Svensk media är intressanta djur

Vi gjorde ju ett utspel i fredags om att vi vill driva TPB inifrån riksdagen med parlamentarisk immunitet. Av svenska medier var det bara Nyheter24 som tog upp utspelet. Ja, och så Andreas Ekström som hade mage att påstå att vi ljuger när vi skriver vilken politik vi tänker föra.

Tydligen hade det inget… nyhetsvärde.

Hosting-French

Man kan ju tycka, att om det inte har något nyhetsvärde i Sverige, så kan det orimligtvis ha något nyhetsvärde utanför Sverige. Till exempel i en gigantisk artikel i norsk media. Fast det är klart, Norge skriver ändå ganska ofta om “Søte Bror” Sverige. Hur som helst, om det inte är nyhetsvärt i Sverige, så är det ju uteslutet att t.ex. brittiska BBC, eller ännu längre bort, spanska El Mundo, skulle tycka att händelsen i Sverige var nyhetsvärd. Har det inget intresse i Sverige, så kan det ju inte vara intressant utomlands.

Hosting-Chinese

För eftersom det inte var nyhetsvärt i Sverige, så kan det ju omöjligt vara så att hela världens enade teknikpress rapporterar om utspelet och att det retweetas över hela världen i alla kända språk.

Hosting-Thai

Så eftersom logiken “om inte nyhetsvärt i Sverige, så definitivt inte nyhetsvärt utomlands” är sann, och precis hela världen pratade om vårt utspel i fredags och igår men inte svenska medier, så måste man ju börja fråga sig vad som händer.

Det sägs att sådana här utspel påverkar Sveriges rykte utomlands. Jag vet att bl.a. regeringskansliet är nervösa för det. För visst är det så att pirater påverkar bilden av Sverige utomlands.

Hosting-Greek

Så med det etablerat, måste man ju börja undra.

Kan det möjligen, kanske, finnas anledning till självrannsakan bland svenska medier ifall man är för homogena om vad som är nyhetsvärt och vad som inte är det, när kinesiska retweets går som löpeldar om ett politiskt utspel i Sverige som svenska medier inte tyckte var intressant?

Kan det möjligen, kanske, vara så att svenska medier i denna homogenitet har bestämt sig på förhand om vilka som säger något intressant, i stället för att se vad som är intressant och nyhetsvärt för sig?

http://www.aftonbladet.se/debatt/article7403004.ab

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. DanielS

  Enkelt sagt så mörkar svenska medier allt de kan om piratpartiet.

  Trodde du verkligen att Sverige inte har censur? Kolla bara vilka som är ägarna av 90% av medierna.

  För att finnas måste man synas, och syns man inte finns man inte. Plus det är valår, vilket gör att många personer får order om vad som får synas.

  Sorgligt men sant, allt handlar om makt och pengar. Den som är girigast vinner.

  1. Robert

   Har jobbat på en tidningspress, och för ca ett år sen gissa vad som hände? Två politiskt motstående tidningsredaktioner (NSD och Kuriren) slogs ihop under ny (för oss anonym) ägare (från södra Sverige).

 2. Framtidstro och Piratpartiet » Mattias Andersson -

  […] Så skriver Andreas Ekström i sydsvenskan om Piratpartiet. Det är en väldigt intressant jämförelse där Ekström skjuter sig själv i foten med en grovkalibrig kanon. […]

  1. Robert

   Jo, och man kan ju undra vart kommentarfältet tog vägen för den artikeln…

 3. Jens

  Jag har följt Piratpartiet i så många år nu, och detta är samma behandling som Junilistan fick, dvs. man tiger ihjäl partiet. Minst dåliga bland dom stora tycker jag SR och SvD är, även om det var tyst från deras håll i detta fallet.

 4. André

  Det är ju uppenbart att det ligger tunga politiska intressen bakom vad som släpps fram i de stora dagstidningarna i Sverige – ingen nyhet precis. Det betyder också att Svensson som inte engagerar sig på nätet och läser internationell nyhetsrapportering utan håller sig till sin Expressen eller sitt Aftonbladet också effektivt kan kontrolleras opinionsmässigt.

 5. E-mannen

  Jag trodde faktiskt att media skulle börja blåsa på med reportage om PP nu strax innan valet för att försöka mota bort SD-spöket.
  Men DanielS ovan kanske har rätt, media är kanske mer rädda för PP än för SD i slutändan ändå. :-/

 6. Varthän, Sverige?Sultans Blogg | Sultans Blogg

  […] Ravennas blogg, Vingslag i kunskapsamhället, Magnihasa, Regeringen och Sossarna, Hax (pp) Svenska media, Falkvinge (pp), Piratpartiet […]

 7. Mattusan

  Man kanske skulle ta och komplettera det här konceptet “dom tre stadsmakterna” med en fjärde statsmakt, Internet.

  Då den tredje stadsmakten inte verkar fyller sin roll längre att kontrollera dom första två.

  Argumentet att skvaller säljer mer nummer och därmed “bevisligen” är vad läsarna vill läsa, och att det i sin tur motiverar mindre och mindre utrymme för “tråkiga” kritiska reportage om makteliten.

  Det argumentet ter sig för mig irrelevant. Även om det vore sant så är fortfarande uppgiften att kontrollera regering och riksdag det primära, och skall ges utrymme därefter.

  1. Tomas Kronvall

   Frågan är lite, den här uppgiften att kontrollera de andra statsmakterna – är det en rättighet eller skyldighet?
   Jag misstänker – utan att ha lämpliga lagtextcitat att backa upp det med – att det är det förra, att lagstiftarna förutsatte att det fanns ett intresse för granskande reportage, och att det alltid skulle finnas ett intresse för det. Och det finns det, i medier som inte styrs av profit – det vill säga, oberoende bloggare, mest. Det är inte så att internet har blivit en fjärde statsmakt, snarare har det börjat ta över rollen som den tredje.

 8. Lars-Erick F

  Massmedia i stort är negativa till (pp). Men nu behöver de ju inte argumentera emot (pp) längre, Blir det ngn debatt om (pp) så räcker det att diffust hänvisa till din AB-groda, Rick.
  Därmed är ni bortgjorda. Vilket självmål.

  Ingen behöver se till ditt syfte, för nu “vet” alla att (pp) står för att bedriva brott i skydd av riksdagen. Det är det bestående intrycket. Tyvärr. Så funkar det.
  Att (en del) medlemmar applåderar gör nästan saken värre, för det visar hur långt ifrån den stora väljarskaran som de befinner sig. Olika världar.

  Jag är oerhört beviken! OERHÖRT besviken, för de viktiga sakfrågornas skull.

  1. jeffer

   De som vill ha frihet och balanserad upphovsrätt är totalt utfrusna från etablerad politik och etablerade medier oavsett…

   Två miljoner fildelare ska inte underskattas. Och upphovsrätten är ingen legitim lag. Även om det skulle vara lagtrots visar det bara att lagtrots till slut blir absolut nödvändigt för att rädda friheten. Fråga Thomas Jefferson, Patrick Henry och grabbarna – Boston Tea Party var ju inte heller klanderfritt enligt det brittiska etablissemangets syn på saken…

   Men det är viktigt att vi hämnas på Reinfeldt som står i spetsen för offensiven mot internets frihet.

  2. Adam Eltér

   “(pp) står för att bedriva brott i skydd av riksdagen”

   Var har du fått det ifrån?

 9. Elias.L

  Suck, och stön

  trollar du mycket ?

 10. e

  Kan inte Christian Engström ordna lina åt TPB från Europaparlamentet?

  Behöver ju inte vara hela siten, men symboliskt.

  Då skulle det nog bli liv i luckan!!

 11. Henry Rouhivuori (PP)

  Det var såhär innan euvalet också. PP var stort i utländsk media före en tidpunkt där Piratpartiet syntes mer i media efteråt.

  Vi siktar på att synas och ta över rollen som det tredje alternativet lagom före valdagen.

 12. Elias.L

  Bra idee E, fransarna skulle bli total tokiga !

  vilket dom redan är men ändå..

 13. Jont

  Ja du Falkvinge. Visst gammel media försöker radera partiet tydligen, men som det ser ut lär sociala medier ha en större explosiv kraft än gammel media inom kort eller till viss del redan nu. Själv läser jag inte gammel media längre alls och mår mycket bättre mentalt. Men jag vet ändå vad som händer då jag följer riktiga människors liv genom sociala nyheter. Det är som en kedjereaktion ifall något dramatiskt i världen inträffar. Oroa dig inte för gammel media. Den riktar sig till den gamla generation visst men blicka framåt.

 14. DanielS

  Sant att gammel media riktar sig mot den äldre generationen. Problemet är att den unga generationen inte är tillräckligt stor ännu…..

  Det är fortfarande för många som inte vet vad vi i Piratpartiet står för. För att ändra det behöver vi synas i gammel media mer än någonsin. Plus vi behöver positiva artiklar och inte bara alla negativa bitar.

  Många äldre har svårt för hela konceptet av att kunna diskutera frågor. De är för vana med att en person tar tag i makten och pekar på vad som ska göras, se bara på vilka statsministrar vi har haft de senaste åren.

  Sorgligt men sant är att vi mer och mer går mot en Demokratur som statskick. Det är därför ni har min röst, första partiet jag sett som faktiskt håller vad de lovar och inte jagar en hel ungdomsgeneration.

  Kudos att ni har sakta men säkert eroderat mitt politikerförakt.

 15. Elias.L

  Moderata dagens nyheter Idioter, deras nyheter är gammalt spam.

 16. Opolitiskt korrekt

  Kan ju alltid säga att vi tänker odla marijuana i Riksdagens källare… men nä, jag tror inte heller detta skulle få nyhetsvärde förrän EFTER valet. “Marijuana-shocken i riksdagen – så blir det nu när Piratpartiet flyttar in”

 17. Ander G

  Det mesta handlar om timing. Precis just nu tycker uppenbarligen inte svenska medier att piratfrågor är så intressanta. Men hade t.ex. hovrättsförhandlingarna mot TPB varit i full gång är jag övertygad om att PP:s utspel hade skapat stora rubriker. Samma sak om opinionsläget hade sett annorlunda ut. Redaktionerna vill helt enkelt ha färdiga krokar, där de sedan kan hänga upp sina nyheter.

  Ibland måste man därför upprepa sina utspel. Till slut kommer genomslaget.

  Vi vet också hur det var med FRA.

 18. Scary Devil Monastery

  @e

  Poängen tror jag är att belysa hur befängt det är att behandla TPB i samma ordalag som om det vore en knarkcentral. Att driva saken till sin spets, för vi kan vara lugna på att ifpi kommer göra vad de kan för att begrava TPB i diverse former av dåligt grundade åtal som allesammans fortfarande måste utredas. Samtidigt som man lägger locket på medan man myglar med våra grundlagar för att kunna ta till mot fenomenet fildelning.

  Dödsdömt, javisst, men det hindrar inte att ifpi kommer att eskalera ända fram tills det blir slutgiltigt stopp. Bättre att gå till mål direkt. Att driva TPB’s sökmotor som en del av det politiska uppdraget kommer att framtvinga en utredning där det inte går att mygla bort fakta – att en sökmotor inte kan vara brotslig att driva, lika litet som ett registerkartotek eller en karta.

 19. Emily

  Nu vet ni i PP lite hur det känns när gammalmedia drar igång den stora mörkläggnings- och smutskastningskampanjen.

  Förutom PP är även SD drabbade av en närmast total mediabojkott, där väljarna till varje pris ska hindras från att få information om vad SD står för eller de fakta de bygger sina ställningstaganden på.

  Det viktigaste för PK-media verkar vara att till varje pris hindra att fakta om baksidorna av Europas mest extrema invandringspolitik når ut till befolkningen. För 25 år sedan hade det nog lyckats men idag finns internet och bloggar som Politiskt Inkorrekt har besökssiffror som ökar rekordsnabbt och idag ligger de på topp-200 listan över Sveriges mest besökta webbplatser.

 20. Elias.L

  Jag skulle säga att det beror på att vi är fredliga, skulle någon göra något dumt såklart dom skriver om det då…

  Men det tjänar ingen förutom M/S på.

 21. DanielS

  @Emily

  Du har helt rätt, ALLA ska ha rätt att yttra sig inte bara ett fåtal oavsett vad man tycker själv i frågan. Jag tycker alla riksdagspartiers sätt att hanters SD är bedrövligt. Men de har en poäng till att vara rädda. Alla vet vi hur andra världskriget startade.

  Men det värsta de kan göra är att cencurera, mörklägga och allmänt se ner på SDs idelogi. Man måste förstå varför folk tycker som de gör och försöka prata om det istället.

  Har SD rätt i allt de säger? Min personliga uppfattning är att de har en del att lära. Så att vi inte upprepar samma gamla historiska missar som har hänt och lett till att ett helt folk vände bort blicken när miljoner dog i brännugnarna.

  Folkmord kan aldrig vara en lösning på politiska frågor. Vi måste lära av vår historia och aldrig upprepa de monumentala fel tidigare generationer gjort. Annars kommer det att hända igen.

  1. Simon B.

   Japp. Övning ger färdighet; tydligen har tysk militär under kolonialkrigen i Afrika även sysslat med att utrota folkslag.

 22. Elias.L

  Min åsikt är att SD inte är bättre än moderaterna men dom bör ändå få rätten att tala för sin sak.

 23. Emily

  @DanielS

  Vad har nazisternas folkmord att göra med SD:s politik för att ta ner invandringen till en den nedre delen av ett Europeiskt genomsnitt?

 24. Henry Rouhivuori (PP)

  Det var ju småtur att din debattartikel inte lyfte. Nu läser jag att Gudrun Schyman eldar upp pengar för att få 15 minuter framför kamerorna. Jag hoppas det framöver kommer artiklar som är mer fokuserade på den personliga integriteten och medborgarrätt.

 25. Elias.L

  Men vilket sorts djur är dom tycker ni, gamar, nä dom är snällare
  fästingar kanske.. fins det något värre djur ni kommer på ?

  Aliens ?

 26. Almedalen och utspelen « Kapten TOQigs piratskepp

  […] partiledare frågar sig varför det inte fått mer uppmärksamhet i media. Visst är Piratpartiet ofta missgynnat i media, […]

 27. Rick

  Det måste vara organiserat. Media blackout. Rupert Murdochs patenterat system.

 28. Rick

  Kommentar på fridholm.net ang Andreas Ekström: ‘Det är ju inte bara Pirate Bay han hatar, även Google och andra framsynta ideer inom media kritiseras av honom så fort han hittar minsta lilla chans.’

  Herregud. Var kommer dessa märkliga människor ifrån?

 29. opassande » Blog Archive » Okej, så vad ÄR medielogik?

  […] är att nyhetsbedömning är lite av en mystisk företeelse. Medielogik, har jag hört användas jättemånga gånger den […]

 30. Kampanj (pp) » Blog Archive » Youtubeaktivism

  […] hur såna där saker tenderar att sammanfalla ganska ofta så här i dessa digitala tider, där gammelmedial nyhetstorka inte på något vis behöver antyda att det är slut på nyheter att ta del av? Eller […]

 31. Pinjata

  Rick får helt enkelt gå ut och köpa sig lite sex så blir media intresserad 😉

 32. Mårten

  Det är väl ganska tydligt att man bestämt sig för att inte ge någon medieexponering till pp innan valet, precis som man såg till att flytta tpb-rättegången till precis efter valet. Man är rädd för att pp ska få 7% även i riksdagsvalet om debatten handlar om piratrelaterade frågor.

  Det är pengar som styr dagens samhälle. De som ger partierna bidrag för att kunna genomföra påkostade reklamkampanjer är också de som äger media och styr den allmänna debatten och opinionen.

  Berlusconi är väl ett bra exempel på hur det kan fungera i praktiken.

  Förhoppningen är att internet ska kunna förändra det, tack vare att det blivit näst intill gratis att publicera och sprida information kan också näst in till vem som helst göra det. Därmed kan vi få information om PP trots att media mörkar.

  Men det är samtidigt en utveckling som går emot de nuvarande maktinstitutionernas intresse. Att ge ifrån sig makt är något de bara kan förlora på.

 33. TTime

  Andreas Ekström på Sydsvenskan har ingenting med kvalitativ journalistik att göra.

  Han verkar vara bättre på att leverera kvantitet än kvalitet, något som passar dagens industrialiserade mainstream media, som kontinuerligt måste fylla ett visst tilltaget utrymme med content.

 34. […] been frustrated by Swedish governmental media before, when I took actions that got headlines all over the world but not in Sweden. It was deemed […]

Comments are closed.

arrow