Raksträcka till valdagen

Rick Falkvinge, partiledare i Piratpartiet, och Stefan Flod, förbundsordförande i Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat, skickar idag ett gemensamt nyhetsbrev:

Piratpartiet ställer i år upp i riksdagsvalet samt i kommunval och landstingsval på en rad platser över hela Sverige. Från och med idag kommer Stefan Flod och Rick Falkvinge satsa allt vi har på valet 2010, för det finns inget som är viktigare.

Piratrörelsen på hemmaplan i Sverige går just nu in det viktigaste valet i piratrörelsens historia. Nästa chans att komma in i de parlamentariska församlingarna där vi kan göra riktig, verklig skillnad kommer inte förrän om 4 år, år 2014.

I detta val 2010 skulle 6 procent av förstagångsväljarna rösta pirat om det var val idag. Detta nästan helt utan kampanjande över huvud taget. Faktum är att om precis lika många väljare som röstade Pirat i EU-valet 2009 skulle välja att rösta Pirat även 2010 så skulle Piratpartiet komma in i riksdagen.

Och det är mycket som står på spel: Om Piratpartiet hade fått 4% i riksdagsvalet 2006 så hade vi kunnat stoppa FRA-lagen, IPRED och datalagringsdirektivet och en hel uppsjö av lagar som alla syftar till att snabbt nedmontera människors integritet och frihet. Samtidigt hade vi fått möjligheten att ta tillvara på möjligheterna som det fantastiska informationssamhället som vi idag lever i, fullt ut, det samhälle som dagens riksdagspolitiker inte förstår. Vi, Stefan och Rick, pratar om Kunskapssamhället.

Piratpartiet jobbar helt på gräsrotsnivå, gräsrötterna är Piratpartiets motor. Vi har i princip inga pengar att tala om. Det finns några få som kan arbeta med partiets frågor på heltid men de allra flesta jonglerar arbeten och studier med aktivism. Gemensamt för samtliga är att de jobbar, på ren svenska, skiten ur sig.

Om nu detta låter bittert vill vi nogsamt poängtera att så känner vi inte. Så länge vi i Piratrörelsen drivs av engagemang och finner styrka i våra ideologiska ställningstaganden är det i grund och botten positivt – det är facit på att vad vi gör är viktigt. Många enskilda individer satsar sin vardag och mycket mer än vad som någonsin syns, på frågor som idag i princip är helt orepresenterade parlamentariskt.

Vi är helt beroende av gräsrotsaktivism, för i slutändan är det bara du som kan hjälpa till att sprida hur viktiga de här frågorna är. Det du säger och det du gör är livsviktigt för vår framtida möjlighet till ett privatliv. När du snackar med andra, tipsar om viktiga samhällsfrågor till nära och kära, bloggar, postar på forum…

Årsmöten och förbundskongresser är avhandlade för denna gång. Vi har gemensamt lagt en stabil grund, en grund för att stå rustade inför denna valrörelse. Valet den 19 september står mellan det kunskapssamhälle vi och våra barn vill växa upp i och det övervakningssamhälle som håller på att växa fram i samverkan mellan staten och storföretagen.

Vi är de enda som kan tackla storebrorsamhället. Vi är också de enda som kan få in Piratpartiet i riksdagen. Vi, tillsammans. Hur frustrerade vi än blir på på att de etablerade kanalerna inte funkar för oss, är detta inte något dåligt. Det är en styrka. Vi har kommit oerhört långt på inget annat än rent engagemang. Låt oss fortsätta hela vägen. Det saknas inte anledningar.

Från och med idag kommer vi tillsammans, Stefan Flod och Rick Falkvinge, satsa precis allt vi har för att Piratpartiet ska nå riksdagen i höstens val. Vi hoppas att många tusen vill göra oss sällskap i den ansträngningen — för det är det vi måste lyckas med för att bygga det samhälle vi vill ha, både åt oss själva och åt våra barn.

Stefan Flod, förbundsordförande Ung Pirat
Rick Falkvinge, partiledare Piratpartiet

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Gregor

  “Om Piratpartiet hade fått 4% i riksdagsvalet 2006 så hade vi kunnat stoppa […]”

  En sak är att hamna i Riksdagen, en annan att vara en tunga på vågen. Vad händer om PP får, njaaa 8%, men blir helt onödig och förbisedd för att bilda en riksdagsmajoritet? (Jag förstår att tillgång till talarstol och partibidrag blir verkligen fint men verkningslöst för att stoppa bodströmlagar)

  1. Rick

   ‘hade vi kunnat’ – nyckelord.

 2. Anna Troberg » UP och PP levererar vad de lovar tillsammans

  […] dag skriver Ung Pirats förbundsordförande, Stefan Flod, och Piratpartiets partiledare, Rick Falkvinge, tillsammans om raksträckan till valdagen 2010. Valkampanjen är ett lagarbete och med UP och PP […]

 3. Caspian Rehbinder

  Mycket bra! Jag älskar att ni inte framhäver vad som skulle kunna hända om Piratpartiet inte kom in – domedagsprofetior brukar inte fungera – utan talar om att om Piratpartiet kommit in förra valet, hade inte FRA-lagen eller liknande funnits.

  Gregor, Piratpartiet har en väl utarbetad plan för vågmästarrollen som du säkert har läst. I det fall du tar upp, att Piratpartiet inte skulle behövas, utan ena blocket får en överväldigande majoritet, kommer det vara svårare att bedriva parlamentarisk politik.

  Det går dock inte att komma ifrån, att om Piratpartiet får ca 5 %, kommer vi få tjugo, trettio personer som jobbar heltid med att sprida Piratpartiets politik, och dessutom vara ett riksdagsparti – och bara genom det kunna bilda så mycket kraftigare opinion.

 4. HumbleBee.net | Bra

  […] Falkvinge, Piratpartiet och Stefan Flod, Ung Pirat går ut idag och skriver om framtiden, eller för att vara specifik, de närmaste månaderna fram till valet. Med alla […]

 5. Rebecca

  Det ser precis ut som om ni är bröder 😉

 6. Philip

  Lycka till!!

  Piratpartiet behövs verkligen… tyvärr…

 7. kw

  …tyvärr kommer ni inte att ha någon chans i det kommande valet! Ni har varit totalt osynliga i gammel-media, i varje fall har jag inte sett till någon från PP. Om ni tror att det räcker med att sitta i ett hörn på Internet för att komma in i Riksdagen så har ni nog dagdrömmt…

 8. Hans J

  @kw:

  En mycket bra observation!

  Jag vet inte riktigt var du bor men snälla, snälla kom på nästa piratfika och berätta om dina idéer! De låter ju kanon!

 9. Jan Nyström

  Piratflottan håller på att sjunka !

  Och ingen försöker ens att göra något åt det.

  En brant uppgång av medlemsantalet har förvandlat till ett lika
  snabbt ras. Folk hoppar över bord och flyr till räddningsbåtarna.
  Snart sjunker hela piratflottan och är ett minne blott.

  Med vrak på havsbotten vinner man inga val och åstadkommer
  inga politiska förändringar.

  Om inte hela piratprojektet skall kapsejsa och gå till botten borde
  piratledningen gå ut till de kvarvarande medlemmarna med ett

  NÖDROP

  Vi behöver signalera SOS och försöka hålla alla kvarvarande
  medlemmar kvar på våra fartyg, om möjligt även försöka vinna
  tillbaka förlorade medlemmar. Det var en befängd tanke från
  början att göra det så att medlemskapet behöver förnyas aktivt,
  och det skrev jag förr. Bättre att låta den som vill lämna skutan
  utföra en aktiv handling (bättre rent psykologiskt).

  Idéerna har ju varit och är fortfarande bra och aktuella – och
  problemen som vi fokusserar på är minst lika olösta nu som i fjol.

  Vi pirater har ingen brist på visioner och på sakargument, men
  nästan över en natt börjar manskapet att falla ifrån.

  Jag väntar mig någon slags reaktion från partiledningen, annars
  går även jag snart i räddningsbåten. Jag har ingen lust att vara
  sist på däck – trots djupt rotad övertygelse i sakfrågorna.

  Reaktionen bör helst bestå i ett snabbt runtbrev till alla medlemmar
  med en vädjan till dem att stanna kvar och gemensamt slåss för en
  valseger.

  Än så länge kan flottan – och med den piratprojektet – räddas från
  total undergång.

  MVH

  Frank Zintl
  Vanlig östersjöpirat i Nyköping

  Instämmer Jan Nyström vice kommunledare
  Nyköping-Trosa- Oxelösund

  ——————————————————————————–

 10. JonasN

  @ Jan Nyström

  Medlemstappet ser kanske dramatiskt ut om man bara tittar på diagrammet över antalet… Men man måste räkna med att en viss andel av alla nya medlemmar väljer att avluta sitt medlemsskap efter ett år. En annan andel hoppar av efter två år, osv…

  Det är mer intressant, och viktigare, att den andel som väljer att stanna kvar förblir på en hyfsad nivå. Statistiken ger inget stöd för att medlemmarna överger skutan i större omfattning nu än tidigare.

  Det finns inget egenvärde i att ha massor av passiva medlemmar.
  Att antalet medlemmar går ner ett år efter TPB-domen är inget att oroa sig över.

 11. Jan Nyström

  Hur mycket får man tappa?20% 30% 40% 50% nämn din siffra normalt tappat
  så skall jag tala om hur mycket vi tappat i vårt distrikt.

 12. Jan Nyström

  Mail från Frank

  Hallo Jan

  Det är trist, men mitt budskap kommer ej att hörsammas.
  Vi kan inte förhindra att den stolta piratflottan sjunker och
  att våra idéer om en rättvisare hantering av kunskap och
  information förlorar de enda förespråkarna som de någonsin
  haft.

  Vilka andra skall ta strid för att kunskap och information
  skall vara

  – skyddad när den innehåller personliga data som faller
  under integritetsskydd

  – så fritt tillgängligt som möjligt när denna information är
  allmän och inte innehåller sådan känslig kunskap ?

  Vi vet ju att marknaderna vill ha det precis tvärtom. Och vi
  är resp. var de enda som öppet vågade att ifrågasätta
  sakernas nuvarande ordning och marknadsaktörernas alltför
  stora inflytande på realpolitiken.

  Vilka andra skall ta piratstriden ?

  Svaret från partiledningen är det vanliga:

  Tystnad !

  Det slåss hellre om däckplatserna på ett sjunkande skepp
  istället för att vidta nödvändiga åtgärder för att rädda vår
  fina piratrörelse från undergång och därmed för en lång-
  siktig politisk framtid.

  Dem som Gudarna vill fördärva slår de med blindhet !

  MVH

  Frank

Comments are closed.

arrow