EU-parlamentet vill registrera dina sökningar

Via @Wohlert och @Minimaliteter nås jag av nyheten att Skriftlig Förklaring #29 precis har gått igenom i Europaparlamentet. Genom en enormt påkostad och organiserad kampanj har alltså någon genom att dölja sina egentliga avsikter och spela på kortet “barnporr” få igenom att alla våra sökningar på nätet ska registreras för att användas mot oss.

Jag är alldeles för upprörd för att skriva något nyanserat just nu. Vi ska fan inte behöva tänka på vad vi skriver för att det kan användas mot oss — men det är precis vad parlamentarikerna precis har skrivit på. Är det det här vi betalar dem för?

Christian Engström (PP) har varit en av dem som inte skrivit på, och har dessutom uppmanat andra att låta bli, och förklarat vad det är som egentligen står i Skriftlig Förklaring 29. Det verkar som om den påkostade kampanjen var effektivare.

Nu måste Sverige ta krafttag mot datalagringsdirektivet och deklarera öppet att vi inte har för avsikt att införa det.

Fler: Anna Troberg, Livbåten, Piratpartiets pressmeddelande.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans J

  Vad ända in i helvete håller de på med?!?

  Ska de lagra varje sökord i Google?!?

 2. Mats

  Jag lägger inget religiöst i följande citat, men det är träffande i denna stund: “Fader förlåt dem, de vet inte vad de gör.”

  1. gastlind

   Att inte veta vad man gör är ingen ursäkt! Det är förfan deras jobb att veta. Klarar de inte av det så får de väl helt enkelt lov att byta jobb…

 3. EU-Parlamentet vill veta vad du googlar efter | Anna Troberg

  […] och tänka på imperiet varje gång vi googlar. Och det är vi riskerar alla att drunkna i den ena ohemula övervakningslagen efter den […]

 4. electropura

  Var kan man se vilka som skrivit under? Skulle vara intressant att se om några fler svenska ledamöter förutom Alf Svensson lämnat huvudet hemma och blivit övertalade att tänka på barnen.

 5. […] PS Piratpartiet har självklart kämpat mot WD29. […]

 6. Michael

  Man kanske skulle ha ett program som står och söker på en massa saker hela dagarna när man inte är vid datorn, bara för att skapa ett så stort överflöd av värdelös information att lagringen blir meningslös.

  1. Björn Odlund

   Finns redan, TrackMeNot (ett plugin till firefox) men säkerhetsgurun Bruce Schneier är rätt skeptisk

 7. opassande » Blog Archive » Smile29 - vem ler idag?

  […] här vidriga ändringar i existerande lagar. Jag vill veta vem det är som tjänar på den här lagändringen, på riktigt. Jag kan emellertid föreställa mig vad det här kommer att kosta för resten av oss. […]

 8. Datalagring hos Google « Henry Rouhivuori (PP)

  […] som bloggar: Rick Anna […]

 9. Christian.Ottosson.nu » Medborgarkampen #4: Frihet på nätet

  […] finnas en skrivelse i Europaparlamentet om att registrera sökningar på Internet. Piratpartiets Falkvinge och Opassande.se skriver exempelvis om det. Samt Widham och […]

 10. Tre idiotier och en dumhet « No size fits all

  […] på nätet skall lagras i två år för att ”komma åt barnporren”. Det är ett farligt, skadligt förslag som inte kommer att hjälpa med ens det det påstår sig […]

 11. Alanthiras

  Där har du en ide Michael… Klienter som söker på ett random ord x ggr / minut. Orden tas från en databas som finns på klientdatorn och som uppdateras dagligen från en server. Varje gång någon gör en sökning med programmet igång så skickas söksträngen till servern som först kollar om den redan ligger i databasen, om den inte gör det så kollas strängen för opassande fraser “child” “nude” “pedoph” “barn” ja, ni förstår poängen (även med omskrivningar ofc o -> 0 etc) är det okej så läggs ordet till i dagens uppdatering utan att spara varken tidpunkt eller källip. 🙂

 12. Björn Persson

  En mörk kväll när jag var ute och gick träffade jag en man som gick runt och letade på marken under en gatlykta. Jag frågade honom vad han höll på med.
  – Jag letar efter min nyckel, sade mannen.
  – Aha. Har du tappat den här alltså?
  – Nej, jag tappade den där borta.
  – Varför letar du här då?
  – Därför att det är ljusare här.

  Låt mig ta det där en gång till:

  En mörk kväll när jag var ute och gick träffade jag en politiker som satt och granskade Googlesökningar. Jag frågade honom vad han höll på med.
  – Jag letar efter pedofiler som våldtar små barn, sade politikern.
  – Aha. Söker de efter barnporr på Google alltså?
  – Nej, de byter bilder med varandra i slutna sällskap.
  – Varför letar du bland folks Googlesökningar då?
  – Därför att de är lättare att komma åt.

 13. Mind

  Björn: Klockren liknelse.

 14. Oj

  ROFL! Välkommna till verkligheten gott folk. Nu får ni börja skärpa er och hitta lösningar för att vara anonyma istället för att gnälla. Politiskt kommer lobbyister och säkerhets organisationer överrumpla folkets röst. Fokusera er energi på något konstruktivt istället och skapa ett nytt internet typ. Gnälla kan man göra hur mycket som helst.

 15. Bara le & se glad ut… « Kapten TOQigs piratskepp

  […] Datalagringsdirektivet tvingar telefoni- och internetleverantörer att lagra abonnentinformation i minst sex månader, men högst två år. Varifrån, när och till vem du ringer, smsar och mailar. Skriftlig förklaring 29 ser till att övervakningen även gäller dina internetsökningar. Alla sökningar på nätet ska lagras i upp till två år för att kunna användas av myndigheter mot den som sökt. […]

 16. Hans J

  Oj:

  Du verkar vara noga med anonymiteten när du kommenterar? Har du något att dölja? Jaså ingenting? Säkert?

  Det är ju fruktansvärt att lobbyister och säkerhetsorganisationer politiskt skulle väga tyngre än folkets röst. Är det någonting som kan komma ur detta som är positivt så är det möjligen att folk blir mer förbannade men det verkar som att folk godtar vad som helst efter ett tag.

  Det finns de som när de ser en oförrätt tar den starkes sida och hånflinar åt den som torteras. Det finns de som då liksom känner sig som en av de starka. För ett ögonblick kan de känna att de har kontroll. De begår då ett misstag för i nästa ögonblick är de själva offer och ingen kan då hjälpa dem.

  Detta är den lille tjockisens taktik för att själv slippa mobbing. Han tyr sig till den starke i gänget och vågar inte sticka fram hakan. Han blir en medlöpare.

  Det är smärtsamt att se övervakningen och kontrollsamhället flytta fram sina positioner men jag ser en framtid utan övervakning och registrering. Jag hoppas bara att den kan bli verklighet också.

  Kanske kan det ske!

 17. Oj

  Hans: Vad jag gör på toaletten ska du strunta i:P Ungefär så känner jag när jag surfar, låt min avföring vila i frid!

  Realistiskt är det inte möjligt att undvika att bli övervakad med den pågående utvecklingen i det långa loppet. För er som inte vet så är det företagen som styr världen idag inte politikerna. Förr var det kanske 50/50 men nu har företagen verkligen börjat ta över. Det är få politiker som inte blir påverkad väldigt få t.ex Obama.

  Visste ni att elitens syn på människor i västvärlden är att människor inte är rationella alls utan riktigt osäkra och farliga. Därav manipulationen genom prylar etc. För er som vill veta mer kolla upp BBC dokumentären The Century of the Self på google.

 18. Enligt Min Humla » Det var inte jag, det var en polare

  […] Och så undrar jag hur mitt plötsliga intresse för Miley Cyrus skulle tolkas om man redan idag lagrade sökdata, i synnerhet som det uttalat handlar om att bekämpa barnporr. Inte ens Googles Safe […]

 19. […] och Cecilia Wikström (FP) meddelade övriga i EP att de inte är vad dem trodde. Tyvärr hjälpte det inte, men det visar på att den liberala gruppen måste bli starkare, plus lite mer kritisk till […]

 20. Lagra inte mina sökningar! « Jakob Lundgren

  […] om förslaget; Rick Falkvinge, Christian Engström, PP, Opassande, Anna Troberg och […]

 21. Datalagring, Ask-moln och FRA » Sharpless blogg

  […] gör som Göran och Marcus och citerar Rick i PP:s pressmeddelande: Kampanjen har varit medvetet utformad för att bara spela an på känslor, […]

Comments are closed.

arrow