Asks korsade fingrar fortsätter att förvåna

Igår skickade PP ut ett pressmeddelande där vi skriver att vi forsätter att kräva Asks avgång.

Det var inte “klumpigt uttryckt” att föreslå att misstänkta ska stå och skämmas på torget, som hon uttryckte det. Det låg ingen som helst klumpighet eller otydlighet i förslaget. Det var stringent och tydligt resonerat där Ask mycket tydligt visade vilka värderingar hon har om rättsstaten.

Då duger det inte att säga att det var ett retoriskt exempel. Vilka andra retoriska exempel kan vi få se på förslag från justitieministern? Skenavrättningar, kanske? Mot misstänkta för andra bötesbrott, kanske olovlig körning (som faktiskt har en marginellt högre straffskala)?

Som grädde på moset står hon idag i Upsala Nya Tidning och säger vad hon har lärt sig: att man inte ska prata om sådant ett valår. Det var inte fel på vad hon sade, det var inte fel på hennes resonemang, men hon missförstods (vilket är oxfekalier) och man ska inte prata om sådant ett valår. Skam går fan på torra land.

Till råga på allt drar hon återigen upp “unga tjejer som säljer sex” som argument för ett behov, och visar med det en häpnadsväckande ignorans för verkligheten: bland unga är det fler killar än tjejer som säljer sex. Ingenstans framgår det varför justitieministern väljer att se så selektivt på verkligheten. Det kan en minister inte heller göra.

Ask måste avgå.

Fler (kopierat från Christian Engström): Lars-Erick Forsgren, Opassande, Fetsmart, Helena Bergman, PeoWagstrom, Sven Tycker, Enligt min humla, Lake, Satmaran, Nemokrati, Scaber Nestor, Högberg, Hax, Thomas Tvivlaren, Peter Lindén, Rasmus Lenefors, Thomas Bodström, Piece of Mind, HBT-sossen, Pezster Whatsupsthlm, SvD Ledarredaktionen, Yami och pandorna, Makt & Media, Hax, Tango för enbenta, Rick Falkvinge (PP), Den nya medborgarrättsrörelsen, Scaber Nestor, Det perfekta livet, Per pladdrar på, Pezster Whatsupsthlm, Staffan B, Opinionsbloggen, Svensk Myndighetskontroll, Sagor från livbåten, Äntligen måndag, Politikken, Anna Troberg (PP), Anna Troberg (PP), Fria Tidningen, Expressen, Sydsvenskan, Nyheterna, TV4, SR Ekot, Aftonbladet, Nyheter 24, Nyheter 24, DN, Lisa Magnusson, Kristdemokraten, Sanna Rayman, Sanna Rayman, Nyheter 24, Kvällsposten, Aftonbladet, UNT, och många andra

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. JJJ

  Tvivlar inte på dig men skulle gärna vilja ha länk till en källa att fler killar än tjejer säljer sex. Så jag har något konkret att referera till.

 2. Magnus

  “Justitieminister Beatrice Ask (M) anser att debatten efter hennes uttalande om kuvert i grälla färger till sexköpare för bort fokus från den viktiga frågan”
  http://www.dn.se/nyheter/politik/ask-debatten-skymmer-sikten-1.1068026

  Ok, så det är inte så viktigt ändå att man skall ses som skyldig tills man dömts?

  Det blir bättre.
  “Ask säger att hon har en mycket bestämd uppfattning om att man är oskyldig till dess att man har bevisats om att man har begått ett brott och att den som är dömd och har avtjänat ett straff ska vara fri.

  – Jag har inga som helst problem med den sortens grunduppfattningar”
  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/ask-gor-en-pudel-om-sexkopare-1.1066791

  Så folk får tycka att principen att man är oskyldig tills man dömts är inte så viktig, men folk får väl tycka det om de vill?

 3. Rick Falkvinge

  Flera undersökningar — jag skulle vara förvånad om inte någon som läser kommentarerna här har en länk tillgänglig. Om inte, så återkommer jag senare idag.

  Senast jag läste det var det Metro som slog upp det relativt stort.

 4. Martin
 5. Martin
 6. Fiery Spirited

  Jag vill slå ett slag för begrepet Micropudel för att beskriva vad Ask håller på med…Moderaterna och hennes vänner inom media vill framställa det som hon gjort en pudel…blogsfären har hitills kallat det en dvärgpudel…fast det implicerar ju att hon alls backat från uttalandet. Micropudel är mycket bättre beskrivning om hur mycket hon tagit tillbaka uttalandet.

 7. The Observer

  “Kuperad Pudel” kanske?

 8. The Observer

  Förtydligande: “Kuperad” betyder ju både “bland om korten” och “knipsa bort svansen på en valp” för att göra den mer säljbar (det senare är dessutom olagligt).

 9. The Observer

  Nu får jag skärpa till min stavning: “Kupera” betyder ju både “blanda om korten” och… etc

 10. gastlind

  @Fiery Spirited: Mer i stil med sån populär hund som är så liten att den får plats i hennes väska kanske? Väskpudel..

 11. Svempa

  En liten gredelin pudel, typ?

  Hur går det med att skicka gredelina kuvert till henne, där man delger henne misstanke om inkompetens?

 12. Juggen

  Bra skrivet Rick! Nu gäller det endast att få Sveriges befolkning att inse vad Ask egentligen har gjort.

 13. Thomas Tvivlaren
 14. Urban

  Vilken rätt har PP att begära Aks avgång? PP är ju inte ens ett riksdagsparti. Koncentrera er på er egen politik istället, om det finns någon.

 15. Rick Falkvinge tar ställning

  […] Rick Falkvinge fortsätter att kräva Beatrice Asks avgång. Pudel räcker inte för Falkvinge. Många av oss andra känner avsky för stora delar av sexhandeln och det är nog lätt för oss alla att ta i för mycket någon gång. […]

 16. Tommy

  Jag håller helt och hållet med!

  Jag såg en dokumentär om att fler killar än tjejjer prostituerar sig. Oklart på vilket sätt, och jag kommer inte ihåg vilken kanal det var. Någon som har referenser?

 17. Micke

  @ Urban: Som privatperson, så har man all rätt i världen att kräva någons avgång, om man anser att denne har missbrukat sin position, eller på annat vis begått tjänstefel. Vilket alltså är exakt vad Beatrice Ask har gjort i hennes ämbete som justitieminister. Thomas Bodström gjorde även han tjänstefel, när han lät sig bli “ministerstyrd” av påtryckningar från organisationer och regeringar utanför vårt land. Men tyvärr, är det inte mycket vi kan göra åt honom nu, då han inte längre innehar någon maktposition i Sveriges Regering.

  Det vi däremot kan kräva, är att inte sådana här fadäser upprepas, och det är inget som är specifikt för PP som parti. Utan vem som helst som privatperson i Sverige, har denna rätt att kräva avgång från någon i maktposition. Sen är det en helt annan fråga om personen faktiskt avgår, men kravet är ändå tillåtet.

  I övrigt är PP inget enfrågeparti, så du får gärna läsa på lite mera innan du slänger ur dig en massa lösa påståenden utan någon grund i fakta.

 18. Urban

  Micke,

  Jag tycker att man ska vara försiktig med att slå på stora trumman och kräva saker när man har mindre än 1 % av väljarnas stöd. Vem har f.ö. brytt sig om detta s.k. pressmeddelande? Har det kommenterats av någon av de stora drakarna? Eller har det helt ignorerats?

 19. Putte

  Om man ändå är på väg att återinföra medeltida rättskipning, varför inte också införa vattenprovet för att avslöja häxor och sexbrottslingar.

  “Forskning visar att” pedofiler flyter av sig själva i vatten på samma sätt som häxor. Så låt oss binda händer och fötter på misstänkta häxor/pedofiler och slänga dom i vatten. Om de flyter vet vi att de är skyldiga och om de sjunker har de nog lyckats dölja sin verkliga natur och förtjänar att drunkna.

 20. Rebecca

  Expressen gnäller om det fruktansvärda bloggdrevet mot Ask.

  Jaha, och Expressen är rätt person att moralisera om drev? Vad säger Expressen om drevet mot Persbrant, Maria Borelius och Cecilia Stegö?

 21. LIGIZT

  Troligtvis totalt offtopic, men iaf. Att den mkt trovärdiga :-/ nyhetsförmedlaren “expressen” klagar på bloggosfären o iom det även på det laglösa internettet kan även ha en stor del av egenintresse!

  Klart de försvarar hellre än ser när det gäller ett valår. Expressen är fövr en del av “Bonnierkoncernen” vilka har stora upphovsrättintressen i bl,a musik,nyheter,böcker. Nyheter såsom: TV4/DN/Expressen/GT/GP/(alltid lika opartiska)Politikerbloggen m.m m.m!
  Vill ej kasta skit på deras media men påpeka deras opartiskhet i det mesta!

  Alternativet SVT är ej heller de utan skuld med tanke på deras vänster sympatier vilket har sin förklaring i Pagrotskys(stavning?) löfte om ytterligare 100miljoner till deras verksamhet! Vid en ev vänsterseger! (enligt TV4:as Jan Scherman)

  Ett jävla massa hyckleri är det, o det med deras särställning inom just nyheter så är det skrämmande.
  Mitt råd är att läsa alla nyheter mga ggr, helst i oberoende media, gammelmedia är ej o har nog aldrig varit pålitlga som “oberoende”

 22. Peter Andersson

  @ Urban

  Nu får du sluta blanda äpplen och päron. Å ena sidan hänvisar du till att PP inte sitter i riksdagen (hänvisning till valresultat), å andra sidan hänvisar du till att vi skulle ha stöd av mindre än en procent av väljarna (hänvisning utan källa till någon av alla många, många opinionsundersökningar av varierande seriositet).

  Det är naturligtvis hänvisning till valresultat som gäller om du vill framstå som seriös (vilket jag iofs förstår att du inte bryr dig om) och då är faktum följande: Senast det svenska folket fick gå till sina vallokaler så fick PP strax över 7 % av rösterna!

 23. Urban

  Peter Andersson,

  Du är fel ute. Angående mindre än 1% så är det enligt färska opinionsundersökningar från Novus, se exempelvis http://www.novusgroup.se/index.php?pg=77&prnt=61&prm=page

  Resultatet av EU-valet har ingen relevans för kommande riksdagsval, det är dels helt olika val, med stort inslag av protestöstade i EU-valet, och dels säger opinionsundersökningarna att det är kört för PP i riksdagsvalet, i alla fall som det ser ut just nu.

 24. […] av hat mot män att hon gärna sprider falsk information om prostitution, som bl.a. Rick Falkvinge har uppmärksammat. Det många av Asks meningsfränder verka tycka är att sexköplagen varit så pass framgångsrik i […]

 25. Mind

  Mata inte trollet Urban, han har helt säkert kammat hela internet för att hitta det lägsta resultatet i en opinionsundersökning han kan hitta.

  Vad alla andra inser är förstås att en opinionsundersökning inte är just annat än det, en undersökning. Det finns med något som kallas felmarginaler. Att baserat på en undersökning från en aktör och sedan kalla det för sanning är inte seriöst.

 26. Urban

  Mind,

  “Vad alla andra inser är förstås att en opinionsundersökning inte är just annat än det, en undersökning. Det finns med något som kallas felmarginaler. Att baserat på en undersökning från en aktör och sedan kalla det för sanning är inte seriöst.”

  Dream on. Om du tror att PP tar hem hela valet eller ens kommer in i riksdagen så är det upp till dig. Men räkna med att bli grovt besviken. Inget parti kommer att göra PP:s kärnfrågor till en valfråga, nu är det jobben, skolan, vården, skatterna osv. som folk bryr sig om. Efter valet är det IPRED+, datalagring och ACTA som gäller och då kan PP få medvind igen. Men då är det för sent eller läge inför nästa val.

 27. Ilja

  Jadu, Troll-Ubbe. Med vilken rätt yttrar sig någon om något? Kanske borde vi leva i ett samhälle där bara justitieministern har rätt att uttala sig.

 28. Thomas Tvivlaren

  Manuell trackback:

  Den animerade justitieministern

 29. Daniel Wijk

  Urban: Har för mig att personer som du ylade precis samma sak förra våren och då sket det sig kapitalt för er om man säger så.

  Seså, Grieg saknar dig i salen, schas!

 30. Enligt Min Humla » Den gredelina farsen vill inte ta slut

  […] ursäkt och lovar bot och bättring. Och menar det. Men hela den efterföljande processen är rent parodisk. Först förtydligade hon vad hon menade i Aftonbladet, något som inte längre på något sätt […]

 31. Patrik

  Hon ska inte alls avgå.

  Hon ska ha sparken. Omedelbart.

 32. Urban

  Daniel Wijk,

  “Urban: Har för mig att personer som du ylade precis samma sak förra våren och då sket det sig kapitalt för er om man säger så.

  Seså, Grieg saknar dig i salen, schas!”

  “personer som du”?

  “sket det sig kapitalt för er”

  Var är debattpolisen när piraterna skriver sånt här trams?

 33. Scary Devil Monastery

  @Urban

  “Dream on. Om du tror att PP tar hem hela valet eller ens kommer in i riksdagen så är det upp till dig. Men räkna med att bli grovt besviken. Inget parti kommer att göra PP:s kärnfrågor till en valfråga, nu är det jobben, skolan, vården, skatterna osv. som folk bryr sig om. Efter valet är det IPRED+, datalagring och ACTA som gäller och då kan PP få medvind igen. Men då är det för sent eller läge inför nästa val.”

  Vilket i längden bara gör mer för oss. IPRED2, datalagringen och ACTA kommer inte att reducera fildelningen. Varje lag av den karaktären som klubbats igenom har ytterligare sänkt förtroendet för sittande partier och spätt på det allt mer utbredda politikerföraktet bland folket.

  Nu är jag inte för en “medvind” som består av att man monterat ned stora delar av demokratin för trubbiga och rättsvidriga verktyg sprungna ur byråkraters skräck och fasa för det stygga internet, men vore jag som Bodström skulle jag hoppas och be att man tryckte igenom alla dessa lagar ögonaböj eftersom det skulle gynna PP mer än vad tio klantarslen lika B. Ask på blå ministerposter skulle gynna socialdemokraterna.

  Antipiraterna sitter i sitt eget Vietnam vad gäller fildelningen. Trots alla försök världen över har fenomenet bara spridit sig mer. 2006 fanns 1.3 miljoner fildelare i Sverige, mörkertalet undanräknat. Nu uppskattar man det till nära två miljoner.

  Å, just det ja…
  “Var är debattpolisen när piraterna skriver sånt här trams?”
  På samma plats som de är när du svamlar osammanhängande nonsens, insinuerar att seriös forskning är mindre värd än lätt motbevisad propaganda, eller ägnar dig åt att ljuga folk rakt upp i ansiktet utan skam.

  I en debatt krävs att man presterar något mer än bara ett hastigt hopräfsat påhopp utan uppbackning av fakta eller förankring i verkligheten. Där har du historiskt presterat jämmerligt dåligt. Att hoppa fram och dra till med lösryckta citat och påståenden som alla går ut på att “pirater är dumma, uschlan er!” påbjuder inte respekt.

 34. Urban

  Scary,

  vilka påhopp! Ad hominem personifierad

  “eller ägnar dig åt att ljuga folk rakt upp i ansiktet utan skam”

  Nu får du faktiskt ange vad mina ev. lögner skulle bestå av. Det kan möjligen rädda dig från att tappa ansiktet.

 35. Scary Devil Monastery

  @Urban

  Du har visst kort minne.

  1) Dina upprepade hänvisningar till att fildelare är skadliga för artister.
  Upprepade även efter referenser getts till ett halvdussin noggranna undersökningar utförda på regeringsuppdrag, av universitet, och även på uppdrag av RIAA direkt som samtliga motbevisat dina påståenden.

  Direkt efter att motbevis levererat så dyker du upp med exakt samma påstående igen, uppbackat med en dryg attityd och ett antal gliringar menade som insinuationer.

  2) Ditt täta bruk av halmgubbar. Försök att ange en rimlig ton möts av infantila utfall där pirater insinueras vara allt ifrån omogna småbarn till pedofiler. Bemöter man utfallen med deras egen orimlighet tar du gärna med fördel fram det gamla hederliga slagträt där du anklagar X (varande den som just kontrat ditt senaste utlägg) med att de naturligtvis uppomuntrar och hejar på grovt kriminella. Enligt dina insinuationer verkar vi uppmuntra till allt ifrån nätmobbing, knarkhandel, stöld, barnporr och är naturligtvis rent allmänt grovt ohederliga. Under direkt lögn och förbannad dikt kan vi lägga dina täta jämförelser mellan fildelning och stöld exempelvis. Påpekar man orimligheten i jämförelsen kommer halmgubben med “skadlig för artister och industri” fram – igen – trots att som i fall 1 ovan, just den effekten blivit motbevisat vid fler än ett tiotal tillfällen hittills.

  3) Du har tidigare påstått dig ha en civilingenjörsutbildning inom IT. Det har du grundligen motbevisat då dina uttalade kunskaper inom system, nätverk, och IT rent allmänt befinner sig på en fruktansvärt låg nivå för att komma med de svepande och totalt befängda uttalanden du svänger dig med. Antingen det, eller så anser du det faktiskt rimligt att vi i Sverige och Europa kommer och bör anamma mer restriktiv politik än den som förs i klassiska förtryckarstater som Kina och Iran.

  4) Ad Hominem. Du har hittills inte börjat ett enda inlägg i kommentarsfältet med något annat än en illa dold förolämpning. Vilket uppmärksammats av de flesta här vid det här laget. Det enda försvaret hittills har varit att om man påpekar saken så är du snabb med att flyga fram med ännu en gliring.

  För att summera: Du kommer kontinuerligt med täta uttalanden om att folks åsikter definitionsmässigt gör dem till skurkar av varierande grad. Antyder att definitionen av en fildelare är ett infantilt småglin eller insinuerar mer eller mindre direkt en aningen äldre finnig grovt kriminell person utan vare sig etik eller moral.

  Häpnadsväckande, då de fildelare jag känner i min bekantskapskrets inte direkt motsvarar den bilden. Hälften av dem är över 45, med diverse typ av högskoleutbildning, de flesta har fasta jobb med hög lön, ett par av dem sitter i mellanchefspositioner, och jag kan räkna totalt EN person av kanske tio som motsvarar ens bilden av ung student. För merparten gäller att de är helt vanliga hederliga högutbildade personer med fast anställning som tjänsteman/kvinna. Villa, Vovve, Volvo och familj.

  Det finns här bara tre typer av kommentatorer. Pirater, antipirater, och ett antal som bara har intresse. Har du helt missat vilket intryck du ger bara att man läser de första raderna i tre-fyra slumpvist utvalda inlägg från dig får jag bara beklaga. Du gör inget intryck på oss pirater, antipiraterna sparkar du in öppna dörrar hos, och de neutrala…ja, ingen har respekt för någon vars tyngsta argument är uppenbara halvsanningar och insinuationer.

  Vissa mer foliehattsinspirerade kommentarer har undrat om du helt enkelt astroturfar. Det kan vara osannolikt, men den teorin är klart att föredra framför tanken att en vuxen man med ett arbete att sköta envist skulle skämma ut sig själv med infantila och uppenbart okunniga one-liners utan att ens få pengar för att prostituera sin självrespekt.

  Du är inte här för att framhålla en annan infallsvinkel. Du är här för att du inte har något bättre för dig än att gnälla över andras åsikter. Jag får hoppas det gör dig lycklig även om det framstår som aningen patetiskt att slösa bort så pass mycket dyrbar tid enbart för att ösa galla över folk. Själv finner jag en hel del nytta i dina inlägg – oresonliga uttalanden ger mig och andra seriösa kommentatorer fler chanser att finslipa vår egen retorik, men jag kan verkligen inte se vad du skulle få ut av det.

  För andra eller tredje gången alltså. Du sätter själv tonen i det argument du väljer att föra. Börjar du med barnsliga beskyllningar får du finna dig i att i bästa fall du blir behandlad som en barnunge. För att vara rent ärlig svarar jag mest på dina inlägg eftersom du ger en perfekt bild av vad en dogmatisk antipirat egentligen är för något.

  För den saken borde jag faktiskt skänka dig ett varmt tack 🙂

 36. Urban

  Scary,

  Du är verkligen Scary…

  Frågan är om det ens är lönt att försöka debattera med dig när du hela tiden lämnar sakdebatten och gör personangrepp. En sak kan jag dock bemöta men sen kommer jag nog att ignorera dina inlägg fortsättningsvis. Det finns andra mer sansade personer att debattera med.

  “Själv finner jag en hel del nytta i dina inlägg – oresonliga uttalanden ger mig och andra seriösa kommentatorer fler chanser att finslipa vår egen retorik, men jag kan verkligen inte se vad du skulle få ut av det.”

  Jag har inte sett något tecken på någon sådan finslipning, tvärtom bara urspårningar och lämnande av sakdebatten från din sida. Och såvitt vad jag vet så är det min bedömning som gäller angående vad jag får ut av olika aktiviteter, inte din egen. Att du ständigt lägger ord i min mun eller repeterar dina vantolkningar gör inte heller detta till några sanningar, i alla fall inte mina. Du är hopplös.

 37. Scary Devil Monastery

  Urban, du har hittills inte i ett enda inlägg kontaminerat dina personangrepp och smågnälliga insinuationer med någon form av faktabaserad retorik eller länkning till verklighetsbaserade resultat så jag tror inte att någon ser det som konstigt att du traskar på i samma gamla fotspår som tidigare. Ett troll förblir ett troll.

  Bara att det absolut enda du väljer att ta upp i mina förtydliganden är det som ger dig chansen till bara ett litet påhopp till innan du “lämnar” debatten säger en del.
  I våra utbyten hittills finns en enda person av oss två som valt att bemöta påhopp och insinuationer med fakta. Och en som nöjt sig med att älta “Fildelning är stöld, STÖLD. Omogna småglin, ordnung muss sein!”.

  Det du har att säga är faktiskt så lika att man undrar om du inte bara fyller i en i förväg skriven blankett med standardrespons och ett par blankfält när du väljer att kommentera.

 38. gastlind

  @Urban:

  Ang. Novus Group (kopierat från deras hemsida):

  “Du får en undersökning som passar just dina och ditt företags behov.”

  Ooh. Perfekt för antipiratbyrån då och för den delen liknande organisationer. Låter som en allsidig och objektiv undersökning. 😉

 39. gastlind

  Pinsamt att M ej ersatt Ask än. Hon är ju helt spritt galen typ…

 40. insanity workout routine

  I am regular reader, how are you everybody? This post posted at this web page is genuinely good.

Comments are closed.

arrow