Piratpartiet vill driva TPB inifrån riksdagen

Debattartikeln i Aftonbladet släpptes just. Våra framtida riksdagsledamöter tänker driva The Pirate Bay inifrån riksdagshuset under riksdagsledamöternas åtalsimmunitet,

Läs mer på Aftonbladet, hos Anna Troberg, på Full Mental Straightjacket, Jan Lidngren, Maloki, Lcaz, och fler allteftersom. Och i PPs pressmeddelande. Och på TorrentFreak.

Vi gör det här av flera viktiga anledningar. De främsta är två: Vi står upp för allas rättigheter, och vi agerar i stället för att gömma oss i papper.

1. Vi tolererar inte när någons yttrandefrihet kränks. Just nu har storföretag och politiker försökt dela in medborgare i ett A-lag och ett B-lag. Det accepterar vi inte. Vi skyddar de svaga och utsatta. Alltid. Vilket leder mig till punkt 2:

2. Vi agerar och vi levererar. När andra politiker duckar, tillsätter utredningar och undviker ansvar, så har vi skit under naglarna och revor i jeansen och är stolta över det. Gärna med okonventionella metoder. För det ger resultat.

Jag vill också citera hela Christian Engströms reflektion:

Svenska riksdagsmän har immunitet från åtal för allt de gör i tjänsten. De kan varken åtalas för brott eller stämmas civilrättsligt för saker som de gör i egenskap av folkvalda ledamöter, om inte riksdagen särskilt beslutar om det med fem sjättedelars majoritet.

Så här är det i alla demokratier, och så måste det vara. Annars skulle politiska motståndare kunna använda det juridiska systemet för att trakassera de folkvalda så att de inte kan utöva sitt ämbete på det sätt de ska.

En politisk aktör som vet mer än de flesta om vad det innebär att bli utsatt för juridiska trakasserier är The Pirate Bay. De har blivit utsatta för en strid ström av stämningar från upphovsrättslobbyn i syfte att knäcka dem. Nu har lobbyn inte lyckats med det, utan The Pirate Bay seglar vidare som ett stolt flaggskepp för den informationspolitiska debatten i världen.

Men allt juridiskt trams som upphovsrättslobbyn riktat mot The Pirate Bay är ovärdigt. Fildelningsfrågan kommer inte att avgörs i någon domstol. Det är en politisk fråga, och den ska och kommer att avgöras i de folkvalda parlamenten. Det är där den hör hemma.

Därför kommer Piratpartiet idag med ett mycket konkret vallöfte. När vi kommer in i riksdagen efter valet den 19 september i år, kommer våra riksdagsmän att ta över driften av The Pirate Bay. Då får The Pirate Bay immunitet. Då kan debatten om fildelning och reform av upphovsrätten flytta från domstolarna till riksdagens kammare. Där skulle den ha varit redan från början.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Henry Rouhivuori (PP)

  Driva en site betyder i klartext att ha servrar i sina lokaler. Att Piratpartiet är internetoperatör åt TPB är en annan sak; en router som befinner sig i en datahall med direkt koppling till backbone.

  Är det så att PP skall ta över piratbukten?

 2. frekar06

  Bra. Piratpartiet fortsätter leverera. /Frekar06

 3. Elias

  Detta låter farligt.

  1. Qeruiem

   Det är inte ens en tiondel så farligt som en framtida polisstat kommer vara…

   1. Friskytten

    Förvisso sant, men jag är lika nyfiken på alla andra om det här innebär att PP tänker ta över driften av siten, eller, som nu, leverera bandbredd. Skillnaden är, som andra har sagt, ganska stor. Att leverera bandbredd åt en verksamhet som riskerar att få sin bandbredd avskuren med tvivelaktiga metoder sympatiserar jag med, men jag är betydligt mer tveksamt till att PP som politiskt parti bör ta över själva verksamheten.

  2. Rick

   Visst. Ger Reinfeldt och de andra chansen att förlöjliga och äntligen krossa PP. Något ingen av oss vill ha. Men Reinfeldt’s soldater har lyckats hålla de viktiga sakfrågorna ur den politiska debatten, PP rasar – vad har man annars för väg ur det hela?

 4. […] Bildmontage av Rick Falkvinge (PP) […]

 5. Till slut, en säker hemmahamn? « Full Mental Straightjacket

  […] Pingback: Piratpartiet vill driva TPB inifrån riksdagen | Rick Falkvinge (PP) […]

 6. […] I dag går vi ett steg längre. I en debattartikel i Aftonbladet berättar Rick att några av Piratpartiets riksdagsledamöter kommer att driva Pirate Bay inifrån riksdagshuset. I skydd av riksdagshuset och rollen som riksdagsledamöter. Eftersom Pirate Bay rent praktiskt och tekniskt fungerar precis som Google eller vilken annan sökmotor som helst, så borde Pirate Bay inte alls behöva detta skydd, men i uppochnedvända världen där grundläggande juirdiska värden inte längre respekteras och länkkärlek är olagligt för vissa, måste någon ändå göra det. Denna någon är Piratpartiet. När de andra partierna bara vågar prata, tar vi klivet fram och agerar. […]

 7. […] Vi ska driva Pirate Bay från riksdagen Rick Falkvinge: Piratpartiet vill driva TPB inifrån riksdagen Anna Troberg: Piratpartiet – lite snack och mycket demokrativerkstad Christian Engström: […]

 8. Mr.w00t

  Då vi ändå är i gång kan vi installera några svartkast i plenisalen!
  Det här är briljant!

 9. Elias

  Vi är redan en polis stat 🙁

 10. Brottslingar äntrar riksdagen? | Sagor från livbåten

  […] säkerställa att sajten har internetkoppling genom att bli dess ISP. Och idag genom utspelet att erbjuda sajten parlamentarisk immunitet när vi äntrar […]

 11. Egil

  Detta känns inte som en riktigt bra idé.
  Jag tror ni biter er själva i svansen med detta utspel.

 12. Reklambyrån

  TPB kommer nog alltid överleva, detta känns som missriktad PR-grej från partiets sida. Jag tror att det kommer stärka uppfattningen att PPs medlemmar “bara vill att allting ska vara gratis”. I mångas ögon kan nog TPB idag se ut som riktiga banditer med hänsyn till hur de har smutskastats i media med allt från obduktionsbilder och påstådda pedofil-torrents till samröre med högerextremister och påstådda miljonvinster från annonser på thepiratebay.org.

  Exempel på en bra PR-grej är istället bröllopspresenten till Victoria och Daniel – ett kanonbra sätt att i media tydligt visa hur man inte måste vara terrorist eller gangster bara för att man vill ha ett privatliv!

  Hur som helst, PR är väl inte allt – PP är ju ett politiskt parti och inte en reklamkampanj så det känns skönt att man ändå vill stå för sina värderingar i handling också 🙂

 13. Pia

  +1 till Egil. Som er MEP skrev: “Svenska riksdagsmän har immunitet från åtal för allt de gör i tjänsten.” Men allt man gör under tjänstetid är inte “i tjänsten”.

  Det skulle faktiskt vara lite småkul om ni kom in i riksdagen bara för att se hur det här går! 😆

  1. Rick Falkvinge

   Visst är det så. Men i samband med att vi gick ut och gjorde det här till ett vallöfte, så är det per definition en del av det politiska uppdrag som vi söker mandat för.

   1. Pia

    Det återstår att se om din tolkning att en lite klick i partistyrelsen kan bestämma vad som ingår i partiets riksdagsledamöters uppdrag, förutsatt att ni kommer in i riksdagen. (Fullständig) åtalsimmunitet har man inte som riksdagsledamot:

    4 kap 8 § i Regeringsformen

    Ingen får väcka talan mot den som utövar eller har utövat uppdrag som riksdagsledamot eller beröva honom friheten eller hindra honom att resa inom riket på grund av hans yttranden eller gärningar under utövandet av uppdraget, utan att riksdagen har medgivit det genom beslut om vilket minst fem sjättedelar av de röstande har förenat sig.

    Misstänkes riksdagsledamot för brott i annat fall, skall bestämmelser i lag om gripande, anhållande eller häktning tillämpas endast om han erkänner brottet eller har tagits på bar gärning eller fråga är om brott för vilket ej är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år.

    Som sagt – det skulle vara lite småkul om ni kom in i riksdagen av den här anledningen. ERKÄNT har du ju redan gjort.

   2. Rick Falkvinge

    Nej, jag har skrivit att några av våra riksdagsledamöter kommer att driva TPB. Jag har inte erkänt något, och ingen får utreda vem dessa “några” är. Det är en del av konceptet.

    Givetvis kan inte partistyrelsen bestämma vad enstaka riksdagsledamöter kan göra — därför har jag clearat det här med ganska många ur den blivande riksdagsgruppen först.

   3. Pia

    Rick – man får visst utreda – det finns ingenting i lagtexten som hindrar detta (eller ett åtal). Läste du lagtexten jag klistrade in och som du hänvisade till i debattartikeln?

 14. Jakob

  Bra, Rick och PP. Jag vädjar om att ni går vidare med WikiLeaks under samma beskydd.

  Fyra år till med WikiLeaks är inte mindre viktigt.

  Fyra år till med TPB förstås av den bredda, kunniga demokratiströmmen i världen, men fyra år till med WikiLeaks förstås också av strömmen av journalister och beslutsfattare.

 15. Lars-Erick F

  Håller med Egil.

  Nej, nej, nej!
  Jag förstår syftet, och det kan vara gott. Men, men, detta är så våldsamt otaktiskt, ja rent ut sagt korkat som politiskt utspel!!!!!!!!

  Det värsta är att nu kommer motståndarna att hänvisa till detta hela tiden. De får vatten på sin kvarn!

  Dessutom är det inte solklart juridiskt sett.

 16. TPB i riksdagen – och Piratpimpad bil « OlofB[eta]

  […] riksdagen – och Piratpimpad bil Måste väl droppa en obligatorisk kommentar kring att Rick Falkvinge skrivit i Aftonbladet att The Pirate Bay’s servrar ska placeras i riksdagshuset vid ett […]

 17. SailorMats

  Håller med Lars-Erik och är väldigt besviken på detta vallöfte.

  Tycker ni inte att det är problematiskt med att beskydda en sajt med de, i mina och de flestas ögon, mycket oseriösa reklamen.
  ( jag klickade vidare på två reklamlänkar. en vill att jag skulle skicka ett sms för att vinna en tv, i mycket liten text står det att detta kostar 30 kr och är en prenumerationstjänst på 90,- veckan. Den andra reklamen var en dam i bara trosorna som bor i samma stad (lite obehagligt) som jag och ville jag skulle chatta med henne. tydligtvis ville hon visa fler bilder men jag stoppade där 🙂 )

  Tycker ni i pp inte också att det är problematiskt att reklamen och inkomsterna (eller underskottet som vissa säger) från tpb sköts av ett företag registrert i British Virgin Islands utan någon som helst insyn eller redovisning?

  Hur kan ni vara säkra på att tpb inte går med någon större vinst? Litar ni helt på vad dem som driver sajten säger eller har ni insyn? jag menar att en topp100 sajt med all den reklamen, om inte måste, så borde sajten driva inn en rejäl vinst. tpb är dessutom bandbredds-snål eftersom det mest är små textdokument som laddas (förutom då reklambilderna förstås) detta tyder igen på att vinsten borde vara bra.

  Och är det verkligen rätt att donera bandbredd gratis (eller skattebetalarna får väl betala) till en sajt som är så reklamoffensiv?

  Jag tycker wikileaks har betydligt större symbolvärde, och genom att hjälpa dem istället skulle ni få mer seriositet, tror faktiskt det i slutändan skulle gagna både er PP och TPB bättre.

  1. Anaka

   En riktigt vettig kommentar.

  2. jeffer

   Pirate Bay – oavsett reklam och eventuella vinster – är ett verktyg och en symbol för informationens frihet. Bland de viktigaste friheter vi kan kämpa för…

   Det är det Piratpartiet gör en markering för. Det kanske innebär en personlig risk för de som bestämt sig att stå i skottlinjen, men det är alltid så friheten har försvarats. Människor gör valet att friheten är viktigare än risken.

   Utan människor som gjort det valet hade despotism och slaveri fortfarande varit en del av vardagen.

   Med tanke på hur upphovsrättslobbyn mobiliserar och får ensidigt stöd av etablerade politiker och hur vanligt det är med partiska domstolar, tror jag vår frihet kommer att kräva mycket större offer – men alternativet är värre. Jag skulle vilja säga att det är outhärdligt. Vad friheten än kostar så är det värt priset…

  3. jeffer

   Jag håller med om att wikileaks också har stort både symbolvärde och praktiskt värde. Men de utesluter inte varandra. Tvärtom om borde flera projekt av liknade slag uppmuntras och skyddas. Miljoner människor över hela världen behöver mobiliseras.

   Våra fiender har enorm makt. Den värsta Ifpi öser ut miljardbelopp varje år…

 18. Pia

  Rick: Vi som är motståndare kan sova lugnt. Du gräver partiets grav. Utan dig hade vi (normala människor) kanske behövt oroa oss.

 19. Elias.L

  @ Vi ?

  vilka då, översittarna eller snobbarna ?

 20. Scary Devil Monastery

  @SailorMats

  Reklamen som finns på TPB är inte nämnvärt annorlunda ifrån vad man hittar på exempelvis nätupplagan av DN eller Expressen. På internet, liksom i verkliga livet gäller att man tar det med en skäppa salt när någon påstår att de bara vill in och kolla något. Jag rekommenderar å det starkaste attt man aldrig klickar på reklamlänkar på internet om man inte kör Opera, Chrome, eller Firefox.

  Faktum är att TPB är långt mer utsatt än Wikileaks – wikileaks hotar hemlighållare i regeringar, TPB är ett av de mest synliga hoten mot en utdömd, men otroligt pengastinn industri.

  Därför gör Rick helt rätt.

  @Pia

  Och det du, liksom de flesta antipirater missar är att PP enbart är ett politiskt parti. Kommer det inte in I riksdagen vinner vi i längden ändå. Förbudstiden I USA borde ha bevisat hur illa det fungerar att förbjuda något de flesta ser som självklart. Det som är katastrofalt är att I latenstiden kan Sverige lyckas avveckla 400 år värt av demokratisk utveckling allt eftersom industrier och lättlurade politiker blir allt mer desperata.

 21. Björn Persson

  Intressant grepp, synnerligen intressant, men så vitt jag kan se kan kulturfeodalisterna fortfarande väcka talan så mycket de vill. De behöver bara hävda att driften av vävplatsen inte alls ingår i uppdraget som riksdagsledamot. Sedan får väl en domstol ta ställning till om det ingår i uppdraget eller ej, men då blir ju ledamoten likafullt tvungen att öda tid på att försvara sig i domstolen.

  Vad händer om domstolen kommer fram till att åtalsimmuniteten gäller i det här fallet? Ogillar den bara åtalet, eller kan den döma ut ett straff som kan avskräcka till och med en stormrik multinationell branschorganisation?

  Tyvärr måste jag säga att bildmontaget inte är helt lyckat. Så som pilen är riktad ser det mer ut som plums i Strömmen än som in i Riksdagshuset.

 22. jeffer

  Lars-Erick F:

  Jag är både lite mer pessimistisk och lite mer optimistisk än du.

  Det är underförstått i din kommentar att Piratpartiet bränner broarna relativt politikens etablissemang. Där är jag mer pessimistisk – det finns inga broar att bränna. Etablissemanget har valt väg och det gäller både M och S – särintressena ska gynnas och integritet, privatliv, rättssäkerhet drar i varje konflikt kortaste strået. I dagsläget är således samförstånd uteslutet – de är övertygade att de kan “get away with it”…

  Det enda de är rädda för är att debatten eskalerar.

  Här är jag mer optimistisk. Jag tror en eskalerande debatt gynnar oss. Men en debatt måste grundas i en verklighet. Ställningstagandena måste vara konkreta och med tanke på deras vikt, helst dramatiska.

  En sådan dramatik – första Pirate Bayrättegången – placerade Piratpartiet i Bryssel.

  Det är inte sannolikt att ett vänligt sökande efter samförstånd och enighet med det politiska etablissemanget skulle få oss in i riksdagen…

  Det kommer att bli två oförsonliga läger – de som är för Internets frihet och de som är emot den.

  Eller finns det någon med seriösa ingångar i etablissemanget som kan visa på möjlighet till dialog och samförstånd?…

 23. SailorMats

  Hej scary devil
  skrev en kommentar hos hax

  vill bara tillägga att reklamen på dn och expressen är safe for work. på den ipadress som jag surfar ifrån är tpbs reklam inte det. Jag är ingen moralist och har inga problem med detta men man må fatta att detta kommer att kritiseras väldigt från alla andra om detta hostas från riksdagen.

 24. Scary Devil Monastery

  Ah, på så sätt…

  Tja, vad gäller “NSFW”-problematiken i Svensk Riksdag så tror jag inte den är mycket att orda om…

  http://www.youtube.com/watch?v=IBrybugODSA

  Utan det är just att det finns reklam på tpb överhuvudtaget som kommer att vara problemet.
  Bodström krängde i och för sig deckare bostavligen ifrån ministerpulpeten, och det kom han undan med.

  Kan detta ge problem? Förvisso, men å andra sidan är det i högsta grad önskvärt att ta upp en ordentlig laglig prövning av till vilken grad och i vilken utsträckning en hemsida med länkar kan hållas ansvarig för tredje parts förehavanden.

 25. Scary Devil Monastery

  @SailorMats

  Skrev mer utförligt hos HAX – fick tillrättavise den gode Johan med skillnaden mellan socialistiska strukturer och liberala – att Socialismen är enda platsen där en ideologi förväntas ändra den mänskliga naturen där den liberala filosofin går ut på att man bygger samhället för att anpassas till den.

  Visst kommer vi att kritiseras. Men våra kritiker är ofta av sorten att om vi säger att vatten är vått kommer de anstränga sig hårt för att bevisa att det är torrt.

  Det paraply vi ger TPB – vilket jag även säger hos HAX – år, om jag tolkar Rick rätt och utgår från tidigare premisser – att det rör sig om lagstöd. Bandbredden i sig står redan idag PP för, så den kostar inte skattebetalaren ett rött öre.

  Däremot manar jag alla att tänka efter på hur den globala reaktionen hos vissa aktörer inom immaterierättsfrågan kommer att bli när man ger statligt skydd åt TPB’s sökmotor. 🙂

  Dety är i så fall där vi kommer att se nästa stora kollision.

 26. Rick

  Tveksamt. ‘PP jumps the shark.’ Inte för att det är deras fel men ändå. Aktionen är tveksam ur flera lagliga synpunkter. Och Island är mycket intressantare för entreprenörer – Sverige vill de inte ha, inte med dagens bedrövliga situation. TPB har fått MAFFIAN att försöka krossa Sverige medan andra länder har sluppit bli trakasserade.

 27. Piratpartiet levererar | Valportalen

  […] Rick Falkvinge har fått en debattartikel publicerad i Aftonbladet. Där kan man läsa att några piratpartistiska riksdagskandidater kommer driva The Pirate Bay från riksdagshuset om Piratpartiet kommer in. Det kommer innebära att The Pirate Bay kan leva kvar i frid under åtminstone fyra år. Om upphovsrättsindustrin försöker sig på någonting så är det bara att hänvisa till regeringsformen där det uttryckligen står att riksdagsledamöter inte kan stämmas eller åtalas för någonting som görs som en del av det politiska uppdraget. Detta utspel är ett exempel på skillnaden mellan de etablerade partierna och Piratpartiet. Medan de etablerade partierna diskuterar så levererar Piratpartiet. […]

 28. Någon

  Jag vill ge lite tips angånde TPB drift från riksdagen som ni lovar om (PP) blir invalt: Börja med att få bort annonseringen på TPB för detta kan kontakt med TPB stiftelsen behövas.
  Åtalsrisk för era ledamöter ha ersättare redo att ta över de ska vara införstådda med vad detta innebär och få VÄLJA om de vill delta i TPB driften. FÅ igenom ändring av staffstaserna för upphovsrätt så maxstraff för normalbrott är mindre än 2 år. kanske i normal grad max 6 mån och böter vid ringa. Hur som något att tänka på. Efter som TPB drift kan var medhjälp till upphovsrätts intrång. Verkar som detta föruttsätter annonseringen som kan ge kommersiellt intryck.
  Var god acseptera och respektera min anonymistet.

 29. Erik S

  Känner ni till dessa nya planer från USA på att stoppa The Pirate Bay? Och går dessa planer i så fall att motverka tekniskt?

  “As part of an initiative to crack down on Internet piracy and counterfeiting, the US Government recently took action against sites making available movies and TV shows. Arrests did not feature in the action, but controversially the authorities seized site domain names instead. TorrentFreak has learned that both The Pirate Bay and MegaUpload domains were also on the target list.”

  http://torrentfreak.com/pirate-bay-and-megaupload-escape-domain-seizure-by-us-100707/

  /Erik S

 30. Jakob

  Tack, Piratpartiet, för att ni idag i pressmeddelande förklarat att ni anammat idén att lägga WikiLeaks till detta initiativ. Mina böner var inte förgäves.

Comments are closed.

arrow