Onsdag i Almedalen

Hej alla,

jag ser att klockan är 13:37 på onsdagen i Almedalen och får lust att skriva ett nyhetsbrev om allt kul som hänt under måndagen och tisdagen. Just nu sitter jag på en debatt mellan ungdomsförbunden som anordnas av IT- & Telekomföretagen.

Almedalen är överlag väldigt intensiv. Dagen idag började klockan 08 och håller på till 01 inatt. Det är piratlila skjortor överallt. Vi får en hel del uppmärksamhet — naturligtvis inte lika mycket som de andra riksdagspartierna eftersom Europaparlamentspartier räknas som andrarangspartier och inte får en egen dag här, men fortfarande en hel del uppmärksamhet. Men det jag vill lyfta fram i det här nyhetsbrevet är glädjande siffror från Sifo som kom igår tisdag och finns i den här artikeln.

Vi visste länge att sju procent svarade “ja, absolut” på frågan om de kunde tänka sig att rösta pirat i EU-valet — den siffran hade varit konstant i ett helt år före valet, enligt Sifo-undersökningar som vi beställde 2008 och 2009. Det handlade alltså om vår så kallade potential, hur många som skulle komma att rösta pirat om de fick bra anledningar till det. De fick bra anledningar när valet närmade sig, och vårt valresultat landade på 7,13%. Vi blev också största parti bland medborgare under 30 år, och det med stor marginal.

Igår publicerade Sifo vår potential inför riksdagsvalet i den artikeln. Den ligger på sex procent. De säger också att vi har en “kort startsträcka”, det vill säga, när våra frågor kommer upp i debatten så går det väldigt, väldigt fort. Idag ligger vi på ca 1,5% i opinionen, något mer än vad vi gjorde till EU när det var 74 dagar kvar till det valet. Den första gången vi syntes i mätningar inför det valet var 38 dagar före det valet, och vår aktivitetsnivå ligger mycket högre idag än då.

Så nu säger till och med Sifo att vi både har den potential vi behöver för riksdagsinträde, och att vi har kapacitet att realisera den. Många ställen i landet har börjat köra aktivism varje vecka för att synas, synas, synas. Henrik Alexandersson sammanfattar med “Piratpartiet kommer att göra det igen!“.

Det var de bästa nyheterna hittills under Almedalen. Nu kör vi!

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. rutros

  Visst låter det bra chansen finns.
  Kanske behövs ett PR trick a la Gudrun för att synas. Konkurrensen är stenhård.
  En tanke: Rick och partiledningen. Varför inte demonstrera nakna (eller näst intill) för att illustrera hur övervakningen klär av oss inpå bara kroppen! Och låt, ipred, acta bovar slita av resterande kläder. Den lilla människans kamp mot monstren. Skulle kunna bli en kul show!
  HeHe

 2. Tuxie

  Vi behöver ett massutskick per snigelpost till alla hushåll på flera språk som innehåller enkel, pedagogisk information om varför Piratpartiet behövs i riksdagen. Jag tror säkert att vi kan få jättemånga invandrare och flyktingar från totalitära regimer med knapphändig kunskap i Svenska att rösta på oss, som annars inte skulle ha röstat alls.

  Dessutom behöver vi dela ut kondomer med trycket “Piratpartiet – Skyddat privatliv” under Pridefestivalen. 🙂

 3. AquaVera Björkö

  Synas, synas,synas. Samtliga mina lila t-shirts ligger i tvättmaskinen.

  Idag har jag gått klädd i min “Tjocka Lila Hoodie”, i 25 gradig värme, klättrat på stege för att sätta upp nedblåsta affischer.
  Lila svettpärlor tränger ut genom porerna. Varmare än Gudruns grill.

  I em har jag som brukligt är på onsdagar en “date” med min kära hustru på ICA MAXI i Amhult( Torslanda, Hisingen )

  Som vanligt har jag med mig ett antal “flyers” och delar ut, samt fäster på bilarnas vindrutetorkare.

  Synd förresten att idén med “Rörvik” tycks rinna ut i sanden.
  Men det kanske kan komma fler tillfällen innan valet.
  “Piratpartiet övervakar FRA”.
  Ha det gott alla// AV

 4. Daniel Wijk

  Tuxie: Kondomidén var lysande 🙂

  1. AquaVera Björkö

   agree 😉

 5. Christoffer Eldengrip

  Kondom iden är nog bland det mest originella tror den hade lyckats om vi kör den. Behöver ju inte vara endast för pride tror den hade funkat på diverse musikfestivaler med.

  1. AquaVera Björkö

   Den 17 Maj var vi ett antal deltagare från Piratpartiet som deltog
   i HBT- paraden i Göteborg.

   www punkt colouroflove.se delade ut kondomer.
   “kittet” bestod av en kondom, glidmedel och ett litet infohäfte.
   Tanken slog mig då, men rann bort.

   Mycket bra idé, men det vill pengar till och detta är väl fel forum att diskutera “Kondomidén” i.

  2. nef

   Originell är den då rakt inte. Bahnhof delade ut kondomer på Peace & Love nu i veckan med texten “Bahnhof.se” på framsidan och “Säkrare bredband” på baksidan. 😉

 6. Frilansande Memetiker

  SvD-artikeln ger inte så mycket info. Finns SIFO-undersökningens resultat att läsa i sin helhet någonstans?

  För övrigt tycker även jag att kondomidén är grymt bra. Mer sådant!

 7. Anne Kekki Forshaga

  Kondom iden är bra. Missen vi gjort är att inte insett detta lite tidigar. För att kunna förverkliga tanken . Men inte spricker vår väg in i riksdagen pga några kondomer.

 8. Henry Rouhivuori (PP)

  TNS SIFO: http://www.slideshare.net/tnssifo/vljare-partierna-kan-vinna-och-hur-tns-sifo

  1% hardcore 1% followers 4% openminded 22% doesnt know about PP 71% unavailable

 9. Elias.L

  wtf, 22% vet inte ?

 10. Henry Rouhivuori (PP)

  Jupp så är det. 1% känner inte till moderaterna för ett annat exempel.

 11. Elias.L

  Så hur löser vi detta nu då ?

  reklam i skolorna ?

 12. Henry Rouhivuori (PP)

  Utdelning av flygblad är en metod att synas. Valstuga/husvagn/tält på torget under valrörelsen. Vara närvarande på nätet. Jag huggde på en svt-artikel för en timme sedan. Om man inte bloggar själv så kan kommentera tidningsartiklar med partinamnet i kommentaren.

 13. Spinn om metadiskussionernas #Almedalen — Doktor Spinn

  […] Rick Falkvinge (Onsdag i Almedalen) […]

Comments are closed.

arrow