TIME Magazine lyfter fram Piratpartiet; nu i 44 länder

TIME Magazine lyfter idag fram Piratpartiet som en av världens tio intressantaste politiska rörelser. De har en bild på tyska Piratenpartei för att illustrera inslaget. TIME skriver att rörelsen grundades i Sverige, men nu har spritt sig till 33 länder. Det stämmer inte riktigt, enligt PPI (Pirate Parties International) — siffran är uppe i 44 länder nu. Nästa som formellt registrerar sig är det bulgariska Пиратската партия som håller en stor ceremoni den 11 april och har bjudit in delegater från alla andra piratpartier att närvara. Jag har inte tittat på den där listan på ett tag och blev överraskad av att hitta ett systerparti i Kazhakstan.

Den 16-18 april är det internationell kongress med PPI, det ska bli intressant. Anna och jag är formella delegater från Sverige (men vem som helst är välkommen till de sociala delarna av eventet).

Helgen innan, den 10-11, är det kickoff för valrörelsen i hela landet. Alla distrikt har sina egna aktiviteter, och riksdagsgruppen samlas för att svetsas samman strax norr om Stockholm.

Samtidigt börjar jag läsa intressanta nyheter om andra piratpartier också. Piratpartiet i Australien går till exempel ut hårt (och får Slashdot-täckning) med att de hostar de läckta ACTA-dokumenten så att alla kan läsa dem. Det finns gott om folk i Sverige som gör det också, visserligen, och där vill jag särskilt nämna Telecomix, men det jag är glad över är att rörelsen sprider sig och börjar få effekt. TIME Magazine är inte ensamma, så sett: Brittiska The Register konstaterar helt kallt att Piratpartiet formar framtiden, och Huffington Post tycker att amerikansk politik borde lära sig något av hur Piratpartiet agerar. Moderaternas kommunikationchef är med andra ord inte ensam om att vara mer imponerad av PPs kampanj än av Obamas; även amerikaner börjar säga samma sak.

Det här följer på förra årets erkännande av världens ledande PR-firma där de pekade ut Piratpartiet som en av 2010 års hundra intressantaste saker i världen att hålla ögonen på (och som även CNN rapporterade).

Häromdagen publicerades också ett reportage av Agence France Presse till världen, och en reporter från New York Times följde Anna och mig på vår förra partiledarturné. Det är lätt att konstatera att svenska Piratpartiet är mycket, mycket större i utländska medier än i svenska.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. maloki

  Good stuff detta! Skönt att höra 🙂

 2. Erik Ernst

  Kniber mig selv i armen og chekker datoen; Nej, det er d. 2 April den er god nok!

  “Det är lätt att konstatera att svenska Piratpartiet är mycket, mycket större i utländska medier än i svenska.”

  Lad os håbe det ændrer sig inden valgdagen oprinder…

 3. steelneck

  Jag föreslår att ni faktiskt läser den där artikeln hos The Register. De kan för sitt liv inte se att det är en medborgarrättsrörelse som maskerat sig bakom ordet Pirat. Utomlands är de många gånger _mycket_ långt ifrån att kunna släppa sina redan färdigtuggade uppfattningar.

 4. gastlind

  Det är skrattretande att se the registers artikel. Bristen i kritiskt tänkande angående upphovsrätt och hur de fullkomligt missar alla spår av integritetsaspekten. Man hoppas att ej hela UK är lika ingsoc-indoktrinerade.

  Isåfall kommer de hamna mycket på efterkälken framöver.

 5. Rick Falkvinge

  Steelneck: Ja, jag vet. Det märks inte minst när man är i debatter utomlands. Och det mest skrämmande är att jag inte alltid ens får med mig tekniska studenter där, debatten ligger otroligt långt efter… mycket förmodligen på grund av att bredbandsutbyggnaden också gör det.

 6. Rick Falkvinge

  Det mest slående exemplet var just Britannien.

 7. Putte

  The Register är mot övervakningssamhället men för IPR. Artikeln är negativt vinklad mot PP men erkänner ändå att PP är en kraft att räkna med.

 8. Tobbe

  Man måste fråga sig om Rick läser artiklar innan han länkar dem?

  TIME:s lista var inte över “världens tio intressantaste politiska rörelser” och om man kollar på sällskapet kanske man inte ska brösta sig allt för mycket över att vara med.

  Länken till Huffington Post gick inte till Huffington Post utan till en bloggare som tyckte att HP hade något att lära sig.

  Det är ytterst tveksamt om man kan tolka the Registers artikel som att de “konstaterar helt kallt att Piratpartiet formar framtiden”.

  Skärpning, det ser bara larvigt ut att hävda en massa saker som man inte har täckning för vid närmare kontroll.

 9. Benny Bouillabaisse

  Tobbe
  “Skärpning, det ser bara larvigt ut att hävda en massa saker som man inte har täckning för vid närmare kontroll.”

  Verkar vara kutym bland piratpartister. Deras motto verkar vara spotta ut så mycket piratropaganda de kan på kortast tid så att ingen orkar kolla upp fakta….piratsympatisörerna är nog bland de minst internkritiska partimedlemmar som finns.

 10. Paul Bocuse

  Benny
  “Verkar vara kutym bland piratpartister.”

  Har du ersatt Urban? Välkommen!

 11. Paul Bocuse

  Putte
  “The Register är mot övervakningssamhället men för IPR.”

  Mycket hänger på den som skriver artikeln. Vet ej om Lettice har någonsin lagt fram ett plattform.

 12. Paul Bocuse

  Orlowski (El Reg) har sällan framträtt som så fullständigt okunnig. Han fattar inte vad PP-politik går ut på. Han har visst skrivit märkliga saker förut men det här är nog hans pinsammaste någonsin. Lettice bör se upp när de förhandlar nytt avtal.

 13. morfarjohan

  Det intressanta är väl att PP har blivit så populärt, även internationellt.
  Morfarjohan gratulerar Pirat Partiet.

 14. Anne Kekki Forshaga

  Det här med piratpartiet är så mäktigt, nästan svårt att greppa om hur stora vi är ute i världen.
  Jag känner att jag får en enorm positiv energi att kämpa för pp till riksdagen. när du skriver sådanan här inspirerande bloggtexter.
  tack rick. me like

 15. Urban

  Intressant att man skriver att PP är landets 3:e största vad gäller medlemskap. Det finns två allvarliga problem med detta:

  1. Medlemsantalet går inte att direkt jämföra med de etablerade partiernas, det är helt olika system. De etablerade har medlemsavgift och det brukar motiveras bl.a. av att man då visar att man verkligen är engagerad. Piratpartiets system med gratis medlemsskap är ungefär som att gå med i en grupp på Facebook, med skillnaden att man halkar ur efter ett år om man inte anmäler sig igen. Vilket leder till nästa problem…

  2. Medlemstalet har fallit konstant och nu står det inför ett rejält ras eftersom det var snart ett år sedan man hade en rejäl uppgång. Det syns historiskt väldigt tydligt att så många väljer att inte förnya sitt medlemsskap efter ett år och det visar tydligt på att majoriteten av “medlemmarna” inte är tillräckligt engagerade för att jämföras med att vara medlem i ett etablerat parti. Det är väldigt lätt att gå med som en protestaktion om det inte kostar något. Men jag förstår delvis att man inte har medlemsavgift, majoriteten av medlemmarna är ju anhängare av gratiskulturen, dvs “någon annan” ska betala.

 16. Mumfi.

  Urban.
  Jag har bestämt för mig att om ser till antalet kronor den genomsnittlige piratpartisten betalar in i frivillig medlemsavgift, så ligger PP i topp.

  Inte för att det säger något om någonting, men ändå.

 17. Urban

  Mumfi,

  Vad ligger genomsnittet på inbetald frivillig medlemsavgift på då?
  Jag misstänker att det vida understiger en normal medlemsavgift för ett parti.

  Om man räknar med 100 kr i medlemsavgift gånger 45 000 så skulle det motsvara 4,5 miljoner per år som PP får in frivilligt, eller c:a 375 000 i månaden i snitt. Och hur ser det ut?

  Jag har för mig att det stod på hemsidan förut men jag hittar det inte. Det kanske är en pinsamt låg siffra så att man inte vill visa den. Man tar antagligen även bort medlemsräknaren om en månad när man tappat majoriteten av medlemmarna ett år efter förra “vertikaliteten” som Rick kallar det.

 18. Carl I

  Det är en löjlig idé att man bara är “riktig” medlem om man betalar. Som om partierna ska stå och bedöma vem som är “värdig” att vara med i deras fina sällskap. PP har inget intresse av att göra det svårt för folk att gå med, och det har egentligen inte de andra partierna heller. Skillnaden är att PP har skapats i den moderna internetkulturen till skillnad från de partier som började värva medlemmar på 1800-talet när saker fungerade annorlunda. Ställningstagandet i att vara med i ett parti är detsamma, för det är inte en konsumtionsvara vi pratar om. Folk resonerar inte: “Ska vi gå med i PP? Det är rea” – “Nej, jag vill betala för något riktigt och går med i S”

 19. Urban

  Carl I,

  Det är inte alls en löjlig idé att ha en medlemsavgift, det tillämpas av föreningar såväl som partier. Frågan man ska ställa sig är ungefär “är jag tillräckligt engagerad och ställer upp på partiets program” och då betalar man medlemsavgiften. Då slipper man få med sig ett antal oengagerade medlemmar som kanske inte ens anser sig vara medlemmar längre men som inte aktivt orkat gå ur. Och man kan vara med i flera partier om man vill, exempelvis både PP och S.

  Eftersom det tydligen är så att PP tappar flertalet medlemmar efter ett år så är det lätt att dra slutsatsen att de nog inte var så engagerade utan mest gick med för att det var lätt eller som ren protest. De kan förstås ha bytt politisk åsikt också och i så fall tyder det ju på att PP:s medlemmar inte tror på politiken i mer än max ett år.

 20. Benny Bouillabaisse

  Det som är underligt är att PP konstant behöver så mycket pengar för sin verkdsamhet när Piratpartister hela tiden brer på om hur billigt det är att sköta kommunikation & marknadsföring m.m. med hjälp av internet, kan det vara så att det är för många giriga mellanhänder inblandade i Piratpartiet?

 21. Dennis Nilsson

  @Benny Bouillabaisse

  Som i alla andra sammanhang, när det vankas “skrovmål vid köttgrytorna” så dyker lycksosökarna/politikerbrolilersen lika säkert upp som ett brev med posten. För dessa individer är inte politiken i sig intressant, utan det som är intressant vilka fördelar och förmåner man kan tillskansa sig. Som andra politiska partier så har även P.P sin beskärda del av dessa.

  En del av oss människor är tydligen funtade på det viset. Förmodligen så styrs man av för en omedvetna instinkter så fått frispel. 🙁

  I övrigt är det korrekt att det är urbilligt att sköta kommunikation & marknadsföring m.m. med hjälp av internet. Vi har här sett bara början.
  Våra samhällen befinner oss bara i början av denna process.

 22. kras

  @ Urban

  Intressant att man skriver att PP är landets 3:e största vad gäller medlemskap. Det finns två allvarliga problem med detta:

  Jaså?

  1. Medlemsantalet går inte att direkt jämföra med de etablerade partiernas, det är helt olika system. De etablerade har medlemsavgift och det brukar motiveras bl.a. av att man då visar att man verkligen är engagerad. Piratpartiets system med gratis medlemsskap är ungefär som att gå med i en grupp på Facebook, med skillnaden att man halkar ur efter ett år om man inte anmäler sig igen. Vilket leder till nästa problem…

  Medlemsantalet visar helt enkelt antalet medlemmar de olika partierna har. Varför ska Piratpartiet kritiseras för att de gör det lättare för människor att engagera sig politiskt? Är det inte något att eftersträva? Dessutom får partiet en stor medlemsbas att nå ut till via massutskick. Var finns det allvarliga problemet här?

  2. Medlemstalet har fallit konstant och nu står det inför ett rejält ras eftersom det var snart ett år sedan man hade en rejäl uppgång. Det syns historiskt väldigt tydligt att så många väljer att inte förnya sitt medlemsskap efter ett år och det visar tydligt på att majoriteten av “medlemmarna” inte är tillräckligt engagerade för att jämföras med att vara medlem i ett etablerat parti. Det är väldigt lätt att gå med som en protestaktion om det inte kostar något. Men jag förstår delvis att man inte har medlemsavgift, majoriteten av medlemmarna är ju anhängare av gratiskulturen, dvs “någon annan” ska betala.

  Vad är problemet här enligt dig? Att partiet har tappat medlemmar? Att partiet kanske tappar fler medlemmar? Att inte alla medlemmar har samma engagemang? Att det är möjligt att gå med som en protest mot något? Är detta problem som de ”etablerade” partierna helt saknar? Hur resonerar du här? Var är det allvarliga problemet?

  Carl I,

  Det är inte alls en löjlig idé att ha en medlemsavgift, det tillämpas av föreningar såväl som partier. Frågan man ska ställa sig är ungefär “är jag tillräckligt engagerad och ställer upp på partiets program” och då betalar man medlemsavgiften. Då slipper man få med sig ett antal oengagerade medlemmar som kanske inte ens anser sig vara medlemmar längre men som inte aktivt orkat gå ur. Och man kan vara med i flera partier om man vill, exempelvis både PP och S.

  Varför ska man tvinga folk att betala en medlemsavgift för att bli medlem menar du? De personer som enligt dig är engagerade kommer ju ändå att donera pengar. Du får alla dessa människor plus ytterligare människor som du kan influera och som kan nås via massutskick. Det är en win-win situation.

  Eftersom det tydligen är så att PP tappar flertalet medlemmar efter ett år så är det lätt att dra slutsatsen att de nog inte var så engagerade utan mest gick med för att det var lätt eller som ren protest. De kan förstås ha bytt politisk åsikt också och i så fall tyder det ju på att PP:s medlemmar inte tror på politiken i mer än max ett år.

  Det är väl lika lätt att gå ur andra partier? Då spelar det väl ingen större roll hur lätt det är att gå med? Eller av vilket skäl de gick med? Du tycker inte att du gör en höna av en fjäder här i dina försök att misskreditera partiet?

 23. kras

  @ Benny Bouillabaisse

  Det som är underligt är att PP konstant behöver så mycket pengar för sin verkdsamhet när Piratpartister hela tiden brer på om hur billigt det är att sköta kommunikation & marknadsföring m.m. med hjälp av internet, kan det vara så att det är för många giriga mellanhänder inblandade i Piratpartiet?

  Fast nu är det inte kommunikation och marknadsföring via nätet som är de kostsamma posterna? Har du ens någon aning om vad pengarna går till?

Comments are closed.

arrow