Censilias censurpaket: Sabotage, barnporr, knark, …och fildelning

Nu är det skarpt läge. Igen.

Grävarna på Telecomix har grävt fram ett dokument som visar vad man har i åtanke med Censilias censurförslag där myndigheter ska kunna släcka delar av nätet, och vilka orsaker man tänker sig kunna släcka för:

Knark. Barnporr. Fildelning. Bedrägerier. Sabotage. Dataintrång. Integritetsbrott (mellan medborgare, får förmodas, aldrig från staten). Finansbrott. Spam.

SkarptIGEN-474px

Precis som vi sade hela tiden — det var aldrig fråga om att det bara skulle gälla barnporr. Det var bara murbräckan för att vinna opinion. EU-kommissionen och Censilia Malmström Ministerrådet vill i praktiken kunna släcka hela jävla nätet av vilken orsak som helst. UPPDATERING: Dokumentet kommer inte från EU-Kommissionen, utan från Ministerrådet. Men i praktiken gör det ingen skillnad.

Nu står detta visserligen under rubriken “skaffa mer information om hur dessa kriminella arbetar”, men det faktum att det står i ett dokument om censuren tycker jag är talande nog i sig självt.

Det blir värre. När man tittar på hur censuren ska fungera, så är det inte bara enskilda namnuppslagningar som ska “försvinna” från nätet, ungefär som man försvann individer i Latinamerika för ett par decennier sedan. Det är långt värre. Dokumentet pratar om att politisera hela Internets adressrymd på operatörsnivå — att politisera det s.k. RIPE-registret. Man tar sig rätten att förstöra t.ex. alla Telias eller Telenors adresser och politiserar en del av nätet som tidigare har varit strikt teknisk: behöver du adresser, så får du.

Jag vet inte riktigt vad jag ska jämföra med för att förklara. Kanske något i stil med att politikerna tar sig rätten att radera postnummer ur Postens egna postnummersystem, och därmed göra omöjligt att leverera post till stora områden. Fast värre. Hax jämför det med bombmattor över internet.

Nu vet vi vad de pratade om. Det är inte barnporren de är ute efter. Det är total kontroll över vem som får säga vad, med hot om att administrativt och kommersiellt döda den internetleverantör som inte ser till att tysta dem i förtid. Det här är långt, långt värre än Kinas censur.

Detta är en smak av framtiden i Sverige. Jag vill ha en annan framtid.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jerker Montelius

  Det värsta är att jag inte är förvånad alls.

  1. Manne

   jo, man börjar bli van vid att politiker(förutom typ Rick) kommer med galna förslag typ stupikvarten 🙁

   FAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   ilskan kokar i mina ådror när man hör en en politiker som har fräckheten att kalla sig liberal komma med sådana här förslag D:

 2. Robert Nyberg

  Dags att sätta igång o bygga internet 2.0 som ska bli totalt decentralicerat som då inte kan filtreras eller släckas ner.

  Eg vill vi ju inte att det ska bli nödvändigt men med så många kontrollkåta kontroll runkare i maktpositioner förefaller det ju som en nödvändighet tills piratpartierna världen över kommer till maktpositioner och kan sparka ut kontrollrunkarna från maktens koridorer vilket tyvärr ligger x antal år fram i tiden om vi ska vara något realistiska så..

  1. Gunnar Palmgren

   Internet 2.0? Med IPv6 får allt var sin unika adress och det blir inga problem med M2M-kopplingar. Det är kanske politiska skäl som gör att det inte används i större omfattning ännu…

 3. smen

  Blir inte mönstret av vad politikerna håller på med allt tydligare?

  Internet är stort och farligt. Visserligen inte för mig och dig, utan för dem som investerat sitt liv i sin bruna tunga. En livstid av rövslickeri kan gå i stöpet på ett par sekunder, när Internet kommer in i bilden. Det går inte att muta eller hota Internet, alltså vill man ha makten att stänga det, och vi ska betala.

  Kom att tänka på den här historien av ditt inlägg:
  http://www.expressen.se/1.71848

  1. gastlind

   Ja det är riktigt talande. Människor med makt som missbrukar den har något att förlora på ett fritt och öppet internet. Den lilla människan har allt att vinna.

 4. […] är med detta i bakhuvudet man ska läsa Ricks inlägg om ministerrådets ihopklumpning av avskyvärda brott med just fildelning. Här jämställer man alltså, och håll i er nu, knark och barnporr med, tadaa, […]

 5. Rick

  Man får icke lagstifta sönder nätet. Det är så självklart. Det är lika självklart vilka som vill göra det, och varför.

 6. Rick

  @smen:

  Det är precis så.

 7. Rick

  Fan. Varenda post här är rolig och klok. Underbart. PP FTW.

 8. smen

  Fan, ju mer jag tänker på det, dess mer förbannad blir jag. Ett Internet kontrollerat av politikerna, är ett Internet kontrollerat av lobbyn. När orden lobbyn och Internet dyker upp på nätet, tänker man vanligtvis på upphovsrättslobbyn. Tyvärr finns det ju även en giftlobby, som inte vill konkurrera med alternativ som de inte kommit på. En läkemedelslobby, som tycker att pandemi-varningar är det bästa sen skivat bröd o.s.v.

  Ett Internet utan barnporr vore ett bättre Internet. Ett Internet där politikerna och lobbyn får bestämma vore ett torftigt alternativ till text-tv.

 9. Harlekin Trettiotre

  Vi som sett filmen “Rise of the Evil” känner igen sättet!

  -Some civil rights MUST be suspended!

  And the Pirateparty say:

  -NEVER!!!

 10. Mackan Andersson

  *suck*

  Är det för mycket begärt med en enda jäkla vecka utan “nu är det allvar”-förslag på integritetsområdet?

  Vad är det MED gammelpolitikerna?

  Fattar de inte att alla inskränkningar faktiskt gäller deras egen kommunikation också?

  Pp bara MÅSTE in i Riksdagen i höst. Det känns som vi är i ett “segra eller dö”-läge. Det är iofs ett rätt bra läge…

 11. jardenberg kommenterar – 9 May, 2010 | jardenberg unedited

  […] Censilias censurpaket: Sabotage, barnporr, knark, …och fildelning | Rick Falkvinge (PP) […]

 12. Rebecca

  Extremt upprörande. Den enda ljuspunkten är att den nya brittiska regeringen möjligen kommer att bli marginellt mindre j-vlig än Labour.

  Följ kampen i UK:
  http://www.bigbrotherwatch.org.uk/

  1. gastlind

   Enda stora skillnaden hade varit om det kommit in pirater i parlamentet skulle jag tro.

 13. Hans J

  Jag gick in på D-links hemsida för att undersöka ifall det eventuellt fanns någon uppdatering till min router. Jag gör det någon gång emellanåt. Det kan också finnas nyheter där…

  Nu undrar jag om Beatrice Ask och Cecilia Malmström verkligen tycker att det är rätt att pappan med det gredelina kuvertet ska kunna övervaka tonårsdottern på detta sätt:

  Övervakningsprogram för nätverkskameror

  Med 32 kameror så kan man få flera vinklar också?!? Håller vi på att skaffa oss en ny folksport?
  Med denna nya utrustning så kan vi få till “Sabotage, barnporr, knark, …och fildelning” i ett?

 14. Jont

  Jag saknar dagarna då lokala BBSer var det enda som existerade. Låt dom stänga ner hela internet då om dom är så kåta på det. Men människorna kommer att skapa något eget isåfall och ännu mer stabilt och tryggt. Så har det alltid varit. Om vi hade BBSer innan internet fanns och 2.44 modem varför skulle det inte kunna uppstå igen men på ett annat ultra säkert sätt?

  Människorna borde skapa ett alternativt internet så friheten blir säkrad med minst 1024 encryption.. Det lär behövas mycket mer i framtiden.

 15. […] exempel så publicerade EUs ministerråd ett dokument som går in på hur de vill att Internet ska censureras i Europa. Nätet ska kunna censureras för allt mellan fildelning och olovlig reklam — politikerna […]

 16. Oskar Jihde

  Bara jag som inte ser någonting om fildelning i utdraget ur texten?

  1. Juristen

   @Oskar Jihde; Jo, fildelningen finns med…”crime against intellectual property…” Läs igen!

   Tack Rick för att du nu har bekräftat det jag hela tiden visste. Censilia går till eftervärlden som ännu en patetisk lögnare! Allt för makten!

   1. Oskar Jihde

    Kopplade inte ihop det med fildelningen, men en snabb googling senare är jag övertygad. Tack för svaret! 🙂

   2. Oskar

    Fast fildelning är ju inte samma som “crime against intellectual property”. Det är som att likställa “bilkörning” med “fortkörning”. Så Rick överdriver en gnutta där och kanske borde byta ordet till piratkopiering?

  2. Yammo

   @ Oskar
   May 10, 2010 at 13:12

   “…Så Rick överdriver en gnutta där och kanske borde byta ordet till piratkopiering?”

   Snabb fråga:
   Hur ser man skillnad på ett mail som innehåller piratkopierat material, och ett mail från ett mail med privata semesterbilder?
   Båda är “fildelning”.

   “Crime against intellectual property” är bara en slagdänga för att kunna kontrollera och censurera. Tro inget annat.

   Välkommen till hitler-versionen av Kina.

 17. Censilias censurpaket inkluderar fildelning | Fildelning

  […] censurpaket inkluderar en möjlighet att stänga ner användare från Internet om de bl.a fildelar rapporterar Rick Falkvinge som tagit del av Telecomix […]

 18. […] det andra av naturliga skäl inte är det. Dessutom håller vi det inte rent från andra saker som inte borde ha med frågan att göra, som: droger, fildelning, bedrägerier, sabotage, dataintrång, integritetsbrott, finansbrott och […]

 19. Christopher Kullenbergs sajt censurerad av EU? « Ordinationer

  […] på ren okunnighet eller är ett strategiskt sätt att införa censur i största allmänhet. Ett läckt dokument från EU antyder att så är […]

 20. Scary Devil Monastery

  “Oskar says:
  May 10, 2010 at 13:12

  Fast fildelning är ju inte samma som “crime against intellectual property”. Det är som att likställa “bilkörning” med “fortkörning”. Så Rick överdriver en gnutta där och kanske borde byta ordet till piratkopiering?”

  Betänk de straffsatser man vill få till för fildelning och tänk efter en gång till. Hade det rört sig om fortkörning hade jag letat efter paragrafen i nästa lagförslag om att begränsa biltrafik till 30 km/h på all statlig väg.

  1. Oskar

   Skilj gärna på begreppen fildelning och piratkopiering. Det senare är det som nämns i dokumentet och de betyder inte samma sak. Har “piratkopiering” blivit ett fult ord i partiet eller?

   1. kras

    Anklaga inte andra för att inte kunna skilja på begreppen när du själv inte verkar klara av det. Piratkopiering är bara ett slags brott som berör IP, på samma sätt som viss fildelning.

    Du skriver:

    Fast fildelning är ju inte samma som “crime against intellectual property”.

    Piratkopiering är heller inte samma sak som ”crime against intellectual property”. Vad försöker du åstadkomma här?

    Skilj gärna på begreppen fildelning och piratkopiering

    Är det inte det som görs här? Fildelning sker för det mesta i ett icke kommersiellt syfte. Begreppet piratkopiering däremot myntades ursprungligen för att beskriva fenomenet kopiering och försäljning av upphovsrättskyddade ting. Vari ligger då felet att använda ett uttryck som bäst beskriver vad man pratar om?

    . Det senare är det som nämns i dokumentet och de betyder inte samma sak.

    Det stämmer inte. Vad som nämns i dokumentet är av mer allmän natur än båda av de tidigare nämnda begreppen.

    Har “piratkopiering” blivit ett fult ord i partiet eller?

    Har fildelning blivit ett fult ord utanför partiet?

    (…) Det är som att likställa “bilkörning” med “fortkörning”. Så Rick överdriver en gnutta där och kanske borde byta ordet till piratkopiering?

    Det finns ingen direkt överdrift där. Vidare finns det heller ingen större anledning att byta ut ett begrepp mot ett mindre relevant begrepp.

   2. Oskar

    kras, jag säger bara att det är konstigt att Rick lyfter ut ordet “fildelning” från dokumentet då det inte nämns på något vis. Som vi alla vet är fildelning i sig inget brott, däremot är det just piratkopierng som klassas som brott idag. Ok att piratkopiering inte heller är en direkt översättning av “crime against…” men det passar åtminstone bättre då vi talar om ett brott snarare än en metod – alltså precis som “bilkörning” vs “fortkörning”. Att de flesta av oss anser att det inte borde vara ett brott är inte relevant, vi talar bara om ordval här. Det känns som att Rick inte vågar använda ordet piratkopiering då det är mer kontroversiellt att försvara än fildelning.

   3. kras

    @ Oskar

    kras, jag säger bara att det är konstigt att Rick lyfter ut ordet “fildelning” från dokumentet då det inte nämns på något vis.

    Problemet är inte att Rick lyfter ut begreppet fildelning från texten, utan att formuleringen i texten är så grov att fildelning enkelt kan inrymmas under den. Vill man enbart behandla annan typ av piratkopiering så kan man faktiskt skriva det.

    Som vi alla vet är fildelning i sig inget brott, däremot är det just piratkopierng som klassas som brott idag.

    Och illegal fildelning.

    Ok att piratkopiering inte heller är en direkt översättning av “crime against…” men det passar åtminstone bättre då vi talar om ett brott snarare än en metod – alltså precis som “bilkörning” vs “fortkörning”.

    Piratkopiering kan lika väl som fildelning vara en metod för att distribuera material. Den enda skillnaden är väl att piratkopiering alltjämt är olagligt. Skulle du acceptera begreppet ”illegal fildelning” i det här sammanhanget? Det har samma status som piratkopiering men är istället mer specifikt gällande omfattningen.

    Att de flesta av oss anser att det inte borde vara ett brott är inte relevant, vi talar bara om ordval här. Det känns som att Rick inte vågar använda ordet piratkopiering då det är mer kontroversiellt att försvara än fildelning.

    Varför ska han använda ett ord som även omfattar saker som han inte vill försvara? Är det då inte bättre att istället använda uttryck och begrepp som mer specifikt berör ämnet?

   4. kras

    @ Oskar

    Först och främst ska jag bara klargöra att jag inte är upprörd på något vis.

    (…)Ingen kommer någonsin bli fälld eller anklagad för bilkörning i allmänhet precis som ingen kommer bli fälld för fildelning i allmänhet. Det är först när man kommer ner på specifikt fortkörning eller piratkopering det blir brottsligt.

    Det är heller ingen här som tror att man kommer att bli fälld för fildelning i allmänhet, utan alla pratar istället om en viss typ av fildelning. Bara det faktumet att det finns folk som förespråkar avstängning av Internet och diverse andra åtgärder enbart på grund av (viss) fildelning är skrämmande. Det är fortfarande fildelning som det handlar om, och de flesta här verkar vara rörande överens om att det inte finns någon sorts fildelning som är allvarlig nog för att rättfärdiga de åtgärder som förespråkas.

    Med tanke på detta tycker jag fortfarande att ordvalet är olämpligt.

    Jag hänvisar till min kommentar längre upp. För övrigt lämnade du några frågor obesvarade däruppe:

    Skulle du acceptera begreppet ”illegal fildelning” i det här sammanhanget?
    Varför ska han använda ett ord som även omfattar saker som han inte vill försvara? Är det då inte bättre att istället använda uttryck och begrepp som mer specifikt berör ämnet?

 21. Erik Ernst

  If people want a different future, then its time to face the source of our problems, rather than always being behind trying to put out the fires when they erupt.

  Deal with the root cause of a problem, rather than focusing too much on the symptoms.

  Do that, and we wont have to suck satans cock in EU and else where!

 22. Scary Devil Monastery

  @Oskar

  För all del, piratkopiering.

  Vilket inte ändrar min synvinkel, givet de “safe harbour”-provisioner man försöker inkludera i våra olika “säkerhetspaket”, både hemodlade och från Bryssel. Om all kommunikation måste anses suspekt och skall genomsökas för att bevisas oskyldig, vari ligger då skillnaden?

  1. Oskar

   Jag har inget emot allvaret i detta men just fildelning kommer de aldrig släcka något för, däremot kan de ju släcka när de misstänker piratkopiering vilket är hemskt såklart. Men inget stort skivbolag/filmbolag kommer begära släckning om jag delar mina egna låtar eller bilder med någon.

   1. kras

    @ Oskar

    Jag har inget emot allvaret i detta men just fildelning kommer de aldrig släcka något för, däremot kan de ju släcka när de misstänker piratkopiering vilket är hemskt såklart.

    I själva verket omfattar fenomenet fildelning i viss mån även piratkopiering, vilket automatiskt gör din mening en aning motsägelsefull. Anmärkningsvärt är väl också att du tidigare angrep personer för att använda ett mer allmänt begrepp som fildelning istället för det mer specifika, lagligt sett men ändå allmänna, uttrycket piratkopiering. Nu visar det sig däremot att du sysslar med liknande saker själv.

    Men inget stort skivbolag/filmbolag kommer begära släckning om jag delar mina egna låtar eller bilder med någon.

    Det är heller ingen här som har påstått detta, vilket sänker relevansen nämnvärt.

   2. Oskar

    kras, du behöver inte bli så upprörd över detta. Jag anklagar inte någon utan påpekar bara ett konstigt ordval. Inget mer med det. Piratkopiering är en del av fildelning precis som fortkörning är en del av bilkörning. Ingen kommer någonsin bli fälld eller anklagad för bilkörning i allmänhet precis som ingen kommer bli fälld för fildelning i allmänhet. Det är först när man kommer ner på specifikt fortkörning eller piratkopering det blir brottsligt. Med tanke på detta tycker jag fortfarande att ordvalet är olämpligt. Om du har en annan åsikt är det OK för mig, jag säger bara vad jag tycker personligen.

   3. kras

    Nu på rätt ställe

    @ Oskar

    Först och främst ska jag bara klargöra att jag inte är upprörd på något vis.

    (…)Ingen kommer någonsin bli fälld eller anklagad för bilkörning i allmänhet precis som ingen kommer bli fälld för fildelning i allmänhet. Det är först när man kommer ner på specifikt fortkörning eller piratkopering det blir brottsligt.

    Det är heller ingen här som tror att man kommer att bli fälld för fildelning i allmänhet, utan alla pratar istället om en viss typ av fildelning. Bara det faktumet att det finns folk som förespråkar avstängning av Internet och diverse andra åtgärder enbart på grund av (viss) fildelning är skrämmande. Det är fortfarande fildelning som det handlar om, och de flesta här verkar vara rörande överens om att det inte finns någon sorts fildelning som är allvarlig nog för att rättfärdiga de åtgärder som förespråkas.

    Med tanke på detta tycker jag fortfarande att ordvalet är olämpligt.

    Jag hänvisar till min kommentar längre upp. För övrigt lämnade du några frågor obesvarade däruppe:

    Skulle du acceptera begreppet ”illegal fildelning” i det här sammanhanget?
    Varför ska han använda ett ord som även omfattar saker som han inte vill försvara? Är det då inte bättre att istället använda uttryck och begrepp som mer specifikt berör ämnet?

 23. Håll ordning på anklagelserna « Cecilia Malmström

  […] maj 2010 in Cecilia Malmström | Tags: kommissionen, Ministerrådet, slutsatser På sina håll i bloggosfären är upprördheten stor över det dokument man grävt fram som visar min hemliga plan för att […]

 24. Scary Devil Monastery

  Begreppet “fildelning” i sig är för brett, förvisso. Vi har trots allt “fair use” vilket inkluderar att det inte finns några hinder för mig att skypa ett album jag inhandlat till en vän. Till trots för vad upphovsindustrin kan tänkas säga om saken.
  Dock är det bara att titta på vår käre kommissionär Malmström’s planer på censur och filtrering och konstatera att efter att alla inblandade aktörer med politisk pondus i EU fått säga sitt kommer fildelning i sig nog att vara otillåten så länge ettorna och nollorna kan tolkas vara gudi obehagliga av någon inblandad.

  Visst, Malmström syftar säkert på piratkopiering – just nu. Barnporr – just nu. Framöver Islam, Homosexualitet, Abortrådgivning, Kurder, familjeplanering, kristendom, judendom, evolutionslära, kemi, med mera. Så snart Italien, Litauen, Portugal, Spanien, Frankrike, vilken som av de gamla öststaterna, Turkiet, med mera.
  Vatikanen har mer att säga till om i EU än vad Sverige har, det är bara att köpa. Det kommer även i sinom tid Turkiet att ha. De gamla baltstaterna har redan lokalt ett förbud mot bögar, och de har redan tryckt på att det borde bekämpas på EU-håll. Och så vidare.

  Malmström gör en Bono. Hon säger en sak, men är omedveten om att det hon har sagt betyder “Släck Internet. Inför DDR”.

 25. De omyndiga medborgarna | Hans Blogg

  […] Jag är naturligtvis sarkastisk men faktum är att vi står under ett ständigt hot om ”indragna förmåner”. […]

Comments are closed.

arrow