Lycka till, PPCZ och PPNL

Imorgon fredag går Tjeckien till val. Tjeckiska Piratpartiet (som har uppmärksammats för sina parlamentskandidater) förväntar sig inte att nå parlamentströskeln på 5%, men har goda chanser på 1,5%. De har redan tagit 10% i studentvalet. Att nå 1,5% skulle innebära statligt partistöd på 320.000 euro om året. Det är en utmärkt basförsörjningsnivå — det är dubbelt som mycket som PPSE har i budget — för att gå vidare mot parlamentsplatser.

Holländska Piratenpartij (PPNL) är ännu intressantare. Det ser faktiskt ut som om de kan ta en parlamentsplats och slå det svenska Piratpartiet (PPSE) på mållinjen med att nå Steg 3, representation i det nationella parlamentet. I så fall verkar det bli Samir Allioui (PPNL) som axlar parlamentarikermanteln. Hans Wikipediaartikel visar honom på bild bredvid Christian Engström (PPSE).

(Precis när jag skrivit “steg 3” och skulle länka till fempunktsplanen så inser jag till min förvåning att jag inte bloggat om den. Det ska jag göra.)

PPNL går till val den 9 juni, onsdag i nästnästa vecka. Jag pratar i Amsterdam på måndagen den 7 för att göra vad jag kan för att ge dem en sistaminutenboost.

Vid senaste räkningen finns Piratpartiet i någon grad av mognad i 44 länder.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  Hmm, i sverige har vi ett småpartifientligt valsystem. Spärren och valsedlarna tänker jag på då.

  1. Rick

   Så kan man sälja vad som helst. 🙂

 2. […] har varit duktigt på att yngla av sig och finns nu i hela 44 olika länder.Bra jobbat tycker jag.Piratpartiet är inte ensamt utan vi är […]

 3. Anders Forsman

  Det är mäkta imponerande!

 4. Nicholas Miles

  Apropå de tjeckiska piraterna, borde PPSE seriöst överväga att göra någon gemensam reklamkampanj med PPCZ i Prag inför EU-valet 2014. Det är vansinnigt många skandinaver där om våren (dvs precis innan valet), och det skulle inte förvåna mig om den nådde nästan lika många som en kampanj i typ Uppsala skulle göra. Om inte annat lär “Holy shit de är här också!”-effekten ha ett visst värde, för att inte nämna att det blir billigare om man går ihop med ett annat parti.

 5. Rick

  Lycka till önskar man. Slående obegripligt att det tar andra så lång tid att uppfatta saker som vi tar som självklara. Man önskar dem lycka till. 🙂

 6. Scary Devil Monastery

  Vi får hoppas att de kommer in i bägge länderna. 🙂

 7. Rick Falkvinge

  Nicholas Miles: Härlig idé!

 8. Lnda
  1. Rick

   En viktig länk. Borde uppmärksammas mer. Undrar vad de rödgröna anser om det hela. Hejdå Sverige frihetens land.

 9. Anders

  Hur gick det då?

 10. Mab

  Anders: 42 323 röster vilket ger 0,8%

 11. gastlind

  Ganska lågt då. Trist vi missade 1.5 %, men tänk på om vi får samma andel i Holland så blir det representation. =)

Comments are closed.

arrow