PP i Europaparlamentet: ACTA faller?

Christian Engström och Henrik Alexandersson skriver att nu blir det åka av i ACTA-frågan. Och det är inte dåliga kanoner som Christian och hans kollegor drar fram — parlamentet kräver att få se papperen på bordet, omedelbart, eller också drar parlamentet EUs ACTA-förhandlare inför domstol. (Parlamentet drar kommissionen inför domstol, alltså.)

Två olika förslag på resolutioner från parlamentet har lagts fram, en från PP/Gröna och en från PPE/ECR. Det är särskilt värt att notera att de innehåller snarlika texter, men jävlar vilka kanoner som tas fram:

7.  Reminds the Commission that if it does not provide Parliament with immediate and full information about the negotiations in accordance with Art. 218 TFEU before the next round of negotiations in April, Parliament will have no choice but to bring an action in accordance with Art. 263 TFEU for infringement of the Treaties to the Court of Justice of the European Union; (PP/Christian Engström)

10.  Urges the Commission to ensure that the enforcement of ACTA provisions – especially those on copyright enforcement procedures in the digital environment – are fully in line with the letter and the spirit of the acquis communautaire and do not imply ‘self-regulatory’ measures being imposed by private companies outside the scope of democratic decision-making processes; considers that Internet service providers should not bear liability for the data they transmit or host through their services to an extent that would imply prior surveillance or filtering of such data; (PP/Christian Engström)

Via Hax får jag precis nyheten att en gemensam resolution har nåtts över partigrupperna och att texten kommer att presenteras under förmiddagen. Spännande! Debatten sker i kväll och voteringen i EP imorgon.

Det betyder naturligtvis inte att ACTA faller, men som minimum markerar parlamentet att allt det som upphovsrättslobbyn hoppats att åstadkomma med ACTA inte kommer att tillåtas. Och i praktiken är avtalet då meningslöst för dem att fortsätta driva.

Och via Hax och Christian får jag precis nyheten att texten till resolutionen nu är postad. Det är starka kanoner så att det svänger om det! Parlamentet sätter ner foten om att de inte tar skit av den här sorten över huvud taget, och kräver både öppenhet, insyn och att vissa element (avstängningar från Internet, gränsgenomsökning av handväskor efter kopierade skor) inte får förekomma.

Christians namn är ett av sex från den gröna gruppen som står bakom resolutionen. Svenska Carl Schlyter är också med.

UPPDATERAT: Jag trodde först att Christian var rapportör för den gröna gruppens ursprungliga resolution. Den formuleringen är bortplockad.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Markus "LAKE" Berglund

  Vad är det för nytt hittepåuttryck – “starka kanoner så att det svänger om det”?

  Bilderna i mitt huvud blir väldigt förvirrande. 🙂

 2. Jakob

  Viktigt: Ny fråga för PP. Vägra bankernas löjliga antiterrorist-snokande.

  Alla banker, mäklarfirmor och bolåneinstitut går nu i dagarna ut med brev till sina kunder där de begär att man ska identifiera sig genom att skicka in en kopia på sitt id-kort. Detta är ett led i arbetet med att bekämpa ”terrorism”.

  Jag uppmanar alla att vägra skicka in dessa överhetsbrev. Starta gärna en kampanj om detta.

  SBABs information om detta:
  http://www.sbab.se/2.130/2.700/2.813/1.10420?WT.ac=Aktuellt%20hos%20SBAB

 3. lymmeln

  Jag är glad att vi har pirater i EU parlamentet som rapporterar om händelseutvecklingen kring ACTA. Särintressen ska inte ha möjlighet att driva igenom integritetskränkande lagstiftning bakvägen under täckmanteln handelsavtal. En sådan lagstiftning kommer att beröra många och ACTA förhandlingarna kräver därför full insyn.

 4. steelneck

  @Jakob: Det där är ju fullständigt.. När skall det bli stopp på alla dessa paranoida fasoner, myndigheterna verkar fullständigt att ha tappat fotfästet. Madrassen börjar se allt mer attraktiv ut i jämförelse med banken. Beter sig banken som en fiende, då lär de jaga bort en hel del transaktioner som vanligt hederligt folk gör.

  Det komer så mycket nu, dammluckorna har fullständigt rämnat, inom alla områden. Småföretag läggs ned på grund av lagen om nya kassaregister, vilket handlar om övervakning, givetvis föreslaget av dem som tjänar på att sälja just kassaregister. Näringsministern föreslår övervakning via elmätaren, säkerligen föreslaget av dem som tillverkar elämätare. SAS tar fingeravtryck av resenerärer, SJ inför inrikespass så att vi inte kan åka till grannstaden utan legitimationskontroll, bussbolag registrerar folks privatresor, vägtullar, hastighetskameror, övervakningskameror på stan och tom. på skolor, identitetskontroller vid skolbespisningar, privat elektronisk kommunikation förbjuden genom FRA-lagen, IPRED, postens kontroller och registreringar, polisen har fått allt mer långtgående befogenheter till tvångsmedel, fingeravtryck i passen.

  När ända in i helvete skall det ta slut?

 5. Alter Ego

  Skönt att de hittade lite ryggrad så här i elfte timmen där nere.
  Nu måste vi se till att de gör det här hemma med.

 6. steelneck

  @Alter Ego: Glöm det, vi är minst 10 år från något sådant om det inte händer något alldelens otroligt i höstens val, typ att PP skulle få 30% av rösterna och C, Fp, Kd och V åker ur riksdagen.

  Det kommer bara mer och mer, pipelinen in i korvmaskinen är proppfull och de vill bara stoppa in mer paranoida saker för var dag som går och det sker inom alla områden på alla nivåer. Troligtvis kommer det inte att gå att reversera detta politiskt, galenskapens gräns kommer att passeras med åtföljande reaktion som politiken reagerar än mer repressivt på, de är ju bevisligen redan paranoida oh då är den reaktionen given. Det börjar se förbannat mörkt ut nu och vi har redan vandrat en lång väg i rakt motsatt riktning från EU-valets vackra lovord.

  Kommande val blir ett lackmustest av vår demokrati och jag talar då inte om rätten att rösta, utan om vi har en fungerande åsikts och opinionsbildning som är grunden för demokratin. Jag tror inte vi har det i realiteten längre, mycket på grund av media. Vi kan ju idag se att grodkokningen fungerar.

 7. steelneck

  Tillägg till ovan. Vi ser ju hur hederligt folk, hur medelsvensson tom. ursäktar övervakningen och kontrollen av dem själva, även om var och en av dem inser att samhället inte blir ett dugg bättre av kontrollerna och övervakningen av just dem. De är på sätt och vis redan indoktrinerade.

 8. Urban

  Steelneck,

  “Tillägg till ovan. Vi ser ju hur hederligt folk, hur medelsvensson tom. ursäktar övervakningen och kontrollen av dem själva, även om var och en av dem inser att samhället inte blir ett dugg bättre av kontrollerna och övervakningen av just dem. De är på sätt och vis redan indoktrinerade.”

  Pirater anser att medelsvensson är indoktrinerad, medelsvensson anser att integritetsivrarna (med betoning på ÖVERDRIVEN integritet) är smått paranoida. Det finns ingen absolut sanning, bara olika synvinklar och toleransnivåer.

  Det jag inte gillar med att ha pirater i parlamenten är att de inte bara värnar om integritet, de gör det för att uppfylla mål av typen “fri kultur”, avskaffande av patent, möjlighet att fuska med sjukförsäkringar (vilket flera pirater redan i forum erkänt att de vill uppnå genom att slippa bli journalförd). Hade det bara varit integritetsivrare i parlamenten så hade det inte varit negativt – givet att de balanseras av de som också vill se till att brottslighet upptäcks, förebyggs, bestraffas osv. Men nu har piraterna tyvärr även en agenda som går ut på att man ska snylta på andra människor och försvarar detta med höga integritetskrav. Det håller inte.

 9. Jakob

  @Urban: Ovanligt klokt inlägg från dig. De flesta pirater delar nog den målsättningen du uttrycker.

  Det är när du generaliserar som det blir fel. När du kritiserar någon som vill fuska, referera då gärna till den du åsyftar.

  Något du inte kan ha missat här på forumet är att få pirater håller med om dina pirat-generaliseringar. Ta det till dig. Lär. Utvecklas. Och de fall där du hittar någon som står för något du tycker är negativt, debattera då på individnivå. Det hedrar inte ditt intellekt att försöka tillskriva en mängd människor något som kommer från en enskild människa.

 10. rolle

  Se till Island, de har fått nog av att bli överkörda av överheten:
  http://www.niemanlab.org/2010/02/iceland-update-media-freedom-bill-advances/

 11. Urban

  Jakob,

  “Något du inte kan ha missat här på forumet är att få pirater håller med om dina pirat-generaliseringar. Ta det till dig. Lär. Utvecklas. Och de fall där du hittar någon som står för något du tycker är negativt, debattera då på individnivå. Det hedrar inte ditt intellekt att försöka tillskriva en mängd människor något som kommer från en enskild människa.”

  Då antar jag att du riktar det tipset även till flertalet pirater som så flitigt skriver nedlåtande svar på mina med antydningar om att jag har betalt för att skriva här, tillhör mediamaffian osv. Där kan man verkligen prata om generaliseringar fast mot “anti-pirater”.

  Det är märkligt vad fel man hittar i min argumentation men aldrig hos pirater, hur fult de än uttrycker sig, lånar mitt nick för att störa debatten osv. Sen har vi de som alltid kräver en länk för att backa upp argumentationen men kräver aldrig någonsin en länk när en pirat skriver ett inlägg, hur illa underbyggd det än är.

  Summa summarum, det är aldrig fel att sopa rent runt egen dörr först…

 12. Alter Ego
 13. Jakob

  @Urban: “Då antar jag att du riktar det tipset även till flertalet pirater som så flitigt skriver nedlåtande svar på mina med antydningar om att jag har betalt för att skriva här, tillhör mediamaffian osv.”

  Nej, jag avser inte rikta ett tips där man i motsats till att diskutera på individnivå istället som du föreslår generaliserande riktar sig till “flertalet pirater”.

  Jag riktar mig till dig och jag hoppas att du tar det till dig för vad det är istället för att undvika att lyssna in diskussionen. Det leder ingenstans att vara lomhörd och peka finger. Diskussionen går framåt om argument tas in och bemöts för vad de är.

  Däremot håller jag givetvis med dig om att samma kodex gäller oavsett vem man är och vad man tycker.

  Jag är varken piratpartist eller kallar mig pirat, men jag har stor tilltro till PP:s agenda avseende de värden PP säger sig försvara. Jag tycker att det blir tramsigt och intellektbefriat när jag läser kommentarer som inte bemöter sakinnehållet i PP:s politik utan istället hittar på vad Piratpartiet står för.

  Höj nivån! Din fritid är värd så mycket mer än paranoida fantasier som inte underbyggs med sakliga argument.

 14. Alter Ego

  De flesta av EU-parlamentarikerna har ju mer stake än hela Svenska Regeringen tillsammans.
  Man tror ju nästan inte att det är sant. Hoppas de fortsätter i samma spår.
  http://www.markdice.com/

 15. lymmeln

  Kommissionen har helt klart något värt att dölja för folket i ACTA förhandlingarna. Det visade kvällens ACTA debatt i EU parlamentet. Gucht försöker på olika sätt rättfärdiga de slutna förhandlingarna. Parlamentet borde sätta ned foten och avbryta förhandlingarna omedelbart fram tills att full transparens ges. Kommisionen har uppenbarligen sin egen definition på vad full insyn i förhandlingarna innebär, dvs bara full insyn ibland beroende på vad som förhandlas, dvs vad gemene man aldrig skulle kalla för full insyn överhuvudtaget.

 16. Mind

  Urban: Kan du kanske peka på vem det är som säger att de är Pirat för att vilja kunna fuska med sjukförsäkringar?

  Det enda jag sett som man om möjligt skulle kunna tolka så var en som sa att integritet var till för alla, även de som fuskade. Stor skillnad från att påstå att det är för man vill fuska. Vilket ju faktiskt är självklart, lagen ska vara lika för alla.

 17. Det svänger om kanonerna | Sanningen som jag ser den

  […] Falkvinge skriver: Och via Hax och Christian får jag precis nyheten att texten till resolutionen nu är postad. Det […]

 18. Urban

  Jakob,

  “Däremot håller jag givetvis med dig om att samma kodex gäller oavsett vem man är och vad man tycker.”

  Bra, då hoppas jag att du på individnivå även kommenterar när pirater bryter mot denna kodex. Ett trendbrott alltså.

 19. Jakob

  @Urban: Du får hoppas vad du vill, men låt inte sammanblanda dina förhoppningar om att jag skulle bli en allmän kodex-polis i forumet med ord som kommer från mig.

  Jag riktar in mig på att hyfsa nivån och skapa en reell debatt där jag bedömer att det gör mest nytta.

  Just nu är det dig jag riktar mig till och jag hoppas att du tar in det konstruktivt.

  Om du höjer nivån och diskuterar på individnivå så är ett framsteg rönt.

  Som jag förstår dig så är vi överens om formen.

  Låt oss nu fortsätta ta del av sakfrågorna och kommentarerna, utan fler generaliseringar och påhittade åsikter.

Comments are closed.

arrow