En polischefs människosyn

Jag var precis på ett seminarium om penningtvätt, där man bl.a. förfasades över en liten butik som uppenbart sysslade med penningtvätt (en liten butik som sålde mobila kontantkort med en årsomsättning på 200 miljoner). Själv förstod jag inte problemet eftersom penningtvätt nu råkar vara helt lagligt i Sverige och det som de sysslade med, följaktligen och per definition, inte är olagligt. De inblandade var alltså inte kriminella och det finns ingen indikation på att de skulle fortsätta med verksamheten i den händelse att den skulle kriminaliseras.

En entreprenör är en entreprenör är en entreprenör. Värdedifferentialer finns överallt. De länder som har lagar mot penningtvätt har generellt omvänd bevisbörda och då har jag hellre kvar den svarta marknad som utgör futtiga 3% av ekonomin i Sverige, enligt siffror som presenterades på seminariet (men naturligtvis i absoluta tal, så att de lät enorma). Omvänd bevisbörda hör inte hemma i en rättsstat.

Det som bekymrade mig mest var ett antal uttalanden från chefen för Finanspolisen, Thomas Palmberg. Följande uttalande fick jag ordagrant:

“Om åklagaren inte lyckas få till en fällande dom, så får brottslingen behålla sina tillgångar.”

Låt mig översätta det från polisnyspråk:

“Om en medborgare frikänns och därför befinns oskyldig till brott, så är det ett problem att vi inte får ta pengar från människan som vi anser är kriminell ändå. Vi anser att vår bedömning av vem som är kriminell och inte står över domstolarna.”

Att använda ordet brottsling om en människa som precis frikänts är inte ett språk som får komma från en polis, än mindre en polischef.

Palmberg var också bekymrad över att de inte fick beslagta pengar från människor på gatan — bara sådär — och kräva att människan på gatan skulle förklara var pengarna kom ifrån. “Vi vill kunna gå in och störa den grova organiserade brottsligheten, genom att t.ex. beslagta tillgångar. Problemet är att vi inte kan göra det när det inte finns en konkret brottsmisstanke.” (Inte ett ordagrant citat.) Det där är en människosyn som inte ska få förekomma i poliskåren. Polisen ska inte få beslagta ett dugg om det inte behövs för en utredning efter en konkret brottsmisstanke, och de ska absolut inte få beslagta tillgångar som straff från någon som inte är dömd i en domstol.

(Som tur är har vi inte omvänd bevisbörda i det här landet. Utom för skattebrott. Och där är det är en rättsprincipiell styggelse som vi ska ändra på: ingen ska någonsin behöva bevisa sin oskuld.)

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Tor

  Intressant blogginlägg, men ett väldigt märkligt bildval måste jag säga. Inte är det väl på det sättet som polisen bekämpar penningtvätt eller ser ut till vardags i andra sammanhang.

 2. Rick Falkvinge

  Jag är inte alltid noga med vilka bilder jag väljer — jag ville ha en bild på överaggressivitet från poliser.

  Men visst, penningtvätt bekämpas sällan med kravallutrustning.

 3. Thomas

  Vi har tyvärr omvänd bevisbörda även för våldtäkter. Läs t.ex. http://genusnytt.wordpress.com/2009/05/22/annu-en-uppdiktad-valdtakt/

 4. Efrahim

  Kanske bör man efterfråga brottslingar framträda som exempelvis sålt anabola steroider till insatstyrkan eller varför inte även be medlemar av maffian som deltagit i rån i miljonklassen tillsammans med polisen att framträda och erbjuda dem anonyma identiteter???

 5. Erik

  Hur ser tillvägagångssättet ut vid åtal av skattebrott, och vad är det som gör att det blir omvänd bevisbörda?

  (Fråga ställd rakt ut i luften och inte nödvändigtvis till Rick)

 6. Elias.L

  Intressant 😛

 7. Christoffer Eldengrip

  Ännu ett bevis på varför man måste rösta på Piratpartiet i nästa val. Det är skrämmande hur många inom de olika delarna av rättsväsendet ser på saker och ting. Rena maffia fasoner som de önskar använda. En person som behöver utstå en sådan kränkande handling kommer inte ha mycket tillit kvar åt statsapparatens “rättsväsende”.

 8. Staffan

  @Erik: Det är i de flesta fall upp till dig att bevisa för Skatteverket (och om det går så långt som till åtal, Tingsrätten) att du har rätt att göra de avdrag du gör. För Skatteverket räcker det med att påstå att något inte stämmer, och sedan är det upp till dig att bevisa att du inte har ljugit.

  Det kan ju iofs vara ganska förståeligt. Det är ju som bekant tämligen svårt att bevisa att något INTE har hänt

 9. Christer

  Inget som förvånar. Alla som har rört sig på stan på helgnätter en del har väl upptäckt polisens syn på människor, och på sig själva. Och det är en syn som jag är övertygad om genomsyrar hela poliskåren.

 10. Cannabis.se – Get Up, Stand Up » Förbjud polispropaganda!

  […] En polischefs människosyn […]

 11. Christer

  För den delen, enligt Wikipedia:

  “De som gör sig skyldiga till penningtvätt kan dömas för penninghäleri enligt 9 kap 6a § brottsbalken till fängelse i högst två år eller om brottet är grovt högst sex år.[7]

  I ringa fall döms för häleriförseelse till böter eller fängelse i högst sex månader.[8]”

  Så jag vet inte om penningtvätt är “helt lagligt i Sverige” som du påstår, Rick. Kan du utveckla?

 12. Adam Eltér

  Kollade också Wikipedia, precis som Christer. Jag antar att du Rick också kollade upp det innan du skrev blogginlägget, så kan du utveckla hur det skulle vara lagligt?

 13. Erik

  @Staffan
  Tack. Det kanske är att anse som omvänd bevisföring i rättslig mening – men rent logiskt och praktiskt sett känns det ju inte ett dugg konstigt, precis som du säger.

 14. Axel

  Anser inte att bilden representerar överaggressivitet hos polisen. Tvärtom anser jag att i våldsamma och trängda situationer så har poliser ofta inte tillräckliga befogenheter för att freda sig och sina kollegor samtidigt som de gör verkan mot de mål de har. Konkret t.ex. att stoppa ett upplopp.

  Men det är lite off topic. Det som jag tycker saknas i inlägget är en bättre förklaring för en icke insatt varför polischefens uttryck är problematiskt, även om du gjort en ansats till en sån förklaring så tror jag att det kan vara lite svårbegripligt och lätt att misstolka (och felcitera), det är dumt att bjuda på sådant. Att koppla ordval – människosyn – problem är ett steg för långt för att det ska göra avtryck hos motståndare, det är lite väl lätt att skaka av sig.

 15. Christoffer

  Hahha, när jag såg rubriken trodde jag inlägget handlade om Gören Lindberg 🙂

 16. Carl

  Hehe, det är ungefär så där polisen ser ut, eller vill se ut oftare i alla fall. De vänligt leende Kling och Klangpoliserna som intog Stockholm under bröllopsyran är inte hur de brukar se ut när det är evanemang på gång annars. Då har de den mörkblå militärlooken med kängor, glass under armarna och en otrevlig uppsyn.

 17. Elias.L

  Ja en bra bild är det..

 18. USA tappar kontrollen på sin egen övervakning… | Hans Blogg

  […] växer upp som svampar ur jorden för att profitera på vårt förmenta ”behov av säkerhet”. Washington Post visar på att det inte finns någon ens i den amerikanska regeringen som […]

 19. krax

  Skulle gärna vilja veta mer om hur penningtvätten hos den här lilla butiken gick till.

  Är det verkligen lagligt med penningtvätt i Sverige? Det låter väldigt konstigt eftersom att vi har en hyfsat ny banklag som kräver alla att visa id vid insättningar just för att motverka penningtvätt.

Comments are closed.

arrow