Väl spelat, Byrån, och tack för allt

Igår tillkännagav @dekaminski att Byrån officiellt stänger. Piratbyrån var den första synliga brickan på spelplanen: det är slutet på en era, likväl som det är en direkt nödvändig fortsättning. Byrån fanns av en anledning — att väcka frågorna — och med Piratpartiet i Europaparlamentet och största parti för väljare under 30, så går det inte göra annat än att lyfta på hatten och säga att projektet är överlevererat bortom vad någon hade kunnat begära.

Som Rasmus säger, så är det snarare verksamheten som har stängt Byrån, än Byrån som har stängt verksamheten. Individerna bakom har gått vidare i nya projekt för att fördjupa och nyansera den diskussion som en gång behövde väckas, och vi hittar dem i Telecomix, i Juliagruppen, i Werebuild och i många andra aktivistkluster.

Inte minst fortsätter den tekniska aktivismen genom allas vår globala ikon.

Samtidigt hade Piratpartiet inte kunnat existera eller lyckas utan det arbete som Byrån en gång utförde. Det var en logisk partipolitisering av en väckt debatt. Piratbyrån spelade diskussionen och diskursen alldeles fenomenalt och har styrt den informationspolitiska utvecklingen i hela världen på rätt köl.

Tack för allt, Byrån och aktivisterna bakom. Byrån är död, leve den fortsatta diskussionen!

Twinglande: SvD DN

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Elias.L

  Chockerande och mycket tråkigt 🙁

 2. Rick

  Har de släppt domänen redan?

  1. MRS

   Domänen kommer tydligen inte släppas.

   1. Rick

    Ajfan, jag använde fel URL.

 3. Mikael Altemark

  Nu kan man bara hoppas att piratpartiet följer vår handling och går vidare till vettigare saker än partipolitik. Hoppa på bandvagnen, precis som förut!

  Väl mött på barrikaderna!

 4. Christoffer Eldengrip

  Lite detta som är signifikativt för deltagarkulturen. Man presterar i den mån man känner att man kan och orkar. Därefter har man inspirerat andra att ta efter och bygga vidare, med nya idéer och infallsvinklar. Och det finns många som är beredda att fatta stafettpinnen och springa vidare. Tillsammans kan vi nå nya höjder när Piratpartiet träder in i Riksdagen efter valet.

 5. Björn Odlund

  Det var på Piratbyråns 1:maj demo 2005 (“välfärden börjar vid 100 Megabit!”) som jag på allvar tog piratargumenten till mig. Har funderat några gånger vad som skulle varit annorlunda om jag inte gått dit den dagen, antagligen skulle jag gått med i pp och så ändå, men tror nog inte att jag skulle gjort det redan i januari 2006…

  Ajöss och tack för fisken! 😉

 6. […] Ur debatten som Piratbyrån startade uppstod också Piratpartiet, som idag är representerat i EU-parlamentet med ett (snart två) mandat. Efter riksdagsvalet i september är vårt mål att också vara representerade i den svenska riksdagen. Då kommer Piratbyrån gå till historien som en av de mest effektiva politiska aktivistgrupperna någonsin, om man tittar på måluppfyllelse. […]

Comments are closed.

arrow