Falkvinge Fan Club

Det talas i gammelmedia om troll på nätet. Vänder man på bladet har man reportrar som Mildner som påpekar, med en Mildnersk självklarhet, att det inte går att dela upp världen i “nätet” och “annat” längre.

Som offentlig person är det många som hör av sig och bara… vill berätta vad de känner. Ungefär som när man bloggar, fast lite mer personligt. Det kan se ut ungefär så här.

Jag måste säga att jag ändå är fascinerad av att någon tar sig tiden att skriva så här med papper och penna.

UPPDATERAT: Laakso har en poäng. Jag vill därför betona att brevet är utan avsändare — jag vet inte vem som skickat det. Därför finns det inte heller något sätt för mig att svara på det. Jag försöker svara på alla brev, men det är något av en omöjlig uppförsbacke. I just det här fallet är det dock ganska tydligt att avsändaren inte var ute efter någon semantisk respons…

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Fredriksson

  Åh, vilken gullig lapp! Härligt retorisk figur där, “Är ni anarkister? Ja är svaret!” Skivbolagen måste ha sina “löner”, det är fint. Och så trycker han till med att det är en ful logga också! Fantastiskt. Skulle platsa fint på argalappen.se

 2. Daniel Wijk

  Känns som en tvättäkta kuf 😀

 3. Leif Nixon

  Där fick du minsann!

 4. Galileo Galilei

  Han/hon kanske inte ville bli avlyssnad av FRA. Brev får en så länge inte ångas upp, förutom när Falkvinge är mottagare! 🙂

 5. Anders Troberg

  Intressant är också att han blandar in DJ’s. De, om någon, skulle väl tjäna på en rimligare upphovsrätt!

 6. kenny_lex

  Och det är skrivet med CapsLock… eller vad det nu heter rent analogt.

 7. Christian Hurtig

  @kennylex

  Versaler

 8. Yamiko

  Är våran logga ful och vi fåniga? Oh noes. 🙁

 9. Alter Ego

  Kan det vara Minata som har blivit gramse efter ett par pilsner.

 10. Alter Ego

  Nu ligger internet illa till när trollen börjar agera analogt.

 11. Eulalia

  Rick inser du inte att du nu genom att publicera detta brev kränker brevskrivarens integritet! Vilket självmål…

 12. Daniel Wijk

  Eulalia: Vem är brevskrivaren då? Eftersom inget namn finns så finns ingen integritet att kränka.

  Möjligtvis finns det en kuf som kan ta illa upp men det är inte samma sak.

 13. Ilja

  Var det undertecknat “Urban”?

 14. Jan Rume

  Den var fin 🙂

 15. Andreas G

  Haha klockren humor! Ladda upp den på argalappen.se 🙂

 16. smen

  Den lappen måste väl ändå vara ett skämt. Ovanligt att man ser utropstecken så ofta i analoga texter. Det finns ju faktiskt inte en punkt på lappen.

 17. Caspian Rehbinder

  @ Christian Hurtig:
  Majuskler, brukar man kalla det när det är handskrivet. DETTA ÄR ALLTSÅ VERSALER, medan det som står på pappret är majuskler.

  Otroligt roligt brev! Tack, Rick, för att du delar med dig av denna underbara persons fantastiska tankar!

 18. Eulalia

  “Daniel Wijk says:
  March 28, 2010 at 21:35
  Eulalia: Vem är brevskrivaren då? Eftersom inget namn finns så finns ingen integritet att kränka.
  Möjligtvis finns det en kuf som kan ta illa upp men det är inte samma sak.”

  OK ni kör med piratregler, nu klart den personens integritet nu är kränkt när hans PRIVATA brev publicerats utan den personens tillstånd!

 19. Klabbarparn

  Eulalia det är nog Rick själv som har skrivit brevet. Hans röstfiskedesperation sjunker bara allt djupare, men det vore klädsamt om han undvek buskispropaganda…

 20. Daniel Wijk

  Eulalia: Eftersom kufen skickade ett hatbrev till en publik person så får väl den personen nu skylla sig själv. Det står ju knappast några personliga saker i brevet ändå. Jag tycker att din argumentation tangerar på det patetiska nu.

 21. Piratkaptenens misstag

  […] inte riktigt omfamnar hela deras koncept. Det som fick mig att skriva det här inlägget var ett inlägg på partiledarens blogg. Rick Falkvinge har fått ett brev tillsänt sig och la upp det på bloggen. Falkvinge utnämner […]

 22. Daniel Wijk

  Klabbarparn: Med tanke på hur många stolpskott som skriver här så tror jag knappast det. Eulalia t.ex verkar ju tagit detta personligt fastän det är ett hatbrev från en uppenbar idiot. Man undrar ju lite varför.

 23. Eulalia

  Daniel Wijk, det var ju knappast ett hatbrev och normalt sett så publicerar man inte brev utan brevskrivarens tillstånd! Men ni pirater har ju en underlig dubbelmoral!

 24. Michael Gajditza

  Vad är papper och penna för nåt?

 25. Ramalamadingdong

  Urban har en trevlig skrivstil.

 26. DanielS

  Intressant att det är fler än mej som genast tänkte på att det kunde varit Urban som skrivit det 😛 Borde säjs ganska mycket om hans inlägg tycker jag.

 27. Urban

  Ni som påstår att det är jag som skrivit det visar bara vilken låg nivå ni har på ert debatterande. Ad hominen förstås. Argumenten tryter.

  Men bortser man från den simpla formen i brevet som diskuteras så är det ju faktiskt sant. Om Rick inte kan svara pga avsaknad av avsändare så har han ju nu ett gyllene tillfälle att svara här. Men han valde att låta bli och öppna för en osaklig tramsdebatt.

 28. Urban

  Klabbarparn,

  “Eulalia det är nog Rick själv som har skrivit brevet. Hans röstfiskedesperation sjunker bara allt djupare, men det vore klädsamt om han undvek buskispropaganda…”

  Sant angående röstfiskedesperation. Man undrar vad som kommer härnäst…

 29. Trezker

  Jag tycker att avsändare och mottagare har rätt att publicera brev, med undantag ifall det finns en överenskommelse om att inte göra det. T.ex. får ju inte en läkare, präst o.s.v. publicera brev från klienter.

  Framför allt tycker jag det är jättebra som TPB gjorde när dom publicerade brev från folk som försökte kräva att brevet skulle hållas hemligt. Man förhandlar inte med terrorister.

 30. Martin

  @ Urban

  Finns ju inget att svara på… Brevskrivaren har svarat sig själv och resten är påståenden som inte ens går att bemöta. Ska ha han dementera att loggan är ful? Det är lite som att du skulle gå runt och dementera din okunskap (du kanske inte tycker att du är okunnig men det finns alltid någon annan som tycker det).
  Är det någon som är tramsig så är det du. Hade det inte varit bättre för både trolleriet på forumet och för din självkänsla att skaffa dig ett jobb? Antingen kommer du att kunna säga i september “vad var det jag sa” och gotta dig ordentligt (men till vilket pris i tidsåtgång?), eller så kommer du att ha slösat bort en massa energi på att trolla utan framgång. Du förlorar oavsett… Eller så är det din natur att klaga på andra istället för att vara en konstruktiv och positiv person som din omgivning tycker om och respekterar. Your choice…

 31. Binglack

  När man läser brevet så kan man nästan känna brevskrivarens ilska och frustration. En bild framträder av en ung människa med någon form av band till musik, kanske någon som älskar musik och inget hellre vill än att kunna syssla med detta på heltid, men upptäckt att detta inte är så lätt.

  Istället för att förlöjliga så kanske man kunde kosta på sig lite empati och bemöta det som finns bakom orden?

  Till dig som skrev brevet:

  Piratpartiet är inte emot att människor skall kunna försörja sig genom att arbeta med musik. Däremot förändrar teknikutveckligen spelplanen för alla som idag vill kunna leva på sin musik. Precis som i alla tider så varar ett framgångsrecept inte för evigt utan man måste vara beredd att förändra sig. Om tjugo år så kanske vi bättre vet hur framgångsrika musiker gjorde för att kunna försörja sig, men vårt råd (både till musiker och andra yrkesmänniskor) är att vara öppna för att prova nya sätt att ta betalt för sitt arbete.

 32. Danny

  @Urban:

  Vad ska Rick bemöta?

  * Varför vill ni(PP) störta rättssamhället?
  – Lätt. PP vill inte störta rättssamhället.

  * Är ni(PP) anarkister?
  – Avsänderen svarar själv vad han/hon tycker så är ej att betrakta som en fråga.

  Det var de frågorna som står uttalade i brevet.

  Övrigt att bemöta:
  – DJs och musiker ska kunna ta betalt anser avsändaren
  * Såklart musiker ska kunna ta betalt anser PP.
  – DJs och musiker ska inte kunna gå på socialbidrag anser avsändaren
  * Gräddfil för musiker altså?
  – Avsändaren anser att PP ska ut ur EU parlamentet
  * Högst subjektiv åsikt av avsändaren.
  – PP har en ful logga anser avsändaren
  * Högst subjektiv åsikt av avsändaren.
  – PP är ett fånigt enfrågeparti anser ansändaren
  * Högst subjektiv åsikt av avsändaren.

  Hur skulle du vilja att det bemöttes, Urban?

 33. Danny

  @Rick: Timestampen är inte sommartidsanpassad 😛

 34. Ilja

  Troll-Ubbe är emot osakligheter om de författas av någon annan än honom själv.

 35. Burt

  “PP är ett fånigt enfrågeparti anser ansändaren”
  Anser tydligen runt 99% av svenska folket.

 36. minata

  @Binglack
  “Piratpartiet är inte emot att människor skall kunna försörja sig genom att arbeta med musik.”

  Piratpartiet vill lagstifta bort min rätt till mitt verk som upphovsman från dag ett. Samt att lagstifta att mitt verk blir Public Domain efter fem år!

 37. Erik Ernst

  “PP är ett fånigt enfrågeparti anser ansändaren”

  Det er vist en sandhed med visse modifikationer, men man kunne jo passende vende spørgsmålet om og spørge: er pp det eneste enfrågeparti?

  Svaret er ganske enkelt nej! – Alle partierne der stiller op til valg, er forenet om at ville udføre EU-kommisionens beskidte arbejde, de gamle partier giver fanden i ideologi og spilder ikke energien på at bekymre sig om, hvad der mon er bedst for deres vælgere, men fokuserer stramt på at bevare magten til at underskrive dekreterne fra EU.

  Det er kun PP der taler om borgerrettigheder, frihed og integritet, og som har det mod der skal til, for at kunne turde pege på en anden og bedre fremtid, fremfor som det er tilfældet blandt flertallet af moderne politikere, at holde sig for øjnene og lade som ingenting.

  Going along to get along…

  Sandheden er, at det eneste svar vores folkevalgte kan give os er; Vi gør som de andre, så går det nok…

  Men det er ikke godt nok, og til dem der har så travlt med at grine og pege fingre af PPs fremtidsvisioner er der bare at sige:

  Fremtiden tilhører dem der skaber den, ikke dem der skaber sig….

 38. Erik Ernst

  @minata
  “Piratpartiet vill lagstifta bort min rätt till mitt verk som upphovsman från dag ett. Samt att lagstifta att mitt verk blir Public Domain efter fem år!”

  Hvis du er så ked af lovgivning generelt, så kan vi da bare afskaffe den! Samfundet gav dig en ret udfra den betragtning at denne ret ville gavne samfundet, nu viser det sig ikke at være tilfældet, og derfor er det ganske naturligt at samfundet fjerner denne ret igen.

  Hvorfor er det så svært at forstå, at ophavsretten ikke er en grundsikret naturlov? – Du er født med en ret til at leve, ikke til at sidde på din flade røv og tjene penge på andre menneskers arbejde.

 39. minata

  @Erik Ernst
  Snacka om naturrätt!

  Sverige är en parlamentarisk demokrati. Det är vad som röstas igenom där som gäller.

  Piratpartiet vill lagstifta bort min rätt till mitt verk som upphovsman från dag ett. Samt att lagstifta att mitt verk blir Public Domain efter fem år!

 40. Erik Ernst

  @minata
  Det er interresant at bemærke, at du på din hjemmesider præsenterer lige netop folkeviser og andre ballader, der om noget er udsprunget af en kultur med et fundament i folkesjæl og ikke ophavsret!

  Så hvis sag er det egentlig du kæmper, kunstens eller privatøkonomiens?

 41. minata

  @Erik Ernst
  svar
  Frågan om Upphovsrätt är en politisk fråga och avgörs i parlamentet. Piratpartiet ställer upp i årets val till parlamentet.

  Vill citera dessa två herrar.

  Mats Einarsson(V) och Mats Pilhem(V):

  Vänsterpartiet stod och står bakom de förändringar av upphovsrättslagstiftningen som gjordes under den förra mandatperioden. Upphovsrätten, såväl den ideella som den ekonomiska, är helt avgörande för att kulturlivet ska kunna utvecklas. Dess viktigaste funktion är inte att skydda multinationella mediaföretags intäkter, utan att göra det möjligt för upphovsmännen – musikerna, författarna, konstnärerna osv. – att behålla kontrollen över sina verk och tillgodogöra sig det värde de skapar.

  Den tekniska utvecklingen, i synnerhet internet, har medfört nya förutsättningar för upphovsrätten, men har inte minskat vikten av att den upprätthålls. Genom fildelningsprogram kan stulet upphovsrättsskyddat material (musik, filmer, spel m.m.) snabbt och kostnadsfritt göras tillgängligt över hela världen.

  Även om det inte sker i kommersiellt syfte skadar det utan tvekan upphovsrättsinnehavarnas ekonomiska intressen. Visserligen kan gratisspridning via nätet ibland vara till upphovsrättsinnehavarens fördel som en del i marknadsföringen, men beslutet att sprida gratis måste fattas av den som har upphovsrätten till materialet, inte någon annan.

 42. Alter Ego

  @minata

  Vi har förstått att du vill ha en polisstat för att skydda dina geniala verk.
  Vad ska dräggen ha för straff som mot all förmodan skulle drista sig att ladda ned dina mästerverk.

 43. minata

  @Alter Ego
  TPB-killarna fick ett års fängelse och tretti miljoner i skadestånd. Det räcker.

 44. Vi det analoga folket kräver… - SixDays.se

  […] av SixDays den 29 Mar 2010, i Teknik Falkvinge fick ett brev, ett argt […]

 45. none

  @minata:

  “Piratpartiet vill lagstifta bort min rätt till mitt verk som upphovsman från dag ett”

  Från dag ett som du publicerar ditt verk tappar du kontrollen över hur det kan kopieras, oavsätt hur hårda straff och rigorösa censurer/avlyssningar vi inför.
  Piratpartiet vill anpassa lagstiftningen till verkligheten.

 46. minata

  @none

  “Piratpartiet vill anpassa lagstiftningen till verkligheten.”

  Verkligheten: M+FP+C+KD+S röstade JA till IPRED (ett EU-direktiv) den 25 februari 2009.

  Ur upphovsrättslagens portalparagrafer:

  “Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt
  verk har upphovsrätt till verket.
  Upphovsrätt innefattar uteslutande rätt att förfoga
  över verket genom att framställa exemplar av det
  och genom att göra det tillgängligt för allmänheten.”

 47. none

  @minata:

  “Verkligheten: M+FP+C+KD+S röstade JA till IPRED (ett EU-direktiv) den 25 februari 2009.”

  Och hur tycker du att den lagen har fungerat i verkligheten?

 48. minata

  @none

  Om IPRED-lagen. Avvaktar Högsta Domstolen vad beslutet blir i Ljudboksmålet. I pipeline finns också Telia-målet.

  Men – som socialdemokrat är jag för IPRED-lagen. Och fungerar den icke får Näringsutskottet lappa IPRED- lagen.

 49. none

  @minata:

  “Om IPRED-lagen. Avvaktar Högsta Domstolen vad beslutet blir i Ljudboksmålet. I pipeline finns också Telia-målet.”

  Frågan är inte om man kommer att kunna döma männikor, frågan är om kopiering stoppas med hårdare lagar. Se dig om i världen, har det gått bra hittills att stoppa kopiering med hårdare lagar?

 50. minata

  @none

  Kampen gäller ett försvar för upphovsrätt.

  Ur upphovsrättslagens portalparagrafer:
  “Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt
  verk har upphovsrätt till verket.
  Upphovsrätt innefattar uteslutande rätt att förfoga
  över verket genom att framställa exemplar av det
  och genom att göra det tillgängligt för allmänheten.”

 51. Daniel Wijk

  minata: Det är en enorm skillnad mellan noll rättigheter och moraliska rättigheter.

 52. Urban

  Burt,

  ““PP är ett fånigt enfrågeparti anser ansändaren”
  Anser tydligen runt 99% av svenska folket.”

  Stämmer.

 53. Urban

  Martin,

  “Är det någon som är tramsig så är det du. Hade det inte varit bättre för både trolleriet på forumet och för din självkänsla att skaffa dig ett jobb? Antingen kommer du att kunna säga i september “vad var det jag sa” och gotta dig ordentligt (men till vilket pris i tidsåtgång?), eller så kommer du att ha slösat bort en massa energi på att trolla utan framgång. Du förlorar oavsett… Eller så är det din natur att klaga på andra istället för att vara en konstruktiv och positiv person som din omgivning tycker om och respekterar. Your choice…”

  Moget…

  Jag har ett bra jobb och mycket välbetalt dessutom. Till skillnad från Rick så slutförde jag min Civilingenjörsexamen. Och vad jag lägger tiden på är väl upp till mig eller anser du att du har rätten att kritisera vad jag lägger min fritid på?

  Jag tycker att det är viktigt att piraternas politik kritiseras för jag anser att den leder i fel riktning. Å andra sidan är jag inte speciellt orolig i och med PP:s låga stöd (under 1%), så det är fullt möjligt/troligt att jag trappar ner lite och det hoppas jag att piraterna gör också efter det troliga misslyckade valet så att de inte slösar bort mer tid på att övertyga en bred majoritet (>99%) om att deras politik inte är önskvärd.

 54. kenny_lex

  Psst, alla ni som svarade på mitt inlägg om att brevet var skrivet med CapsCock och att jag glömt vad det heter på Analogiska. Det var ett skämt, givetvis vet jag att det heter versaler, men då vi inte ser någon gemen så kan det även vara kapitäler 😀

 55. Ilja

  Urban, du frågar ofta med vilken rätt folk säger både dittan och dattan. Den rätten kallas yttrandefrihet. Jag säger både “avgå, Beatrice Ask!” och “använd din tid till något vettigt, Urban!” och det får du helt enkelt leva med, hur mycket du än avskyr det fria samhället.

 56. Urban

  Ilja,

  “Jag säger både “avgå, Beatrice Ask!” och “använd din tid till något vettigt, Urban!” och det får du helt enkelt leva med, hur mycket du än avskyr det fria samhället.”

  Jag avskyr inte alls det fria samhället. Men man är heller inte fri om man låter kriminalitet, fusk, terrorism osv. få för stor omfattning under mantrat integritet. Vad ska man med integritet till i ett samhälle som inte fungerar i övrigt?

 57. Ilja

  Urban, det är väl inte så många som tycker om kriminalitet, fusk och terrorism, så det är en meningslös diskussion. Däremot kan det vara vettigt att diskutera vad som borde räknas som kriminalitet, fusk och terrorism. Vad som är rimliga åtgärder för att motverka dessa fenomen är också en meningsfull diskussion.

 58. Peter Knutas

  Den dag du förstår att pensionärerna år några att räkna med , då har du möjlighet att : FAN DET ÄR FEL PÅ DENNA SIDA

Comments are closed.

arrow