Ett rättssamhälle i Ask

Ingen kan väl ha missat utspelet från Ask om att misstänkta ska hängas ut på skampåle.

Det ska vara som att skämmas på torget. Ja, exakt de orden använde hon. Skamstraffet avskaffades annars på medeltiden ungefär. Att en justitieminister använder det — om misstänkta — är inte bara att missförstå rättsstatens grunder. Det är att pissa på dem och skratta.

Riktigt många har skrivit riktigt bra och välformulerat om hur den här tanten är ytterligt inkompetent att vara justitieminister och inte förstår rättsstatens grunder, och själv skrev jag ett pressmeddelande igår om det hela där Anna Troberg fick prata om att en justitieminister inte ska främja korruption.

Men bäst av alla noterade Inslag om den genuina illvilja som Ask uppvisar. Det är inte bara så att en misstänkt ska skämmas; det är bara bra om barnen öppnar brevet och mår dåligt av innehållet.

Jag tar mig friheten att citera den här delen i sin helhet:

Skamstraffet som Beatrice Ask vill utsätta den, nota bene, misstänkte för skall inte administreras av ”byborna” i klassisk mening. Nej, vår justitieminister vill att straffet utdelas av familjen. Familjens skam, våndor och avståndstaganden från den utpekade är inte bara en olycklig bieffekt av utpekandet. Det är tvärtom själva syftet. Det är just att slå familjen i spillror som skall utgöra det värsta straffet för offret, värre än en senare eventuell påföljd. Okunnig (föga förvånande) om straffskalan för sexköp, smackar justitieministern att skammen blir ”effektivare än ett par år i fängelse”. Om eventuella barn dras in i skamstraffet är det närmast en fördel, menar Ask.

“Det är nog lika bra att dottern får veta vilken typ hon har till far. Man måste tänka på att inte skydda fel faktor. Om det är en dotter som blivit utsatt för övergrepp av sin far kanske brevet ger henne mod att berätta.”

Man baxnar. Detta larviga prat om uppdiktade pedofilmisstankar är ett ynkligt fikonlöv som inte döljer vad Ask egentligen ägnar sig åt. Det är ingenting nytt att bestraffa någon genom att skada den offret älskar. Och ingen kärlek är större än den man känner till sina – helt oskyldiga – barn. Vi känner igen metoden från riktigt fula skilsmässor och psykotiska ex-partners. Den hänsynslösa illviljan, man kan inte kalla det likgiltighet när den bär sådana drag av sadism, är skrämmande, för att inte säga ondskefull.

Inslag lyckas här sätta fingret på en springande punkt. Vi har alltså en justitieminister som på fullt allvar föreslår metoder som annars bara är reserverade för de mest illvilliga maffiatorpederna, som får uppdrag av typen “få den här mannen att samarbeta, var kreativ och jag vill inget veta”. Från en justitieminister! Om oskyldiga medborgare!

Sanna Rayman konstaterar i SvD att den här kvinnan leder en utredning om att skärpa sexköpslagen, och hur fundamentalt olämpligt det är. Det säger faktiskt inte speciellt lite att Thomas Bodström av alla människor tycker att hon går för långt.

Många har pratat om detta som en enskild händelse. Jag tycker inte att det är det.

När justitieministern vill använda sexköpslagen som ett redskap — ett verktyg, en hävstång — för att montera ner rättsstaten, för att medelst polisvåld få folk att bli sociala parior för ett bötesbrott, vare sig de är skyldiga eller inte, då måste justitieministern avgå, och då måste sexköpslagens existensberättigande kraftigt ifrågasättas.

När justitieministern vill använda förbud mot narkotikaberusning som ett redskap — ett verktyg, en hävstång — för att med våld släpa bort 12-åringar, med polisvåld slita av dem kläderna och tvinga dem att kissa inför främmande människor, vare sig de gjort något brottsligt eller inte, då måste justitieministern avgå, och då måste förbudet mot narkotikaberusning kraftigt ifrågasättas.

Det finns ett mönster här.

När lagar används för att montera ner rättsstaten i stället för att upprätthålla den, så är det ett problem. Sådana lagar saknar existensberättigande.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

UPPDATERING: Ask backade nyss (ca kl 10.45 den 24 mars). Det var en jävla tid det tog för en minister att fatta att man föreslagit något författningsfientligt. Dessutom backar hon med orden att det var ett “olämpligt retoriskt exempel” och att “hon uttryckte sig klumpigt”. Jag saknar det uppenbara: Att hon drar tillbaka innebörden. Ett jag påstod detta, och det var fel. Det saknas helt i pudeln. Jag har inte mycket till övers för politiker som klyver hår med ordval.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Johan

  Dags för en gammal hederlig demonstration på gatorna?

 2. Peter Andersson

  I snart fyra år har justitieminister Ask umgåtts med lobbyister som präglat henne med mantrat “vi måste få redskap att sätta åt MISSTÄNKTA fildelare, vi måste få redskap att sätta åt MISSTÄNKTA fildelare, vi måste få redskap att sätta åt MISSTÄNKTA fildelare…”.

  Det är således inte alls svårt att tänka sig att det tjatet har urholkat hennes känsla för skillnaden mellan MISSTÄNKT och dömd, umgås man på detta sätt tillräckligt länge och/eller ofta med partsintressen som dessutom får stå helt oemotsagda (infoga eventuellt länk här till riksdagshearingen där konsumentsidan företräddes av upphovsrättskramare som “kunde argumenten”, etc) så kanske det skulle kunna hända vem som helst som inte ända in i ryggmärgen har verklig känsla för integritet och medborgarrätt.

  Jag tycker piratpartiet skall bekosta en planch som hon och/eller framtida justitieministrar kan ha på väggen på sitt tjänsterum, på den skall det stå (ungefär så här) “en svensk medborgare är alltid oskyldig tills motsatsen bevisats”. Att det blir ett fint press photo opportunity när det överlämnas till justitiedepartementet gör ju inte saken sämre.

  Just my 47 cents…

 3. Johan

  För oavsett hur bra intellektuella samtal är så når det inte ut till folket och PP förblir lika osynligt som det varit nu sedan valframgångarna.

  Jag vill inte att vi ska förlora den här chansen för att vi skriver mer eller mindre intellektuella protesttexter fram och tillbaka istället för att nå ut.

  Ibland behöver man inte har långa utläggningar och smarta argumentationer… ibland kommer man mycket längre genom att visa sitt missnöje.

 4. OlofB

  Jag är med på en artikel om detta som representant för Svart Måndag och Liberati på expressen sidan 4 idag:

  Därför kokar nätet av ilska mot Ask

  Tycker för övrigt att samarbete med integritetsvurmande organisationer, som NSM och Liberati, är av godo för PP. Det ger möjlighet att förklara att även upphovsrättsreformer är viktiga ur integritetssynpunkt. Det betyder inte att PP måste hålla med om alla ställningstaganden som Liberati gör, precis lika lite som olika pirater måste ha exakt samma åsikt politiska frågor, även om vi är överrens om principprogrammet.

 5. OlofB

  PS. Jag är inte med i Liberati – utan bara Svart Måndag. Lite olycklig formulering där 😉 DS

 6. Hej pappa. « MaSkoPi

  […] säkert är glad att du slipper vara med om också; det är val om knappt ett halvår och vi har en justitieminister som helt tycks ha tappat förståndet samt en stadsminister som i vanlig ordning stoppar huvudet i sanden. Det hade varit härligt om du […]

 7. Martin

  Håller med Johan om att PP inte når ut… Bara några månader kvar till valet och jag ser mindre av PP i de offentliga rummen nu än på länge. Visst hittar man massor av PR och ställningstagande om man vill, men bara om man letar på rätt ställen. PP har hamnat i en skymd vrå den sista tiden. Vi behöver inte övertyga de redan övertygade utan nå ut till de som inte känner till PP’s politik, och det är MÅÅÅNGA.

 8. Anders Forsman

  Finns inga ord för denna handling – hon bör bara inse att hon har förbrukat sitt “förtroendeuppdrag” och avgå.

 9. Oscar Swartz

  PP borde gå ut hårt i Ask-frågan. Det där var inget misstag. Det är så hon tänker. När han hade hela Internetsverige samlat på Internetdagarna 2009 och kunde säga i stort sett vad hon ville handlade en stor del av hennes tal om “fula gubbar” som inte ens sades vara speciellt “fula”, eftersom det egentligen är varenda granne. Detta är tydligen Internet för Ask. Många i publiken satt ju och skämdes över att ha en sådan justitieminister. (Förutom att hon förstås nämnde tjyvar som “stjäl” filer och hur man ska få bukt med dem). Hennes privata fobier och hat låter hon uppenbarligen influera hur hon tänker runt lagstiftning. Piratpartiets pressmeddelande med Anna Troberg var bra men tycker det finns chans att gå ut hårdare.

 10. Tomas S

  Pudeln är helt irrelevant, man kan inte vifta bort ett sånt här utspel som en “retorisk groda”, att ens komma så långt som att yttra orden tyder på en fundamental oförståelse för rättsystemets grunder.

  Varje normal funtad tänkande människa skulle avfärda idén några tiondels sekunder efter att man tänkt den (om man nu råkade ha så otur med tänkandet!).

 11. JonasN

  Ask förespråkar hederskultur och medeltida häxprocesser.

  Det tar sex dygn för henne att ta tillbaka _ordvalet_, knappast något mer.

  Hon säger att hon uttryckte sig olyckligt. Nej, hon uttryckte sig mycket klart och tydligt!

  Politiker har avgått i Sverige efter mycket, mycket mindre felsteg. Tänk Friggebo. Tänk Borelius, tänk Stegö-Chilo.

  Hon måste avgå och jag tycker Piratpartiet ska driva saken hårt. Det är en prioriterad angelägenhet att hon inte blir omvald.

 12. minata

  @JonasN
  Du nämner Stegö-Chilo som fick sparken.
  I jämförelsen med Beatrice (åsikt) fick hon gå för sitt brottsliga handlande.
  Av politiska skäl hade Cecilia Stegö-Chilo inte betalat TV-licensen samtidigt som hon stod på Sveriges Radios lönelista. En snyltare som fick en fet Reinfeldtfot i arslet!

 13. MaxH

  Två citat saxat från DN.se:
  ‘Om att det skulle vara bra om familjen får reda på brottet säger hon nu: – Jag har ingen synpunkt på det.’

  ‘Ask vill inte kommentera kraven på sin avgång men säger att hon absolut vill fortsätta som justitieminister. Framöver kommer att hålla sig mer till manus och ge färre exempel, eftersom det lätt kan utnyttjas, säger hon.’

  -“Jag kan inte tänka själv” betyder det där.

 14. […] Sagor från livbåten och krassman och rick och tokmoderaten X […]

 15. Rick Falkvinge

  Oscar: postade just igen om det.

 16. Urban

  Vad har detta med PP:s politik att göra? Dessutom har ju Ask redan gjort en pudel. Oklart vad syftet är med detta inlägg.

 17. Urban

  Oscar Swartz,

  ” Detta är tydligen Internet för Ask. Många i publiken satt ju och skämdes över att ha en sådan justitieminister. (Förutom att hon förstås nämnde tjyvar som “stjäl” filer och hur man ska få bukt med dem).”

  Även om hon trampat i klaveret och gjort en pudel så är det du skriver inom parentes knappast någon parentes utan en klok och viktig observation av Ask.

 18. Urban

  Minata,

  “Av politiska skäl hade Cecilia Stegö-Chilo inte betalat TV-licensen samtidigt som hon stod på Sveriges Radios lönelista. En snyltare som fick en fet Reinfeldtfot i arslet!”

  Och vad ska man göra med de som snyltar filer då?

 19. Alter Ego

  Urban says:
  Och vad ska man göra med de som snyltar filer då?

  Jag är säker på att du har ett bra svar på det.
  Kan det kanske börja på Gul och sluta med ag.

 20. Soltzenitjyn

  “Kan det kanske börja på Gul och sluta med ag.”

  Gullig Onsdag?

 21. Thomas Tvivlaren
 22. Lars-Erick F

  Självfallet måste pp spela mot det öppna målet nu!
  Hårt, direkt.
  Ring radio och teve om er ståndpunkt.

 23. Rasmus (Flowerboy)

  Baserat på Peter Andersons ide ovan så slängde jag lite snabbt ihop en affisch i A0-format. Tryckfärdig pdf ligger här:

  http://www.aktafejk.se/pirat/pirat_affisch.pdf

  CC-licens (valfri no credit needed)

 24. OlofB

  Underbart Rasmus!

 25. kras

  @ Urban

  Oscar Swartz,

  ” Detta är tydligen Internet för Ask. Många i publiken satt ju och skämdes över att ha en sådan justitieminister. (Förutom att hon förstås nämnde tjyvar som “stjäl” filer och hur man ska få bukt med dem).”

  Även om hon trampat i klaveret och gjort en pudel så är det du skriver inom parentes knappast någon parentes utan en klok och viktig observation av Ask.

  En klok och viktig observation? ”Fildelningen” har aldrig handlat om några tjuvar som stjäl filer av varandra. Att du kallar det för en klok observation gynnar dessvärre inte din sak.

  Och vad ska man göra med de som snyltar filer då?

  Snyltar filer? Är du medveten om att fildelare själva går med på de transaktioner som utförs mellan dom?

 26. Oscar Swartz

  Jag har faktiskt hört talas om en fil som stjäls, Däremot förmeras filer ganska ofta på nätet och uppstår samtidigt på många ställen utan att några resurser egentligen går åt mer än en gnutta elström. Det är ju rent magiskt att mänskligheten så enkelt kan berikas och att alla på hela jorden plötsligt kan ta del av kunskap och kultur. Det är som när Jesus fick de där fiskarna att räcka till en stor folkmassa. Men de här undren sker på riktigt hela tiden.

 27. Oscar Swartz

  Det skulle stå “aldrig hört talas om” 🙂

 28. Urban

  kras,

  “Snyltar filer? Är du medveten om att fildelare själva går med på de transaktioner som utförs mellan dom?”

  Ja men upphovsmannen går INTE med på det. Det är alltså att snylta på upphovsmannens verk och dem som företräder honom. Du vet mycket väl vad jag menar och det faktum att PP har mindre än 1% av sympatierna inför valet tyder på att de allra flesta inser det här och anser att PP:s linje leder åt fel håll.

 29. Scary Devil Monastery

  Det spelar mindre roll hur många röster vi har eller inte, Urban. man beräknar att det finns två miljoner fildelare i Sverige. Man beräknar vidare att tre miljoner till i Sverige antingen inte har internet alls. det innebär att ungefär hälften av alla internetanvändare som ens bryr sig fildelar.

  Inte tillräckligt för att rösta PP med de frågor vi för kanske, men fullt tillräckligt för att garantera att den “minoritet” du talar om som stöttar och nyttjar fildelning är 15-20% av befolkningen som helhet och 40%+ av alla svenska internetanvändare som helhet.

  Av resterande är det en försvinnande liten del som går på din linje om att fildelningen skall beivras. Den stora majoriteten av folket är antingen för fildelning eller skiter i vilket. Din synvinkel har mindre mandat än vad vår har, samt ingen förankring i realism och verklighet.

 30. kras

  @ Urban

  “Snyltar filer? Är du medveten om att fildelare själva går med på de transaktioner som utförs mellan dom?”

  Ja men upphovsmannen går INTE med på det.

  Är det deras filer menar du? Pratar du om något annat än människors privata filer så kan det vara en fördel att uttryckligen säga det.

  Det är alltså att snylta på upphovsmannens verk och dem som företräder honom.

  Det är alltså att snylta när man sprider information, som man innehar, vidare till sina medmänniskor, något som människor gjort genom alla tider, och som också har bidragit stort till vår utveckling som ras? För att det ska räknas som snylteri så måste man väl också kunna bevisa att en fildelad fil har en ogynnsam effekt för någon? Då det inte finns något direkt samband mellan ett fildelat verk och upphovsmannens plånbok så kan det bli svårt att bevisa. Fildelningen kan i själva verket även ha positiva effekter för upphovsmän. Är du säker på att det rör sig om snylteri och inte om symbios? Fildelarna tillhör ju som sagt storkonsumenterna av kultur och har som alla andra människor en begränsad budget för det ändamålet.

  Du vet mycket väl vad jag menar och det faktum att PP har mindre än 1% av sympatierna inför valet tyder på att de allra flesta inser det här och anser att PP:s linje leder åt fel håll.

  Partiets sympatier kommer sannolikt att stiga när valet närmar sig och partiets medlemmar har börjat sitt valarbete. Hursomhelst så spelar det för fildelningens skull inte så stor roll huruvida Piratpartiet kommer in i riksdagen eller inte, för den kommer att fortsätta som om inget har hänt i vilket fall som helst. Skillnaden ligger istället i hur man ska behandla människors rättigheter. Vi har ju som bekant en justitieminister som tyckte att man borde hänga ut människor som enbart var misstänkta för brott.

 31. www.cutandpastewealth.com

  An interesting discussion is definitely worth comment. I do
  believe that you need to publish more on this subject, it may not be a taboo subject but
  usually people do not discuss such issues. To the next!
  Best wishes!!

 32. best seller books

  Really when someone doesn’t know afterward its up to other visitors that they will help, so here it occurs.

Comments are closed.

arrow