Game on!

Bilden är från förra året. Nu är det dags igen. Igår betalade Piratpartiet 268270 kronor för valsedlar inför den kommande valdagen i september. PP i Väst har tidigare betalt ytterligare 49300 kronor.

Vi har 34 olika valsedlar i valet i höst. Här är de sex riksdagsvalsedlarna. Nu är de beställda. Fem miljoner stycken gula valsedlar, att distribueras till fem ompackningspunkter runtom landet för att sedan leta sig ut till varje vallokal till fots med aktivister.

Anna Troberg och jag har suttit i två extralånga dagar med pannan mot skrivbordsytan för att få ordning på alla papper (en bra bit över femhundra dokument) för att få iväg den här beställningen till Valia.

Lista Mitt (Dalarna, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg)Lista Norr (Norrbotten och Västerbotten).Lista Stockholm (hela Stockholms län).Lista Syd (Skåne, Blekinge, Jönköping, Kronoberg, Kalmar).Lista Väst (Göteborg, Bohuslän, Norra och Södra Älvsborg, Skaraborg, Värmland och Halland).Lista Öst (Örebro, Västmanland, Uppsala, Södermanland, Östergötland och Gotland).

Det blir alltid ett steg närmre när man ser valsedlarna hos Valmyndigheten (bilderna ovan är länkade dit). Nästa steg är när man har dem i handen.

Som vanligt så måste vi betala våra valsedlar själva, till skillnad från gammelpartierna som får 21 miljoner valsedlar på skattebetalarnas bekostnad. Vi har beställt ungefär sju miljoner (varav fem miljoner gula riksdagsvalsedlar).

Sedan måste vi bära ut dem själva till alla vallokaler, både under förtidsröstningen och på valdagen. Särskilt den 19 september är tufft eftersom vi är tekniker som måste gå upp före klockan 8 på en söndag  för att få ut dem till 5000 platser i hela landet, alltifrån Stockholms innerstad till Norrlands innersta skogar.

Man kan tycka att Sveriges demokrati borde vara värd mer än så här. När jag berättar utomlands att bara partierna i riksdagen får sina valsedlar utlagda, och att utmanare har ett fönster på ungefär en timme på valdagsmorgonen att nå 5000 platser och måste bygga upp en helt egen logistik för att klara av det, så tror de inte på mig. De tycker det låter som jag pratar om Georgien, Vitryssland eller Turkmenistan. Och nog finns det fog för att anse att det systemet är en politisk kartell. Om nyfödda demokratier i Afrika klarar av att behandla alla partier lika, så borde Sverige också klara av det.

Men Piratpartiets stolta aktivister har gjort det här förut.

Och vi kommer att klara det igen.

Det finns inte ett enda procedurhinder som gammelpartierna kan kasta i vår väg som hindrar oss från att ta deras jobb.

Game on!

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. André

  Men – skall resterande fyra miljoner behöva skriva på blanka valsedlar? 😀 j/k

 2. Leo

  Då kommer genast frågan: När kommer http://valsedlar.piratpartiet.se/ upp?

  Kommer vi att starta lite tidigare i år? 😉

 3. Lilleman

  Ja, jag vill ju anmäla mig på att få köra ut valsedlar! 😀

 4. Calandrella

  Ja, återanvänd konceptet med http://valsedlar.piratpartiet.se/! Det fungerade, enligt min åsikt, utmärkt!

 5. Daniel Wijk

  Ja, siten var både smidig och fullt funktionerlig!

 6. Anders

  Japp, var anmäler man sig för att dela ut valsedlar? Har gjort det i alla tidigare val och tänker fortsätta med det…

 7. Pierre

  SEK 317570. Hoppas det är fint papper. Rick står överst på alla listor?

 8. Rick Falkvinge

  Det är ganska billigt papper. Men väldigt många papper. 🙂

  Jag står överst på alla riksdagslistor, men står inte med på någon landstings- eller kommunlista.

  Vi har ingen information från kommunerna ännu om var vallokalerna kommer att vara någonstans, och det dröjer ganska länge innan de börjar publicera den. Men ja, jag är också angelägen om att få infon så fort det går…

 9. Henri

  Varför använder Sverige sådan här metod med valsedlar ens? o: Verkar helt uråldrat. Till exempel i Finland där jag kommer ifrån så får man ett papper där man skriver nummret på den kandidaten man vill rösta på, så slipper man a) slösa massa papper, b) massa onödigt arbete och c) att gammelpartierna får trampa på tårna så här. Så här snabbt tänkt verkar det här systemet helt vansinnigt.

  För övrigt så tycker jag att det här systemet i Sverige ger partier lite väl mycket makt över medborgare när det är förutbestämt vilka man får rösta på. Man ska ha friheten att göra misstag och dåliga val också, vetja.

 10. LIGIZT

  I ett demokratiskt land såsom Sverige skall det väl ej fallera på den ekonomiska styrkan ifall demokratin får en chans?!
  Att galentokpannepartier såsom “S”,”M”,”V”,C”,”KD”,”FP”,”MP” etc får sin valkampanj betald i form av GRATIS valsedlar?!! Jag anser att det är självklart att ALLA partier får finansiera dessa på egen hand lixom PP med fler onämnbara partier.

  Det få känner till är dock att 7% av LOs medlemsavgifter går direkt till det Bodströmska övervakningspartiet, mao betalar man fackavgift så blir man nära på automagiskt en övervakningssupporter! (socialdemokrat)

  Att i socialistisk anda betala fackavgift motverkar alltså demokratin :-((
  Jag skänker gärna 7% av min lön.. Men hellre till rädda barnen eller amnesty etc, än att finansiera ett parti där jag inget vurmar för!
  Ett parti som ALDRIG behöver oroa sig för sina valsedlar!

  Som avslutning så tycker jag att det vore på sin plats att återigen infa om hur man röstar ifall inga piratsedlar finns på våra val i september…..

  Rätta mig om jag har fel, men man MÅSTE skriva enbart STORA BOKSTÄVER alt små bokstäver i PIRATPARTIET för att det ska bli godkänt i valmyndigheten, alltså INTE blanda VERSALER med gemener (piratpartiet) http://www.youtube.com/watch?v=ANSjR_8ydyo

  Minns EU-valet. . . . http://www.youtube.com/watch?v=ANSjR_8ydyo

 11. fanny

  Visste inte att det var så, men det låter ju helt absurt.

 12. Imponerande av Piratpartiet, men det räcker inte

  […] en pärs för nya partier. Valsedlar ska tryckas och bäras ut till varje vallokal. Jag tror som Falkvinge att Piratpartiet klarar det. Det är intressant att följa hur Piratpartiet stöds av så många […]

 13. […] var då kugghjulen började mala om hur fria val vi egentligen har i vårt land. Andra, mer bildade, har tydligen också kommit till samma insikt. Våra val är förvisso fria, men kan […]

 14. Magnus Ahlkvist

  Rick: Är det inte så att det räcker med 1% i förra riksdagsvalet för att få riksdagsvalsedlarna tryckta och automagiskt distribuerade? (Det gäller bara valsedlarna utan person-namn på, men så är det för alla partier, även vi måste bära ut valsedlar med person-namn till vallokalerna själva).

  Jag skriver inte så för att jag tycker att systemet är bra som det är (det är det inte), utan för att det är bättre om man skriver som det verkligen är. För just Piratpartiet och Feministiskt Initiativ gör det här ingen skillnad, men för exempelvis Sverigedemokraterna spelar det en viss roll att de ställde upp i förra valet.

 15. Alla har rätt till en åsikt // Skivad lime

  […] åt situation är därför att byta ut politikerna i dessa partier, vilket i systemet på grund av särbehandling av etablerade partier i valprocessen, mediatystnad och 4%-spärr är rejält […]

Comments are closed.

arrow