Almedalen har börjat

Godmorgon alla,

(har man sett — måndagsbrev på en måndag!)

Piratdelegationen är installerad i Almedalen och delegationen är större än vanligt, som vanligt. Vi har ungefär dubblat varje år. Medräknat alla är vi ungefär 50 pirater i Almedalen i år. Många har börjat blogga om det och mest glimt i ögat har nog Anna Trobergs serie (ett, två, tre hittills).

Vi behandlas precis likadant här som vi gjorde motsvarandet tid innan EU-valet: några som visserligen syns överallt men vars potential man inte tar riktigt på allvar, men som ändå har bra och vettiga idéer och därför är generellt accepterade. Alla har redan glömt att första gången vi syntes i mätningarna inför EU-valet var den 29 april 2009, 38 dagar före valet. Vi är starkare idag inför riksdagsvalet än vi var vid motsvarande tid innan EU-valet.

Ett exempel på vår mobiliseringskapacitet syntes i gårdagens debattartikel från Fredrik Reinfeldt inför hans partiledartal i Almedalen. Han hade mage att framställa Alliansens regering som att den är byggd på principer kring en rättsstat och värnar allmänintresset istället för särintressen. Det är ingen överdrift att säga att jag tyckte att det var en förolämpning efter att — bara för att ta ett exempel — regeringen Reinfeldt har gett mer långtgående kränkningsbefogenheter till upphovsrättsindustrin än vad den svenska polisen har. Det stämmer ganska dåligt både med rättstat, med principer och med att inte se till särintressen.

Visst ja, vi mobiliserade: 90-95% av kommentarerna till artikeln pratar om hur man behöver rösta på Piratpartiet för att få bort den där sortens floskler. Det var en alldeles utmärkt mobilisering och om jag arbetade på Moderaternas kansli skulle jag varit väldigt bekymrad. Samtidigt är det precis den sortens närvaromarkörer vi behöver, för den artikeln var en av de mest lästa under hela gårdagen. Vi behöver synas – med namn – överallt.

(Se om du inte kan få en kompis eller två att skriva upp sig som aktivist? Det innebär att man får mail med ojämna mellanrum om konkreta småsaker man kan hoppa på, och SMS när det händer något i ens närområde. Det är anonymt, man är inte medlem någonstans och man är inte tvungen att göra ett dugg av det som föreslås, men det är konkreta tips på hur man kan hjälpa PP i mål genom att många människor gör en liten insats var. Man signar upp här eller från www.piratpartiet.se.)

Om inte annat har Emil Isberg skrivit en utmärkt artikel om varför moderater bör rösta på Piratpartiet. Den är värd att läsa när man diskuterar med moderater. Även Anna Trobergs sammanställning av vad Moderaternas justitieminister egentligen har monterat ned är läsvärd.

Men det som slog mig mest när jag lyssnade på Reinfeldts tal i Almedalen igår (“jobb, skatter, vi är förträffliga, jobb, skatter, nämnde jag att vi är förträffliga?, jobb, skatter”) var något mycket mer subtilt.

Han pratar om att 80- och 90-talister måste bete sig som 40- och 50-talisterna gjorde på sin tid, och att det är fel på dem annars.

Det var tydligt och genomgående: man ska ta lärlingsjobb, söka arbete, lära sig ett yrke… Reinfeldt pratade i termer av livstidsanställningar och till 40- och 50-talister som växte upp i en annan värld. Men 80- och 90-talister tänker inte på samma sätt, känner inte på samma sätt, agerar inte på samma sätt. Den som har kvar ett jobb i tre år betraktas som stagnerad och det är vanligare att man jobbar ett tag, sticker till Laos med ihopsparade pengar, jobbar ett tag till någon annan stans, för att sedan åka till Kenya och bestiger Kilimanjaro, etc. Det är en verklighet för 80- och 90-talister vars högsta dröm inte alls är att vara en osynlig kugge i en företagslogotyp, utan vars lojalitet till arbetsgivare närmast är — och ska vara — obefintlig.

Det säger mycket att ungdomar är långt mindre bekymrade över ungdomsarbetslösheten än vad 40- och 50-talister är. Ändå pratar 40- och 50-talisterna just om ungdomsarbetslösheten. Det knyter på något sätt ihop hela säcken för den politik som alla sju partierna i riksdagen för: att man försöker tvinga på den yngre generationen en problembeskrivning från 1960-talet, kräver att ungdomar ska ha svar på de frågorna, och tävlar sedan om ungdomars intresse i att ha den bästa lösningen på 1960-talets problem.

När 80- och 90-talister sedan rycker på axlarna och går och gör något annat i stället, så påstår dagens politiker att de är ointresserade av politik och oförskämda. Men det är de inte, och har aldrig varit. De är bara ointresserade av förra generationens problem och deras egna lösningar på sina självförvållade problem.

Vad har det här då med Piratpartiet att göra? Jo, för det här går igen i hela Piratpartiets politik, hur ett etablissemang aktivt försöker tvinga på den uppväxande generationen värderingar som skapades för ett samhälle som helt enkelt inte finns längre. Världen har ändrats och gammelpolitikerna sticker huvudet i sanden och säger LAAH LAAH LAAH LAAH. I stället går man särintressen från sin egen skoltid till mötes, och — i Reinfeldts egna ord — kriminaliserar gärna en hel ungdomsgeneration.

För när man pratar så över huvudet på 80- och 90-talister, när man visar dem sådant förakt att man bara pratar FÖR dem och TILL dem och OM dem, men inte ens har bemödat sig med att ställa en direkt fråga om vad 80- och 90-talister faktiskt vill ha — då är det faktiskt inte så konstigt att ointresset blir ömsesidigt.

I övrigt är Piratpartiet fortsatt inte bara ett ungdomars parti, som många påstår — vi är ett parti som står upp för grundläggande demokratiska värden, som alla andra riksdagspartier har övergivit. Jan-Olof på Futuriteter har sammanfattat det så här:

 • Piratpartiet står för rättssäkerhet och individens rätt mot staten, som Moderaterna brukade göra.
 • Piratpartiet står för individens rätt mot storfinansen, som Socialdemokraterna brukade göra.
 • Piratpartiet står för fri kultur och utbildning, som Vänstern brukade göra.
 • Piratpartiet står för frihet och en transparent stat, som Folkpartiet brukade göra.
 • Piratpartiet står för en stark integritet, som Centern brukade göra.
 • Piratpartiet står för tystnadsplikt och prästers rätt att ha själavårdssamtal utan att vara avlyssnade, som Kristdemokraterna brukade göra.

Hade vi haft pengar skulle det där nog blivit en annonskampanj.

Hörs snart igen! Jag ska försöka skicka uppdateringar från Almedalen relativt ofta.
Rick – som ska ut igen nu

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans J

  Fredrik Reinfeldt “hade mage att framställa Alliansens regering som att den är byggd på principer kring en rättsstat och värnar allmänintresset istället för särintressen”

  NJA, riktigt så var det inte…

  Enligt “Livbåten” så kan inte Reinfeldt ens stava till rättsstat ordentligt. Så illa är det…

  Det är fler än Reinfeldt i det moderata gänget som blandar ihop personlig integritet med någon typ av statlig effektivitet.

  Det är så klart ett allmänintresse att folk kan få surfa utan att någon tittar över axeln. “Titt-förbudet” gäller inte staten utan bara Sofia, Jasmine, Patrik och Jens!

  Vi är fler och fler som inser att moderaternas politik bara är en tunn fernissa.

 2. Markus "LAKE" Berglund

  Man får nog ganska mycket sand i munnen om man kör ner huvudet i sanden och sedan skriker “LAAH LAAH LAAH LAAH”. ;-D

 3. Peter Eriksson

  Annonskampanj, inte en helt unik tanke efter att ha läst listan från Futuriteter.
  http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=27258

 4. Lars-Erick F

  Reinfeldts hybris och gamla kostym.

  Socialdemokratin ansåg sig länge vara det samhällsbärande partiet. Detta tydde på hybris, en övertro på partiets unika ställning. Lyckligtvis har den inställningen börjat krackelera en aning. Fler och fler sossar inser att partiet bara är ett av många.

  För mig har det länge varit tydligt att det funnits starka likheter mellan socialdemokratin och moderaterna. Långt innan de senare började kalla sig “nya” eller ens moderater. Den konservatism som moderaterna bygger på har alltid satt staten/samhället före individen, de har ett kollektivt synsätt, liksom socialdemokratin. I och med det långa maktinnehavet minskade gradvis socialdemokratins radikalitet och fick alltmer prägel av försiktig pragmatism för att bevara makten. Därmed kom partiets konservatism fram. Partiet blev samhällsbärande och samhällsbevarande. Fick patriarkala drag, det var inte folkets krav som partiet stod för, utan det fick karaktär av den (gode) patronen som i sin välvilja ordnade trygghet för sina underlydande. Ett överhetsperspektiv. Som jag ser det är det till förvillelse likt det som nu Fredrik Reinfeldt öppet lancerar som de “nya moderaterna”.

  Det blir allt tydligare att efter några decenniers utflykt till nyliberalism (dvs neokonservatism) i Gösta Bohmans anda så tar moderaterna under Reinfeldt allt fler steg tillbaka till sitt konservativa ursprung. Det är en konservatism med sociala inslag (socialkonservatism) men ännu inte fokus på värdekonservatism. Den har hittills lämnats till kristdemokraterna.

  Därför blir jag egentligen inte förvånad när Reinfeldt går ut och bekräftar detta, som han gör i DN 4 juli 2010, liksom i Almedalstalet. Det som förvånar är att han är så tydlig, att han bekräftar vad jag länge sagt. Dessutom med ett språkbruk som liknar hybris och som ger mig obehagskänslor.

  Han menar t ex att moderaterna är “det enda arbetarpartiet”! Vilket övermod! Vad visar inte detta om hans syn på parti! Jo, att det står över både andra partier – och ideologier. Att han mer eller mindre kollektivansluter alla som är arbetare till moderaterna. Jag menar inte att det är sossarna, som kan beskriva sig som det “enda arbetarpartiet”. Ingen kan bör få sätta en stämpel i pannan på en grupp människor. Arbetare, liksom alla andra grupper, är individer som kan och får ha olika åsikter och ideologisk samhörighet.

  Inte tyder det på en respekt för den personliga integriteten inte.

  Dessutom säger Reinfeldt klart att det är hans uppfattning som gäller. De andra partierna i Alliansen får finna sig i att vara stödhjul, det är han och moderaterna som styr. Makten framför allt.

  Det passar Reinfeldt och hans moderater som hand i handske. Ideologi talar man tyst om. Det ligger liksom i konservatismen. En konservativ menar sig stå över ideologier. De arbetar “bara” för samhällsintresset, för de är statsbärande. De som tycker annat förespråkar särintressen, enl detta synsätt. Det stora, statsbärande partiet står över särintressena! Så resonerade sossarna förr, och moderaterna idag.
  Självfallet finns det särintressen. Redan Ola Ullsten och Bengt Westerberg varnade för särintressen. Att påtryckningsgrupper av olika slag åt sig in i politiken.

  Men, ideologi är inte särintresse! Ideologi är en samhällssyn. Tidigare var ideologi något som styrde partier. När ideologier suddas ut i något påstått ansvarstagande och inte bygger på ideologi, då är det öppet för särintressen. Då blir det kompromissande och fixande som ger särintressena utrymme – i stället för öppna resonemang mellan olika ideologier, som väljarna få ta ställning till.

  Att Reinfeldt har mage att kalla sitt kostymbyte som “förnyelse”, det är magstarkt. Hans synsätt på partier, där hans dessutom står högre än de andra, det är något som vi brukar återfinna i fördemokratiska skeden, i nyblivna demokratier där partier inte byggs upp kring ideologier utan kring personer och grupper som vill dra fördel av att komma i maktställning. En situation som är utmärkt grogrund för korruption.

  Jag hoppas vid Gud att svenska folket vaknar till i tid och inser att det vi behöver är inte en överhet som anser sig stå över andra partier och oss medborgare. Vi behöver ett demokratiskt synsätt med större inflytande för medborgarna, med enklare sätt att utkräva ansvar av politiker. Vi behöver inte “starka partier”, eller “starka män”. Det svensk demokrati behöver är partier som vågar redovisa ideologier som vi kan ta ställning till. Inte pseudoideologier som anser sig statsbärande. Vi behöver partier och ideologier som vågar och vill stå på människornas sida, som ger oss val. Maktskifte är sunt! Det visar på levande demokrati.

  1. Porsbjer

   Tack.
   Jag har surfat runt och läst på lite runtom och tackat de andra åxå för att de visat att kejsaren inga kläder har.

 5. Elias.L

  @ Lars-Erick F says:

  TL;DR

 6. Anne Kekki Forshaga

  Mycket bra skrivet Rick. Jag läser och känner piratpatiets styrka i nuets Sverige. Jag ska kämpa på precis som ni gör i Almedalen. För att du skall få leda oss in i Riksdagen.
  hugs from
  piratemom

 7. Rick

  Nej till alliansen men Mona Sahlin? Gud bevare oss. Bara PP kommer in. Bara ni får ihop 4% och kommer in. Då blir det genast bättre. Ge järnet i Almedalen!

 8. En som frågat runt

  @Rick: För att Piratpartiet ska få rejält lyft må en katalytisk händelse vara till stor hjälp, men därtill behövs också:

  – Att Piratpartiet förändrar sitt språk för att komma bort från sekt-känslan. Ibland är detta på väg, men så stjälps allt av något hafsverk till inlägg på en blogg med djup sektinriktning vilket stjälper av de potentiella Svensson-väljare som just var på väg över. Om Reinfeldt hade fallit tillbaka till Bo Lundgren-retorik vissa dagar så hade Moderaterna dumpat istället för att stiga.
  – Associeringen till The PIrate Bay som en webbplats som Svensson inte begriper att den är laglig hjälper inte PP-attraktionen hos Svenssons. Detta måste brytas ut till en associering för värdena som TPB står för, t.ex. yttrandefrihet och fokus måste läggas där med TPB endast som en bricka i spelet.

 9. Elias.L

  Vad är intressant med svensons eller moderaterna ?

 10. Mind

  Detta citat: Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem som vi skapat med det gamla sättet att tänka.

  – Albert Einstein

  Borde vi ha på en valaffisch. Men någon fin illustration såklart och hint till att vi står för information och kunskap.

 11. David Jansson

  Det krävs telefonnummer för att registrera sig som aktivist, känns lite onödigt när jag kan läsa mina mail från min androidmobil, den plingar till och med när jag får mail.

Comments are closed.

arrow