Vad fan är det som händer?

Justitieministern föreslår att misstänkta ska hängas ut offentligt.

Regeringen har redan infört allmän avlyssning av allas kommunikation. Kartläggning av allas nätverk.

Regeringen föreslår att barn(!) ska kunna släpas iväg med våld och tvingas att kissa inför främmande människor om de beter sig osocialt.

En EU-kommissionär vill införa kraftig och godtycklig censur av vad folk får säga till varandra, och använder det förhatliga ordet “barnporr” som murbräcka. I själva verket ska enorma mängder material censureras, helt folkrättsvidrigt.

(Redan idag sitter polismän och ägnar sig åt förhandscensur på ett helt författningsvidrigt sätt. Under parollen “förebyggande av brott” hindras aktivt kommunikation, informationsinhämtning och handlingar som inte ens är kriminaliserade, med internetoperatörers goda minne i hemliga avtal; handlingar som inte är olagliga på något sätt men som helt enkelt anses oönskade av samma polismän. Det borde vara skäl för avsked från poliskåren.)

Men nyheten som presenteras är att EU-kommissionären kritiseras för att vilja “stoppa barnporr”. Inte att hon vill återinföra den censur som avskaffades med pressfrihetslagarna 1810. Vad fan håller reportrar på med? I det här fallet, rubriksättare?

Vi har nått ett stadium där nyheter har slutat att vara “sanna” eller “falska”; det som betyder något är om de är användbara. Så länge man kan referera till vad någon annan påstår, så har sanningshalten kommit att bli helt oväsentlig.

Vad vi ser är ett journalistikens haveri, oskiljbart från Sanningsministeriet. Det spelar ingen roll vilka siffror som läggs fram, för alla är påhittade i vilket fall. Från påhittade 1,2 miljoner jobb som förloras på grund av fildelning till påhittade 500000 kvinnor smugglas in i Europa varje år i en organiserad människohandel. Det enda som är väsentligt är om påståendet är användbart för att påverka opinionen.

Det tidigare av de där påståenden kom förstås från Lobbyn, och rapporterades helt okritiskt. Det andra är en siffra som rapporterats från och till, och den har sin ursprung i att en tjänsteman i Bryssel år 2006 skrev om meningen “uppskattningsvis 120.000 till 500.000 som korsar gränsen till EU varje år har något formellt problem med sina immigrations- eller visumhandlingar” till “500.000 kvinnor importeras varje år av kriminella ligor för slavarbete”. Det är inte riktigt samma sak.

Men det senare påståendet är mer användbart. Och precis lika påhittat som allt som Sanningsministeriet pumpade ur sig.

Journalister, som ska vara de mest källkritiska av alla, har helt tappat denna förmåga. Eller värre: valt att avstå från den. Ett annat sådant exempel rör förstås barnpornografi, som används som murbräcka för att få igenom precis vad fan som helst eftersom folk blir helt förblindade i blodtörst av ämnet.

— Vi borde kanske inte avrätta misstänkta pedofiler offentligt på torget utan rättegång, det bryter mot ett par viktiga rättsprinciper…

— Vafan! Är du pedofil eller?

I denna flora av användbara eller oanvändbara påståenden borde reportrar hittat flera som uppenbart saknade all sanningshalt, men som fortfarande rapporterades som sanna nyheter. En sådan var Aftonbladets paniklarmartikel “750.000 pedofiler finns på nätet varje sekund!”. Sån här skit ligger till grund för repressiv lagstiftning. Om reportrarna hade tagit sig den allra minsta tid att undersöka sanningshalten och trovärdigheten så hade de också hittat följande rapport hos exakt samma källa:

En obetald rapportör har just till FN lämnat in en rapport där han varnar för att minst 11.000 UFO:n har siktats det senaste året och att det i varje sekund kan antas att minst 100 UFO:n uppträder.

“Det visar sig också att i allt fler av fallen har aliens siktats. Även antalet abductions har gått upp kraftigt. Skadorna av UFO:na uppskattas till 37 miljarder dollar”.

Men det gör man alltså inte. En sådan rapport är ju uppenbart barock och därför inte användbar, även om siffrorna är lika exakta och läggs fram med samma auktoritet. Och man nämner absolut inte att samma källa presenterar så verklighetsfrämmande saker sida vid sida med det man vill få att framstå som sanning. I stället riktar man in sig på det som kan skrämma och hota.

Som att polisens aktiva hindrande av icke olagliga aktiviteter stoppar “upp till 50.000 försök att se barnporr varje dag”. Ännu en helt påhittad och meningslös siffra. Varför inte lika gärna klämma i med “upp till femton miljarder”? Det är ju lika sant. Så länge “upp till” står med så är det tekniskt sant, men känslomänniskan reagerar på siffrorna. Sanningsministeriet i sitt esse.

Påhittade siffror. Påhittade siffror som ligger till grund för att avskaffa medborgarrätter, och dessutom påhejat. Påhejat av en opinion som skapats av nyheter som varit påhittade hela vägen.

Bild ur Star Wars III. Kejsaren har just utropat sig till kejsare och ställt in alla medborgarrätter. Hela senaten applåderar. Padmé Amidala tittar förskräckt och säger, "så det är så här medborgarrätter dör? Till åskande applåder."

Här är Nätet en fantastisk resurs och många gör ett jättejobb med att ta isär och ner fåniga sifferpåståenden. Men det räcker inte. Saker går åt fel håll i raketfart och just nu håller blodtörstsmedeltidsidealet på att vinna över upplysningsidealet. Det här måste lösas politiskt, och dagens politiker är de som driver på dagens utveckling.

Som slutord är de enda som legitimt skulle kunna begära en barnporrcensur av nätet de som faktiskt är brottsoffer på bilderna ifråga. Just exakt de säger däremot bestämt tvärnej till en sådan censur: mig veterligen finns det bara en sådan organiserad grupp, “överlevare av barnvåldtäkter”, och de talar extremt klarspråk när de säger att de absolut inte under några omständigheter vill att problemet ska sopas under mattan och osynliggöras av blodtörstpopulistiska valårspolitiker.

Sorten som betraktar påhittade nyheter som användbara.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Alter Ego

  Ord och inga visor och tyvärr 100& sant.

 2. Alter Slant med fingret

  Ord och inga visor och tyvärr 100% sant.

 3. none

  Nyheter förmedlas inte längre, se säljs…

 4. Harlekin33

  Jag är inte ett dugg förvånad!

  Jag hade detta redan på känn sedan länge att det är så framtiden kommer se ut!

  Nu gäller det bara att motverka det och därför måste PP in i riksdagen!

 5. HR

  Etablisemanget är rädda för Internet dom är rädda för Piratpartiet dom är rädda att folket har en egen vilja. Det är nu nyårsafton 1983… men vi är inga lama ankor, vi gör historia 19 september 2010!

 6. Lars-Erick F
 7. Jeppson

  Falkvinge
  “Vad vi ser är ett journalistikens haveri, oskiljbart från Sanningsministeriet. Det spelar ingen roll vilka siffror som läggs fram, för alla är påhittade i vilket fall. Från påhittade 1,2 miljoner jobb som förloras på grund av fildelning”

  Låter verkligen påhittat! De rätta siffrorna ligger nog närmare 5 miljoner.

 8. Viktualiebrodern

  Det handlar om tillvänjning. Den allmänna opinionen är en fisk på kroken, som ömsom får känna på ryck i linan och däremellan pudlar och lite längre lina.

  Men halas in görs vi sakta men säkert.

 9. pros

  Snabba nyhter säljer upplagor för kvälls pressen. Med alla nerdragningar som sker runt om på redationerna så hinner man inte kolla upp saker, utan man får en länk , läser den lite snabbt. trycker på knappen”gå i press”

  Om det sedan visar sig vara fel, ja då lägger man in en liten notis som ska dementera uppgiften. Oftast i pappers tidningen.

  Sedan gör väll inte blogg o twitter världen saken bättre, då många får ett tips, läser om det och sedan hastar i väg ett eget inlägg innan dom själva hunnit kunnat kontrolera saningshalten.

 10. Andreas G

  Så sant så sant Rick.

  Jag har två vänner som är journalister. En jobbar på radio och den andra på tidning. Båda berättar om ett klimat där “sälj tänket” har drivits igenom allt hårdare och ekonomer styr. Journalister som vill behålla jobbet måste producera artiklar som säljer mediet de jobbar för. Och sensations rubriker, oavsett källa säljer. Mer läsare betyder fler sålda nummer och mer intäkter från reklamförsäljning så sakligheten får ta ett gigantiskt hopp tillbaka till förmån för vinstmaximering.

  Medierna är medvetna om att politiker, lobbygrupper och andra “intressen” matar medierna med falska “tips” för att generera nyheter och rubriker som gynnar just den gruppen men de gör inget åt det.

  Precis som du säger, så länge det är användbart för att sälja så är det OK. Det värsta som kan hända är att de blir fällda i granskningsnämnden och blir ålagda att publicera en dementi, som oftast hamnar som en oläsbar notis någonstans långt efter nyheten redan gjort sitt syfte med den allmänna opinionen.

  Dessutom så är det precis som sades i Debatt (tror jag) på SVT häromdagen. Att politiker måste redovisa en siffra före allt de ska säga för annars ses det som de säger inte som trovärdigt. Så riksdagens statistiktjänst (eller vad den kallas) har fullt upp att vinkla och ta fram siffror åt politiker. Detsamma föregår till förmån för lobbygrupper som skapar egna opinionsundersökningar etc som vinklas precis rätt för deras syften.

  Detta gäller även medierna. De blir matade med dessa siffror och ska du få en nyhet i tidningen så måste den oftast innehålla siffror för att verka trovärdig.

  Så våra medier har blivit en megafon för särintressen där de journalister som har intresse av att göra ett kritiskt och sakligt arbete förtrycks och passas in i den form av vinstmaximering som deras arbetsplats har blivit.

 11. Inge B.

  Det ni skriver i kommentarerna om jornalismen, är så sant så, men tänk ett steg längre.. Det säljer ju! Det om något ger en vink om vilket sluttande plan vi befinner oss på och hur långt det redan gått. Vi är idag en nation av apologeter som självmant hittar på ursäkter till stöd för politikernas kränkningar av oss själva.

 12. nitro2k01

  750.000 pedofiler? Över 9000 penisar verkar vara en bättre siffra. Inte mer korrekt, men åtminstone mer användbar. (som underhållning)

 13. JonasN

  Hmm….

  Jag pratade precis med min mor.
  Till min förskräckelse sa hon att hon höll med Ask. Min egen mor sa att hon tycker att misstänkta sexköpare borde skämmas. Sedan gick hon vidare och spydde galla över den där polischefen som blev uthängd i media, misstänkt för sexköp…

  Jag sa upp bekantskapen med henne. Jag sa att jag aldrig mer kommer prata med henne. Jag sa åt henne att hon, genom att hysa och uttrycka sådana idéer, underminerar hela vår civilisation.
  Jag sa att hon därmed är revolutionär och att hon förespråkar sharia och häxbränningar.
  Hon sa att jag överdrev men vidhöll att hon inte tyckte att hennes sätt att resonera var fel. Hon tycker att sexköp är ett mycket grovt brott och att skam är det bästa sättet att beivra det.

  Jag tror inte jag kommer prata med henne mer.

 14. Galileo Galilei

  ‘Nothing is to be feared but fear itself’
  – Sir Frances Bacon, år 1600

  Hotet består än idag av vår egen rädsla, för vem är det egentligen som vinner när någon självmant begränsar sina egna fri- och rättigheter på grund av sin egen rädsla?

  Att drakdödaren bara hugger huvudena av de ideal han sade sig vara för!?

  De fri- och rättigheter vi alla låtsas hålla så högt är till för att skydda medborgare från sin regim, inte skydda regimer från dess medborgare..

 15. H:Son

  Ibland undrar man om inte PP står för Pedofilpartiet eftersom Piratpartiet faktiskt är det enda partiet som aktivt jobbar för deras agenda.

 16. Mats

  Rick,

  Det du ser är tyvärr inget som “händer”, det har alltid varit så. De nyheter vi ser har alltid varit vinklade för att sälja lösnummer, de har alltid skrivits för att bevara makten hos de som redan har den.

  På det hela taget är det bättre idag, vi kan säga ifrån så att det hörs!

 17. smen

  För H:Sons skull hoppas jag att det aldrig blir klassat som pedofili att idka samkväm med folk som enbart är barnsliga, för då lär stackaren inte få mycket rajtantajtan.

 18. Slasher

  Ja, så är det och har alltid varit mer eller mindre. Vissa tidningar är sämre och vissa bättre. Hänt i Veckan och liknande damtidningar har väl mer eller mindre alla förstått att det är mycket vinklat för den målgruppen. Inget om att det är sant eller inte. Kvällstidningarna kommer sen vars rubriker ofta vill ge ett annat intryck än vad det egentligen handlar om. Sen morgontidningarna. Ingen kan dock skryta med att ha djuplodande journalistik. Sant är för övrigt en mycket tänjbar definition. Ingen tidning ljuger utan använder siffror som passar det dom vill säga. Om siffrorna kommer från rena partsinlagor spelar dock ingen större roll.

 19. Daniel Wijk

  Jeppson: Så vart tar då alla dessa pengar vägen som skulle gå till dessa fem miljoner personer (din siffra)? Kanske går dom, om detta nu stämmer, till andra industrier som anställer folk istället (internetoperatörer, datortillbehörstillverkare, osv…)?

  Troligtvis kostar folk inom dessa industrier betydligt mindre än divorna i kulturindustrin så det är ju, med din logik, faktiskt ganska troligt att vi har minskat antalet sysslolösa genom att fildela.

  Så min fråga tillbaka är då varför vi, med din logik, ska se till att fler blir sysslolösa genom att få bort fildelningen? Jag tycker att det verkar vara en riktigt dum ide.

 20. Petrovski

  Jonas N, jag tycker nog att du ska börja prata med din mamma igen eller med en psykolog.

 21. Jeppson

  Daniel W, Diktaturen Kina tackar nog för de pengar de fått tack vare all piratkopiering av prylar och på grund av att kidsen köper kinesisktillverkade produkter istället för originalfilmer och musik.. Kineserna är så nöjda att de nu kan skita i all form av miljövård och köra Kinas natur i botten för de äger ju redan USA så de rika kineserna kan ju flytta dit snart och snart äger väl kineserna även Sverige, tack för det pirater!

 22. smen

  Vad det inte nån där nere i Bryssel som hävdade att varje medborgare spenderade 10.000 kr om året på att skända underåriga också? Har nått vagt minne av att nån hävdat att den industrin omsatte 500 miljarder euro årligen.

 23. xzpq

  Har SvD, eller kanske Twingly, censurerat länken från artikeln och till denna bloggpost? Just nu finns den inte med iaf!

 24. Uno Hansson

  Jeppson says:
  “… påhittade 1,2 miljoner jobb som förloras på grund av fildelning…”

  Låter verkligen påhittat! De rätta siffrorna ligger nog närmare 5 miljoner.

  I vilket fall så tycker jag att alla – av tekniskt och kostnadsmässigt helt onödiga jobb – skall bara bort och väck så snart som möjligt!

  Alla berörda infrastrukturella och sociotekniska system och dess berörda logistik – som befrämjar all sorts återanvände av arbete genom kopiering mm. – bör optimeras för dessa ändamål så snart som möjligt!

  Citat: “… Eftersom vi i princip inte betalar för själva naturresursen vi använder i våra verktyg utan endast för arbetet att förädla naturresurserna till verktyg kan vi betrakta verktygen som konserverat återanvändbart arbete./… Högre produktivitet uppnås om summan av direkt och konserverat arbete per producerad enhet minskar…”

 25. 之乎者也

  @xzpq: Nej, Falkvinge drog in en redirectlänk till artikeln, och därför kommer den inte med (i rätt sammnahang) i Twingly.

  Fråga mig inte varför media dummar sig med sådant trams, det är naturligtvis av statistikskäl, men på ett mycket klumpigt vis.

 26. Mr. T.

  Massmedia har alltid varit opinionsbildare, den stora frågan är vilken opinion dom skapar, vilka tjänar på den opinionen som dom skapar hos 95% av befolkningen? Dom som tjänar på detta är tyranner och människohatare och gud ska veta att det finns många såna där ute..

  Club of Rome:

  “….and it is only through changed attitudes and behavior that they can be overcome. The real enemy then, is humanity itself.”

 27. ZastDerg

  Jag älskar bilden du valde 😀

 28. anon

  Först kom de efter konspirationsundersökarna.
  Men jag sade ingenting för att jag var ingen.
  Sen kom de efter klimatförnekarna.
  Men jag sade ingenting för jag var ingen.
  Sen kom de efter de nyttiga idioterna.
  Och det fanns ingen som sade något.
  För de fanns bara vi kvar.

 29. Rick Falkvinge

  之乎者也: Tack, jag hade missat att de börjat med sådant. Länken är fixad.

 30. Daniel Wijk

  Jeppson: Precis som de korrumperade poliserna, åklagarna och politikerna i Sverige tackar dig för pengarna du ger dom. Samt slavkontraktsmakarna och utsugarna från skivindustrin och lurendrejarna i filmindustrin.

  Skönt att dom får pengar och inte folk i Kina som annars svälter ihjäl på landbygden. Bra tänkt där!

 31. Mojja

  @Jonas N: Säg till din mor att du skall gå till polisen och anmäla din far för sexköp eller kanske pedofili om du har yngre syskon, hitta på en story.. Fråga sen igen om hon tycker det är okej att hänga ut folk redan på misstanke.

 32. Albert

  Mycket bra artikel! Läs även Truth Has Fallen and Has Taken Liberty With It där en före detta höjdarpolitiker totalsågar dagens media i samma stil som den här artikeln. Läs både Falkvinges och Roberts artiklar och reflektera.

 33. Per Andersson

  Bra skrivet och tack och lov så förstår alla i min vänskapskrets vad du skrev om precis. Nu kan man bara hoppas på att de personer som sitter i makten förstår detta också.

 34. Enligt Min Humla » Den gredelina farsen vill inte ta slut

  […] bloggosfären påminner om innehållet. Skitkul. Läser du ens din egen tidning, Marteus? Läser du tidningar alls? Det må så vara att det dyker upp lågvattenmärken i bloggosfären och att det skrivs saker […]

 35. Urban

  Hur länge ska Rick tjata om det här? Pudlar har gjorts. När ska Rick och PP göra en pudel för sin snyltarpolitik, om man nu ska kalla det för politik över huvud taget.

 36. Daniel

  Det är roligt med folk som inte ens förstår skillnaden mellan fildelning och piratkopiering av fysisk media.
  Däremot är det tragiskt med folk som skriver om snyltare och tjuvar när det finns otaliga bevis på att fildelning inte påverkar försäljning negativt.
  Kolla bara på biobranschen där antalet besökare har ökat de tre senaste åren trots massor av prishöjningar.

 37. Burt

  Daniel says “Samt slavkontraktsmakarna och utsugarna från skivindustrin och lurendrejarna i filmindustrin.”

  Vilka är dessa? Är det inte så att skiv & filmindustrin faktiskt betalar sina kreatörer, medan piraterna inte gör det? Vilka är då i realiteten snålast och mest utsugande?
  Slavkontrakt existerar inte långre för ingen är väl så DUM att den skriver under ett kontrakt utan att först ha granskat det ihop med en kunnig kontraktsadvokat.

 38. Burt

  Daniel says “Skönt att dom får pengar och inte folk i Kina som annars svälter ihjäl på landbygden. Bra tänkt dä”

  Snacka om att vara verklighetsfrånvänd, tror du verkligen att kinesiska maffians pengar går till deras landsbyggd? Sen så är väl svälten i Kina inte så värst utbredd, de flesta där har ris så de klarar sig.

 39. Anna Troberg » Med näsan mot valet

  […] blodtryck av Skypediskussioner. Eller för att få åka massor av tåg. Eller för att få fika med Rick varje tisdag. Eller för att jag vill klä mig i lila jämt. Eller för att jobba mycket mer än […]

 40. Hans J

  Fler är Rick Falkvinge undrar vad fan det är som händer!

  Det är något som pågår! ..

  I know a good thing
  Must come to an end
  But it’s hard to take
  Loosing a friend
  I know what you think
  And what’s in your mind
  So darling, why pretend

  I know there’s something going on
  I know there’s something going on
  I know it won’t be long

  ….

  I know democracy
  must come to an end
  But it’s hard to take
  Loosing once freedom
  I know what Reinfeldt thinks
  And whats in Asks mind
  So Ministers, why pretend…

  I know there’s something going on

 41. joe

  ZastDerg says: March 28, 2010 at 12:04

  > Jag älskar bilden du valde 😀

  Eller hur 🙂 Verkligheten överträffar dikten dock. I filmen fans bara en Palapatine, vår stackars planet våldtas av en global hord av dem.

  Man måste ge dem cred för att vara intelligenta. På mindre än hundra år har Palpatine’s ättlingar tagit över planeten Jorden fullständigt.

  De äger och kontrollerar det globala pengasystemet, men mer imponerande är hur de lyckats göra majoriteten av befolkningen på Jorden (de som kan påverka politiken genom att rösta) till fullständiga grönsaker.

  Denna kollektiva grönsakssoppa av arbetare/konsument/skattebetalare kommer vara fräsch i all evighet så länge ingen stryper den dagliga tillgången på veckotidningar, dokusopor, sportevenemang, mode, smink och all annan allsköns smörja som har gjorts så himla betydelsefull att allt annat i livet är ointressant.

  För dessa hjärntvättade stackare spelar det ingen roll om de lever i ett fritt samhälle eller inte, de har helt enkelt inte något behov av personlig frihet och integritet längre, det kallar jag en mästerlig strategi.

  Skapa en global kapitalistisk diktatur genom att först skapa de sociala förutsättningarna (göra människor till grönsaker) efter det inför man den politiska och tekniska infrastruktur som behövs för att hålla ihop det hela.

  I botten finns dock bara vanlig girighet, själviskhet, hänsynslöshet och arrogans, om än av globala mått.

 42. nef

  @joe

  Say what? Bilden är från “1984”–inte från “Star Wars”…
  Ledtråd: INGSOC. 😉

 43. Rick Falkvinge

  nef: Bilden högst upp är från 1984. Den andra bilden, “So this is how liberty dies?”, är från Star Wars episod ]|[.

 44. nef

  Oh? Den bilden ser jag inte i min rss-läsare, och när jag klickade mig hit för att kommentera så granskade jag ju självklart inte själva inlägget. ZastDerg talar ju dessutom i singularis, men, men,,, Mea culpa. 🙂

 45. fanny

  Barn kan redan släpasivägmedvåld och tvingas kissa inför folk de inte känner bara “för att”, hände en vän till mig för några år sedan, och hon var knappast våldsam, hon satt och åt glass.

 46. […] som skriver om censurdirektivet: Rick Falkvinge (PP), Christopher Kullenberg, Oscar Swartz, Gun Svensson (PP), Henrik Alexandersson, Motpol, Tianmi, […]

 47. gastlind

  @Burt:

  “Slavkontrakt existerar inte långre för ingen är väl så DUM att den skriver under ett kontrakt utan att först ha granskat det ihop med en kunnig kontraktsadvokat.”

  Undrar vem som är naiv här eg.

  @Urban:
  “När ska PP göra en pudel för sin snyltarpolitik?”

  När ska slutligen skickliga artister få skäligt betalt för sitt arbete utan att andra tjänar pengar på deras bekostnad?

 48. gastlind

  @Burt:

  Vänta lite nu. Du anser att kontakta en kontraktsadvokat ska vara nödvändigt för att kunna företaga med att skapa immateria. Du tror att artister som är halvt om halvt osäkra på att kunna arbeta med sitt skapande ska anlita en svindyr advokat för detta.

  Vilken värld lever du i?

  Du tror säkert det är rimligt att en liten ensam uppfinnare ansöker om patent för något ( kostar ca en halv miljon kronor ) om personen ens känner minsta tvivel om att uppfinningen kommer användas.

 49. gastlind

  @H:Son:

  Skrattretande. Censur varken gynnar eller stjälper för pedofiler. De krypterar sin kommunikation sen länge tillbaks. Använder anonymiseringstjänster när de fildelar m.m. Du kan inte censurera när du inte vet vad du ska censurera, inte sant?

 50. Beatrice E Neuman | Sagor från livbåten

  […] Kanske skulle han fått ett färgglatt kuvert […]

 51. Markus G.

  “Vilka är dessa? Är det inte så att skiv & filmindustrin faktiskt betalar sina kreatörer, medan piraterna inte gör det?”

  Nej. Dem som piratkopierar mest är även dem som spenderar mest på underhållning. Musiker som inte är super-berömda tjänar inget nämnvärt på skivförsäljningen; det är koncerter som inkomsten kommer ifrån.

  “Vilka är då i realiteten snålast och mest utsugande?”

  Skivindustrin.

Comments are closed.

arrow