Fyra månader till valet

Godmorgon, pirater!

Sedan det senaste nyhetsbrevet har det hänt två intressanta saker. Vi var i nyhetssändningar för båda.

Den första nyheten är att ett åtal har lagts ner mot Säpo, säkerhetspolisen. Det låter ganska ointressant i sig, ända tills man börjar titta på vad Säpo var åtalade för: att systematiskt avlyssna och spara avlyssningar långt efter de skulle raderats — ja, man struntade så mycket i att avlyssnat material skulle raderas efter nedlagda undersökningar att man inte ens hade en funktion i systemet för att radera det.

Det är det ena uppseendeväckande — att enheten för Författningsskyddet, av alla enheter, systematiskt har struntat i grundlagsskyddet för dina och mina medborgerliga rättigheter. Sista försvarslinjen för våra medborgarrätter struntar i dem.

Det är dessutom ganska uppseendeväckande att åtalet lades ner för att Säpo var för inkompetenta för att kunna hållas till svars. Nej, jag skojar inte. Kan ni se det framför er i någon annan del av samhället?

“Byggnaden rasade, men vi fann att både arkitekten och byggarbetarna hade varit inkompetenta, och de ska därför inte hållas till svars.”

“Vi har funnit omfattade skattebrottslighet, men VDn hade anställt en helt inkompetent ekonomiassistent, och ska därför inte åtalas.”

Tror inte det, va? Det blir väldigt tydligt att det är skillnad på folk och folk.

Den andra nyheten är att The Pirate Bay sparkades bort från nätet av sin tyska internetleverantör och var offline under delar av måndagen och tisdag morgon. Klockan 11 kom de online igen, genom oss. Svenska Piratpartiet är alltså The Pirate Bays nya internetleverantör.

Detta gör vi för att visa i handling vad vi tror på. Ingen ska få sparkas bort från Internet för att några företag anser sig stå över lagen och låter makt gå före rätt. Det som dessa företag sysslar med är infrastrukturella sabotage och de borde sitta i fängelse för det, precis som om de hade riktat sabotage mot kraftstationer, vattenförsörjning eller annan kritisk infrastruktur som gammelpolitiker råkar förstå. Men nu ser inte lagarna ut så ännu, och då får vi göra vad vi kan till dess att vi skrivit om lagarna.

Det vi gör konkret är att förse hemsidan och sökmotorn till The Pirate Bay med bandbredd. Vi driver ingen del av The Pirate Bay; vi är deras internetleverantör. För just de funktionerna, hemsida och sökmotor. Torrenthosting och trackerfunktionalitet finns på andra ställen, och vi vet inte var.

Vi tar inte heller något betalt för detta av The Pirate Bay. Det är en politisk markering, precis som vi sedan tidigare kör ett gäng Tor-servrar för att hjälpa demokratiaktivister och regimkritiker i bland annat Iran att kommunicera anonymt.

Pressmeddelande gick ut klockan 1245 igår och finns på vår hemsida.

Många har reagerat. I stort sett alla positivt och med massor av energi. Just nu hyllas vi som hjältar av i stort sett hela nätet. Utöver att det är självklart att stå upp för vad vi tror på, så är det ganska kul att märka att det syns så tydligt. Det känns när man går omkring ute på stan också.

Vilket för mig till…

Aktivistkit för entusiastiska aktivister

Just nu är det otroligt kul att gå omkring ute på stan i lila — man får enormt mycket uppskattning! Bara en liten knapp gör skillnad. Folk ger mig upptummar överallt ute på stan på dagarna när jag är klädd i en lila sommarskjorta, och då ska vi inte tala om hur det är på fredag och lördagkvällar. (Just den skjortan fungerar också utmärkt som lätt sommarjacka, om man har den uppknäppt och utanför byxorna. Bara som tips. Jag har den så.)

Nu finns det aktivistkit — beställ hem en T-shirt att dela ut flygblad i, så förser partiet dig med alla flygblad och affischer du kan dela ut och sätta upp! Kitten finns här, komplett med refills av flygblad och affischer. Den som vill ha en billigare T-shirt att dela ut flygblad i kan beställa från shoppens reasida och sedan beställa aktivistrefills med flygblad och affischer ändå.

Om du inte vill vänta på att något händer där just du bor, så är det alltså bara att köra själv. Man får mycket kredd genom att visa sig som aktivist för Piratpartiet. Vi är omtyckta.

Nu är det aktivisttid. Varmt ute. Mycket folk som rör sig utomhus. Fyra månader till valet idag. Nu kör vi!

Hörs snart igen,
Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. maloki

  Men Rick! Trodde allt att ditt +1 iaf skulle ha gett mig en länkning 😛
  Fy! 😛

 2. Björn Felten

  Om du tycker att du får uppmärksamhet bara genom att bära en liten knapp, så kan du kanske tänka dig hur många glada leenden och vinkningar och rop, som man får när man kör omkring på stan med en bil med stora PP-dekaler på sidorna. Kan varmt rekommenderas till alla bilburna pirater!

 3. En vecka som kampanjande hantverkare « Emil Isberg

  […] är fyra månader till val, och alla som jag möter diskuterar våra frågor. Det här kommer att bli en episk valkampanj, och […]

Comments are closed.

arrow