Sista dagen på partiledarturné

Så sitter Anna och jag på tåget från Karlskrona till Norrköping pǻ den sista dagen av turnén. Det märks att man inte har lika mycket tid som vanligt under sådana här turnéer — bloggandet och allt annat har blivit lidande, till förmån för att träffa folk i hela landet. Eller åtminstone på elva orter.

Intensiva dagar.

Turen började i Östersund där SAS demonstrerade att SJ minsann inte skulle få ha monopol på förseningar. Genom att bagagelastande personal inte fanns tillgänglig förrän en timme efter planerad avgång, och därmed försenade planet med lika mycket, så demonstrerade SAS tydligt att de var ett stort företag där bara den certifierade kaffekokaren får koka kaffe. Vi landade på Frösön tydligt efter utsatt tid. Därifrån var det tåg resten av turnén. Östersund har jag nämnt i en tidigare bloggpost.

Därefter vidare till Sundsvall som var kallt. Man fick spåra snön med resväskorna. Efter att Anna och jag hade hållit en föreläsning på lokala universitetet så kollapsade jag tyvärr under allmänt överarbete, så Anna gick ut och drack öl med aktivister utan mig.

Vidare till Gävle där det återigen var föreläsningar, den här gången på Folkets Hus, följt av öl och mat. Första gången som Anna och jag var slut på kvällen och valde hotell i stället för att sova hos aktivister, så att vi skulle vara lite piggare nästa dag i…

Västerås, där vi bland annat gjorde misstaget att försöka dela ut flygblad i mörker och isregn som fick 1) inga att vara ute och b) dessa inga att gå hukade och vägra titta på en enda människa. När jag sade “nä, det här går inte, nu lägger vi ner” var aktivisterna inte svårövertalade. Festen efteråt var desto trevligare och Anna och jag bröt vid tiotiden för att åka vidare…

…morgonen därpå till Skövde, där ett stort gäng aktivister mötte oss på tågstationen. Flygbladsutdelning, fika, föreläsning och middag, och extra komfort när vi fick låna soffor i ett, eh, ett slags kollektiv. Kudos. Kylan gjorde förstås att flygbladsutdelningen kanske inte gav enorm utdelning.

Näst på tur var Borås, som också hade ordnat föreläsning och intervju med lokala medier. Mycket socialt med aktivisterna där.

Vidare med buss till Jönköping. På bussen ringde Ekot och gjorde radiointervju. Det var lite speciellt att passagerarna runt omkring började kommentera intervjun efteråt. Tyvärr hade vi inte så mycket tid i Jönköping, eftersom SJ hade bestämt sig för att ställa in vårt tåg på kvällen då vi skulle vidare till Örebro, så det fick bli en (lång) fika där vi träffade flera lokala trevliga pirater. Vi var bara i Jönköping i fyra timmar, men det vägdes upp av att det tidigare tåget till Örebro blev kraftigt försenat, så att vi istället kom fram långt efter vi skulle ha gjort med det inställda tåget. Graggadxah. #såtgvsh

I Örebro mötte vi Julian Dibbell, som är reporter på New York Times Magazine och skulle följa med oss några dagar. Han hade tidigare varit i Bryssel och pratat med Christian Engström. Det första som hände i Örebro var Yttrandefrihetsdagarna (ordnat av Tidningsutgivarna) med paneler och föredrag, där jag satt i paneler med folk som Anna Serner, Lotta Gröning och Robert Aschberg. Anna Serner har bloggat från eventet, och jag tror inte att Julian förstod speciellt mycket. 🙂 Desto mer när vi gick ut på kvällen och träffade lokala Örebropirater.

Sedan tåg till Kalmar, och Julian passade på att ta intervju nästan hela vägen. Väl där blev det trevlig fika följt av att Anna och jag peptalkade lite och gav Kalmarpiraterna argument i debatten, och sedan demonstrerade Gustav och Thomas RepRapen. Det var extra intressant att se hur professionella reportrar, och då särskilt från något så ansett som New York Times, reagerade på att se en RepRap hos Piratpartiet.

Julian Dibbell: "Oh hello bitches, guess who got to see a real live RepRap?"

Sedan pizza och öl FTW i Kalmar. Vi fick erbjudande om att gå och bowla till midnatt, men avböjde och sov gott i Davids lägenhet. Julian avvek för att ta 0700-tåget från Kalmar till Stockholm. De andra var slutsålda. Jag hade nog inte klarat att gå upp för ett tåg 0700 så sent på turnén…

I stället åkte vi vidare med ett tåg 1157 till Karlskrona, där det omedelbart blev fika och lokalpress. Nåja, nästan omedelbart. Först incheckning på hotell (vi har som grundregel att sova hos aktivister, men det måste vara päls- och rökfritt, och erbjudandet vi fick i Karlskrona involverade en — jag citerar — “attackkatt”).

Lokalmedia var genuint intresserade, och ledarskribenten jag pratade med ställde ovanligt kvalificerade och intressanta frågor.

På kvällen O’Learys. Öl tio kvällar i rad börjar kännas av.

I skrivande stund har Anna och jag hunnit passera Norrköping där vi hade ett givande möte, och är nu äntligen på väg mot egen säng. Under tiden har jag förstås upptäckt massor av intressanta saker att blogga om, bland annat ett högintressant amendment till en obskyr rapport i EU-parlamentet. Ja, Christian Engströms namn står på amendmentet, men jag upptäckte det via La Quadrature.

Hörs imorgon.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Job

    Du vet att bara för att man går på pub så måste man inte dricka öl va? Det är okej att dricka alkoholfritt.

  2. Faye

    Jag är såå besviken över att jag missade er när ni var i Örebro! Hade jag vetat det innan (SKÄMS på mig som inte håller bättre koll på din blogg!) hade jag ju planerat kvällen annorlunda. Nåja, jag hoppas på flera tillfällen! 🙂
    /Faye.

Comments are closed.

arrow