en dålig ide om vi så målade den grön och slog den i huvudet på dem…
  Eftersom de konsekvent applicerar gamla metoder på nya inkompatibla problem så skapar de så många fallgropar åt sig själva att det bara är en tidsfråga innan de snubblar i en. Hur lång tid tar det innan en blind man i en skog slår huvudet i ett träd?

 20. ST

  Hur ser PP ifall en medlem går ur PP? I andra partier finns ju nödventilen: folk som inte pröjsar medlemsavgiften.

  Hur är det egentlig i PP, dvs hur förnyar folk sitt medlemsskap? Eller antar PP sålika att folk klassas som medlemar tills dom aktivt säger annat?

 21. Urban

  @Scary Devil Monastery:

  Jag håller med. Jag har rätt vidriga åsikter. Men jag har inget bättre att göra om dagarna, har inga vänner, och jag älskar att trakassera folk här. Egentligen är jag förvånad att ni står ut. Men det finns mycket i mitt eget liv som förvånar mig också.

 22. Urban

  Förresten: jag laddade hem en bok från TPB idag. Jag hade ingen aning det var så lätt!

 23. Mr. T.

  @Urban

  Vad har du för problem, gillar du inte våra demokratiska rättigheter att tycka vad vi vill, rösta på vad vi vill osv.. Du borde vara glad att nån försvarar dina rättigheter MOT staten. Snart kanske du inte ens har några yttrande och åsiktsfriheter kvar, vad ska du ta dig till då? Iofs så verkar du ju ha statens åsikter i dessa frågor så du kanske får fortsätta din frihetsomstörtande verksamhet utan att staten censurerar dig..

  Det kommer att bli dom som har frihet som ideologi som kommer att censureras, så det är väl bra för dig att Carl Bildt vill ju övervaka internet för att behålla dina friheter på densamma, Orwelliskt så det förslår..!!

 24. E-mannen

  @ST

  Medlemskapet i PP måste förnyas varje år. Man får ett mail typ “Nu är ditt medlemskap snart slut. Se till att förnya tack!”. Om man inte gör detta så tappar man medlemsskapet och ett mail går ut till de ansvariga i kommunen/valkretsen om “[Member Lost] John Doe”.

  Att stå kvar som medlem är ett aktivt val. Det är opt-in, inte opt-out. På så vis håller PP sig väldigt väl uppdaterade med hur många som faktiskt fortsatt sympatiserar.

 25. DanceK

  @ ST, som frågar hur PP ser om medlemmar går ur partiet.

  Som medlem får jag ett sms varje år som frågar om jag vill förnya mitt medlemskap för året. Vill jag det skickar jag ett sms till partiet, annars förmodar jag att jag inte längre betraktas som medlem.

 26. Urban

  Löjligt med dessa pirater som använder mitt nick (bl.a. de två föregående under signaturen Urban ovan). Det säger en hel del om mognadsnivån för många pirater och jag har sett sånt här många gånger redan i detta forum.

  Håller med om att medlemskapet är väldigt löst i PP jämfört med i de seriösa partierna. Det är många partier och föreningar som använder medlemsavgift bara för att sålla bort de som saknar engagemang. Det finns inget värde i att ha medlemmar som egentligen inte är medlemmar i egentlig mening. Det blir lite som att vara med i en grupp på Facebook. Lätt att gå med men inget åtagande alls. Därför ger jag inte mycket för jämförelserna PP gör vad gäller medlemsantalet i förhållande till vad de seriösa partierna redovisar.

 27. obeveklig

  Jag måste säga att jag är tveksam till att denna vertikalitet kommer brisera likt TBP-rättegången eller FRA.

  Det är uppenbart att de etablerade partierna har förstått att maskera sådana saker i sin egen politik numera. D.v.s. säga en sak och göra en annan. Men det är ett effektivt sätt att stoppa en “vertikalitet” såsom du talar om.

  Men ska vi verkligen bygga vår politik på katastrofer? Piratpartiet borde vara ett parti som bygger något nytt. Inte bara gnäller på det som sker.

  Jag efterlyser en egen kraft att föra fram som framtidens Sverige. Att hoppas på en vertikalitets-framkallande-händelse är ju lite som att vänta på en naturkatastrof för att vinna ett val. Det är inte rätt.

 28. Elias.L

  En skola i USA har stämts för att ha spionerat på sina elever i deras eget hem.

  när kommer detta till Sverige då ?

 29. Elias.L

  “Jag efterlyser en egen kraft att föra fram som framtidens Sverige. Att hoppas på en vertikalitets-framkallande-händelse är ju lite som att vänta på en naturkatastrof för att vinna ett val. Det är inte rätt.”

  Nej jag håller inte med, tänk mer som aikido-s filosofi utnyttja attackerarens styrka till din fördel.

 30. Carl I

  Det kommer att bli intressant att se vad media skriver i april när PP troligtvis kommer tappa 30 % av sina medlemmar på tre dagar. Skulle vara oerhört irriterande om de framställde det som en överraskning.

 31. iD

  Hur var det nu: många med mig har hävdat att era medlemssiffror är en bluff rakt igenom. Nu har en ledande piratpartist blivit ertappad med att ha gjort det som ni påstod inte var möjligt: registrerat mängder med falska medlemmar från ett och samma IP-nummer, och dessutom använt sig av dessa i omröstningar. Har du fortfarande huvudet i röven, Dick?

 32. Rick Falkvinge

  iD: Jag bortser från dina invektiv och svarar på frågan i sak: missade du det faktum att det faktiskt upptäcktes direkt när en person gjorde just det som vi påstod skulle upptäckas om det gjordes?

 33. kras

  @ Urban

  Patetiskt att du utelämnar att medlemsantalet dalat ganska länge nu. Varför visar du inga bilder på detta? Bra att partiet är redo för nästa vertikalitet, samma som drabbat Ny Demokrati, Junilistan och Fi. Bra att ni är laddade för en massiv nedgång, det känns tryggt att veta.

  Vadå dalat? Har du ens räknat ut tappet i procent? Det är meningslöst att visa grafer när procentsatsen är så liten. Det skulle knappt synas i grafen…

  Avser du de personer som får TPB-bovarna fällda för i högsta instans för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen? I så fall håller jag med, de som fäller dessa storsnyltare/laglösa i högsta instans är sannerligen hjältar.

  Hur skulle de kunna vara hjältar? Visst skulle de ha åstadkommit något som ingen trodde var möjligt, men några hjältar skulle de knappast vara. Är det hjältemodigt att trots alla ständigt återkommande jävsanklagelser lyckas fälla någon för medhjälp till upphovsrättsbrott trots att alla tekniska detaljer talar mot en fällande dom? På vilket sätt menar du att de skulle vara hjältar?

  Löjligt med dessa pirater som använder mitt nick (bl.a. de två föregående under signaturen Urban ovan). Det säger en hel del om mognadsnivån för många pirater och jag har sett sånt här många gånger redan i detta forum.

  Det verkar som du har skaffat dig en ovän här. För det första är det bara du som verkar råkar ut för detta beteende av någon halvudda anledning. För det andra så försöker du jämt att attackera pirater som grupp när detta så sker, trots att övriga pirater för en sansad diskussion. Om du inte slutar att angripa pirater som grupp så fort detta sker så kommer folk till slut att börja fundera ifall det verkligen finns någon annan som postar dessa uttalande. Gör dig själv en tjänst och avstå från dessa osakliga angrepp.

  Håller med om att medlemskapet är väldigt löst i PP jämfört med i de seriösa partierna.

  Piratpartiet är ett seriöst parti. Det syns inte minst att de redan har tagit plats i Europaparlamentet och uträttat bra saker.

  Det är många partier och föreningar som använder medlemsavgift bara för att sålla bort de som saknar engagemang.

  Varför tvinga folk att betala för att engagera sig politiskt?

  Det finns inget värde i att ha medlemmar som egentligen inte är medlemmar i egentlig mening.

  Jaså? Är det därför uttrycket ”The money is in the list” cirkulerar på nätet. Det är aldrig en nackdel att ha många personer att göra massutskick till.

  Det blir lite som att vara med i en grupp på Facebook. Lätt att gå med men inget åtagande alls. Därför ger jag inte mycket för jämförelserna PP gör vad gäller medlemsantalet i förhållande till vad de seriösa partierna redovisar.

  Återigen, varför tvinga folk att betala för att engagera sig? Om medlemskapet är gratis så får man inte mindre personer som engagerar sig. Däremot får man en stor mängd personer som man lätt kan nå med massutskick. Varför tror du att de flesta betalsajter på nätet även erbjuder gratis medlemskap? De kanske heller inte är seriösa?

 34. kras

  Korrigerad version.

  @ Urban

  Patetiskt att du utelämnar att medlemsantalet dalat ganska länge nu. Varför visar du inga bilder på detta? Bra att partiet är redo för nästa vertikalitet, samma som drabbat Ny Demokrati, Junilistan och Fi. Bra att ni är laddade för en massiv nedgång, det känns tryggt att veta.

  Vadå dalat? Har du ens räknat ut tappet i procent? Det är meningslöst att visa grafer när procentsatsen är så liten. Det skulle knappt synas i grafen…

  Avser du de personer som får TPB-bovarna fällda för i högsta instans för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen? I så fall håller jag med, de som fäller dessa storsnyltare/laglösa i högsta instans är sannerligen hjältar.

  Hur skulle de kunna vara hjältar? Visst skulle de ha åstadkommit något som ingen trodde var möjligt, men några hjältar skulle de knappast vara. Är det hjältemodigt att trots alla ständigt återkommande jävsanklagelser lyckas fälla någon för medhjälp till upphovsrättsbrott trots att alla tekniska detaljer talar mot en fällande dom? På vilket sätt menar du att de skulle vara hjältar?

  Löjligt med dessa pirater som använder mitt nick (bl.a. de två föregående under signaturen Urban ovan). Det säger en hel del om mognadsnivån för många pirater och jag har sett sånt här många gånger redan i detta forum.

  Det verkar som du har skaffat dig en ovän här. För det första är det bara du som verkar råkar ut för detta beteende av någon halvudda anledning. För det andra så försöker du jämt att attackera pirater som grupp när detta så sker, trots att övriga pirater för en sansad diskussion. Om du inte slutar att angripa pirater som grupp så fort detta sker så kommer folk till slut att börja fundera ifall det verkligen finns någon annan som postar dessa uttalande. Gör dig själv en tjänst och avstå från dessa osakliga angrepp.

  Håller med om att medlemskapet är väldigt löst i PP jämfört med i de seriösa partierna.

  Piratpartiet är ett seriöst parti. Det syns inte minst att de redan har tagit plats i Europaparlamentet och uträttat bra saker.

  Det är många partier och föreningar som använder medlemsavgift bara för att sålla bort de som saknar engagemang.

  Varför tvinga folk att betala för att engagera sig politiskt?

  Det finns inget värde i att ha medlemmar som egentligen inte är medlemmar i egentlig mening.

  Jaså? Är det därför uttrycket ”The money is in the list” cirkulerar på nätet. Det är aldrig en nackdel att ha många personer att göra massutskick till.

  Det blir lite som att vara med i en grupp på Facebook. Lätt att gå med men inget åtagande alls. Därför ger jag inte mycket för jämförelserna PP gör vad gäller medlemsantalet i förhållande till vad de seriösa partierna redovisar.

  Återigen, varför tvinga folk att betala för att engagera sig? Om medlemskapet är gratis så får man inte mindre personer som engagerar sig. Däremot får man en stor mängd personer som man lätt kan nå med massutskick. Varför tror du att de flesta betalsajter på nätet även erbjuder gratis medlemskap? De kanske heller inte är seriösa?

 35. Enligt Min Humla » Mycket vill ha mer

  […] Newton. Reaktionen på Pirate Bay-domen, FRA-lagen och Ipred var att Piratpartiet drabbades av vertikalitet tog plats i Europaparlementet. Så fortsätt du bara, Pontén. Vi har inte pengar till att avlöna […]

 36. iD

  Rick Falkvinge: Om du _inte_ hade haft huvudet i röven, så hade du medgett att ni upptäckte det pga att vederbörande var korkad nog att använda sina “falska” medlemmar i en omröstning – där ni upptäckte det.

  Alla passiva falska medlemmar har ni inte upptäckt ännu – åtminstone inte officiellt. Vilket naturligtvis beror på att ni inte vill “upptäcka” det.

 37. iD

  För att förtydliga, eftersom du garanterat kommer göra ditt bästa för att missförstå: de enda falskregistreringar ni har “upptäckt” kommer sig av att en partimedlem registrerade X falska medlemmar från ett och samma IP-nummer, och därefter använde dessa i en omröstning (vilket inte ens hade varit möjligt om falskregistreringarna upptäckts “omedelbart”, som du hävdar).

  Exakt hur ni gjorde kopplingen mellan de falska medlemmarna och deras individuella röster är höljt i dunkel, men klart är att ni internt inte har samma syn på integritet som ni kräver att andra ska ha. I ett civiliserat samhälle ska en lagd röst inte kunna spåras tillbaks till en person, förfalskad eller ej.

  Alla falskregistreringar som är gjorda via t.ex. TOR, eller helt enkelt är passiva “medlemmar” från ett och samma IP-nummer, har ni inte “upptäckt” eftersom era medlemssiffror är beroende av dem. Men sådana falska medlemmar finns naturligtvis i mängder… och det är bara en tidsfråga innan den bomben briserar. Happy hunting!

 38. Urban

  Håller med iD om medlemsfusket, det finns troligen en hel del intressenter som skulle vilja fuska sig fram till ökat antal medlemmar, inte minst piratpartisterna själva via sin missvisande jämförelse på hemsidan där man jämför äpplen och päron, dvs gratis/fusk-medlemmar från det egna partiet med betalande medlemmar i seriösa partier.

  Vill ni vara ett seriöst parti så kommer ni inte ifrån att ni måste ta ut medlemsavgift. Ingen tar nuvarande siffror på allvar.

 39. kras

  @ Urban

  Håller med iD om medlemsfusket, det finns troligen en hel del intressenter som skulle vilja fuska sig fram till ökat antal medlemmar, inte minst piratpartisterna själva via sin missvisande jämförelse på hemsidan där man jämför äpplen och päron, dvs gratis/fusk-medlemmar från det egna partiet med betalande medlemmar i seriösa partier.

  Man jämför helt enkelt antalet medlemmar. Piratpartiet kan inte lastas för att de andra partierna kräver medlemsavgift.

  Vill ni vara ett seriöst parti så kommer ni inte ifrån att ni måste ta ut medlemsavgift. Ingen tar nuvarande siffror på allvar.

  Ingen organisation blir per automatik seriös bara för att den kräver en medlemsavgift. Antalet siffror visar helt enkelt antalet medlemmar och inget annat.

 40. kras

  @ iD

  Rick Falkvinge: Om du _inte_ hade haft huvudet i röven, så hade du medgett att ni upptäckte det pga att vederbörande var korkad nog att använda sina “falska” medlemmar i en omröstning – där ni upptäckte det.

  Har du någon grund för detta påstående?

  Alla passiva falska medlemmar har ni inte upptäckt ännu – åtminstone inte officiellt. Vilket naturligtvis beror på att ni inte vill “upptäcka” det.

  För att kunna upptäcka falska medlemmar som röstar måste man väl ändå först och främst kunna upptäcka falska medlemmar, eller hur? Då man uppenbarligen klarar av att upptäcka falska medlemmar så finns det heller ingen bra anledning att tro att dessa fortfarande skulle existera i någon större utsträckning. När det är val så finns det ett initiativ för enskilda personer att fuska, i annat fall finns det inte någon tydlig vinst att genomgå allt extra arbete.

  Har du något bra skäl till dina misstankar?

  För att förtydliga, eftersom du garanterat kommer göra ditt bästa för att missförstå: de enda falskregistreringar ni har “upptäckt” kommer sig av att en partimedlem registrerade X falska medlemmar från ett och samma IP-nummer, och därefter använde dessa i en omröstning (vilket inte ens hade varit möjligt om falskregistreringarna upptäckts “omedelbart”, som du hävdar).

  Ur styrelsen uttalande:

  ”Styrelsen beklagar djupt det inträffade, men konstaterar också att de kontinuerliga kontrollerna av medlemsregistret som vi gör fungerar som de ska. Det var tack vare dessa som vi lade märke till att distriktsledarvalet i Stockholm manipulerats. Detta val kommer nu att göras om.”

  ”(…)så har arbetet redan påbörjats med att ytterligare förbättra rutinerna för att dels kontrollera medlemsregister och valsystem och dels försvåra att manipulation utförs.”

  Av detta framgår alltså att det finns kontinuerliga kontroller av medlemsregistret som fungerar. Det framgår också att dessa rutiner kommer att förbättras. Då fungerande rutiner existerar så blir det också osannolikt att omfattande medlemsfusk skulle förekomma. Det finns heller ingen större anledning att gå ut med information för varje gång som man tar bort fuskmedlemmar. Ditt påstående om att detta skulle vara enda gången som medlemsfusk skulle ha blivit upptäckt ter sig rätt grundlöst. Om det har förekommit så har de fungerande rutinerna mest sannolikt fångat upp detta.

  För att sammanfatta. Det finns redan fungerande rutiner som kommer att vidareutvecklas och förbättras.

  Exakt hur ni gjorde kopplingen mellan de falska medlemmarna och deras individuella röster är höljt i dunkel, men klart är att ni internt inte har samma syn på integritet som ni kräver att andra ska ha. I ett civiliserat samhälle ska en lagd röst inte kunna spåras tillbaks till en person, förfalskad eller ej.

  Av mitt resonemang ovan så framgår det att det finns fungerande rutiner för att hitta falska medlemmar. Då du själv påstod att de falska medlemmarna delade samma ip-nummer så kan jag inte förstå att du påstår att det skulle vara någon större hemlighet hur man hittade dessa. Att alla röster är kopplade till respektive konton är heller ingen konstighet.

  Alla falskregistreringar som är gjorda via t.ex. TOR, eller helt enkelt är passiva “medlemmar” från ett och samma IP-nummer, har ni inte “upptäckt” eftersom era medlemssiffror är beroende av dem. Men sådana falska medlemmar finns naturligtvis i mängder… och det är bara en tidsfråga innan den bomben briserar. Happy hunting!

  Läs mitt resonemang om de fungerande rutinerna ovan. Det finns alltså fungerande rutiner för att upptäcka falska medlemmar, speciellt om de delar samma ip-nummer. Det finns ingen anledning att misstänka att det skulle finnas massvis med falska medlemmar inom partiet. Har du några bra skäl till dina misstankar?

 41. […] kostar med en dedikerad server någonstans. För jag tror att vi behöver det. Rick skrev om “nästa vertikalitet“, och medan det var coolt att vi fick så många besökare till vår hemsida så att vi inte […]

 42. […] kostar med en dedikerad server någonstans. För jag tror att vi behöver det. Rick skrev om “nästa vertikalitet“, och medan det var coolt att vi fick så många besökare till vår hemsida så att vi inte […]

 43. Hanna Dönsberg

  Synd att kommentarsfältet invaderats av troll. *orkar inte läsa*

  Jag skiter i detta ögonblick i statistiken, jag tänker bara ge tillbaka <3 till dig. Vi grejjar det här! 🙂

 44. Ett år efter domen | Sanningen som jag ser den

  […] oroar sig för att vi tappar en massa medlemmar nu, men vi har räknat med det, och ser framåt istället. Nya medlemmar kommer, det är jag säker på, för vi kommer inte ge […]

 45. Rick Falkvinge är min idol « infallsvinkel

  […] Falkvinge skrev i februari i år: […]

Comments are closed.

arrow