Fempunktsplanen

Jag har ofta berättat för aktivister och funktionärer om vår fempunktsplan, och jag har ofta sagt till media att vi ska ändra på Sverige, Europa och världen, i den ordningen, men det slog mig i förrgår att jag aldrig bloggat om fempunktsplanen.

Så här är grejen: vi ska ändra på hela världens syn på immaterialrätt, och det ska vi göra i fem steg. Vart och ett av de här stegen är omöjliga. Vi är klara med de första två omöjliga stegen.

Efter partiets bildande och formande, så ska vi:

STEG ETT. KLART.

Bygga ett starkt och självständigt ungdomsförbund.

Det här har lyckats över vad någon hade väntat sig. Under ett år var Ung Pirat dubbelt så stort som det näst största politiska ungdomsförbundet, och är fortfarande bland de allra största.

Det här gjorde vi för att få politisk trovärdighet inför nästa steg.

STEG TVÅ. KLART.

Klara inträde till Europaparlamentet.

Förra året klarade vi den här spärren med 75% bättre resultat än vi hade behövt. Vi tog över sju procentenheter när vi behövde fyra.

Det behövs av två anledningar — dels att krossa bilden av ett obetydligt mikroparti och etablera oss som ett trovärdigt utmanarparti inför riksdagsvalet i steg 3, men också att börja kratta inför steg 4.

Här börjar vi påverka politiken, om än i liten skala.

STEG TRE. ÅTERSTÅR.

Klara inträde till Sveriges Riksdag.

Det är här vi får resurser på riktigt att påverka politiken. Idealiskt hamnar vi i vågmästarställning och blir kungmakare, eller statsministerväljare som det kanske skulle hetat här. Då får vi igenom hela vår politik på ett bräde.

Men även om vi inte hamnar i vågmästarställning, så innebär det två saker: vi har 30 heltidstjänster att driva politik med, och gammelpartierna inser att de måste lära sig och ta till sig av vår politik. Fort. I hela världen. (Titta bara vilket kaos det blev när vi kom in i Europaparlamentet.)

Här svänger vi hela Sverige, och resten av Europas politiker kommer att börja anpassa sig väldigt snabbt.

STEG FYRA. ÅTERSTÅR.

Upprepa steg tre i fyra eller fem nyckelländer i Europa.

Det finns idag piratpartier i lite drygt 40 länder. I stort sett alla EUs medlemsstater har ett lokalt piratparti, och om vi lyckas ta de nationella parlamenten i ett par nyckelländer — säg Sverige, Finland, Tyskland, Polen och Frankrike — så svänger vi hela EU genom ministerråd, parlament och kommission. Med steg tre klart är det här fullt görbart.

STEG FEM. ÅTERSTÅR.

Använd Europa som hävstång för att svänga resten av världen.

Europa har världens starkaste ekonomi. Det är inte USA som har det, utan EU.

I praktiken betyder det att om EU inte respekterar monopol, så existerar de inte. Om EU kräver medborgarrätt för sina medborgare, så har de övriga länderna bara att respektera det.

Så ska vi ändra på Sverige, Europa och världen — i den ordningen.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Ompet

  Nu när du säger det så har jag aldrig läst den uppradad på det här sättet, men den har skinit igenom tillräckligt många gånger för att man ska börja ana den ^^ Men tack för att du visar upp att ni har en helhetsplan 🙂

 2. Gregor

  (1) Vad händer med steg tre om man inte klarar inträde till Riksdagen? Jag förstår att ställa denna fråga är som att svära i kyrkan men en seriös politiker borde ha svar på denna obekväma fråga.

  (2) Vad händer med steg fem om hela EU SPRICKER? Ja, jag vågar ställa denna otroliga fråga, jag vågar tänka i dessa banor att EU spricker, allt på grund av pengar. Då har folk annat att tänka på men vad gör vi pirater?

 3. Ompet

  Jag är inte rätt person att svara på Gregor, men kommer vi inte in i riksdagen skulle jag nog se att vi kommer gå i dvala i två år, fortsätta hålla igång bloggarna, men det är väl allt. Sedan är det dags att försöka igen, vi har trots allt redan en politiker i EU så partiet kommer leva kvar, om du frågar mig. Och om två år är det dags att belysa all skit som moderaterna/socialdemokraterna gjort och varför vi behövs igen.. Bara vad jag tror dock.. Skulle kunna se att Rick och andra höga politiker åker till andra länder och hjälper piratpartister där för att sedan kunna få större stöd i Sverige när det är dags igen..

  På fråga 2 så får jag bara säga att det hade väl varit det bästa som kan hända? Isåfall räcker det med att vi får in Piratpartistisk anda i de enskilda länderna, istället för i den stora regionen.. Kolla hur Svenskarna lutar sig mot EU när det kommer till inskränkande politik, de hade nu inte kunnat göra så och alla länder hade varit tvungna att ansvara för sin egna politik och PP hade kunnat växa starkare 🙂

 4. Fredrik

  Angående steg fem: Kina torde rätt snart kunna utmana både USA och EU. Indien är väl inte så långt bakom. Så överlägset starkast kan man nog knappast säga att EU är.

 5. jeffer

  Perfekt!

  Vi måste göra allt vi kan för att uppnå detta – både för vår egen och hela världens skull! Även lilla Sverige kan betyda något…

  Att PP kommit in i EU visar att allt är möjligt.

 6. Peter Andersson

  @ Fredrik

  http://www.boingboing.net/2010/06/01/india-seeking-other.html

  @ Rick

  Som pirat uppskattar jag naturligtvis att det blev kaos på de maffialiknande lobbyisternas perversa ryggkliarkalas men formuleringen/parentesen “Titta bara vilket kaos det blev när vi kom in i Europaparlamentet.” är kanske inte helt positiv för de som icke redan har förstått problematiken men är nyfikna nog att surfa hit ändå.

 7. Mab

  Rick:

  Jag har ett par tankar och funderingar kring punkt 4. Jag hade tänkt ta dem med dig någon gång i oktober/december. Tror det kan vara lagom tid att planera för det steget då 🙂

  Jag brukar förresten ibland tänka på planen vi gjorde upp 2006 (http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=6443) och det är fantastiskt att se att förutom ett par mindre förseningar i tidsplanen på en del punkter lyckades vi i princip redan då sia exakt hur åren fram till 2010 skulle ta sig 🙂

  Har vi haft rätt så här långt lär resten också gå vår väg så länge vi fortsätter kämpa för det!

 8. minata

  Medlemsflykten från Piratpartiet

  ett år – 30079

  sedan 18 maj – 2231

  (Piratpartiet hjälper
  The Pirate Bay)

  2009-06-03 07:57 47922
  2010-06-03 07:57 17843

  2010-05-18 07:57 20074
  2010-06-03 07:57 17843

  2010-06-03

  Piratpartiet har färre medlemmar än

  Folkpartiet (17875)
  Piratpartiet (17843)

 9. Martin

  minata har verkligen en punkt.
  Jag hävdar fortfarande att vi måste nå ut till de oinsatta och med andra medel än bloggar.
  Stora plakat/affischer som berättar hur verkligheten ser ut idag och hur den kommer se ut imorgon om alla lagar stiftas/efterföljs etc + en del värsta scenarion.
  bloggar läser man när man redan är intresserad.
  Ta reda på var de målgrupperna vi vill nå, befinner sig digitalt (CS, aftonbladet, etc) och kör kampanjer där. Försök bli intervjuad där… skriv insändare anonymt… whatever…
  exempel på hur det ser ut för den vanliga svensson är ett utmärkt sätt att nå ut eftersom svensson skiter ett stort stycke i tre domänägare som blivit anklagade för att sprida filer olagligt. Ska man nå massan så är det INTEGRITET-strängarna som man ska spela på. Vi är alla måna om att få vara lite anonyma ibland, så det kan alla relatera till.
  Jag ångrar att inte jag varit mer aktiv så man kanske haft en maktposition inom partiet nu. För det går åt fel håll. Men å andra sidan kandiderade jag lokalt till jag träffade de andra kandidaterna… de satt och gjorde upp planer för hur de skulle agera när de blivit invalda… men hallå, lite realism i det hela hade varit trevligt. Slaget har INTE varit men många beter sig som om det är vunnet. Naivitet är något som genomsyrar de yngre i partiet och det kommer att få konsekvenser

 10. Mab

  Martin:

  Vad hindrar dig från att göra just det du efterlyser? Sätt ihop ett par rejäla plakat och släng upp. Rapportera det i forum och på bloggar och uppmana andra att göra samma sak.

 11. Tomas Kronvall

  Ptja, om vi inte kommer in i riksdagen i höst så tas steg 3 antagligen någon annanstans i Europa först. Sen kommer vi tillbaka 2014 och blir en del av steg 4. Ingen katastrof, med andra ord.

Comments are closed.

arrow