Det är nu det bär eller brister

De kommande tre veckorna blir avgörande för Piratpartiets riksdagsinträde. Den 1 augusti börjar vår slutspurt i valet.

De andra riksdagspartierna rullar ut sina mångmiljonsatsningar den 19 augusti. Det är tiden fram till dess vi har på oss att bygga opinion — att visa att vi finns. Det är under den tiden det bär eller brister, den 1 till 18 augusti. Sedan behöver vi segelflyga på den synlighet vi har byggt genom månaden fram till valdagen i det intensiva bruset från de andra riksdagspartierna.

Det har börjat otroligt bra. Igår var vi på TV-nyheterna både på morgonen och på kvällen och var dessutom i DN Debatt och som Newsmills toppartikel. Idag har vi en artikel på Aftonbladet Debatt om Pride och vi är också i Fria Tidningar och har uttalanden i Göteborgs-Posten. Det är Anna Troberg som står för det mesta här, och hon kallar det för ketchupeffekt: om man arbetar tillräckligt hårt och tillräckligt länge, så börjar det faktiskt ge resultat.

I den senaste opinionsmätningen går “övriga partier” plus hela 1,0 procentenheter, upp till 2,7 procent. I tidigare mätningar har vi helt dominerat den gruppen. Det indikerar att vi snart bör särredovisas. Vi vet att vi kan slutspurta något fantastiskt (för vi har gjort det förut och vet hur man gör och att vi kan göra det igen).

Men vi behöver synas ute på stan också för att åstadkomma detta. Och här behöver vi allas hjälp. Ja, särskilt din, faktiskt. Om du vill hjälpa till vid något tillfälle, så gör nu störst skillnad.

kontakta din lokala ledare och fråga när nästa aktivitet eller planeringsmöte är. Just nu trappar vi upp aktivismen till att vara i stort sett daglig — vi ska synas varje dag i varje stad med någon form av aktivism: flygbladsutdelning, affischering, vad som helst som gör att människor ser oss alla i lila kläder.

Du hittar din lokala ledare genom att logga in på PirateWeb. Eller genom att klicka på stället där du bor på den här Sverigekartan (ingen inloggning).

Om du inte vill vara med andra och dela ut flygblad, så finns det massor av saker man kan göra själv. Beställ hem ett aktivistkit och dela ut flygblad själv på stan, till exempel. Eller bara så enkla saker som att synas i lila kläder. Nu är det jätteviktigt att ingen kan gå ut på stan utan att se andra människor som är klädda i piratlila. Så bär gärna lila kläder själv ute på stan, och/eller sätt upp små klistermärken på pärmar och annat du bär med dig. Om du har bil kan man sätta en dekal i bakrutan. Det finns många sätt att göra så att namnet Piratpartiet syns — och det är nu, just nu, som det bär eller brister.

Det är det här vi har övat för i fyra år och förberett oss för. Det är nu det gäller. Var med och skriv historia!

Dagens argumentationsövning

Kritiken mot oss fokuserar just nu mest på att vi skulle vara ett s.k. enfrågeparti. Den första svarsfrasen handlar om praktisk effekt — blockpolitiken handlar om öresskillnader i befintliga system, medan våra handlar om samhällsbyggen och synen på människor:

“Att Piratpartiet kommer in i riksdagen gör mycket mer skillnad än att byta eller behålla regeringen. Var med och gör den skillnaden.”

Det andra frasen handlar om varför vårdskolaomsorg förtjänar en andraplats efter integritets- och demokratifrågorna och kommer från Beelzebjörns gästpostning hos Hakan Ünsal:

“Jag vill inte studera, jobba eller betala skatt i en polisstat som avlyssnar och bevakar allt jag gör, och jag vill inte heller bli gammal i ett samhälle som betraktar medborgare som brottslingar tills motsatsen bevisats, istället för tvärtom.”

Vi hörs snart igen!

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] för mänskliga rättigheter. Rösta på Piratpartiet den 19 september i år, för att vända utvecklingen mot 1984, till att bli en utveckling mot […]

 2. Josef Boberg

  Måtte det gå vägen för PP till “RiskDagen”

 3. Anne Kekki Forshaga

  En del mornar när jag vaknar, så är jag lite rädd att vi ej kommer in i sveriges riksdag. Men när jag slår på datorn och ser, enbart en bråkdel av allt piratarbete som gjorts, samt att jag inser att det sker en större mängd piratarbete som ej är synligt på nätet. Då blir jag så övertygade om att du Rick Falkvinga tar piratpartiet med dig in Riksdagen i höst.
  Nu är varje pirat viktig, synliga och osynliga. Sedan måste jag erkänna att jag ej bar piratkläder eller märke idag på min hundpromenad. Självklart träffade jag en mängd trevliga mäniskor som jag samtalade med. Ingen såg att jag var en stolt pirat. Så nu åker märken på igen och pirattröjor. Riksdagen nästa för dig och Piratpartiet
  hugs from
  piratemom

 4. MrArboc

  Fortsätt kämpa för laglig barnporr och rätten att dödsdöma afghanska informatörer så kommer det nog att gå jättebra! *puss*

  1. Rick

   Troll.

  2. Scary Devil Monastery

   Regel 14

  3. Mind

   *lyser med UV-lampa*

 5. Elias.L

  TROLL

 6. Rick

  Gillar det där med ketchupeffekt. Häftigt!

 7. David Jansson

  Något jag märkt är att facebook är ett utmärkt ställe att kampanja på. För facebook används inte bara av internetnördar. Om man slänger ut lite piratkampanj i sitt flöde på facebook då och då så ser alla man någon gång gjort till vän där.

  Börja exempelvis med att länka till The guardians artiklar från wikileaks afganistanläcka, och skriv sen några inlägg om hur viktigt Internet är för demokratin, och hur det kan fördjupa den demokratiska processen bara genom att det finns där som anonym kommunikationskälla, utan att man behöver förändra systemet.

  (När jag nämner Internets potential att fördjupa demokratin tror ofta folk att jag menar att man skulle förändra det politiska systemet till någon slags direktdemokrati, och jag får då förklara att vad jag faktiskt syftar på är hur mycket svårare det blir för politiker och andra i maktpositioner att ljuga med det informationsflöde och den diskurs som Internet tillåter.)

  1. Rick

   Facebook är världens dummaste ställe att kampanja på. Så vitt man tycker inte om åsiktsregistrering. Man får vara MYCKET försiktig med allt Zuckerberg företar sig. Helst av allt borde man aldrig gå med.

   1. David Jansson

    Ja, inte är det anonymt. Men jag har valt att var så ickeanonym som möjligt. Jag tror det behövs några som oss för att skaka om folk som förlitar sig på “Ni har uppenbarligen inte rent mjöl i påsen för ni förespråkar anonymitet”-argumentet.

   2. Josef Boberg

    Instämmer till 100 % i det, verkligen…

 8. David Jansson

  En annan intressant sak jag lade märke till igår, jag hade min piratparti-Tshirt på mig när jag gick in på Bokia och köpte en film. Man kunde se på ansiktsuttrycken hur folk omkring en fick sprickor i sina fördomar om piratpartiet.

  1. Henry Rouhivuori (PP)

   Kul!

  2. Mind

   Det gillar jag, det ska jag nog göra nån dag =)

 9. Ingenjören

  Tipz, hemligheten för att komma in i riksdagen för PP detta år handlar om att föra upp yttrandefrihetsfrågorna till ytan. Domen om teckningarna i Uppsala tingsrätt tex, där kan INGEN slå PP om frågan blir något som diskuteras allmänt.

 10. Pontus

  “I den senaste opinionsmätningen går “övriga partier” plus hela 1,0 procentenheter, upp till 2,7 procent. I tidigare mätningar har vi helt dominerat den gruppen.” Hur tidigt snackar du då? Förra valet? Sverigedemokraterna dominerar “övriga partier” nu…

  1. Björn Odlund

   Sverigedemokraterna är särredovisade och ingår inte i “övriga partier” i den mätning som Rick hänvisar/länkar till.

 11. För sent?… | Hans Blogg

  […] Det är nu det bär eller brister Samarbete är den enda vägen framåt Gå med Piratpartiet i Prideparaden lördag Du är härmed inbjuden att påverka Vi är de nya socialdemokraterna En demokratisk revolution Valrörelsen artar sig … Piratpartiet i Pride Park 2010 – Fredag Polisen vill kränka mänskliga rättigheter Piratpartiet behöver din röst! Får sossar gilla pirater? Den gryende framtid är vems? Framtiden börjar få upp farten Inte leva in en polisstat Nobels fredspris till Julian Assange 2022 – Piratpartiet utvecklade min chans Kultur, klart jag har Piratpartiet i ett nötskal Därför får man inte ge upp… This entry was posted in Framtiden, Val2010. Bookmark the permalink. ← De omyndiga medborgarna […]

 12. Toledomahn

  NU börjar jag i alla fall!

  Här ska 150 klistermärken ut på varenda stolpe och anslagstavla som finns!

  KÖR JÄRNET NU!!!

  ALLT VAD VI KAN!!!

  DET FINNS INGEN ÅTERVÄNDO NU!!!

Comments are closed.

arrow