Fem månader till valet (funktionärsbrev)

Nu är det allvar. I dag är det fem månader till valet, och vi är fortfarande för introverta.

Jag vem inte om någon har undgått ProjOs och Fridholms bloggposter. De har rätt, båda två, och särskilt Fridholm formulerar det bra med sitt “Grus i maskineriet”. Vi diskuterar alldeles för mycket internt navelskåderi. Vi måste ut, ut, ut.

Mellan årsmötets slut och valet vill jag inte se en enda av våra funktionärer eller aktivister diskutera intern organisation. Det enda som ska diskuteras är politik, och det med andra än oss själva.

Det är precis som Fridholm säger: vi existerar inte för att skapa den perfekta organisationen. Vi existerar för att ta piratfrågorna in i riksdagen. Allt arbete som läggs på organisation utöver vad som åstadkommer det är bortkastat arbete som tar tid och energi från vårt egentliga mål.

Vi vet dessutom redan att vår organisation är tillräckligt stark som den är, även om den hålls uppe med ståltråd och tejp på sina ställen. Den gjorde det omöjliga och tog oss in i Europaparlamentet.

För att citera Fridholm: “Tillräckligt många gör allt de kan för att ta vinden ur våra segel utan att vi behöver hjälpa till själva.”

Att hålla oss till att diskutera politik är ett ansvar som ligger på var och en av oss. Varje person som tar upp en organisatorisk fråga hindrar 20 andra från att ägna tid åt aktivism. Därför är det faktiskt inte upp till var och en vad man vill diskutera.

Det är vart och ens ansvar nu att säga “den frågan tar vi efter valet” så fort någon av våra kollegor tar upp en fråga om intern struktur. Upprepa det som en papegoja om det behövs. För vi måste fokusera på extern aktivism nu, och de interna diskussionerna dränerar all energi från det.

Vi vet ju dessutom att vi kan. Varenda gång vi gör något externt så händer det saker. Varenda jäkla gång.

Gör så här nu, alla funktionärer:

Gå till butiken. Beställ kampanjmaterial. (Om du inte gjort det förut, så finns instruktioner här.) Planera en extern aktivitet, vilken som helst så länge det syns lila aktivister på stan. Sätt upp 150 affischer eller dela ut 1000 flygblad, och se till att det händer antingen helgen efter årsmötet (1-2 maj) eller helgen efter (8-9 maj). Båda om du vill och känner att du vill tycka om vårvädret.

Glöm inte att göra utskick om vad som händer, så att folk kommer dit. Särskilt nya.

Se gärna till att våra aktivister har lila kläder. De kortärmade skjortorna fungerar fantastiskt som överdragsplagg att låna ut (tänk dem som tunna sommarjackor som man inte knäpper, med t.ex. en T-shirt under).

Fortsätt sedan så, med aktiviteter två gånger i månaden. Gärna mer, men minst två gånger i månaden.

För det är vad som krävs. Samtidigt har vi lätt kapacitet att sätta upp 150 affischer två gånger i månaden på de allra flesta ställen — och det betraktas som en stor kampanj i de flesta städer i Sverige.

Jag vill avsluta med att göra reklam för Västerås’ Parley den 1-2 maj som har helt rätt fokus: retorik, valstrategi, mediehantering och opinionsbildning. Om du bor i närheten (eller vill vara med ändå), så kostar deltagande 500 kronor och anmälan sker som vanligt på parley.piratpartiet.se.

Det är precis sådant vi ska syssla med. Retorik och opinionsbildning.

Nu tar vi oss i kragen, går ut och målar landet lila!Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Lars-Erick F

  Haha, bra att du peppar.
  Men jag är inte funktionär el medlem.
  Kanske kan jag beställa lite material ändå för spridning?

  F.ö. har jag synpunkter på ert problem. Bl a piratebaysyndromet är ett. Så det gäller att ligga på.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/04/piratpartibekymmer.html

 2. Alter Ego

  Ja det är DAGS att minska STOREBRORS makt i det här landet.
  http://mises.org/books/Fabian_Freeway_Martin.pdf

 3. felmoftan

  Vore kanske inte helt fel om Rick också gick och diskuterade med Schlaug på dennes blogg. Att få Schlaug med sig vore inte fy skam.

 4. Andreas G

  Väl talat. Efter årsmötet blir det åka av!

 5. Markus "LAKE" Berglund

  Hårt, men du har nog rätt Rick.

  “Mitt” parti kan mycket väl kosta på sig interna diskussionen och även rena stridigheter, vi får med all sannolikhet över 4% ändå. PP har en rejäl uppförsbacke att ta sig över innan de är där…

 6. Johan

  @Lars-Erick
  Självklart kan du gå till butiken och köpa lite piratkläder och klistermärken oavsett om du är medlem eller ej. Det finns gott om trevliga prylar där som man kan använda under sommaren med stolthet.

 7. Jonas Sandberg

  @Lars-Eric

  Du bor ju i Piteå, det är ju lugnt då. Jag skulle kunna slinka förbi med lite grejer åt dig nästa gång jag har vägarna förbi storstan;)

 8. Mab

  Jag delar ju inte din uppfattning i den här frågan, men det vet du ju redan. Att diskutera partiets interna organisation skapar en förståelse för hur vi fungerar och varför. Det ger oss potential att förbättra oss och det genererar energi som vi kan kanalisera åt aktivism. Åtminstone för en stor del av de aktiva som jag pratat med. Jag förstår och respekterar att alla medlemmar inte vill diskutera intern organisation (till exempel så diskuterar jag ju inte det med dig längre av respekt för att det är ett område du hyser ringa intresse av för stunden). Samtidigt finner jag det beklämmande att du tar dig rent paternalistiska rättigheter att förkunna vad som är bäst för alla funktionärer och aktivister att diskutera. Jag tror att våra aktiva och funktionärer själva kan avgöra vad de bör diskutera och inte. Samt med vem.

  Att sedan som vald ordförande länka till ett inlägg som säger att det behövs mer diktarur i partiet och påstå att den artikeln har rätt är inte heller vad jag skulle föredra att se från någon som säger sig värna om interndemokratin i partiet.

  Även om vi är meningsmotståndare kring många frågor kring hur partiet bör fungera hade jag faktiskt väntat mig bättre från dig. Det gör mig besviken att se att jag hade fel.

 9. Hanna Dönsberg

  /ignore

 10. Calandrella

  “Mellan årsmötets slut och valet vill jag inte se en enda av våra funktionärer eller aktivister diskutera intern organisation. Det enda som ska diskuteras är politik, och det med andra än oss själva.”
  Naturligtvis bör vi fokusera på riksdagsvalet just nu, men intern diskussion är bra den också, dels för att det gör att arbetet fungerar bättre och i längden kan bidra till politiska framgångar, och dels för att vi inte får bryta mot våra egna principer i kampen för att sprida dem.

 11. André

  Nej, att sitta och grotta ned sig i diskussioner om hur partiarbetet skall se ut i framtiden istället för att kampanja hårt när det är mindre än ett halvår kvar till valet är verkligen ingen bra idé. Nu är det vinna eller försvinna som gäller, och vi kommer ha en mycket mycket sämre chans med ett marginaliserat Piratparti om 4 år om vi inte klarar oss ända fram.

  Att ändå envisas om att diskutera intern organisation i dessa tider känns lite som att sätta sig ned och diskutera hur folk upplevde flygplanskraschen när det man egentligen borde göra är att utrymma World Trade Center så fort det bara går. Det är att skjuta sig i foten rejält.

  Nu är det fanimej aggressivitet och management by perkele som gäller. Vill man utvärdera partiorganisationen kan man alldeles utmärkt göra det efter valet, utan att medvetet eller omedvetet sabotera och slöa ner valrörelsen.
  Piratpartiet måste som Rick säger tempoväxla i detta nu!

 12. Rick Falkvinge

  “Management by perkele”. Underbart uttryck. 🙂

 13. Awesome årsmöte – statusrapport halvvägs « Emil Isberg

  […] finns vissa som anser att det diskuteras för mycket och att det fokuseras för mycket på internt arbete, när det som är viktigt är att vara ute i den politiska världen och förklara vad Piratpartiet […]

 14. Beelzebjörn

  Bloggade i rätt skaplig affekt efter att ha läst funktionärsmailet som gick ut, men låter det stå, tror jag.

  Jag håller med Mab här ovan rakt över (och att säga det är väl att ge kommentarstrollen vatten på sin kvarn – alla vet ju att Mab är en lömsk intrigerande figur med en egen agenda, så jag är säkert hjärntvättad).

  Tror du på fullaste jävla allvar att den interna kritiken handlar om “självbeundran och intern grupponani” som bloggen du länkar till ovan hävdar? Du fattar att du gör det till dina ord när du plusettar det i dina funktionärsutskick?

  … Och sedan undrar du varför klimatet ser ut som det gör?

  Skärp dig, Rick.

 15. Rick Falkvinge

  Beezle: Det är inte så intressant vad orsaken är — det är som ovan den uppfattas av funktionärer som hoppar av (som de skriver själva).

  Allt snack om intern organisation väntar till efter valet. Det är varje funktionärs ansvar från och med nu. Eller åtminstone från och med årsmötets slut.

  Sedan kan du tycka bra eller dåligt om det, men så länge det är jag som har förtroendet att stå vid rodret, så tänker och måste jag också göra det. Vi har en enormt svår uppgift framför oss och jag tänker inte låta den gå förlorad av några som vill göra någonting enda annat än att fokusera på fyra procent den 19 september 2010.

  All Aboard.

 16. Hoffa

  Jag säger så här, för ett år sedan donerade jag 500/mån och tog obetald semester för att gå och demonstrera med partiet. Idag gör jag inget av detta.

  Detta beror på att de ändlösa interna stridigheterna som aldrig tar slut. Sorry Mab och Beezle. Vad jag ser ÄR en intern onaninsession som aldrig tar slut och som suger åt sig energin som skulle behövas för att nå riksdagen eller åtminstone kvalificera oss för partistöd och för att få valsedlarna distribuerade av valmyndigheten.

  Jag engagerade mig en gång för det som står i partiprogrammet inte för att bygga upp en intern lekstuga för folk som vill känna sig viktiga.

  Det finns för mycket folk inom partiet nu som totalt saknar förståelse för politik. Politik är att vinna människor för sin sak.

  Det finns ett känt uttryck.

  “”It’s amazing what can be accomplished when no one cares who gets the credit”

  Just nu är det för många i partiet som tycker att “who gets the credit” är det viktigaste av allt.

  1. Beelzebjörn

   Vem tror du bryr sig om credit, Hoffa?

   Och vad exakt tror du att Rick uppnår med det här, egentligen? Om de här Napoleonfasonerna var ett försök att samla laget kan jag bara konstatera epic fail.

 17. Malin Ahnberg

  Jaha… och hur skulle du beskriva detta Rick? Som en order eller ett peptalk, vad trodde du skulle hända? Att vi skulle jubla över att få vår yttrandefrihet tagen ifrån oss och kasta oss på knä framför dig?

  En stabil demokratisk organisation är en viktig bas att stå på och ett nödvändigt medel för att ta sig till riksdagen. Och newsflash det kommer inte bli lugnare den 20:de september så att skjuta upp det interna arbetet är inte en bra ide. Det här är en förolämpning mot de som arbetar för att förbättra och stärka PP inifrån och ut och att kalla dessa försök att förbättra PPs inre struktur för navelskåderi är nedlåtande och barnsligt, stabilitet är hållbarhet! Utan kritik kan man inte röra sig framåt, att sätta en munkavel på samtliga aktivister och funktionärer är att motsätta sig yttrandefriheten i sig, att blockera en av grundstenarna till demokrati som helhet.
  Flera av de som engagerar sig gör det både externt men givetvis också internt, det ena utesluter inte det andra, vilket de flesta som har utvecklats psykiskt sen femårsåldern förstår klart och tydligt. Det må kännas enklare att se saker i svart-vitt men välkommen till verkligheten och alla dess gråskalor.

  Jag får en hel del skit för att jag är Piratpartist, både hemifrån och från de närmast mig, men jag har alltid stått för att jag är det oavsett konsekvenserna. Men nu måste jag uppriktigt säga att jag skäms, jag skäms för att tillhöra ett parti som leds av en person som helt saknar kunskap om hur man kommunicerar med människor, vars retorik är förkastlig och som helt saknar ödmjukhet och tajming. Jag skäms nästan ännu mer för de mähän som uppmuntrar detta utan att ifrågasätta eller agera, saknar de ryggrad eller hjärna? Oavsett vilket så är det högst opassande att ha dessa på någon form av maktposition.

  Vi som är funktionärer och aktivister är inte ett gäng väldresserade apor som ska gå runt på stan och dela ut flyers, vi vill arbeta för att PP ska bli bättre och för att vår politik ska förankras på ett bra sätt.
  Vi har rätt att tycka, vi har rätt att tänka, vi har rätt att uttrycka oss. Utan oss har du ingen makt, ingen politik och ingen att styra över. Den makt du har kommer från oss, den makt styrelsen har kommer från oss, medlemmarna och sympatisörerna av partiet. Om du fortsätter att driva bort de människor som vill göra idealet om integritet, kultur och kunskap till verklighet blir de inget annat än tomma ord, med folket blir de en symbol, ett ideal, ett levnadssätt och en rättighet.

  Skärp dig!

  (och Projo, jag är för yttrandefrihet, men vissa människor gör sig bäst om de håller käften. Om man tiger kan man anses vara dum men det är fan värre att öppna munnen och bekräfta det.)

  1. Sammy Nordström

   Så fantastiskt väl formulerat Malin!!! <3

   + en miljard!!

   1. Bibb

    Jag finner det beklämmande att en så kallad distriktsledare inte förstår att det finns tider när man sysslar med organisationsbygge och tider när man sysslar med valarbete, och jag finner det motbjudande att en distriktsledare stödjer ett sådant uttalande mot sin partiledare.

    Tar du din position på allvar, när du lägger ner tid och energi på att försöka splittra partiet?

   2. Sammy Nordström

    @Bibb

    Jag visste inte att vara distriktsledare innebar att man inte fick kritisera? I så fall har jag verkligen missförstått.

    Jag stödjer uttalandet för det är precis vad många av oss känner inför Ricks agerande. Att jag inte håller tyst med det är just för att jag är så engagerad och bryr mig om partiet. Hade jag inte varit engagerad och tagit min roll på allvar hade jag antagligen inte sagt något alls. Hade det varit mer ansvarsfullt, tycker du?

  2. Jacob Dexe

   Enormt bra formulerat! Tack Malin.

  3. Beelzebjörn

   Whoa… En kommentar från DIG på en blogg??? Det var som fan.

   DET om något visar tydligt att Rick har förmågan att engagera sina medlemmar iaf.

   Plus massor förresten. Kunde inte sagt det bättre själv.

   1. Beelzebjörn

    (Ja ovanstående var riktat till min nytillträdda kommunledare Malin då, så klart ;))

  4. Tsim

   Jag håller med vad Malin skriver här och tycker att det är så välformulerat att jag själv inte har något att tillägga.

 18. Hoffa

  Malin, Sammy etc. Se bjälken i ert eget öga och fråga er hur många sympatisörer ni driver bort med ett ständiga krypskytte mot partistyrelsen och som det verkar alla i partiet som är valda till något.

  Däremot håller jag med om Ricks dåliga timing, det här borde inte ha kommit nu utan någon gång innan jul.

 19. Mumfi.

  Allmän skärpning! Rick har helt rätt.
  Vi kan ha hur mycket demokrati och medstyre vi vill i partiet men kommer vi inte över den underliga fyraprocentsspärren, kan vi lika gärna ha de sakerna i den lokala bridgeklubben. Vad som behövs nu är att lyfta fram frågorna i riksdagen. Om vi måste göra det med toppstyrning, låt gå. Så länge vi har en organisation som åter oss välja bort eventuella maktfullkomliga tyranner i toppen kan vi alltid göra det vid nästa årsmöte, om det behövs. Kan vi inte nu bara samlas kring detta? Och visa ett annat gäng maktfullkomliga tyranner i toppen att reglerna fortfarande tillåter att vi byter ut dem!

 20. Anna

  Alltså, ska det vara så svårt att ta till sig budskapet – nu är det 5 månader kvar till valet. Nu är inte tiden för organisationsbygge. Har vi inte lyckats bygga den perfekta orgen nu efter årsmötet så måste vi tuta och köra med den org vi har.

  Visst är det viktigt med både org-bygge och aktivism, men det måste finnas lite TIMING också.

  Nu ska vi LANDA FLYGPLANET – vi är påväg ner. Det är inte rätt tillfälle att servera kaffe, hålla omröstningar om hur toalettkön ska hanteras, och det är definitivt inte rätt tillfälle att gnälla på piloten. Ta det sedan, efter landning.

  Att sitta och skåda inåt och förbättra orgen är en lyxig syssla för lugna dagar – det är bara bra att plocka bort detta från priolistan just nu.

 21. Putte

  Sant sant. Hear Hear.

  Rick har absolut rätt. De som är intresserade av att bråka internt och göra sitt försenade föräldaruppror mot partiledningen borde sticka. Försvinn! Lämna partiet! Ni bara saboterar för oss som vill jobba.

  Bara en en sån idioti som att vilja peta ut Christian E ur partistyrelsen.

  Jag misstänker även att det finns rena troll bland de interna bråkmakarna som inte är ett dugg intresserade av att det går bra för PP.

  PS. Alla nya partier drar till sig bråkmakare, maktgalningar och rättshaverister. Det är jobbigt men de som är helt omöjliga att samarbeta med måste man slänga ut.

 22. Sammy Nordström

  @Anna

  Nej, vi måste inte tuta och köra in en odemkratisk tjänstemannaorganisation i riksdagen. Tvärtom vore det en del av våra principiella mål att hålla oss själva utanför riskdagen om vi inte själva kan leva upp till vad som kan förväntas av en modern västerländsk demokrati.

  1. Anders

   Vad då för principiella mål? Vad snackar du om? Att komma in i riksdagen är prio 1, 2 och 3 för det måste ske en förändring nu!! Du tycker det alltså är bättre att övervakningsstaten rullas ut ohindrat om du inte får den interna struktur på partiet som passar dig? Hur fan blev du distriktsledare egentligen? Är du tillsatt för att förhindra PP att komma till riksdagen?

  2. Micky

   Nej, uppenbarligen är det bättre att vi inte rullar in alls än att vi rullar in med en organisation som inte är 100% Okej Enligt Just Dig. *ironi*

   Hur prioriterar du egentligen? Att du har problem med lite organisatorisk formalia i PP är alltså viktigare än att vi kommer in och gör nytta mot FRA och IPRED och övervakningssamhället?!?

   Det känns som att du bara är ute efter att sabotera och sätter ett högre egenvärde på att ha exakt Rätt Organisation Enligt Dig än att vi kommer in i riksdagen.

   Du borde lämna din post omgående. Det är omöjligt att ha en DL som inte tror på den egna organisationen och sysslar med utbrytningsförsök och föreslår förskingring och det ena med det andra.

   Du kanske borde se till ditt eget hus först innan du kritiserar andra med varje andetag? Dina egna förslag och tilltag är inte särskilt briljanta och har till och med inte alltid varit lagliga.

   1. Sammy Nordström

    Jag resonerar som följer:

    Om parti X = diktatoriskt styrt och land Y styrt av parti X, då är land Y = diktatur.

    Utifrån denna logik är det inte svårt att se varför vi inte bör sitta i riksdagen om vi inte har en fungerande interndemokrati. Och då menar jag inte att vi skulle behöva putsa lite i kanten och att vi egentligen har 99% fungerande intern demokrati. Vi har en partiledare som just talat om för oss vad vi får eller inte får diskutera sinsemellan. Någon försökte släta över det och säga att det inte alls var frågan om något samtalsförbud:

    >>> vem sa något om förbud? Allt Rick sa var att han ville se X och inte ville se Y. Det är inte samma sak som förbud.
    Rick Falkvinge: Mjo, från min sida är det det.
    Rick Falkvinge: Mellan nu och valet diskuterar vi inte organisation.

    Man kan ju ursäkta det som en klumpig formulering, men hur kan man inte se det strukturella problemet i att han ens kan ta ett sådant beslut?

  3. Andreas G

   Nu är du helt ute och cyklar Sammy. Jag brukade ha respekt för dig och ditt arbete men nu sjönk du.

   “Modernt västerländsk demokrati” Det är den sortens “demokrati” som gammelpartierna står för. Piratpartiet aspirerar på att vara något annat än den lekstuga för prestigehungriga karriärister som gammelpartierna är och det är det som fått icke politiskt intresserade ungdomar att sluta upp. Dessa håller nu på att förloras i rask takt på grund av den falang i detta parti som försöker stöpa om Piratpartiet till en avbild av gammelpartierna och porträtterar på så sätt sig själva i samma anda som gammelpolitikerna.

   Lämna kontorspolitiken på studentkårerna och vakna i verkligheten.

   1. Sammy Nordström

    Om du inte tycker vi ska stå för modern västerländsk demokrati får du motionera om det på nästa årsmöte, nu är det försent och vi får tills vidare hemskt nog leva med ett principprogram som ställer sig bakom modern västerländsk demokrati.

 23. Mab

  Hoffa:

  Jag är vald av partiets medlemmar till något i partiet (valberedare), och jag upplever inte särskilt mycker kryppskytte från någon speciell funktionär. Med möjligt undantag från enskilda personer som blev missnöjda med vårt förslag (men inte ens där kom det särskilt mycket mer kritik än en valberedning normalt får för sitt förslag). Och det kan jag leva med eftersom det är något som oundvikligen kommer i alla ideella organisationer med en växande skara aktiva.

  För ett år sedan jobbade jag heltid gratis åt partiet i EU-valrörelsen, och nu jobbar jag gratis heltid åt Amelia i väntan på att hon ska tillträda som EU-parlamentariker. Jag har donerat åt partiet regelbundet från 2006 tills någon gång runt årskiftet då allt mitt sparkapital tog slut och jag blev tvungen att börja låna pengar för att försörja mig. Och så fort jag får lön kommer jag börja donera igen. Om jag kände att det fanns ett genuint stöd i styrelse och ledning för Ricks antipati mot interndemokrati skulle jag aldrig lagt den tid och energi som jag gjort på partiet.

  Så kanske är det så att även om du personligen avskräcks så blir nettovinsten av en livkraftig diskussion kring interndemokratin fortfarande tillräckligt stor för att rättfärdiga den (om man nu inte ser den som principiellt god utan behöver en utilitaristisk bevekelsegrund).

  Och angående Ricks dåliga tajming har du fel. Rick har skickat mail med i princip exakt samma budskap sedan våren 2009. så din önskan om att det borde ha skett före jul är tillgodosedd.

  Kan även tillägga att den här tiden förra året var vi också upptagna med interna diskussioner vilket knappast låg oss till last i valrörelsen.

  Rick skriver att vår organisation visat sig hålla ett val och därmed är tillräckligt stark för att hålla i år igen och att interna diskussioner därmed inte behövs just nu. På det skulle jag vilja svara att vårt interna debattklimat visat sig hålla ett val och därmed är tillräckligt friskt för att hålla i år igen. Därmed behövs inga sura funktionärsmail om att man inte får diskutera fel saker. Sådana mail går dessutom emot det värderingsdokument som Rick själv varit med att ta fram. Enligt det ska man, om man är missnöjd med de diskussioner som förs, inte kritisera dessa utan istället starta bättre diskussioner.

  Ett funktionärsmail som handlar om vad vi inte får diskutera är knappast en bra start.

 24. dn

  Jag är varken aktivist eller funktionär, dock en medlem som följer arbetet inom partiet och hoppas se PP i riksdagen efter valet. Även jag som inte ens jobbar aktivt med partiets politik uppfattar dem interna diskussionerna som extremt demoraliserande. Jag är intresserad av att se PPs frågor lyftas i riksdagen inte att se en perfekt eller ens bra organisation inledningsvis.

  “Att diskutera partiets interna organisation skapar en förståelse för hur vi fungerar och varför. Det ger oss potential att förbättra oss och det genererar energi som vi kan kanalisera åt aktivism.”

  Skulle vilja formulera om ovanstående.

  Att bråka om partiets interna organisation skapar tvivel och får en att undra om det är någon mening att rösta på PP. Det får oss att se svagare ut och stjäl energi som vi kunde använt till aktivism.

  Ska PP ha en chans i valet måste alla fokusera på att föra ut partiets frågor.
  När man googlar på piratpartiet ska man få upp en mängd genomtänkta argument till varför man ska rösta på partiet inte nåt j**la gnäll på att ledningen är elak.

  Kan någon av er organisationskritiker kort och koncist redogöra för vilka/vilken av dessa frågor som är så viktiga att behandla precis NU före valet och varför? Som utomstående är intrycket man får att vissa hoppat på PP för att göra karriär istället för att föra fram partiets frågor. Tror fler som inte är detaljerat insatta i vad ni käbblar om delar den uppfattningen…

  “Vi som är funktionärer och aktivister är inte ett gäng väldresserade apor som ska gå runt på stan och dela ut flyers, vi vill arbeta för att PP ska bli bättre och för att vår politik ska förankras på ett bra sätt.”

  PP ska bli bättre och politiken ska förankras på ett bra sätt, fint låter det. Jag hade hellre sett att du jobbat för att PPs frågor skulle förankras överhuvudtaget i första hand. Om PP tar sig in i riksdagen kommer vi få betydligt mer medial uppmärksamhet och allas bekräftelsebehov kanske äntligen blir uppfyllt. Tills dess känns det viktigare att få partiet dit dock.

  /Frustrerad väljare

  1. Malin Ahnberg

   Om politiken inte förankras på ett bra och hållbart sätt så kommer vi inte att kunna hålla oss kvar vid makten tillräkligt länge för att inte bara förändra utan också se till att det vi arbetat igenom efterlevs. Om grunden vi står på har sprickor är risken stor att den kommer krackelera och falla sönder, det är lite som att försöka bygga ett hus värt ett par miljoner på en gammal defekt grund. Känns inte som världens bästa ide. Jag säger inte att vi enbart ska arbeta med interna frågor, jag säger inte ens att vi ska lägga majoriteten av vårt engagemang där, jag menar bara att vi inte kan blunda för att det finns vissa problem och att vi bör arbeta med extern och intern arbete parallellt. Med fokus på det EXTERNA dock utan att censurera medlemmar eller blunda för problemen inom organisationen.

   1. dn

    Kommer vi in i riksdagen har vi fyra år på oss att förankra allting och rita organisationsscheman för glatta livet. Sedan om något smart etablerat parti piratkopierar från vårat program så finns det ändå inga garantier. Målet måste väl ändå vara att lyfta frågorna i första hand.

   2. Andreas G

    Det finns inget “internt” i en helt öppen verksamhet som PP faktiskt har. Det är både fördelen och baksidan med internet. Därav finns det heller inte några interna diskussioner.

    Alla diskussioner i PP blir, oavsett avsikten, en del av PPs budskap och därav valkampanj. Kanalisera således energin i rätt riktning vid rätt tidpunkt. Idag är riktningen vinst i valet. Tycker ni själva att dessa debatter, vid denna tidpunkt, främjar det målet? Det gör inte jag.

    Rick med flera har helt rätt, hur än de må ha formulerat sig. Diskutera gärna organisations frågor, princip program och formalia om det känns viktigt, men gör det efter valet. Att göra det nu är en grov felprioritering vid sämsta möjliga tidpunkt.

    Vidare, att oroa sig för att vi inte kommer hålla oss kvar vid makten redan innan vi ens har kommit in i riksdagen är ett grovt feltänk och skickar bara signalen att just makten är det viktigaste för de som sprider dessa åsikter, inte att våra frågor drivs. Vad är då skillnaden på er och en gammal yrkespolitiker? För en icke funktionär som tolkar detta så är svaret, Ingen.

    Tidigt så har Piratpartiet skrivit på sin websida att vi gärna vill att gammelpartierna kopierar vår politik så att piratpartiet inte längre behövs. Det var en stark signal att vår politik är det viktigaste som finns och går före prestigen eller karriärerna för våra aktiva. Därav det tidiga valet att inte använda ordet politiker eftersom det genast får väljare att tänka på karriärister och maktspelare så som Göran Pärsson eller Reinfeldt.

 25. Christian

  Jag är en enkel medlem som skänker en futtig peng varje månad. Det enda jag gjort för partiet förutom donationer är att leverera valsedlar under valdagen för EU-parlamentet.

  Jag håller med Rick och förstår inte hur det kan tolkas som diktatorsfasoner att blogga om detta. Nu måste ni aktiva fokusera på riksdagsvalet annars stänger jag av autogirot! Vi syns på valdagen! 🙂

 26. Skäggklustret

  Blir funktionärer som bryter mot denna nya “policy” avsatta eller på annat bestraffade?

 27. Anders

  Jag är varken aktivist eller funktionär, dock en medlem som följer arbetet inom partiet och hoppas se PP i riksdagen efter valet. Även jag som inte ens jobbar aktivt med partiets politik uppfattar ledningens ovilja till förändring och kompromisslöshet som extremt demoraliserande.

 28. Leffelini

  Jag ser väldigt många här klaga för att vi inte jobbar mer extern. Gissa vad, NI är också partiet och eftersom vi är en så kallad gräsrotsrörelse så gå ut och kampanja då! Sitt inte här och häcka på en blogg, ut med flyers i händerna och aktivera er lite.

  Det är lätt att sitta och kritisera folk när man inte har en hel bild framför sig. En aning svårare när man har den. De som vill att vi ska synas mer i media… varsågoda, skriv en insändare till den lokala tidningen och se till så att vi syns då. Vi vinner inte valet på att förlita oss på ca 200 aktiva funktionärer direkt, vi behöver gräsrötterna. Kom på nästa lokala fika och aktivera er lite?

  Eller kan det vara så att det är för jobbigt. Kan det vara så att det är lättare att sitta och kritisera de som kämpar arslet av sig redan?

  Att beordra folk att hålla käften är inte något jag någonstans kan stå för, alls. Jag är ledsen, men så ska ingen professionell organisation fungera, någonsin. Om man inte gillar något ska man föregå med gott exempel, det är i alla fall vad jag lärt mig. Detta är inte ett gott exempel. En del kanske tycker det här är bra, men man borde kanske titta på vilka som tycker det är dåligt också. Vi har en brist på engagerade i Partiet, att trampa på de som faktiskt engagerar sig är nog inte rätt väg att gå för att få in fler… såvida inte alla som tycker detta är jättebra vill bli funktionärer? För tro mig det finns massor med platser lediga som det bara är att roffa åt sig 🙂

  1. Andreas G

   Partiet består inte bara av Funktionärer utan vi är faktiskt ett par Aktivister också. Jag medger att jag ej är funktionär och således inte sitter med på era möten. Men i och med att piratpartiet är så öppet så finns det få diskussioner som är helt Interna. Allt syns externt och intrycket det ger Aktivisterna är sällan positivt.

   Den grupp som brukar dela ut flyers och piratfika tillsammans varje vecka på orten krymper för varje vecka som går. Piratfikat har gått från att aktivister diskuterar politiken till att Aktivister framför sitt missnöje med att Funktionärer “verkar ha tappat sin verklighetsuppfattning” eller att funktionärer “tappat förankringen med folket på marken” och allmänt missnöje med detta “interna” dribblande.

   Lustigt nog så är det precis det vi själva säger om dagens politiker, att de tappat kontakten med folket, att de har förlorat kontakten med folkets verklighet, att de satt sig själv på pidestal där ideologi kommer långt efter Bevarande av Makten.

   Jag hör att detsamma händer på många andra orter. Så snälla fundera lite på konsekvenserna av det ni gör. Inget är internt i piratpartiet. Allt vi gör blir externt och har konsekvenser därefter.

 29. dn

  Dem etablerade partierna har ju hakat på att marknadsföra sig genom sociala medier. När dem följer efter och börjar kritisera Reinfeldt och Sahlin öppet innan valet kanske jag omvärderar min ställning i hur nödvändigt det interna arbetet är för stunden.

  Nu var det länge sen jag läste marknadsföring men intern splittring var knappast något av stegen till att bygga ett starkt varumärke. De som inte kan bita ihop fram till valet och fokusera på det som väljarna faktiskt är intresserade av bör kanske fråga sig varför dem är medlemmar i partiet egentligen?

 30. stenen

  Jag förstår andemeningen med utskicket. Ser att i kommentatorsfältet finns det folk som är lite negativa, till er vill jag säga: skriva en bok. Ingen kommer tacka er för att ni whinade.

 31. Marcus Fridholm

  På något sätt blev diskussionen här kännetecknande för partiets problematik.

  Alla får uttrycka vad de nu önskar, vi har yttrandefrihet även inom partiet — om det nu var någon som tvivlade. Så det är närmast symtomatiskt att Ricks något klumpiga sätt att peka med hela handen direkt och helt utan distans tolkas som om han vill sätta sig över medlemmarnas yttrandefrihet.

  För att vara tydlig i min egen position: Om nu någon nödvändigtvis vill diskutera en intern fråga som de anser är så viktig att den förtjänar uppmärksamhet mitt i en valrörelse, fine, go ahead. Men sälj för i helsike inte skinnet innan björnen är skjuten, för inte faen är vi i riksdagen än — och med nuvarande tempo får vi hoppas valet skjuts upp till 2011…

  Tro inte heller att allt blir bättre 2014, för då kommer flera av de som lägger ner sig nu inte våga satsa igen av ren besvikelse över alla drivankare som slängdes ut senast de försökte.

  Jag är less på alla som agerar som om det värsta motståndet finns internt. Kommer vi inte in i riksdagen, så spelar det ingen roll vilken sida som vinner. Båda sidor i blockpolitiken kommer fortsätta misshandla vår integritet, vår rättssäkerhet och vår demokrati. Där har vi motståndet, rikta er ilska mot det istället.

 32. Ole Husgaard

  I have just been driving four Swedish pirates from the international Pirate Party conference in Bruxelles to Denmark, so they could take the railroad the rest of the way home. These Swedish pirates are among those who think organization is important. While driving this letter was read aloud and discussed.

  And it is my impression that even these pirates think that it is time to concentrate on the election campaign.

  If I understood them correctly their biggest problem with this letter is the way things are said – that Rick is almost trying to give orders about what can and cannot be done. Pirates do not want to take orders, and managing them is just as hard as managing a herd of lolcats. While pirates are not easily pushed around, pirates can and will do a lot of good work if they think it is fun or interesting. For this some organization can be very helpful – but organization is not everything.

  My advice to you Swedish pirates is: Stop arguing. You agree on the goals, but argue about the best way to achieve these goals. Arguing about the way is counter-productive here, and if you instead let everybody take the way they think is best, a lot of you will find the goal.

  To stop the internal arguments (which sometimes can be very productive, when there is time for them) you should ignore internal arguments instead of arguing back, and also ignore statements that may lead to arguments.

  This includes when Rick almost tries to order pirates around. Instead you should realize that nobody can order volunteers around, and that Rick really means “please, please, do this instead of that”.

  (A personal note to Rick: I have had many interesting discussions with both the Swedish and other delegations about these issues during and after the Bruxelles conference. If you want to know my opinion, you are welcome to call me in the afternoon or early evening on +45 6374 5032).

 33. bitbybit

  har varit medlem sen i stort sett starten av det här partiet, och min åsikt är att rick har rätt. Gilla det eller ogilla det, men varje mening som slösas bort med att prata internorganisation är bortkastad tid när det gäller röster i riksdagsvalet. Jag tror inte en sekund på att den diskussion som har förts de senaste månaderna har hjälp ens litegrann mot det specifika målet. Det kan förbättra organisationen i det långa loppet kanske, men allt jag kan känna inför interndebatten som varit är att den stjäl energi och fokus från arbetet med att komma in i riksdagen till förmån för internmål som inte behöver lösas och ältas just nu.

  Det finns alltid problem med organisationer som bör luftas, förbättras, förändras, men tidpunkten för detta är illa vald om vi vill ha en chans i valet, och kommer vi inte in så kommer den här organisationen att få det otroligt tufft fram till nästa chans.

  Jag tror båda sidor, det finns i alla fall när man ser in på konflikten utifrån två tydliga läger, har en tendens att prata över varandra och inte vara ödmjuka och prestigelösa i sina argument och ståndpunkter. Det är ett av problemen som bör åtgärdas, men den diskussionen just nu stjäl tid till en process som jag inte tror kommer ge oss en enda extra röst jämfört med vad rick uppmanat alla i partiet att lägga fokus på.

 34. bitbybit

  har varit medlem sen i stort sett starten av det här partiet, och min åsikt är att rick har rätt. Gilla det eller ogilla det, men varje mening som slösas bort med att prata internorganisation är bortkastad tid när det gäller röster i riksdagsvalet. Jag tror inte en sekund på att den diskussion som har förts de senaste månaderna har hjälp ens litegrann mot det specifika målet. Det kan förbättra organisationen i det långa loppet kanske, men allt jag kan känna inför interndebatten som varit är att den stjäl energi och fokus från arbetet med att komma in i riksdagen till förmån för internmål som inte behöver lösas och ältas just nu.

  Det finns alltid problem med organisationer som bör luftas, förbättras, förändras, men tidpunkten för detta är illa vald om vi vill ha en chans i valet, och kommer vi inte in så kommer den här organisationen att få det otroligt tufft fram till nästa chans.

  Jag tror båda sidor, det finns i alla fall när man ser in på konflikten utifrån två tydliga läger, har en tendens att prata över varandra och inte vara ödmjuka och prestigelösa i sina argument och ståndpunkter. Det är ett av problemen som bör åtgärdas, men den diskussionen just nu stjäl tid till en process som jag inte tror kommer ge oss en enda extra röst jämfört med vad rick uppmanat alla i partiet att lägga fokus på.

 35. bitbybit

  har varit medlem sen i stort sett starten av det här partiet, och min åsikt är att rick har rätt. Gilla det eller ogilla det, men varje mening som slösas bort med att prata internorganisation är bortkastad tid när det gäller röster i riksdagsvalet. Jag tror inte en sekund på att den diskussion som har förts de senaste månaderna har hjälp ens litegrann mot det specifika målet. Det kan förbättra organisationen i det långa loppet kanske, men allt jag kan känna inför interndebatten som varit är att den stjäl energi och fokus från arbetet med att komma in i riksdagen till förmån för internmål som inte behöver lösas och ältas just nu.

  Det finns alltid problem med organisationer som bör luftas, förbättras, förändras, men tidpunkten för detta är illa vald om vi vill ha en chans i valet, och kommer vi inte in så kommer den här organisationen att få det otroligt tufft fram till nästa chans.

  Jag tror båda sidor, det finns i alla fall när man ser in på konflikten utifrån två tydliga läger, har en tendens att prata över varandra och inte vara ödmjuka och prestigelösa i sina argument och ståndpunkter. Det är ett av problemen som bör åtgärdas, men den diskussionen just nu stjäl tid till en process som jag inte tror kommer ge oss en enda extra röst jämfört med vad rick uppmanat alla i partiet att lägga fokus på.

 36. Ola Andersson

  Skitbra inlägg Rick, håller med dig till 100%.

  MAB har tyvärr ingen aning om vad han snackar om och vad konsekvenserna är och det är verkligen synd.

  /Ola

 37. Johan Ronström

  När jag var aktiv fanns något som kallades “tre-pirats-regeln”, där man, om tre pirater eller fler höll med, hade initiativ till att göra vad man kunde för att förbättra för partiet.

  Nu, efter en tids frånvaro, gäller “en-partiledar-regeln”, märker jag.

  Vill man kampanja och strunta i interndiskussioner så gå ut och kampanja och sluta hänga på internforumet. Tycker man att det även behövs lyftas interna frågor, så gör man väl även det. Det är ju uppenbarligen minst tre pirater som tycker att det behövs.

  Det var ju det där med att lita på folks omdöme som gjorde gräsrotsrörelsen. Och den är ju som bekant PPs enda kraftkälla.

 38. Johan Ronström

  När jag var aktiv fanns något som kallades “tre-pirats-regeln”, där man, om tre pirater eller fler höll med, hade initiativ till att göra vad man kunde för att förbättra för partiet.

  Nu, efter en tids frånvaro, gäller “en-partiledar-regeln”, märker jag.

  Vill man kampanja och strunta i interndiskussioner så gå ut och kampanja och sluta hänga på internforumet. Tycker man att det även behövs lyftas interna frågor, så gör man väl även det. Det är ju uppenbarligen minst tre pirater som tycker att det behövs.

  Det var ju det där med att lita på folks omdöme som gjorde gräsrotsrörelsen. Och den är ju som bekant PPs enda kraftkälla.

 39. Sammy Nordström

  Väldigt många som verkar tycka att målen helgar medlen, till den grad att man är beredd att be folk lämna partiet t.o.m. PP drar sig inte för att kritisera etablissemanget för att skydda demokratin med demokratinskränkande metoder, men gör PP det är det helt ok eftersom det är för vårt goda syfte.

  Självklart måste vi ha en fungerande intern demokrati innan vi kan ge oss på att slåss för demokratin i riskdagen. Vi behöver vara förändringen vi vill ha. Att ge makt åt en diktatoriskt styrd organisation vore en demokratisk inskränkning i sig, därför skaffar vi oss en fungerande intern demokrati nu eller håller oss borta från riskdagen.

  För övrigt förundras jag över hur man tycks utgå från att intern kritik är grundproblemet, vilket är lite som att försöka lösa problemet med att det fläktar så mycket när man faller från ett stup mot en avgrund. Den interna kritiken är ett symptom av faktiska problem och idén om att bortse från problemen för att istället ta sig in på ren aktivism utan organisation är som att försöka hoppa in i riksdagen på ett ben istället för att springa med två.

  För övrigt tycks man också bortse från faktumet att de som engagerar sig mest internt också är de som engagerar sig mest externt. Att slå på de som engagerar sig i internpolitiken är därför att verkligen skjuta sig själv i foten.

 40. Marcus Fridholm

  Sammy, jag hör vad du säger, men jag håller inte med.

  För det första är det inte så att målen helgar medlen, det är inte alls poängen. Just nu är det som att se ett gammalt par gräla om samma sak de grälat om de senaste tjugo åren medan de håller på att missa planet till sitt livs drömresa. De låter sin totala oförmåga att prioritera och ren tjurskallighet hindra dem från alla möjligheter att lyckas.

  Är det så vi skall ha det, så måste jag nog omvärdera om jag skall fortsätta ägna så mycket tid och energi åt piratpartiet.

  Lite mer grundläggande tajming, fokus och prioriteringsförmåga skulle vi inte dö av.

  1. Sammy Nordström

   Alltså, vad jag försöker säga är att vi ska ta nästa tåg till drömresmålet om vi nu inte vare sig tågbiljett eller pengar att göra något när vi kommer fram. För det är vare sig aktivisterna som kommer ta mandat eller aktivism som kommer sitta i riksdagen och föra vår politik. Att prioritera bort allt förutom just aktivism och tro att resten löser sig sen när vi väl kommit in är inte så lite ansvarslöst och inget jag vill vara med om.

   För övrigt noterarjag hur man återigen utgår från att man kan bara fokusera på det ena eller andra. Jag har turnerat runt hela östra distriktet och delat ut flyers i de största städerna, jag har skrivit debattartiklar, jag har varit med och samordnat pressbildsfotografering för samtliga lokalvalskandidater i Östergötland, jag har bildat en lokal förening för att samordna alla aktivistinitiativ i Östergötland, jag har bildat en distriktsråd för alla valkretsledare i östra distriktet för att de ska kunna samarbeta över valkretsgränserna för bl.a. aktivistinitiativ, m.m. Jag hoppas folk här inne en gång för alla lägga kan lägga ner dessa insinuationer om att vi som engagerar oss internt inte skulle engagera oss minst lika mycket externt. Engagerar man sig så engagerar man sig, ok?

   Var glad istället för alla som engagerar sig för partiet, oavsett vilken del av verksamheten man engagerar sig i. Alla är vi intresserade av och passar för olika saker, låt folk hålla på med just vad dem vill hålla på med! Att avvisa en engagerad från att engagera sig vinner ingen på.

   1. Marcus Fridholm

    Jag är jätteglad för alla som organiserar sig. Som jag påpekar längre ner, så fattar jag mig inte alls på de som börjar hojta om att avsätta dig som DL.

    Men…

    Det pågår någon slags negativ feedbackspiral i partiet som är jävligt destruktiv. Den läcker ut ur sitt sammanhang dels genom att folk börjar tvivla på oss, men även internt genom att tära på de som inte är en del av striden.

    Om tillräckligt många talar tillräckligt ofta i vredesmod med allt som det tillhör, så spelar knappt vår politik någon roll längre.

 41. Isak Gerson

  Vi kan säkert öka effektiviteten om vi låter debatten blåsa över. Alla tjänar på att debatten lägger sig.

  http://gt.expressen.se/nyheter/1.1209664/reinfeldt-alla-tjanar-pa-om-debatten-lagger-sig

  1. Micky

   Alla tjänar på att vi tar debatten efter valet.

   Och det är jag 100% allvarlig med.

   Spara era organisatoriska idéer och ta upp de bästa efter valet, när vi har utvärderat den organisation vi klubbar nu på årsmötet.

   1. Sammy Nordström

    Lyssna på ditt eget råd och ta den debatten EFTER årsmötet då?

 42. Olof

  Om ledingen/styrelsen skulle börja tänka, så skulle det inte finnas så mycket att kritisera.

 43. Bibb

  Det kan också tilläggas att Mab, Sammy och Leffelini utgör den tyngsta delen av de som gnäller och klagar.

  Vi har att göra med ett fåtal gnälliga röster som lägger fokus på att kritisera internt och att flyga på Rick så fort han gör ett stavfel. Det första man ser när man kommer in i Östra distriktets chatt är gnäll på styrelse eller gnäll på Rick. Det är verkligen som att gå rätt in i en onanisession.

  Detta fåtal organisationsidioter håller nu hela Piratpartiet som gisslan genom att blåsa upp varenda liten grej till enorma proportioner och sprida misstro i organisationen, och genom att vägra släppa saker och ting. Minsta lilla oförrätt ska diskuteras NU och gärna på ett sådant sätt att det riskerar att uppmärksammas av media.

  Mab, Sammy och Leffelini – ni tre agerar just nu som antipiratbyråns fanclub. Det ni sysslar med är att med kirurgisk precision (för att låna ett uttryck från Anders Borg) ägna er åt att bitcha om precis de skitsaker som får väljare och medlemmar att tröttna.

  Vi har 35 000 pirater utöver er tre – lägg av nu för fan, sluta bitcha om varenda liten grej som ni inte gillar, acceptera organisationen som den ser ut och gör det bästa av den.

  Och tänk för fan igenom ert agerande – är det verkligen värt att skrämma bort väljare och medlemmar genom att hålla på och förmedla en bild av Piratpartiet som en lekstuga full med 5-åringar?

  Väx upp, acceptera att man inte kan ändra allting på en gång, och välj era tillfällen för att föra fram internkritik. Ni verkar agera utifrån en princip att ju mer internkritik som man spyr omkring sig, desto bättre.

  Vad sägs om att försöka leverera rätt kritik vid rätt tillfälle istället, och att göra det efter valet? Klarar ni inte av det så har ni inte på ansvarsposter att göra.

  1. Tsim

   Och ovanpå det ska det tilläggas att trots att de “gnäller” så otroligt mycket så gör de allihopa oerhört mycket för partiet och är alla mycket aktiva pirater. Det är inte precis som om deras “gnällande” har hindrat dem från att vara aktiva.

   För att ta ett exempel så har Leffelini ganska nyligen arrangerat ett parley i Linköping för massor av pirater som engagerade sig, hon syntes i lokal media och fick mycket positiv uppmärksamhet. Samma sak gäller Mab och parleyet som nyligen hölls i Uppsala.

   Sammy har nyligen blivit vald DL, och det förmobligen av en anledning. Man blir inte vald om man är tyst och inaktiv till en sådan post.

   Så jag ser inte riktigt problemet som du målar upp? Att bråka är självklart en sak man ska undvika så långt det går. Men det vi har reagerat på är förbjudet att _diskutera_ interna saker.

   Jag håller med att vi bör börja fokusera på att jobba utåt, men att förbjuda folk att arbeta inåt är inte rätt sätt att uppmuntra sina aktivister som kämpar hårt för att bygga upp en stabil organisation att stå på när vi kommit in i riksdagen och ska börja göra slitjobbet. För det folk inte inser är att det är då det riktiga slitandet börjar, det är då vi faktiskt ska visa vad vi går för och uppfylla det förtroende som lagts på våra axlar.

 44. Sofia

  Jag håller med – man blir trött på Piraterna för de sitter bara och navelskådar just nu. Mabs utspel i media har varit osmakliga och hjälper inte Piraterna. Alla kan inte alltid få rätt ni måste hjälpa oss!

  Snälla ni Pirater som gnäller och klagar – sluta nu! Jag ber er för jag vill att vi ska vinna i Valet. Nu har vi årsmöte, när det är klart så låt det vara och sluta tjata om allting, bara gör. Piraterna är trots allt inte bara till för att skapa en perfekt Organisation vi ska driva politik och allt detta får mig att vilja tröttna.

  Var riktiga Pirater nu och lägg av att klaga och gnälla och prata om hur organisationen måste förändras, vi pratar Politik istället och går ut på stan.

  1. johan

   det gör mig glad att se att så många inser problematiken med att internkritikerna får energi. Jag gick med i pp för att förändra lagstiftning, inte för att diskutera om vi ska ha 10 eller 12 styrelsesuppleanter. Har försökt att ignorera interkritikerna, men dom tar sig fram. Lösningen: vi springer förbi och låter dem stå på kajen.

   1. Sammy Nordström

    10 eller 12 styrelsesuppleanter? Jag ser inte någon sådan diskussion. Hade du läst om de interna diskussionerna hade du förstått kanske lite mer vad de handlar om. Men tydligen har du haft alla möjligheter att helt undgå diskussionerna, så hur stör de dig nu igen?

 45. Marcus Fridholm

  Isak, om det på något sätt handlade om sakpolitik vore det än sak, men senast jag kollade var vi väl alla rörande överens om partiprogrammets huvudpunkter?

  Vi är överens om innehållet, med håller på och tjafsar i oändlighet om formen. Fair enough, det måste vi så klart få göra, men kan vi göra det när det inte brinner?

  1. Isak Gerson

   Jag går in på det djupare här http://www.isakgerson.se/2010/att-leva-som-man-lar/

   1. Marcus Fridholm

    Sure, jag förstår vad du är ute efter, däremot anser jag fortfarande inte att allt måste ske nu.

 46. André

  Mab, Sammy, m.fl: tro inte att er kritik är värdefull, för det är den. Ni är nödvändiga för att kunna utveckla organisationen framåt. Men det finns en tid och plats för allt. Och just nu är inte tid för att gnälla på varje steg Rick tar.

  Just nu känns det som att ni är den pinsamma mamman som trots panikartartade hyschanden fortsätter prata med hög röst om att man minsann fortfarande är sängvätare och suger på tummen, när man går förbi den där snygga tjejen som man vill imponera på. Och rivalerna gnuggar händerna av belåtenhet, för de blir spelade rakt i händerna.

  Ge nu valrörelsen en chans när årsmötet är över, för tusan!

  1. Sammy Nordström

   Jag säger ju att jag inte vill att vi kommer in i riksdagen med gällande förutsättningar. Skulle vi få mandat är vi helt enkelt inte kapabla att förvalta det på ett demokratiskt vis och då gör vi bättre i att stå utanför.

   1. Mikael Nilsson

    Hörde jag just en distriktsledare uttala att han inte vill att Piratpartiet ska komma in i riksdagen som det ser ut nu? Då skulle jag väldigt gärna vilja veta exakt vad du gör på den posten.

   2. Sammy Nordström

    Mikael,

    Jag finns på posten just för att skapa de förutsättningar som behövs för att vi ska kunna ta oss in i riksdagen. Om jag bedömmer att förutsättningarna inte är de rätta och samtidigt hindras att skapa de rätta förutsättningarna, nog måste jag väl kunna påtala den problematiken? Om jag inte får det heller, ja då undrar jag också vad jag gör på min post.

   3. Mikael Nilsson

    Sammy, jag förutsätter att du specificerar exakt vilka förutsättningar du har, och om dessa inte uppfylls omedelbart lämnar din plats till någon som vill att vi ska komma in i riksdagen.

    Mikael Nilssons senaste bloggpost: nnnn Database Errornnnn Error establishing a database connectionnnn

   4. Mikael Nilsson

    Sammy, jag förutsätter att du specificerar exakt vilka förutsättningar du har, och om dessa inte uppfylls omedelbart lämnar din plats till någon som vill att vi ska komma in i riksdagen.

   5. Sammy Nordström

    Mikael, ska jag tolka det som att det enda som egentligen behövs för min roll är någon som *vill* komma in i riksdagen, som ett självändamål, inte att man har en person som är kompetent för uppgiften?

    Det handlar för övrigt inte om mina personliga förutsättningar, det handlar om partiets förutsättningar att ta sig in i riksdagen och förvalta mandat. Jag står inte ens med på någon riksdagslista.

   6. Sammy Nordström

    För övrigt kan man undra vad en styrelsemedlem som inte vill lyssna till sina närmast ansvariga funktionärer vill säga om hur organisationen fungerar håller på med. Om inte du som styrelsemedlem vill lösa interna problem kanske du borde lämna över till någon som vill det?

   7. Mikael Nilsson

    Det handlar om att en grundförutsättning för att man ska kunna vara funktionär är att man vill att partiet ska komma in i riksdagen. Vill man inte det har man inte på funktionärsplats att göra, oavsett övriga kvalifikationer (som jag inte har skäl att ifrågasätta i ditt fall).

    Jag lyssnar så mycket jag orkar på organisationens behov, och gör vad jag kan för att förbättra organisationen utifrån det. Men min uppgift 2010 är att ta partiet in i riksdagen. De som inte är beredda att arbeta för det får faktiskt flytta på sig.

   8. Sammy Nordström

    Fast jag har aldrig sagt att jag inte vill att vi ska komma in i riksdagen alls. Det handlar om hur och under vilka förutsättningar. Se gärna kommenteren:

    http://rickfalkvinge.se/2010/04/19/fem-manader-till-valet-funktionarsbrev/#comment-44906

   9. Andreas G

    Så distriktsledaren tror alltså på allvar att Rick vill införa totalitärt styre? Jag tror inte att distriktsledaren kan undgå att att inse hur osannolikt detta är. Jag tror inte distriktsledaren missat poängen, att Rick vill att vi ska satsa på valet.

    Betyder detta att distriktsledaren tycker att formuleringen av Rick, när han framförde sin poäng, är förutsättningar nog för att inte Piratpartiet ska in i riksdagen?

    Om inte så får Distriktsledaren gärna utveckla hur Distriktsledaren nått slutsatsen att Piratpartiet, vilket innebär samtliga 35000 medlemmar, inte är demokratiskt nog att sitta i riksdagen när Piratpartiet tydligen var Demokratiskt nog att ta en plats i EU parlamentet för ett år sedan?

    Eller ska vi tolka det att Distriktsledaren inte anser att Piratpartiets frågor är lika viktiga att föra till svenska riksdagen som det var att föra dem till EU parlamentet?

   10. Hoffa

    Ursäkta ordningsfrågan men efter Sammys utalanden här undrar jag vad som formellt krävs för att Avsätta en DL ?

    Vi kan inte ha en DL i partiet som tycker att partiet i dess nuvarande form inte passar i riksdagen.

   11. Isak Gerson

    Mikael: Vad jag hörde var en distriktsledare som vill uppnå de mål partiet slåss för. Att sitta på en illa förvaltad stol kan vara att bara spela APB i händerna. Vill du det?

   12. Isak Gerson

    Mikael: Vad jag hörde var en distriktsledare som vill uppnå de mål partiet slåss för. Att sitta på en illa förvaltad stol kan vara att bara spela APB i händerna. Vill du det?

   13. Mikael Nilsson

    Isak, jag har inget emot att man har åsikter och vill förbättra partiet, eller att man inte är nöjd med hur partiet fungerar idag. Interndemokrati är något vi hela tiden måste arbeta för, det tycker jag också.

    Men jag vill vara väldigt tydlig med att vi behöver ha funktionärer som arbetar för att partiet ska ta sig in i riksdagen 2010. Sammy behöver bestämma sig för om han vill det eller inte, helt oberoende av vad Rick har skrivit.

   14. Sammy Nordström

    @Andreas G

    Nej, jag tror han redan infört det.

   15. Andreas G

    Besvara gärna resten av frågorna. Jag har förstått att du ej tycker om Rick som person. Det är ok och en del av livet. Men inte ett bra argument nog för att säga att Piratpartiet inte är redo för Riksdagen.

    Du som IT-Konsult har förmodligen arbetat i projekt. Där får du heller inte välja vem du ska arbeta med utan du blir ihop kastad med en grupp människor av olika typer. Kan du då inte ta ditt ansvar genom att skilja på privat och arbete, kan du inte samarbeta med din projektgrupp oavsett vad du tycker om dem som personer, då kommer hela projektet att drabbas negativt.

    Det är ingen skillnad mot partiarbete. Vårt projekt är Valkampanj för Riksdagen. Vår deadline är 5 månader. Det här är de verktyg och de människor vi har att arbeta med.

    Vi måste alla ta vårat ansvar och inse att det inte går att ändra hela projektplanen 5 månader innan projektet ska vara slutfört. Det är inte ansvarsfullt. Det får komma efteråt.

   16. Sammy Nordström

    @Andreas G

    När sa jag något om Rick som person? Inget av vad jag sagt har något som helst med Rick som person att göra.

  2. Mikael Nilsson

   Som sagt Sammy: “jag förutsätter att du specificerar exakt vilka förutsättningar du har, och om dessa inte uppfylls, omedelbart lämnar din plats till någon som vill att vi ska komma in i riksdagen.”

   Om du ska ställa upp villkor för att arbeta för valvinst är det dags att lägga de preciserade villkoren på bordet.

   1. Sammy Nordström

    Ja, är det för mycket att kräva demokratisk beslutsordning i partiet innan vi tar mandat i riksdagen? Jag tycker det är ett rätt blygsamt krav men vi får väl se hur årsmötet spelar ut…

   2. Mikael Nilsson

    Exakt vilken demokratisk beslutsordning är det du kräver?

   3. Sammy Nordström

    Jag kan pröva vilken demokrati som helst, bara den inte är despotisk, så kan vi fila på detaljerna sen. Känns onödigt att hålla på med allt för mycket navelskåderi. 🙂

   4. Mikael Nilsson

    Nej, det känns oerhört viktigt att veta vilka villkor en distriktsledare ställer för att arbeta för partiet i kommande valrörelse. Jag tycker det är oerhört problematiskt att du inte kan svara på vad du kräver. När ska medlemmarna få veta om du tänker arbeta för riksdagsvalet eller inte?

   5. Lisa

    Ut med det Sammy – vad är det rent konkret du kräver?

    Vi har representativ demokrati i PP. Duger inte det?

    PP är inte despotiskt.

    Vi har en demokratisk beslutsordning i partiet. En fullkomligt normal sådan.

   6. Sammy Nordström

    Jag tycker jag är väldigt tydlig med vad jag vill och lämnar gott om utrymme att diskutera och gemensamt komma överens om något. Jag försöker tala om att detaljerna är mindre viktiga, bara att vi kommer till rätta med despotismen som gör det möjligt för partiledaren att införa t.ex. samtalsämnesförbud och såna dumheter.

   7. Jakob

    Att du har fritt spelrum att kommentera här bevisar att Rick inte infört något sådant förbud, Sammy. Om du gör en ansats att förstå Rick så uppmanar han att göra det som alla potentiella PP-väljare vill se: Ut och berätta varför PP är viktigt för Sverige. Din inlägg här ger sken av en dålig-förlorarmentalitet på det personliga planet. Det stärker varken dig eller de saker PP jobbar för utan riskerar snarast att ge trollet ett ansikte.

   8. Leffelini

    Jakob: Han har infört förbudet intern, inte på sin egen blogg eller bland medlemmarna. Utan i interna kommunikationskanaler. Han har dessutom bekräftat att det är en order i samma kanaler. Så jo han har infört ett förbud, dock ett tandlöst sådant eftersom ingen kan hindra någon från sin yttrandefrihet, tack och lov.

 47. Marcus Fridholm

  +1 André

 48. Rebecca

  Den här typen av organisationskonflikter brukar ofta bero på kommunikationsproblem och att folk inte känner sig hörda. I stället för att göra en saklig analys av var man tycker olika och försöka jämka sig börjar de olika aktörerna att gissa sig till vad som pågår inne i huvudet på motparten, dennes suspekta motiv, och att konstruera historier om vad som händer byggt på egna gissningar.

  Ett sätt att lösa problemet kan vara att Mab & Co. bjuds in till ett möte med Rick och Anna och möjligen Christian. Eventuellt kan man ha med en utomstående moderator (HAX, Josefsson, Oscar Swartz?).

  Om sen Mab & Co. får prata av sig kanske de känner sig hörda och alla parter kan respektera att man har något olika åsikter om saker och ting.

 49. Daniel Flöijer

  Självklart är interndemokrati och organisation viktigt. Men det är inte prioriterat ett valår. Det är inte prioriterat 5 månader innan valet. Jag är glad för att det finns de som engagerar sig i dessa frågor, det är frågor som jag även själv är intresserad av och engagerar mig i, men man måste kunna prioritera. Det är lätt att vara efterklok och säga att detta borde ha gjorts under de 4 år som gått sedan förra valet (eller åtminstone de 3 som var innan EU-valet), men verkligheten är inte så enkel. Partiet har haft fullt upp ändå med att ta hand om och engagera alla nya medlemmar som strömmat till, med att hålla piratfrågorna uppe, med demonstrationer, helt enkelt med att driva vår politik. Men det är aldrig för sent. Organisationen kan fortsättas att byggas upp kontinuerligt det finns inget som hindrar att det arbetet fortsätter efter valet. Nu måste fokus ligga på valet i höst. Det spelar ingen roll hur bra organisation vi har, eller hur stark interndemokrati vi har, ingen kommer att bry sig om vi misslyckas i valrörelsen. Det är krasst, men det är så den politiska verkligheten ser ut. Rick har mitt fulla förtroende att leda partiet. Nu måste vi hissa seglen och segla in i riksdagen!

 50. Daniel

  +4711

  Jag är jävligt trött på allt organisationsfjanteri hit och dit. Jag är med i PP för att jag vill att vi sparkar rumpa med övervakningsivrarna och kan få in nån form av vett och sans i den övrigt förståndshandikappade Internetpolitiken.

  Jag har ett heltidsjobb och en hel del annat utöver det som tar upp min tid. Jag vill engagera mig mer för piratfrågorna, men jag ORKAR INTE för att det är för mycket organisationsonani. Jag vill inte att PP ska vara en menlös bridgeklubb som diskuterar huruvida vi ska skaffa in de nya färggladare korten till nästa sittning, utan jag vill att PP ska vara en politisk kraft som kan hjälpa till att räta upp det sluttande planet vi är inne på.

  Vad är det vi vill stå upp för? Integritet, kultur, kunskap.

  Ska vi se till att skaffa oss en möjlighet för det, eller ska vi sumpa allt med interndiskussioner? Vad gör gammelpartierna just nu? Jo, de har börjat kampanja och föra debatter i gammelmedia (Ja, gammelmedia. Platsen som de flesta Svenssons faktiskt tar in sin information ifrån).

  Rick: Jag tycker du har helt rätt i det du säger och har mitt fulla stöd. Nu kör vi!

  Ett tillägg:
  Om vi nu ska få alla “ungdomar” att rösta på oss, vad är “sexigast”?
  1: En organisation som syns och för ut sitt budskap med en vinkling inget annat parti har.
  2: En organisation som inte syns, för att den sitter och diskuterar formalia och glömmer bort valet.

  Ska vi bli ett gammelparti innan vi ens börjat lågstadiet åldersmässigt???

  1. Micke A

   Började själv skriva värsta inlägget här Men inser att detta som skrevs ovan är exackt mina tankegångar också!

   Det är dags att PP pratar politik med övriga sverige nu!!

   Hade jag velat haft värsta fungerande strukturen och allt det där i ett parti hade jag väll gått till dom partierna som är typ 50+ år gammla. Men jag BRYR mig inte just nu i det då det är Valår. PP har 3 punkter som måste framföras NU så alla förstår allvaret om inget görs.

  2. Anders

   Kan bara hålla med. Kör så det ryker! Skit i gnällspikarna, de ska inte få hindra oss från att komma in i riksdagen och förhindra att övervakningssamhället rullas ut obestritt.

   /A

 51. felmoftan

  Ni som är sura på Rick behöver lära er att inte ta saker så jävla bokstavligt. Den som har läst lite Rick på Internet vet att han låter gapig och kategorisk och i sina brandfackelinlägg, men egentligen är extremt öppen och prestigelös när man faktiskt diskuterar med honom. Chilla för fan. Och fatta att det inte blir Tredje Riket för att Rick får lotsa in partiet i riksdagen utan elevrådstjafs. När Piratpartiet väl sitter i riksdagen kan ni spetsa honom på påle och välja katten Gustaf till partiledare.

 52. […] nu vårt stolta piratskepp alltså för tredje gången gör sig klart för drabbning, så har vår kapten blåst Klart skepp!. Innebörden av detta är alltså bland annat att vi skall trycka på pausknappen för den eviga […]

 53. Leffelini

  En onanisession från årsmöteschatten:
  [2010-04-17 22:30:26] Leffelini: Det ligger inte bara på Rick! Sluta skyll allt på Rick hela tiden
  [2010-04-17 22:32:04] Leffelini: Rick jobbar skiten av sig för att det här partiet ska gå framåt och styrelsen läger glatt allt jobb de kan på den operativa verksamheten vilket betyder att det landar på Rick. Jag håller knappast med honom i allt, tvärtom, men varför i hela fridens namn ta den lätta vägen och bara skylla på en person. Rick måste göra ditten och Rick måste göra datten. Nej Partiet i helhet måste
  [2010-04-17 22:32:27] Leffelini: Styrelsen är de ytterst ansvariga för hela partiet, om ni ska skylla på några så är det dem

  Sen vill jag bara säga tack. Att få stå i samma sällskap som Mab och Sammy när det gäller internkritik tar jag som en komplimang 🙂
  Och ännu en gång: Så ut med er och kampanja. Det är inte “vårt jobb” att göra det, det är allas jobb!

 54. Peter Andersson

  … och i en vagt relaterad nyhet från den svenska sportvärlden så har vissa läktarfans och spelare och ledare i hockeylaget HV 71 blivit så inspirerade av kritiken mot Rick Falkvinges fokus på valet i september att de beslutat att själva inte prioritera den pågående SM-finalserien…

  …de kommer istället att samlas på något klubbforum online och diskutera klubbens framtida organisation, köra grundträning med sikte på slutspelet 2014 samt avstå från att åka på årets återstående bortamatcher eftersom det är så jobbigt att behöva lämna datorn och bege sig AFK…

 55. DanielS

  Är det verkligen så svårt att förstå Ricks andemening? Klart Skepp!!
  Som Felten skrev på sin blogg.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Klart_skepp

  Nu är det slut på käbbel, nu är det dags att ta våran ideologi och övertala väljare att den inte är så dum. Många vet inte ens om att vi existerar. Det är viktigare att folk får reda på att vi finns än att käbbla om intern politik.

  Och måste Rick skrika för att höras så kan han låna min megafon.

  Vi har redan matat trollen för mycket.

 56. steelneck

  Faktum är att SD troligen tar plats i riksdagen, det innebär att PP helt enkelt måste in för att balansera. Detta oavsett vilket parti man tidigare röstat på, det här kan också utvecklas till ett av de bättre argumenten för PP. Med tanke på hur utvecklingen sett ut de senaste åren och att SD troligen tar sig in, innebär att detta val kan komma att bli ett av de viktigare valen som hållits i sverige.

 57. Hoffa

  Ursäkta ordningsfrågan men efter Sammys utalanden högre upp undrar jag vad som formellt krävs för att Avsätta en DL ?

  Vi kan inte ha en DL i partiet som tycker att partiet i dess nuvarande form inte passar i riksdagen.

 58. Pacino

  -> Sammy Nordström: Usch då. Rick försöker få folk att samla krafterna och villrådige Sammy underminerar allt. Eller åtminstone försöker. Tsk tsk. Man hade hoppats på bättre mer kompetenta ledare.

 59. Leffelini

  Hoffa:
  I en tjänsteorganisation (som PP är) krävs det bara att den överordnande chefen avsätter personen i fråga på vilka godtyckliga grunder som helst 🙂 Det är mycket mer effektivt än att behöva förlita sig på medlemmarnas förtroende i val eller liknande. Så i raka ordalag: Rick kan göra det när han vill på vilka grunder han vill. På samma sätt som att Sammy kan avsätta alla valkretsledare under honom när han vill och på vilka grunder han vill. På samma sätt som Valkretsledarna kan avsätta alla Kommunledare när de vill och på vilka grunder de vill.

 60. Pippy

  Hoffa, håller helt med dig och undrar samma sak.

  I mina ögon är Sammy klart olämplig som DL. Som boende och medlem i Öst vill jag se en DL som faktiskt tror på organisationen och inte ständigt motarbetar den. Sammys försök till att starta förening har splittrat Öst och nu motarbetar han även partiet som helhet och det chockar mig att en DL inte vill se oss i riksdagen!

  Kölhalning ftw.

 61. Isak Gerson

  Det är lustigt hur många som skriker efter Sammys blod. Det är ännu lustigare att vi har en så despotisk organisation (Som vår partiordförande vill göra ännu mer despotisk). Det är inte svårt att gjuta blod bland medlemmarna i en diktatur.

 62. Leffelini

  Sammy, tillsammans med 9 andra aktiva i Östergötland (inte Östra Distriktet) har startat en förening som är helt extern. Det är riktigt. Jag sitter som kassör i en rollspelsförening också, om det är av intresse för alla som tycker det är så gräsligt att man engagerar sig i andra föreningar/organisationer utanför PP 🙂 Han har även startat ett råd där alla valkretsledare är inblandade och ger dem villigt delar av sitt beslutsmandat för att lägga besluten på lägre nivå än idag. Det betyder att valkretsledarna får mandat att besluta om budet, vad vi ska jobba för det här året (behöver jag ens nämna att valet är central del i den planen?) och hur vi ska kommunicera med varandra på ett bra sätt. Men det är klart att man kan ha svårt att se fördelarna med en sådan struktur om man inte är inne i den 🙂

 63. Pippy

  Isak, det är väl inte så konstigt när en DL uttalar sig om att han inte vill se PP ta plats i riksdagen?!?

  Rick må uttrycka sig klumpigt ibland, men han tror på det han gör och på organisationen. Vi behöver DLs som tror på organisationen, inte försöker sänka den.

 64. Andreas G

  Som Distriktsledare ska man inte säga “My way or the Highway”. Du har en ansvarspost och då gäller ansvaret före prestigen posten ger.

  Hur mycket betyder den demokrati som ni så ofta påstår att andra saknar om ni vägrar att acceptera att ta oss till riksdagen med nuvarande organisation ifall ni inte vinner stöd för era förslag?

  Det är höjden av hyckleri.

  1. Leffelini

   Har Sammy sagt det? Dessutom undrar jag om det är okey när en Partiledare säger det då?

  2. Sammy Nordström

   Nej, att vilja ha demokratisk beslutsordning är inte “my way or the high way”. Det är det däremot när någon, t.ex. partiledaren, ensamt bestämmer vad vi ens får prata om intern organisation.

  3. Andreas G

   http://rickfalkvinge.se/2010/04/19/fem-manader-till-valet-funktionarsbrev/#comment-44917

   Det där uttalandet är det som åsyftas.

   Dessutom är det ingen som bestämmer vad vi får och inte får prata om. Vi sitter ju här och snackar skit när vi borde stå på gatorna och prata med väljare och inte har någon modererat detta än. Vi har ett årsmöte som pågår.

   Vi har parlamentariker i Europa parlamentet som är valda på nuvarande organisation och jag har ej hört något om att de är odemokratiska. Men med den logik som Sammy använder i det länkade inlägget så skulle de vara det då de är valda på samma grunder som våra framtida riskdagsledamöter kommer vara.

   Sammy är inte dum. Därav kan man bara undra varför Sammy väljer att medvetet misstolka Ricks brev på detta sätt och göra smutskastningskampanj av det när budskapet är att lägga fokus på valet efter årsmötet, oavsett vilken organisation vi har i då läget.

   1. Sammy Nordström

    Fast, det var svar på frågan vad som skulle krävas för att jag personligen ska tycka att vi är redo att förvalta mandat i riksdagen 2010. Det är inte att ställa krav för mer än just min personliga åsikt, inte ett krav för att jag ska fullfölja mitt åtagande som DL.

    Och jo, Rick förtydligade att det är ett samtalsämnesförbud som gäller nu för samtliga funktionärer i partiet. Jag citerade t.o.m. det förtydligandet från Rick i en tidigare kommentar.

    Hur du får det till att jag medvetet misstolkar Rick övergår mitt förstånd, så lite dum är jag nog allt. Smutskastningskampanj vet jag inte om det kan kallas bara för att man kritiserar hur en organisation fungerar. Vad är det i mina argument som är smutskastning, lite mer specifikt?

 65. Andreas G

  Jag vill återigen påpeka att sammy gjort mycket bra för PP men en meritlista kan aldrig bli en ursäkt för att frånsäga dig ditt ansvar.

  Meritliste argumentation ser man ibland. “jag har gjort dittan och dattan och jag har haft dessa engagemang, således är mitt ord och min vilja mer värd än din”. Det är aldrig klädsamt och uppträder alltid i Maktspel.

 66. Andreas G

  http://tinyurl.com/2qhwow
  http://tinyurl.com/8e4e3

  Kika på Meritocracy på Wikipedia. Länk ovan. En form av Meritokrati är Teknokrati (technocracy, länk ovan). Det är för närvarande Meritokrati som omorganisations ivrarna sysslar med. Inte Demokrati. Exempel på meritokratisk argumentation kan ses i MaB och Sammys kommentarer ovan.

  Så jag tycker det ska sluta målas fan på väggen, in med mer självrannsakan och inse att problematiken är mer komplex än den svarta och vita versionen som målas upp här med despotisk diktatur ställt mot en blommig och fågelkvittrande Demokrati. Det krävs mer än 5 månader innan valet att lösa det och definitivt mer än en veckas årsmöte.

  Så som felten skriver, tryck på paus och lägg energin på valet.

  1. Sammy Nordström

   Vilken härlig ironi. Här, lite rekommenderad läsning från mini blogg:

   http://www.bloggsam.se/2009/12/14/piratpartiet-teknokraterna/

   🙂

   1. Andreas G

    Har läst det. Bra inlägg. Men du lever inte som du lär.

   2. Sammy Nordström

    @Andres G

    Du får gärna förklara det lite närmre. På vilket sätt är jag teknokratisk?

 67. johan

  Låt oss strunta i internkritikerna. Dom suger energi från alla andra. Vårt mål är inte att bli regeringsbärande, vi ska försöka fixa till lite mindre buggar i statskicket. Om man läser texter och kommentaror som Sammy skriver så verkar han endast vara en bromskloss. Vet inte hur han agerar AFK, men strunt i honom. Vill han diskutera stadgar kan han får göra det i sin lilla vrå, men oss ska inte få förstöra för 🙂

 68. Leffelini

  Följande är ett utdrag ur en intervju med Rick i Café som jag vill +1:a lite 🙂

  Men bor det möjligen en liten anarkist i dig?
  – Nu kommer vi in lite grann på filosofi, men någonstans är det ifrågasättandet av regler och normer som driver samhället framåt. Jag menar inte att man ska ha disrespect för regler, men det är två saker jag vill säga: För det första bör man lära sig regelverket mycket noga, så man vet när man ska bryta mot det. För det andra – om man alltid spelar efter reglerna kommer man att förlora. Tänk på att det är någon annan som satt upp reglerna och ofta är reglerna skrivna för att du och jag inte ska hota deras maktposition. Detta gäller överallt – på vanliga arbetsplatser, i näringslivet, i politiken.

 69. Marcus Fridholm

  Nej stopp nu, det är inte ett konstruktivt sätt att hantera situationen att börja hojta om hur man avsätter en DL!!!

  Jag upplever Sammy som en mycket bra person, det lilla jag sett av honom, och att han inte håller med mig i allt jag säger är snarare ett friskhetstecken än ett problem för ett vitalt parti.

  Det enda jag och de som känner som jag ber om är att vi taggar ner den här diskussionen precis just nu. Men anledningen är strikt att vi befinner oss i en valrörelse, inte att alla skall hålla käft och rätta in sig i ledet.

  Det enda i diskussionen jag verkligen anser måste upphöra helt, är när alltför många far ut i affekt och tar till rena personangrepp som debattmetod — för det skadar faktiskt partiet, än mer i nuläget.

  Det är inte att vara stridbar, ansvarsfull eller vuxen, det är att mästra någon som en auktoritär förälder, eller göra uppror mot en auktoritet som ett ilsket upproriskt barn. Lite mer: jag är OK, du är OK skulle inte skada.

 70. Nicholas Miles

  Det här var en spännande diskussion må jag säga. Först kommer folk och plusettar Ricks inlägg om att sluta upp med internkritiken, sedan säger Sammy något politiskt, och då kommer samma personer och kritiserar Sammys position som DL. Innebär det att det bara skall vara förbjudet med internkritik om den är riktad mot personer som Pippy, Hoffa m.fl. håller med? Eller är det för att årsmötet inte är över som det är fritt fram att kritisera kritiker?

  Jag är också nyfiken på vad man bör kalla detta funktionärsbrev, som kritiserar funktionärer internt, om inte internkritik? Jag finner det en smula ironiskt att säga åt folk att sluta säga åt folk. “Ni gör fel, för ni säger åt folk att de gör fel”. Lite småkul, sådär. Jag undrar, är det bara vissa som får ägna sig åt internkritik?

 71. Hoffa

  Jag tycker att vi egentligen inte borde hålla på med den här diskussionen och att även min kritik av Sammy borde bordläggas till efter valet.

  Hela debatten borde bordläggas.

  Dock håller den internkritiska falangen inte med om detta och så länge de tror att de har starkt stöd kommer de kunna hålla liv i debatten.

  (Sedan är det ett separat problem om en specifik partifunktionär går ut och säger att det är bättre att partiet inte kommer in i riksdagen än att de kommer in med nuvarande organisation. Det är också i mina ögon ett akut problem som måste åtgärdas med högsta prio. )

 72. Sofia

  Internorganisation är en sak – dysfunktionella funktionärer är en annan sak. Det är ett akut problem, t.ex. om en VL inte finns tillgänglig i valkampanjen eller om någon funkis aktivt motarbetar oss. Då måste vi agera.

  1. Sammy Nordström

   Oj, dysfunktionella funktionärer som aktivt motarbetar? Det har jag som tur är inte upplevt. Men ja, skulle det hända vore det ju bra om medlemmarna kunde påverka vilka som ska sitta på ledarpositioner och bestämma. Med dagens organisation får man istället förlita sig till att den organisation som eventuella dysfunktionella funktionärer ingår i ska lösa det själva genom toppstyrning istället.

 73. Nicholas Miles

  Vad är ett akut problem då? En motion till årsmötet om avskaffande av valberedningar? 50’000kr till ett kafferep för en (högst preliminär) riksdagsgrupp på 25 pers? Om en tillträdande MEP har slut på pengar och vill få be om crowdfunding genom partiets kanaler, är det att anse som ett akut problem, eller kan det bara vänta? Eller för att ta ett exempel som inte kommer från partitoppen: Om valberedningen kommer med ett styrelseförslag som inte innebär förnyat förtroende för en av de mest profilerade piraterna i rörelsen, är det tillräckligt akut för att diskutera?

  Du vill kritisera en funktionär betett sig dysfunktionellt för att han sagt att han inte vill ha ett odemokratiskt PP i riksdagen, andra vill kritisera en funktionär som de anser sig ha betett sig dysfunktionellt genom att säga sig vilja göra PP till en diktatur – vad är skillnaden?

  1. Sofia

   Nickholas, vi har inga fler årsmöten mellan nu och valet, så flera av dina exempel är ointressanta.

   Funktionärer som missköter sig måste man få klaga på, det handlar inte om organisationen som struktur utan om bemanning av den organisation vi har.

   Jag ser heller inte ordet “förbud” i Ricks post. Jag tolkar den istället som att vi ska tänka till innan vi tar upp andra piraters tid med organisationssnack och skjuta upp allt som inte är akut till efter valet.

   Tänk dig ett piratskepp i drabbning, då diskuterar man inte vem som ska ta kvällsskiftet eller vem som spillde soppa på däcket, men om någon i besättningen sysslar med att hälla ut krut på det egna däcket och sedan tittar sig om efter en lykta, då måste man såklart agera även mitt i striden.

   1. Leffelini

    Som jag påpekat innan, det är i interna chattar där dessa funktionärer sitter som han har bekräftat att han ser det som just en order och ett förbud.

 74. Neocreo

  Men herregud vilket liv. För sjutton, vet ni inte vad de säger om att argumentera på internet och ställa upp i handikapps OS?

  Bara förvånad att jag inte hittade någon referens till nazisterna någonstans. Själv är jag måttligt nöjd med hur saker och ting har skötts hittills, faktum är att det är politiken och målen som är av vikt för vanliga väljare inte hur man organiserar sig. Det jag alltid har gillat med PP är just att det inte maler på som andra organisationer, utan faktiskt förändras när något inte fungerar. Visst det kan ta tid, och visst det kan bli motsägelser och ibland går man åt fel håll, men har man viljan att utveckla sig och fokuserar på målen, som Rick skrev i sitt inlägg så tar man resten efter hand. Visst, inte idealiskt, men bättre än att lägga krutet på fel ställe.

  Och för gudarnas skull, ni som vill diskutera och debattera intern organisation, gör då så, men kom ihåg vart fokus ska ligga. Så enkelt är det – har ni bra idéer om hur saker ska lösas på ett bättre sätt – lägg då fram dem eller spara dem i kom-ihåg högen.

  Man kan planera och planera och göra saker bättre och bättre, men i slutändan måste man släppa taget och köra på. Testa hjulen, inte rita upp hur fälgarna ska vara positionerade.

  Jag har tilltro till partiets politik, och jag kommer övertyga så många det går att PP inte är ett enfrågesparti, och att den fokus partiet har behövs. Många är inte ens medvetna om ACTA, och bara knyter näven angående FRA och iPred, och inte tycker fildelning är så viktigt. Förändring görs på gräsrotsnivå, och vi måste komma in i riksdagen för att få ordentligt gehör för frågorna som sopas under mattan eller körs över.

 75. Peter Andersson

  Betygsångest och pirataktivism tycks inte vara någon bra kombination…

  och med det menar jag ungefär att vi kanske borde pausera BÅDE internformaliakäbblet och utpågatornauppropet tills efter skolavslutningarna i början av juni. Många av partiets mest engagerade funktionärer/medlemmar är högstadie-, gymnasie-, folkhögskole-, högskole- och universitetsstudenter (sorry om jag glömde någon skolform) som JUST PRECIS NU är på väg in i årets intensivaste prov- och tentaperiod.

  Med det i åtanke så kan jag ha viss förståelse för att det är mer lockande att hitta en tiominuterslucka för att debattera formalia online än att hitta en heldag och gå ut på torget och dela ut flyers. Tajmingen är helt enkelt inte den rätta. Just cool it alright, när proven/tentorna är över och betygen är satta så kommer både tiden och lusten (och vädret) för att pirataktivera sig utomhus tillbaka… 🙂

 76. Hoffa

  En motion till årsmötet är aldrig ett akut problem. Den diskuteras rimligen på årsmötet och även i de diskussionstrådar som finns för motioner. Är motionen idiotisk blir den avslagen.

  Att använda 50.000 till ett ändamål som klart är i linje med partiet syfte är inte heller ett akut problem. Alla håller aldrig med om vad som är det bästa att göra med pengarna. Akut problem blir det först om styrelsen får för sig att använda partiets pengar till något som inte rimligen kan anses vara i partiets intresse.
  (Att riksdagskandidaterna är samkörda kan väl inte någon anses sakna vikt)

  Jag tycker inte heller en begäran om crowd funding är något akut problem, där har jag dock svårare att motivera varför annat än att notera att crowdfunding är vanligt innom piratrörelsen och att det måste vara upp till var och en vad man väljer att stödja ekonomiskt.

  Att en partifunktionär agerar på ett sätt som verkar gå på tvärs med partiets utalade syfte är dock Akut. Man kan inte ha funktionärer som uttalad inte tror på partiets mål. Om DL borde tillsättas genom val eller inte kan man debattera lämpligen på årsmöte. Om det inte finns en motion till detta årsmöte får man väl lägga en sådan till nästa.

  1. Leffelini

   Det finns en sådan motion på årsmötet men som Rick uttryckligen sagt är stadgevidrig och som han ser som tjänstefel om han skulle driva igen även om årsmötet beslutar att bifalla den.

   1. Hoffa

    Tack för påpekandet. jag har tyckt till om motionen på årsmötesforumet

 77. Rätt man på fel plats « Against All Flags

  […] får lära oss leva med. Men att ha rätt är inte samma sak som att få rätt. Ta Ricks senaste bloggpost. Det är nog få som inte håller med honom i sak, skall val vinnas behöver organisationens fokus […]

 78. Anna

  För övrigt ser jag inte ordet “förbud” i Ricks post. Bara tal om ansvar. I normalfallet är det mest ansvarsfulla att lämna organisationsbygget till efter valet. Det är väl inga konstigheter med det? Något förbud kan i alla fall inte jag utläsa – klart att det finns utrymme här att ta upp saker som är akuta.

  Man ska dock göra skillnad på system och bemanning, som någon skrev ovan.

  1. Leffelini

   Som sagt, det är ett förbud eftersom Rick uttryckligen i interna chattar sagt till funktionärerna att det är ett förbud. En person i styrelsen försökte säga samma sak som dig, att det inte var ett förbud alls, men då klev Rick in och påpekade att det var det. Så han har gjort det till ett förbud, bara ett mer tydligt sådant för de som är aktiva i interna chattar.

   Dock förstår jag varför det kanske då ses som konstigt att funktionärer reagerar så starkt, även om jag anser att det som står i detta brev är illa nog.

 79. Niklas

  Jag var medlem i PP men har gått ur. Främsta anledningarna är de tydliga tendenser av översitteri i styrelse och ledning. Det är verkligen sorgligt att se. Jag är ledsen att säga det men bristen på organisation och ledning gör PP helt ointressant att rösta på. Snälla, snälla skaffa en partiledare med politisk erfarenhet och en kompetent ledning som har förmågan att kommunicera så kanske vi tvivlare återkommer.

  1. Rebecca

   Trollen är tillbaks igen.

   1. Niklas

    Wow, konstruktivt. Förklara gärna hur det där var att trolla.

 80. Konstruktiva förslag? | Mackan Andersson

  […] Falkvinge har blåst klart skepp. Nu järvar är det […]

 81. Mind

  Jag stödjer Rick till 100% i detta. Jag tycker att de som tar åt sig i överkant och tar på sig offerrollen som att “bli tystade” och se sig som förkämpar för demokratin mot den hemska diktatoriska Rick ska ta o skärpa sig. Vi är på väg att förlora valet STORT för att folk som mig som inte har något större intresse av att bygga internstruktur utan har mer intresse av att vara kreativ o göra valaffischer, vara ute och kampanja och prata med folk befinner sig i en labyrint av obegripligt oändligt prat om formalia. Då kan vi prata om en förlust för demokratin när vi låter Antipiratbyrån och dess gelikar vinna.

  Vad hände med mitt engagemang?

  Vad hände med mina ideér?

  Jo det ska jag berätta, jag ORKAR INTE!

  Fatta det, få in det i huvudet. Det blir inga valaffischer från mig, det blir inga idéer. Utan jag gör så att jag avgår, går ur partiet och sedan nöjer jag mig med att rösta på PP i valet, men inte mer än så. Kasta bort energi är nåt man inte ska pyssla med utan då går jag tillbaka till att grotta ned mig i mina programmeringsprojekt istället och ägna tid och energi åt andra saker i livet.

  För att göra en programmeringsjämförelse. Vi bygger världens bästa header till våra TCP/IP paket, men vi fyller dem inte med nån data. Mycket lyckat. Det betyder inte att de som gör den här strukturen gör ett dåligt jobb, däremot betyder det att det är stor obalans i vad energin i partiet går åt till.

 82. pwq

  Ur majoriteten av väljares synpunkt spelar det normalt bara roll vad partiledaren säger. I dagsläget finns det 8-9 andra som kan sitta i riksdagen efter valet. Allt som tar kraft från partiledarens bild blir negativt för partiet. Lev med det.

  Sedan är jag ganska säker på att de flesta väljare gillar en upplyst despot bättre än en mönstergill demokrat som ledare. För de vill veta var partiet står vid varje ny fråga, och det bums.

 83. […] om att kunna ändra den strukturen inom den närmsta tiden går förlorad. ProjOs och Rick Falkvinges önskan om mer diktatur i Piratpartiet är därmed att betrakta som […]

 84. Analysera – massa negativitet | Sanningen som jag ser den

  […] att göra på för få personer, vilket leder mig till ORGANISATIONEN! Ni vet, den vi inte fick jiddra om innan valet. Det beskedet fick vi mitt i arbetet att tillsätta en kommunledning. För det var vad […]

 85. Det som göms i snö… « Then Piratska Argus

  […] För omkring ett halv år sedan blåste Rick Falkvinge klart skepp, och i princip all intern diskussion om partiets organisation och […]

 86. […] så finns det ett uttalat förbud mot att diskutera intern organisation. Kan det tolkas som ett förbud för valberedningen att fram till valdagen genomföra sitt uppdrag? […]

Comments are closed.

arrow