En politisk website tystas

Det som inte fick hända i Sverige har hänt även här. Under påtryckningar har en internetleverantör stängt av access till en specifik politisk website. I det här fallet, The Pirate Bay.

Jag tror inte att någon bestrider att TPB är en politisk aktör av första rang. Inte minst för att den drar till sig så mycket politisk uppmärksamhet (det räcker egentligen med det), men också för att sajten har drivit många politiska frågor och var instrumental under bl.a. FRA-debatten.

Nu väljer alltså Black Internet att klippa bort just den websajten från sin internettjänst. Det är inte BI som är onda här, utan hovrätten med broccoli i strumporna som har kommit med en interimistisk och världsfrånvänd dom, men det får ändå ett antal omedelbara effekter:

 1. Det som Black Internet säljer just nu är inte, och borde inte heller få kallas, för Internet. Det är “Black Internets egna nättjänst”. Men det är inte begränsat till BI. Ingen som begränsar åtkomst till någon IP-adress eller portar borde få kalla sin tjänst för Internet.
 2. Det öppnar för framtida censur av ohyggliga slag. Plötsligt har upphovsrättsindustrins våta dröm — en “lista över godkända sändare” — blivit verklighet. Om det finns en sådan lista, så kan man strykas från den, ända tills det bara finns Disney Channel kvar. Konceptet med en sådan lista med personer som kan yttra sig utan förhandsgranskning måste omedelbart tas bort. Alla har yttrandefrihet och den är inte förhandlingsbar och kan inte avskaffas av en domstol.
 3. Det är ett konkurrensmedel för de stora skivbolagen att ta bort artister som vägrar finna sig i deras… beskyddarverksamhetsliknande affärsmetoder. “Om du inte signar upp genom oss och ger oss 95% av dina inkomster ska vi förstöra alla distributionskanaler du försöker använda.”
 4. Black Internet har dessutom läst domen felaktigt (anser jag). Den berör bara klustret 1) TPBs sökmotor OCH 2) TPBs torrenthost OCH 3) TPBs tracker, i kombination. Den tredje komponenten finns inte längre, så Black Internet drar på sig all denna badwill helt i onödan, i en tolkning. Domen är å andra sidan såpass luddig att den är öppen för precis hur många tolkningar som helst.
 5. En oförutsedd sak av Black Internet: I och med detta drag så avsäger de sig sin budbärarimmunitet. Enligt E-handelslagen gör de nu ingrepp i kommunikationen och är därför inte längre en neutral transportör. I och med det är de nu juridiskt ansvariga för allt som sker över huvud taget över deras linor. Det, om något, torde vara ett argument för att omedelbart sluta censurera.
 6. Europakonventionen om Mänskliga Rättigheter förbjuder uttryckligen stater och deras rättsväsende att lägga sig i kommunikation på det här sättet. Domarna har lite att förklara för nästa riksdag.

Så vad gör vi nu? Förslag är välkomna.

Jag tror att Oscar Swartz var inne på rätt spår redan den 2 september 2005: operatörerna måste gå ihop och försvara sin industri som sådan. Alla operatörer behöver gå ihop i en gemensam legal defense fund mot upphovsrättsindustrin där principen “en för alla, alla för en” gäller. Upphovsrättsindustrins taktik just nu går ut på att kraftsamla mot mindre aktörer för att plocka dem en och en till dess att det finns tillräckligt många prejudikat.

Black Internet behöver en och en halv miljon för att ta det till Högsta Domstolen. Om nu det hjälper. Rättsväsendet fungerar inte i upphovsrättsmål — det enda som hjälper är att ändra lagarna, och om nödvändigt, byta ut de domare som suttit för mycket i knät på industrin.

Fler: Anna Troberg, Maloki, Befria Internet, Satmaran, Hax, Joshen

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Nätleverantör stoppar Pirate Bay | Anna Troberg

  […] att söka efter dem på med Google. Och på tal om det, är det någon som tror att Black tänker spärra Google också? Det tror inte […]

 2. jeffer

  Problemet är att små internetoperatörer är ekonomiskt chanslösa mot upphovsrättslobbyns extrema övertag. Hela systemet är partiska till lobbyns fördel. Dvs lobbyn vinner per definition oavsett om de har rätt eller inte – av rent ekonomiska skäl. De juridiska kostnaderna är för stora för små aktörer. Antingen viker sig operatören för lobbyn, eller också kraschar de ekonomiskt – oavsett vilket vinner lobbyn – det är riggat så.

  Det behövs en ny typ av hårdföra operatörer som kan ta smällarna och till och med exploatera de till sin fördel. En ny sorts entreprenörer som redan från början är inställd på mycket svåra utmaningar. En sådan operatör måste ha massivt, nästan fanatiskt stöd av sina användare…

 3. Jens

  @jeffer

  Jag håller med, Black Internet hade en omsättning på 2.1 Miljoner 2008. Hur siffrorna för BI ser ut idag vet jag inte, men dom riskerar hela verksamheten om dom bråkar.

 4. Andreas B

  Häng ut de köpta domarna. Krig är krig, och det ska drabba båda sidor.

 5. Peter

  Ni är orättvisa mot Black internet. De har blivit stämda i domstol, fällda och överklagat. Det är inte lätt att få till en rättegång i högsta dosmtolen, det enda som återstår. Det skulle ta mykcet lång tid OM det ens går.

  Jag är företagare och att vägra följa domstolsbeslut och bara bråka i domstolar fungerar inte hur länge som helst. Man måste kunna jobba och få in pengar också…

  -Peter

 6. jeffer

  En annan reflektion – nu är jag förbannad, men det känns lite som att enda, enda, sättet att få tillbaka rättssäkerheten är att upphovsrätten utplånas – allt ont kommer av den…

 7. Jens

  Om Black Internet har rätt i sin tolkning och Falkvinge har fel, så borde väl detta innebära att alla internetleverantörer som inte blockerar Pirate bay riskerar åtal, eller är jag fel ute?

 8. Oldtimer

  @jeffer
  Du har förstått. Upphovsrätten är en samhällscancer som måste utplånas. Det handlar nu om att rädda Internet eller upphovsrätten, de kan inte överleva båda två. Jag vet vad jag väljer…

 9. jeffer

  Vilka är våra fiender?

  Det är inte Black Internet som trots allt försökt vara justa inom sina begränsade ramar.

  Det är den militanta upphovsrättslobbyn som nu gör segertåg över världen. Det är domstolar som tar upphovsrättsmål. Och det är de jävla politiker som sviker oss och samhället i stort för att gå särintressenas ärenden.

  Mitt förakt blir aldrig större än när jag ser politiker krypa för lobbyn.

  Det är Almedalen snart – undrar vad upphovsrättslobbyn lyckas få politikerna att göra den här gången…

 10. Rasmus (Flowerboy)

  Troligen är både Black Internets och Rick’s tolkning av situationen rimligt riktiga. Vilket betyder att Black Internet befinner sig i en juridiskt och affärsmässigt helt ohållbar situation oavsett vad de gör. I princip kan de inte längre driva bolaget. Det återstår mest att likvidera bolaget (eller sätta det i konkurs) och sen eventuellt starta ett annat bolag under annat varumärke.

 11. Enligt Min Humla » Det går allt fortare utför

  […] inget att säga om det, jag är helt enkelt för bedrövad av utvecklingen i det här landet. Läs Rick istället, och skriv en debattartikel för […]

 12. gastlind

  jeffer: Jag tror det är just denna hårdare hållning och allt intensivare piratjakt som kommer få allt fler människor att rösta pirat i framtiden. Folk börjar få upp ögonen och se dem för de aggressiva gamar dessa upphovsrättskramare faktiskt är!

 13. Anders Troberg

  Någon som har namnen på de ansvariga i hovrätten? Det är dags att hänga ut lite folk nu…

 14. Anders Troberg

  På det hela taget, är det inte dags att vi börjar kartlägga våra motståndare, det är ju trots allt samma namn som dyker upp hela tiden (Pontén, Roswall, Keyser, Danovski osv), det ska väl inte vara så svårt att hålla koll på vad de har för sig om man arbetar på ett organiserat sätt.

 15. Bigby

  Någon som har källan till följande? http://torrentfreak.com/swedish-isp-blocks-the-pirate-bay-following-injunction-100628/

  “Update: Court of appeals judge Ulrika Gustavsson Stenbäck has been speaking with Swedish media and has stated that Black Internet’s interpretation of the injunction has gone too far.

  “The decision meant no general duty to supervise over what people do online, or a general duty to stop someone from getting into the Pirate Bay. It is clear in our decision. Our decision relates only to Black Internet not providing internet access [hosting] to The Pirate Bay.”

  It seems at this stage that Black Internet is blocking The Pirate Bay but doesn’t have to.”

 16. Markus "LAKE" Berglund

  @Bigby – just det citatet kommer från Svd:
  http://www.svd.se/naringsliv/it/internetoperator-sparrar-the-pirate-bay_4922505.svd

  Men Black Internet har ju faktiskt en poäng – det är bara logiskt att stoppa bandbredden i båda rikttningarna, om de måste censurera The Pirate Bay, inte bara i ena riktningen. Bra att de uppmärksammar hovrätten på det orimliga i domen.

  Vi får hoppas att Black Internets aktion är en lyckad PR-aktivitet och att det kommer lyfta Piratpartiet i höst…

 17. Max Colliander

  Läste hela inlägget och kan bara säga att jag håller med till 100 %. Tänk att det fanns en tid då man faktiskt tyckte synd om bolagen som tjänade så “lite” pengar att man fick gott samvete av att stödja dom ekonomiskt. Den känslan har sedan år tillbaka bytts ut till illamående och fildelning handlar inte längre om egna behov utan om en politisk kamp!

 18. jeffer

  Domstolens mål är att skapa extrem osäkerhet för ISP:er så att de inte vågar trotsa upphovsrättslobbyn.

  Det innebär i praktiken att domstolen både får igenom sitt mål att stödja upphovsrättslobbyn, samtidigt som man slipper besvära sig med enskilda ärenden (och kritik av domslut).

  Oddsen gör att lobbyns motparter viker sig vid första kontakt, och det är också syftet med den riggade föreställningen: Från lobbyns påverkan på politikerna, till politikernas ensidiga lagstiftning och slutligen domstolarnas partiska tolkning av lagstiftningen – allt för att gynna upphovsrättslobbyn på medborgarnas och frihetens bekostnad. Resultatet blir att lobbyn blir både polis, åklagare och domare.

  I mina ögon är inte längre domstolarna legitima beträffande upphovsrättsmål. I varje tvist mellan medborgarintresset och upphovsrättsbranschen kommer man att ta ställning till fördel för upphovsrättsbranschen. Ger man medborgarna rätt är det bara i obetydliga detaljfrågor.

  Utgången beträffande Pirate Baymålet – slugt placerat alldeles efter valet – är redan givet…

  Är man förbannad för det, kan man rösta på PP – det finns ingen annan väg.

 19. Max Hobstig

  Jag föddes på 40-talet och tillhör således den så kallade Vietnamgenerationen. Det var min generation som levde som Woodstock lärde oss. Det vi lärde oss var att kämpa på barrikaderna och ta straffet för det vi trodde på. Ungefär 40 år tidigare hade suffragetterna gått ut på gatorna och krävt kvinnlig rösträtt vilket det fick 1928. Suffragetterna kämpade på barrikaderna för det de trodde på.

  Vad är det som fattas egentligen. Har vi gått från kamp till kramp? Black Internet och The Pirate Bay är väl bara ett par parenteser som ni som är unga kommer att kunna hänvisa till när ni blivit lika gammal som jag. Alla generationer har haft sina strider. Nu är det dags för dagens generation att se över sina resurser och bestiga barrikaderna som vi 40-talister gjorde och generationerna före oss.

 20. Karl

  Samtidigt nås jag av nyheten att Afghanistan börjat censurera Facebook, Youtube, dejtsidor, porrsidor, osv.

  Gränsen mellan oss och dom blir allt tunnare.

  https://www.eff.org/deeplinks/2010/06/another-bad-week-free-expression-internet

 21. Ett censurerat Pirate Bay « Henry Rouhivuori (PP)

  […] Rick Falkvinge och Anna Troberg fick snabbt in en debattartikel i SvD. […]

 22. Realitet

  Seriöst om ni vill lyssna på musik använd radio eller spotify alternativ. Propagera för att filmer ska bli reklam finansierade istället på nätet.

  Fullständigt fri fildelning är inte hållbart då människor naturligtvis laddar hem gratis. Det eller att man ger oehört starta incitament för att man ska betala artistens låt man laddar hem eller ge fördelar. Energin som artisterna lägger ner försvinner ju helt. Jag har växt upp i en tid där vi utbyte floppy diskar med varandra. Men det som hänt på senare år är ju extremt.

  1. Realitet

   Troll on radar.

   Floppytiden har inte vi heller missat, ej heller ekonomiska konsekvenser av en fildelning där gratis nedladdning innebär avsaknad av intäkt för skaparna av kultur.
   Nu förhåller sig verkligheten annorlunda och fastställda värden din uppfattning beseras på är felaktiga, alternativt är begränsade för ett begränsat utfall. Vänligen sök upp båda sidors forskningsmaterial för egen tolkning.

 23. […] du bli jagad, vill du ha Internetcensur? Rösta på Alliansen! Dom kommer att jaga livet ur Sveriges Internetanvändare till Internet har […]

 24. Elias.L

  Vi kan väl börja med att att stänga av kina från omvärlden helt så får vi se hur mycket pengar dom kan tjäna då ?

  1. HeadWar

   Vem ska då tillverka alla våra billiga prylar?

 25. I am legend

  Så vad gör vi nu? Förslag är välkomna.

  6.Europakonventionen om Mänskliga Rättigheter förbjuder uttryckligen stater och deras rättsväsende att lägga sig i kommunikation på det här sättet. Domarna har lite att förklara för nästa riksdag.

  Jadu…det står ju i klartext ovan vad vi måste göra!!!

 26. Rick

  ‘om nödvändigt, byta ut de domare som suttit för mycket i knät på industrin’

  Yes please. I dag har de tystnat ett flertal sajter runtom i världen. Usch.

 27. steelneck

  Tillåt mig fråga Rick, hur många hundra tusen vardera har ComHem, Telia osv. skänkt i kampanjstöd till Piratpartiet och hur många miljoner har Google, Yahoo osv.. skänkt?

  Ja, givetvis är frågan retorisk och du behöver inte svara, jag uppmanar dig istället att fundera över varför ett ärligt svar ser ut som det gör.

  1. Rick Falkvinge

   Svaren är noll, noll, noll och noll, även om vi faktiskt har varit och frågat i alla fall några svenska ISPer och så just Google. (En del Googleanställda har skänkt lite pengar efter jag var och pratade i Mountain View och bad dem om det.)

   Men du får gärna tänka högre, du har uppenbarligen en insikt där som jag inte har?

   Det var väl förresten lika hopplöst att få pengar av företag i FFII?

   1. steelneck

    Hoppla Rick, det var inte så jag menade, så du kan kliva upp ur försvarsgraven. Det är en ärlig fundering, varför får inte PP ett massivt stöd av företag som egentligen har massor att tjäna på PPs politik? Jag ställer frågan för att jag inte vet, troligen inte du heller, men uppmaningen kvarstår, fundera på varför.

    Okej, till en liten del har jag svaret. Sverige är inte USA, här hemma så är det inte brukligt med något större politiskt stöd från företag, gudskelov skulle jag vilja säga, med USA som avskräckande exempel. Men stöd kan ske på andra sätt som inte öppnar för köpta politiker.

    Stödet behöver inte vara i form av pengar, det PP behöver är ju faktiskt inte primärt pengar, det PP vill ha är röster i valet. Kan företag hjälpa till med det? Javisst. Det handlar ju om opinionsildning. Tänk bara med vilken förödande effektivitet vissa företag jobbat in “stöldargumentet”, samma sorts muskler skulle andra företag kunna använda på precis samma sätt men då genom att förändra kognitiv i samhället som istället gynnar PP. Partiets namn behöver inte ens nämnas.

 28. Tommy

  http://www.fairshopping.se/viewopinion.asp?opinionid=6646

  Kanske kan få ett svar från black internet där.

  1. Tommy

   Inget svar än men det börjar bli en liten diskussion.
   Så om ni har några åsikter så.

 29. Scary Devil Monastery

  @steelneck & Rick Falkvinge

  På den tiden i Linköping då jag var med i datorrföreningen Lysator hade de ett försvinnande litet stöd för att driva sina diverse projekt – däribland projekt Runeberg – men deras ihärdiga tiggerirundor gav en barack att sitta i och mer hårdvara än de visste vad de skulle göra med.

  Numera sitter de i bekväma lokaler med universitetets fulla stöd. Jag misstänker man inte längre kan steka ägg på servrarna en varm sommardag.

  Tanken är god. Varför inte försöka tala med ISP’erna och de olika nättjänsterna om just exposure? Det är det vi förtvivlat väl behöver. Vi behöver inte ens vara särskilt kontroversiella. PP stödjer många medborgarrättsverksamheter globalt genom att vi tillhandahåller TOR-noder exempelvis. Varför inte be ISP’erna och Google vara med i joint projects av den typen? Ju mer vi syns, ju bättre och om vi skulle ha en länk på Comhem’s eller Telias hemsidor skulle det hjälpa oerhört.

  1. steelneck

   Dåligt politiskt stöd = Köpta politiker som springer företagets ärenden.

   Bättre politiskt stöd = Företag som springer politikers ärenden.

   Kommer jag inte ihåg fel så kände sig Erik J. tvungen att snäsa åt ISP-intressen i EUs korridorer något i stil med “Gillar ni inte mere conduit?” i ett sammanhang där frågan nästan betydde “Är ni dum i huvudet?”.

   Varför är det så här? Upphovsrättslobbyn lägger ned hur mycket som helst, i regel med protektionistiska förtecken, bygger nätverk med oerhört långa tentakler ut i varenda land världen runt, medan “internet-intressen” inte försvarar något så grundläggande som mere conduit ens med politikerna framför näsan på dem.

 30. Juridik + Teknik = Svart? : Cybernormer.se

  […] värmde pressarna. Bloggarna vässade bloggarna. Och argast av dem alla var som vanligt Rick Falkvinge, som dundrade från under sin eh… korkek: “Rättsväsendet fungerar inte i […]

Comments are closed.

arrow