Isak Gerson: Jag bygger om, bygger vi om?

Isak Gerson rapporterar från Telecomix och berättar mer om I2P berättar mer om I2P. En intressant observation är att det inte finns några identiteter på I2P-nätet, och därför kan det inte finnas några mekanismer som bygger på identitet (så som auktoriteter, upphovsrätt, andra immaterialrättsliga monopol, etc).

Isak avslutar med att påminna om ett citat ur skriften “copyright finns inte” som medföljer i stort sett varje Linuxdistribution (sudo apt-get install cfi-sv):

…det motstånd vi idag möter från upphovsrättslobbyn inte är någonting jämfört med det motstånd vi kommer att möta från fackföreningar när privatkopieringen av patent- och designskyddad egendom börjar.

Det kan ligga mycket i det, och den fasen ligger alldeles runt hörnet. Jag går själv omkring med en enkel kapsylöppnare som är utskriven på en 3D-printer.


Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Tuxie

    Jag har följt I2P sedan flera år tillbaka och har stora förhoppningar för det. Tyvärr är dock utvecklingen väääääldigt långsam pga underbemanning.

    Kortfattat är I2P ett helt anonymt IP-nätverk ovanpå vanliga IPv4/IPv6 och du använder det på samma sätt som det vanliga internet. Du kan chatta med IRC och Jabber, använda vanliga interaktiva websiter, använda P2P (BitTorrent och Gnutella-klienter finns), osv. Anpassningen som behövs för programmen är ungefär lika enkel som att ge dem IPv6-stöd. Det följer även med stöd för IPv4-to-I2P-tunnlar så du kan använda programvaror som inte är anpassade ännu men då behöver du konfigurera det per applikation och det är ungefär lika avancerat som att öppna portar i din brandvägg.

    Den största skillnaden mellan IPv4/IPv6 och I2P är att med I2P är “IP-adressen” en lång hash och kan vara unik per applikation. Det är helt omöjligt för dig att ta reda på var servern du kopplar upp dig mot befinner sig och även för servern att ta reda på var du befinner dig, alltså vilka de underliggande IP-adresserna är.

    Du kan också ställa in per applikation hur mycket anonymitet du vill ha. Ju högre anonymitet desto högre latency och lägre throughput. Med lägst anonymitet är det fortfarande i praktiken nästan omöjligt att spåra dig och både latency och throughput ligger hyfsat nära din egen uppkoppling.

Comments are closed.

arrow