Stefan Flod, Ung pirat: Rasism tar död på kunskapssamhället

Stefan Flod, Ung Pirats förbundsordförande, filosoferar om att rasism och kunskapssamhället är varandras motsatser. Precis som han skriver att Rasism tar död på kunskapssamhället i rubriken, så gäller onekligen också det rakt omvända: ett samhälle som fokuserar på integritet, kultur och kunskap tar bort tillväxtförutsättningarna för rasism.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Fredrik

  Filosoferandet om rasism lyser med sin frånvaro. Artikeln är egentligen bara ett upprepande av vad Piratpartiet står för, fast med onödiga irrelevanta referenser till rasism tillagda. Det är precis så Ask, Bodström och upphovsrättsindustrin gör för att låtsas argumentera för något när det egentligen bara är retoriska rökridåer. Nu förklarar Ung Pirat ett krig mot rasismen lika omotiverat som Bush förklarade krig mot terrorismen.

  Det jag uppskattar med Piratpartiet är just vårt enkla fokus på integritet, kultur och kunskap. Vi förutsätter alla människors lika värde, utan att blanda in rasism. Tyvärr blir nu Ung Pirat övertagna av onödiga organisationer som bara vill främja sig själva genom tom retorik.

 2. Hans J

  Detta enkla fokus på integritet, kultur och kunskap innebär ju helt enkelt att det inte går att vara rasist samtidigt.

  Upplysthet är ju motsatsen till rasism!

  Om man är för alla människors personliga integritet så kan man ju inte samtidigt vara rasist.
  Om man är för delad kultur så kan man ju inte samtidigt vara rasist.
  Om man är för fri kunskap så kan man ju inte samtidigt vara rasist.

  Det är bara okunniga, kulturfientliga individer som struntar i människors integritet som blir rasister. Den som bejakar vetenskaplig forskning bryr sig inte ett dugg om vilken färg på skinnet som en forskare har eller vilket kön som forskaren har. Den som vill utveckla nya läkemedel får ge sig in i Amazonas eller Borneos djungler och fråga lokalbefolkningen om vilka örter de använder för att bota sjukdomar – då kan man inte vara rasist.

  Är man kulturintresserad så njuter man av de mest skiftande uttryck för mänskligt skapande. Vill man att dessa kulturella yttringar ska få spridas så kan man inte vara rasist samtidigt. Samma sak är det med den som värnar om alla individers rätt till integritet – Hudfärg har ju ingenting alls med en sådan inställning att göra.

  Alltså är Piratpartiets själva ideologi en skyddsinjektion mot rasism – De är helt oförenliga!

  Vi är en värld!
  Piraterna slåss för den världen!
  Det är därför jag är Pirat!

 3. varulven

  Massinvandring av analfabeter från Somalia är ett hot mot kunskapssamhället.

 4. Hans J

  Inte alls!

  De kan ju lära sig att läsa här! Det vore ju toppen för kunskapssamhället! Det är väl till och med så att det vore en vinst för kunskapssamhället om alla världens analfabeter fick chansen att komma till Sverige för att lära sig att läsa?

  Du förstår tydligen inte vad kunskapssamhället är frågan om. Det handlar inte om egoism. Det handlar om att dela med sig av kunskap! Du kan också bidra genom att exempelvis utbilda dig till lärare eller läromedelsförfattare.

  Kunskapssamhället har hur som helst ingenting med rasism att göra.

Comments are closed.

arrow