LOLOLOL

Piratpartiet har en helsida i Dagens Nyheter idag där vi drar folk till vår kampanjsida för valet 2010. Det är en del av DNs reklamcup, där tävlande kan få bidrag införda på upp till åtta (8) helsidor för bra reklam (så som en jury bedömt det).

Budskapet är enkelt och kärnfullt — “alla ser inte upp till Storebror” — och är dessutom skrivet på rövarspråket, vilket har flera bottnar. Nu är det visserligen en busenkel kodning, så att alla ska kunna avkoda texten (det är lite av poängen med reklam att den ska gå att förstå), men hur blir det i en nära framtid när mer och mer sådan här kommunikation behöver vara hårdare krypterad?

Hur lång tid, med nuvarande utveckling, tar det innan den första helkrypterade helsidesannonsen kommer, riktad till dem som kan förstå den (och de som inte kan det vet inte vilka målgruppen är)?

Hur lång tid tar det i sin tur innan myndigheter och politiker, i allmänparanoia, förbjuder sådant eftersom de målar värsta möjliga fan på väggen när dee tänker sig vilka målgruppen är?

Vilket leder oss fram till annonsens slutkläm:

“Se till att integritetsfrågorna sköts av experterna i höst. Piratpartiet.”

Fler: Janne, Livbåten, Gunnar Johansson.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. DanielS

  Ingen länk till sidan i DN?

  1. Björn Odlund

   Huh? Hur länkar man till en sida i en papperstidning?

   1. Beelzebjörn

    Bra fråga. Det är en av de där grejerna vi borde trycka på att det ska forskas om. ^^

 2. Carl

  Men… lägga upp en bild?

 3. Mattias

  Ja, var fan e bilden? 🙂

 4. Henry Rouhivuori (PP)

  Sjörövare.

 5. Mattias

  PDF finns att ladda ner från Opassande.se

  http://opassande.se/bilder/riksdagen10/banners/ppidn_2010.pdf

  Skriv ut och gå ut o sätt upp på stan!

 6. Rorösostota popiroratot i DN:s reklamcup | Sagor från livbåten

  […] skojar med rövarspråket för att föra fram ett allvarlig budskap: storebror är inte alltid snäll och han har koll på dina meddelanden även om de är hemliga. […]

 7. Yona

  Påminner mig om denna: http://img248.imageshack.us/img248/6575/121503billboardcf8.jpg

  Som tur var står det “Se till att integritetsfrågorna sköts av experterna i höst.” längst ner och inte “Lämna integritetsfrågorna åt experterna i höst. Piratpartiet.” som Rick skrev det. Hade det stått så så hade det visat ungefär allt jag avskyr med parlamentarismen; Tänk inte, lämna över ansvaret.

  Nu är det ju lite bättre iaf…

  1. Rick Falkvinge

   Tack, rättar.

 8. Carl

  Tror ungefär hälften fattar annonsen. Tyvärr.

  1. Simon

   Skulle säga att det är utmärkt reklam faktiskt. En vanlig annons skulle många bara bläddra förbi. Men den här annonsen uppmanar till lite funderingar om vad det egentligen betyder och därmed kommer folk ihåg den.

 9. Carl

  Förrestem, oerhört kul att detta sker i DN, som hatar Piratpartiet med en glödgat intensiv låga.

  1. Leo

   Att DN hatar PP vet vi. Det har ju juryn visar nu också =)

   1. Henry Rouhivuori (PP)

    Nå, det blev jämnt.

 10. Hans J

  De med ungdomligt sinne förstår innebörden!

  Om någon till äventyrs inte förstår så upp med en hand så skickar vi över en Ung Pirat som får förklara – Det är ju ändå de som ska leva i det samhälle som vi möblerar nu!

 11. AndersH

  Bra med rövarspråket och referensen till Storebror. Men “experterna”…? Klingar rätt illa tycker jag. Det låter alltför meritokratiskt. Dels som att “experterna” bara kan tycka en sak, men framför allt som att “experterna” är några man ska underkasta sig, eftersom de vet bäst.

  Nåt i stil med “vi bryr oss om din integritet” skulle varit bättre.

  1. Daniel Flöijer

   +1

   1. gastlind

    +2

  2. Steef

   Mmm

  3. AndersN

   Var inte så petig. Av VARTENDA svenskt parti så är piratpartiet de ENDA experterna.

 12. […] hoharor soskokrorivovitot: GoGöroranon, RoRicockok, JoJanonnone ocochoh JoJohohnonnony. DoDetot fofinonnonsos ävovenon etottot poparor […]

 13. […] sköts av experterna i höst Posted on 20 juli, 2010 by Henry Rouhivuori (PP) Se till att integritetsfrågorna sköts av experterna i höst. [PDF] En röst på Piratpartiet […]

 14. WoWe hohavove lolifoftotofoffof! | Anna Troberg

  […] försöka delta i Reklamcupen tills vi hade pengar och en färdig annons. När Piratpartiet väl startar motorerna så tuffar vi inte igång, vi exploderar i rå kraft. Vi är ingen Fiat. Vi är en raket. Nu har vi […]

 15. Ilja

  Detta får mig att tänka på alla som vill förbjuda kryptering (för privatpersoner eller utan tillstånd). Var går gränsen för vad som är ett krypterat meddelande? Skulle rövarspråket vara förbjudet?

  1. gastlind

   Staten skulle väl få lagstifta om vilka standarder man får lov att använda i sådana fall. Dock finns det väl större problem att övervinna med en sån lagstiftning..

   Då skulle man få lov att antingen
   1. Göra det förbjudet för privatpersoner att företaga.
   2. Göra det olagligt för företag att kryptera sin kommunikation.
   eller
   3. Göra folk ( bolag ) olika inför lagen. Där privatliv blir ett privilegium som en slags överklass blir ensamma om att få ha i samhället.

   Vad skulle polisen göra om de hittar något de tror är ett krypterat meddelande då? Man borde rimligtvis kunna hävda att “nej vi skickar bara lite skräp till varandra”. Bevisbördan för att det faktiskt är ett krypterat meddelande ligger ju fortfarande på åklagaren ( om nu ej redan är infört omvänd bevisbörda när en sånhär galen lag är införd… )

   1. Riverman

    Tyvärr så brukar domstolarna ofta acceptera sannolikt eller “stor sannolikhet” som bevis.

    Som vidareutveckling skulle man kunna göra ett program som sänder skräp men där det finns möjlighet att stoppa in data som är krypterat. Då skulle åklagaren vara tvungen att bevisa att det i just det aktuella fallet rör sig om krypterat data och inte skräp.

    Frågan är om det inte är möjligt att “bevisa” att en dataström består av krypterat data genom en mönsterbeskrivning. I alla fall tillräckligt för att en domstol som inte vet bättre skulle godkänna det som bevis för krypterat data.

    En implementering av en lag som förbjuder krypterat data lär vara uppbyggt så att det är förbjudet att kryptera data med en kryptering som inte kan öppnas med en bakdörr där staten har en universalnyckel.

   2. Daniel Wijk

    Riverman: En bra kryptering är omöjlig att särskilja från brus. Det är en utav kriterierna. Möjligtvis kan man ju pekar på headerinformation och liknande så det är ju metainformationen man måste arbeta med så att den spoofar ett krypterat meddelandes metainformation på ett trovärdigt sätt.

 16. Leo

  JO har vunnit. Oväntat (kanske inte…).

 17. Scary Devil Monastery

  @Riverman

  Tyvärr finns i England just en sådan lag som säger att en privatperson är i lag skyldig att förse myndigheterna med kryptonyckeln om de frågar – och det tas ingen hänsyn till om nyckeln exempelvis gått förlorad i en krasch eller stulits medsamt dator.

  Vilket i sig betyder att varje medborgare som använder standard PGP på sin outlook är auto-dömd till flertal år i sinkabirum om han får en hårddiskkrasch utan backup, alternativt glömmer sitt lösenord.

  Jag kan vidareutveckla Wijk’s kommentar och hävda att varje standardmässig kryptering är mer eller mindre immun mot mönstertydning om man inte lägger ned helt orimliga resurser på saken. Inklusive gamla skräpprotokollet PPTP.

  Vad sedan gäller vad man säger till domstolen är det enkelt – man säger, precis som man gör när man aktiverar kryptering i Outlook eller Thunderbird – eller gör bankärenden – att man krypterar sin trafik som standard snarare än att man sänder allt i klartext.

  I dagens samhälle är en krypterad överföring lika självklart som att man stoppar brevet i ett kuvert innan man postar det.

  1. Mårten

   Visserligen är det svårt att skilja på brus och krypterad data, problemet är att skräpdata sällan ser ut som brus. Det blir nog svårt att motivera varför man har en hel hårdiskpartition full med brus, eller varför man skicka brus fram och tillbaka över internet.
   Det är med andra ord inte så lätt att dölja krypterad data. Fast tanken här var väl att skicka brus bara för att göra det svårt för myndigheterna att avgöra om det är medvetet sänt brus eller faktisk krypterad data. Så om man blir tvingad att ge dem krypteringsnyckeln kan man säga att det där meddelandet bara var brus. Men då kan de ju förbjuda att man sänder brus också (med motiveringen att det bara görs för att försvåra polisens arbete).

   1. Scary Devil Monastery

    Jo, förvisso…men låt mig uttrycka det så här: Det finns idag inte en arbetsdator på någon arbetsplats någonstans där man inte är förpliktigad att kryptera samtliga partitioner på hårddisken som innehåller affärskänsliga data enligt någon form av Code of Conduct.

    Att rätt många medarbetare skiter i den saken och ger stackarna från IT&S grå hår är en annan femma. Men krypterad information är mer vanlig än ovanlig.

    På samma sätt finns det sätt att dölja att en partition överhuvudtaget existerar på en hårddisk.
    Rekommenderar litet läsning här:
    http://www.truecrypt.org/

    Sedan finns klara problem med att göra det till ett krav att nyckeln skall utlämnas, både lokalt och globalt. Ponera att en firmas IT-ansvarige blir undersökt i tullen och man vill fråntaga honom hårddisken. Säg att han arbetar för ett bolag som konkurrerar med staten i det landet han besöker. Nu måste han då överlämna affärshemligheterna de fakto rätt till konkurrenten…

    Vi skall inte ens tala om vilken stenhård internkontroll man kommer tvingas införa på alla lågt betalda tulltjänstemän eller vanlig flygplatssäkerhet när det gäller industrispionage. En hårddisk fylld med kostpriser kan vara värd hundratals miljoner för ett konkurrerande företag så det finns klar motivation att sticka åt en underbetald säkerhetsvakt ett par hundratusen under bordet i utbyte mot en kopia av disken man konfiskerat…

 18. Scary Devil Monastery

  Jag kan också säga att om en systemvetare ägnar sig åt att överföra stora mängder information från ett system till ett annat – eller ännu roligare, bankdata – så vill han göra det krypterat under alla omständigheter. Under huven så är det krypterade bruset på internet mångfalt större än det okrypterade.

  Jag skulle snarare bli misstänksam mot någon som verkar skicka stora mängder trafik i klartext, för nästan all bulköverföring har oftast goda skäl att vara i krypterad form.

Comments are closed.

arrow