Det kom ett mail…

Vi får ganska mycket mail till PP. Tyvärr så mycket att vi inte alltid har kapacitet att svara inom rimlig tid.

Men ett mail nyligen berörde mig särskilt, och efter att ha fått avsändarens tillåtelse, så vill jag dela med mig av det på bloggen.

Rick

(PS: jag kan inte kommentera om det faktiskt var vår äldsta medlem, men ändå…)

Äldste PP-medlem avliden, 93 år gammal

Hej Rick (eller du som läser detta!)

Min farmor, E, föddes den 6:e april 1917. När farfar dog för ett par år sedan, skaffade hon sig en dator och började intressera sig för internet. Med det ena kom det andra, och det slutade med att farmor kunde bra mycket mer om datorer och teknik än någon annan i familjen. När jag kom hem från skolan hörde hon av sig via MSN. När vi var i Spanien ringde hon min far via skype. Hon satt och jämförde varor genom pricerunner. På julafton minns jag en kalender min familj fick, som hon hade snickrat ihop i något bildhanteringsprogram, där hon lagt in semesterminnen som månadsbilder. Hon beställde inte längre hem allers, utan löste korsorden på nätet. Samma sak med tidningarna. Facebook… you name it. Hon var en en nätfarmor, och datorn blev hennes stora intresse.

När Piratpartiet bildades blev hon direkt intresserad. Såhär i efterhand när familjen tittar till hennes ekonomi ser vi att hon har donerat 100 kronor i månaden till er sedan lång tid tillbaka.

Jag har länge tänkt att en artikel om farmor E hade varit bra marknadsföring för er del, men framför allt är det en för jäkla rolig grej för allmänheten att läsa. Hennes livskvalité ökade dramatiskt när hennes datorintresse tog vid. Dessvärre gick hon hastigt bort i helgen efter att kroppen gick vika. Knoppen behöll hon in i det sista. Jag vet inte vad jag vill med detta brev, mer än att sprida vetskap om min farmors sista 10 år vid livet.

Tack

J


Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Leffelini

  <3

 2. jeffer

  Det är friheten! Den gör alla glada – både ung och gammal 🙂

 3. OlofB

  tår i ögat.. vackert!

 4. Carl

  <3

 5. Slasher

  Det är fint när de gamla får vara klara i huvudet in i det sista. Förfärligt när dom blir som kollin i flera år innan dom får dö.
  Kul dock att även äldre kan börja använda IT-tekniken. När man tänker på det är det ju den bästa tekniken för dom. I lugn och ro i hemmet kan dom aktivera hjärnan på ett enkelt sätt. Jag har också märkt att de riktigt gamla har en större förståelse till vad Piratpartiet står för och vill. Jag tror det beror på att 40-talisterna är bortklemade. Allt har varit upplagt på fat för dom och de har aldrig behövt fundera på samhällsfrågor eller varför integritet och frihet är så viktigt. De som är 70-80 år gamla har fått slåss för sina ideal och sett upplevt vad krig vill säga.

 6. JonasN

  Tack!
  Det var fin läsning.

 7. Hans J

  Nu vet jag inte om hon verkligen var medlem där…
  … Men damen ifråga hade kanske platsat i Ung Pirat!

  Jag har många gånger undrat över varför det inte erbjuds mer datakurser på våra äldreboenden. Det måste inte gå fort men det är en trevlig sysselsättning att undersöka världen via dator.

  Jag ställde just den frågan till en äldre dam på Rio Servicehus i östra Stockholm för ett halvår sedan:

  – Har ni inga kurser för seniorer om datorer här?
  – Nej, det finns ingenting sådant här.
  – Varför inte det då? Det vore ju enkelt att ordna några kvällar med några datorer och någon som berättar. Lokaler finns det ju gott om.
  – Du förstår. Vi är bara här i väntan på någonting som jag inte vill nämna vid namn. Därför ordnas ingenting sådant eller ingenting annat heller…

  Jag har burit med mig det svaret sedan dess. Jag blir då glad när jag får läsa att det finns äldre som emot alla odds ändå tar saken i egna händer. En riktig Pirat med andra ord!

  När vi kommer in i riksdagen:
  Låt oss då hjälpa även gamla att få ta del av världen igen!

 8. Daniel Wijk

  Roligt att se hur vissa saker kan förändra livet hos folk så mycket till det bättre. Speciellt på så gamla dagar då de flesta andra verkar ha gett upp hoppet på att få ett bättre liv.

 9. Edvin

  ÄldstA medlemmen.

 10. Anders

  Tycker Hans J har en poäng där, borde inbegripas i Fri kultur till ALLA, dvs. vi borde se till att alla som vill ska kunna ta del av det moderna nätsamhället och göra det till en valfråga.

 11. niklas

  Mycket rörande och väldigt beskrivande, piratpartiets frågor är inte ungdomsfrågor, om tio år kommer majoriteten av partiets mededålder ha ökat med tio år, om tjugo år kommer samma sak ha hänt igen.

  Alla som använder internet berörs, det gäller bara att de ska förstå att de gör det också. PP FTW!

 12. Rick fick ett brev… « Full Mental Straightjacket

  […] fick ett brev… …och det var så bra att jag återger det i sin helhet. Äldste PP-medlem avliden, 93 år […]

 13. Caspian Rehbinder

  Jag har tidigare skrivit om vikten av att få ut gamla människor på internet. Fantastiskt fint brev!

 14. Mr Profit

  Väldigt fin läsning. Om brevskrivaren läser här, så vill jag bara ta tillfället i akt att beklaga sorgen över vad som verkar vara en fantastisk farmor.

 15. Joshua_Tree

  Fint brev, och jag är säker på att jag inte är den ende som hoppas att brevskrivaren återkommer så vi får veta mer om farmor.

 16. Fredrik Larsson

  <3

  Mvh
  Fredrik Larsson

Comments are closed.

arrow