Tankar om att ge TPB bandbredd

Jag tror att få har missat att Piratpartiet sedan i tisdags är ny internetleverantör åt The Pirate Bay. Eller, om man ska vara noggrann, åt TPBs hemsida och sökmotor.

Piratpartiet tar inget betalt för detta — vi hjälper politiska aktivister i hela världen som nekas tillgång till Internet eller krypterade förbindelser, och The Pirate Bay är en av de starkaste politiska aktivisterna på vår politiska arena.

Den mest bafflande reaktionen jag mött är att det bara skulle vara ett PR-trick och att linan till The Pirate Bay i själva verket gick genom något märkligt företag i forna öststaterna. Särskilt Lobbyn har försökt svepa bort faktiska sakförhållanden på det sättet, nu senast tomtarna på Netopia. Låt mig därför först visa i klartext från nätdiagnostik att det är vi som förser TPB med bandbredd:

Traceroute till thepiratebay.org. Sista länken i kedjan är piratpartiet.se.

Se? Sista länken i kedjan är thepiratebay.piratpartiet.se. Vårt admin- och driftgäng har lagt upp en utförligare förklaring på hur det är kopplat på Piratpartiets hemsida.

Pröva gärna själv där du sitter — öppna en konsoll (Win-R, “cmd” + Enter på Windows, annat på Mac och Linux) och kör “traceroute piratebay.org”. Du kommer att se att trafiken till The Pirate Bay går genom våra maskiner, som vårt IT-gäng var vänliga nog att kalla för just “thepiratebay.piratpartiet.se” för att göra det extra tydligt.

Så vi gör faktiskt det som vi säger att vi gör.

Och det är precis det som är min poäng.

Vi håller våra vallöften, och det i handling, och före valet.

För Piratpartiet är det helt oacceptabelt att någon nekas tillgång till Internet av någon annan anledning att han eller hon sitter häktad och inte får kommunicera med omvärlden över huvud taget. Särskilt när det är en så stor politisk aktör som The Pirate Bay. (Det är förstås oacceptabelt även med mindre aktörer.)

Andra politiker tillsätter utredningar och spenderar hela sin arbetsdag med att försöka undvika ansvar. Här hade vi i Piratpartiet i stället en chans, redan före valet, att visa att vi faktiskt lever som vi lär. Inte nog med att vi tar ansvar, vi gör det dessutom med partiets egna resurser och våra aktivisters egen tid.

För det här är en yttrandefrihetsfråga.

Ingen ska få bestämma att någon annan inte får komma till tals. Alla kan visserligen hållas till svars för vad de säger, efter de har sagt det, men ingen ska någonsin få belägga någon annan med munkavle och hindra dem med tvång från att prata över huvud taget.

Att en domstol i Tyskland anser sig ha rätt att säga motsatsen är verklighetsfrämmande och visar tydligt på hur domarskrået lever i en annan värld. Rättsväsendet i Sverige har tyvärr också visat sig genomkorrupt. Här finns massor av arbete att göra.

Det är korruption på värsta nivå att ett företagskonglomerats vinstintressen — nej, kontrollintressen — får gå före grundläggande medborgarrätter som yttrandefrihet och informationsfrihet.

Men fram till dess att vi ändrat lagarna och rensat upp bland korruptionen i Sverige, så kan vi göra mycket med våra nuvarande resurser. Och det valde vi också att göra.

Sverige behöver fler politiker som står upp för vad de tycker. Då var det här en jättechans för oss att visa det genom att föregå med gott exempel. Därför valde vi att bli internetleverantör åt The Pirate Bay. För att ingen ska kunna ifrågasätta våra motiv, så tar vi heller inte något betalt utan förser dem med bandbredden gratis.

Jag debatterade f.ö. det här med Christer Nylander (FP) i Studio Ett i onsdags. Det kändes ganska udda. Nylander verkade inte förstå konceptet alls, trots att han själv slåss hårt för Lars Vilks yttrandefrihet. Det är en dubbelmoral jag inte förstår.

Vi hjälper sedan tidigare aktivister världen över med anonym kommunikation, så att kränkande regimer inte kan spåra dem. The Pirate Bay var varken det första eller sista politiska aktivistklustret som fick hjälp av Piratpartiet — men hittills onekligen det mest kända.

Så vad händer nu? Ja, nu ligger bollen i Lobbyns hörna. De har tidigare haft som metod att juridiskt hota alla internetleverantörer som har vågat ha TPB som kund. Det är fegt, fult och maffiametoder. Men vågar de ge sig på ett politiskt parti? Som dessutom inte har TPB som kund, utan hjälper dem pro bono? Ett legitimt politiskt parti med folkvalda lagstiftare? Ett parti som dessutom anser att Lobbyn är yrkeskriminella människor, och tänker ändra lagarna så att de hamnar i fängelse för de systematiska sabotage de utför mot vår infrastruktur för kommersiell vinnings skull?

Ja, det återstår att se.

Om de gör det, så hamnar de i fängelse och The Pirate Bay fortsätter snurra. Om de inte gör det, så fortsätter The Pirate Bay också att snurra. Endera vägen så vinner yttrandefriheten och nätets ideal.

Precis som vi vill ha det. Det här är riktig politik. Det här förändrar världen till det bättre.

Många fler: Anna Troberg, Mikael Elmlund, Scaber Nestor, ProjO, Satmaran, Marcus Grundén, Dagens Nyheter, Suspicio, Marcus Fridholm, Stefan Flod, Erik Laakso, Anna Troberg igen, På väg mot riksdagen, Ulf Bjereld, Drottningsylt, Farmor Gun, Yamiko, Emma, Inposure, Ravenna, FI Västra Götaland, Mattias Andersson, Sanne Lindblom, Mab, Fredrik Holmbom, Rsms, ProjO igen, Jan Lindgren, Erica, Mikael Elmlund igen, Skivad lime, Hax, Christian Engström, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Ny Teknik, Richie, Lake, Harry, Liberator, Rare Nyheter, Piece of the Mind, Mikael Nilsson, Emma igen, Befria Internet, Stefan Flod igen

Utländska medier: TorrentFreak, AFP, ZeroPaid, Mashable, Ars Technica, NerdCore, många fler.

Wow, det där började likna en bloggvägg från FRA-tiden. 🙂

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

<span class=”SpanBlogTags”>Pingat på <a href=”http://intressant.se/intressant”>Intressant</a>. Andra bloggar om <a href=”http://bloggar.se/om/The+Pirate+Bay” rel=”tag”>The Pirate Bay</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/piratpariet” rel=”tag”>piratpariet</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/piratebay” rel=”tag”>piratebay</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/yttrandefrihet” rel=”tag”>yttrandefrihet</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/informationsfrihet” rel=”tag”>informationsfrihet</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/bandbredd” rel=”tag”>bandbredd</a></span>

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Scary Devil Monastery

  Man tackar, Rick.

  Det här är ett lysande sätt att komma fram till pudelns kärna. Är TPB och Google, Microsoft, och för den delen Eniro lagliga tjänster i Sverige? Får telefonkataloger och kartor existera?

  Vind i seglen. 🙂

 2. Johan Ronström

  “Men vågar de ge sig på ett politiskt parti? Som dessutom inte har TPB som kund, utan hjälper dem pro bono? Ett legitimt politiskt parti med folkvalda lagstiftare? Ett parti som dessutom anser att de är yrkeskriminella”

  Varning för litet syftningsfel.. kan tolkas som att partiet anser sig vara kriminella…

  I övrigt intressant att se vad som händer!

 3. PMyran

  “traceroute piratebay.org” ska vara “tracert piratebay.org” för den där obskyra mjukvaran från Seattle som knappast ngn använder numera…

 4. Markus "LAKE" Berglund

  Bra och tydligt om att det i första hand är en yttrandefrihetsfråga, och inte en fildelningsfråga. Det tror jag ni tjänar på i långa loppet. Och det är också det enda sättet att undvika (eller minska) problematiken kring att anklagas för lagbrott och dylikt.

  Vill du få in ett inlägg till i bloggväggen så kan du också länka mitt första inlägg (som jag skrev innan ni hann publicera några pressmeddelanden):

  http://lakonism.blogspot.com/2010/05/pirate-bay-uppe-igen-synd-for.html

  Ps. Jag tycker det är mycket bättre att du använder verb av typen “Det är fegt, fult och maffiametoder.”, än substantiv och epitet såsom “upphovsrättsmaffian”. Fortsätt så!

 5. Viktor

  Fast nu tycks det vara någon annan som står för bandbredd.

  12 186 207 212 213.130.29.218 lsr-1-wsx670410ge-2-1-265dot1q.dniepr.ucomline.net
  13 217 211 210 62.221.41.250 exfloyt-gw.dniepr.ucomline.net

  1. Jjj

   Funkar för mig:

   Spårar väg till thepiratebay.org [194.71.107.15]
   över högst 30 hopp:

   1 87 ms 213 ms 8 ms gw1.A165.priv.bahnhof.se [79.136.64.1]
   2 <10 ms <10 ms <10 ms sto-cr3.sto-cr2.bahnhof.net [85.24.151.180]
   3 <10 ms 1 ms <10 ms netnod-ix-ge-b-sth-4470.port80.se [195.69.119.14
   3]
   4 1 ms 1 ms 1 ms v1316-r84.hy-cr0-r86.sto.se.p80.net [82.96.1.65]

   5 1 ms 1 ms 1 ms as48285-fe-kn1.sthix.net [192.121.80.155]
   6 1 ms 1 ms 1 ms ge-2-3.sth3-cr-0.srstubes.net [80.67.0.130]
   7 1 ms 4 ms 2 ms fe-1-0.pio-fw-2.piratpartiet.se [194.14.56.6]
   8 2 ms 2 ms 3 ms thepiratebay.piratpartiet.se [194.14.56.30]

   1. Stefan

    Resultatet av traceroute verkar bero på varifrån man tracar, när jag gör det från Sverige så hamnar sista annoserade hopp hos pp men om jag gör det via network-tools så hamnar jag i ukraina. PP är kanske inte ensamma att förse tpb med bandbredd men de är definitivt en av de som gör det.

 6. Martin

  Rak rygg = bästa hållningen!

 7. Rickard Olsson

  Viktor, det är nån i Ukraina som annonserar ut TPB. Det kan vara en backup som syns eller en alternativ route som man får ibland. Det kan vara ett led i TPBs strävan att förbli svårspårade, jag vet inte. Vi vet inte var TPBs servrar faktiskt står rent fysiskt, och det vill vi inte heller veta. Vi anser att de har en rätt att finnas till och hjälper till så gott vi kan med det.

  / Richie, IT-ansvarig Piratpartiet.

 8. Tor

  “Om de gör det, så hamnar de i fängelse och The Pirate Bay fortsätter snurra.”

  Vad menar du med att de hamnar i fängelse? Om de rent konkret gör vad då?

 9. Mackan Andersson

  Richie – tack för förklaringen. Försökte själv se om jag kunde hitta någon felkälla till Viktor…

  Man ska kanske dessutom inte vara helt blind för att det KAN finnas skäl för någon att försöka en DNS-cache-poisoning eller något liknande just när det gäller TPB. Just sayin’.

  Falkvinge – Otroligt bra skrivet. Båsta på länge. Kanske bästa sedan FRA-tiden 🙂 (Ah, those were the times…)

 10. Rick

  @Viktor:

  Precis. Kan testas hos http://network-tools.com/. Sista tre hopp innan programmet ger upp är 62.221.41.250, 91.193.68.158, 188.95.159.34 – alla är UA IP-nummer.

  1. Stefan

   Om man nu ska vara petig så är det inte klientprogrammet (traceroute, tracert eller motsvarande) som ger upp utan datorn i andra änden som inte skickar tillbaka ICMP time exceeded, alternativt att UDP-meddelandet inte når fram.

 11. Anders

  Jaha, och vad ska vi nu göra när även trackern stängs ner?

  http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article880199/Pirate-Bay-operator-falld-i-hovratt.html

  1. Harlekin33

   Vi ska lära ut till ALLA hur man startar en tracker!

 12. HR

  Bittorrent behöver fortfarande en tracker trots magnetlänkar. Klienten kontaktar en tracker första gången, sedan hittar den själv vidare.

  1. HR

   Det går utmärkt att ladda ner utan tracker!

 13. Filip

  Jag antar att lobbyn nu kommer försöka få andra länder och operatörer att filtrera bort både pirate bay och piratpartiet.

  Men alltså, hur exakt ska vi göra för att sätta lobbyn i fängelse?

  1. Rick

   Stifta lagar mot det de gör idag.

 14. Calandrella

  “Ett parti som dessutom anser att Lobbyn är yrkeskriminella människor, och tänker ändra lagarna så att de hamnar i fängelse för de systematiska sabotage de utför mot vår infrastruktur för kommersiell vinnings skull?”
  Vad, exakt, är det lobbyn gör som du anser bör vara olagligt? Att lobba politiskt? Det vore extremt illa, för det vore att kränka deras yttrandefrihet. Att juridiskt hota människor? Det vore också dåligt, för rättssäkerheten bör gälla inte bara anklagade utan även anklagande; det ska aldrig vara ett brott att anklaga någon annan för ett brott.

  1. Thomas Tvivlaren

   Undrar också konkret vad Falkvinge menade men för sakens skull så är det är redan olagligt att – falskeligen – anklaga någon annan för ett brott:

   Om mened, falskt åtal och annan osann utsaga

   Principiellt håller jag dock med Falkvinge. Det är något rejält snett när det juridiska systemet förvanskas till ett slags verklighets-Monopol där avskum som upphovsrättslobbyn, representanter för Sony m.fl. (skärpning gott folk vad gäller att “ära” den som äras bör), tillåts husera på Norrmalmstorg och styra och ställa bäst de vill pga en förslappad demokrati och en ryggradslös politikerkår.

   Det är med tanke på liknelsen en sanslös ironi att MAQS faktiskt har adressen Norrmalmstorg 1…

   Vilka är MAQS? Monique Wadsted är bl.a. delägare av denna lagvrängarbyrå som inte ens försöker dölja sin avskyvärda syn på och sitt modus operandi för lag och rättvisa:

   MAQS motto

  2. Rick

   Inget att undra över. Han förklarar själv. ‘För de systematiska sabotage de utför mot vår infrastruktur för kommersiell vinnings skull.’ That’s it. Och jag håller 100% med. +1.

 15. Kampanj (pp) » Blog Archive » Framtiden är redan här

  […] men vi behöver inte lova att förbättra världen. Vi behöver inte ens försöka – vi har redan gjort det, och det på ett sätt som kommer att vara omöjligt att göra […]

 16. H Ove Rettén

  Med tanke på att advokater numera generellt befinner sig i samma popularitetsdivision som lapplisor, fluortanter, klamydiakontrollssköterskor och folk som inte plockar upp hundbajs efter sina älsklingars senaste release… så kanske vi borde gå till val med affischen “Rösta på Piratpartiet – vi är det enda partiet som vill slänga advokater i fängelse!”.

  Att ge sig på SÄPO verkar inte vara något som medelsvensson går igång på, men de flesta vuxna har någon gång kommit i kontakt med en advokat som t.ex i samband med skilsmässan skinnat dem på pengar, huset, vårdnaden om barnen eller dylikt.

  Just saying…

  1. Rick

   Det går inte att para ihop Per Samuelson och Monique Wasted.

 17. Jens

  Härlig bloggvägg. Vad tog bloggväggarna vägen? Bloggväggarna må vara fula, men jag tycker att dom skapar hopp om framtiden och en känsla av att vi är många och starka istället för få och svaga.

 18. S

  Fast nu är ju TPB nere.

  1. Daniel WIjk

   Inte nere men kanske fick du inte kontakt pga att det är högvis med trafik som går mot dessa servrar?

   Jag kom in iallafall.

 19. Rakiv

  Kommer PP’s server palla trycker för TPB?
  Vad jag kommer ihåg så blev PP’s serverar väldigt varma vid den sista vertikaliteten, om just TPB och rättegången.
  Hoppas servrarna blivit bättre.

 20. Rick

  Christer Nylander – gud vad cringeworthy.

 21. Cip

  Förvisso tror jag att man på XP måste köra kommandot “tracert” istället för traceroute, men du får en tumme upp ändå!

 22. Björn Persson

  Ett tips för dem som vill se rutten ända fram till The Pirate Bays server:

  traceroute –tcp –port=80 thepiratebay.org

  Detta fungerar åtminstone med Dmitry Butskoys implementation av Traceroute, som distribueras från http://traceroute.sourceforge.net/ och finns i flera av de stora Gnu-Linuxdistributionerna.

  1. Björn Persson

   Byt ut tankstrecken mot dubbla bindestreck. Tack så jättemycket, WordPress!

 23. pros

  Är trött o borde sova, men blir fundersam över den här formuleringen som jag inte får ihop i ricks inlägg “För Piratpartiet är det helt oacceptabelt att någon nekas tillgång till Internet av någon annan anledning att han eller hon sitter häktad och inte får kommunicera med omvärlden över huvud taget. ”

  Menar du att de finns tillfällen som man inte ska få tillgång till nätet?
  Typ om man sitter häktad och det finns risk att om man får ha kontakt med omvärlden kan göra sig av med bevisning?

 24. Det är lätt för Piratpartiet som enfrågeparti att visa vägen

  […] ska ha all heder över att de i handling visar att de står för sina åsikter. Rick Falkvinge […]

 25. Mer pirater « Netopia

  […] Falkvinge skriver i sin blogg om ”tomtarna på Netopia”. Nylander kallade han ”gammelpolitiker” i radiodebatten. Andra […]

 26. minata

  Piratpartiet har tappat 1134 medlemmar!

  2010-05-18 08:14 20074
  2010-05-27 08:14 18940

 27. Att göra förlåt (att göra politik) | Sagor från livbåten

  […] Ett annat exempel är att Piratpartiet nu säkrar The Pirate Bays behov av internetuppkoppling, för att förhindra att giriga upphovsrättsorganisationer tillsammans med korrupta representanter för rättsväsendet och av lobbyister kuschade politiker lyckas stänga en av världens största verktyg för demokratispridning, kunskapsspridning och kulturspridning. […]

 28. come-perdere-peso.com/metabolismo

  Nice to see your article, sir! Thanks!

Comments are closed.

arrow