Piratpartiet ligger på 2,0 till 2,5%

PP20-25-474px

Idag kom en mätning som bekräftat den magkänsla jag haft länge: Piratpartiet ligger på ungefär eller något över två procent. Det är ett drömläge inför valet och visar att vi kan fixa det här.

Jag ska inte hymla med att det har stört mig att vi inte särredovisas i mätningarna. Men vi betraktas ändå som ett seriöst utmanarparti till de etablerade.

Med årsmötet avklarat känner jag dessutom hur hela organisationen fokuserar om till val och valrörelse. Det är en väldigt mäktig känsla — lite grann som när supertankern vänder, och man står på bryggan och ser kompassen svänga runt. Man ser inte alla delar, långt ifrån, men man ser effekten av helheten.

Vi vet sedan tidigare att vi är väldigt starka bland förstagångsväljare och skolungdomar: Göteborgs-Posten publicerade halvnyss en undersökning som visade att Piratpartiet är näst största parti bland niondeklassare. Det är konsistent med andra, mindre men lika lokala undersökningar bland skolungdomar, där vi brukar vara störst eller näst störst.

Men niondeklassare har ingen rösträtt. Därför var det väldigt trevligt idag att se Politikerbloggen (av alla!) som presenterar en mätning bland 18-34-åringar. I den ligger Piratpartiet på fem procent.

18-34 år är en stor grupp medborgare. Det är inte längre förstagångsväljare vi pratar om, och vi ligger solitt över riksdagsspärren i gruppen 18-34 år.

Vi vet dessutom att hälften av våra väljare i EU-valet var under 30 år, och hälften var över 30. Det finns alltså skäl att tro att strax under hälften så många väljare kommer till ytterligare, jämfört med undersökningens upp-till-34, om vi räknar på hela befolkningen.

Så låt oss då översätta de här siffrorna till hela befolkningen. Det fanns 2024163 människor i Sverige vid nyårsskiftet som var mellan 18 och 34 år. Antalet röstberättigade som helhet i nästa riksdagsval, enligt Valia, är 7080123 personer. Bara räknat på rösterna från 18-34-åringarna, så skulle vi då få 1,43 procent.

Men det finns ju fler än 18-34-åringar, som sagt, som röstar Pirat. Även om de är färre med högre ålder, så var det som sagt lika många 30-plus som 30-minus som röstade Pirat i EU-valet. Det finns inget skäl att tro att det blir annorlunda den här gången.

En dubbling av siffran rakt av ger 2,86 procent. Men det var ett litet glapp mellan 30-gränsen och 34-gränsen i de två mätvärdena, så det är inte riktigt en dubbling. Dagens siffra säger att vi ligger någonstans mellan 2,0 och 2,5 procent.

När vi särredovisas på 3,0 till 3,5 i en mätning, så kommer vi att sticka. Då är vi hemma. Nu vet vi att hårt arbete lönar sig.

Stefan Flod hann före mig att blogga.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Piratpartiet, Anna Troberg, Leif Ershag, Piratbloggar, lillebrorsan and others. lillebrorsan said: Falkvinge: Piratpartiet ligger på 2,0 till 2,5% http://bit.ly/bbx5lO […]

 2. Moderaterna har framtidens idéer « Frihet är inte gratis.

  […] Falkvinge (grattis till bra position), Stefan Flod, Maria Ferm, Wendt samt Lindholm och […]

 3. Toni

  Riktigt bra!

  PP in i riksdagen 2010 nästa!

 4. Jonas Sandberg

  Ja, det är ett guldläge. Men vi måste förvalta det!

  Vi befinner oss fyra månader före valet. De allra flesta väljare, speciellt förstagångsväljare, bestämmer sig sista veckorna innan valet.

  Vi vet även att 25% av dessa väljare kan tänka sig rösta Pirat i valet, eftersom dom gjorde det i EP-valet! Men det kan även bli mindre än 5% av dessa människor då de etablerade storsatsar på skolor. Vi måste göra detsamma.

 5. Jonas Sandberg

  Våra största röst-tjyvar är MP och V. Då dom säger sig vilja samma som vi, men alla “får ju så mycket mer” för rösten, som många av de jag pratat med säger. Det måste vi slå hål på, för det stämmer inte.

  Det är samma grej som Centerpartiet gick ut och sa 2006. Dom ger inte idag bra ifrån sig i denna mätning iaf, det är för att folk anser sig “blåsta” vid 2006 års val. Detta kommer med stor sannolikhet upprepas med Miljöpartiet och Vänsterpartiet detta val.

 6. peter

  Avslöja rösttjyvarna! Det räcker inte med att blogga, skriv i prasselmedia.

 7. Jimmy

  Det heter konsekvent, inte konsistent. IT-Sveriges dåliga låneord utarmar det svenska språket.

 8. Erik Ernst

  Fantastiske nyheder!

  Dette giver håb og skaber mod, også på den anden side af sundet:)

  Go go Sweden!

 9. Emil

  Tips: Skriv inte Valia eftersom det finns läsare som inte är insatta i PPs internskämt.

 10. E-mannen

  Du utgår alltså helt ifrån politikerbloggens undersökning när du extrapolerar 2-2,5%?
  Kan du inte räkna ut vad de andra partierna ligger på också när du är i farten? Jag har på känn att siffrorna kommer bli väldigt konstiga och att växlarna som dras på det här inte är rätt.

  1. Jan-Olof Flink

   Oavsett extrapoleringen Rick gör verkar resultatet vettigt med tanke på den storlek på “övriga” som redovisats i oppinionsmätning efter oppinionsmätning.

   Ett troligt gissat resultat från förra SIFO vore att PP låg på 1.8 – 1.9, så att vi är över 2 nu när vi börjat synas lite på stan låter inte alls helt otroligt.

   Mvh

   /J-O

 11. Leif

  Jag skulle bara vilja komma med ett förslag.
  Varför inte göra en lista på vad Christian Engström har lyckats åstadkomma och varit med om att påverka i rätt riktning i EU-Parlamentet.
  Sätt ihop listan med det bästa ur den här ” Visste du att listan” som andra pirater kom på att göra.. Tryck ut ett begränsat antal reklamblad och skicka ut till aktivisterna för att slänga i så många brevlådor som möjligt.

  Låt inte folk få PiratPartiet att hamn i glömska som Junilistan lyckades med i EU.

 12. Jan Rume

  Jepp nu ger vi järnet 🙂 och glöm inte bort landsbygden

 13. Rick

  10% vore betydligt bättre.

 14. Gustav

  Det enda som kommer föra oss in i riksdagen är aktivister klädda i piratlila kläder som delar ut flygblad på städernas gator och torg. Glöm bloggandet!

  Det skulle förvåna mig om ens 5% av svenska folket läser andra bloggar än modeblogar regelbundet. Det absolut största hotet mot vårt inträde i riksdagen i September är vår egna övertro på bloggarnas betydelse. Det kommer att komma en tid då opinionsbildadet nästan uteslutande sker på nätet, men än är det långtifrån så.

  Ut på gatorna, pirater! Jag delar flygblad varje dag på väg hem från jobbet! Fullt genomförbart och faktiskt förvånansvärt populärt hos väljarna!

  1. Harlekin33

   Jag håller med om att ALLA måste ut på gator och torg och visa upp sig, men det ena utesluter inte det andra!

 15. Markus "LAKE" Berglund

  Helt rätt Gustav!

  Värt att noter är att det också är andra sätt som fungerar, så länge de är “AFK”. Bloggandet är bra, men har väldigt kort räckvidd…

 16. kenny_lex

  Jag tror att PP kan få fler röster, för i min släkt finns det två unga som säger att de skall rösta på SD för att protestera, men om nu folk skall proteströsta är det ju bättre att lägga rösten på ett säkert parti som talar om att skydda demokratin och yttrandefrihet istället för att rösta på ett parti som kraftigt vill inskränka folks rättigheter.

Comments are closed.

arrow