Därför ska man rösta pirat – ur ett folkhemsperspektiv

Piratpartiet är idag det enda parti som står upp för den s.k. “lilla människan” mot aggressiva storföretag. Därför kan man, som klassisk vänsterpragmatiker, inte rösta på något annat.

Det här är fjärde delen i min serie om “därför ska man rösta pirat”. Här fokuserar jag på det pragmatiska vänsterperspektivet. Fler delar:

 1. Ett kapitalistiskt perspektiv (28 juni)
 2. Ett solidariskt perspektiv (29 juni)
 3. Ett liberalt perspektiv (30 juni)
 4. Ett folkhemsperspektiv (31 juni)

Den förra rödgröna regeringen drev igenom vad som bara kan beskrivas som en skoningslös företagsjakt på försvarslösa människor, något som fortsatt under den blå regeringen.

Låt oss titta igen på vad Ipred, som båda blocken idag stöder, egentligen innebär:

 1. Storföretag får göra privata brottsutredningar (de har fått undantag från Personuppgiftslagen).
 2. I dessa brottsutredningar har de större befogenheter än svenska polisen.
 3. Storföretag får i detta frysa dina bankkonton och beslagta ditt hus utan att du får reda på att du är misstänkt för något.
 4. Första gången du får reda på att något är fel är när storföretagen gör egen husrannsakan och tar med sig allt i ditt hem som kan innehålla digital media. Allt från nakenbilder till privata mail tar de med sig. Och hanterar precis hur de vill.
 5. Därefter kommer stämningen till domstol, som behandlar en barnfamilj och en hel industrigrupp med en miljard kronor i årsbudget som jämnstarka parter. (Det är de inte. Men domstolen kommer att arbeta som om de vore det.) Det är en civil rättegång, så man är inte oskyldig till motsatsen bevisats, utan måste visa sig ha mer rätt än storföretagskonglomeratet.
 6. Fast bankkontona är ju frysta, så man har inte råd med en försvarare.
 7. Alltså döms man som skyldig, vilket motiverar att bankkontona frös inne från början. (Ett moment 22 om det någonsin fanns ett.)
 8. Skadeståndsbeloppet sätts utifrån storföretagens intresse av att hämnas på dig och att avskräcka andra från att försöka gå emot dem. Det är första gången sedan tidigt 1900-tal som hämnd återinförs som straffmått. Du kommer alltså att ruineras (minns att de redan har tagit ditt hus i beslag).
 9. När man till sluts dömts till ruin döms man också att betala en tidningsannons som talar om att man blivit dömd. (Skamstraffet återinförs.)

Den som inte tror mig kan slå upp alla referenser här.

Det behövs egentligen inte mer än så här. Att låta storföretag bete sig så här mot medborgare är skamligt och ynkligt. Det är inte vad folkhemmet innebär; det innebär att vi ska ta vara på varandra.

Folkhemmet innebär att vi får dela med oss till varandra.

Folkhemmet innebär att vi ska ta hand om varandra och ge varandra råd och stöd.

Folkhemmet innebär att vi ska stå enade för våra rättigheter.

Inte att politikerna ska låta storföretag trakassera och ruinera alla som gör det.

Därför ska man rösta pirat 2010 — ur ett folkhemsperspektiv.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] Ett folkhemsperspektiv (31 juni) […]

 2. gastlind

  Mycket bra och tydligt! Allt detta kan även jag som normalt sett ser mig själv som “höger”-pirat skriva under på.

 3. AndersH

  Det du kallar “industrigrupp” borde heta “företagskoncern” på svenska.

  Över lag översätts engelskans “industry” (som i the record industry) ofta felaktigt till “industri” när det borde vara “bransch”.

 4. Peter Andersson

  Den klassiska folkhemstanken är djupt förknippad med den unika svenska allemansrätten.

  Det nya folkhemmet är otänkbart utan en motsvarande Digital Allemansrätt.

  Slagkraften i de två orden gör dessutom att de inte kan användas nog ofta.

  Piratpartiet lovar Digital Allemansrätt åt alla svenskar.

  Tycker att du nog kanske missade att få med den aspekten här.

  Fast du kanske planerar att ge det memet en helt egen post längre fram?

  Jag säger det åt dig igen så länge: Digital Allemansrätt!

 5. Anders

  +1 Peter

  Borde vara ett av våra slagord inför valet:

  Digital Allemansrätt till alla!!!!!

 6. Aryllia

  Det är ju så att man skakar av skräck – och detta skulle då alltså vara Sverige? Mitt Sverige!? Det Sverige som jag kännt mig så stolt över, det Sverige med frihet, människovärde, svart humor och exceptionellt lite våld på öppen gata jämfört med vissa andra nationer…

  Tvi vale – och här går man runt och tror att man är säker bara för det!

 7. […] vi får till något bra redan i år! För er som inte är intresserade av PP så kan ni iaf läsa Falkvinges anledningar till att ni ska rösta på PP ur diverse perspektiv, jag hoppas ni alla kan se genom dravlet gammelpartierna kör med och ge dem en liten örfil genom […]

 8. […] sätt och vis är det alltså så att alla med gott samvete kan rösta på Piratpartiet, som bloggaren Futuriteter så tydligt formulerar […]

 9. […] Tänk dig att du står på stan och delar ut gamla böcker som du läst ut. Plötsligt kommer det fram en person från ett bokförlag, i sällskap med en civil ordningsvakt. De tvingar dig att identifiera dig. En vecka senare kommer en stämningsansökan på posten för att du olovligen konkurrerat med förlagets verksamhet – att distribuera böcker. Otänkbart? Det var precis det här riksdagen beslutade om när de röstade igenom Ipred-lagen. […]

 10. […] också kring IPRED – Du vet den där lagen som ger upphovsrättsindustrin rätten att göra privata brottsutredningar, frysa dina tillgångar och göra privat husrannsakan. (Ja, lagen möjliggör faktiskt precis […]

 11. […] inget av det andra passar, kanske vurmar du för folkhemmet? Här står varför folkhemmet vinner på att piratpartiet kommer in i riksdagen i […]

 12. […] Politikerna har lämnat walk over på upphovsrättens område. De har satt vargen som ansvarig för inhägnaden av fårhagen och sitter i ett hörn, håller för öronen och skriker “La-la-la-la-la-la-la-la-Bingo!” medan skivbolagen fortsätter hota sina kunder och eroderar internet till ett kabeltevenät. […]

 13. mrJudas

  Men är piratpartiet redo att försvara det riktiga folkhemmet och välfärdssamhället från nedskärningar och försämringar eller är den här texten bara ett sätt att försöka fiska röster från vänstermänniskor?

Comments are closed.

arrow