Anders Jallai, ny medborgarrättskämpe på scenen

Anders Jallai gjorde stor entré i Bloggsverige idag genom att bjuda in ett gäng nyckelbloggare ur FRA-debatten till en helt-off-the-record-diskussion med avstängda mobiler och bandspelare kring hans bok “Spionen på FRA”.

Jallai (som f.ö. bloggar själv här) berättade att romanen är visserligen skriven som fiktion, men att den från början var en faktabok om den svenska underrättelsetjänsten. För att kunna ge ut den var han tvungen att romanisera den och få den att se ut som en roman.

I övrigt satt Jallai i två timmar och försökte mest, för att citera Morpheus, försöka få oss att förstå hur djupt kaninhålet faktiskt är. Det medföljde dock inga röda piller för att ta kontrollen över situationen. Det måste vi göra själva.

Jallai bekräftade i stort sett samtliga av de pusselbitar vi hade lagt i bloggosfären och berättade bland annat;

— FRA avlyssnar allt. Precis allt. Med FRA-lagen försöker de rättfärdiga vad de gjort hela tiden.

Han gick också direkt in på piratpolitik (vilket även är nyckelpolitik för flera nyckelspelare i både röda och blå laget — men som tyvärr inte har sina lagkapteners öron) och sade att Internet kan ta två vägar. Antingen öppnar man upp det helt, och då får folket makten, eller så stänger man ner alltihop. Det finns väldigt starka krafter som försöker få det att gå åt det senare hållet, och det kommer att komma fler lagförslag, långt fler, som försöker stänga nätet.

Jallais perspektiv var verkligen ett av att information är makt och om hur mycket underrättelseväsenden — som har ett större informationsövertag än några andra i varje land — faktiskt styr och ställer.

Historien om FRA-lagens genomdrivande, och hur lång tid det tog att över huvud taget få någon att prata om frågan, gör sig obehagligt påmint.

Jallai var också mycket tydlig på den direkta frågan om man ska räkna med att de rödgröna håller vallöftet från Almedalen 2008 om att riva upp FRA-lagen:

— Nej, det kan man inte räkna med att de kommer att göra. Det fungerar inte så.

Jallai kommer att återkomma snart med fler intressanta faktabitar (och alltså inte bara reklam för boken, även om den är läsvärd i sig). Han poängterar btw särskilt att han är partipolitiskt obunden.

Rose-Marie på Kulturbloggen hann före mig att blogga om träffen. Resten gissar jag gick på rellen av Politik 2.0 som var alldeles i närheten och strax efter — jag gissar att det kommer mer blogginlägg om det också. Jag själv var dock tyvärr slutkörd och fick ta en av mina emergency shutdowns och gå hem och sova.

Fler som var med var bl.a. Amanda Brihed, Joshen, Farmor Gun, Anna Troberg (på bild ovan) och Michael Gajditza.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anders Jallai

  Otroligt vad ni är duktiga på att sammanfatta… 🙂

  Tack för att Ni kom med hela manskapet o vi känner att det här kan bli början till något stort!

 2. Johan T

  Anders Jallai lyfter fram många viktiga saker. Något som nästan helt försvunnit i FRA-debatten är signalspaningsmyndighetens kontakter med KSI.

  För tillfället får inte Säpo inrikta FRA. Detta kommer dock att ändras inom ett år. Runar Vikstens utredning kommer med stor säkerhet att föreslå att polisen ska få lägga spaningsuppdrag på FRA. Sen kommer Viksten själv att utöva förhandsprövningen i egenskap av ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen. Sverige är fantastiskt.

  Under tiden kan FRA utveckla samarbetet med KSI, som ju finns inom Försvarsmakten och därmed får inrikta FRA. KSI och Säpo torde ständigt vara inne och spana mot samma mål.

  När den nya försvarsunderrättelselagen klubbades i juni 2007 innebar det också att KSI fick grönt ljus att spana mot “yttre hot”, vilket kan vara väldigt mycket. Motsvarande ändamålskatalog som numera finns för FRA, saknas för KSI. Lagen medger också att KSI får operera mot svenska förgreningar av utländska hot, även om spaningsobjekten befinner sig i Sverige.

  Det är också väldigt få som uppmärksammat att riksdagen legaliserat KSI:s åsiktsregistrering, som direkt kan jämföras med dåvarande IB:s verksamhet. KSI får också registrera uppgifter som tangerar polisiär verksamhet, t.ex. på terrorområdet.

 3. Johan T

  För tydlighets skull bör följande tilläggas:

  Om FRA spanar på uppdrag av KSI (eller någon annan) och underrättelserna bedöms vara av intresse för Säpo, får FRA rapportera även dit. Det är bara Säpos egen inriktning av spaningen som tillfälligt är stoppad. Detta har också FRA:s GD Ingvar Åkesson bekräftat.

  Det ska också påpekas att även FRA får spana mot svenska förgreningar av utländska hot som befinner sig i Sverige. Att man också får bedriva åsiktsregistrering är känt sedan tidigare (FRA-PuL).

 4. Anna Troberg » Spionen som kom in i bloggvärmen

  […] som är den första delen i en trilogi. Det blev ett mycket intressant samtal, och precis som Rick konstaterar så bekräftade Jallai: “i stort sett samtliga pusselbitar vi hade lagt i […]

 5. Enligt Min Humla » Mycket att smälta

  […] var jag tillsammans med flera andra bloggare på Lind & Co för ett samtal med Anders Jallai, aktuell med boken Spionen på FRA. […]

 6. Tungt bloggarmöte i Gamla Stan | Anders Jallai

  […] Rick Falkvinge och Rosemari Södergren var reptil-snabba med nya inlägg på respektive bloggar innan vi ens hunnit skiljas, snudd på! Ganska snart fanns bloggmötet mästerligt refererat hos övriga deltagare och det visar hur Jallai.se ännu har mycket att lära av de här ”super-bloggarna” […]

 7. Rick

  ‘FRA avlyssnar allt. Precis allt. Med FRA-lagen försöker de rättfärdiga vad de gjort hela tiden.’

  Naturligtvis. Så skönt att få höra det från – från vem då? Du berättar aldrig vem han är? Eller har jag missat det? Rosemari berättar att han ‘flugit Viggen under 1980-talet, under kalla kriget’ och är ‘den person som ledde projektet efter den försvunna svenska DC-3:an på 125 meters djup i Östersjön 2003’. Men hur vet vi hur mycket han kan om FRA? Och hur vet vi vad han förmedlar oss?

 8. Rick

  Här var pärlan.

  ‘Det finns bara två vägar vi kan välja mellan. Antingen släppa Internet fritt eller stoppa det. Får Internet vara fritt kommer folket att ha makten. Men det finns starka krafter som vill annat. Vi kommer att få se fler begränsningar av Internet från FRA.’

 9. Anonym

  @Rick May 13 2010 at 03:27,

  Läs i förarbetena till FRA-lagen: “De trådägande operatörerna skall till särskilda samverkanspunkter överföra all trafik som förs över Sveriges gräns. … En samverkanspunkt är den plats där trafiken överlämnas från den trådägande operatören till myndigheten.”

Comments are closed.

arrow