Piratpartiet störst i Varbergs skolor också

Ännu ett resultat från skolval har kommit in, och Piratpartiet är störst. Som vanligt, får jag lägga till — det börjar bli en vana att vara störst eller näst störst i skolvalen.

(Det i sig är förresten ett starkt argument till Ungdomsstyrelsen för varför PPs valsedlar borde finnas med i skolvalet i höst. Vi är ofta det största partiet…)

Den här gången är det Varbergs niondeklassare som röstar in Piratpartiet som störst med 21% av rösterna (dvs, med de 30% ickeröstande borträknade). Jag noterar samtidigt att 20% av Varbergs niondeklassare vill se mig som statsminister (igen, giltiga röster), och måste ödmjukt tacka för förtroendet som visas! Även om planen i första hand inte är att påverka genom en regeringsbildning, utan genom att ställa krav på regeringsbildningen, så är jag väldigt ödmjuk inför det förtroende som faktiskt givits i omröstningen, och det är något man aldrig riktigt blir van vid. Trots att liknande siffror kommit tidigare.

Fler: Futuriteter.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Piratpartiet störst i skolvalet? « Henry Rouhivuori (PP)

  […] Posted on 18 juli, 2010 by Henry Rouhivuori (PP) I Varberg har niondeklassarna fått rösta och resultatet är mycket intressant för vår del. Siffrorna blev att PP fick 15% av rösterna där 30% inte uppgett parti. Således […]

 2. Hans J

  Detta VÄRMDE!!!

  Men folk därifrån är ju mycket förståndiga 😉

 3. AquaVera Björkö

  Hmm, en fågel eller fisk Twittrade i mitt öra att en viss herre skulle ha semester. Uppmärksammades någon partipolitisk aktivitet från denne, skulle detta å det snarast inrapporteras! Men jag har glömt till vem.
  Å det troligaste är väl bara att jag har missuppfattat denna information 😉

 4. von

  Givet att vi nu inte aspirerar på statsministerposten själva, kan vi kräva att Karl Sigfrid blir statsminister?

  1. Henry Rouhivuori (PP)

   Sossarna måste vara med på noterna. Tror det är absolut majoritet i omröstningen av statsminister, kan ha fel iofs.

 5. Henry Rouhivuori (PP)

  Om PP får 7% och SD 5% och ingen vill jobba med SD. Då kan Rick Falkvinge bilda en koalitionsregering. Risken finns såklart att MP blir ett borgerligt parti. Ministerlönen är densamma oberoende av vem som är chefen.

 6. Skolval och annat » Sharpless blogg

  […] om att Rick Falkvinge tydligen är populärast till att bli statsminister om Varbergs niondeklassare får välja. Och att […]

 7. Simon Strandman

  “Den här gången är det Varbergs niondeklassare som röstar in Piratpartiet som störst med 21% av rösterna (dvs, med de 30% ickeröstande borträknade.) Jag noterar samtidigt att 20% av Varbergs niondeklassare vill se mig som statsminister (igen, giltiga röster) …”

  Vill bara påpeka att även om piratpartiet och Falkvinge fick 21% respektive 20% av rösterna så är det statistiskt sett bara 15% och 10% som sympatiserar med PP respektive vill ha Falkvinge som statsminister. De 30% och 50% som inte röstade och/eller röstade “vet ej” är och förblir ett mörkertal som bidrar till osäkerhet i statistiken och man kan inte applicera resultat från de som röstade på det mörkertalet. Tveksam statistik lämnar vi till SD tycker jag. 🙂

  1. Rick Falkvinge

   Fast det är ju faktiskt så som både opinionsmätningar och det riktiga valet räknas.

 8. Peter Andersson

  Det är ju faktiskt sommarlov… vilket betyder att manfallet troligen beror på att tidningen inte har kunnat få tag på trettio procent av eleverna… inte att trettio procent skulle ha valt att inte svara… således bör siffrorna snarare räknas upp än ner… 🙂

  1. gastlind

   Varför skulle elever som ej är kontaktbara på sommaren i större utsträckning vara pirater än de man får tag på?

 9. Skatan

  Jag var med och röstade in er i EU-parlamentet och tänker nog rösta på Piratpartiet i höst också men nu blir jag tveksam. Jag tänker inte lägga min röst på Piratpartiet om ni går i en eventuell koalition med de rödgröna. som antyds ovan Jag trodde ni skulle agera självständigt gentemot blocken och i varje respektive fråga rösta efter övertygelse och inte känna er bundna till något av blocken./
  En som tycker det viktigaste är frihet och integritet … Piratpartiets paradfrågor.

  1. Simon Strandman

   Vi kommer att samarbeta med det blocket som ger oss den bästa dealen, det har varit planen hela tiden. Det kan vara det rödgröna, eller alliansen.

   1. Simon Strandman

    Det kanske är värt att påpeka att även om vi samarbetar med ett block så betyder inte det att vi inte även kan samarbeta med det andra när det är lämpligt.

  2. gastlind

   Problemet med att vara helt ensamma är just att man bara får 4-5 % i de frågor man röstar. 4-5 % ger ingen majoritet i riksdagen och det är vad som krävs för att kunna ändra lagar. Vi måste tyvärr “sälja ut oss” till högstbjudande för att kunna få igenom vår politik. Annars skulle vi inte kunna påverka nåt i praktiken.

 10. Ilja

  Ungdomar har råd att vara idealister. När de växer upp kommer frågor som “femtio spänn mer i plånboken” väga mer än yttrandefrihet och annat trams.

  1. Micke

   “yttrandefrihet och annat trams”

   Är du borgare? För det är just dom som anser att -just- yttrandefrihet är TRAMS. Dom har ju gjort precis allt dom kunnat dom senaste 4 åren för att nedmontera våra personliga rättigheter och friheter, och på samma gång kränkt vår personliga integritet vid upprepade tillfällen.

   Enligt Fröken Ask’s logik, så skulle jag kunna säga utan att ens veta vem du är, att jag misstänker att du betalat för sex. Tycker du att det är rättvist då, att du ska bli “uthängd” på torget, för att du var -misstänkt- sexköpare? Eller vill du kunna bevisa din oskuld i domstol först alt. bli dömd i domstolen?

   1. Simon Strandman

    ´“yttrandefrihet och annat trams” – ingen person som inte är direkt korkad skulle skriva så. Han trollar antagligen.

   2. gastlind

    Verkar som han trollade där. Men det är viktigt att poängtera att vänsterblocket var minst lika övervakningsvänliga sin senaste mandatperiod 02-06. Både vänstern och högern har fått chansen, och de tävlar båda om att spola ner vår integritet i toan.

   3. Ilja

    Nej, jag är inte borgare. Jag är pirat (inkommen från vänster). Jag snackar om den krassa verkligheten. Ungdomar har ideal, men när ungdomarna växer upp bleknar idealen. Det är beklämmande hur lite gemene man är villig att sälja ut sina ideal för. Jag är 35 år gammal och alltför många i min bekantskapskrets är för upptagna med sina topp- och bottenlån för att tänka på medborgerliga rättigheter. De tar sådant som integritet och yttrandefrihet för givet, för att vi bor i trygga Sverige. Sedan återgår de till sina vardagsbestyr och glömmer allt vad utopistiska ungdomsfantasier heter. På valdagen röstar de med plånboken.

 11. Elias.L

  Om femti spänn ändrar din livstil har du misslyckats och bör ta självmord 🙂

  1. Ilja

   Skärp dig! Man uppmanar inte någon att begå (inte ta) självmord.

 12. nef

  I min rss-läsare ser jag en kommentar från någon “Micke” kl 01:38 med comment-id 48566 som jag tänkte svara på, men kommentaren finns inte kvar. Varför?

  1. Micke

   Kommentaren syns för mig, så den verkar inte ha tagits bort. Vad tänkte du skriva som svar?

 13. Fredrik Larsson

  Ojdå

  Well Rick jag är ledsen men jag vill inte att du skall bli statsminister. Jag tror inte PP skall ha ministerposter alls faktist utan bara vara “kravställare” men det är än så länge en teoretisk fråga eftersom det inte är de unga ensamna som bestämmer.

  Vilket som hoppas jag på 5-10% i valet

  Mvh
  Fredrik Larsson

  1. gastlind

   Tanken har väl aldrig varit att PP ska ‘styra landet’, det är vi för smala för. Däremot ställa krav så att regeringen respekterar våra frågor. Våra frågor täcker knappast in allt i samhället.

   Ett litet statsråd i integritetsfrågor eller en kulturminister vore ju visserligen najs, men kanske opraktiskt då vi kan tvingas vända på skutan om regeringen är bångstyrig 😉

 14. Ron

  Piratpartiets Filmpolitik.

  1. Gör filmer som student, med andra ord låt skattebetalare och föräldrar som betalar sudentavgiften, samt elever som tar lån ifrån CSN och banker finansiera filmproduktionen.

  2. Låt filmare bli beroende av banklån, och produktplacering ifrån privata monopol för att kunna finansiera sina filmer och sedan kan piratebay och Google tjäna pengar på ens film via annonser när man sprider filmen via länkar på deras sidor, samtidigt som filmaren tigger om att få pengar ifrån en kundkrets som laddar ner ens film gratis.

  3. Låt oss tänka nytt, men låt oss inte ha några förslag på hur, låt oss istället bara säga nytt, för ordet nytt är ett sexigt ord.

  Ja där har ni piratpartiets patetiska politik för film.

 15. Nyhetsbrev 2010-07-19 | Anna Troberg

  […] är starka bland unga väljare. Vi måste visa dem att vi finns, vad vi står för och att vi ställer upp i valet. […]

 16. Elias.L

  lol wut

 17. Christoffer

  Ron: otroligt dålig bild du målar upp. Biografbesökarna är lika många idag som innan fildelningens genombrott. Det är helt enkelt en bra mycket maffigare upplevelse att se en film på bioduken än på datorskärmen. Nej, detta är argumentation i stil med “varje nedladdat exemplar är en utebliven försäljning”, vilket ju inte heller stämmer på långa vägar ens.

 18. Mårten

  PP blir störst i skolvalen trots att vi inte finns med bland valsedlarna? 🙂

 19. Scary Devil Monastery

  @Fredrik Larsson

  Nja, jag tror och hoppas på posten “infrastruktursminister”. Där har vi faktiskt erforderligt kompetenta kandidater tillgängliga.

  I övrigt håller jag med. PP är ett parti dedikerat att skydda grundläggande rättigheter vilket är rätt och riktigt för ett politiskt parti. Men statsministern har som uppdrag av staten och folket att hantera hela landets politik i helhet. Om en situation uppstår där vi faktiskt behöver en piratpartist på statsministerposten så är det för att läget redan blivit katastrofalt på ett sådant sätt att man kallt måste räkna med att alla andra frågor måste läggas på hyllan i minst fyra år…

 20. Scary Devil Monastery

  @Christoffer

  Ron kopierar här ett inlägg han försökte trolla med hos Christian engström. Här har han dock skippat den inledande halmgubben som var ännu mer pinsam.

 21. […] förut och vi kommer att höra det igen, men det skadar aldrig med en påminnelse: Piratpartiet är störst eller näst störst i alla mätningar bland unga […]

 22. Vem ska jag rösta på? « Filppu Filosoferar

  […] Erik Laakso, HAX1, HAX2, Konservativ humanist, Pelle Billing, Proffstyckarna1, Proffstyckarna2, Rick Falkvinge, SvD1, SvD2, SvD3, Tianmi1, Tianmi2 Politik   diskriminering, förbud, intolerans, […]

Comments are closed.

arrow