Ask Dredd hittar spår av olaga rättssäkerhet och ingriper direkt

Asks senaste utspel är att polis och åklagare ska kunna utfärda fängelsestraff, utan att passera domstol. “Om alla inblandade är överens om det.”

Det här är ett Judge-Dredd-scenario på riktigt, där man klipper bort hela den dömande makten. Det kommer att ta högst en vecka innan någon polis eller åklagare kommer på att man kan få en människa att bli “överens” om ett fängelsestraff på en månad genom en diskret viskning att “visst har du rätten att gå till domstol, men då kommer vi att kräva sex månaders fängelse i stället för en månad, och du vet att rätten nästan alltid håller med oss”. Sedan tar det en vecka till innan någon kommer på att det här är ett utmärkt sätt att boosta sin polisinterna statistik över antalet fällda. Människor som “frivilligt” gått med på erkännande och därigenom förnekats rätten till en rättvis rättegång, som sedan slentrianmässigt sätts i fängelse.

För det är det det handlar om. Att göra om rättssäkerhet till slentrian.

Det hela motiveras med “brottsbekämpningens effektivitet”. Jag har tidigare argumenterat för varför en övereffektiv brottsbekämpning är raka motsatsen till ett demokratiskt samhälle. Opassande är med rätta mer rykande än vanligt. Hax har fler exempel på vad ett Ask Dredd-samhälle leder till. Livbåten pratar om hur det innebär en nedmontering av oskuldspresumtionen (och det är viktigt: en person som erkänner ett brott i Sverige anses inte skyldig bara för det). Anna påminner om att Ask Dredd haft det svårt med rättssäkerhet många gånger förut. Yamiko och Vidde kommenterar också. Piratpartiet skickar pressmeddelande.

Asks kollegor ligger inte på latsidan heller för att urholka rättssäkerhet. Folkhälsominister Maria Larsson ser till att regeringen lägger fram ett förslag för att polisen ska kunna beslagta “ännu inte förbjudna droger”.

“Ännu inte förbjudna droger”. Smaka på det. Man riktigt hör hur det är omskrivet för att i praktiken redan betraktas som olagligt — bara genom ordet “droger”, och sedan med förstärkningstillägget “ännu inte förbjudna”. När det i själva verket handlar om… lagliga handelsvaror som till exempel tvål, mjölk och kanel. Åtminstone har handelsvarorna samma juridiska status. Att de “ändå kommer att förbjudas snart” är inte relevant. Vi har inte, och ska inte ha, retroaktiv lagstiftning. Allt som inte är förbjudet är tillåtet. Någon annan ordning är inte acceptabel.

Som en kommentar hos Hax säger, det här är motsvarigheten till att dela in befolkningen i “arresterade” och “ännu inte arresterade”, och föreslå att polisen ska kunna få gripa “ännu icke arresterade” för att spara in lite tid i rättsapparaten: de kommer ju ändå att göra något olagligt så småningom.

I Judge Dredd sades det att 99% av befolkningen antingen utfört ett brott eller kommer att begå ett brott under sin livstid, och att poliserna-åklagarna-domarna på gatan alltid skulle ha i åtanke att 99 av 100 medborgare därför var antingen kriminella eller blivande kriminella.

Och så var cirkeln sluten.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Anna Troberg » Tant Gredelin gör det igen…

    […] det mer än jag som kommer att tänka på Judge Dredd? Jag misstänker i alla fall att jag inte är ensam om att bli ordentligt upprörd över att […]

  2. Elias.L

    Älskar denna blog <3

  3. _Erik

    Hur avgör USA om det är autentiska bankdata som överlämnats? Europeiska banker kan teoretiskt generera desinformation och överlämna det istället.

    Om USA vill ha bankdata av Europa kring misstänkta terrorister, vad får vi i utbyte? Överlämnar vi bankdata i bulk får vi såklart amerikaners bankdata i bulk tillbaka, eller?

    Det finns säkert vissa amerikaner vars bankdata är mer intressant än andras, för Europa. Klart att vi får deras bankdata i utbyte? För det kan väl inte vara så att vi bara lämnar över något utan att få annat tillbaka? Seriöst?

  4. Anders

    Man kanske skulle ta och bli polis ändå.

    Skriva ut en “barnpornografisk” bild och köra upp den i nyllet på folk på stan för att sedan bura in dom direkt efter.

    I AM THE LAW!

  5. Enligt Min Humla » Tant Gredelin på nya äventyr

    […] är nästa steg då? Lite utökade befogenheter för polisen så att man lättare kan “komma överens” med brottslingar som är osammarbetsvilliga? Jag har hört att skendränkning är ett […]

  6. Fredrik Moberg (pp)

    Kan vi inte bestämma att om en minister eller en hel regering visar prov på stor inkompetens och om alla experter är överens om det så kan ministern eller regeringen avsättas direkt, utan mellanliggande riksdagsval?

    Det skulle verkligen kunna effektivisera bekämpningen av grundlagsbrott, vilket blivit något av en paradgren för regeringen.

  7. erik

    show’s over, vigilante!
    I am the Judge, Jury & Executioner!
    If i say you pull time, you pull time!

  8. Konstitutionsdomstol, någon? « Sysadminbloggen

    […] kunna hoppa över den omständliga biten med rättegångar för att effektivisera rättsskipningen. Rick Falkvinge har redan påpekat likheten med Judge Dredd och jag är böjd att hålla med. Det är inte […]

  9. Mind

    Underbar rubrik! =)

  10. […] Inga andra tidningar verkar tycka det här är intressant så det får man läsa om på bloggar som rapporterar seriösa nyheter och inte bara fotbolls-vm och kungabröllop: Stenudd / HAX / Falkvinge […]

  11. Björn Persson

    Monopoljuridik. “Gå direkt i fängelse utan att passera Gå.” Varför det? Därför att det står så på kortet. Otur för dig. Överklaga? Vad är det?

    Kan man inte bura in kärringen för terroristbrott eller något? Hon är ju för fan en fara för rikets säkerhet!

    1. Rick

      Instämmer. Sen återstår att avsätta Reinfeldt – hon är hans ansvar ju.

  12. pros

    jag är krimminel enligt ask tillkortakommande, jag köpte fest ciggaretter när jag var 17 år utan att någon fråga mig om leg i tobaks handelen.

    de går att avsätta en minster, bara man lyckas skapa en tsumani våg av protster. Se på handels o kulturministerna som bara satt en vecka på sin tron innan dom fick av gå. eller stjärnström som var på krogen fast hon hade jour.

  13. Hampus Sandström

    Kom precis att tänka på en refräng utav punkbandet Frost, som passar väldigt bra in i sammanhanget:

    Svearike – Fosterland – Vad hände med din själ?
    I din bleka skugga fryser människor ihjäl
    Svearike – Fosterland – När blev du en av dom
    som inte bryr sig om?

    Låten (I din bleka skugga) finns här f.ö =)
    http://www.myspace.com/punkfrost

  14. Opolitiskt

    Skulle bara vilja meddela att saker man kan göra sig själv hög på är
    *dillfrön
    *persiljefrön
    *muskotnötter (hela)
    *grädde på tub
    *kolanötter
    och det enda som krävs att någon ska ta din bananklase i tullen är att en tullare gick på att man kunde få fram hasch genom att rosta bananer och hälla på sirap.

    Nej just det; mörk sirap måste det vara!

  15. Putte

    Vill man öka rättsväsendets effektivitet finns det andra vägar att gå. Exempelvis kan man ändra domstolarnas ibland orimligt extrema tolkning av begrepp som “bevisat uppsåt” och “beviskrav”. Det går lätt att sätta samman listor av orimliga frikännanden av personer som enligt varje rationell analys av de vad som framlagts i domstolsförhandlingarna är skyldiga.

  16. Anne Kekki Forshaga

    me like

  17. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2010-06-11

    […] Ask Dredd hittar spår av olaga rättssäkerhet och ingriper direkt […]

  18. Rick

    Vad är det för fel på denna kvinna?

    1. AquaVera Björkö

      Det saknas inga fel.

      1. Rick

        Jag tittar på hennes CV. Hon pluggade i high school i Akron Ohio, tog gymnasieexamen hemma, pluggade ekonomilinjen vid Uppsala universitet men utan att ta examen.

        Hur kan hon bli landets justitieminister?

  19. Roflar

    Underbar bild! Sen när var den vanlige politikern kompetent? Oehört få är det. Därför måste dom sägas till rätta när dom får såna här idéer för hon är absolut inte ensam om att ha galna ideér.

    1. AquaVera Björkö

      Agree. Dessa politiker verkar föröka sig genom celldelning.
      Vad värre är. Gemene man tycks i största allmänhet inte bry sig.

      1. AquaVera Björkö

        ” När en demokrati dör, dör den inte av brist på lagar utan av brist på demokrater”– Dieter Lattmann–

  20. Mollemand

    Swedes in general are quite level-headed, but the people up for the ministry of lov..ehh…justice are stark-spank-raving lunatics.

    I would hate to be the know-it-all as we have quite a house-full in parliament here in Denmark, but I would still like to offer a humble suggestion:

    -Disband the ministry of justice. Learn to live without it.

    It is the sober logic of having Ask and Bodström as top-candidates. With the rest of political Sweden being in fairly working order (compared to …uh… other countries), you will just cut the dead meat, and possibly the rotten core of what is to become ‘cowboys and citizens’ of the north.

    I say ‘send them home without pension’ before they recall the hang-wire.

    1. Rick

      Reinfeldt måste vara inblandad.

  21. Martin

    Strafföreläggande för bötesbrott ÄR kompromissen mellan kostnad och rättsäkerhet. Det handlar bara om pengar inte om att frihetsberöva. Domstolarna lär statuera exempel med de som väljer att hävda sin oskuld, vad annars skulle åklagarn ha att handla med.

  22. Politisk blogg för Mattias Lönnqvist i Sundbyberg

    […] sedan ett antal piratpartister går i spinn över detta är inte så förvånande. PP har hamnat i mediaskugga och alla […]

    1. Rick

      Visst. Och Bodström i Aftonbladet också. Hela rödgröna har hamnat i mediaskugga? Kanske hela landet med? Försök igen.

  23. Elias.L

    “Man kanske skulle ta och bli polis ändå.

    Skriva ut en “barnpornografisk” bild och köra upp den i nyllet på folk på stan för att sedan bura in dom direkt efter.

    I AM THE LAW!”

    Eller varför inte på nyheterna eller en fotbolls match då blir många tagna 😀

  24. Toni

    Jag passade på att vidareutveckla bilden lite, http://data.fuskbugg.se/skalman01/BeatriceAsk.jpg

  25. Spendrup

    Man får inte glömma att polisen redan idag har möjlighet att spärra in folk lite hur dom vill. Om dom blir irriterade på någon är det bara att låtsas att han eller hon är för full för att ta hand om sig själv, och “omhänderta” denna person, som det så fint heter. Detta sker i ganska stor omfattning på många håll. Olagligt, javisst, men ingen får ju rätt mot polisen i en sån sak. Systemet är ruttet på så många plan.

  26. kras

    @ Spendrup

    De behöver tyvärr inte låtsas om att någon person är för full när vi har den underbara narkotikalagstiftning som vi har. Det är bara att plocka in dom godtyckligt och omedelbart.

  27. Scary Devil Monastery

    @kras

    Så kan man väl inte säga? Nu tycker jag du låter litet muntorr…

  28. Två år sedan ett svek – corner of ramblings

    […] kommunikation. Internet glömmer aldrig och jag hoppas att du inte glömmer bort vilka som tycker att domstolar är överskattade och tycker att det är bäst om vi inte pratar politik […]

  29. kras

    @ Scary Devil Monastery

    Jag lovar att radera mitt uttalande…

  30. Att inte erkänna brott « Jan "PiratJanne" Lindgren

    […] Allmänt, Pirat Kommentera Vår justitieminister Beatrice ”Judge Dredd” Ask kom för ett tag sen med förslaget att om folk erkände även allvarligare brott så skulle polisen direkt på […]

  31. Joel Norgren

    Jag har gjort en fb-grupp för att samla olika roliga tokigheter som vår rikspajas hittat på. Citat, roliga bilder och annat är välkommet.

    FB-grupper kan kanske framstå som fåniga, men de som får många medlemmar får ofta lite uppmärksamhet från media. Vi behöver få upp frågor om rättssäkerhet på agendan.

    Gå med, bidra:

    http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=131203443564600&ref=ts

  32. […] Ask Dredd hittar spår av olaga rättssäkerhet och ingriper direkt | Rick Falkvinge (PP) Says: juni 10th, 2010 at 12:54 e m […]

Comments are closed.

arrow