Guldmusen: Varje skuta har en kapten, men också en besättning

Igår vann jag Guldmusen — Sveriges tyngsta IT-pris — som 2010 års IT-person. Det är branschorganisationen IT- och Telekomföretagen som tillsammans med branschtidningarna Computer Sweden och Affärsvärlden som delar ut priset.

Jag är väldigt ödmjuk över att bli utsedd till årets person-som-gjort-mest av en hel industri, och dessutom den industri som samtliga politiker pekar ut som Sveriges framtidsindustri. Jag måste också säga att juryn, även om de ansåg att priset var välförtjänt, visade kurage genom att ge det till en partiledare under ett valår.

Men varje kapten har ju också en besättning. Ja, det är sant att jag tog initiativet till organisationen. Men det är så mycket mer än så. Det är en folkrörelse med femtiotusen personer och dessutom med massor av aktivism runtomkring, precis utanför den formella organisationen. Det är inte bara jag. Det är vi alla.

Det är vi som har lyckats lyfta upp IT-frågorna till det politiska etablissemanget. Vi alla. När vi slutade att fråga om lov utan bestämde oss för att göra det själva, så fanns det inget som kunde stoppa oss.

”Man behöver inte vara anhängare av hans politiska åsikter för att erkänna hans insatser för att föra upp internet och dess konsekvenser på den poltiska agendan. Tack vare honom och hans parti tvingas nu hela det politiska etablissemanget att ta ställning i en rad centrala framtidsfrågor” — Juryns motivering

Så jag vill passa på att tacka alla som har valt att följa med på skutan. Det är en väldigt, väldigt häftig resa som vi gör tillsammans, och vi har bestämt oss för vart vi är på väg. Till alla i vår egen crew och till aktivistorganisationer med samma mål. Tack till besättning, chefen för Internet, Byrån, Telecomix, TPB-gänget och alla aktivister runt TPB, och hela gänget.

Vi är framtiden och vi vet om det. Nu bygger vi den.

Tack också till Christian, Yamiko, Richie och Anne Kekki som har gratulerat mig i bloggposter.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. André

  Intressant att dagstidningarna har ignorerat detta, förutom GP.

  Men Stampen-gruppen kanske inte har gett order om att inte publicera något positivt om Piratpartiet, som Bonnierkoncernen och Schibstedt tycks ha gjort.

 2. Jakob

  Grattis, Rick!

  Att Affärsvärlden är med att utse dig till årets IT-person manifesterar något viktigt inför höstens valdebatt:

  Piratpartiet äger arbetslinjen.

  Våra politiska redaktioner har för sin egen trovärdighet en plikt att bjuda in det parti som mer effektivt än någon driver arbetslinjen.

  Inga sänkta skatter i världen skapar jobb om man lagstiftar och övervakar bort jobben och drar hela Sveriges arbetskraft inför domstolar. Utan anledning.

  Arbetslinjen 2010 — Piratpartiet.

 3. Anders Forsman

  Ett stort grattis Rick! Det är du absolut välförtjänt av.

 4. Anders S Lindbäck

  […] så kommer Rick Falkvinge till stan på måndag och kommer att festa loss och fira sin vinst. Rick delar vinsten med hela piratförelsen och säger “Det är vi som har lyckats lyfta upp IT-frågorna till det politiska etablissemanget. Vi […]

 5. Dudley

  “Guldmusen — Sveriges tyngsta IT-pris ”

  Aldrig hört talas om det priset så så tungt kan det knappast vara.

 6. Urban

  Jag tycker också att det är bra att Rick har fått Guldmusen. Efter alla klavertramp som han gjort så är det nu tämligen uppenbart för flertalet att piratpartiet är en samling pajaser med naiva åsikter. Det är inte i sig negativt och jag tolkar utnämningen så att den gäller resultatet vad gäller att föra upp frågorna på den politiska agendan. Det tror jag med stor säkerthet kommer att leda till att piratpartiet får mindre stöd i takt med att allmänheten inser hur skev “piratlogiken” är och att det faktiskt är rimligt att man ska göra rätt för sig istället för att snylta på andra.

  Det är fel både med ingen övervakning och total övervakning. Piratpartiet spelar på folks rädslor men i takt med att det genomskådas så inser fler och fler att mer övervakning och kontroll behövs även på internet, precis som i samhället i övrigt. Rick och piratpartisterna inser kanske inte att det som det gör är kontraproduktivt men det är bara att tacka och ta emot.

 7. Urban

  Jakob,

  “Piratpartiet äger arbetslinjen.”

  Jag böjer mig för piratlogiken. Ingen kan väl tycka annat än att snyltande på andras verk och inkomsmöjligheter är den ultimata arbetslinjen…

 8. Mikke

  Grattis Rick!

 9. Kristian

  Urban,

  Jag vet inte vad du har för bild av oss “pirater” men jag tror vi är för många, med allt för skilda bakgrunder för att vi alla skall kunna klumpas ihop under paraplyet “naiva åsikter”. Är det naivt att inte vilja välja mellan ett rött och ett blått alternativ, att tänka utanför lådan och komma med ett nytt perspektiv på saker och ting baserat på de saker i vardagen som känns mest relevant?

  Det du skriver låter som resultatet av en misslyckad tolkning av vad PP står för och kanske skulle du tolka det jag skrev ovan som att det viktigaste bara är att få allt gratis? För mig personligen handlar det inte om artister eller skådespelare och har aldrig gjort det – jag väljer att aktivera mig för att jag tror på vikten av ett fritt internet för mänsklighetens utveckling och människors möjlighet att få bilda en egen uppfattning om saker. Däribland ingår möjligheten att själv få välja vilken kultur och vilka idéer man vill identifiera sig med. Jag hade aldrig varit den jag var idag utan ett fritt internet. Vem vet om PP hade funnits då?

  Det behövs uppenbarligen någon eller något som drar i bromsen och manar folk att se på saker ur ett nytt perspektiv. Dagens politiker har verkligen inte förstått internet och försöker heller inte förstå. Jag skulle inte kalla det att spela på folks rädslor, även om PP behöver bli bättre på att projicera sig som ett JA-parti. Om det är några som spelar på rädslor är det väl dagens politiker, som använder terrorister, pedofiler och fula gubbar som argument för att göra lite som de vill med demokratiska grundprinciper?

 10. Isaksson

  Ett stort grattis!

  Det måste kännas väldigt bra, och det är du verkligen värd!

 11. Sargoth

  Urban: du talar om logik, för att sedan begå ett så fatalt logiskt misstag att till och med den minst uppmärkssamme av alla som ens sovit på en lektion i ämnet kan se det på avstånd. Att säga att både obefintlig och total övervakning är att skapa ett falskt dilemma, vilket är ologiskt på så många plan att det inte ens blir roligt. Alternativet till total övervakning är inte ingen övervakting, och alternativet till ingen övervakning är inte total sådan. Det finns mellanting, nyanser och aspekter av frågan, och att inte ta hänsyn till detta är ett halvt steg ifrån att – som du säger – spela på folks rädslor.

  I övrigt – grattis Rick!

 12. Hans J

  @Urban:

  Jag är liksom du förtjust över att Rick Falkvinge fått Guldmusen!

  Därefter så går våra åsikter isär:

  Du kallar flertalet piratpartister för “pajaser med naiva åsikter”.
  Jag blir ledsen när du skriver så. Min erfarenhet är helt annorlunda. Jag vet inte hur många möten med piratpartister som du deltagit i men min känsla är diametralt motsatt din i detta avseende.

  Jag själv ville inte bli piratpartist – Jag värjde mig i det längsta! Jag blev medlem mot min vilja – jag tvingades till slut bli medlem, så såg det ut för mig! Jag var väldigt aktiv i över ett halvår innan jag tvingades ge upp. Det verkade inte finnas någon annan lösning för att kunna få stopp på den framrullande övervakningshysterin! För bara 30 år sedan skulle det samhälle som vi ser växa fram ha orsakat ett ramaskri! Och du bara flinar?

  När man som jag har arbetat i över ett decennium med datorer och mailfunktioner, med telefoner och integritet så gör det ont (och jag menar det) när staten inför system för övervakning och registrering som för mig som är över femtio år gammal mest för tankarna till DDR och en slags krigstid.

  De lagar och “åtgärder” som nu i rask takt “implementeras” skär i hjärtat och du verkar tro att man bara är “pajas med naiva åsikter” som försöker att arbeta emot denna utveckling. Har man vänner som kommer från diktaturer över hela jordklotet så vill man inte bli kallad “pajas med naiva åsikter”.

  Du skriver att det bara är “att tacka och ta emot” om piratpartiet misslyckas med att minska övervakningen och kontrollen på internet. Anser du att de som var motståndare till regimen i DDR och Tjeckoslovakien också var “pajaser”?

  Hur är du funtad?

 13. jang

  Grattis Rick! Välförtkänt! Bästa tänkbara motovering: att du/pp tvimgar de andra partierma att förhålla sig till framtidsfrågor. Heja!

 14. emma

  Chefen över internet nickar sitt nådiga bifall…. allvarligt talat: det här har du verkligen förtjänat, Rick, och stort tack för omnämnandet!

  (sargoth: vad bra att du tacklade det ohederliga argumentet från Urban. Om Piratpartiets inställning att ett rättssamhälle där rättssäkerhet är en viktig detalj, kan ses som samma sak som ett samhälle “utan övervakning” tycker jag nog att Urbans synpunker är bland det mest skrämmande jag läst på länge.)

 15. Hans J

  Jag borde gratulera Rick Falkvinge jag också!

  Rick har ju nästan inte skapat bara ett Piratparti utan kanske flera…

  De sju partier som är representerade i riksdagen slåss och tävlas ju nu om att vara för skydd av intrigitet, för att försöka mildra övervakning, för Internet och praktiskt taget allt vad Piratpartiet står för. De gör det med vackra broschyrer och på presskonferenser. I verkligheten vet vi vad som gäller – Piratpartiet eller så får vi alla de lagar som ingen vill ha…

  Gratulerar Rick,
  Du är verkligen värd Guldmusen!

  Kanske man kunde uttrycka det som att vi nu har:
  “Rick och de sju dvärgarna” (bland dessa dvärgar verkar det inte finnas någon Kloker)

 16. HR

  I det en gång så stolta IT-landet Sverige reste sig en man upp mot etablisemanget. Hans parti fyllde valurnorna och än en gång blev Sverige en stolt IT-nation. Grattis!

 17. Björn Felten

  Så ja, så ja, Urban, lugn och fin nu!

  Vi har full förståelse för att du och de övriga representanterna för den numera förlegade plastskiveindustrin blir upprörda över Ricks utmärkelse.

  Och vi inom internetfrihetsrörelsen är faktiskt väldigt tacksamma för vad du och dina gelikar har åstadkommit. Det var bland annat ert lyckade lobbyarbete, vilket medförde skärpningen av upphovsrättslagstiftningen hösten 2005, som var den direkta anledningen till att Rick och resten av oss fick nog och insåg att den parlamentariska vägen var enda vägen att gå för att sätta stopp för era vansinnigheter.

  Ni är i själva verket internetfrihetsrörelsens bästa ambassadörer; det är era ständiga klavertramp som gör att alltfler får upp ögonen för hur fel det blir när giriga, kommersiella intressen, med hjälp av okunniga politiker, får ensamma bestämma agendan.

  Keep up the good work, Urban et al!

  Och naturligtvis, avslutningsvis, ett stort grattis, Rick, till en välförtjänt utmärkelse.

 18. HR

  Hej Rick!

  Om du skall möta Bea Ask i direktsändning så kan det vara värt att nämna att jobben inom IT-branschen hotas av de repressiva lagar som hennes regering inför.

 19. kras

  @ Urban

  Jag tycker också att det är bra att Rick har fått Guldmusen. Efter alla klavertramp som han gjort så är det nu tämligen uppenbart för flertalet att piratpartiet är en samling pajaser med naiva åsikter.

  Jaså? Du tror inte att du kan fylla ut dina nedvärderande känsloargument med några sakargument? Det blir trevligare diskussioner på det viset.

  Det är inte i sig negativt och jag tolkar utnämningen så att den gäller resultatet vad gäller att föra upp frågorna på den politiska agendan. Det tror jag med stor säkerthet kommer att leda till att piratpartiet får mindre stöd i takt med att allmänheten inser hur skev “piratlogiken” är och att det faktiskt är rimligt att man ska göra rätt för sig istället för att snylta på andra.

  Piratpartiet tycker också att människor ska göra rätt för sig och inte snylta på andra. Du kanske har läst deras partiprogram fel? Det är även intressant att du ständigt upprepar ditt mantra om hur skev ”piratlogiken” är samtidigt som du i dina egna resonemang, för att påvisa detta, ofta verkar ha svårt att hålla isär begreppen materiella och immateriella ting. Detta är inget större problem i sig, men när man efter ständiga påminnelser fortfarande sysslar med sådant så är det inte längre en oskyldig handling.

  Det är fel både med ingen övervakning och total övervakning. Piratpartiet spelar på folks rädslor men i takt med att det genomskådas så inser fler och fler att mer övervakning och kontroll behövs även på internet, precis som i samhället i övrigt. Rick och piratpartisterna inser kanske inte att det som det gör är kontraproduktivt men det är bara att tacka och ta emot.

  Övervakning och kontroll är inget självändamål. De övervakningsformer som Piratpartiet motsätter sig är varken proportionerliga eller rakt igenom effektiva. Den sammanslagna effekten av nuvarande utveckling utgör även ett hot mot vårt demokratiska samhälle. Detta samtidigt som det inte finns några som helst tydliga belägg för att all denna övervakning faktiskt behövs, inga belägg för att man måste behandla varje medborgare som en potentiell brottsling. Skrämseltaktik används däremot för att driva igenom dessa övervakningsplaner. Så vem är det som spelar på folks känslor? Och för vilket syfte? Vem ämnar gynnas av det?

  Jag böjer mig för piratlogiken. Ingen kan väl tycka annat än att snyltande på andras verk och inkomsmöjligheter är den ultimata arbetslinjen…

  De som fildelar egenskapade kopior av digtiala filer i icke kommersiellt syfte snyltar inte på några upphovsmän. För min del får du gärna ha den åsikten däremot.

 20. Thomas Tvivlaren

  Congrats captain Falconwing!

  All aboard for new endeavours

 21. Thomas Tvivlaren

  @André: Intressant reflektion! Jag har inte funnit något än i varje fall…och detta trots att Spotify också var omnända? *milda Matilda*

 22. Christer

  Grattis, Rick!

  Let’s go get ’em!

 23. Thomas Tvivlaren
 24. Anders

  Grattis!

 25. Ah

  Grattis Kapten!

  Fett välförtjänt 🙂

 26. Calle Rehbinder

  Ja, supergrattis, Rick!

  Sura kommentarer får man räkna med när man når framgång.
  Men dem kan vi ignorera idag.

 27. Urban Sundström

  Grattis Rick !

 28. Mr Profit

  Detta var stort. Grattis!

 29. Chewtracca

  IT-Lobbyisten No:1 är det Rick?

 30. Piraterna skapar storebrorsamhälle? « Word of Locrian

  […] skapar storebrorsamhälle? Fick vi Rick en länk till Opassande som i sin tur länkade till en artikel i SvD. Titeln är verkligen makalös […]

 31. Rick

  Jag tycker det är bra att du vunnit. Du är en IT-profet också. Jag är verkligen trött på Urbans elaks spydigheter också men jag ska försöka bortse från det. Gratulationer till Rick Falkvinge som verkligen förtjänar utmärkelsen.

 32. Oscar Swartz

  Grattis, Rick! Att det finns folk i brytningstider som anser att de nya och framtidsinriktade i samhället är “pajaser” och “naiva” är vanligt. Det säger en hel del om dem själva. Sådana invektiv kan man bära med stolthet.

 33. Urban

  Sargoth,

  “Alternativet till total övervakning är inte ingen övervakting, och alternativet till ingen övervakning är inte total sådan. Det finns mellanting, nyanser och aspekter av frågan, och att inte ta hänsyn till detta är ett halvt steg ifrån att – som du säger – spela på folks rädslor.”

  Det är ju precis det jag menar. Det är mellantingen – kompromisserna som behöver diskuteras och inte extremerna. Så fort någon ny typ av övervakning diskuteras så ropar piraterna Stasi. Det är oseriöst och gör bara att ingen tar dem på allvar. Hela livet och definitivt politiken handlar om kompromisser. Det är också därför flertalet väljer att rösta på ett seriöst parti som är brett och kompromissar på flera plan till något som kan accepteras som den totalt sett bästa kompromissen, snarare än att rösta på extremistpartier som Fi, SD och PP. Av de tre extremistpartier jag nämner så har ju trots allt SD lyckats bäst och ska man vara ärlig så är de nog bredast av de tre, i alla fall ger de sken av detta. För min del skulle jag dock aldrig kunna rösta på något av dem just för att de har alltför extrema åsikter.

 34. Christer

  @Urban: du menar att PP företräder “extrema” åsikter? Är du dum på riktigt?

 35. Anna Troberg » Partiledarturné: Turnéstart i Östersund

  […] i dessa dagar. Nåväl, eftersom Rick i torsdagskväll var upptagen med att få en fin och flådig Guldmus, så inledde vi med att flyga den första sträckan. Det hjälpte inte. Flyg kan också bli […]

 36. Isaksson

  >Christer

  Nej, jag tror inte Urban är dum, även om jag misstänker frågan var retorisk.

  Han hittar bara troligen inga vettiga argument att framföra och återfaller ständigt till olika ickeargument, exempelvis argument liknande “guilt by association” och “Ad hominem” argument. Nu är jag ingen professionell debattör, men det kan även vara så att han inte är insatt i hur man debatterar ens på amatörnivå. Från där jag sitter verkar det sannerligen så, med tanke på de kommentarer jag läst som han presterat än så länge.

  Däremot kan det väl tänkas att han bara är här för att vädra sina egna åsikter, vilket är gott och väl i sig, men om han tror att han finner sympati här i ett av piraternas högborgar, så misstar han sig troligen.

  Syftet må även vara att han försöker så frö av tvivel, eller skrämma bort potentiella medlemmar, vilket är ett sätt man kan tyda hans ständiga repetitioner av sina “argument” i många av falkvinges trådar. Jag tror dock de flesta ser igenom i alla fall de flesta av hans påståenden rätt enkelt.

  Det har spekulerats kring om han är en betald lobbyist eller liknande, men det låter jag stå osagt, då jag inte har några som hellst belägg för detta.

  Vad han än har för agenda är detta bara mina egna spekulationer och mina personliga funderingar, men att han skulle vara dum, så som i mindre intelligent, det betvivlar jag.

 37. jardenberg kommenterar – 2010-02-27 | jardenberg unedited

  […] Guldmusen: Varje skuta har en kapten, men också en besättning | Rick Falkvinge (PP) […]

 38. Urban

  Isaksson,

  “argument liknande “guilt by association” och “Ad hominem””

  Vilket alltså innebär att du försöker förminska mina argument genom att begå just de överträdelserna.

  “Det har spekulerats kring om han är en betald lobbyist eller liknande, men det låter jag stå osagt, då jag inte har några som hellst belägg för detta.”

  Det har jag också flera gånger avfärdat, jag är ingen betald lobbyist till skillnad från Rick som ju är en betald lobbyist för piratrörelsen. För övrigt har jag inga som helst ekonomiska intressen eller kopplingar till mediabranschen.

  Vad gäller uttalanden som Christer gör angående “dum på riktigt” så faller det bara tillbaka på honom själv. Vi har olika åsikter, det är mer eller mindre omöjligt att uttala sig om någons intelligens utgående från detta. Jag har civilingenjörsexamen med mycket höga betyg och välbetalt jobb och det innebär väl att jag åtminstone är normalintelligent. Har gjort Mensas test på nätet och haft mycket högt testvärde, nog för att ansöka som medlem. Nu kan ju Christer kanske beskriva hur smart han är om det nu har någon betydelse i sammanhanget. Många galningar har ju varit intelligenta, exempelvis Hitler. Dock är det mycket ointelligent att avfärda avvikande åsikter med att någon skulle vara dum, detta är mycket ointelligent.

 39. Hans J

  Rick,

  Du får verkligen rätta till din blogg – jag får in skräptecken då och då!

 40. Trifle

  En sak som jag förundras över är varför ni pirater inte är kritiska alls mot IT-lobbyisterna som för att sälja konsulttimmar och teknik å ena sidan propagerar för ett fritt internet å andra sidan hjälper de stater att blockera och registrera internetanvändare och hela tiden lobbar de för nya betalmodeller för strypta internettjämster. lite kritik mot dessa IT-lobbyister vore klädsamt från er sida. För inte jobbar väl alla Piratpartister för IT-konsultfirmor?

 41. Jakob

  @Urban: “Jag böjer mig för piratlogiken.”

  Det gör du rätt i. Logik övertrumfar icke-logisk vilja.

 42. Bluebeard

  Jakob, med piratlogiken så antar jag att du menar roffaåtsigsåmycketmanbarakan på skapande människors bekostnad?

  Melike!!!

 43. Krattan

  Grattis till Guldmusen Rick! Den är välförtjänt.

  Du och många av dina bloggande piratvänner har bidragit stort till att dessa viktiga frågor numera diskuteras öppet av folket och inte bara mellan lobbyister och okunniga politiker i stängda styrelserum. Särintressen som IFPI står inte längre oemotsagda och det märks tydligt att era framgångar i EP och media irriterar dem. PP har mycket skickliga debattörer och bloggare och man ser att era motståndare har mycket svårt att sakligt bemöta pirat argumenten i debatterna på TV och nätet. Jag håller på er i riksdagsvalet.

 44. Isaksson

  >Urban
  Jag tänker inte gå in i någon debatt med dig, då jag varken finner det speciellt stimulerande i min nuvarande sinnesstämning samt att andra gör ett ypperligt jobb alla redan. Exempelvis Fredrika som förklarar både det ena och det andra ni diskuterat i en mycket pedagogisk ton. Med detta menar jag att ur mitt perspektiv så är hennes argument mer slagkraftiga och bärande än dina.

  Däremot tänker jag bryta ner min egen kommentar en aning, och då specifikt det du replikerade på.

  ” Han hittar bara troligen inga vettiga argument att framföra..”

  Här är min egen spekulation och åskådning av ditt sätt att yttra dig i dina olika postningar och har ingen som helst bärighet på dina sakargument, utan förklara enbart min generella syn av hur jag personligen upplever dig på Falkvinges blogg.

  ”.. och återfaller ständigt till olika ickeargument, exempelvis argument liknande “guilt by association” och “Ad hominem” argument.”

  Detta är ett påpekande på, av mig, observerade faktum av dina repliker i de olika trådar där jag sett dem, och det går att verifiera av de som känner sig manade att göra detta. Det är helt enkelt bara till att läsa dina repliker i de olika trådarna och bilda sig en egen uppfattning. Det är naturligtvis en skillnad i att använda sig av exempelvis ett ” guilt by association” eller ett “Ad Hominem” argument, och att påpeka att sådant används av någon part i en debatt eller diskussion. Att peka ut detta ”förminskar” enbart den sakfråga argumentet berör, och inte övriga sakfrågor eller argument, och det säger inget om dig som person. Det vill säga, påståendet förklarar enbart ett faktum angående specifika yttringar.

  ” Nu är jag ingen professionell debattör,..”

  Ovan är enbart ett förtydligande på att jag inte har någon adekvat utbildning i att just debattera och således kan ha fel i de antaganden jag gör baserat på mina erfarenheter.

  ”.. men det kan även vara så att han inte är insatt i hur man debatterar ens på amatörnivå.”

  Just det här ar min personliga åskådning och spekulation av och kring ditt sätt att formulera dina påståenden och har heller ingen bärighet på sakargument i sig, eller dig som person. Det pekar bara på min tolkning av dina “alster”.

  ” Från där jag sitter verkar det sannerligen så..”

  Detta är ett sätt att förklara att det jag uttrycker är utifrån mitt eget perspektiv, och angriper inga som helst argument från din sida.

  ”.. med tanke på de kommentarer jag läst som han presterat än så länge.”

  Här ger jag däremot en fingervisning på vad jag baserar antagandet där jag påpekar om att du använder ickeargument mycket frekvent. Detta går, som jag nämnt ovan, att verifiera dementera om man så vill.

  Resterande av min replik går att bryta ner på likvärdigt sätt för den som är intresserad, men jag finner ingen större nytta med att gå till överdrift. Vad jag däremot ville påskina är att jag ingenstans, mig veterligen, har använt varken ”Ad Hominem” eller hängivigt mig åt ”guilt by association” argument, utan enbart påpekat observerade faktum. Som jag sagt, det står fritt för var och en att dementera detta.

  Med andra ord vill jag tillbakavisa att jag skulle använda mig av dessa typer av ickeargument mot några av dina sakfrågor.

  En liten fråga har jag dock angående din kommentar:

  ”Det har jag också flera gånger avfärdat, jag är ingen betald lobbyist till skillnad från Rick som ju är en betald lobbyist för piratrörelsen.”

  Anser du att alla yrkespolitiker är betalda lobbyister, och/eller att alla partier är ”rörelser” för sina ideologier och partiprogram?

  I övrigt, om någon som råkar läsa detta ser felaktigheter i det jag har förmedlat, så tar jag gladeligen emot tips om vad jag för överträdelser jag begått, hur jag kan rätta till dem, och mycket gärna även källhänvisningar så att jag kan studera det i lugn och ro.

  Vänligen
  Isaksson

 45. Urban

  Isaksson,

  “Exempelvis Fredrika som förklarar både det ena och det andra ni diskuterat i en mycket pedagogisk ton. Med detta menar jag att ur mitt perspektiv så är hennes argument mer slagkraftiga och bärande än dina.”

  Tycker faktiskt tvärtom, att dina är mer slagkraftiga än hennes. Trots att du egentligen inte har någon slagkraftighet och att du upprepar samma sak igen.

 46. Frantz

  Isaksson:
  “Exempelvis Fredrika som förklarar både det ena och det andra ni diskuterat i en mycket pedagogisk ton. Med detta menar jag att ur mitt perspektiv så är hennes argument mer slagkraftiga och bärande än dina.”

  Kanske för att du tydligen inte kan skilja på pedagogik och manipulation..

  Fredrik/Kras försöker ju faktiskt få hennes(?) egentillverkade snömos accepterat som sanningar.

 47. Isaksson

  >Urban

  Tack för svaret, även om det inte var svaret på min fråga.

  Vänligen
  Isaksson

 48. kras

  @ Frantz

  Fredrik/Kras försöker ju faktiskt få hennes(?) egentillverkade snömos accepterat som sanningar.

  Om det finns några argument som du inte håller med om så får du gärna bemöta dom sakligt. Att enbart kalla meningsmotståndarnas argument för egentillverkat ”snömos” utan att för den sakens skulle kunna argumentera för det resulterar inte i någon särskilt hög trovärdighet.

 49. kras

  @ Urban

  Det är ju precis det jag menar. Det är mellantingen – kompromisserna som behöver diskuteras och inte extremerna. Så fort någon ny typ av övervakning diskuteras så ropar piraterna Stasi.

  Så fort någon tar upp ämnet fildelning så finns det folk som ropar ”stöld!”. Allvarligt talat. Om du vill prata om kompromisser, eller diskutera balansen mellan övervakning och frihet så får du gärna styra upp en sådan diskussion. Pirater diskuterar ofta den balansen. Att de också varnar för ytterligheterna förändrar inte det faktumet.

  Det är oseriöst och gör bara att ingen tar dem på allvar.

  Är det oseriöst att även varna för potentiella extremfall?

  Hela livet och definitivt politiken handlar om kompromisser. Det är också därför flertalet väljer att rösta på ett seriöst parti som är brett och kompromissar på flera plan till något som kan accepteras som den totalt sett bästa kompromissen, snarare än att rösta på extremistpartier som Fi, SD och PP.

  Är det bättre att rösta på ett parti som måste kompromissa på flera plan än att rösta på ett fokusparti som inte ämnar kompromissa bort den väsentliga delen av politiken? Vilket parti vet man med störst säkerhet hur de kommer att agera i de frågor som man bryr sig om? Är det så att man tycker att Piratpartiets partilinje är viktigare än skillnaden mellan de två blockens politik så är Piratpartiet det optimala partiet att rösta på.

  Ett parti blir inte mer seriöst ju fler gånger de måste kompromissa i sina sakfrågor. Du har upprepande gånger påstått att partiet inte är seriöst men jag är osäker på om du någon gång har motiverat den åsikten. Ifall du tänker komma med en motivering så kan du även inkludera en förklaring till varför Piratpartiet skulle vara ett extremistparti.

 50. Frantz

  Fredrik/Kras, du vet precis vad jag menar med egenproducerat snömos.

 51. maloki

  Het diskussion i detta kommentarsfält!
  Grattis Rick!! Välförtjänt som alla redan nämnt. 🙂
  Detta ger oss goda utsikter för i år, vilket vi redan har! Bakom varje framgångsrik pirat står en svärm!

 52. kras

  @ Frantz

  Fredrik/Kras, du vet precis vad jag menar med egenproducerat snömos.

  Om det finns några argument som du inte håller med om så får du gärna bemöta dom sakligt. Att enbart kalla meningsmotståndarnas argument för egentillverkat ”snömos” utan att för den sakens skulle kunna argumentera för det resulterar inte i någon särskilt hög trovärdighet. För övrigt kan du sluta att adressera mig som ”Fredrik/Kras” då det endast är mig som du bemöter nu. Vem är Fredrik förresten?

 53. Rick Falkvinge tog hem fint pris « Jan Rume´s Blogg

  […] “Rick Falkvinge har som ordförande i Piratpartiet satt it-frågorna i det politiska Sveriges […]

 54. Rickard

  Jasså du är ödmjuk? Du har nog missuppfattat det ordet. Du är skrytsam min vän inte ödmjuk.

  Aldrig hört talas om priset

Comments are closed.

arrow