Rödgröna fortsätter att bryta integritetsvallöften — ett halvår FÖRE valet

Den 8 juli 2008 gjorde Sahlin (S) följande uttalande tillsammans med Wetterstrand (MP) i Almedalen:

— Vinner vi valet river vi upp (FRA-)lagen och börjar om från början.

Det finns inget tvivel i någon av de medier som rapporterat om utspelet om att ordningen är solklar: riv upp FRA-lagen först, och titta sedan på hur behovet av en FRA-lag ser ut. Det är också ett solklart vallöfte: ett tydligt löfte om vad man ska göra om man vinner valet, och i vilken ordning.

Riv upp, gör om, gör rätt. I den ordningen.

Samma dag reagerade Vänsterpartiet och Piratpartiet i ett gemensamt pressmeddelande att det här var ett cyniskt dubbelspel för gallerierna. Vi hade lite olika ingångspunkter, men det visar sig att det var Alice Åströms (V) skepticism som var mest grundad: S kommer att göra precis som de vill.

(Sedan dess har V som bekant omfamnats av S-MP-koalitionen.)

Tyvärr visade det sig sant. Men en fördel är att det visade sig sant redan före valet.

Thomas Bodström går alltså redan nu, 157 dagar före valet, ut och bryter vallöftet om att riva upp FRA-lagen och sedan titta på hur en sådan lag ska se ut. Uttalanden i DN, SvD och SVT. Han är mycket tydlig med att han inte anser att det finns ett vallöfte om att riva upp först och sedan utreda:

– Tar vi bort allting då är ju FRA fritt. Vi får diskutera hur vi ska göra. Jag har inget färdigt förslag.

Till att börja med visar uttalandet på en häpnadsväckande ignorans om medborgarrättigheter. Om man tar bort FRAs lagstöd för att kränka rättigheter, så är FRAs verksamhet inte “fri”, utan olaglig. Det borde en f.d. justitieminister och trolig justitieministerkandidat ha tokpejl på.

Men huvudpunkten är solklar: lagen ska inte rivas upp och sedan utredas. Enligt TT säger flera S-ledamöter samma sak. Vallöftet från den 8 juli 2008 höll i 646 dagar, inte ens hela vägen fram till valet.

Det är tyvärr uppenbart att vallöften om integritet från rödgröna inte går att lita på. Det här är andra gången på kort tid som något liknande händer — det tidigare var när man meddelade att man hade nått en kompromiss om datalagringsdirektivet, efter att V och MP pratat hur mycket om att man inte ville ha det, men tänkte införa det ändå. Efter en klassisk skitstorm på Beaufort 2010 så kom rödgröna på att det här var en dålig kompromiss — eller kanske inte, men det var åtminstone en dålig sak att kompromissa om före valet. Det finns alltså ingen garanti för att en kompromiss efter valet skulle se annorlunda ut; snarare finns det väldigt starka skäl att tro att exakt samma förhandlingar kommer att utspela sig en gång till.

Det finns tyvärr bara en slutsats:

De rödgröna har ingen integritet.

Det har inte Alliansen heller.

Integrity-Broken-474px

Just därför är det så extremt kritiskt att det kommer in en spelare i riksdagen med integritet. I dubbel bemärkelse. Piratpartiet behövs mer än någonsin, för vi får indikationer hela tiden på vilket håll det går åt annars.

Fler: Scaber Nestor, Mark Klamberg, Skivad Lime, Hax, Kulturbloggen, Mikael Elmlund, Lars-Erick Forsgren

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. OlofB

  FRA som valfråga! Yes!

 2. Dennis Nilsson

  Ordet “integritet” betyder inget för de flesta, som det gjorde för mig i många år, innan jag satte mig in i vad det egentligen betyder.

  Ordet “integritet” och ett avskaffande av den betyder att vi avskaffar de förutsättningar som är nödvändiga för att en demokrati skall fungera.

  Som ex-vis valhemligheten som numera är bara några betydelselösa ord i ett dokoument.

  Vill vi verklighen ha en värld där några “brukspatroner” leder oss åsnor?
  För min del, så föredrar jag att tänka själv, och leda mig själv.

  Eddie Meduza har fångat det här ganska bra i låten, “Hoppla lilla åsna”
  http://www.youtube.com/watch?v=3O8D8MsyUS4

  “Brukspatron har en åsna som är stark och seg
  bär iväg sin stora packning i små nätta steg
  om den lilla åsnan klagar någon gång
  får han sig en morot och då tar han glädjesprång

  han är dum och trogen lyder Brukspatron blint
  åtta millioner celler köper varje flint
  arbetsdagen börjar slut på drömmarna
  Brukspatron ler belåtet när han drar i tömmarna

  hoppla lilla åsna du är snäll och fin
  jobba jobba som en dum maskin
  är du bara duktig får du kanske dö
  jobba jobba tills du måste dö

  åsnan strejkar aldrig alltid jobbar han
  han får också göra det som inte Brukspatron kan
  frukten av sin möda den blir aldrig hans
  pengarna han tjänar dom har Brukspatron gömt nå’stans

  så hoppla lilla åsna dra till maximum
  jobba jobba du är snäll och dum
  hoppla lilla åsna jobba dagen lång
  jobba jobba tills du dör en gång

  åsnan bär den tunga lasten på sin rygg
  men han bråkar inte ens om Brukspatron varit stygg
  får han bara vila någon gång ibland
  blir han nöjd och glad igen och slickar Brukspatrons hand

  om jag utav åsnan var en enda cell
  skulle Göran få en riktig saftig jävla smäll
  men jag klagar ensam i mitt rum
  så precis som åsnan så är jag nog ganska dum

  hoppla lilla åsna du är snäll och fin
  jobba jobba som en dum maskin
  är du bara duktig får du kanske hö
  jobba jobba tills du måste dö

  hoppla lilla åsna dra till maximum
  jobba jobba du är snäll och dum
  hoppla lilla åsna jobba dagen lång
  jobba jobba tills du dör en gång”

 3. Leif Nixon

  Lustigt att Bodström säger att han inte har något färdigt förslag. I april i fjol skrev han

  “För att vi socialdemokrater ska få trovärdighet i frågan anser juristen i en kommentar att vi måste utreda FRA offentligt. Det är självklart att en utredning ska vara offentlig. Den ska också ledas av någon som har förtroende i frågan. Vårt förslag är advokatsamfundets Anne Ramberg. Hon är väl insatt i frågan, värnar rättssäkerheten och har den integritet som krävs för uppdraget. Återigen det finns bara en lösning på FRA-eländet: riv upp, gör om, gör rätt.”

  och förtydligade sedan med

  “När jag säger att FRA ska rivas upp och att det ska tillsättas en offentlig utredning vid en socialdemokratisk valseger talar jag för partiet. Likaså att Anne Ramberg från advokatsamfundet bör leda en sådan utredning.”

  http://www.bodstromsamhallet.se/2009/04/for-att-vi-socialdemokrater-ska-fa.html

  http://www.bodstromsamhallet.se/2009/04/aklagare-kan-sjalv-bli-atalad.html

 4. Albert

  Jag har också noterat och irriterat mig över att S och Alliansen tycker alldeles för lika i alldeles för många frågor. Inte minst frågor om integritet och s.k. “frihet på nätet”.

  Den gamla brottaren, skådespelaren, politikern och TV-värden Jesse Ventura brukar säga: “att välja mellan demokrater och republikaner är som att välja mellan Pepsi och Coca Cola“. Samma sak kan sägas om S och Alliansen.

 5. Rick Falkvinge

  Nixon: Utmärkt research. Tack.

 6. Anders Troberg

  “Till att börja med visar uttalandet på en häpnadsväckande ignorans om medborgarrättigheter. Om man tar bort FRAs lagstöd för att kränka rättigheter, så är FRAs verksamhet inte “fri”, utan olaglig. Det borde en f.d. justitieminister och trolig justitieministerkandidat ha tokpejl på.”

  Han har tokpejl på det, men han blåljuger.

  Andra nyheter: Numera behöver jag inte parasitera på andra bloggars kommentarsfält, nu har jag en egen blog. Det är en ny piratblog i stan: Nördic Battlegroup (http://nordicbattlegroup.org). Be there or be fyrkantig. Spread the word.

 7. OlofB

  Alla som vill klustra om att dra upp FRA till agendan inför valet – kontakta mig via mail. Kampanjer är på G – låtom oss bygga tillsammans 😉

 8. Pierre Pirat

  Jag tror inte jag pallar en Bodström regering igen. TB är farlig. Dumdristig och farlig.

 9. Pierre Pirat

  @Dennis:
  Tack för Meduza-texten!

 10. Rick Falkvinge

  Nej, Bodström inte ett dugg dumdistrig. Tvärtom är han extremt intelligent och karismatisk — precis som alla individer som historiskt har lyckats införa repressiva övervaknings- och angiverisamhällen.

 11. minata

  Thomas Bodström är vår tids Olof Palme.

 12. Conny

  Vore intressant att höra några reaktioner från MP och V angående detta. Någon som sett något ännu?

 13. Anders Troberg

  “Thomas Bodström är vår tids Olof Palme.”

  Snarare vår tids Himmler.

 14. minata

  @Anders Troberg
  Olof Palme var CIA-agent i den Socialdemokratiska Studentrörelsen och angav sedermera socialdemokratiska riksdagsledamoten Hans-Göran Franck (1925-1998). Allt i att bekämpa kommunismen. Även i IB-frågan var Olof Palme i högsta grad ansvarig. En skillnad mellan Thomas och Olof är att Olof hade sitt hjärta hos Försvaret men Thomas hjärta ligger hos polisen.

  1. LeoB

   @minata:

   Din bild av Palme verkar inte stämma. Snarare verkar det som om CIA ville värva den unge Olof Palme, men att han inte alls ville det.

 15. S tvekar kring FRA? « OlofB[eta]

  […] gå med på att riva upp FRA-lagen? Eller vågar S behålla Thomas, med sin inställning, och riskera samarbetet med MP och V. De senare vill som bekant riva upp […]

 16. Scary Devil Monastery

  @minata

  Med tanke på att Bodström’s dröm är ett samhälle som ej står DDR eller Sovjet efter i övervakning av det egna folket ser det snarare ut som om Bodström’s hjärta ligger hos de kommunister som Palme skydde. Särskilt då de metoder han vill ha i bruk är verkningslösa för polisiära insatser mot kompetenta brottslingar, men alldeles utmärkta att åsiktsregistrera vanlig svensson med.

  Vilket i fallet datalagringsdirektivet redan har visats i en utredning i EU – det hjälper inte polisen ett skvatt och ger bara en massiv kränkning av varje medborgare. Med det direktivet blir varje mobiltelefon en statlig spårsändare – och hittills i Sverige har det krävts att man dömts för att utsättas för så kallad “intensivövervakning” av det slaget.

  IB var ett vanvettigt tilltag. Det var inte bara kommunister som brännmärktes. Än idag finns folk som i sin ungdom stötte sig med fel person eller stod i fel demonstration och som följd därav är säkerhetsprickade i SÄPO’s register och därför inte kan söka ett jobb.

 17. […] Rick Falkvinge anser att man bryter ”integritetsvallöften”, formulerade 8 Juli 2008. Jaha, hur länge ska vallöften gälla då? Ska de formuleras mer än 2 år innan valet och så saknar man integritet om man ändrar sig mer än 2 år senare? I min värld är vallöften något man går ut med strax innan valet med syfte att hålla det under mandatperioden. Under valarbetet kan man förstås få ändra sig vid behov, bara idioter håller fast vid jättegamla löften fast man har ändrat uppfattning. Anser Piratpartiet att det är så man ska göra? Ja det är ju lätt för ett enfrågeparti som inte behöver få ihop en komplett politik i sambarbete med framtida regeringspartners. […]

 18. Pierre Pirat

  ^ Det verkar som om Urban har fixat egen blogg. Så bra det. Men att han kommer tillbaka hit och spyr ut sitt gift under ett nytt namn är inte önskvärt.

 19. Scary Devil Monastery

  @Pierre

  Du menar Urban, Urban2, Urban3, Urban4, etc?

  Jag läste ett par inlägg, och det är tragiskt att han räknar antalet pirater som läser hans blogg och skrattar åt den stackars karln som ett bevis på att han har en “starkt växande blogg”. XD

 20. Pierre Pirat

  @Scary Devil Monastery

  Hej! Huvudsaken är att han är där och inte här. Samt att fått smaka lite på sin egen medicin. Samt förstås att diskussionen här är igång igen. Arrgh! 😉

 21. EricJ

  I oktober förra året menade Ibrahim Baylan (http://www.acc.umu.se/~ericj/?q=node/17) att tanken var att en parlamentarisk kommitté skulle lägga fram ett förslag på FRA-lag där “vi kan garantera den
  enskildes integritet”.

  Vinner sossarna (vilket verkar troligast) är det nog en god chans att detta blir av: de river upp den befintliga lagstiftningen, sätter ihop en utredningsgrupp som sminkar nuvarande lagstiftning lite ytterligare, fortsätter ignorera kärnfrågorna och presenterar det för riksdagen igen. Båda sidorna röstar igenom det med stor marginal, och PP’s hjärtefråga är död, kremerad och begraven.

 22. minata

  FRA-frågan är stendöd i valrörelsen! Om de RödGröna vinner valet hanteras FRA-frågan enligt den trepartimotion som behandlades i senaste FRA-omröstningen i riksdagen. Vinner Alliansen händer inte ett smack i FRA-frågan.

 23. peter

  Minata,
  Socialdemokraterna har ju nu meddelat att frågan inte ska hanteras i enlighet med den rödgröna trepartimotionen. Signalspaningen ska ju pågå medan saken utreds. Om socialdemokraterna menade allvar med sin motion skulle de driva igenom yrkandesatserna i motionen omedelbart vid en valseger och därefter tillsätta en utredning.

 24. minata

  @peter
  Socialdemokraterna är största partiet i det rödgröna samarbetet.
  Vill Miljöpartiet ha miljödepartementet och Vänsterpartiet Socialdepartementet skall de vara tysta i FRA-frågan (och Datalagring, IPRED). Och tysta är Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Annarsblir det en stor koalition – Socialdemokrater och Moderater.

 25. peter

  Minata,
  Du har säkert rätt och då är de bara för de rödgröna att erkänna att de brutit mot den första överenskommelsen som de slöt 2008, att riva upp FRA-lagen. Så kommer de även att bli i frågor om energi, infrastruktur, beskattning och utrikespolitik, med de rödgröna vid styret blir det kaos och konstant svekdebatt.

 26. Buffalo Bob

  @peter
  Men det vore fel att utgå ifrån att Reinfeldt är ett dugg bättre. Alla är gammelpolitiker – och lika värdelösa.

 27. Scary Devil Monastery

  @minata

  Jag har inga tvivel på att det kan bli S och M i koalition efter valet – i de bosktävernas samtliga betydelser.

  M är trots allt blåsossar numer precis som S är röda moderater.
  Ohly måste känna sig knäckt då den ultrauktoritära sovjetstaten som modell nu lånats in som godkänd modell av både S och M.

  Det börjar bli en medborgerlig plikt att motsätta sig och stjälpa bägge sidor av det myntet på alla sätt möjliga.

Comments are closed.

arrow