Amerikanska lagens långa arm (läs fingrar): "Grip Assange!"

Jag nås av nyheten att USAs president har bett Storbritannien, Tyskland med flera att gripa grundaren av WikiLeaks, Julian Assange. Det gör mig extremt besviken — jag hade hoppats på att president Obama skulle slå an en ny ton där USA inte framstod som arroganta bufflar.

Hela situationen påminner väldigt mycket om när USAs inrikesministerium beordrade fram razzianThe Pirate Bay genom svenska ryggradslösa politiker. Då sade vi samma sak som vi säger nu:

Amerikansk lag gäller inte i Sverige.

Eller som en av våra aktivistkomponerade valaffischer sade 2006:

Om USA ska få bestämma här, så ska jag ha rösträtt i USA.

Eller som The Pirate Bay har svarat några gånger (hittar det inte nu på thepiratebay.org/legal):

Contrary to what some Americans think, Sweden is not part of the United States. American laws do not apply here.

WikiLeaks — Julian Assange och hela hans aktivistkluster — är hjältar för att de exponerar krigets verklighet. Det var journalister som fick ett slut på Vietnamkriget med exakt den metoden. Det ligger helt i linje med Piratpartiets ideologi, och vi har tidigare krävt att Pentagon ber om ursäkt för hot de lagt fram mot organisationen.

Speaking of WikiLeaks, imorgon talar Julian Assange i Stockholm. Jag kommer att tyvärr inte att vara där eftersom det var fullt arrangörerna har valt en alldeles för liten lokal, men hoppas på mer kontakt med WikiLeaks framöver.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Elias.L

  Nytt hopp om PP 😛

 2. Anon

  “Om USA ska få bestämma här, så ska jag ha rösträtt i USA.”

  roflol

 3. Rikard
  1. Rick

   Bravo anakata!

 4. Peter Andersson

  Och samtidigt skickar den svenska regeringen fram en grundlagsexpert för att såga Wikileaks, man ser ju vart det här börjar luta…

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.2096152/nils-funcke-wikileaks-borde-skaffa-battre-radgivare

  1. Rick

   Ja vad hade folk väntat sig? Men Funcke skriver om vad som kan hände inom lagens ramar. Och sen när har dessa ramar begränsat USA och deras lapdogs? Läser du det här, Bodström?

 5. Peter Andersson

  Jag är ingen expert på det juridiska värdet i begreppet “de facto” men jag tror mig veta att det i vissa situationer är tillämpligt, kanske är det en väg att utforska vidare för att bidra till skyddet av Wikileaks?

  Hundratusentals svenskar uppfattar de facto Wikileaks som en nyhetsförmedlare, då borde det inte spela någon roll om de har betalat de där tvåtusen kronorna för ett utgivningsbevis eller inte, den formaliteten är väl dessutom egentligen mest till för att dra gränsen mellan tidningar och reklam/fanzines/flyers.

  Och om man dessutom vill kosta på sig att vara lite rolig på de sju trötta gammelpartiernas bekostnad så kan man ju jämförelsevis påminna om att myndigheterna betraktar alla som de facto har en tevemottagare som de facto just detta vare sig de har betalat sina tvåtusen om året i mottagarbevis eller inte. 😉

  OK, OK, det sista är att blanda äpplen och päron, I know, I know, men ändå… 🙂

 6. ANNM

  Peter Andersson:
  Det är inte bara grundlagsskyddet man betalar för, om man har ett utgivningsbevis så har man också utsett en ansvarig utgivare som är juridiskt ansvarig för det som publiceras. Utan ansvarig utgivare, inget grundlagsskydd.

  Men det bör ju inte vara några större problem att fixa ett utgivningsbevis.

 7. Anders G

  @ Peter Andersson:

  Experten Nils Funcke har rätt. Meddelarskyddet är inte absolut i Sverige om nu någon trodde det. Men det är alltid en bedömningsfråga för rättsväsendet var gränsen ska gå.

  Och jag skulle vara lite försiktig med att slå ned på just Funcke. Han är sannerligen ingen regeringstrogen mörkerman. Faktum är att han var en av de allra första som skrev om problemen med FRA-lagen långt, långt innan någon annan gjorde det. Först i DN och sedan i Riksdag & Departement. Om det är någon som har lyft integritetsfrågor och krävt fram handlingar från Säpo och FRA, så är det Nils Funcke. En riktig föregångsman för PP.

 8. Rick

  Julian ska vara försiktig. Att vara i Sverige är absolut inget skydd.

 9. Rick

  Nu ska han söka om utgivningsbevis men inget skyddar WikiLeaks om Bildt bestämmer annat.

 10. Mixalot

  @Rick Kan vi inte införa någon slags lagstiftat skydd mot Bildt? Det känns som om det skulle vara till nytta för svenska folket.

 11. […] Relaterat: Dagens Nyheter Piratpartiet begär ursäkt till Wikileaks från Pentagon Falkvinge om Pentagons övergrepp. […]

 12. […] http://rickfalkvinge.se/2010/08/13/amerikanska-lagens-langa-arm-las-fingrar-grip-assange/ Tagged and categorized as: Stoppa Internetcensuren, stoppa-ipredlagen Comment (0) | TrackBack URI […]

 13. opassande » Blog Archive » Piratpartiet och Wikileaks

  […] varför jag är det. Jag hade redan förstått att nåt riktigt bra var på gång — det var Ricks inlägg och en artikel i Expressens som gjorde att det inte kändes som en större överraskning att Julian […]

 14. […] har en tendens att glömma bort att amerikanska lagar bara gäller i USA, och inte i resten av världen. Dokumenten som beskriver […]

 15. Henrik O
 16. Uj

  Tydligen så visar sig den gömda elitens makt grepp om dess invånare mer och mer. Det måste vara jobbigt att se ljuset och exponeras. Människor är tyvärr inte så dumma i huvudet och naiva. Dock är det en svår situation, människor är ju irrationella som är FBI och CIAs huvud motiv för att kontrollera människor sen dom grundades. Med utgångspunkt andra världskriget. När hyperinflationen slår till i USA lär vi nog få se på fyrverkeri och människorna begär av prylar inte kan mättas. Trodde ni på allvar att ett sånt makt övergrepp och manipulation skulle pågå i all oändlighet med tanke på att resurserna försvinner, mr elit? Människan måste vakna upp inifrån och se vem hon verkligen är. Människan kommer tveklöst gå in i en ny epok nu där jaget och utveckligen inombords är av högre prioritering än prylar och religioner. Dock lär det vara en kamp för den som inte vill detta.

Comments are closed.

arrow