Miljöpartiet VILL införa datalagringen

Jag kritiserade nyss V och MP för att ha vikt sig och kompromissat bort grundläggande mänskliga rättigheter då de kompromissade med Socialdemokraterna (läs Bodström) för att införa trafikdatalagring, alltså masskommunikationsloggning. Det var en uppgörelse mellan S, V och MP om att införa kränkningarna, och jag betraktar MP och V som enorma svikare i de medborgarrättsfrågor som de har slagits för. Det visade sig alltså att regeringsmakten var viktigare än grundläggande människorätt.

Piratpartiet är nu det enda partiet i riksdagen i höst som tänker stoppa trafikdatalagringen.

Men Miljöpartiets partiledare språkrör Peter Eriksson förtydligade det hela i Ekots lördagsintervju i förrgår. Det är tydligen inte alls så att MP har behövt kompromissa med sina ideal — Eriksson är extremt tydlig i den intervjudelen med att Miljöpartiet fick sin vilja igenom för att införa datalagringen och att det var Socialdemokraterna som gav med sig om hur det skulle införas.

Miljöpartiet ville införa datalagringen. Åtminstone enligt deras partiledare. Vänstern var bara resignerade (möjligtvis eftersom de lovat att aldrig fälla en arbetarregering, och då har man inte så mycket att sätta emot).

[YouTube t4cbwJD31xc]

Antingen det, eller också gör Peter Eriksson något nu som jag tyvärr bara föraktar: att försöka måla upp ett kompromissnederlag som en seger hela vägen. Federleys blogginlägg “vi vann” efter FRA-omröstningen gör sig påmint.

Det står under alla omständigheter klart att miljöpartiet tänker rösta ja till att införa trafikdatalagringen. Och enligt deras partiledare är det för att de själva vill, och att de fick S att “ansluta sig till deras linje”.

Det är lågt. Riktigt, riktigt jävla lågt. Både att vilja införa massövervakningen och att påstå att man har vunnit.

Medborgarrätterna förtjänar fanimej mer respekt än så.

Fler: Brokep, Minimaliteter, Mattias Andersson, Full Mental Straightjacket, Mikael Elmlund, Hax, Daniel Gustafsson, Joshens Humla, Farmor Gun, Anna Troberg, Emma Opassande, och typ hela svenska Twitter

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Leif Nixon

  Miljöpartiet har ju lyckats få socialdemokraterna att gå från att säga “Vi anser att lagring av trafikdata är nödvändigt för brottsbekämpningen och att regeringen snarast måste presentera ett lagförslag” (deras gamla reservation) till “Vi anser att den registrering av enskildas förehavanden som genomförs genom datalagringsdirektivet är och får inte vara ett oproportionerligt ingrepp i den personliga integriteten” (den nya, gemensamma reservationen), och jag antar att det kan *kännas* som ett framsteg.

  Tyvärr fortsätter texten “Eftersom direktivet är beslutat i EU följer det dock av Sveriges förpliktelser som medlemsland att genomföra detta i svensk lagstiftning”, så “framsteget” har ju ingen praktisk betydelse.

 2. Mikael Nilsson

  Leif, ja, det har du rätt i. Dvs, visst har man fått (s) att prata lite försiktigare om detta, men precis som med FRA är det ju frågan om kablarna kopplas in som är det som avgör.

  Däremot är det intressant hur totalsågade MP-ledningen blir av Carl Schlyter.

 3. […] som skrivit om det är Mattias Andersson, MiNi, Brokep, Rick (förstås), Then Piratska Argus och via den sistnämnda hittade jag Carl Schlyters kommentar som är allt […]

 4. Miljöpartiet vill ha datalagring??? « Integritet och Frihet

  […] som skriver om detta är Rick Falkvinge, Hax, och Mikael Nilsson, här på dessa inläggen finns ett ljudklipp där man kan höra Peter […]

 5. Enligt Min Humla » Tack Peter Eriksson

  […] över Peter Erikssons radiointervju där han klart och tydligt förklarar att Miljöpartiet tänker införa […]

 6. Urban

  Bra! Alla riksdagspartier är nu för. Vad gäller att regeringsmakten är viktigare så måste man faktiskt ha makten för att kunna få igenom besluten. Piraterna må protesterna hur mycket de vill men eftersom de inte lär ingå i regeringen så lär det inte leda någonvart.

  “Piratpartiet är nu det enda partiet i riksdagen i höst som tänker stoppa trafikdatalagringen.”

  Nu är du där igen. Det är mycket fult att betrakta Piratpartiet som ett riksdagsparti innan det är invalt. Det är på gränsen till bedrägeri. Du har gjort så här flera gånger nu. Vissa undrar varför jag inte anser att Piratpartiet är seriöst, det här är en av anledningarna.

 7. Urban

  Bra! Alla riksdagspartier är nu för. Vad gäller att regeringsmakten är viktigare så måste man faktiskt ha makten för att kunna få igenom besluten. Piraterna må protesterna hur mycket de vill men eftersom de inte lär ingå i regeringen så lär det inte leda någonvart.

  “Piratpartiet är nu det enda partiet i riksdagen i höst som tänker stoppa trafikdatalagringen.”

  Nu är du där igen. Det är mycket fult att betrakta Piratpartiet som ett riksdagsparti innan det är invalt. Det är på gränsen till bedrägeri. Du har gjort så här flera gånger nu. Vissa undrar varför jag inte anser att Piratpartiet är seriöst, det här är en av anledningarna.

 8. Urban

  Bra! Alla riksdagspartier är nu för. Vad gäller att regeringsmakten är viktigare så måste man faktiskt ha makten för att kunna få igenom besluten. Piraterna må protesterna hur mycket de vill men eftersom de inte lär ingå i regeringen så lär det inte leda någonvart.

  “Piratpartiet är nu det enda partiet i riksdagen i höst som tänker stoppa trafikdatalagringen.”

  Nu är du där igen. Det är mycket fult att betrakta Piratpartiet som ett riksdagsparti innan det är invalt. Det är på gränsen till bedrägeri. Du har gjort så här flera gånger nu. Vissa undrar varför jag inte anser att Piratpartiet är seriöst, det här är en av anledningarna.

 9. Markus "LAKE" Berglund

  Trigger-happy, Urban? 😉

  Och Rick, fixa inbäddningen av Youtube-filmen, den förtjänar att spridas….

 10. Urban

  Sorry, alla vet ju att jag är lite krei-zeih

 11. Anna Troberg » Miljöpartiet står med integritetsbyxorna nere

  […] bre sig för tunt. Det tycker jag är riktigt trist. Men jag är tacksam för att Piratpartiet är experter på det. Det gör att ingen behöver kasta bort sin röst på ett parti som tycker det är okej att […]

 12. Henrik

  Peter Eriksson! Skönt att han är så oproffsig att han inte lyckas ljuga bort det här, en mer slipad politiker hade nog inte undsluppit sig en sådan där fadäs.

  Jag har alltid röstat på Miljöpartiet till riksdagen (3 gånger hittills), men det verkar bli slut på det nu… Det är trist att se hur ryggradslösa och intetsägande de blivit i skuggan av socialdemokraterna.

 13. Mikke

  Jag har sagt det länge nu och jag upprepar det igen.
  DET FINNS BARA ETT SÄTT. RÖSTA PIRAT 20100919

 14. Scary Devil Monastery

  @Urban

  M.a.o. kommer framtiden att innebära en guldålder för anonymiseringstjänster och VPN providers.

  Alltså två miljarder årligen av våra skattepengar rakt i sjön. Förutsatt att regeringens uppskattning av kostnaden håller – vilket ISP’erna inte anser att den gör.

  Och det utan att någonting som helst åstadkommes annat än att övervaka vanlig oskyldig Svensson som litar blint på de som hanterar databaserna där deras persondata lagras.

  Urban, varför hurrar du över att flera miljarder skall kastas bort till ingen nytta?

 15. […] en skitsak precis; Miljöpartiets inställning till datalagringsdirektivet har genomgått en gradskillnad; från att ha gått från motståndare till motvilliga, är de nu […]

 16. theo

  Om pp får 4%, och alla partier utom pp vill rösta igenom datalagringsdirektivet. Då kan väl inte pp bilda regering med något av blocken?

 17. André
 18. Chrisse

  @Scary: det är väl inte våra skattepengar som ska användas? Var inte en av sakerna som teleoperatörerna inte gillade var att dom själva skulle stå för kostnaden? Dvs, det hamnar på våra räkningar, istället för våra skattesedlar.

 19. Rick Falkvinge

  Theo: Vad de (de andra riksdagspartierna) “vill” är inte samma sak som “vad är de beredda att ge upp regeringsmakten för att få göra”.

  Om alternativet är att inte få statsministerposten, så ger de sig på det mesta.

 20. DanceK

  @ Theo

  En av de bästa poängerna med att rösta på PP är partiets hela stöd ligger i denna enda fråga. När Centern vek sig angående kärnkraften var många väljare besvikna, men Centern finns liksom kvar.

  Skulle PP svika i sin profilfråga är partiet helt enkelt slut, så OM de nu skulle vilja det, kan de bara göra det en gång. Jämför med de nuvarande riksdagspartierna.

 21. DanielS
 22. Scary Devil Monastery

  @Chrisse

  Man hade inte bestämt sig om hur man skulle göra, senast jag kollade. Vissa förslag säger att det blir skattefinansierat, andra säger att det blir kostnad på ISP’erna som skall tillhandahålla lagringen.

  Men det spelar väl mindre roll om du tvingas betala via skatt eller via din bredbandsfaktura om kostnaden är allmänt pålagd alla som har internet, telefon, eller mobil?

 23. Tjotte

  @Scary det är rätt stor skillnad på om något är skattefinansierat eller finansierat genom avgifter på tjänster. Med tjänstefinansiering så får ju de som betalar för snabbare och mer nätöverföring antagligen betala mer, medan vid skattefinansiering så får alla betala lika mycket eller beroende av sina inkomster oavsett om de är pirater eller inte…

 24. Isaksson

  Jag kan se en poäng i det Scary säger. Pengarna, oavsätt om de kommer från interneranvändare eller skattemedel, skulle användas till annat om detta inte införs. Om skatten höjs, får staten mer inkomst, men individen får mindre att spendera i butikerna och på sin levnadsstandard. Även om en bredbandsavgift läggs hos bredbandsbolagen så är det synnerligen ofördelaktigt för de som nyttjar sådana tjänster, medan de som inte nyttjar dem varken hamnar i register eller förlorar pengar på att bli övervakade.

  Som en binot kan ju den summa som redan nu tages från våra skattepengar för att finansiera “fildelar”poliser med flera spenderas på väldigt många fler samhällsnyttiga punkter. Ett par exempel är sjukvården som har fått utstå mycket kritik den senare tiden med överbelastade sjukvårdsköer, akutmotagningar och sjukvårdsanställda. Eller varför inte betala igen en del av de pengar staten lånat av våra pensionärer?

  Att mangla ner pengar i, enligt mig, saker som inte var några problem innan våra folkvalda valde att gå emot en stor del av vår befolkning, med lagar som ger ekonomiska intressen och polisen tillgång till privat kommunikation vilket förmedlande av ettor och nollor via internet är, finner jag inte speciellt samhällsnyttingt.

 25. Thomas Tvivlaren

  Manuell trackback:

  Mer wordness åt folket

 26. irvan

  Urban:
  ””Piratpartiet är nu det enda partiet i riksdagen i höst som tänker stoppa trafikdatalagringen.”

  Nu är du där igen. Det är mycket fult att betrakta Piratpartiet som ett riksdagsparti innan det är invalt. Det är på gränsen till bedrägeri. Du har gjort så här flera gånger nu. Vissa undrar varför jag inte anser att Piratpartiet är seriöst, det här är en av anledningarna”

  Det här är en positiv framtidsprojicering från Falkvinges sida. Att du lyckas få det till att han betraktar Piratpartiet som ett riksdagsparti innan partiet är invalt säger tyvärr mer om dig själv än om Falkvinge. Det är underförstått att det måste bli en valseger först.

 27. Jesper

  Jag röstade på Piratpartiet i riksdagsvalet 2006 och i förra årets EU-val, och känner att denna formulering är ohederlig: “Piratpartiet är nu det enda partiet i riksdagen i höst [..]”

  Det är möjligt, jag är till och med övertygad, att så blir fallet. Men Piratpartiet är inget riksdagsparti idag, och eftersom ingen av oss har en tidning à la Tillbaka till Framtiden som visar att Piratpartiet som ett faktiskt riksdagsparti i höst så borde man istället använda den korrekta benämningen “parti som deltar i riksdagsvalet”.

  “Riksdagsparti” är förbehållet presens alternativt dåtid. Det är hemskt onödigt att ge bort en sån här grej. Hur var det med “bortom alla misstankar”? Låt oss vara bättre. På alla plan.

  “Ett invalt Piratpartiet skulle i riksdagen i höst […]” är lika tydligt. Ingen slagkraft går förlorad. Det råkar dessutom vara faktamässigt klanderfritt utan möjlighet till uppretning eller irrelevanta feltolkningar som distraherar från poängen och kärnfrågan.

 28. Hans J

  I Miljöpartiet är posterna som språkrör tidsbegränsade till fem år! Man har dessutom två språkrör! Miljöpartiet har valt att göra så därför att man vet att makt korrumperar! Man bör inte sitta för länge för att man inte ska få problem med korrumption och för att fördela makten inom partiet.

  Detta vet naturligtvis både Peter Eriksson och Maria Wetterstrand! Det är slut om några månader!

  Men nu finns chansen för Miljöpartiet att få delta i regeringen. Denna chans får ju inte missas. Men det finns en hake. Först måste man komma överens med socialdemokraterna…

  Detta vet i sin tur Thomas Bodström!

  Det handlar om förhandling på hög nivå.

  Carl Schlyter fattar ingenting… Gruppledaren Ulf Holm fattar ingenting…

  Ta dig tid att en gång lyssna på ljudklippet igen:
  http://www.youtube.com/watch?v=t4cbwJD31xc
  Lyssna speciellt på vad som säjs 5:07-6:10 in i klippet…

  Så förlägen låter en som till varje pris vill sitta i en regering!
  Han är helt ställd av frågan! – Men medborgarna kommer att få betala priset!

  Carl Schlyter har stigit i min aktning!

  Själv är jag Pirat!

 29. Dennis Homo Sapiens Nilsson

  Som Thomas Tvivlaren skriver; “Max, Lage, Carl och Mehmet är välkomna till ett parti som tar integritetsfrågan seriöst.”

  Som Hans J. skriver att “makt korrumperar” så gäller det även Piratpartiet. Att vi grässrötter är uppmärksamma och påtalar det, när det behövs. Det är minst lika angeläget att driva det som en politisk fråga. Det poltiska arbetet i riksdagen behöver reformeras, annars har vi ingen demokrati värd namnet.

 30. Danny

  Jesper, Urban mfl

  Alla partier jobbar utifrån att de klarar en riksdagsspärr. Inget parti är mer kvalificerat än något annat och om du är i riksdagen idag eller inte talar varken för eller emot att du är det efter nästa val.

  Skulle Sossarna skriva “Ett invalt (S) skulle i höst[..]”??

 31. Scary Devil Monastery

  @Tjotte

  Nu rör det sig inte bara om bredband. datalagringsdirektivet slår mot mobiltelefoni och fast telefon också…så du betalar extra avgifter till alla dina valda telekombolag på grund av en påtvingad extrautgift i fetare klass.

  Blir du tvungen att avstå från telefon och internet i dagens samhälle för att undvika höjda kostnader så är det i stort sett ingen skillnad mellan den påtvingade avgiften eller, exempelvis, att höja inkomstskatten för gemene man.

  Det är även osannolikt att det kommer att slå så mycket olika beroende på bandbredd. Kostnaderna att sätta upp och upprätthålla systemet i sig skiljer sig inte nämnvärt i kostnad mellan någon som har 1 MB/s eller 100 MB/s, då antalet uppkopplingar inte ökar linjärt.

  Och allt detta för att vi skall ha ett DDR-aktigt samhälle där allmän övervakning utan misstanke skall vara normen.

 32. Jesper Berglund » Sidarkiv » En liten seger

  […] har det dock framkommit att mp inte är riktigt hemma […]

 33. […] nyss i ett pressmeddelande att frågan ska förhandlas efter valet. Då miljöpartiet tycks ha svängt i frågan och med tanke på det faktum att det var Tomas Bodström som la grunden för direktivet […]

 34. Kalle Larsson

  http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=2649:vaensterpartiet-star-fast-vid-kritiken-av-datalagringsdirektivet&catid=288:eu&Itemid=246
  Notera att beslutet togs i fredags av Vänsterpartiets verkställande utskott, alltså innan dagens besked om att Tysklands författningsdomstol ifrågasätter direktivet. Kalle Larsson (V)

 35. Jesper

  Danny: Bra poäng, men Piratpartiet är fortfarande i dagsläget inte ett riksdagsparti. Benämningen borde sparas till den dag då vi är det.

  Om du tycker att det låter tossigt så får du gärna förklara varför det skulle vara acceptabelt att t.ex. benämna (kd) eller (c) som utomparlamentariska partier i samma tempusform. Det är lika mycket oklart och spekulativt, bara åt andra hållet.

 36. Martin Ekberg

  “Medborgarrätterna förtjänar fanimej mer respekt än så.”

  Håller fullständigt med.

 37. Anna Troberg » Kontrakt är kul och jag är på, men…

  […] är en lattjo liten EU-pryl som man kan ha kul med. Och det stannar för all del inte där. De rödgröna tycks också en smula förvirrade om vad de egentligen tycker om […]

Comments are closed.

arrow