Ask fortsätter att driva med rättssäkerhet

Så här på morgonen läser jag OlofB som påminner om att man inte ska blogga när man är skitförbannad. Just nu kan jag ändå inte hålla tillbaka.

Ja, det är ju alltså Tant Gredelin igen. I ett utfall av påsktokighet (eller vem vet, det går ganska väl i linje med övriga uttalanden) verkar hon ha hittat på att man inte ska skicka lila kuvvert till misstänkta, utan i stället skicka vita kuvert till alla som inte är misstänkta. Eller, om man ska vara ordagrann, alla som inte ännu är misstänkta.

Vi kan ju börja med att människosynen påminner mycket om den i Judge Dredd. “99% av medborgarna begår ett brott under sin livstid. 99 av 100 människor på stan är alltså antingen kriminella eller blivande kriminella.”

Joshen kommenterar också, och konstaterar att regeringen (av båda färger, mitt tillägg) borde lära sig att tillämpa integritet och privatlivsrespekt i handling i stället för i retorik.

Det här är inte ett dugg bättre än om RFSL skulle skicka rosa kuvert till människor som misstänks vara något annat än heterosexuella.

Att hon sedan har mage att jämföra sig med Radiotjänst (“de skickar ju också tackbrev till alla som gör som de säger”) säger väl något om hennes popularitet…

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anders

  För fasiken Rick, det är 1:a april idag. Ta och tagga ner lite…

 2. Urban

  Hack i skivan? Att älta det här med Ask gång på gång tyder på att man inte har något annat att komma med. Det fungerar inte.

 3. HR

  Dom som inte fått ett vitt brev får anses vara misstänkta för något brott då. Vad skall frun säga om mannen *inte* får något vitt brev?

  Avgå för f-n!

  Körde förbi Asklanda förrgår. Ask-Landar-Hårt.

 4. Anders

  Men sluta nu, gör er inte dummare än vad ni är! DET ÄR ETT APRILSKÄMT!

 5. Bo

  🙂

  Du bör nog avstå från att blogga inte bara när du är förbannad, utan också på och strax efter 1 april.

  Om det var ett försök av dig att spela med i skämtet så gick det mig helt förbi.

 6. Erik

  http://www.piratnytt.nu/riksnytt/111-har-du-rent-mjoel-i-pasen-kolla-i-brevladan
  Wow, p-böter ser de genom fingrarna med, men alla andra skitbrott genererar icke-brev?

 7. Lirpa L

  Hade någon för några år sedan skrivit om ett parti som tror att de kan komma in i riksdagen på grund av att de lovar sina väljare att de ska få ladda ned andra människors material gratis. Så skulle jag nog skrattat mer än åt askskämtet.
  PP you are the joke!

 8. Anders

  Något som däremot INTE är ett aprilskämt är att finska posten på försök ska öppna brev, scanna in dessa och skicka dem som e-post.

  http://sverigesradio.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3598126

 9. Alter Ego

  Jag fick ett rött brev från Ohly och hans 7 kumpaner i riksdagen.
  Nu tar vi dom stod det på det på det. Ska jag känna mig orolig eller är det ett aprilskämt.

 10. scaber

  Har någon reflekterat över att det kan vara ett samarbete mellan bloggar om ett första april-skämt?

 11. Scary Devil Monastery

  Vi får hoppas det är ett aprilskämt. Tyvärr ligger förtroendet för Ask så pass lågt att man faktiskt inte ser det som en omöjlighet att hon kläcker ur siug något dylikt.

  @Lirpa

  “Lirpa L says:
  April 1, 2010 at 11:03

  Hade någon för några år sedan skrivit om ett parti som tror att de kan komma in i riksdagen på grund av att de lovar sina väljare att de ska få ladda ned andra människors material gratis. Så skulle jag nog skrattat mer än åt askskämtet.
  PP you are the joke!”

  Hade någon sagt för några år sedan att all personlig kommunikation skulle övervakas och lagras av staten oavsett brottsmisstanke eller ej skulle man tagit det som ett större skämt då DDR faktiskt avskaffades.

  Ett parti som anser att det är orimligt att avskaffa grundläggande rättsprinciper för att ett beteende som 15-20% av Svenska folket ägnar sig åt och bevisligen är mindre skadligt än att bryta mot att gå mot rött, skall kunna beivras är i det läget en nödvändighet.
  Det är skam och skandal att PP skall behöva existera till att börja med. I den meningen håller de flesta piratpartister helt med.

 12. Stefan

  Note to self:
  Aprilskämt funkar dåligt som bloggbävning.
  Hitta på något eget eller låt bli.

 13. Lirpa L

  Scary Devil Monastery säger : Hade någon sagt för några år sedan att all personlig kommunikation skulle övervakas och lagras av staten oavsett brottsmisstanke eller ej skulle man tagit det som ett större skämt

  Fast det du skriver stämmer inte. Det är knappast all personlig kommunikation som ska övervakas, bara en bråkdel faktiskt eftersom normala människor inte befinner sig på nätet dygnet runt.

 14. Bo

  @Lirpa L

  Vem är du, att avgöra vad en normal människa gör eller inte?

 15. Erik Ernst

  Det eneste der forhindrer svensken i at leve frit, er ham/hende selv!

  ——–

  Den tilsynsførendes ABC

  Alle slaver er i stand til at indbringe et eller andet af værdi i form af deres tid, men skal der tjenes rigtig mange penge på slavens arbejde kræver det at slaven har en vis intelligens. Slaven bør være i stand til at skabe og gennemføre sine egne metoder og konstruktioner, ellers er den i princippet værdiløs for den tilsynsførende. Robotter er måske forholdsvis dyre i indkøb, men de har få syge dage, arbejder i døgndrift, og kræver ingen orlov eller pensionsordninger.

  Bliver slaven i stand til at skabe sine egne metoder og foranstaltninger, vil den også kunne
  fastslå, at den ikke bør være en slave. Således skal kæderne der binder slaven, altså smedes af slaven selv. Den smarte tilsynsførende ved, at den eneste måde at fastholde sine “medarbejdere” i slaveri er at lære dem fra fødslen, at de bliver nødt til at ændre den tilsynsførende og hans vilkår for at kunne ændre sig selv og egne vilkår.

  Causerende og manipulerende bearbejdes og fastholdes slaven i troen på, at den kan og skal tvinge den tilsynsførende til at sætte den fri. Det er vigtigt at den tilsynsførende konsekvent tiltaler slaven som sin medarbejder og aldrig som eksempelvis lønarbejder/slave. I dagligdagsproget sidestilles aktionærerne, bestyrelsen, den tilsynsførende altid og konsekvent med “medarbejderne”, dette er et nødvendigt onde, men sikrer slavens loyalitet og arbejdsomhed og ikke mindst giver det slaven en følelse af at have direkte indflydelse på den tilsynsførendes beslutninger.

  ——

  Tante Gredelin har mere end tydeligt vist sin foragt for det folk hun er sat til at repræsentere, men det vil være en fejltagelse at tro det skyldes uvidenhed eller “et travlt valgprogram”.

  Tante Gredelin repræsenterer en skole af politikere, der bevist arbejder på at omvælte demokratiet. Vi ser dem stikke ansigterne frem overalt i de nationale parlamenter såvel som i EU, og der er kun en måde at vinde over slangen. Hugge hovederne af, hver gang de vokser frem!

 16. Scary Devil Monastery

  FRA övervakar all digital trafik – det i sig innebär att all internettrafik övervakas och avläses. Oavsett om någon tittar eller ej så anser nog de flesta att det inte är ok att inte kunna skicka personlig information i mailtrafik eller övriga protokoll utan att det går i klartext till en plats där okänt antal personer har fri tillgång.

  Datalagringsdirektivet utsträcker att lagring skall ske av all digitalt överförd information. Vilket inkluderar exempelvis att en påslagen mobils rörelser kan spåras under hela tiden den varit påslagen. Du blir alltså försedd med valet att ha elektronisk fotboja överallt – eller att kunna kommunicera via mobil.

  FRA och datalagringsdirektivet tillsammans blir heltäckande övervakning av just den typen som jag först beskrev.

  Att “normala” människor inte befinner sig på nätet dygnet runt stämmer. Men det räcker gott och väl med att övervakningen sker så snart du gör bruk av telefoni, digitaltv, dator, mobiltelefon.

  Hur mycket av din personliga kommunikation baseras på telefoni? Är det vad du skulle kalla en bråkdel, bara för att ta ett exempel? I Tyskland där datalagringsdirektivet blivit verklighet sedan ett par år tillbaka har man sett klara och tydliga effekter av att folk drar sig för att numer kontakta exempelvis läkare eftersom de vet att det registreras hur ofta de talar med vem och ofta om vad. Att maila förfrågningar till sjukcentraler har fallit av i stor utsträckning.

  Ett samhälle där vi exempelvis sekretessprincipen mellan läkare och patient eller advokat och klient helt avskaffats är inte ett ok samhälle att leva i.

  Frågan om vem som lyssnar är sedan en annan. Personinformation är i dag högvaluta på svarta marknaden då den används flitigt i falska kreditkortsansökningar och diverse lånbedrägerier. Att då skaffa ett centralt register där personinformation värt miljoner på svarta marknaden kan laddas ned på ett flashminne av vilken underbetald it-konsult som än hamnar i att få ansvar för hanteringen är en DÅLIG idé.
  Även om vi inte hittar någon politiker som beslutar sig för att åsiktsregistrering a lá IB är en särdeles god idé att använda för att skilja vem som borde tilltros vissa jobb eller ej – eller vilka som borde i förhand punktmärkas hos SÄPO – så gör den här idén det möjligt att genomföra identitetsstöld av stora delar av landets befolkning genom att gå till en och samma källa, i stället för som tidigare att en hacker blev tvungen att bryta sig in i ett tjogtal databaser innan han hittat tillräckligt med data för att betala tidsinvesteringen.

  Det är alltså ett skriande problem både medborgarrättsligt, filosofiskt, och ur rättssäkerhetssynpunkt.

 17. Alter Ego

  Superödlorna är här. Läs Hyenans skräckscenario.
  http://badlandshyena.wordpress.com/2010/04/01/superodlor-upptackta/

 18. Scary Devil Monastery

  Rättning, stycke 2 ovan:

  “…Du blir alltså försedd med valet att ha elektronisk fotboja överallt – eller att INTE kunna kommunicera via mobil…” skall det vara.

 19. Urban

  Det vore brra om det förtydligades från piratledningen om det här är ett aprilskämt eller inte för ingen lär annars se någon skillnad mellan detta utspel och övriga som piraterna gör.

 20. maloki

  rofl

 21. Mikael Hedberg

  Inlägget är till och med *taggat* som ett aprilskämt, ändå är folk osäkra/upprörda?

 22. Alter Ego

  @Mikael Hedberg

  Att trollen ska förstå ironi är väl för mycket begärt.
  De är inte nyttiga idioter för intet.

 23. DanielS

  Problemet är att om detta är ett skämt, vad är då inte det…..

  Börjar liksom bli svårt att se.

 24. Tomas Kronvall

  “Pingat på Intressant. Andra bloggar om tant gredelin, april fools, government fools”
  Ganska tydligt, egentligen.

 25. Lirpa L

  Bo, jag har ett liv IRL till skillnad mot pirattrollen som verkar bo här.

 26. Bo

  @Lirpa L
  Hur förklarar det att du vet vad som är normalt?

  Jag vet många människor som är kontinuerligt uppkopplade. Telefoner, netbooks, mediespelare etc etc. Vad är det som gör dem onormala?

 27. Lirpa L

  Bo, teknokrater är inte normala. Brukar visa sig som utbrändhet och apati. Psykopater är också överepresenterade bland de som alltid vill vara up to date.

 28. Bo

  @Lirpa L
  Om du med teknokrat anser alla som använder teknik så tillhör ju du också dessa eftersom du har möjlighet att skriva här. Är du utbränd och apatisk?

 29. André

  @DanielS

  Vad är otydligt med: “Andra bloggar om tant gredelin, april fools, government fools”

 30. Jakob

  Sansa dig Rick, det kommer du och PP att tjäna på. Det du refererar till skrevs ju 1 april.

 31. HR

  Jag gillar den nya tidens partiledare som nämner filmkaraktärer typ Judge Dredd här och hos Anna Troberg nämns Sarah Connor. Man kan i vart fall inte anklaga Rick och Anna för att vara tråkiga eller torra.

 32. Peter Andersson

  Vore kul om Rapport och/eller Aktuellt tog upp och spann vidare på detta i kväll, kanske med ett pratminus av Rick, skulle kunna bli det bästa aprilskämtet i svensk tevehistoria sedan strumpbyxan över skärmen som skulle förvandla svartvitt till färg.

  Svenska folket träffas vid brevlådorna klockan 19:45, vi syns där…

 33. Mumfi.

  @HR

  Judge Dredd är _inte_ en filmkaraktär! Det är en serietidningskaraktär!

  Hela spektaklet med Stalone borde förbjudas! Har filtrering av internet någonsin varit legitimt vore det för att filtrera ut den filmen. Faktum är att de borde steglat manusförfattaren långt före den blev filmad. Men varför begränsa sig till manusförfattaren förresten? Ta killen som stod för rekvisita, garderob och dialog med! Och Stalone, alltid Stalone.

 34. Lirpa L

  Bosse nej det gör jag inte.

  Judge Dredd filmen är förövrigt betydligt bättre än sitt rykte.

 35. Bo

  @Lirpa L
  Vad menar du då?

 36. Lars-Erick F

  Nej, nej, sluta skämta nu.

  Genomskinliga kuvert ska det förstås vara!
  Allt ska fram!

 37. Rick Falkvinge

  Lars-Erick: Fan! Den skulle vi förstås använt. 😀 1-0 till dig.

 38. Urban

  brra => bra. Förrlåt.

 39. Johan

  Fan, Rick…

  Var det inte du som sa för ett tag sedan att vi inte behövde skrika längre?

  Så sluta skrik om 1984-dystopier, det är det enklaste sättet att bli sedd paranoid utan verklighetsförankring. Märk väl att jag inte säger att du har fel, men vi står upp mot några av de mest slipade retorikerna i världen här. Minsta argument som inte har 100 % fakta bakom sig kommer angripas och utnyttjas som skäll för att klanka ner på inte bara dig, utan även Piratpartiet.

  Med det sagt så är det ju ganska uppfriskande med en partiledare vars bloggar inte känns som reklambroschyrer. Fortsätt med det, lugna bara ner dig lite 🙂

 40. kras

  @ Lirpa L

  Hade någon för några år sedan skrivit om ett parti som tror att de kan komma in i riksdagen på grund av att de lovar sina väljare att de ska få ladda ned andra människors material gratis. Så skulle jag nog skrattat mer än åt askskämtet.
  PP you are the joke!

  Du har nog missuppfattat det hela. PP vill bland annat öka människors frihet att göra vad de vill med de saker som de äger ner till minsta atom. Det är ett faktum att den ekonomiska upphovsrätten inskränker människors äganderätt, och då det inte längre verkar finnas någon som klarar av att motivera varför denna lagstiftning måste se ut som den gör idag för att uppnå syftet med den ekonomiska upphovsrätten, att kulturmaximera samhället, så kan man fundera kring varför man bör behålla detta intellektuella monopol i befintligt skick. Detta är något helt annat än ditt påstående om att de skulle vilja tillåta folk att ladda ner andra människors material från deras datorer utan tillåtelse. Vad fick du det från?

Comments are closed.

arrow