Mikroaktivism och närvaromarkörer

Hej alla,

när jag läste det förra nyhetsbrevet som jag skrev inser jag att jag kanske gav intrycket att “vi som sitter här centralt ska försöka fixa allting”. Det är så långt från verkligheten man kan komma.

Även om vi som sitter centralt arbetar som tokiga för att göra vad vi kan, så kan ett par personer inte göra någon skillnad. Men tiotusentals som gör litegrann kan göra det. Vår uppgift centralt är att se till att alla aktivister har förutsättningarna för att lyckas ta in Piratpartiet i riksdagen.

Kampanjbloggen har lanserat mikroaktivism som jag vill slå ett slag för. Det är väldigt lätt för alla — ja, just för dig — att göra litegrann, något som är så oansträngande att det inte tar någon energi, och därigenom hjälpa till att skapa närvaromarkörer. För om partiet inte är närvarande — överallt i hela landet, faktiskt — så finns vi inte.

Låt mig ge ett exempel: just nu pågår ett väldigt uppmärksammat val på Facebook (gå in och rösta, om du har Facebookkonto!), där Piratpartiet ligger på drygt sex procent. I början fanns PP inte som alternativ, och därför gavs de som tittade på resultatet intrycket att ingen röstade pirat. (I själva verket röstade våra sympatisörer blankt då för att markera.)

Nu finns PP med som en markering och ligger ovanför FP, C och KD. Att vi själva egentligen vet att PP borde tillgodoräknas ett gäng blankröster också spelar ingen roll — det är närvaromarkeringen som ANDRA ser som är viktig, inte de siffror vi vet själva. (Just därför är det viktigt att just du går in och röstar, om du har ett Facebookkonto. Och att du säger åt dina kompisar att göra samma sak.)

Den principen för närvaromarkering gäller i hela landet och på gator och torg också. Vi behöver tiotusentals närvaromarkörer, och de behöver inte vara ansträngande och ska inte vara det heller. Det för mig in på lågenergiaktivism eller mikroaktivism — saker man kan göra på tio minuter som inte tar energi, men som gör en enorm skillnad när flera tio tusen personer gör det.

Kampanjbloggen har skrivit om det här, och jag tänkte utveckla. Det finns många saker som är enkla men effektiva att göra. Maloki har också skrivit om tio enkla saker alla kan göra så att Piratpartiet syns. Jag upprepar och remixar lite och skriver femton saker som alla kan göra. Välj några som passar dig, spring med bollen som punktinsatser, och kom ihåg — mikroaktivism och närvaromarkörer! Små, fokuserade punktinsatser som var för sig inte tar tid, men som görs av tiotusentals människor och markerar närvaro.

Välj ett par stycken av de här och gör dem mellan nu och valet:

 1. Bär piratpins eller piratknappar. Busenkelt och är en tydlig närvaromarkör.
 2. Ge bort piratpinnar eller piratknappar till andra som vill bära dem. Gärna dem du har på dig själv — du har ju förmodligen fler hemma, och så slipper du att ha med dig extra.
 3. Rösta i alla pollar som rör piratfrågor och särskilt valpollar. Som den här.
 4. Kommentera piratfrågor så fort de dyker upp i nättidningar. Nämn Piratpartiet ofta i kommentarsfältet. Det är inte bara politiken vi för som ska ut, utan också partiets närvaro. Piratpartiet, Piratpartiet, Piratpartiet. Närvaromarkörer.
 5. Ta inspiration av Olofs tiominutersregel och stanna till i tio minuter på väg hem från skolan/jobbet och dela ut flygblad. Flygblad finns som en del av våra aktivistkit. Vi skickar dig refills med alla flygblad du vill dela ut. Som Olof säger: “Istället för att anordna en ambitiös halvdagsgrej med andra från PP så är det lättare att bara ställa sig upp och ned på stan, när andan faller in, och dela ut flygblad. Ungefär 10 minuter är lagom utan att det känns ansträngande alls.”
 6. Skriv saker i vardagen med Piratpartietpennor. Här brukar jag alltid ta upp två pennor och skriva med den ena och låta den andra vara vilande på bordet — det tar inte många minuter förrän någon “upptäcker” att jag har en extra penna och frågar om de kan få den.
 7. Nämn Piratpartiet i alla sociala sammanhang där det passar in. Väv in namnet överallt det kan tänkas. Återigen, närvaromarkörer. En fördel här är att Piratpartiet fortfarande inte ses som politiker i den negativa betydelsen, eftersom vi är utmanare: att prata om ett etablerat parti hade varit lite småsmutsigt, man pratar inte om politik på det sättet i Sverige. Men Piratpartiet går bra.
 8. Bär lila kläder. Det är en större, men tydligare, markör. Att bära lila nu med 76 dagar till vallokalernas öppning är en markant närvaromarkör. Själv gillar jag den kortärmade sommarskjortan.
 9. Öppna en blogg på WordPress och skriv inlägg om piratämnen när du har tid över. Det är gjort på fem minuter (även om man kan lägga ner hur mycket tid som helst på att blinga den, så är det texterna som är viktiga). Du behöver inte skriva ofta, en text varannan vecka gör mycket — mikroaktivism, remember? — men kom ihåg att länka till ett färskt inlägg av våra stora bloggar (Anna Troberg, mig, Opassande, Hax, Livbåten, andra) när du gör det. Det har två effekter: det pushar upp våra stora bloggar i rankinglistan, och det drar trafik till dina inlägg eftersom alla inlänkar syns i inläggen. Win-win.
 10. Sätt upp små Piratpartietstickers där du känner för det. Inför EU-valet sattes det upp nästan en miljon stycken. På din laptop, på mappar, på pärmar, på stan… bara fantasin sätter gränser. De är så små att de (oftast) får sitta kvar eftersom de inte stör, samtidigt som de syns när man väl noterar dem. (Men kom ihåg att vi alltid sätter upp sådant med respekt — aldrig där det förstör.)
 11. Prata med vänner och bekanta om piratfrågorna. En gång om dagen räcker långt.
 12. Retweeta piratrelaterade saker som dyker upp i din feed på Twitter. Särskilt om de nämner partinamnet.
 13. Följ @piratpartiet på Twitter. Då kan du dessutom enkelt retweeta.
 14. Samma sak på Facebook — hoppa med i någon piratgrupp när du hittar den, och låt andra veta det. Här är två exempel. Tryck på Like-knappen på bra nyheter.
 15. Om lila kläder är för mycket, så är en lila keps inte fel det heller.

Det är de många små närvaromarkörerna som gör skillnad — inte en gigantisk demonstration eller debattartikel. Här är det vår status som massrörelse som ger oss potentialen att fixa det här. Tiotusentals människor som tar ett litet steg åt samma håll samtidigt skapar en stor effekt.

Idag är det 76 dagar till röstningslokalerna öppnar den 1 september.

Höres snart igen,
Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. maloki

  Remixer är bra!
  Tycker formuleringen:
  “Även om vi som sitter centralt arbetar som tokiga för att göra vad vi kan, så kan ett par personer inte göra någon skillnad.”
  är lite olycklig. Vi måste känna att vi som ensam person gör skillnad 😉 även om vi kanske behöver fler som gör samma sak i slutändan. Men varje person gör faktiskt skillnad.

 2. Ingen speciell

  Ett till mikroaktivist-uppslag:

  Döp omedelbart om ditt trådlösa nätverk till “Rösta på Piratpartiet!” eller liknande.

  Vore iofs bättre om budskapet koordinerades, men gratis kontinuerlig broadcasting av PP-slogans är ju smutt, eller hur! 🙂

  Ni blir säker förvånade över hur frikostiga många routrar är med vilka namn man får ge sina nätverk.

 3. Dr M

  Gällande Facebook-valet är det ju tyvärr så att för att delta måste man lägga till applikationen Riksdagsval 2010, vilket också innebär att man ger den tillgång till en hel del av ens personliga information, inkluderande bl.a. ens vänlista, och din röst måste på ett eller annat sätt registreras tillsammans med denna information. Det förefaller därmed tveksamt att ens röst är helt anonym. Nu har jag för all del inga problem med att själv stå för mina åsikter, men det betyder inte att jag vill att de automatiskt ska kopplas samman med t.ex. adressuppgifter eller liknande som facebook-applikationen begär tillgång till. Än mindre vill jag att mina politiska ställningstaganden automatiskt länkas till mitt sociala kontaktnät (återigen inte så mycket för min egen skull som för att andra därmed inte har kontroll över vilka ställningstaganden de helt utan egen inblandning kan bli förknippade med). Därmed inte sagt att det är fel att delta i Riksdagsval 2010, men jag tycker inte det är helt självklart att uppmana andra till att oreflekterat skriva in sig själva i registret, så att säga.

 4. Henry Rouhivuori (PP)

  Då har man en hemsida/blogg att till exempel ha på DN där man får valet att lägga till det. Sedan funderar jag på att kommentera i lokaltidningar. GP har bara Twingly bloggsök, men helt klart kan man pinga där. AT BT å GP bokmärkt.

 5. Politik « Alla Dessa Lagar

  […] när jag läste Ricks inlägg om mikroaktivism och närvaromarkörer så tänkte jag att en piratblogg till kanske inte kan skada i alla fall. Även om politik […]

 6. Kampanj (pp) » Blog Archive » Sen är nu

  […] där människor är. Både i form av synlig aktivism så som flygbladsutdelning, men även med närvaromarkörer som konstant påminner alla om att Piratpartiet finns och kommer att komma in i riksdagen i […]

 7. […] det, för det signalerar närvaro. Det är närvaro vi behöver. Överallt. Se också Stefan Flods, min och Kampanjbloggens poster om mikroaktivism på det […]

 8. Mikroaktivism del 2: Byt ut din avatar! | Stefan Flod

  […] Förhoppningsvis dyker det upp en uppsjö av olika varianter på samma tema som man kan kopiera men här är iallf en som Opassande gjort till årets valrörelse. Denna pryder numera min facebook-avatar. Med tanke på att jag har nästan 700 vänner där så är det en bra å enkel närvaromarkör. […]

 9. Kampanj (pp) » Blog Archive » Valstugor och personval

  […] är två saker. Dels vill vi förstås att folk som går förbi ska se att Piratpartiet har en närvaro, men än mer så vill vi visa att det går att prata och resonera med oss – även om vi […]

Comments are closed.

arrow