Alle man på däck! Ett halvår till valet.

Idag den 19 mars är det ett halvår till riksdagsvalet. Det är nu det gäller. Det är nu det börjar.

Vi har inte haft praktiska möjligheter att vara ute på gator och torg i våra lila kläder under vintern, och särskilt inte under den här vintern. Men nu har våren kommit till så gott som hela landet.

Det har gått ut utskick till stora delar av landet om att synas på stan idag (och de närmaste dagarna). Poängen är att alla ska se pirater i lila igen. Idag sparkar vi igång första steget av piraternas valrörelse. Det är aktivism på gatorna i Lund, Göteborg, Stockholm, Linköping, Örebro, Sundbyberg, Kalmar, Västerås, Hässleholm, Borås, Sollentuna och många fler städer runt om i landet idag och i helgen. Detaljer har skickats i separata mail. Kolla i din mailbox efter mail som börjar med “Piratpartiet” på ärenderaden.

Om du inte är i en stad där något ordnats, så misströsta inte för det! På den här sidan syns vem som är din kommunledare. Ring honom eller henne och be dem plocka hem flygblad, foldrar och affischer (instruktioner för funktionärer finns här). Det går på den centrala kampanjbudgeten, dvs. partiet betalar. Bara att bära lila på stan gör en enorm skillnad (och naturligtvis bär vi lila i en sort och nyans vi trivs med när vi delar ut flygblad). Om du inte redan har kläder, så skaffa inför aktivism och sommaren?

Det är nu det gäller. Det är det här vi har tränat för. Det är det här vi har planerat för. Det är nu vi måste vinna.

Det här halvåret är en do-or-die. Vi är fortfarande en ung organisation, vi har funnits i fyra år. Nästa chans kommer om fyra år till. Utöver att samhällsutvecklingen går i en rasande fart åt alldeles fel håll — ingen vet hur mycket skada fyra år till med den här sortens lagstiftning kommer att göra — så är det osäkert om alla vi aktivister klarar att hålla ut i fyra år till utan att ta steget till nästa nivå, som vi tänker göra med riksdagsinträdet i höst. Det är för vår egen skull som aktivister och för allt vad vi tror på som vi måste gå ut på gatorna nu och göra det vi gör bäst.

För vi vet ju hur man gör. Vi tog hem EU-valet något alldeles enastående. Vi ska göra samma sak en gång till. Men med ännu mer i potten.

Idag börjar allvaret.

Jag vill avsluta med tre ord, som jag vill att alla ska känna till: Integritet, kultur och kunskap. I den ordningen. De flesta ute på gatorna känner fortfarande inte till att Piratpartiet ens existerar. (Det är inte bara vårt fel. Många är ointresserade av politik och vet inte vilka sju partier som sitter i Sveriges riksdag, än mindre vilka som utmanar dem.) Därför får vi ofta frågan “Vad står Piratpartiet för?” när vi är ute.

Jag vill att alla femtiotusen av oss ska kunna ett enkelt och rättframt svar på den frågan, ett svar som fungerar i alla situationer:

— Vad står Piratpartiet för?

— Integritet, kultur och kunskap.

Det är vad Piratpartiet står för. Det är ett snabbt svar som ger en översiktsbild och bjuder in till fler frågor. Jag skrev för ett tag sedan en lite längre utbredning av de tre orden, som finns i en bloggpost här. Där finns mycket man kan svara på uppföljningsfrågor; där finns tydliga exempel på hur vi bygger integritetssamhället, kultursamhället och kunskapssamhället.

Vi ses på gatorna senare idag! Anna Troberg och jag kommer att vara ute på aktivism i våra hemstäder, precis som många andra av våra funktionärer. De av oss som är i Stockholmstrakten kan träffa Anna och mig omkring Sergels Torg ikväll, där vi träffas utanför Gallerian 1730 och delar ut flygblad i ett par timmar.

Klart skepp! 184 dagar till valet. Nu kör vi.

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Daniel

  En sak jag skulle behöva hjälp med för att argumentera för PP är ett argumentationsunderlag. Jag vill föra fram PP till de som inte känner till det och få in oss i riksdagen, men jag saknar ibland svar på frågor.

  Jag föreslår att vi tar fram en FAQ som alla aktivister kan bära med sig, för att ha lite mer på fötterna när det kommer kritiska motfrågor som kan vara lite kluriga att svara på.

  Så, ni som är bra på att skriva/formulera er, ge mig diskussionsunderlag!!!

 2. Lars-Erick F

  Just så Rick.
  Men förutom upp på däck så måste ni ut från hamnen också. Dvs, förutom turnéer och flygblad, ut i gammelmedia också. Igen och igen.
  Ta tag i aktuella frågor.
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/piratpartiet-vinner-inget-pa-att-ligga.html

  Först om ni är där blir ni intressanta på gator och torg.

  Med välgångsönskningar.

 3. HR

  225k röster i euvalet. 32k motsv. 1%. I rdval är 57k 1%.
  2/3 av dom röstar i rdvalet på pp 150k / 32k ~ 4,7%
  90k av dom som inte röstade i euvalet men röstar i rdvalet röstar på oss.
  90k / 25k ~ 3,6% (räknar med lägre stöd i den gruppen)
  summan blir:
  240k / 57k ~ 4,2%

  Så en bra gissning är att vi får 4 – 4,5% om vi kommer in. Det blir hårt bara det.

 4. Urban

  “Det här halvåret är en do-or-die. Vi är fortfarande en ung organisation, vi har funnits i fyra år. Nästa chans kommer om fyra år till. Utöver att samhällsutvecklingen går i en rasande fart åt alldeles fel håll — ingen vet hur mycket skada fyra år till med den här sortens lagstiftning kommer att göra — så är det osäkert om alla vi aktivister klarar att hålla ut i fyra år till utan att ta steget till nästa nivå, som vi tänker göra med riksdagsinträdet i höst.”

  Skönt, då slipper vi se piraterna om fyra år, tack!

  “Jag vill avsluta med tre ord, som jag vill att alla ska känna till: Integritet, kultur och kunskap. I den ordningen. ”

  Men alla vet ju att den verkliga ordningen är (gratis) kultur (och någon annan får betala), integritet (för brottslingen/nedladdaren) och kunskap (om vi blir trötta på att konsumera media).

 5. Rocce

  Okej – det låter ju jättebra *Integritet, kultur och kunskap* men på vilket sätt har det här med mig och min familj att göra ? hur kommer en röst på piratpartiet ge mina föräldrar en bättre ålderdom, min lillebror en bättre skola? hur kommer en röst på piratpartiet ge oss en bättre vård, miljö & trygghet ? Integritet, kultur & kunskap vad innebär det för mig?

  På vilket sätt ska piratpartiet upgradera sverige och ge oss en ljusare framtid ?

  Vad vill partiet genomföra om det kommer till riksdagen?

  /Rocce

 6. Gregor Samsa

  @Urban
  Presentera gärna en liten sammanställning av din betalda mediekonsumtion det senaste året så kan vi jämföra lite. (Antal köpta filmer, biobesök, konserter, spel, cd alternativt digitala motsvarigheter. ) Så kanske vi kan komma ifrån det där lite med gratis, stöld och annat dravel du brukar komma med.

 7. Urban

  Rocce,

  Mycket relevanta frågor. PP brukar säga sig inte tillhöra något block och har inga åsikter vad gäller viktiga frågor som jobb, skola, vård, skatter/bidrag, behålla ROT-avdraget, höja bensinpriset, kärnkraft osv.

  Så vad innebär en röst på PP? Vilket block vill de försöka samarbeta med? Inte för att jag tror att något seriöst parti skulle vilja göra det, lika lite som med SD, men det är ändå relevant att få veta innan valet vilket block man kommer att samarbeta med. Om det överhuvudtaget skulle bli aktuelt räknar jag med att det blir med rödgröna röran men det är ändå viktigt att få beskedet på förhand.

 8. Urban

  Gregor Samsa,

  Vad har min eller din privata mediekonsumtion med frågan att göra? Om du eller jag “vinner”, är den jämförelsen då dinmensionerande för om PP ska fortsätta eller lägga ned? Eller tänker du ungefär som i TPB-rättegången, om det går emot piraterna så är det jäv, annars är det en rent överjävligt professionellt genomförd rättegång?

 9. Isaksson

  ”Rocce says:
  March 19, 2010 at 13:33
  ”Okej – det låter ju jättebra *Integritet, kultur och kunskap* men på vilket sätt har det här med mig och min familj att göra ?”

  Piratpartiet kämpar för att bevara exempelvis rätten till fri kommunikation, utan godtyckig övervakning, registrering och lagring av sådan av exempelvis myndigheter eller ekonomiska intressen, eller mer precist tredje part. Mer specifikt kan man nämna post- eller Brevhemligheten. Budbärarimmunitet är en annan sak som piratpartiet värnar om. Dessa är oerhört viktiga, om inte fundamentala, aspekter i fri press och yttrandefriheten. Detta går under ”integritets” aspekten och är en av grundpelarna i ett demokratiskt statsskick, och undermineras detta kan det påverka både dig, dina barn och barnbarn.

  ” hur kommer en röst på piratpartiet ge mina föräldrar en bättre ålderdom, min lillebror en bättre skola?”

  Fri kunskap innebär i förlängning att kunskap skall främjas och göras tillgänglig och tillfalla allmännyttan i största mån möjligt, detta medelst att reformera upphovsrätter och patentsystemet för att frilägga i dag, via patentsystem, låsta utvecklingsområden. Vad detta kan ge för positiva aspekter är exempelvis att mer kunskap, litteratur och fakta kommer kan komma skolor till gagn via fria distributionsmedia, så som internet. Om man släpper kunskapen fri att utvecklas, så är det inte svårt att se att ny teknik, forskning och utveckling kommer att ta stora kliv framåt, vilket kan leda till exempelvis bättre äldrevård eller helt enkelt bättre levnadsstandard för oss alla.

  Direkta frågor som rör äldrevård eller barnomsorg står dock inte i piratpartiets program.

  ” hur kommer en röst på piratpartiet ge oss en bättre vård, miljö & trygghet ?”

  Vård- och miljöspecifika frågor är som jag nämnt ovan inget som står på Piratpartiets agenda, men jag snuddade i vad som skulle kunna växa fram ur Piratpartiets synsätt. Vad gäller trygghet, så innebär piratpartiets linje en ökad trygghet för individen att kunna leva fritt i dagens samhälle, utan godtycklig övervakning av kommunikation och i ett samhälle där man respekterar rättssäkerhet för medborgaren och där grundlagen efterlevs.

  ”Integritet, kultur & kunskap vad innebär det för mig?”

  Detta för du fundera ut själv, då jag på intet sätt kan sätta mig in i vad detta betyder för dig som person.

  ”På vilket sätt ska piratpartiet upgradera sverige och ge oss en ljusare framtid ? ”

  Genom att hindra att lagar som negerar grundlagen och mänskliga rättigheter, så som exempelvis rätten till fri kommunikation och budbärarimmunitet som jag ovan nämnt, införs.

  ”Vad vill partiet genomföra om det kommer till riksdagen?
  /Rocce”

  Piratpartiet kämpar för en så kallad vågmästarroll. De kommer sådeles att ställa sig till de som kan erbjuda mest vad gäller Piratpartiets kärnfrågor. På så vis hoppas Piratpartiet att redan etablerade politiker kommer, om de vill sitta i ledande ställning, att bjuda över varandra och på så vis förs våra frågor upp på den politiska agendan. Piratpartiet har sådeles inga frågor att kompromissa bort, som exempelvis skattefrågor. Om ett parti inte går med på piratpartiets politik, så röstar således inte piratpartiet på deras, krasst uttryckt.

  Naturligtvis kommer även Piratpartiet föra dialog och föra debatt om just integritet, kultur och kunskap, hur dessa frågor påverkar oss som samhälle och individer.

  Detta är min egen syn som jag upplever av piratpartiet, dess principer och politiska program. Mitt råd, om du är intresserad, är att läsa Piratpartiets principprogram och läsa på Piratpartiets forum om andra frågor du kan tänkas ha.

  http://www.piratpartiet.se/principer
  http://vbulletin.piratpartiet.se/index.php

  Vänligen
  -Isaksson

 10. Danny

  Urban,

  Jag är aktiv pirat. Jag kollar inte på film, köper mina datorspel, lyssnar på musik huvudsakligen via spotify och köper det jag inte kan hitta där, så där drar du alla pirater över en kam.

  Jag är väldigt mån om min och andras intregitert. Men om äffärer, shoppingcenter osv vill sätta upp kameror så är det upp till dem. Men i min intima sfär? Internet är för många som sovrummet eller toaletten. Varför ska man få ha hemligheter i sovrummet och på toaletten men inte på internet och telefonnätet där kanske 70 % av min kommunikation håller till? Skulle du sätta upp kameror i ditt sovrum och låta “staten” få se närhelst de ville om de bara talade om för att dig att de fångar fler bovar och banditer då? Ens om de lyckades få dig att tro på det?

  Kultur är viktigt och som jag sa så gör jag för det aldra mesta rätt för mig. Låter inte bli att lyssna på musik om den är för svår att få tag i lagligt men thats it. Musik/film/spel är det enda du inte kan få ha öppet köp på om du bryter förpackningen. Du måste köpa grisen i säcken om du vill vara laglig helt enkelt. Är det rätt när konsumentköpslagen är så hård på alla andra områden? Sen kan man jag även tycka branchen lyssnar dåligt på folk vill ha. Betalar man för något ska det vara kvalite, det ska funka till alla ens mojänger och köper man något ska mna få äga det och dela med sig av det bland sina vänner.

  PPs syn på kunskap verkar du inte ha några åsikter om. Min åsikt är bara att kunskap alltid är av godo och finns det någon som vill delge mig och dig kunskap via internet ska det stå i deras fulla rätt så länge det inte bryter mot något tysthetslöfte den personen skrivit under etc.

 11. Calandrella

  “– Integritet, kultur och kunskap.”
  Men kultur och kunskap är inte lika viktigt som medborgerliga rättigheter. “Integritet, yttrandefrihet och rättssäkerhet” är bättre. Eller “Medborgarrätt, kultur och kunskap”.

 12. ZastDerg

  @ Calandrella Integritet, yttrandefrihet och rättssäkerhet är för en väljare ungefär samma saker. Ja, de är viktiga, men vi har andra saker som vi också tycker är viktiga. Därför är det bra att korta ner Integritet, yttrandefrihet och rättssäkerhet till endast Integritet, då det är den som är den rättighet som är mest akut hotad .

  Exempel 1:
  X: “Vad står ni i PP för?”
  Y: “Integritet, yttrandefrihet och rättssäkerhet”
  X “Jaha, alltså bara en åsikt: de grundläggande rättigheterna. Enfrågeparti!!!

  Exempel 2:
  X: “Vad står ni i PP för?”
  Y: “Integritet, kultur och kunskap.”
  X: “Jaha, ni har alltså flera olika åsikter, berätta mer om hur de hänger ihop.”

  Vilket av dessa ger bäst förutsättningar för att övertyga väljaren om att vi är ett seriöst parti?

 13. Quincy Columbia

  Danny: “Musik/film/spel är det enda du inte kan få ha öppet köp på om du bryter förpackningen.”

  Det stämmer ju inte alls mat underkläder och rätt mycket annat får man ju inte heller öppet köp på om man öppnat förpackningen inte heller reavaror m.m.m.m.m.m

 14. Danny

  @Rick: Var kommer patent in i bilden? Hur värderar du/partiet patentfrågan i relation till “Integritet, kultur, kunskap”?

 15. Danny

  @Quincy Columbia:

  Jodå. Dålig mat, underkläder av undermånig kvalitet osv går bra att lämna tillbaka men dålig kultur sitter du där slätt med.

 16. Danny

  @Quincy Columbia:

  Vet att det är en viss skillnad, men borde det vara det? Visst, vi är ganska överens om hur dålig mjölk ser ut och att ett par kalsonger ska ha en sammanhållande söm och när det kulter kan du avsky det jag älskar och tvärtom utan att det är något konstigt med det. Men fortfarande, du får inte veta förrens du brytet förpackningen och gjort produkten oreturnerbar.

 17. Quincy Columbia

  Danny du tänker lite snett klart du kan byta en trasig eller ickefunktionerande skiva vilket är motsvarigheten till dålig mat, gillar du inte spelet filmen eller musikskivan alls så lär du antagligen inte köpa den från början det finns ju faktiskt möjlighet att provspela hyra och provtitta på det mesta plus att det finns recensioner man kan kolla innan man köper något.
  I värsta fall så kan du ju faktiskt sälja eller byta bort den om du inte gillar den alls.

 18. Danny

  Nja, tycker ändå inte det. Köper jag en ny soffa får jag packa upp den hemma och allt och sen har jag en period av öppet köp. Varför kan detsamma inte gälla kultur?

  Du menar att jag ska hyra filmen först innan jag köper den, och lägga 40- 50 kronor till utöver det redan höga prisat på runt 200 för att köpa en ny film? Eller att jag ska lita på resensenter? Då måste jag väl kunna hålla dem ansvariga om jag inte delar deras åsikt?

  Visst, sälja det på blocket går ju alltid. Men då får jag aldrig tillbaka det jag lagt + att jag får betala för annonsplats. Är väl inte meningen man ska gå back?

  Och vad det gäller spel måste du ha hundra koll på vad din dator klarar av innan du öppnar spelet. Och många gånger har jag kännt mig lurad av produkten när kartongen, baksidan, lovat betydligt mer än vad spelet sen ger.

  Nej, jag förstår inte riktigt varför “dåligt” bara fungerar så länge det är något objektivt. Det finns ingen kundvård i kulturbranchen.

  Sen uttryckte jag mig lite klumpigt, det finns förståss andra grejjer du inte kan lämna tillbaka. Produkten måste ju vara säljbar igen för att öppet köp ska kunna gälla. Du kan inte ta en portion joghurt och lämna tillbaka resten med motivationen att du inte tycker om blåbär…

 19. Quincy Columbia

  Danny det finns hyrställen som hyr ut DVDs för 10:- dygnet och många toppfilmer kostar ju inte mer än 20-30 kr. att hyra så jag ser inte riktigt problemet, dessutom så kan du kolla trailers på nätet eller på TV.

  Ditt soffexempel är lite tvåeggat för en soffa kostar antingen rätt mycket pengar eller tid att transportera så visst du kan få öppet köp men det kostar ofta minst en femhundring att lämna tillbaka den. Trror att rätt många videobutiker kan byta in även en öppnad DVD mot någon annan film om man är riktigt besviken. Samma gäller nog musikskivor.

 20. Seriös Pirat

  @Danny:

  Urban,

  “Skulle du sätta upp kameror i ditt sovrum och låta “staten” få se närhelst de ville”

  Det har Urban inget emot. Det händer inget där ändå.

 21. Mikael Popovic

  Jag förstår inte riktigt.
  Integritet – jo det hajjar jag.

  Kultur – Vad i hela friden har PP med kultur att göra, man vill ju försämra villkoren för kulturskaparna?

  Kunskap – Borde inte Falkvinge och Engström avgå då? De visar ju gång efter annan att de saknar grundläggande kunskap om den upphovsrätt de önskar reformera? Det är inte något vidare tecken att man inte läst på, hur vet dom att de vill ändra något, när de saknar kunskapen? Läser man andra spekulativa inlägg på bloggar och i kommentarer, så förstår man att kunskapsinsamlande inte är en prioriterad sysselsättning inom piratrörelsen. Lägg där till alla helknäppa källhänvisningar till varandra, sig själva, subjektiva återgivningar och misstolkningar av vetenskapliga studier och rapporter. Inget som direkt går i kunskapens tecken tycker jag.

 22. Steef

  Vi måste jobba hårt hårt hårt med att ha bra och relevanta svar på frågor likt de Rocce ställer. Såväl visionära som vardagsnära svar, som vem som helst kan relatera till. Jag är övertygad om att det är en av de absolut viktigaste punkterna för att PP ska ha minsta chans att ta sig in i riksdagen. Speciellt då Bonnier och övriga (lilla klicken) mediesverige tycks ha bestämt sig för att PP inte alls är önskvärda i riksdagen.

  Då är inte svar, i den stil Isaksson levererar, bara för omständiga – de blir i värsta fall/troligen rent av kontraproduktiva. Förolämpande. Hur väl formulerat och korrekt det än må vara tänds inte minsta lilla gnista ens i mig, som är intresserad av dessa frågor. (Observera att detta är inget illa menat mot Isaksson, det blev bara ett tydligt exempel. Det ser väldigt ofta ut precis så här när pirater diskuterar och formulerar sig)

 23. JonasN

  Jag såg precis att piratpartiets ekonomiska situation försämrats dramatiskt de senate dagarna. Jag följer siffrorna på http://www.piratpartiet.se/guldpirat

  Nu ser jag att ett negativt (!) belopp (i dec 2008) smugit sig i bland donationerna. Det fanns inte där för bara några dagar sedan. Hur kan man få en negativ donation? Har partiet tvingats betala tillbaka pengar? Till Engström?

 24. Isaksson

  Steef says:
  March 19, 2010 at 19:58

  Du kan måhända ha rätt. Jag är definitivt ingen poet och ofta kan kanske en poetisk ådra behövas för att beskriva politiska ideologier. Det lämnar jag däremot till de mer språkligt begåvade att sysselsätta sig med, då jag skulle bidraga med mer harm än nytta.

  Däremot finner jag att ett svar av mig, hur undermåligt formulerat det än må te sig, är bättre än inget svar alls till någon som ställer en fråga.

  Om du kan och har ork ber jag dig, eller någon som anser sig lämplig, att bära talarens mantel och att inspirera och “tända gnistan” som kan föra Piratpartiet framåt.

  Vänligen
  -Isaksson

 25. Steef

  Som sagt, Isaksson, det var inte riktat mot dig… även om det är ofrånkomligt att du känner dig, åtminstone, lite utpekad förstås 🙂

  I mina ögon handlar det inte om att någon ska göra detta, förstås, utan om att det är viktigt att vi alla hjälps åt. Just för att det alls inte är enkelt. Man skulle nog till och med kunna kalla det skitsvårt, utan att ljuga.

  En ganska viktig del är just att uppmärksamma detta problem, eftersom de allra flesta som läser, skriver och kommenterar pirat-bloggar är mer eller mindre insatta i dessa frågor. Det är väldigt lätt att bli hemmablind och glömma bort att ett välanvänt ord som “godtycklig” inte är helt självklart för många begåvade personer. För att inte tala om att många inte förstår ett skvatt av hur dessa olika lagförslag påverkar internet och vår kommunikation…

 26. Rick Falkvinge

  JonasN: Den negativa donationen är en bokföringsmiss inför sättandet av ingående balans för 2009. Vi gick över till ett nytt bokföringssystem 2009 och jag tänkte inte på att donationshistoriken även för 2008 låg i det.

  Den bör vara borta nästa gång du tittar.

 27. Rick Falkvinge

  JonasN: Engström står f.ö. tvärtom för den andra av de stora staplarna, den i december 2009.

 28. Pop

  Jättekul att ni för dessa diskussioner i offentlighetens ljus, man får verkligen full insyn i hur “on top of things” ni inte är!! Hoppas inte, för er skull, att detta är er “braintrust”!!

 29. Om framtidspartiet | Isak Gerson

  […] framtidspartiet Idag talade jag med en väljare under flygbladsutdelningen. Hon berättade om hur 30 år tidigare varit med om att starta upp miljö- och framtidspartiet som […]

 30. DanielS

  Har vi en strategi för att kunna synas i tidningar eller TV (inte för att jag varken använder nått av de medium längre). Vet dock att många fortfarande tror på det som skrivs och sägs utan att kritisera.

  Skulle vi kunna köpa en sida i säg aftonblaskan som reklam eller är det för dyrt?

  Problemet som jag ser det är att vi syns för lite, det diskuteras för lite om våra frågor öppet. Och för tillfället är det för mycket fokus på internt käbbel. Dags att visa på en enad front.

 31. d

  Rick Falkvinge (pp) sa…
  Visst har du rätt att göra vad du vill med ditt verk, precis som äganderätten föreskriver. Men när du sålt det till någon, så är det ju den personen som har äganderätten. Vilken liberal princip säger att du har rätt att fortfarande disponera över det som du har sålt till någon annan?

  @Rick Falkvinge

  Du blandar ihop saker när de passar dig. Först vill du påstå att den virtuella verkligheten innebär att man får sprida virtuellt innehåll hur man vill till andra, eftersom det går.

  Men sedan pratar du om fysisk äganderätt av en dvd skiva, men innehållet på dvd skivan är ju inte fysisk, den är ju virtuell.

  Så hur ska du ha det, är en film en virtuell eller fysisk vara?

  Du rick Falkvinge är inget annat än en google kramande pajas som vill att monopolen ska ta över internet helt genom google books och youtube, där dessa företag förmedlar film och litteratur till oss och tar över hela marknaden. Det är vad du arbetar för din fjant. Börja använda ditt riktiga namn också, rick falkvinge är ett patetiskt artist namn.

 32. Växtverk och proffspolitik « obeveklig

  […] det fanimej dags för ansvarspersonerna i Piratpartiet att skärpa till sig! Ni måste börja jobba åt samma mål och ta de nödvändiga beslut för att ta partiet över 4% gränsen. För att göra det kommer det […]

 33. gastlind

  d:
  Du skriver till Rick:

  “Du blandar ihop saker när de passar dig. Först vill du påstå att den virtuella verkligheten innebär att man får sprida virtuellt innehåll hur man vill till andra, eftersom det går.”

  Det är å andra sidan meningslöst att ha lagar som föreskriver kontroll av “virtuellt innehåll”. Eftersom det inte går att kontrollera i praktiken.

 34. Dennis Homo Sapiens Nilsson

  Varför krångla till och hymmla med vad det här egentligen handlar om och vad egentligen vad Piratpartiet står för?

  Vi i “väst” är på god väg att införa det samhälle majoriteten av oss lärt oss att fördöma, totalitära diktaturer. I ett totalitärt samhälle där majoriteten av oss är politbyråns åsnor.

  I ett sådant samhälle är dagisplatser, upphovsrätt och sådant oviktigt. Det viktiga är att behålla livet. Det borde även Urban, Mikael Popovic o Quincy Columbia hålla med om.

  “Om man ska kunna bekämpa morgondagens ondska måste man känna till gårdagens. Man ska respektera sin medmänniska så som man själv vill bli respekterad. – Ferenc Göndör”

 35. Urban

  Dennis,

  ““Om man ska kunna bekämpa morgondagens ondska måste man känna till gårdagens. Man ska respektera sin medmänniska så som man själv vill bli respekterad. – Ferenc Göndör””

  Ja det sista håller jag definitivt med om. Och jag skulle inte vilja att det jag skapar kopieras mot min vilja och därför är det fel att utsätta andra för det. Ganska självklart, sådant lär man sig redan på dagis.

 36. Urban

  När man tittar på Piratpartiets medlemsstatistik så ser man att medlemsantalet i en viss åldersgrupp toppar vid c:a 20-årsåldern och rasar kraftigt med högre ålder. Det är mindre än hälften vid 30-årsåldern. 30-åringar borde väl ha ungefär samma kunskaper om internet (troligen mer) än 20-åringar även om vanorna kanske är lite andra. Kan någon pirat förklara varför det ser ut så?

  Jag är rätt säker på att det är en mognadsfråga. I högre tonåren och strax efter är de flesta ganska kaxiga och tror att de kan och vet allt. Men man blir klokare med åren, kommer ut på arbetsmarknaden, skaffar familj, hus, hund… Då blir helt andra frågor viktiga. I princip innebär detta att partiet är ett ungdomsparti vars medlemmar röstar på andra partier när det blir mer mogna. Hur kan ett sådant parti ha en framtid i riksdagen?

  Dessutom har det varit väldigt tyst om piraternas kärnfrågor på sistone i media, väljarna i allmänhet tycker inte att det är viktigt nog i förhållande till andra och ännu viktigare frågor som jobben, miljön, vården och skolan. Den publicitet man kan räkna med i närtid är ju kommande negativa “vertikalitet”, dvs det krafiga ras som förväntas ett år efter den stora uppgången. Men det är tveksamt om det ens kommer att nämnas som en parentes i media.

 37. erik

  @Urban

  Vad menar du med ditt inlägg egentligen? Menar du att ungdomsfrågorna är mindre viktiga än andra frågor? Kan det vara den attityden hos äldre politiker som gör att yngre väljare sviker rikdagspartierna eller inte röstar överhuvudtaget? Ungdomarna är en del av samhället de också. Du har dock rätt i att man prioriterar olika frågor ung som gammal. Jag tror PP lockar fler yngre väljare just för att Internet som infrastruktur rent generellt är en större del av ungdomarnas vardag än hos äldre.

 38. Urban

  @erik

  “Vad menar du med ditt inlägg egentligen? Menar du att ungdomsfrågorna är mindre viktiga än andra frågor? Kan det vara den attityden hos äldre politiker som gör att yngre väljare sviker rikdagspartierna eller inte röstar överhuvudtaget? Ungdomarna är en del av samhället de också. Du har dock rätt i att man prioriterar olika frågor ung som gammal. Jag tror PP lockar fler yngre väljare just för att Internet som infrastruktur rent generellt är en större del av ungdomarnas vardag än hos äldre.”

  Det jag menar är att PP är till största delen ett ungdomsparti och därför inte platsar i regeringen. Ungefär som SSU eller MUF.

  Många ungdomar/tonåringar (men inte lla) tror att de vet bäst om allt, de ingår väl i frigörelseprocessen från föräldrarna. De vill ha så mycket som möjligt till minsta möjliga ansträngning. Begrepp som ansvar och hänsyn till andra människor har inte klarnat eller mognat, egoism råder. Det är då inte konstigt att man lockas att rösta på PP. Men det är ju precis motsatsen de behöver – stramare tyglar, vuxna som ger dem bra värderingar, att de får lära sig att ta hänsyn till andra inklusive upphovsmannen och andra som man kan trampa på via ett alltför fritt internet. I hemmet har man regler, det måste finnas på internet också för att det ska fungera. Det blir inte ett bättre samhälle om man går piraterna till mötes, det är lite på temat fri uppfostran som var modernt ett tag men som visade sig fungera katastrofalt dåligt på flertalet ungdomar och många har efteråt rapporterat att de mått mycket dåligt och hade efterlyst stramare tyglar. Av kärlek, inte för att neka ungdomarna något.

 39. erik

  @Urban

  “Det jag menar är att PP är till största delen ett ungdomsparti och därför inte platsar i regeringen. Ungefär som SSU eller MUF.”

  – Jag håller inte med dig om att ett parti som innehåller en större andel yngre väljare diskvalificerar sig för en plats i regeringen om det rör viktiga samhällsfrågor. PP har även många väljare över 30 år som tycker att dessa frågor är viktiga. Jag anser att riksdagspartierna har fokuserat för mycket på det dåliga med Internet som t ex. spelberoende, mobbning och terrorism istället för att framhäva möjligheterna att knyta nya kontakter och utbyta kunskap. PP är bra på att lyfta fram det positiva med Internet och det är viktigt att även Internets bra sidor prioriteras upp på den riksdagspolitiska agendan oavsett om det innebär att PP själva måste in i riksdagen eller att något annat parti visar tydligare engagemang i frågorna.

  “De vill ha så mycket som möjligt till minsta möjliga ansträngning.”

  – Det här stämmer bra in på både unga och gamla fast det yttrar sig nog på olika sätt. Människan är lat till sin natur.

  “Men det är ju precis motsatsen de behöver – stramare tyglar, vuxna som ger dem bra värderingar, att de får lära sig att ta hänsyn till andra inklusive upphovsmannen och andra som man kan trampa på via ett alltför fritt internet. I hemmet har man regler, det måste finnas på internet också för att det ska fungera.”

  – De flesta är nog överens om att det måste finnas regler. Man måste dock ställa sig frågan vad man vill uppnå och om det är proportionellt. PP är bra på att lyfta fram just denna frågeställning i debatten och det är där meningarna går isär. Jag säger inte att PP alltid har rätt men det är bra att de lyfter fram och diskuterar konsekvenserna, av t ex. hårdare lagstiftning i den politiska och almänna debatten. Visst är det bra att lära sina barn bra värderingar och visa hänsyn till andra, likväl är det viktigt att lära dem att tänka själva och kritiskt granska sådant de hör och läser. Vuxna har inte alltid rätt tyvärr. När jag var liten grabb på 70 och 80 talet fick jag lära mig av “de vuxna” att man är oskyldig till dess man är dömd och att det är fel att peka ut personer som brottslingar bara för att de är misstänkta. Jag upplever att främst vuxna mer och mer frångår denna princip idag av ren rädsla eller okunskap om Internet. Vad är och rätt och vad är fel här? Mer om detta nedan.

  – Man hör ofta att stramare tyglar och hårdare tag mot brottslighet krävs så som det ser ut i samhället idag utan att det motiveras vad dessa hårdare tag får för konsekvenser för samhället i övrigt och är verkligen samhället så mycket osäkrare idag? Jag tycker det är illavarslande när riksdagspolitiker inte ens reflekterar över att de trampar på grundläggande demokratiska principer. För att ta ett färskt exempel tänker jag på justitieminister Asks uttalanden, http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6807364.ab ,angående att skicka ut färgglada kuvert till misstänkta sexköpare. I korthet föreslår hon att man går ifrån principen “Oskyldig tills motsatsen bevisats (Läs gärna vad folk tycker om detta i kommentärsfältet). PP har med all rätt kritiserat hennes uttalanden men det borde höras mer kritiska röster från våra riksdagspartier och media när sådana här förslag läggs fram så att det skapas en ordentlig allmän debatt.

 40. Urban

  Erik,

  Angående Asks uttalande så håller jag med om det var helknäppt. Frågan är vad hon sa exakt och i vilken kontext. Hon kan ha blivit feltolkad eller att det är taget ur sitt sammanhang. Hur som helst, det som kommit fram tyder på att hon behöver göra en pudel. Reinfeldt har ju dessutom tagit henne i örat. Hoppas att hon blir ersatt av någon med lite mer energi, det behöver stramas åt rejält i dagens flumsamhälle. Inte ett hår ska krökas på den kriminella, det har bl.a. Göran Lambertz sett till (skönt att han blivit ersatt).

 41. kras

  @ Urban

  Men alla vet ju att den verkliga ordningen är (gratis) kultur (och någon annan får betala), integritet (för brottslingen/nedladdaren) och kunskap (om vi blir trötta på att konsumera media).

  1. Piratpartiet propagerar inte för att man ej ska kunna ta betalt för kultur.
  2. Piratpartiet värnar om alla människors integritet.
  3. Vad har kunskap med trötthet på viss media att göra?

  Så vad innebär en röst på PP? Vilket block vill de försöka samarbeta med? Inte för att jag tror att något seriöst parti skulle vilja göra det, lika lite som med SD, men det är ändå relevant att få veta innan valet vilket block man kommer att samarbeta med. Om det överhuvudtaget skulle bli aktuelt räknar jag med att det blir med rödgröna röran men det är ändå viktigt att få beskedet på förhand.

  Meningen med vågmästarstrategin är just att man i förväg inte väljer några partier att samarbeta med.

  Dennis,

  ““Om man ska kunna bekämpa morgondagens ondska måste man känna till gårdagens. Man ska respektera sin medmänniska så som man själv vill bli respekterad. – Ferenc Göndör””

  Ja det sista håller jag definitivt med om. Och jag skulle inte vilja att det jag skapar kopieras mot min vilja och därför är det fel att utsätta andra för det. Ganska självklart, sådant lär man sig redan på dagis.

  ’’

  Motsatt kan man säga att om man inte vill att andra människor ska begränsa ens frihet och rättigheter så vill man heller inte utsätta andra för det. För övrigt finns det ingen naturrätt att inneha ett monopol som inskränker människors frihet och rättigheter.

 42. erik

  @Urban

  “Frågan är vad hon sa exakt och i vilken kontext. Hon kan ha blivit feltolkad eller att det är taget ur sitt sammanhang.”

  Exakt vad hon säger framgår ju av videoklippet som var länkat till artikeln på AB. Det är svårt att tolka det hon säger på något annat sätt. Ask säger bland annat kort efter sitt förslag om att skicka ut gredelina kuvert till misstänkta sexköpare: “det ska vara tydligt, du är misstänkt faktiskt för att ha varit ute och köpt sex, Det är inte tillåtet.”

  Jag tycker Reinfeldt nöp henne för lätt i örat och han verkade inte helt främmande för hennes tankar kring detta

Comments are closed.

arrow