Isländska reportrar 1, svenska åtlöje

Två nyheter når mig nu på morgonen. Till att börja med har isländska parlamentet enhälligt röstat igenom Icelandic Modern Media Initiative, som ska garantera en avsevärt förbättrad yttrandefrihet, åsiktsfrihet, pressfrihet, stärkt käll- och meddelarskydd och kommunikationsförtrolighet, och se till att Island är platsen där alla får och kan rapportera, berätta och diskutera. Det är härligt att se att landet tar vara på den kris som drabbade dem för att skapa något framåtsträvande.

Sverige kunde ha varit där. Kunde.

I stället ser jag att svenska Journalistförbundet tyvärr uppför sig som rena pajasar när de stämmer en aggregatorsajt för att publicera länkar till nyheter. Det är patetiskt. Sverige behöver professionella reportrar som förstår vad som har förändrats, och har gott om dem också; vi behöver inte mer stoppa-huvudet-i-sanden-mentalitet. Därför är det synd att de som faktiskt förstår läget låter sådana clowner representera dem utan att gå ut och säga att nog får vara nog. Tingsrätten hann före journalisterna och kastade ut Journalistförbundet med den juridiska motsvarigheten till “skärp er och stick och brinn”.

I stället ser jag att dominerande partiers IT-ansvariga försöker blanda bort korten i desperata försök att låta inne och se ut som om man har initiativet. Nej, herr von Sydow, det finns ingen magisk linje mellan dagens olagliga delar och dagens lagliga delar av internetkulturen. Det är lagen det är fel på och den behöver legalisera alla aspekter av nätkulturens självklarheter. Det är faktiskt inte så svårt och vi bryter inte ens mot några internationella avtal.

Bara så kan vi garantera nästa generations jobb och medborgarrätter. Sverige hade 10 (tio!) års försprång 1998. Nu är det bortschabblat. Hur länge ska politiker komma undan med att blubba såpbubblor i stället för att agera och visa ledarskap?

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anders Andersson

  Är det någon som har givit sig i kast med att identifiera de lagliga respektive olagliga delarna av herr von Sydow, så att han får klarhet i vilka han bör amputera?

 2. pros

  Satt o lyssna på partiledar debatten i dag på fm i radion.

  inte en enda gång tog dom upp intigriteten eller det nya digitala samhället som växer fram, om kränkande övervaknings lagar. i stället handla de som vanligt om vällfärd, skatter, miljö(kom mest i slutet när mp hade sitt anförande).

  sandlåda på högsta nivå. om vem som gjort si o så i senaste åren.

  PP behövs helt klart i riskdagen efter hösten val.

 3. […] Falkvingen rapporterar här om det senaste. … Till att börja med har isländska parlamentet enhälligt röstat igenom […]

 4. Dagens nyheter – Livbåtenstyle | Sagor från livbåten

  […] piratpartist är det svårt att låta bli att tänka – det skulle kunna vara Sverige. Till och med en moderat (fast då är det i och för sig Karl Sigfrid) skulle vilja driva Sverige […]

 5. steelneck

  Jag tycker du kränglar till det med journalistförbundet. Koncentrera det hela till en simpel retorisk fråga istället: – Jaha, och hur hade de tänkt att folk skall hitta till artiklarna om man inte får länka till dem?

 6. Island stödjer pressfrihet och modern journalistik « Emil Isberg

  […] bloggar som täckt nyheten: Rick Falkvinge, Full Mental Straightjacket, Mediavärlden, […]

 7. CPol

  Ang. Journalistförbundet: som före detta medlem (och nej, jag tänker inte publicera namn för jag har sett vad denna fackförening/tidningscensur kan åstadkomma) kan jag säga att föreningen har tjänat ut sitt syfte.

  I stället för att främja journalistik eller ens journalister smetar de sig på en salig röra av översitteri (bestämma vad som är fint nog att publiceras i Sverige) och indrivning (som att tvinga frilansar att vara med i ett antal “bolag” som ingen har nytta av).

 8. Manne Trygg Monvall

  moderaterna borde ha satt Karl Sigfrid på den stolen istället för stollen Henrik von Sydow, då hade det åtminstone låtit bara nästan trovärdigt; synd bara att han röstade “fel” och därför är ute i kylan nu

 9. En länk är en länk är en länk är kärlek | Anna Troberg

  […] en artikel inte är detsamma som att återpublicera den. Nu väntar jag med spänning på att denna upplysta tanke ska smitta av sig på de som dömer i målet mot Pirate Bay om några månader. En länk är en […]

 10. Rick

  TPB, PP, och ja Spotify-programmerarna ligger långt före alla på sitt eget sätt. Men annars ligger Sverige *långt* efter. *LÅNGT*. SMH.

 11. Rick

  Fasicken. Har nu pluggat IMMI. Herregud. Källskydd, mere conduit skydd… Läs själva. http://bit.ly/ao3WQO

  Dags att flytta till Island.

 12. Erik

  *Drool* Det där var det sexigaste jag läst på länge!

Comments are closed.

arrow