Pride, partiledardebatt, park och parad

partiledardebatt-pride-cc-by-nc-sa-bisonblog-at-flickr-474px

Idag var jag på partiledardebatten i Pride House (Kulturhuset). Salen var helt fullsatt och många som hade velat höra den fick tyvärr vända i dörren. Det ryktas att makthavare.se ska lägga upp en video senare under dagen; när jag skriver detta är den inte uppe ännu.

Som Makthavare skriver så fokuserade jag på integritetsdelarna av HBT-frågorna. Och de är inte få. Bland annat kan man utifrån Piratpartiets grundsyn se att konceptet “juridiskt kön” är något som har spelat ut sin roll i och med könsneutral äktenskapslagstiftning och avskaffad värnplikt. En statlig registrering som inte är till någon nytta och en non-issue för 90% av befolkningen men som är till besvär för resten ska bara bort.

Och att människor ska tvingas sterilisera sig för att få ändra en siffra i ett statligt register om sig själva – det är ju bara fruktansvärt. Som sagt, registret skulle inte funnits där från början.

@gudschy och F! meddelade att de istället ville införa ett tredje juridiskt kön. Det tycker jag visar på en häpnadsväckande brist på informationspolitisk insikt — då kommer ju alla arbetsgivare och hyresvärdar att sortera bort sådana personer direkt eftersom de står listade som avvikande och märkliga redan i folkbokföringen. Det är det som är nackdelen med statlig registrering från början, grunderna måste ifrågasättas: varför registrerar man? Om man inte ställer sig den frågan, utan bara försöker laga och lappa, så hamnar man bara oundvikligen fel.

En liten känga till Expressen också som skriver “Alla partiledare” i sin artikel från debatten men har klippt bort mig ur bilden, tycker jag. Osnyggt.

Jag påpekade också att trots alla vackra ord när statsministerkandidaterna sitter framför HBT-rörelsens kärna, så har de båda drivit fram och igenom en lag som avlyssnar alla medborgare för att registrera de sexuellt avvikande (FRA har en egen version av personuppgiftslagen som låter dem registrera sexuell läggning för att ha det som handelsvara med diktaturer). @acbrockman noterade.

Ifrån Pride Park meddelas att vi har fetaste tältet och har pimpat det ordentligt precis vid ingången till parken:

pride-park-474px

Fotot är tyvärr taget i torsdagens dåliga väder, men det syns ändå hur fett tältet är. Minus alla ballonger som hänger på utsidan normalt (man ser några av dem i öppningen). Mångamånga ballonger. Hundra kilo helium har vi gjort av med. Whee 🙂

Imorgon är så prideparaden. Vi samlas klockan 1230 vid Zinkensdamms idrottsplats, alltså vid Ringvägen/Zinkens Väg. Håll utkik efter en grupp lilaklädda med flaggor, så hittar du rätt. Alla som kommer dit och inte har sedan tidigare får dessutom en lila PP-T-shirt gratis av partiet, så länge man har på den under själva paraden och går med oss. 🙂

Den 1 augusti är stora avstampet för valrörelsen, och nog kan man kalla det här en värdig upptakt!

Anna skriver mer och Christian påminner också om paraden imorgon lördag.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jens

  Hehe … Ja det var riktigt grisigt gjort att klippa bort dig. Expressen anser tydligen att PP är ett allvarligt hot mot deras verklighet. Jag tycker att du skall ta det som en komplimang att Expressen är så räddd för PP.

  1. Rick

   Gammalt Rupert Murdoch knep. Kolla också högerspalten med alla ‘vad kan du om ___partiet’ länkar. PP är inte med där heller.

 2. Björn Odlund

  Rick “Jezjov” Falkvinge ;-D

 3. Henry Rouhivuori (PP)

  Den bilden som sexpressen har var den Sveriges Radio hade först innan dom snabbt som f-n rättade till felet.

  1. Henry Rouhivuori (PP)

   Expressen har klippt lite till ser jag nu.

 4. Sanningen om samhället – 2010-07-31

  […] Linking blogs (3) Luka(s) blogg, Rick Falkvinge (PP), Caroline Szyber » Vi ska finnas på […]

 5. Anders G

  Rick, uppenbarligen sitter du inne med kunskaper om vilka slags uppgifter som FRA utbyter med andra länder. Intressant.

  Du har helt rätt i att FRA under vissa förutsättningar har rätt att registrera sexuell läggning enligt FRA-PuL. Däremot är det väl svårt att veta i vilken utsträckning detta lagrum verkligen utnyttjas? Här åtar jag mig också att vara djävulens advokat för en stund. Anledningen till att ‘sexuell läggning’ överhuvudtaget finns med i uppräkningen är att detta ingår i PuL-definitionen av känsliga personuppgifter. Det är helt enkelt ett paket. Jag har svårt att tro att detta är något som FRA bett om. Tvärtom. De skulle nog gärna vara utan det.

  Sen går det säkert att konstruera enstaka fall, där informationen skulle kunna vara relevant i underrättelsesammanhang, t.ex. vid rapportering om värvningsförsök, men i det stora hela är det försumbart.

  Underbygg gärna ditt påstående om att regeringen drivit igenom en lag som avlyssnar alla medborgare för att registrera de sexuellt avvikande.

  1. Daniel Wijk

   Självklart är det ett paket. Men samtidigt lever vi i ett samhälle där vad som helst (även tortyr) anses acceptabelt om det främjar målet. Hur mycket tror du en tjänsteman på FRA bryr sig om en person i ett annat land dör om Sverige får viktiga upplysningar i en terroristhärva?

 6. Partiledardebatten igår på Pride « Henry Rouhivuori (PP)

  […] Rick Falkvinge. Med anledning av att deras bild inte har med Rick, så kallade jag tidningen för sexpressen i en kommentar hos Rick. Jag läste nyss Zac som frågar sig varför Piratpartiet diskrimineras. Där fanns det en […]

 7. Ingen speciell

  Anders G: Du säger “Rick, uppenbarligen sitter du inne med kunskaper om vilka slags uppgifter som FRA utbyter med andra länder. Intressant.” Varför anser du att Rick skulle behöva sådan kunskap för att skriva som han gör?

  Han skriver ju “FRA har en egen version av personuppgiftslagen som låter dem registrera sexuell läggning för att ha det som handelsvara med diktaturer”, vilket väl är sant oavsett vad FRA faktiskt gör i praktiken?

  Lagen skrivning ändras ju inte beroende på vad FRA har för praxis idag.

  Right?

  1. Anders G

   @Ingen speciell: Låt mig först klargöra att jag i allra högsta grad motsätter mig FRA-lagstiftningen och står på PP:s sida i den kampen. Samtidigt tror jag debatten vinner på om man undviker onödiga övertoner. Det är givetvis helt i sin ordning att peka på ett lagrum. Men Rick går ju här längre än så. Han hävdar att:

   a) ett av syftena med avlyssningen är att registrera sexuell läggning
   b) FRA samlar på sig uppgifterna för att ha dem som handelsvara
   c) FRA utbyter informationen med diktaturer.

   När en partiledare kommer med sådana påståenden, tycker jag att han bör redovisa vad dessa bygger på.

   Ja, det finns ett lagrum i FRA-PuL. Ja, FRA samarbetar med andra länder. Ja, FRA:s utländska informationsutbyte är inte lagreglerat. Allt detta vet vi. Men har vi täckning för att gå mycket längre än så?

   1. Daniel Wijk

    För misstänkta personer så är nog all möjlig information önskvärd. Hållhakar (avvikande sexualitet är definitivt detta i muslimska delar utav världen) anses troligtvis som väldigt bra handelsvaror på informationsmarknaden.

   2. Rick

    Hela världen går under medan folk ser på och undviker att använda övertoner.

 8. Karma

  En annan osnygg detalj är ju att de inte kunde skaffa ett bord som räckte för dig också. Det ser ut som att du “crashed the party” lite trots att det säkert var meningen att du skulle vara där all along. Meningen? 😛

  1. gastlind

   Kanske var det nån som klantat sig eller så var det med flit. Frågan är om det ändå inte är positivt för PP att framstå som en “outsider” eller lite av ett mobboffer. Det om något kan _garanterat_ HBT-personer sympatisera med. =)

  2. Rick

   Jag tror det var meningen. Reinfeldt är rädd för Falkvinge. Hellre har med SD att göra. Allt detta är planerat. Underskatta fienden aldrig.

 9. […] vill dessutom meddela att Falkvinge rapporterar glada nyheter till alla politiker och HBTQ-personer i samband med Pride. Bland annat kan man utifrån […]

 10. Hans J

  Nu finns videon från partiledardebatten på Pride att se:

  http://bit.ly/dqBcrU

  1. Rick

   Tack för det! Och ganska typiskt att Hägglund är emot allt detta. Minns ni hur KD kom in i riksdagen första gången?

   1. Hans J

    Det minns vi mer än väl!

    Alf Svensson och “KDS” “valsamverkade” med centerpartiet på så sätt att han kom in i riksdagen som “centerpartist”…

    Samme Alf Svensson som nu tycker att det är helt i sin ordning att all vår sökning efter information på internet registreras för att underrättelsetjänster ska kunna gräva i detta material. Tack för det, centerpartiet!

    Missa inte heller slutorden från partiledardebatten! Det är om det som valet handlar!

 11. Jocke Vesterlund

  Alltså, 100 KILO helium? Det är 560 kubikmeter fyllda ballonger om jag räknat rätt. Hur har mlg kunnat styra ihop så ofantligt mycket ballonger?

  1. Hans J

   Jocke:
   Nja, de försökte att låta lite som Fredrik Reinfeldt och Jimmie Åkesson också….

 12. Piratpartiet på Pride | Anna Troberg

  […] deltog Rick i den partiledardebatt som RFSL bjudit in till. Det är faktiskt smått fantastiskt. Vi som ännu […]

 13. morr

  “På bilden syns inte Piratpartiets Rick Falkvinge som liksom (FI):s Gudrun Schyman också deltog.” – Expressen

  Stod det med från början eller är det ett svar på kritiken?

 14. Hans J

  Det stod inte från början utan tillkom efter att det förhållandet att Falkvinge inte var med på bilden meddelats Expressen. Det verkade då som om Expressen inte var medvetna om misstaget.

  Expressen la då till texten för att komplettera. Man kan tycka att de istället borde ha bytt ut bilden till en fri bild (Flickr) som de också upplystes om men det kan ha varit så att tidningen redan lämnats till trycket eller någon annan omständighet som avgjorde.

  Det är ändå irriterande att då 8 partiledare debatterar så klipper, eller tar, man bilden så att en av dem inte kommer med.

  Väldigt irriterande!

 15. Juridisk könstillhörighet « Caspian Rehbinder

  […] statlig registrering som inte spelar någon roll för nittiofem procent av befolkningen, och är till besvär för restrerande fem procent, och som […]

Comments are closed.

arrow